Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Läkaren Erkki Mäki vill bli du med stadsborna

Erkki Mäki vill gärna lära känna sina patienter. Om det är någon stad där det kan vara möjligt att lära känna nästan alla, så är det i Kaskö med sina cirka 1 260 invånare.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem Kristinestad fortsätter diskutera privatisering av vård med

Kristinestad har bestämt sig för vem staden förhandlar vidare med då det gäller privatisering av vården. Av fyra intresserade valdes den, som fick mest poäng då anbuden jämfördes.

Nyhetsbild

Kaskö stad avstår gärna all vård till ny samkommun

Det är nödvändigt för Kaskö stad att överföra vården till Österbottens välfärdsområde. Rekryteringen av personal, de växande behoven av service och stadens dåliga ekonomi talar för en överföring av all vård till samkommunen.

Nyhetsbild

Verkstad byggs om för daghem i Närpes – och namnet blir Sniff

Det finns fortfarande behov av fler dagvårdsplatser i Närpes. För att alla barn som är i kö ska få plats behövs mera lokaliteter, och nu kommer ett antal platser till i Finby, i en ny avdelning som döps till Sniff.

Nyhetsbild

Kristinestad kräver att vård bevaras i nytt välfärdsområde

Kristinestad slår vakt om sin vårdmodell och accepterar inte att den vård man kan erbjuda invånarna har försämras. Viktigast är att den öppna vården bevaras och utvecklas i staden, anser staden om förslaget till Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

Kristinestad får högre räkning från Kårkulla nästa år

Fler klientplatser leder till att Kristinestad nästa år måste betala mera till Kårkulla. Räkningen till samkommunen beräknas då sluta på drygt 1,143 miljoner euro.

Privat aktör söks för företagshälsovård i Korsnäs

De som är anställda av Korsnäs kommun har hittills fått sin företagshälsovård från Malax-Korsnäs hälsovårdscentral. Det kommer att ändras nu.

Nyhetsbild

Ingen efterfrågan på våra tjänster, säger Esperi – Oklart vad som sker med huset

Verksamheten vid Ulrika-hemmet i Kristinestad upphör. Men enligt Arne Köhler vid vårdbolaget Esperi Care kommer man att utvärdera läget på nytt i början av nästa år. Bolaget har ett mångårigt hyreskontrakt med fastighetsägaren.

Nyhetsbild

Kristinahemmet blir fullsatt då Ulrika töms – "Ett gemensamt beslut att flytta de boende"

Ulrikahemmet på Östra sidan i Kristinestad töms på måndag. De sista boende flyttar till Kristinahemmet vid Salavägen. Där blir då fullt hus.

Nyhetsbild

Esperi stänger Ulrikahemmet – Kristinestad tar över vården av de boende

Esperi Care som drivit Ulrikahemmet i Kristinestad avslutar verksamheten.

Nyhetsbild

Iltalehti: Dator med patientuppgifter från Kristinestad såldes på loppis

KRISTINESTAD En dator med Kristinestadsbors patientuppgifter har sålts på en loppmarknad i Björneborg. Polisen utreder nu saken.

Nyhetsbild

Gina ramlade och bröt armen ute i skärgården – "Jag skulle vilja krama om dem allihop"

Besöket på sommarstugan höll på att sluta riktigt illa för 86-åriga Gina Bäck. När olyckan är framme är det en stor trygghet att det finns frivilliga som kan rycka in och hjälpa till.

Nyhetsbild

Kristinestad fortsätter ansvara för vården vid Ulrika – strängare krav kan göra vården dyrare

Strängare krav kan leda till dyrare vårdkostnader uppskattar Esperi Care som träffade Kristinestad på måndagen.

Nyhetsbild

En vill bli ansvarig överläkare i Kristinestad

Tjänsten som ansvarig överläkare vid Kristinestads hälsocentral lockade en sökande.

Nyhetsbild

Mia Sandberg tog över chefsrollen efter nyblivna pensionären Gerd Kronlund

Ung, energisk, ambitiös och kunnig. Så beskriver avgående ledande läkaren Gerd Kronlund sin efterträdare Mia Sandberg.

Nyhetsbild

Närpesborna bland de friskaste i landet – utom då det gäller cancer

I Närpes och Korsnäs är man friskare än på de flesta andra håll i Finland. I Kaskö och Kristinestad påverkar en åldrande befolkning.

