Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Nyhetsbild

Ny kull tvåspråkiga närvårdare i startgroparna med utbildning

Det är fortsatt brist på tvåspråkiga närvårdare i regionen. En andra kull studerande har nu inlett sin utbildning med läroavtal. Närstudierna ordnas i Kristinestad.

Nyhetsbild

Färre har testat sig för corona i januari – "Viktigt att kolla upp även små symptom"

Det är fortfarande viktigt att testa sig för corona, påminner de ledande läkarna i Sydösterbotten. Antalet tester har minskat i januari.

Nyhetsbild

Vaccineringen inleddes i Närpes – "I det här skedet kan vi inte lägga upp några exakta planer"

Uppdaterad. På måndagen anlände elva ampuller coronavaccin till Närpes, på tisdag förmiddag kunde vaccineringen inledas. Först ut är så kallad frontpersonal. Från och med nästa vecka går turen till klienter på äldreboenden.

Nyhetsbild

Effektiverad hemvård billigare för staden och tryggare för patienten – "Vi ser en klar nytta av servicen"

I Närpes strävar man efter att folk inte ska ligga på sjukhus "i onödan". Numera finns därför resurser för att sköta vissa patienter hemma. Den här servicen inom sjukvården sparar också in på vårdkostnaderna.

Nyhetsbild

Kurt får sjukvård i sitt eget hem – "Vi är så tacksamma"

Kalaxbon Kurt Krook sitter hemma på en stol i köket och får vätskedrivande medicin intravenöst. Sedan slutet av april i fjol har han regelbundet fått besök av sjukskötare som ger behandling. Han och frun Maj-Britt värdesätter att sjukvården kommer till gårds.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ytterligare ett coronafall i Närpes

På fredagen noterades ytterligare ett coronafall i Närpes. Det är också här fråga om en utlandssmitta.

Nyhetsbild

Nya coronafall i Närpes härstammar från utlandet – "Resor bör undvikas"

På onsdagen bekräftades två nya coronafall i Närpes. I båda fallen härrör smittorna från utlandet. Ledande läkaren uppmanar folk att fortsättningsvis undvika utlandsresor.

Nyhetsbild

Kaskö först ut i Sydösterbotten att vaccinera mot corona – "En angenäm upplevelse"

Niina Ylikoski var den första Kasköbon som fick coronavaccin på torsdagen. Då inleddes vaccineringen för de anställda inom vården och äldreomsorgen i Kaskö.

Nyhetsbild

Två nya coronafall i Närpes

Av de 17 nya coronafall som konstaterades i Vasa sjukvårdsdistrikt på torsdagen finns två i Närpes. De första nya fallen på snart en månad.

Nyhetsbild

Läkarbristen fick Kasköbor att byta hälsocentral – i Kstad och i Närpes har hvc fått fler kunder

Sedan 2014 finns möjlighet att välja sin egen hälsostation bland alla hälsostationer i Finland. Det har många invånare i Kaskö gjort. De har bytt till Närpes eller Kristinestad på grund av att läkarsituationen tidigare varit dålig på stadens egen hälsovårdscentral.

Nyhetsbild

Oklart om klienten själv kan välja mellan hälsocentralerna i nya välfärdsområdet

Om mindre än ett år inleder nya vårdsamkommunen Österbottens välfärdsområde sin verksamhet. Men det är oklart om klienter fritt kommer att kunna välja hälsocentral.

Nyhetsbild

Nu ska munskydd delas ut till sexorna – "Vi måste försöka göra allt vi kan för att kunna fortsätta med närundervisning"

Nya rekommendationer om användning av munskydd har trätt i kraft. I Närpes och Kristinestad delas fem respektive tre tygmunskydd ut åt sexorna. Det gäller också en del femteklassare i Närpes.

Nyhetsbild

Fyra kommuner är nu i spridningsfasen – utlandssmitta oroar österbottnisk coronagrupp

ÖSTERBOTTEN Det går åt fel håll och därför förlängs restriktionerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. Munskydd ska vi ha ända till april. Marina Kinnunen hoppas att regeringen ställer krav på de som reser in i landet.

Nyhetsbild

LIVE: Läs senaste nytt om coronaläget i Österbotten, Finland och världen

Live Vår direktrapportering ger dig de senaste nyheterna om coronaviruset.

Nyhetsbild

Snart anländer de första vaccinationsdoserna – "Vi får lov att vara utrustade med tålamod"

De första doserna av coronavaccinet ser ut att anlända till Sydösterbotten inom loppet av några veckor. Det lär ändå dröja ett tag innan den stora allmänheten får låta vaccinera sig.

Ett nytt coronafall i Kristinestad – tio i karantän i Närpes

Den här veckan rapporteras om ytterligare ett coronafall i Kristinestad.

Villa Alina och Efraim fick ansvarig sjukskötare

En ansvarig sjukskötare har valts till Villa Alina och Efraim i Närpes. Dessutom har en vikarierande närvårdare utsetts.

Nyhetsbild

Två kommuner fortfarande i spridningsfasen – "Vi kanske måste strama åt ytterligare"

Elva österbottniska kommuner befinner sig i accelerationsfasen och två i spridningsfasen. De starka rekommendationerna kan komma att stramas åt ytterligare.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall i Kristinestad – "Julhelgen lugnare än befarat"

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar på måndagen om ytterligare ett fall av coronasmitta i Kristinestad. Därmed har Kristinestad nu 21 bekräftade fall, och antalet i Sydösterbotten uppgår nu till minst 86.

Nyhetsbild

Inga nya rapporterade fall i Sydösterbotten – Incidensen i Korsnäs nu noll

Inga nya fall av corona har rapporteras från Sydösterbotten sedan dagarna före jul, enligt THL:s statistik på lördag, som fortfarande visar totalantalet 85. Och nu har Korsnäs en incidens på noll.

Nyhetsbild

Nina är en av dem som insjuknat i covid-19: "Det krävs att vi är öppna och ärliga"

Redan innan Nina Wiklund i Finby fått provsvaret var hon säker på att coronaviruset fått fotfäste i hennes kropp. Viruset satte sina spår, över två månader senare har hon fortfarande känningar efter infektionen.

Brister i offertförfrågan leder till ny omgång för stadens tvätt

Det blir en ny omgång i upphandlingen av tvätteritjänster för Närpes stad. Anbudsförfrågan har avbrutits och en ny offertförfrågan ska garantera att anbuden blir jämförbara.

Nyhetsbild

Coronastyrgruppen fortsatt oroad – "Tror inte att vi lättar på rekommendationerna ännu"

Hur väl vi klarade julen och nyåret klarnar nästa vecka. Sannolikt kommer de starka rekommendationerna, som gäller fram till den 17 januari, att förlängas.

Nyhetsbild

Rönnlund: Konflikten drabbar verksamheten vid Kårkulla

Beklagligt, konflikten har redan pågått för länge och hela verksamheten lider, säger Christer Rönnlund om den senaste vändningen i förtroendekrisen inom Kårkulla.

Nyhetsbild

Coronasmittad orsakade ingen vidare exponering – smittläget försämras

Den person som nu konstaterats ha covid-19 i Närpes bedöms inte ha utsatt andra för exponering. Fallet kunde härledas till en så kallad "Sverigesmitta". Coronaviruset verkar inte ha spridit sig på Kårkullas boende och där har karantänen upphört.

Nyhetsbild

Två nya coronafall i Kristinestad

Två nya coronafall upptäcktes i Kristinestad på söndagen.

Nyhetsbild

Närpes fick sitt femtionde coronafall – det första nya på fem veckor

Ett nytt coronafall i Närpes har nu tagits in i THL:s statistik. Det betyder att sammanlagt 50 Närpesbor bekräftats ha covid-19 sedan pandemins början i mars.

Nyhetsbild

Coronagruppen rekommenderar inför julen: "Fira jul i samma lilla sällskap, följ regler för resande"

Österbottens coronsamordningsgrupp ger nu rekommendationer för julfirande och resor under jultiden. Rekommendationerna gäller i alla kommuner.

Nyhetsbild

Ytterligare en läkare slutar i Kristinestad – "Beror inte på privatiseringen"

En tredje läkare har nu sagt upp sig från hälsocentralen i Kristinestad. I detta fall finns inget samband med privatiseringen säger ledande läkare Charlotte Grönvik.

Nyhetsbild

RFV skärper tonen: Från och med tisdag får högst tio personer samlas

CORONA Smittspridningen måste lugnas ner, anser Regionförvaltningsverket, och begränsar allmänna sammankomster till tio personer från 22 december till 17 januari.

Nyhetsbild

Antalet fall ökar i oroväckande takt i landskapet – Korsnäs har näst högsta incidensen

Antalet smittfall av covid-19 har ökat i oroväckande takt i Österbotten. Landskapets coronagrupp uppmanar därför folk att söka sig till provtagning redan vid lindriga symptom. Korsnäs har efter ett nytt fall nu den näst högsta incidensen i landskapet.

Nyhetsbild

Coronatrötthet gör sig gällande – allt färre högstadieelever använder munskydd

I början tog eleverna till sig rekommendationen att använda munskydd under skoltid. Men nu har användningen av munskydd i högstadieskolorna har minskat. Det konstaterar rektorerna i Närpes och Kristinestad.

Nyhetsbild

Elever kan inte tvingas bära munskydd – ej heller bestraffas

Skolelever kan inte tvingas till att bära munskydd och de kan heller inte bestraffas för att de inte gör det. Så säger jurist Thomas Sundell vid Regionförvaltningsverket. Men han rekommenderar att de används – för annars kan det bli andra följder, såsom distansundervisning.

Nyhetsbild

Två nya fall av covid-19 – då toppar Korsnäs distriktets incidenslista

Uppdaterad. Två nya coronafall i en kommun med cirka 2 100 invånare. Då fick Korsnäs i ett slag det högsta incidenstalet i hela sjukvårdsdistriktet.

Nyhetsbild

Efterlyser regelbunden avlastning för barn med specialbehov

Föräldrar till barn med specialbehov borde få bättre möjligheter till avlastning. Det är budskapet i en fullmäktigemotion i Närpes. Staden hoppas på bättre service i och med det nya välfärdsområdet.

Nyhetsbild

Pandemin ökar vårdkostnaderna – 140 000 euro till behövs

I och med att coronapandemin nådde Närpes i höst ökar vårdkostnaderna. Tilläggsmedel på sammanlagt 140 000 euro behövs, men vården och omsorgen kan ändå hålla sin nettobudget.

Nyhetsbild

Ny rekommendation: inte fler än 10 personer bör träffas – inte ens hemma

Nya rekommendationer ska hämma virusspridningen innan den tar fart ordentligt. Nu rekommenderar Vasa sjukvårdsdistrikt att högst 10 personer träffas.

Ingen ville bli tandläkare på Närpes hvc

Det har visat sig svårt att få tag i tandläkare till Närpes hälsovårdscentral.

Nyhetsbild

Två ville sköta tvätten, men inget anbud antogs

Uppdaterad. Vem som framöver ska sköta tvätten för vårdens och omsorgens enheter i Närpes är fortfarande en öppen fråga. Ett företag från Jakobstad hade högst poäng i jämförelsen.

Nyhetsbild

Två coronafall i Kristinestad – personerna befann sig redan i karantän

Det senaste dygnet har åtta nya fall av corona bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt – två av dessa i Kristinestad.

Nyhetsbild

Lungsjuke Bengt är orolig då vaccinet tagit slut: "Att få influensan är nästan samma som döden för mig"

Bengt Norrback har blivit tillsagd att ta influensavaccin varje år, men i år tog vaccinet slut innan han hann boka tid.

Nyhetsbild

Tom Lövdahl: Tidpunkten för att byta jobb får tala för sig själv

Att flera läkare lämnar hälsocentralen i Kristinestad inför den förestående privatiseringen verkar inte vara någon slump. Tom Lövdahl, som är en av dem som bryter upp, menar att tidpunkten får tala för sig själv.

Nyhetsbild

Inga nya fall på två veckor i Närpes – "Nu får vi ändå lov att vara väldigt försiktiga"

Coronaläget förvärras i rask takt i Finland, men i Sydösterbotten ser statistiken nu bra ut. Inga nya fall har rapporterats på två veckor och från att ha legat i landstoppen har nu Närpes ett incidenstal på noll.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet går in i vårdsatsning i Kristinestad – gör aktieköp trots kritik

ÖSTERBOTTEN Kristina Hälso AB får ny delägare då Vasa sjukvårdsdistrikt köper 75 aktier för totalt nära 4000 euro. "Olyckligt", anser SDP:s Viktor Kock.

Nyhetsbild

Närpes hvc får ny biträdande överläkare – Kristinestad tappar ännu en läkare

Närpes hälsovårdscentral har sökt en ny biträdande överläkare. Nu har innehavare valts.  Det betyder att hälsocentralen i Kristinestad förlorar ytterligare en av sina läkare inför privatiseringen vid årsskiftet.

Tre vill bli ansvarig skötare på Villa Alina och Efraim

Tre sökte tjänsten som ansvarig sjukskötare till Villa Alina och Efraim i Närpes.

Nyhetsbild

Kristinestad fortsätter köpa vårdtjänster av Sydmedi

Kristinestad utnyttjar ett optionsår för tjänster inom företagshälsovård till arbetsgivare och företag. Sydmedi står för tjänsterna.

Nyhetsbild

Evenemang för över 50 personer får ordnas i december – så länge säkerheten kan garanteras

Regionförvaltningsverket har uppdaterat sina begränsningar för evenemang. Begränsningarna luckras upp en aning.

Nyhetsbild

Hemvårdens team i västra Närpes försvinner – omändringen ska ge mera tid för alla klienter

Hemvården har i dagens läge få klienter i västra Närpes. Det lilla hemvårdsteamet har därför slagits ihop med motsvarande team i Övermark. Omfördelning av personalen och en resurspool väntas medföra mera tid för alla klienter.

Vikariat för fysioterapeut förlängdes i Kristinestad

Ett vikariat har förlängts vid vård- och omsorgscentralens fysioterapiavdelning i Kristinestad. Ett beslut om tillsvidare anställning och ett om tidsbunden har också fattats.