Anders Bergvik

anders.bergvik@sydin.fi

Misstänkt dråpförsök i Lappfjärd – 41-åring begärs häktad

På fredagskvällen sköts en man med hagelgevär på Vallängsvägen i Lappfjärd. Han skadades och fördes till sjukhus. En 41-årig man är anhållen och kommer att begäras häktad.

Nyhetsbild

Vapensamlaren ratar kopior och gevär byggda av bysmeden

Remingtonrevolvrarna från 1860 har fyra skåror i kolvarna, lika många offer som de skördat. Det berättar Janne Salmenaho som samlar på antika vapen. Säkrare än aktieplaceringar, säger han.

Valde ny biblioteks­funktionär i Kristinestad

Välfärdsnämnden i Kristinestad valde Sara Söderbacka, Kristinestad, till ny biblioteksfunktionär vid stadsbiblioteket i Kristinestad.

Nyhetsbild

Lafo fick 200 000 i fondpengar för projektutveckling

Kulturfondens utdelning. Den största enskilda fondpotten i Sydösterbotten går till Lappfjärds folkhögskola. 200 000 ska användas till att utveckla musiklivet i Österbotten, där Lafo ska vara navet.

Metti Salminen föreslås till förvaltningschef vid Kstads församling

Kyrkorådet föreslår att Metti Salminen väljs till ny förvaltningschef vid samfälligheten. Kenneth Bergqvist valdes till fastighetsskötare.

Nyhetsbild

Efter islossningen tros skarvarna återvända till Sideby – men besked om bekämpning dröjer

I fjol fanns fler än 3 000 skarvar utanför Sideby. NTM-centralen krävde kompletteringar i ansökan om bekämpning och fiskeriområdet hoppas på beslut innan årets invasion.

Nyhetsbild

Vill röja kantzonerna i Tjöck å på ruttna träd

Ruttna alar längs Tjöck å bör tas bort, anser ortsbon Kaj Thomasfolk. Skifteslaget kommer att behandla frågan.

Nyhetsbild

Forststyrelsen polisanmälde, HFD utfärdade verkställighetsförbud – ingen muddring i vår

På måndagen lämnade Forststyrelsen in polisanmälan mot Kristinestads stad för olovlig röjning av 0,31 hektar mark för körvägar. Åtgärden sätter sannolikt stopp för vårmuddringarna i Lerviken i Tjöck å.

Nyhetsbild

Pennan på pappret för fyra miljoners daghem i Kstad

Efter en process på drygt sex år sattes punkt i rådhuset på måndagen. Astora-Rakennus sätter i gång daghemsbygget i slutet av mars – och 13 månader senare ska stå klart.

Nyhetsbild

Ridå för Kraft efter uddamålsförlust inför rekordpublik

ISHOCKEY Division 2-kvalet slutade i moll för Kraft. Trots stundtals massivt spelövertag fallerade målskyttet och HeKi vann även andra matchen, med uddamålssiffrorna 3-2.

Ungdomsfullmäktige får 40 euro i mötesarvoden

Nu kommer även ledamöterna i ungdomsfullmäktige i Kristinestad att ersättas för sitt jobb. Mötesarvodet fastställdes till 40 euro.

Nyhetsbild

Forststyrelsen vill att polisen ska utreda Kristinestads "skövling" vid Tjöck å

Vägmästare Niklas Brandts beslut att låta hugga upp körvägarna till muddringsplatserna i Tjöck å behandlas av polis. Markägaren Forststyrelsen lämnar in brottsanmälan denna vecka.

Nyhetsbild

Här är sydösterbottningarna som vill in i riksdagen

Uppdaterad. Sju sydösterbottniska kandidater från fem olika partier kandiderar i riksdagsvalet. Vid förra valet samlade de sydösterbottniska kandidaterna drygt 5 200 röster som nu flyter fritt eftersom ingen av de som kandiderade då ställer upp den här gången.

Nyhetsbild

Kstad sätter ner foten igen – ingen havsvind utanför Sideby

Landskapets försök att köra igenom vindkraft utanför Sideby mot kommunens vilja påtalas ännu en gång. Vi är ju ändå delägare och jag tycker förbundet borde lyssna på kommunen, säger stadsstyrelsens ordförande Åsa Blomstedt.

Nyhetsbild

900 kilometer väg i risigt skick, 140 åtgärdas – noll i Sydösterbotten

Sydösterbotten - ja i stort sett hela landskapet Österbotten blir utan ny vägbeläggning i år när staten stryper kranarna. Listan på statliga vägar i dåligt skick i Kristinestad blir längre och längre.

Nyhetsbild

Lappfjärdsrevyn fick "tv-format" – Premiär på lördag

Revybesökarna på årets Lappfjärdsrevy ser sketcherna genom "tv-rutan". Däremellan ryms även gristransporten som hamnade i diket och nedläggningen av ett bageri med mera.

Kristinestad styr riktningen för hamnen

Ledare lördag 2 mars. Ansvaret för sjöfarten ligger på staden i det tomrum som bildas.

Nyhetsbild

Björnö hamn viktig för Alfa Oil - utesluter inte medverkan i hamnbolag

PVO:s sorti från Kristinestad innebär samtidigt att hamnförhållandena på Björnön söker nya konstellationer. För företaget Alfa Oil, som vill lagra bränsle i bergrum, är en fungerande hamn livsviktig.

Nyhetsbild

Furetan begravde planerna på stort bioraffinaderi på Björnön

Det handlade om en totalinvestering på 300 miljoner euro som skulle ge 1 500 arbetstillfällen till Kristinestad. Efter beskedet om att PVO Lämpövoima river kraftverket på Björnön är området ointressant för Furetan.

Nyhetsbild

Första skedet snart avslutat – saneringen tar därefter halt tills ansvarsfrågan är utredd

I början av maj normaliseras läget i Kristinestads simhall igen när damernas dusch- och bastuutrymmen är sanerade. Något mer görs inte innan ansvarsfrågan är utredd. Entreprenören Skanska hävdar fortsättningsvis att inget är deras fel.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet