Alexandra Furu

alexandra.furu@sydin.fi

Nyhetsbild

Korsholm vill minska investeringarna – Keskuskoulu och högstadiet prioriteras

KORSHOLM Kommunen borde inte investera mer än 10 miljoner om året, annars ökar skuldbördan kontinuerligt. Nu jobbar förtroendevalda med att överväga vilka satsningar de kan skjuta upp, och vad som helt kan slopas.

Nyhetsbild

Förslaget: Tre daghem stängs – beslut fattas på onsdag

KORSHOLM På onsdag avgörs framtiden för småbarnspedagogiken i Kvevlaxområdet. Bildningsnämnden ska då välja om de vill centralisera dagvården.

Nyhetsbild

Skräddaren Fareed i Vörå hotas av utvisning – Vasaföretag ger nytt hopp

Fareed Al-Magasees startade två syateljéer för att försörja sig själv i Finland. Men det räckte inte och han hotades av utvisning. Då hörde en företagare som tillverkar barnkläder i Sundom av sig. Det kan bli Fareeds räddning.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här vill valkretsens riksdagsledamöter att regeringen satsar pengar nästa år

Riksdagsledamöterna från Vasa valkrets lämnade in gemensamma budgetmotioner till regeringens budgetproposition för 2020. Största delen av motionerna gäller förbättringar i trafiken.

Nyhetsbild

Här ska Korsholms padelhall stå – arbetet kan börja inom ett par veckor

KORSHOLM Snart börjar arbetet med den omtalade padelhallen vid Botniahallen. Padelhallen blir mer än bara en hall, det blir en klubb med turneringar och vi-känsla. Det utlovar Johan Svahn, vd för svenska Propadel vid sitt besök i Korsholm.

Nyhetsbild

Tre bilar i seriekrock utanför Prisma i Vasa

En seriekrock har inträffat på Karlebyvägen utanför Prisma.

Nyhetsbild

De ska bygga upp nytt bostadsområde i Malmhagen i Oravais: "Det ska bli en idyllisk liten by"

ORAVAIS Det skulle bli en hästby men planerna gick i stöpet. Byggtjänst H-E Storlund köpte en stor bit av området av kommunen. Där kan parhus och radhus byggas redan 2020.

Nyhetsbild

Vörå går på minus men ska vända skeppet: "Nu är vi på rätt köl och styr mot land"

VÖRÅ Det är ingen trevlig läsning, så säger kommunstyrelseordförande Rainer Bystedt och kommundirektör Tom Holtti om delårsrapporten. Men samtidigt är de nöjda över att kommunen lyckats banta löpande kostnader.

Nyhetsbild

Kurt Gullbergs hus skulle förstöras i brandövning – han vet vad som krävs för att rädda ödehus

När rivningsivern satte igång i stan följde landsbygden efter. Österbottens gårdar fick ge vika för nybyggen och klövs till ved. Kurt Gullberg gjorde redan då vad han kunde för att vända trenden.

Nyhetsbild

Efter sjutton års längtan efter barn blev Samantha deras dotter: "Utan att blinka skulle vi gå samma väg igen"

Kampen för att få bli föräldrar är äntligen över för Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr. "Får jag stanna hos er för evigt nu, mamma?", sa dottern Samantha när adoptionen blev officiell.

Nyhetsbild

Nästa vecka ska båda filerna på Korsholmsvägen vara öppna – men kallt väder kan försena arbetet

KORSHOLM Ännu under början av nästa vecka kommer den ena körriktningen vara stängd på Korsholmsvägen i Smedsby, sedan ska den öppnas igen. Nu hoppas entreprenören att vintervädret håller sig borta.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: "Hur ska vi göra nu då?" undrar sjukhusets telefonrådgivning när jag talar svenska

Centralsjukhuset låter mig med ett knapptryck välja om jag vill tala svenska eller finska. Ändå förstår personen i telefonrådgivningen inte vad jag säger och undrar flera gånger: kan du ta det på finska?

Nyhetsbild

Bildningen i Korsholm tvingades spara men når inte målet – bildningsdirektören: "Vi kan inte spara på lagstadgad verksamhet"

Bildningens budget håller inte. En anledning är att elevantalet har ökat och att det kräver fler timresurser. Nu hoppas bildningsnämnden på ett tillägg till budgeten nästa år.

Nyhetsbild

Finska spetsen Rota är bäst i Norden – vann mästerskapet för skällande fågelhundar

Det blev vinst för det finländska laget i nordiska mästerskapet för skällande fågelhundar. Hunden Rota och Thommy Svevar var överlägset bäst.

Nyhetsbild

Falska kantareller såldes på Facebook – hälsoinspektör: Var kritisk när du köper svamp

I en annons på Facebook sålde en lokal privatperson kantareller, men bilden visade att personen plockat fel svamp. Vilka regler gäller när man köper och säljer svamp? Vi tog reda på.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: En snabbare asylprocess räcker inte

Efter den tragiska händelsen i Nykarleby efterlystes en snabbare process. Men hjälper snabbare beslut för den som inte har någon framtid om svaret är nej? Jag kontaktade en annan människa som nu fått sitt tredje avslag.

Nyhetsbild

Valter och Asta från Vasa vann MGP: "Det känns så roligt, det här trodde vi inte"

Med låten "Jag klarar mig själv vann kompisarna Valter Klockars och Asta Sharma årets MGP.

Nyhetsbild

Flitiga fingrar gav pensionärshem ett lusthus: "Det är världens första stickade, ihopvirkade, broderade lusthus"

Ett gäng kvinnor med sticksömmar i händerna och engagemang i sinnet, det behövdes för att få ett lusthus till Funisgården i Kvevlax. Sömmarna syns inte utanpå, men det är åratal av handarbete som gör att det finns.

Nyhetsbild

Älgkrock påverkar trafiken på riksåttan i Vörå

Två personer satt i en bil som kolliderade med en älg vid 19.20-tiden på onsdag. Räddningsverket är på plats och dirigerar trafiken.

Nyhetsbild

Nu ska avdelningen för inremedicin och neurologi vid VCS rustas upp: "Patienter får vård ändå dygnet runt"

Avdelningen ska saneras och innertaket ses över när Vasa centralsjukhus renoverar avdelningen för inremedicin och neurologi.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet