Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

DEBATT: Ännu om den förstörda bostaden

Att ägaren inte tidigare har reagerat beror på att hen inte har kommit in i bostaden. Mottagningscentralen har bytt låsen och ägaren har inte fått nycklar, skriver Seppo Kuusinen.

DEBATT: Dimridåer kring solkraftverk

Det är omöjligt att på detta område bygga solkraftverk, med den delgeneralplan, som styr området, skriver Lars och May Riissanen om planerna på att bygga en solkraftspark i Kristinestad.

DEBATT: Om utvecklingen i Närpes och Kristinestad

Finlandssvenskarna är ett härdat släkte, skriver Almer Vidberg.

DEBATT: De stupades dag är en dag som fyller oss med tacksamhet

Nästan nittiotusen frontmän fick ge sitt liv för fosterlandet. Vi känner stor ödmjukhet för de stora uppoffringar veteranerna gjorde, skriver Hans Ingvesgård.

Nyhetsbild

DEBATT: Avsiktligt ofog i Röda Korsets lägenhet

Skåpdörrarna hänger, gångjärnen har lossnat då någon har hängt i dörrar. En stor del av handtagen fattas. I diskbänken har skåpdörrar skråmats, beskriver Seppo Kuusinen bostaden som erbjöds en ukrainsk familj.

DEBATT: Att tillgodose grundläggande behov prioriteras initialt

Även i situationer där klienter anländer i snabb takt erbjuds de som ansöker skydd, i mån av möjlighet, flera olika bostäder ifall det visar sig att den första inte motsvarar personens eller familjernas behov, skriver Victoria Nylund, vikarierande verksamhetsledare för FRK Österbottens svenska distrikt.

DEBATT: Uttalande om radioprogrammet Tack och lov

Som programansvariga har ni fått uppdraget och förtroendet att se till olika lyssnares behov och intresssen. Till det hör inte att godtyckligt lägga ner ett program bara för att programledaren går i pension, skriver Ulla-Maj Wideroos med flera till Yle Vega.

DEBATT: NTM-centralens svar om bronamnet vid Hundholmen

Det svar som reportern fick på sin första förfrågan var dåligt formulerat och förklarade inte bakgrunden till saken i tillräcklig omfattning. Vi beklagar det skedda, skriver Jarmo Salo vid NTN-centralen om Hundholmsbron.

DEBATT: Staden fick oförtjänt negativ publicitet

Röda Korsets agerande har i detta fall förorsakat Kristinestad en vid, riksomfattande negativ publicitet som staden och alla de andra som jobbar med flyktingar inte har förtjänat, skriver Seppo Kuusinen.

DEBATT: Kristinestad kan inte bära ansvaret för att "en natt räcker"

Många fina guldkorn, som vindmöllor och solceller, stärker stadens ekonomi, men befolkningsökningen har svårt att hänga med. Detta tynger våra politiker: ingen vill vara sämst, utan helst bäst, skriver Almer Vidberg.

DEBATT: Jämlik fastighetsbeskattning?

Vi seniorer har inget emot att beskattningsvärdet avspeglar marknadsvärdet på mark och fastigheter så länge det är rättvist och jämlikt. Problem uppstår när man börjar uppskatta beskattningsvärdet utgående från ortvisa prisnivåer på den fria marknaden, skriver Kjell Wennström.

DEBATT: Sök för att finna rätt väg

Den finska arbetskraften var med och byggde upp Sverige till en ledande industri nation i Europa. Denna utveckling gjorde att Finland och Sverige gick hand i hand med varandra, vilket  verkar att bestå, skriver Almer Vidberg.

DEBATT: Cementgjuteri i Yttermark

Det var ganska livlig verksamhet vid ”Schappet” som det kallades med rätt så många anställda. Bönder från orten körde dit sand med häst och släde från Vargberget, skriver Folke Gull.

DEBATT: Tack till jouren

Jag skulle vilja lyfta fram vår fina HVC här i Kristinestad. Söndagen den 1 maj drabbades jag av akut inflammation och behövde få komma till vård genast, inga problem, skriver Bo Storsjö.

DEBATT: Kyrkomötet fastställer kyrkans tro och lära

Uppdraget att fastställa kyrkans tro och lära har getts till kyrkomötet, inte till de enskilda församlingarna. Mot den ovannämnda bakgrunden är det förbluffande att i Vasabladet få läsa att ”det går alldeles för långsamt” i kyrkomötet, skriver Göran Stenlund.

DEBATT: Till broingenjör Johan Överbacka

Själv har jag rapporterat om vägen, bron och olika händelser kring dem sedan år 1967. Koirasaari är en direkt översättning från Hundholmen. Koiraluoto i sin tur betyder Hundskär, skriver Seppo Kuusinen.

DEBATT: Stadens goda affärer

Kristinestad gav i tiderna före detta Helenasjukhuset till sjukvårdsdistriktet, och sen har de snillrika affärerna fortsatt, skriver Raimo Nummela.

Nyhetsbild

KOLUMN: Genuin österbottnisk framtidstro

Vi österbottningar har all orsak att vara stolta. Företagandet ligger i blodet på oss, skriver riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP).

DEBATT: Korsnäs först i Finland med att motsätta sig talkoarbete

Det är bara Korsnäs FF som velat bygga servicetornet vid Korsnäs Arena. Hur kan det då vara orättvist mot andra föreningar? Varifrån kommer denna omtanke från tekniska chefen och nämnden? skriver Bengt Back.

DEBATT: Språkdiskriminering och inget annat

Jag kunde inte tro mina ögon när jag läste att Hundholmsbron blev Koiraluoto silta, skriver Claseric Gull.

DEBATT: Öppen fråga till kommundirektör Båssar

Jag hoppas kommundirektör Båssar på nästa fullmäktigemöte kan redovisa kostnaden för aktieköpet i Strömmen Ab och för Lärknäs, skriver Leif Holmblad.

DEBATT: Hur klimatvänligt är solparkprojektet?

Det är i princip rätt att Kristinestad välkomnar företag som vill producera utsläppsfri energi. Men staden ska ställa krav, och de ska bygga på ett helhetstänk. Solparksprojektet uppfyller kanske inte rimliga hållbarhetskriterier, skriver Viking Högnäs.

DEBATT: Får det vara en Kaffe-Stiina?

Jag vill vara med och locka turister och andra besökare till Kristinestad, och bli en rikskändis – som de stora glassbollarna vid camping, skriver Kaffe-Stina eller Kristinestads medborgarpanel.

DEBATT: Hur skulle det vara med vin i matbutikerna?

Om försäljning av drycker med en alkoholhalt upp till 15 procent skulle tillåtas i matbutikerna skulle 75 procent av Alkos försäljning bli utsatt för konkurrens, beräknar THL, skriver Mikaela Hermans på nykterhetsförbundet.

DEBATT: Nonsens att kommunen inte kan sponsorera enskild förening

Det sägs i protokollet att kommunen inte kan sponsorera en enskild förening. Det är nonsens, skriver Leif Holmblad.