Opinion

Kolumn

Nyhetsbild

KOLUMN: Vi vill maximera vår egen säkerhet, inte vara ett hot mot någon

Det var mycket viktigt att Finlands riksdag med en förkrossande majoritet röstade för att Finland ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato, skriver Anna-Maja Henriksson, partiordförande, SFP.

Nyhetsbild

KOLUMN: Regeringen ordentligt på gång med att höja sysselsättningsgraden

Jobbkanalen är en mycket viktig reform, eftersom den erbjuder möjligheter för dem som är i en svår situation på arbetsmarknaden och har svårt att hitta jobb,  skriver riksdagsledamot Kim Berg.

Nyhetsbild

Kolumn: Samma systematiska lögner som på Stalins tid

EU-parlamentet. Den överlägset största kolonialmakten genom tiderna är Sovjetunionen. Ändå har kolonialismforskarna – av någon obegriplig finkänslighet – låtit bli att granska Sovjet, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Vem är värd dina skattepengar?

Kolumn. Bibliotekarierna ligger enligt uppgift näst längst ner i akademikerfacket Akavas lönestatistik, snuvad på jumboplatsen endast av småbarnspedagogerna som enligt vad jag förstår får betalt i låtsaspengar från dagisets hemleksvrå, skriver Maria Grundvall.

Nyhetsbild

KOLUMN: Den säkerhetspolitiska diskussionen är nu i full gång

Att våra grannländer driver snabba ratificeringsprocesser inom Natoländerna är av stor betydelse. Ju kortare medlemsprocessen blir, desto kortare tid behöver vi vara på vår vakt, skriver riksdagsledamot Peter Östman (KD).

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

KOLUMN: Försörjningsberedskapen är en av grundstenarna i vår säkerhetspolitik

En förutsättning för en hållbar försörjningsberedskap i framtiden är att livsmedelsproduktionen görs lönsam. Maten finns inte i butikerna per automatik. Om den inte kan produceras lönsamt så finns den inte, skriver riksdagsledamot Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Världen behöver hoppfulla handlingar

Vi kan inte rädda världen, vi kan inte stoppa kriget men det vi kan göra är hoppfulla handlingar, skriver biskop Bo-Göran Åstrand i sin påskhälsning.

Nyhetsbild

KOLUMN: Betalningsanmärkningar, bensin och säkerhet

I skrivande stund håller regeringen just på att avge sin uppdaterade säkerhetspolitiska lägesbild. Ett historiskt papper, skriver riksdagsledamot Joakim Strand (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Lösningen för vårdsektorns arbetsmarknadsförhandlingar finns i trepartssamarbete

Arbetstagarnas, arbetsgivarnas och statens företrädare måste samarbeta på ett bra och konstruktivt sätt för att finna en lösning så att den eftersläpande löneutvecklingen inom vårdsektorn kan korrigeras, skriver riksdagsledamot Kim Berg (SDP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Pinocchio-bordet blir längre och längre efter varje lögn

EU-parlamentet. För varje lögn växer bordet och gör avståndet mellan Putin och europeiska ledare längre och längre. Efter Butja håller inte bordets materiella fasthet längre, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Kriget påverkar oss alla

Riksdagen. De drygt 15 000 ukrainska flyktingarna i Finland behöver integreras i samhället så fort som möjligt. Regeringen arbetar på högvarv med frågan, skriver Anna-Maja Henriksson, partiordförande, SFP.

Nyhetsbild

RIKSDAGEN: Ska jordbrukaren betala för nöjet att försörja fosterlandet med mat?

Finansväsendet är en sektor som livnär sig på noggranna riskanalyser. Ifall de bedömer jordbruket som ett riskabelt investeringsmål är det ett tecken på att hela vår inhemska matproduktion står på svag, smältande is, skriver Peter Östman, KD.

Nyhetsbild

KOLUMN: Äntligen stöd för jordbrukssektorn

Utan de åtgärder som nu föreslås finns helt klart en risk för att flera lantbruksproducenter måste avsluta sin verksamhet, skriver riksdagsledamot Joakim Strand.

Janne Smeds: Kraft och Sporting har byggt bra

Sportkolumnen. Vi skriver mitten på mars och både Kraft och Sporting har lagen så gott som klara för säsongen. Det är inte ofta det händer.

Nyhetsbild

KOLUMN: Skrattar bäst som skrattar åt sig själv

Kulturkolumn. Ingen kan leverera glappkäftade gliringar lika effektivt som en sydösterbottning, skriver Maria Grundvall. Men på nätet; där lönar det sig att tänka sig för innan man plockar den där billiga poängen.

