Anders Bergvik

anders.bergvik@sydin.fi

Nyhetsbild

En seger för EU i Finland säger vinnaren i Vasa valkrets

EU-valet. Nils Torvalds fick fortsatt förtroende i EU-valet och sitter på SFP-mandat i Bryssel efter totalt 46 448 röster. I Korsnäs och Kristinestad fick han flest röster, i Närpes och Kaskö blev Torvalds tvåa.

Nyhetsbild

Kaskö IK avancerade i regioncupen efter 2–1-seger på Kvarnviken

Kaskö IK hemmaslog Nokian Palloseura med 2–1 (1–1) efter mål av Amir Kalabic och Bekir Kadic och tog sig vidare till nästa omgång i regioncupen.

Nyhetsbild

Silver till Närpes, en fjärde plats till Kristinestad när studerande tävlade i yrkesskicklighet

Sydösterbottningar visade framfötterna i de finländska mästerskapen i yrkesskicklighet Taitaja–Mästare, det blev både ett silver och en fjärde plats.

Nyhetsbild

Tio år sedan asylcentralen grundades – "2015 var ett utmanande år"

Det har gått tio år sedan Röda Korset grundade mottagningscentralen i Kristinestad. Som mest hade centralen 900 platser, just nu finns 250 asylsökande i staden. Välskött och kostnadseffektiv tyckte överdirektören vid Migri vid onsdagens jubileum i "Garage center" i förra Teledepån.

Nyhetsbild

Personbil besköts i Dagsmark efter bråk

Ett bråk i Dagsmark,  Kristinestad, urartade i skottlossning på söndagsmorgonen. Ingen skadades.

Nyhetsbild

Politiker kräver att stadsdirektör ger upp partibok – "Påverkar inte jobbet"

Åtta Kristinestadspolitiker kräver att stadsdirektören säger upp medlemskapet i SFP. Jag är medlem i många föreningar, men låter inte det påverka mig i min tjänsteutövning, kontrar Mila Segervall.

Nyhetsbild

Kstadsfullmäktige godkände ramar som leder till plus

KRISTINESTAD Kristinestad strävar efter ett plusresultat på 68 000 euro nästa år. Bostadsarrendena ska bli mer rättvisa och basera sig på tomtens värde.

Nyhetsbild

Ny plan föreslår kraftigt ökad avverkning i Kristinestads skogar – skulle ge staden virkesinkomster på 230 000

Tillväxten i Kristinestads skogar tillåter dubbelt så stort virkesuttag menar skogsvårdsföreningen i den nya bruksplanen som tangerar 1 738 hektar av stadens skogar. Uttaget skulle generera årliga inkomster på 230 000 euro.

Nyhetsbild

Sorgligt dålig skogsbruksplan, tycker biolog: "Området är rena trollskogen"

Bland fornminnen, bronsåldersrösen och jättekyrkan i Solvängen ska maskinerna fram om skogsbruksplanen godkänns i Kristinestad. Det är rena rama trollskogen som måste bevaras, anser biolog Canne Lundberg.

Nyhetsbild

Fjärilsskådare: Även den ryska högstjärten lider om Solvängen gallras

På söndag ordnas exkursion till Solvängen där även fjärilsskådaren Wolfgang Wawerek deltar. Han har hittat fler än 500 arter och är rädd att habitaten för den ryska högstjärten och tunnvingemätaren förstörs om gammelskogen gallras.

Nyhetsbild

Kod 452: Erika får sitt liv i Lappfjärds å kartlagt via radiosändare

Havsöringens vandring i en av landets få kvarvarande barnkammare följs upp med radiosändare. Nu pejlas fem kilo tunga Erikas vidare eskapader i Lappfjärds å.

Nyhetsbild

På fredag får damerna nytt – två års sanering klar

På fredag normaliseras läget i Kristinestads simhall igen när första skedet av saneringen är slutförd. Fruktbara diskussioner förs nu även med Skanska som antytt att man är beredda att delta i kostnaderna.

Nyhetsbild

Fiskeriområde ger sig inte – ber domstol pröva skarvbekämpning i Sideby

Kristinestad-Storå fiskeriområde nöjer sig inte med avslaget mot skarvbekämpning. Man anser att NTM-centralen inte tagit alla relevanta delar i ansökan i beaktande.

Nyhetsbild

Inre hamnen borde vara prio ett

Ledare lördag 11 maj. Fem ville bygga nytt i fjol. Dags att lugna ner sig.

Nyhetsbild

Kstad överens med Forststyrelsen – muddring i Tjöck å i vinter

Forststyrelsen sökte och fick lov av HFD att besvära sig mot muddringen i Tjöck å. Något besvär lämnades aldrig in – för nu är parterna överens. Brottsanmälan ligger kvar och i det ärendet kräver Forststyrelsen ersättning för nedhuggna träd.

Nyhetsbild

Startar skola i Indien – med modell från Kristinestad och Närpes

Utbildningen i Indien med sina 1,4 miljarder invånare är ojämlik och krackelerar. Vad är då bättre än att lära sig av världens bästa? Forskaren Sheila Annie Peters öppnar skola i mångmiljonstaden Chennai med modell från Kristinestad och Närpes.

Nyhetsbild

Nu kan presidenten tända brasa med cembratallkotte från Kristinestad

Uppdaterad. Antony Engelholm fick en pratstund med presidenten och överräckte tändvirke från Kristinestad. Under torsdagen tävlade Lappfjärdskillen i finalen för unga företagare i Helsingfors. Något pris blev det inte, men affärerna gick strålande.

Nyhetsbild

Åsikter isär om golfbana: "Unik möjlighet" – "Finns inte underlag eller pengar"

En möjlighet skapa något unikt menar Lars-Erik Wägar om de avdammade planerna på en golfbana väster om Skatavägen i Kristinestad. Utopistiskt menar Mats Backlund, ordförande i Botnia golf,  som äger golfbanan i Päntäne, Kauhajoki.

Nyhetsbild

Planer på golfbana dammades av när folk tyckte till om Skataområdet

En golfbana mellan Bockholmens camping och Pohjolan voima, inga strandtomter vid scoutstugan … Planeutkastet över nytt bostadsområde på Skataområdet i Kristinestad har resulterat i invändningar och nya förslag.

Nyhetsbild

Sigfrids ersätter Ingo – motion om förbud mot pälsnäring omfattades inte

KRISTINESTAD Frida Sigfrids, Borgå är ny ordförande för Svensk Ungdom. Motionen om ett förbud mot pälsnäring omfattades inte av kongressen som sammanstrålade i Kristinestad under veckoslutet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet