Opinion

Kolumn

Nyhetsbild

KOLUMN: I silvermedaljens skugga – tråkig defensiv hockey

EU-parlamentet. Den lätt frampressade belåtenheten över att ändå till slut få en silvermedalj och skadeglädjen över att ärkerivalen Sverige inte tog sig vidare till slutspelen skymde bort den kanske mest avgörande förändringen i världens ishockey: övergången till tråkig defensiv hockey, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

KOMMENTAR: Ledaren får fler vilodagar – också på Sydin

De som läser Sydin på papper eller som e-tidning har sett att ledaren fått en ny utformning, i en liten omgörning med ny layout som presenterades 27 maj. Nu gör vi en ny förändring: Vi minskar antalet ledare per vecka, från tre till två. Men vid behov har vi ledare i veckans alla tidningar.

Nyhetsbild

KOLUMN: Inför obligatorisk testning på alla gränskontroller och flygplatser

Riksdagen. Vi ska ha obligatorisk testning på alla gränskontroller och flygplatser, samt krav på att resenären är i karantän tills man kan uppvisa ett negativt testresultat, skriver riksdagsledamot Peter Östman (KD).

Nyhetsbild

KOLUMN: EU efter pandemin – plötsligt stormar hela havet

EU-parlamentet. Om Berlinmurens fall innebar någonting som skakade om Europa och de invanda positionerna är parallellen till dagens värld mer än uppenbar. Pandemin har skakat om oss, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Svart tisdag – men mot ljusare dagar

Riksdagen. Under tisdagen kom vi till en sådan punkt att det var mycket nära att vi skulle ha varit utan en regering på onsdagen, skriver riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP).

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

KOLUMN: Nu gäller det att orka lite till

Riksdagen.  Jag har märkt att en allt större ”pandemitrötthet” har spridit sig i samhället. Vi blir mer benägna att fundera över varför vissa grupper eller områden gör si eller så, skriver riksdagsledamot Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Vaccin vår väg ut – och vi borde överväga att köpa från världsmarknaden

Riksdagen. Med tanke på kommande pandemier bör vi i Österbotten allvarligt överväga att själva införskaffa vaccin direkt från världsmarknaden, skriver riksdagsledamot Joakim Strand (SFP).

KOLUMN: Finland behöver en fungerande lagstiftning stark nog i krissituationer

Riksdagen. Vems vistelse kan förbjudas och på vilka grunder? Hur övervakas detta och hur bestraffas möjligtvis brott mot reglerna?  Att begränsa vad som får göras i var och ens hem är ett mycket utmanande scenario, skriver riksdagsledamot Kim Berg (SDP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Beredskap att läsa av virusets egenskaper

EU-parlamentet. Vi kanske får en fjärde pandemivåg med den sydafrikanska varianten av viruset. Men igen finns det en beredskap att läsa av virusets egenskaper och skapa nya varianter av vaccinet nästan i takt med mutationerna, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Nystart och exitplan

Riksdagen. En miljon finländare har vaccinerats mot covid-19. Vi behöver alltså våga börja tala om en ambitiös exitstrategi, skriver minister, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Folk måste förstå vem, hur, när och varför?

Riksdagen. Du får gå till Alko och köpa brännvin. Men inte till kyrkan på nattvard.  Folk har svårt att förstå logiken. Därför är regeringen nu i en betydligt mera utmanande situation när det gäller att få gehör för restriktionerna, skriver riksdagsledamot Peter Östman (KD).

Nyhetsbild

KOLUMN: Företagsamheten ger hopp i kristid

Riksdagen. Lägre levnadskostnader och det i dagsläget socialt accepterade distansjobbandet motiverar att söka sig bort från stadslivet. Här finns absolut en möjlighet för de sydösterbottninska kommunerna, skriver riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Det var inte lätt beslut att skjuta upp valet

Riksdagen. I en demokrati är tröskeln att flytta ett val oerhört hög. Men med tanke på riskerna för att kommunalvalet i april skulle misslyckas var det säkrare att skjuta upp valet till 13 juni, skriver justitieminister, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP).

KOLUMN: En obunden är okänd i vallagen

Kolumn. Ställer upp som obunden på partiets lista … Är obunden kandidat … Ja, de obundna dyker upp inför varje val. Men även om partibok saknas tillfaller rösterna partiet, och i officiella sammanhang noteras de obundna överhuvudtaget inte.

Nyhetsbild

KOLUMN: Ett starkt Europa gynnar Finland

Riksdagen. Naturligtvis behöver man inte applådera alla beslut som tas i Bryssel, men genom att stå utanför vore Finland garanterat ensam och svagt. Återhämtningspaketet kommer att ge tillväxt och nya jobb, skriver riksdagsledamot Joakim Strand (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: De offentligt ägda bolagens verksamhet behöver tryggas

Riksdagen. Det viktigaste målet med social- och hälsovårdsreformen är att stärka den grundläggande vården och omsorgen, skriver riksdagsledamot Kim Berg (SDP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Vägen med de goda föresatserna…

EU-parlamentet. Den bekymrade medborgaren kunde ändå tänkas få större rättigheter än den obekymrade eller bekymmerslösa, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: EU:s återhämtningspaket positivt för landsbygden

Riksdagen. EU:s stimulanspaket kommer att ha positiva effekter även för landsbygden, skriver riksdagsledamot Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Det var inte ett sådant EU jag gick med i

Riksdagen. Det behövs nyinvesteringar och stödåtgärder i spåret av coronan, men jag är inte intresserad att ge bort finländarnas skattepengar till andra EU-länder utan motprestation, skriver riksdagsledamot Peter Östman (KD).

Nyhetsbild

KOLUMN: Målet är en lag om stamvårdande jakt i höst

Riksdagen. Det har varit mycket diskussion kring vargarnas antal den senaste veckan. Målet är att lagen kring stamvårdande jakt ska stå klar i höst, skriver riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Från Abraham Lincoln till Donald Trump

EU-parlamentet. Varför har det gått så här i amerikansk politik och hur kunde Donald Trump komma till makten? Det är en av våra stora samtidsfrågor och det finns inte riktigt enkla eller lätta förklaringar, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP). 

Maria Grundvall: Bara det blir ordentligt gjort

I år är Sydins julberättelse en specialskriven fortsättning på Maria Grundvalls roman Sommardrömmen. Följ med på ett julbesök till Anna och hennes vresige granne Bergström i Kaskö. Hos dem är det mesta sig likt även om sommaren övergått i vinter.

Nyhetsbild

KOLUMN: Kalle Anka i dag – och också nästa år

Riksdagen. Det blir Kalle Ankas jul i tv på julafton, och det är viktigt att den pågående avtalstvisten en lösning så att österbottningarna kan se Sveriges tv även i framtiden, skriver riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Ett annorlunda år

Trots olika politiska åsikter och ideologier vill jag understryka att politikerna i vårt land vill allas väl. Det må sedan gälla restriktioner eller rekommendationer om vaccinering, skriver riksdagsledamot Peter Östman (KD).

Nyhetsbild

KOLUMN: EU och Doggers bankar

EU-parlamentet. Till mina absoluta favoritberättelser från barndomen hörde Rudyard Kiplings ”Havets hjältar”. Boken förenade två saker, som jag kunde identifiera mig med: fiske och lite social rättvisa, skriver EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Ett år vi aldrig glömmer

Det har varit ett på många sätt tufft år. Samtidigt har det visat många av de fina sidorna i det finländska samhället, skriver justitieminister, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP).

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Inredning för realister

Kolumn. Ett hem som alltid är välstädat liknar en själv då man klätt sig till fest: upptuperad eller onaturligt tillplattad, slipsen hårt åtdragen, strumpbyxor som får matsmältningen att avstanna, skriver Maria Grundvall i sin kolumn och tycker att hemmet måste få vara platsen där själen får välla ut fritt och ohämmat.

Nyhetsbild

KOLUMN: Oppositionen svarade inte på eget upprop

Riksdagen. Även oppositionspartierna borde inse att de stöd som erhållits genom återhämtningsfonden ger ett verkligt tillfälle för näringslivet i vår region att utveckla sin verksamhet, skriver riksdagsledamot Kim Berg (SDP)

Nyhetsbild

KOLUMN: Lagändring stöder offer för trakasserier och hot

Riksdagen. Det är ytterst viktigt att människor även i framtiden har modet att yttra sig i samhälleliga frågor, utan att behöva vara rädda för att bli utsatta för olaga hot, skriver riksdagsledamoten Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

KOLUMN: Fullt stöd för att bekämpa vargproblemet

Riksdagen. Vargen hör inte hemma i tätbebyggda områden. Jag ger mitt fulla stöd för de förslag som finns i medborgarinitiativet, skriver riksdagsledamot Peter Östman (KD).