Lokalt 19.4.2021

Skifteslag mot vindkraft till havs – "Sänker fastigheternas värde och stör flyttfåglarna"

Sideby skifteslag motsätter sig Finlands Havsvinds planer på vindkraft utanför kusten. Det är samfällighetens hälsning till planläggningssektionen – som inte behandlar ärendet på sitt aprilmöte, utan eventuellt i maj.

Lokalt 16.4.2021

Sportfiskarna vallfärdar till Lappfjärds å – "Den naturliga öringstammen mår bra"

Fiskarna står i täta led längs ån. De kommer långväga ifrån för att ta del av de erkänt goda fiskevattnen Lappfjärds å erbjuder. Dessutom är de ärliga, förutom kanske när de skryter om storleken på fångsten.

Lokalt 16.4.2021

Markku och Tomi från Alavo: "En fantastisk plats med riktigt bra fiske"

Markku Maunus från Alavo upptäckte Lappfjärds å av en slump – nu är den inbokad i kalendern som given vårsemester, innan han tar sig an älvarna i norr.

Lokalt 15.4.2021

Kristinestad gav grönt ljus för husbygge vid Kyrkotorget

Planerna för Kristinestads bostäder tvåvåningshus vid Kyrkotorget framskrider efter stadens samtycke till ett lån på 1,9 miljoner euro.

Lokalt 15.4.2021

Radhus i Lappfjärd saneras efter brand – den första har redan kunnat flytta tillbaka

Saneringen av Lappfjärds pensionärhemsförenings brandskadade radhus inleds snart och de boende kan flytta hem igen under sommaren.

Lokalt 14.4.2021

Bötombergen växlar upp – ny nedfart, lediga tomter och utegym efter rekordsäsong

Utvecklingen av Bötombergen i Lappfjärd tar nya kliv – nästa vinter står en ny, tredje, nedfart klar och redan i sommar finns ett utegym på toppen.

Lokalt 13.4.2021

Sista knycken efter årsskiftet – därefter är åarna i Lappfjärd och Tjöck rensade

Beslutet om muddringslov i Lappfjärds nedre lopp gläder stadens vägmästare Niklas Brandt som nu ser slutet på rensningarna av åarna i Kristinestad. Här ser du en karta över det område där muddringar ska ske.

Lokalt 13.4.2021

Över 200 bryggplatser väntar på båtar – muddringsförbud fördröjer ny brygga

När isen ger med sig startar jakten på bryggplats. Kristinestad har totalt 200 platser att fördela, de flesta redan tingade.

Lokalt 12.4.2021

Lakiakangas byggs i sommar, Lappfjärd snart aktuell – efter tio år växer CPC även i Kristinestad

Kristinestad får mer vindkraft. Bolaget CPC fattar investeringsbeslut för vindkraftsparken i Lappfjärd inom de närmaste dagarna. De åtta turbinerna i östra Kristinestad, som är en del av Lakiakangas-projektet, reses redan i sommar.

Ekonomi 12.4.2021

Markägare hoppas på Åback – skulle få dela på en miljon euro i arrendeinkomster

Kristinestads svenska församling är stor markägare och välkomnar vindkraft på det så kallade Åback-området i Lappfjärd och Tjöck. CPC Finland utlovar omkring en halv miljon euro i fastighetsskatt om de får bygga 27 vindkraftverk.

Lokalt 10.4.2021

Han har färdats på Kristinestadsvattnen i 60 år – i mitten på maj åker båten i sjön igen

Oron i kroppen börjar göra sig påmind runt valborg – ett par veckor senare ligger "Majsan" i blötan. Fast helst kör Jan-Erik Rosenberg bil.

Ekonomi 9.4.2021

Han har sett åtgången på båtar minska i 20 år – nu gapar lagren tomma

I 20 år har Marcus Rosenback sålt båtar och aldrig varit med om ett sånt sug. Då tvingas han tacka nej till kunderna, lagren är tömda i landet.

Lokalt 31.3.2021

Förslag: Bygg ny högstadieskola och gymnasium för tio miljoner euro

Planeringsgruppen för svenska högstadieskolan i Kristinestad är klar med sitt uppdrag: Bygg nytt för både högstadiet och gymnasiet. Prislapp: tio miljoner euro.

Lokalt 31.3.2021

Kristinestads fullmäktigeordförande lämnade fingeravtryck för uteslutning

Polisens undersökning av det anonyma brevet som sändes till fullmäktigeordförande Henrik Antfolk i Kristinestad fortgår. På måndagen lämnade han sina fingeravtryck vid polisstationen i Kristinestad.

Lokalt 31.3.2021

Befarat underskott slutade med plus i Kristinestad

Det befarade underskottet i Kristinestad på 220 000 euro vändes till ett överskott på 83 000 – tack vare Finlands regering, som strödde "coronapengar" över kommunerna.

Lokalt 30.3.2021

Migri skär ner i Kristinestad – "Redan tomma platser som sägs upp"

Inkvarteringsplatserna för asylsökande kommer att minskas med sammanlagt 700. Migrationsverket lägger ner två förläggningar och vid enheten i Kristinestad minskar platsantalet från och med juli – den andra nedskärningen inom mindre än ett år.

Lokalt 29.3.2021

Kristinestad skruvade upp farten inför påsken – 210 fick sprutan på måndagskvällen

Nio skötte vaccineringen medan extra inkallade frivilliga fungerade som in- och utkastare när Kristinestad vaccinerade rekordmånga, 210 invånare på måndagskvällen.

Lokalt 29.3.2021

Inloggning krävdes för att läsa stadens offentliga protokoll – leverantörens fel

Uppdaterad. I flera repriser har inloggning krävts för att läsa protokoll från nämndmöten i Kristinestad. Orsaken är ett gammalt system, som kommer att förnyas i höst.

Lokalt 26.3.2021

Tio nya hyresbostäder när kommunalt bolag vill bygga nytt vid Kyrktorget – största egna projektet genom tiderna

Kristinestads bostäders största egna enskilda projekt beräknas starta nästa vinter – förövrigt även första med hiss. Bolaget sneglar också på inre hamnen, där man vill vara med på ett eller annat sätt.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet