
Coronablinkern har slocknat – i dag lägger THL ner appen: "Tack till alla"
Som mest använde halva Finland Coronablinkern. Nu vill Institutet för hälsa och välfärd tacka befolkningen för att den tog appen till sig.
Som mest använde halva Finland Coronablinkern. Nu vill Institutet för hälsa och välfärd tacka befolkningen för att den tog appen till sig.
Coronaläget väntas lugna ner sig under sommaren, men samhället förbereder sig för en ny våg på hösten. Ingen vill se en återgång till strikta restriktioner, säger myndigheterna.
Coronaläget i Finland går åt rätt håll. Det var budskapet under myndigheternas presstillfälle på torsdagen. Samtidigt presenterades en uppdaterad rekommendation om den fjärde dosen coronavaccin.
Omikronvarianten har gjort smittspårningen omöjlig och därför är Coronablinkern inte längre till nytta, anser Social- och hälsovårdsministeriet. Enligt det lagförslag som för tillfället förbereds skulle bland annat den försvinna under sommaren.
GRAFIK Antalet coronafall sjunker och världen öppnar sig igen. Nu är många sugna på att åka ut och resa. Här ger landets coronaexperter råd om resande.
Nu har också österbottningarna fått ta av sig munskydden. Myndigheterna berättar om coronaläget just nu.
Under torsdagens coronainfo presenterade myndigheterna en rapport om coronakrisens inverkan på samhället, utöver den normala rapporteringen.
Vi rapporterade direkt från presskonferensen. Här kan du läsa också i efterhand.
I takt med att hemtester blir vanligare har allt fler kommuner minskat på sin coronatestning. Men i vissa fall krävs officiella testresultat.
GRAFIK. Har det gått tre månader efter tredje vaccindosen så bör du ta en fjärde dos. Nya rekommendationen gäller de över 80 och de på vårdhem.
THL rekommenderar nu en fjärde vaccindos för över 80-åringar. Dosen ges först till dem som bor på äldreboenden.
Den nationella rekommendationen om munskydd kommer inte att luckras upp ännu denna vecka, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Från torsdag till fredag konstaterades att 21159 personer till hade drabbats av coronaviruset i Finland. Och det är endast de fall som bekräftats officiellt. Alla covidsjuka som endast tagit hemtest saknas i statistiken.
Institutet för hälsa och välfärd påpekar att även om coronarestriktionerna lättas, måste vi fortsättningsvis vara försiktiga. Antalet patienter med covid-19 stiger på intensivvårdsavdelningarna.
Österbottens coronasamordningsgrupp avskaffar rekommendationen om omfattande distansarbete, men håller kvar rekommendationen om munskydd på offentliga platser och där man inte kan hålla avstånd.
JAKOBSTAD Nya stöd på upp till 200 miljoner euro planeras för restaurangbranschen. Också kultur- och evenemangsbranschen ska få stöd, uppger näringsminister Mika Lintilä.
Fram till slutet av 2022 är arbetsgivare inom social- och hälsovårdsbranschen skyldiga att se till att personal inte sprider coronasmitta till följd av att de låtit bli att vaccinera sig.
En katt med covid-19 leder inte till några åtgärder från myndigheterna.
Vaccinerna kan påverka viljan att testa sig, men enligt forskarna är skillnaden mellan vaccinerade och ovaccinerade ändå betydande.
En ny förordning gör det möjligt för alla 5–11-åringar att begära coronavaccin. THL rekommenderar också en fjärde dos till alla över 12 år som har kraftigt nedsatt immunförsvar.
Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd höll sin veckovisa presskonferens om coronaläget på tisdagsförmiddagen. Här kan du läsa vår direktrapportering i efterhand.
1 981 nya coronafall har konstaterats i Finland under det senaste dygnet, uppger Institutet för hälsa och välfärd.
Finländarna tar tredje vaccindosen i snabb takt nu, och det är viktigt. "Speciellt de äldre borde snabbt få tredje sprutan, men också de som inte alls vaccinerat sig än borde göra det. Då kan vi hindra att äldre blir svårt sjuka i vinter."
Effekten av vaccinationerna syns tydligt i statistiken över coronadödsfall. Varför vissa personer utan kroniska sjukdomar får milda symtom medan andra insjuknar allvarligt är fortfarande inte klarlagt.
Enligt söndagens siffror har 82,2 procent av den del av befolkningen som fyllt tolv år fått två doser coronavaccin, enligt Institutet för hälsa och välfärd.
I det här skedet rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd (THL) inte coronavaccin till alla barn i åldern 5–11 år.
Institutet för hälsa och välfärd vill ännu inte rekommendera att alla barn i åldern 5–11 år ska vaccineras.
Social- och hälsovårdsministeriet ska skicka ut nya anvisningar till regionerna, sannolikt under onsdagen. Syftet är att ge regionförvaltningsverken möjlighet att införa coronabegränsningar på allt fler platser. Det betyder att covidintyg snart kan krävas även där risken för smittspridning endast anses vara måttlig.
Europeiska läkemedelsmyndigheten rekommenderar att coronavaccin godkänns för alla över 5 år.
På onsdagen rapporterades 1 007 nya fall av covid-19 i Finland.
Personer som har haft covid-19 löper större risk att få biverkningar av vaccinet, på samma sätt som den andra dosen vanligen leder till kraftigare biverkningar än den första.
Ökad belastning på sjukvården, rekordhöga smittsiffror och en sjunkande vaccinationstakt. Så ser epidemiläget ut i Finland, meddelade hälsomyndigheterna under sin veckovisa coronapresskonferens på torsdagen.
Antalet nya coronafall ökar samtidigt som sjukhuspatienterna blir allt fler. Institutet för hälsa och välfärd fortsätter att utreda om hela befolkningen borde få en tredje vaccindos, men åtminstone de som nu har rätt till dosen uppmanas ta den.
På tisdag diskuterar amerikansk myndighet vaccination av 5–11-åringar. Beslutet följs med intresse i Europa, där en liknande tillståndprocess pågår.
1 732 nya fall av sjukdomen covid-19 har konstaterats i Finland sedan fredagen, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd.
UPPDATERAD Institutet för hälsa och välfärd räknar med att det finns tillräckligt med coronavaccin för att kunna erbjuda riskgrupper en tredje vaccindos.
Riksdagens social- och hälsovårdsutskott ger grönt ljus för att covidintyg kan börja användas i Finland. Ordförande Markus Lohi (C) betonar ändå att intyget endast ska användas där coronarestriktioner är i kraft, alltså i nuläget endast vid restauranger i ett fåtal områden.
Riksdagens social- och hälsovårdsutskott bestämmer om "coronapassets" utformning i dag.
Det är säkert för gravida att ta coronavaccin. Den ökade risken för komplikationer hos coronasmittade gravida drabbar främst de ovaccinerade.
Finland avvecklar coronarestriktionerna stegvis i enlighet med regeringens hybridstrategi. Det följande steget är att lätta på de begränsningar som gäller landets restauranger.
Ny rekommendation: Använd munskydd där det är mycket folk, speciellt om du är ovaccinerad.
Institutet för hälsa och välfärd har gett kommunerna anvisningar om vilka grupper som bör erbjudas en tredje dos coronavaccin.
Coronaintygen kommer nu att behandlas av riksdagen. – Det är inte en begränsning utan en åtgärd för att befria oss från restriktioner, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).
Institutet för hälsa och välfärd registrerade 487 nya coronafall i landet på torsdagen.
Endast tio fullt vaccinerade personer har fått intensivvård på grund av covid-19. Alla är över 60 år och största delen av dem har haft underliggande sjukdomar.
Måndagskvällens presskonferens i Statsrådsborgen präglades av en hoppfull stämning.
Bland alla de över 2,8 miljoner finländare som fått sina båda vaccindoser har drygt 2 100 coronafall bekräftats.
Över 50 procent av Finlands befolkning har nu fått två doser coronavaccin. En undersökning visar att en fullgjord vaccinationsserie ger ett över 90-procentigt skydd mot att insjukna allvarligt i covid-19 – oavsett vilket vaccin man har fått.
För tillfället stiger incidensen mest bland barn men få blir allvarligt sjuka. De smittas ofta inom den egna familjen. Skillnaden är stor mellan vaccinerade och ovaccinerade, visar hälsomyndigheternas lägesbild.
Nu behövs en klar lag som inte ger så stort tolkningsutrymme, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. Frågan om tvåmetersregelns vara eller icke vara ska landa i riksdagen så fort som möjligt.
Ovaccinerade i medelåldern smittas mycket oftare än i vintras – Finland skulle vara i knipa utan vaccin, säger forskare från Institutet för hälsa och välfärd.
Statsrådet har ändrat den förordning som begränsar verksamheten för bland annat restauranger och barer. Den nya förordningen som träder i kraft söndagen den 29 augusti påverkar Österbotten.
Utgångspunkten är att personer som fått två vaccindoser inte behöver sättas i karantän om de exponeras, slår Institutet för hälsa och välfärd fast. Vilken praxis som tillämpas varierar ändå mellan olika regioner.
Andra ministerier har redan skickat in sina åsikter om när coronapassen ska användas.
För vaccinering krävs inget samtycke av föräldrarna.
Medborgare från totalt 13 stater får resa till Finland utan att behöva visa upp ett coronaintyg. Samma regler gäller även för norrmän i ett flertal norska kommuner.
Om man har ett europeiskt sjukvårdskort har man rätt till coronarelaterad vård.
En dos coronavaccin ger ett hyfsat skydd, men två doser ökar skyddet betydligt. Det uppger Institutet för hälsa och välfärd efter att ha analyserat data om nästan 1,7 miljoner finländare.
Riksdagen har godkänt en lag som ska göra det lättare att kontrollera inresor till Finland. Samtidigt blir det straffbart att vägra ta ett coronatest vid gränsen.
Vaccinationerna av 12–15 åringar kan komma i gång ordentligt på hösten.
Institutet för hälsa och välfärd mildrar munskydds- och avståndsdirektiven för de som fått två doser vaccin.
Vårdfacket Super anser att den preciserade vaccinationsordningen äventyrar tillgången på vård och omsorg.
Vaccinationsordningen ändras så att de valfunktionärer som har hand om bland annat hemmaröstningen kan vaccineras mot coronaviruset.
Antalet coronafall bland unga sjunker. Andelen vaccinerade i Finland är nu tredje högst i Europa.
Astra Zenecas coronavaccin kan återigen ges till personer som fyllt 65 år.
Regeringen vill hålla restaurangerna stängda ytterligare tre veckor.
UPPDATERAD. Uppdaterad 19:39 Vid lunchtid på måndagen samlades regeringen i Ständerhuset. På dagens agenda fanns ett troligt munskyddstvång och utegångsförbud.
UPPDATERAD Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat vill Institutet för hälsa och välfärd se striktare begränsningar.
UPPDATERAD KL 19.50. Restaurangerna kommer att vara stängda i största delen av landet till slutet av mars.
UPPDATERAD 20.55 Regeringens lagproposition om att restauranger ska stängas väntas bli klubbad inom fyra dagar.
I slutet av januari offentliggjorde regeringen en uppdaterad version av hybridstrategin som används i kampen mot coronaviruset. Den uppdaterade versionen består av tre olika nivåer – med egna verktygsbackar.
Vaccineringar för vuxna har skjutits fram till juli. Institutet för hälsa och välfärd har hållit en presskonferens om coronaläget i landet.
Nu när coronavaccinationen har kommit i gång är det många som undrar vad som gäller efter att man fått sina sprutor. Överläkare Hanna Nohynek, professor Olli Vapalahti och direktör Tarja Myllärinen svarar på vanliga frågor.
Det är särskilt viktigt att vaccinera sig mot influensa under coronaepidemin, skriver Institutet för hälsa och välfärd.
Coronasiffrorna från Institutet för hälsa och välfärd och de som kommer från sjukvårdsdistrikten ser helt olika ut. Det finns en förklaring – i hur siffrorna rapporteras.
Från och med måndagen förkortas karantänstiden och nya reserestriktioner införs. Nu gäller inreserestriktioner för samtliga EU-länder.
Om en dryg vecka blir det enklare att resa in i Finland igen. Regeringen preciserade detaljer kring de lättade restriktionerna på fredagsförmiddagen. Den nya modellen ska stödja resandet och turismen.
CORONA Först sa ministeriet 50, sedan rättade man till 500. Men Regionförvaltningsverket bestämmer ändå att offentliga evenemang med över 50 personer kräver specialarrangemang.
Astma-, hud- och allergiförbundet påminner om att en god handhygien och tillräckliga avstånd är lika viktiga som munskydd.
Coronaepidemin riskerar att ta ny fart. Regeringen och Institutet för hälsa och välfärd ger därför nya rekommendationer.
Vilka är kriterierna för att sättas i karantän? Hur övervakas gränserna? Kan man tvingas göra ett coronatest? De flesta nya coronafall kommer från utlandet och regeringen och myndigheterna utarbetar skärpta regler för att stoppa resenärer från att sprida smittan i Finland.
Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd säger att rekommendationen för munskydd är klar och ska träda i kraft på torsdag.
Frivillig karantän rekommenderas för den som anländer till Finland från ett land som omfattas av resebegränsningarna. Institutet för hälsa och välfärd skärper karantänsrekommendationerna.
En rekommendation om att använda ansiktsmasker kommer sannolikt att komma. Men den kommer inte ännu.
Rekommendationen om att använda munskydd på allmänna platser och i kollektivtrafiken kan få regionala specifikationer. Eventuellt kommer den att gälla också dem som åker med skolbuss.
"Var snabb när du går till affären och avboka inte läkartider", säger forskningschef Minna-Liisa Luoma från THL. Hon uppmuntrar 70-plussarna att röra på sig utomhus, och att baka och syssla med trädgårdsarbete. Sari Aalto-Matturi från föreningen Psykisk hälsa påminner om de äldres betydelse under svåra tider. "De har varit med om mycket tidigare och kan hjälpa och stödja."
Äldre uppmanas leva hälsosamt, hålla säkerhetsavstånd och vara måna om handhygienen.
Regeringen vill öppna restaurangerna gradvis från och med början av juni.Till en början begränsas öppettiderna till klockan 6–23.
Svenska Pensionärsförbundet (SPF) hoppas på tydliga riktlinjer från myndighetshåll över hur de äldre ska kunna upprätthålla både sin mentala och fysiska hälsa under coronaepidemin.
Personer över 70 år rekommenderas fortsättningsvis hålla fysisk distans, restauranger får stegvis öppna igen i juni och biblioteksböcker kan direkt börja lånas igen.
Under det senaste dygnet har 56 nya fall av coronasmitta bekräftats i Finland. Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 7 nya dödsfall i covid-19.
Regeringen bedömer att det är tryggt för både elever och lärare att återvända till närundervisningen.
Det som talar för öppningen av skolorna är att barn inte sprider viruset speciellt effektivt.
Statsminister Sanna Marin höll en presskonferens på eftermiddagen för att stärka medborgarna. "Krisen har orsakat sorg och oro. Samtidigt måste vi tänka på tiden efter krisen. Vi ska komma stärkta ur den", sade Marin. President Sauli Niinistö deltog via videolänk. Frivilligorganisationer påminde alla om att det finns hjälp att få för den som behöver. "Inte ett enda barn ska lämnas ensamt." Se i efterhand vad som sades på presskonferensen.
Statsminister Sanna Marin (SDP) har kallat till en presskonferens i dag klockan 14. På videolänk deltar också president Sauli Niinistö.
UPPDATERAD. Gränserna till Nyland öppnas i dag. Statsministern vädjar till medborgarna att fortsättningsvis undvika resor inom landet.
UPPDATERAD. Pandemin är inte över i Finland och de övriga begränsningarna fortsätter därför, säger statsminister Sanna Marin. "Vi ska undvika kontakt med andra och undvika onödigt resande. Tillsammans bär vi ansvar för att inte sprida smittan vidare", säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. Regeringen ger inte i det här skedet någon rekommendation om att använda ansiktsmasker.
Regeringen föreslår 1 miljard euro till kommunerna och ett nytt bidrag till vissa barnfamiljer.
UPPDATERAD. Finansminister Katri Kulmuni säger att regeringen har lärt sig av krisen på 1990-talet. – Vi ska stödja barnfamiljer, barn och unga.