Nyhetsbild

KOLUMN: Krigets enorma effekter på vardagen

I torsdags fick vi igen höra att vår försörjningsberedskap är god. Bränsle finns för fem månader, spannmål för sex månader och läkemedel upp till tio månader, skriver riksdagsledamot Mikko Ollikainen, SFP.

Nyhetsbild

KOLUMN: Mitt i en katastrof

EU-parlamentet. Jag trodde – eller inbillade mig – att den ryska politiska och militära ledningen hade lärt sig någonting: att inte ge sig in på ett krigsäventyr med illa utbildade och ännu sämre motiverade soldater, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Putin tog kriget till Europa

Riksdagen. Det här är inte bara en grym attack mot Ukraina. Det här är en attack mot hela den europeiska säkerhetsordningen, internationell rätt och freden i Europa, skriver riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Rättvisa arbetsvillkor garanterar rättvis konkurrens som gagnar alla

Riksdagen. Jag hoppas vi kommer vidare med att kriminalisera underavlöning under denna regeringsperiod. Det är inte enbart fråga om Närpes, utan handlar mera allmänt om uppsåtlig underavlöning av arbetstagare, skriver riksdagsledamot Kim Berg (SDP).

Nyhetsbild

KOLUMN: De höjda levnadskostnaderna oroar

Riksdagen. Trots olika skattegrad i olika länder fruktar jag att konsumenterna betalat ett för högt pris för inhemska livsmedel i förhållande till producentpriserna. Vi står inför ett vägval då det gäller vår framtida livsmedelsförsörjning, skriver Anders Norrback i sin kolumn.

Nyhetsbild

KOLUMN: Finländarna står inte skyddade från vintervinden då världen stormar

Att Europas säkerhet hotas av vår östgranne väcker naturligtvis diskussion även hemma i Finland, till och med i den grad att uttalandena rejält överskrider gränserna för vad som är lämpligt, skriver Peter Östman.

Nyhetsbild

KOLUMN: Svag förståelse för sjöfart på istäckta hav

EU-parlamentet. Våra europeiska vänner är lite som kinesiska turister, som tycker att det underligaste man kan uppleva är att stå på fruset vatten. skriver skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Spänd och livlig vår väntar

Inflationen har vuxit kraftigt på senare tid och nu är det speciellt landsbygden som drabbas, till exempel genom höjda bränslepriser, skriver riksdagsledamot Mikko Ollikainen, SFP.

Min glädje över olympiska spel dog med OS i Peking

Idrottsglädjen och olympiska ideal överskuggas av girighet och människorättsbrott. Det är dags att lägga ner OS och börja om.

Nyhetsbild

KOLUMN: Vi måste klara oss på egen hand genom lagstiftningarna om avskogning

EU-parlamentet. Skogen kommer att vara en stor fråga under den andra halvan av vår mandatperiod. Och vi måste klara oss på egen hand genom lagstiftningarna om avskogning och om återställande av natur, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Nu måste vi satsa på de ungas psykiska hälsa

Riksdagen. Ju snabbare hjälp fås vid störningar i den psykiska hälsan, desto mindre blir både individens svårigheter och kostnaderna för samhället, skriver riksdagsledamot Kim Berg (SDP)

Nyhetsbild

KOLUMN: Vaccinet är det effektivaste sättet vi har att hantera läget just nu

Riksdagen. Jag är emot ett generellt vaccinationstvång, men anser det befogat att kräva vaccinering av vårdpersonalen som är i kontakt med svaga och sjuka, skriver riksdagsledamot Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: De enormt viktiga landsbygdsgymnasierna

Riksdagen. Gymnasierna har en central roll för den allmänbildande utbildningen i vårt land. Landsbygdsgymnasierna, som inledde in verksamhet på 1970-talet, är och har varit betydelsefulla för hela regioners livs- och dragningskraft, skriver riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Övergångens svårigheter

EU-parlamentet. Om EU:s politik fallerar har vi framför oss faran av starkt stigande energipriser. Det betyder politiska svårigheter i många medlemsländer och hotar slå knut på klimatpolitiken. skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

Kolumn: Jag vill att alla ska känna sig trygga och trivas på sin hemort

Riksdagen. Det behövs trygghet i livets alla skeden och det behövs trygghet varje dag, skriver riksdagsledamot, minister Anna-Maja Henriksson (SFP).