Nyhetsbild

Lång tradition av förebyggande diabetesvård ger friska Närpesbor

I Närpes lyfter pensionerade ledande läkaren Gerd Kronlund fram förebyggande åtgärder inom diabetesvården som en möjlig förklaring till Närpesbornas goda hälsa.

Hemsjukvården i Närpes får infusionspump

I Närpes satsar man på effektiverad hemsjukvård. Nu behövs mera hjälpmedel till verksamheten.

Närpes tveksamt till ny Kårkulla-tjänst

En ambulerande sjukskötare ska enligt planerna anställas till omsorgsbyråerna inom Kårkulla samkommun till nästa år. I Närpes ifrågasätter man behovet av den nya tjänsten.

Nyhetsbild

Ledande läkaren i Närpes avtackades – och lovar jobba även som pensionär

Läkare Gerd Kronlund går i pension från Närpes hälsovårdscentral, där en ny ledande läkare nu har tillträtt.

Nyhetsbild

Sparplaner i norr hotar Kårkullas existens

Flera österbottniska kommuner bland dem Jakobstad och Korsholm vill minska användningen av Kårkullas tjänster. De vill spara pengar genom att ta över delar av vården i egen regi. Det hotar hela Kårkullas existens, säger samkommunens fullmäktigeordförande Christer Rönnlund.

Nyhetsbild

Nya regionchefen: Medvind för Kårkulla i Sydösterbotten

De snåla vindar som i flera kommuner norröver blåser kring Kårkulla har den nya regionchefen Kita Westerlund också känt av. Kommuner planerar att spara pengar genom att köpa mindre tjänster av Kårkulla och sköta alla boenden själva. Hon är glad att man inte tänker på samma sätt i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Att träffa andra lockar fram skrattet – Dagverksamheten uppskattad

Gunhild Lindén och Elsi Holm skrattar ikapp där de sitter i solen utanför Bostället och binder en midsommarkrans tillsammans. En stund senare diskuterar de båda mera allvarliga saker. Mycket skratt men också lite gråt blandas då deltagare i dagverksamheten samlas.

Nyhetsbild

Aurora kan nu ta emot klienter – "Alla platser är redan upptagna"

Nu är hela Kristinahemmet äntligen renoverat. I juli tas avdelningen Aurora, som är sista delen av projektet, i bruk. Där finns elva platser. I och med det här projektet är samtliga 58 platser i hemmet vid Salavägen i Kristinestad i användning.

Nyhetsbild

Inga fler sällskapsdjur på Bäckvägens serviceenhet

"Från och med nu får ingen skaffa husdjur till området". Så lyder ett beslut som boende på Bäckvägens serviceenhet fått i brevinkastet. Från Närpes stads sida säger man att man agerat med rättvisa i åtanke.

Nyhetsbild

Kristinestad fortsätter ansvara för vården vid Ulrika-hemmet

Verksamheten vid Ulrika-­hemmet fortsätter tills vidare i Kristinestads regi. Det är klart efter ett möte på måndagen. Staden har haft ansvar för vården från slutet av januari.

Nyhetsbild

Enhetsledare ska de heta, de som ansvarar för äldreboenden

Inom äldreomsorgen i Närpes har man använt olika titlar för dem som leder boendeenheterna och enheter inom hemvården. Nu vill vård- och omsorgsnämnden göra systemet klarare och tydligare genom att börja använda samma benämning för ledarna på alla enheter.

Nyhetsbild

Mangs och Båssar fortsätter leda ordet i vårdsamkommun

Carl-Gustav Mangs, Kaskö, fortsätter som fullmäktigeordförande i vårdsamkommunen K5. Styrelseordförande Christina Båssar, Korsnäs, återvaldes också.

Nyhetsbild

Johanna Yrjans är frisk fast hon har en diagnos – MS syns inte utåt

Har du MS? Men du är ju inte sjuk! När 25-åriga Johanna Yrjans berättade för sina vänner att hon har MS var det inte alldeles lätt att förstå. Hennes MS syns inte.

Rättelseyrkan om Toves stugas remitterades

En rättelseyrkan har lämnats in över stadsstyrelsens beslut om serviceboendet Toves stuga i Kaskö. Men styrelsen ville inte ta ställning till ärendet, utan vill ha en ytterligare beredning av ärendet.

Ansvarig överläkare söks till Kristinestad

En ansvarig överläkare söks till Kristinestads hälsovårdscentral. Tjänsten ledigförklaras, har vård- och omsorgsnämnden beslutit.

Nyhetsbild

Chef vill rätta Kaskös beslut att ta över privat demenshem

I beslutet fanns felaktigheter hävdar enhetschefen vid Toves stuga i Kaskö. Staden tog över verksamheten vid det privata boendet i april.

Nyhetsbild

Kristinestad behåller ansvaret för Ulrika över sommaren

Polisen inväntar  Valviras undersökningar  innan ställning tas om det finns orsak att närmare utreda vårdföretaget Esperi Care. Då det gäller vårdhemmet Ulrika i Kristinestad har Esperi tid på sig till juli att lämna in en heltäckande utredning.

Nyhetsbild

Frantz: Nu kör vi på med Österbottens vårdreform

Nu börjar allvaret med den österbottniska vårdreformen, säger Hans Frantz som är Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande.

Nyhetsbild

Vårdsiffrorna för Kristinestad var felaktiga – boven är en privat läkarstation

Kristinestad toppar inte alls listan över flest sjukhusdygn per tusen invånare år 2017. Statistiken som getts åt THL var helt åt skogen.

Nyhetsbild

Valvira till Yle: "Fler utredningar om Ulrikahemmet behövs"

KRISTINESTAD Den första utredning som Valvira begärt och fått från Esperi Care om verksamheten vid Ulrikahemmet i Kristinestad anses vara otillräcklig.

Nyhetsbild

Sensationell vårdstatistik förbryllar experter: "Det här stämmer aldrig"

Enligt THL:s statistik tillbringade varje Kristinestadsbo – oavsett ålder – en vecka på sjukhus under år 2017. Kristinestad leder statistiken överlägset i hela landet. Men av allt att döma stämmer siffrorna inte.

Nyhetsbild

Kauppalehti: Invånare i österbottnisk kommun låg flest dagar på sjukhus

Kauppalehti listar vilka kommuninvånare som tillbringade flest dagar på sjukhus 2017. I toppen hittas en österbottnisk kommun. Kan du gissa vilken?

Nyhetsbild

Nu är det klart: Korsnäs bygger upp ett nytt Lärknäs

KORSNÄS Storsatsningen på serviceboendet Lärknäs i Korsnäs blir av. Beslutet fattades av fullmäktige på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Norrback om äldrevården: "Råkapitalisterna ska tvingas betala dyrt för vanvård"

Kristinestad Bättre avtal med kommunerna, mer övervakning och ordentliga sanktioner vid vanvård. Så vill Ole Norrback komma åt oseriös privat äldrevård.

Nyhetsbild

Utländska ägare bakom många privata vårdhem – rötter i Sverige och i skatteparadis

De tre största företagen som driver privata serviceboenden i Finland har alla utländska majoritetsägare. Tillsammans äger de cirka 500 boenden.

Nyhetsbild

Efter fallet i Kristinestad: Esperi Cares vd lämnar sitt jobb

Esperi Cares verkställande direktör Marja Aarnio-Isohanni har sagt upp sig. Det meddelar vårdföretaget på tisdag morgon.

Nyhetsbild

Alarmerande förhållanden – därför avbröts Esperis verksamhet

En klient avlider efter att ha ramlat. Felaktig medicinering. Låsta rumsdörrar. Personal som inte vet vem som bor där. Läget var akut när Valvira avbröt Esperis verksamhet på Ulrikahemmet.

Nyhetsbild

Vistelsen på Ulrika blev en mardröm – även staden bär ett ansvar, anser anhörig

Felmedicinering, övermedicinering och allt för lite mat – vistelsen på Esperi Cares vårdhem Ulrika blev en mardröm, berättar en anhörig till en klient.

Nyhetsbild

Vårdare vid Ulrikahemmet vittnar om missförhållandena

Enligt Lännen media kom anmälningen om missförhållandena vid Ulrikahemmet från en av de anställda. En annan vårdare som tidigare varit anställd av vårdföretaget Esperi berättar för Iltalehti om bristerna vid vårdhemmet i Kristinestad.