Mats Ekman

mats.ekman@sydin.fi

Denna gång intresserar församlingsvalet i Närpes

Ledare tisdag 13 november Unga väljare vill veta mer än namn och nummer.

Noll intresse för Dagsmark sportplan

IF Länken vill bli av med den – men intresset för sportplanen i Dagsmark är noll.

Nyhetsbild

ÅA:s styrelseordförande: Vi gör så här för att få bästa möjliga rektor

Två eller elva sökande? Eller något däremellan? Åbo Akademis styrelseordförande Thomas Wilhelmsson vet i nuläget inte om några ansökningar inlämnats till den konsult som anlitas. Han försvarar hemlighetsmakeriet med att "så gör alla andra" för att få goda kandidater, men skulle allra helst ha haft en helt öppen process.

Nyhetsbild

ÅA hemlighåller rektorskandidater – Professor: Offentlighetslagen gäller

Åbo Akademi vill kringgå lagen när man söker ny rektor. Trots att universitet och högskolor omfattas av offentlighetslagen har ÅA valt att hemlighålla vem som söker tjänsten. ÅA:s styrelseordförande är tidigare kanslern Thomas Wilhelmsson – som även är styrelseordförande för Yle.

Nyhetsbild

Nu fick de sina Folktingsmedaljer - "Vi ska ha svenska dagen alla dagar"

Folktinget arrangerade årets österbottniska svenska dagen-fest i Kristinestad på tisdagen, och då delades tre Folktingsmedaljer ut, till Bror Eriksson, Anna-Lena Kronqvist och Richard Sjölund. Låt det vara svenska dagen 365 dagar om året, lyder en uppmaning från medaljörerna.

Nyhetsbild

Fusion Närpes-Kaskö kan bli av tidigast 2021 – "nya" staden får fullmäktige med 35 platser

Tidigast 1 januari 2021 kan Kaskö bli en del av Närpes. I juni nästa år ska fullmäktigeförsamlingarna ta ställning till ett konkret samgångsavtal.

Nyhetsbild

Sparförslag i Kaskö: Bibliotek i stadshuset, inget fullmäktige i teve

En flytt av biblioteket till stadshuset och att avsluta televiseringen av stadsfullmäktiges möten är två av många sparförslag i Kaskö.

Nyhetsbild

Radikala sparförslag förs fram i Kaskö – Sälj ut andelar i hamnen

Kaskös beslutsfattare grunnar febrilt på hur man ska få mera inkomster och mindre utgifter. Ett radikalt förslag förs fram: Sälj ut 49 procent av aktierna i idag helt kommunalägda Kaskö Hamn Ab till närliggande kommuner.

Nyhetsbild

Kaskö höjer fastighetsskatterna – ska ge 250 000 euro till i inkomster

KASKÖ De som äger bostadshus, fritidshus eller andra byggnader i Kaskö får bereda sig på att betala mera i fastighetsskatt nästa år. Staden räknar med en kvarts miljon mera i inkomster i fastighetsskatt.

Nyhetsbild

Lärarfackets Mattfolk: Närpes tolkar avtalet rätt – men kanske dags tillsvidareanställa lärare på Söff

Uppdaterad. Lärarfacket kommenterar nu det yrkande som tidigare Söff-läraren Camilla Fant ställer på Närpes stad. Närpes har tolkat lärarnas kollektivavtal rätt och har ingen skyldighet att betala mera än den timlön hon fått, säger ombudsman Jens Mattfolk, som ändå ställer frågor kring lärarrekryteringen vid Söff.

Sakargument talar för riksåttan

Ledare torsdag 25 oktober. Österbotten jobbar och lobbar för riksväg 8. Men lyssnar någon – på riktigt?

Nyhetsbild

Lärare yrkar på att Närpes korrigerar hennes lön i ärende som skulle hemligstämplas

Närpes Camilla Fant är besviken på hur folkhögskolan Söff väljer lärare. Inget öppet ansökningsförfarande tillämpas och det motiveras med tidspress. Som timanställd lärare med flest undervisningstimmar fick hon lägre lön än en kollega som saknade lärarexamen. Nu yrkar hon på upprättelse i ett ärende, som man i Närpes ville sekretessbelägga.

Du kan läsa Sydins e-tidning på torsdag gratis!

E-tidningen är allt som finns i papperstidningen - i digital form. Nu kan du lätt testa hur du läser vår e-tidning. Torsdagens Sydin (25.10) med näringslivsbilagan kommer att finnas som gratis e-tidning på en dator, smarttelefon eller surfplatta nära dig. Läs här hur du gör för att läsa den!

Nyhetsbild

Trafiken över Kaskö ökar i år - "Når över en miljon ton"

Hamnbolaget i Kaskö kommer att visa starka tillväxtsiffror för i år. Trafiken och de godsmängder som importeras och exporteras över hamnen ökar. Två nya fraktlinjer kan bli verklighet nästa år.

Nyhetsbild

Gyllene läge för ”havets silver”

Ledare tisdag 23 oktober. Importfiskens andel ökar. När får strömmingen sin revansch?

Nyhetsbild

Brandorsaken i hotellets bastu är nu utredd

Närpes Polisen är nu klar med sin undersökning om orsaken till bastubranden i Mitt i stan-husets källare: En skruv på fel ställe.

Nyhetsbild

Vindkraftsbesvär från Rangsbybor avslogs – Minimiavstånd inte juridiskt bindande

uPPDATERAD. Förvaltningsdomstolen avslår besväret mot delgeneralplanen för Björklidens vindkraftspark. 35 personer, de flestas Rangsbybor, motsatte sig planen som möjliggör sju vindkraftverk, vissa på kortare avstånd än två kilometer från bostadshus.

Nyhetsbild

Strömmingsförädlare i Kaskö fick ny ägare

Uppdaterad. Företaget Kuivaniemen Kala i Kaskö, som är specialiserat på att filea strömming, får ny ägare. Bröderna Reijo och Jari Suutari har sålt företaget till Kalaneuvos-koncernen som fortsätter med verksamheten i fiskehamnen. Och en nysatsning i Kaskö kan bli aktuell.

Nyhetsbild

Fullt hus i Kaskö – då får äldre flytta till boenden i grannstaden

Tidvis finns det inte rum för alla klienter på äldreboendet Mariehemmet i Kaskö. Då måste man köpa platser på boenden i grannkommunerna. Nu behövs ett tilläggsanslag för köptjänster.

Nyhetsbild

Både frivilliga och samhället kan göra mer

Ledare tisdag 16 december. Äldreveckans kampanjer har aktu­alitet ytter­ligare i 51 veckor.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet