Mats Ekman

mats.ekman@sydin.fi

Nyhetsbild

Klimathänsyn och design ökar efterfrågan på värmebehandlat virke

TEMA: Hus & hem. I princip allt, inte minst miljö- och klimathänsyn, talar för användningen av värmebehandlat trä kommer att öka kraftigt, säger Lunawoods vd Arto Halonen. När företaget rustar för fortsatt tillväxt spelar fabriken i Kaskö en viktig roll.

LEDARE: Namnet som skadade den goda saken

Ledare Det är inte så harmlöst som det låter med nya svårbegripliga engelska namn.

Nyhetsbild

Hundratals besökare då hamnen öppnade portarna – Väntar på pengar för containerkaj

Det var hundratals personer som bekantade sig med Kaskö hamn från bussfönstret på lördagen. Och de fick veta att hamnbolaget bara väntar på att få sparka igång nästa investering, en containerhamn. När som helst väntas besked från EU.

LEDARE: Ingen het fråga – eller?

Svaren – och svarsprocenten – kan bli intressant läsning i Närpes.

Nyhetsbild

Efter elva års paus: Kurator återförenas på scen – och kanhända för ny skiva

Den allra första spelningen blev en mardröm. Den kan medlemmarna i Kurator skratta gott åt i dag, 20 år senare. Nu återförenas Kurator efter ett uppehåll på elva år, i Åminne på fredag - men kanhända det också resulterar i ett album med nya låtar.

Nyhetsbild

UR ARKIVET: "Heavy har aldrig varit ute"

UR ARKIVET – 24.8.2003. Medlemmarna i Kurator var inte ens födda när den nya vågen av brittisk metall (New wave of british heavy metal, NWOBHM) svepte över världen, men vad har det nu egentligen med saken att göra. Metallvågen har aldrig ebbat ut. Den har varit något svagare i perioder, men nu hittar den tunga traditionella heavyrocken åter nya lyssnarskaror.

Nyhetsbild

Sju av 18 vindkraftverk har rest sig – i vår googlar man med el från Övermark

Sju vindkraftverk har monterats på plats i Övermark. Med en effekt på 4,5 megawatt per styck är turbinerna de största i sitt slag i Finland. Och i början av nästa år ska produktionen vara i full gång av el från Hedet till Googles servercentral i Fredrikshamn.

Nyhetsbild

Nu blåser politisk medvind för havsvinden utanför Sideby

Stadsstyrelsen skred till omröstning om förslaget till landskapsplan. Och med rösterna 5-3 beslöt man att hålla kvar reserveringen för havsvindkraft utanför Sideby och Skaftung. Men ett annat område föreslås strykas.

Nyhetsbild

LEDARE: Får inte veta vad nej betyder

Ledare tisdag 27 augusti. Vad framtiden för med sig vet ingen, men en liten prognos vore inte fel.

Nyhetsbild

Det var staden som gav det högsta anbudet

Den utmätta Tähkä-industrifastigheten i Kaskö såldes på torsdagen på nätauktion.  Stadens politiska ledning bekräftar att det var stadens bud som var det högsta.

LEDARE: Spelmonopol under lupp

Ledare torsdag 22 augusti. Det finns många avvägningar att göra då det gäller spelmonopolet.

Nyhetsbild

Nu är två bolag intresserade av att bygga vindkraft på Bredåsen

Två bolag är intresserade av att bygga vindkraftverk på området Bredåsen i Närpes. Därmed uppstår en konkurrenssituation där markägarna får ta ställning till vilket bolag som erbjuder de bästa arrendevillkoren.

Nyhetsbild

Avslöjandena uteblir i Håkan Nordmans tillbakablick

UR SYDINS ARKIV. Håkan Nordman har gjort det som SFP-kollegerna från riksdagen Ole Norrback och Ulla-Maj Wideroos sagt att de inte ska göra – skrivit sina memoarer och gett ut dem i bokform.

Nyhetsbild

LEDARE: Skarvfrågan söker svar

Ledare torsdag 15 augusti. Hur länge ska Finland gå sin egen väg med skarven?

Det började på ”Grånne”

Ledare torsdag 4 juli Karnevalen blev ett varumärke som håller tidens tand.

Nyhetsbild

Livkompaniet invigde nya Gammelbron – på platsen för slaget vid Finby bro 1808

Historiens vingslag kunde kännas när Finby bro, även kallad Gammelbron, i Närpes invigdes på lördagen. Livkompaniet vid Kungliga Österbottens regemente hade uppvisning och historielektion vid bron, på samma plats där hårda strider utkämpades 20 juli 1808.

Nyhetsbild

Plötsligt skulle det kosta fem euro per minut att ringa med mobilen

Ute till havs, mellan Nådendal och Åland, plingade det plötsligt till i Ulf Lindhs mobiltelefon. Nu skulle det kosta fem euro per minut att ringa och 2,50 euro att skicka ett sms. Telefonen hade kopplats upp mot det dyra satellitnätet. Då gäller inte EU-reglerna om roamingavgifter och det kan betyda en saftig räkning för den som inte är uppmärksam.

Nyhetsbild

FDUV:s verksamhetsledare förvånad över husdjursförbud på stödboende

Närpes stads beslut att förbjuda de som bor vid Bäckvägens stödboende att ha sällskapsdjur förvånar Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare vid FDUV.

Kasköchef söker till Virdois

En ledande tjänsteman från Kaskö återfinns bland de sökande till stadsdirektörstjänsten i Virdois (Virrat).

Nyhetsbild

Kaskö dimensionerar nytt daghem för 60 barn

Ett daghem med plats för 60 barn, matsal, centralkök och grundtrygghetsförvaltning och hälsocentral. Nu avancerar planerna på ett nybygge i Kaskö.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet