Lokalt

Vård, omsorg & sjukdomar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ledande läkaren i Närpes avtackades – och lovar jobba även som pensionär

Läkare Gerd Kronlund går i pension från Närpes hälsovårdscentral, där en ny ledande läkare nu har tillträtt.

Nyhetsbild

Sparplaner i norr hotar Kårkullas existens

Flera österbottniska kommuner bland dem Jakobstad och Korsholm vill minska användningen av Kårkullas tjänster. De vill spara pengar genom att ta över delar av vården i egen regi. Det hotar hela Kårkullas existens, säger samkommunens fullmäktigeordförande Christer Rönnlund.

Nyhetsbild

Nya regionchefen: Medvind för Kårkulla i Sydösterbotten

De snåla vindar som i flera kommuner norröver blåser kring Kårkulla har den nya regionchefen Kita Westerlund också känt av. Kommuner planerar att spara pengar genom att köpa mindre tjänster av Kårkulla och sköta alla boenden själva. Hon är glad att man inte tänker på samma sätt i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Att träffa andra lockar fram skrattet – Dagverksamheten uppskattad

Gunhild Lindén och Elsi Holm skrattar ikapp där de sitter i solen utanför Bostället och binder en midsommarkrans tillsammans. En stund senare diskuterar de båda mera allvarliga saker. Mycket skratt men också lite gråt blandas då deltagare i dagverksamheten samlas.

Nyhetsbild

Aurora kan nu ta emot klienter – "Alla platser är redan upptagna"

Nu är hela Kristinahemmet äntligen renoverat. I juli tas avdelningen Aurora, som är sista delen av projektet, i bruk. Där finns elva platser. I och med det här projektet är samtliga 58 platser i hemmet vid Salavägen i Kristinestad i användning.

Nyhetsbild

Inga fler sällskapsdjur på Bäckvägens serviceenhet

"Från och med nu får ingen skaffa husdjur till området". Så lyder ett beslut som boende på Bäckvägens serviceenhet fått i brevinkastet. Från Närpes stads sida säger man att man agerat med rättvisa i åtanke.

Nyhetsbild

Kristinestad fortsätter ansvara för vården vid Ulrika-hemmet

Verksamheten vid Ulrika-­hemmet fortsätter tills vidare i Kristinestads regi. Det är klart efter ett möte på måndagen. Staden har haft ansvar för vården från slutet av januari.

Nyhetsbild

Enhetsledare ska de heta, de som ansvarar för äldreboenden

Inom äldreomsorgen i Närpes har man använt olika titlar för dem som leder boendeenheterna och enheter inom hemvården. Nu vill vård- och omsorgsnämnden göra systemet klarare och tydligare genom att börja använda samma benämning för ledarna på alla enheter.

Nyhetsbild

Mangs och Båssar fortsätter leda ordet i vårdsamkommun

Carl-Gustav Mangs, Kaskö, fortsätter som fullmäktigeordförande i vårdsamkommunen K5. Styrelseordförande Christina Båssar, Korsnäs, återvaldes också.

Nyhetsbild

Johanna Yrjans är frisk fast hon har en diagnos – MS syns inte utåt

Har du MS? Men du är ju inte sjuk! När 25-åriga Johanna Yrjans berättade för sina vänner att hon har MS var det inte alldeles lätt att förstå. Hennes MS syns inte.

Rättelseyrkan om Toves stugas remitterades

En rättelseyrkan har lämnats in över stadsstyrelsens beslut om serviceboendet Toves stuga i Kaskö. Men styrelsen ville inte ta ställning till ärendet, utan vill ha en ytterligare beredning av ärendet.

Ansvarig överläkare söks till Kristinestad

En ansvarig överläkare söks till Kristinestads hälsovårdscentral. Tjänsten ledigförklaras, har vård- och omsorgsnämnden beslutit.

Nyhetsbild

Chef vill rätta Kaskös beslut att ta över privat demenshem

I beslutet fanns felaktigheter hävdar enhetschefen vid Toves stuga i Kaskö. Staden tog över verksamheten vid det privata boendet i april.

Nyhetsbild

Kristinestad behåller ansvaret för Ulrika över sommaren

Polisen inväntar  Valviras undersökningar  innan ställning tas om det finns orsak att närmare utreda vårdföretaget Esperi Care. Då det gäller vårdhemmet Ulrika i Kristinestad har Esperi tid på sig till juli att lämna in en heltäckande utredning.

Nyhetsbild

Frantz: Nu kör vi på med Österbottens vårdreform

Nu börjar allvaret med den österbottniska vårdreformen, säger Hans Frantz som är Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande.

Nyhetsbild

Vårdsiffrorna för Kristinestad var felaktiga – boven är en privat läkarstation

Kristinestad toppar inte alls listan över flest sjukhusdygn per tusen invånare år 2017. Statistiken som getts åt THL var helt åt skogen.

Nyhetsbild

Valvira till Yle: "Fler utredningar om Ulrikahemmet behövs"

KRISTINESTAD Den första utredning som Valvira begärt och fått från Esperi Care om verksamheten vid Ulrikahemmet i Kristinestad anses vara otillräcklig.

Nyhetsbild

Sensationell vårdstatistik förbryllar experter: "Det här stämmer aldrig"

Enligt THL:s statistik tillbringade varje Kristinestadsbo – oavsett ålder – en vecka på sjukhus under år 2017. Kristinestad leder statistiken överlägset i hela landet. Men av allt att döma stämmer siffrorna inte.

Nyhetsbild

Kauppalehti: Invånare i österbottnisk kommun låg flest dagar på sjukhus

Kauppalehti listar vilka kommuninvånare som tillbringade flest dagar på sjukhus 2017. I toppen hittas en österbottnisk kommun. Kan du gissa vilken?

Nyhetsbild

Nu är det klart: Korsnäs bygger upp ett nytt Lärknäs

KORSNÄS Storsatsningen på serviceboendet Lärknäs i Korsnäs blir av. Beslutet fattades av fullmäktige på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Norrback om äldrevården: "Råkapitalisterna ska tvingas betala dyrt för vanvård"

Kristinestad Bättre avtal med kommunerna, mer övervakning och ordentliga sanktioner vid vanvård. Så vill Ole Norrback komma åt oseriös privat äldrevård.

Nyhetsbild

Utländska ägare bakom många privata vårdhem – rötter i Sverige och i skatteparadis

De tre största företagen som driver privata serviceboenden i Finland har alla utländska majoritetsägare. Tillsammans äger de cirka 500 boenden.

Nyhetsbild

Efter fallet i Kristinestad: Esperi Cares vd lämnar sitt jobb

Esperi Cares verkställande direktör Marja Aarnio-Isohanni har sagt upp sig. Det meddelar vårdföretaget på tisdag morgon.

Nyhetsbild

Alarmerande förhållanden – därför avbröts Esperis verksamhet

En klient avlider efter att ha ramlat. Felaktig medicinering. Låsta rumsdörrar. Personal som inte vet vem som bor där. Läget var akut när Valvira avbröt Esperis verksamhet på Ulrikahemmet.

Nyhetsbild

Vistelsen på Ulrika blev en mardröm – även staden bär ett ansvar, anser anhörig

Felmedicinering, övermedicinering och allt för lite mat – vistelsen på Esperi Cares vårdhem Ulrika blev en mardröm, berättar en anhörig till en klient.

Nyhetsbild

Vårdare vid Ulrikahemmet vittnar om missförhållandena

Enligt Lännen media kom anmälningen om missförhållandena vid Ulrikahemmet från en av de anställda. En annan vårdare som tidigare varit anställd av vårdföretaget Esperi berättar för Iltalehti om bristerna vid vårdhemmet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Valvira avbröt verksamheten vid vårdhemmet Ulrika

KRISTINESTAD Tillsynsmyndigheten Valvira har med omedelbar verkan avbrutit verksamheten vid det privata vårdhemmet Ulrika i Kristinestad. Det här skedde på torsdagen. Boendet ägs av Esperi Oy.

Nyhetsbild

Kaskö blir snart utan läkare – nya lösningar sökes

KASKÖ Kristina Medi har sagt upp avtalet med Kaskö om allmänläkartjänster. Nu söks nya lösningar för att få en läkare till hälsovårdscentralen.

Nyhetsbild

Hälften av vindkraftverken i Ömossa står stilla

Ömossa vindkraftspark i södra Kristinestad har drabbats av tekniska problem och nästan hälften av de 34 turbinerna står stilla.

Nyhetsbild

Beslut: Kristinestad ger gratis preventivmedel åt unga

KRISTINESTAD Från och med 2019 får Kristinestads unga gratis preventivmedel, beslöt fullmäktige på måndagskvällen. Kristinestad blir därmed först av kommunerna i Sydösterbotten att ta steget.

Nyhetsbild

Studerande lär ut hjärt- och lungräddning

VÅRD Har kunskaperna i hjärt- och lungräddning rostat? På torsdag och fredag visar Novias sjukskötarstuderande vad de lärt sig.

Nyhetsbild

Förslag: Ingen läkarhelikopter till Vasa – avsaknaden av fulljoursjukhus en orsak

Det blev Seinäjoki som drog det längre strået i kampen om en ny helkopterbas. En anledning är att Vasa saknar fulljoursjukhus.

Nyhetsbild

All barnpsykiatrisk vård på samma avdelning i Roparnäs

I början av sommaren slogs barnpsykiatriska avdelningen och barnpsykiatriska polikliniken ihop, när barnpsykiatriska polikliniken flyttade in i samma lokaler där barnpsykiatriska avdelningen finns.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Marina Kinnunen vald till ny vårddirektör

Uppdaterad Det gick som väntat när fullmäktige samlades för att välja direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Marina Kinnunen valdes. Men Rurik Ahlberg var med på målrakan.

Nyhetsbild

Österbottens cancerförening samlar in pengar för PET-CT-röntgen

Österbottens cancerförening har startat en #PETforBotnia-insamlingskampanj för att samla in pengar till PET-CT-röntgenapparatur till Vasa centralsjukhus. – Målet på 2,5 miljoner är ingen omöjlighet när vi är många aktörer, säger Markku Suoranta, verksamhetsledare.

Doctagon sköter telemedicinen i Sydösterbotten

Doctagon fortsätter sköta klienter inom äldreomsorgen i Sydösterbotten. Det blev nu klart efter en utdragen upphandlingsprocess inom K5. Därmed fortsätter de distansmedicinska tjänsterna med samma företag som i dag.