Anders Eklund

anders.eklund@sydin.fi

Nyhetsbild

Knivdråpare får över 12 års fängelse

I RÄTTEN Han knivhögg en 38-årig man till döds på ett ovanligt rått sätt. Nu får han 12 år och två månader ovillkorligt fängelse för dråp. Ett exceptionellt hårt straff.

Nyhetsbild

Människohandelsåtalad: "De försöker sätta dit mig"

Företagaren som åtalas för människohandel bestrider allt. Jag försökte hjälpa en ung man och tacken jag får är ett åtal, säger han.

Nyhetsbild

Politisk flykting jobbade som slavarbetare åt österbottnisk företagare

Han kom hit som politisk flykting för att söka asyl. Det han fann var fel arbetsgivare. Och tvångsarbete utan lön under människokränkande former.

Nyhetsbild

Österbottnisk företagare åtalad för människohandel – arbetstagaren sov på frysboxen

I RÄTTEN En 49-årig restaurangägare i Österbotten missbrukade sin ställning som arbetsgivare. Enligt åklagaren utnyttjade han grovt en ung politisk flykting som slavarbetare.

Nyhetsbild

Polis undviker fängelsedom – men kommer att utredas ytterligare

En 51-årig polisman från Vasa frias från anklagelser för falsk angivelse och att ha ljugit i rätten. Men han kommer att bli föremål för ännu en polisutredning.

Nyhetsbild

40-årig Vasabo länsade anhörigas konton

En Vasabo döms till villkorligt fängelse för en lång rad bedrägerier. Han stal pengar av sin mor och bror hundratals gånger. Han tog också snabblån i deras namn.

Nyhetsbild

Man får två års fängelse för drogsmuggling – avtjänar straffet i sitt hemland

En nederländsk man döms till två års ovillkorligt fängelse för att ha smugglat droger in i landet. Men fem av åklagarens åtal föll i tingsrätten.

Nyhetsbild

Snårigt att utvisa utländska brottslingar

Många kräver att utlänningar som begår brott ska utvisas. Men det är inte så enkelt som det låter. Vi lät kriminalkommissarie Sami Isoniemi bena ut problematiken.

Nyhetsbild

Anni, 34, är grillbiträdet som gick och blev fängelsedirektör

"Jag hoppas att jag är mild men resolut som chef. Men jag har också lärt mig att jag måste vara mig själv", säger Finlands yngsta fängelsedirektör Anni Karnaranta.

Nyhetsbild

Knivdråpare var tillräknelig – "exceptionellt farlig för sin omgivning"

Det var i april 2018 som en 38-årig man knivhöggs till döds av en Vasabo. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han var tillräknelig. Straffet kan bli ovanligt hårt.

Nyhetsbild

Larmuppdrag lämnas därhän – poliserna är helt enkelt för få

I fjol fick Österbottens polisinrättning 7 284 larm som de inte hade någon patrull att skicka på. Manskapet räcker inte till.

Nyhetsbild

Varglarm kostade polisinrättningen 150 000 euro – "Inte direkt vår kärnkompetens"

I fjol fick Österbottens polisinrättning 1850 anmälningar om vargobservationer. Det är fem per dag. I snitt gjorde polisen 1,3 utryckningar varje dag på grund av vargen.

Nyhetsbild

Knivmannen vill inte bli fri – "Han är väl nöjd där han är"

VASA Den 21-åriga man som misstänks för knivdådet i Hartmansgränd i Vasa för två veckor sedan har inte begärt att gå fri under utredningens gång. Han är väl nöjd där han är, säger polisen.

Nyhetsbild

Åklagaren jagade förgäves en arbetarskyddsansvarig

Rättegången mot ett österbottniskt husbyggnadsföretag fortsatte på onsdagen. Åklagaren vände upp och ner på hela bolaget för att slutligen hitta en ansvarsperson. Det visade sig vara överraskande svårt.

Nyhetsbild

Polis åtalas för att ha ljugit i rätten – oväntad inspelning gjorde honom nervös

Ett unikt fall nystas upp i Österbottens tingsrätt där en fältpolis från Vasa åtalas för falsk angivelse. En hemlig inspelning visar att polisen sade mycket kränkande saker i samband med ett gripande.

Nyhetsbild

Gärningsmannen får över fem års fängelse för knivhuggningen på Vamia

I RÄTTEN Den 49-årige mannen döms för dråpförsök till fem år och sex månaders ovillkorligt fängelse. Han knivhögg sin ex-fru på lunchrasten i Vamias korridorer.

Nyhetsbild

Huvudskottet i Karleby fortfarande en gåta för polisen

Det är möjligen det mest exceptionella brottet i hela landet på flera år. Över ett år efteråt är det fortfarande en gåta vem som sköt en ung man i huvudet under nyårsnatten 2017 i Karleby.

Nyhetsbild

Lagändring skapar trubbel för polisen – och fängelserna

En färsk lagändring förbättrar rättssäkerheten för brottslingar. Men samma lagändring försvårar polisens jobb. Karlebypolisen försätts i en särskilt svår sits.

Nyhetsbild

Nederländsk man smugglade in tunga droger till Vasa – kan få över åtta års fängelse

I RÄTTEN En man från Nederländerna född 1988 åtalas för sex grova narkotikabrott. Det handlar om droghärvan i Vasa som nystades upp av en något ironisk slump i slutet av 2014.

Nyhetsbild

Knivmannen: "Jag bär kniv i skolan och en dag kommer jag att använda den"

Några månader innan knivdådet på Vamia uppmanade den åtalade mannen sin fru att ta livet av sig "så att inte jag behöver sköta det". Han förklarade också för sin frus syster att han en dag kommer att använda kniv.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet