Lokalt

Turism

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Efter två rekordsomrar – färre turister hittade till Kristinestad

Efter två pandemisäsonger normaliserades läget och Kristinestad lockade färre turister – vår långa östgräns avskräcker också i viss mån.

Nyhetsbild

Strandhem i Nämpnäs blev en succé – ''Djuren är det bästa här'

Succén blev större än någon kunnat ana, och stället i Nämpnäs fortsätter att utvecklas. Nytt för Strandhem i år är djurskötarna som ska vägleda barnen.

Nyhetsbild

Svajigt väder men säsongen får godkänt av campingföretagare – "Svenskar och tyskar hittar hit"

Efter två somrar kantade av reserestriktioner har allt fler utländska campingturister hittat tillbaka till Sydösterbotten.

Nyhetsbild

I sommar hittar turisterna tillbaka till Sydösterbotten – Lisa från Sverige: "I år kom jag hit till Tomatkarnevalen"

De utländska turisterna har hittat tillbaka till Sydösterbotten efter att coronarestriktionerna lättat. Sydin har talat med flera semesteråtervändare som besöker sin gamla hemort Närpes.

Nyhetsbild

Här fick Närpesbönderna betala tull för att få sälja sina varor i Kristinestad – i dag är stugorna unika

De två tullstugorna som skattade bönderna i Kristinestad fram till 1808 är unika. Enligt lokalhistorikern Lasse Backlund finns inga andra motsvarande i lika gott skick. Därför är de värda att lyftas fram och marknadsföras som sevärdhet.

Nyhetsbild

Med 40 000 euro ska det bli liv i tullstugan igen – och det finns också visioner att återskapa staketet runt staden

För att få en uppfattning om hur stadens utseende påverkades av ett flera meter högt staket vore det ypperligt om en liten del kunde gärdas in igen, visionerar Staffan Martikainen.

Nyhetsbild

Nu ges fler chansen upptäcka den "bortgömda pärlan" – Inga-Lill skapade paddlingsrutter runt Skaftung skärgård

Vår lättillgängliga kustnära skärgård lämpar sig ypperligt för dagens populära småskaliga turism, tycker Inga-Lill Till. Genom fem paddlingsrutter kan nu pärlorna i Årets by upptäckas.

Nyhetsbild

Skapar mötesplats av Kilen – "Intresset för det traditionella museala förändras"

Med 70 000 euro i Henriksonpengar ska Kilen paketeras om för att möta framtiden – i sommar är programpunkterna fler än vanligt.

Nyhetsbild

Tips för turism i Österbotten – lokala andningshål från Kristinestad i syd till Karleby i norr

Den österbottniska kusten bjuder på både nyheter och klassiker i sommar. Här är ett plock av lekplatser, vandringsleder och andra utflyktsmål mellan Karleby och Kristinestad.

Nyhetsbild

Johanna förbereder sig för sin första sommar som företagare på Sälgrund: "Det här blir mitt sommarjobb"

Johanna Peltoniemi är ny företagare i lotsstationen på Sälgrund utanför Kaskö. Naturen och fyren gör ön till ett populärt besöksmål.

Nyhetsbild

Mari-Anne testade ny vandringsled: "Jag ska ta mig från Sideby till Vasa på några dagar"

Att vandra, och samtidigt övernatta, längs den österbottniska kusten kan snart bli verklighet. S:t Olavsleden sträcker sig från Sideby i söder till Karleby i norr. Mari-Anne Lindfors från Närpes valde att cykla från Sideby till Vasa.

Nyhetsbild

Jubilarer redo för sommaren i Kristinestad – ”Natur och temaguidningar populära”

Turister och turismprojekt är gemensamma nämnare för Helena Patoranta, Kristina Itälaakso och Helena Kari i Kristinestad. Nu är trion redo för en sommar fylld av program. Där ingår guideklubbens 50- och turistföreningens 30-årsjubileum.

Nyhetsbild

Researrangör tror på gruppresornas comeback: "Vi hoppas på en riktigt rejäl ketchupeffekt"

På lördag åker Ingsva på den första gruppresan på flera månader. En fullbokad buss med österbottningar åker till Umeå för att se Pernilla Wahgrens jubileumsshow. Niclas Ingves hoppas att gruppresandet ska komma igång på allvar igen.

Nyhetsbild

Uppsving på gruvområdet – byggnader får nådeår

Tidigare har verksamheten på gruvområdet i Korsnäs inte varit så livlig, men i somras fick området ett uppsving. Fler företag hyrde in sig där och det gör att kommunen ännu avvaktar med att besegla byggnadernas öde.

Nyhetsbild

Häggblom slutar med lotsstationen på Sälgrund – staden börjar söka ny hyresgäst

KASKÖ Kaskinen Sea-Charter har sagt upp hyresavtalet för Sälgrunds lotsstation.

Nyhetsbild

Få campingmöjligheter i Närpes – "Det skulle löna sig att satsa på fler ställen"

Det finns inte direkt ställen att välja och vraka mellan när det kommer till camping i Närpes. Tjärlax stugby är den plats dit turister blir hänvisade med sina tält och husbilar.

Nyhetsbild

Husvagnstomter står redo i Fagerö – "Alla parter kommer att må bra av projektet"

De ville få mera liv och rörelse till Fagerö folkpark. Nu är Rangsby byaråds projekt med husvagnstomter i slutskedet och ordförande tror att projektet går hem hos folk.

Nyhetsbild

Inhemska turister lockas till Sydösterbotten – Johan och Maria från Helsingfors besöker Närpes för första gången

Gäster från hela landet flockas vid campingarna och hotellen i Sydösterbotten. Om somrarna fortsätter att vara så här fina vill jag gärna resa mera i Finland, säger Maria Kangasluoma som besöker Närpes för första gången.

Nyhetsbild

Öppnade bed and breakfast i Kristinestad – "Vi vill ge gästerna en upplevelse de sent kommer att glömma"

För ett år sedan steg Camilla Stenholm in på tomten på Västra Långgatan och förälskade sig i utsikten. Nu har hon och systern Cecilia Yrttiaho öppnat bed and breakfast i Kristinestad.

Nyhetsbild

Så här tänker österbottningarna fira sin semester: "Jag är säker på att det blir en bra sommar"

"Hemester är underskattat!" "Vi har sett alldeles för lite av Finland!" Många österbottningar väljer att semestra i Finland i sommar.

Nyhetsbild

Hoppas fler ansluter till Cittaslow: "Det mest högljudda motståndet har minskat"

Cittaslow-känslan skapas inte av några tjänstemän. Alla ska kunna bidra till att skapa den goda känslan, säger Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad, ordförande i Cittaslow-rådet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Endast Kristinestad är Cittaslow – enda kommunen i Sverige hoppade av

Kristinestad blev Finlands första Cittaslow-stad för tio år sedan – och har förblivit ensam. Den enda kommun i Sverige som varit medlem valde att hoppa av. Politikerna såg inte nyttan med att höra till Cittaslow – och snigeln gav fel associationer.

Nyhetsbild

De hoppas kunna locka fler guider till stan – i höst drar en guidekurs igång

Närpes vuxeninstitut och Närpes guideklubb enar krafterna i hopp om att locka fler guider till stan. I höst drar en grundutbildning för turistguider igång, för första gången på drygt tio år.

Nyhetsbild

Ingen ny turistinformatör ännu – anställning till nya kiosken

Tjänsten som turistinformatör i Kristinestad efter Helena Kari lockade fyra sökande – men sommaren kommer att skötas med befintlig personal, plus en nyanställning till kiosken vid strandpromenaden.

Nyhetsbild

Statligt stöd ersatte hans inkomstbortfall till tio procent – totalt fiasko, tycker prövad krögare

Restaurangerna får ytterligare sten på börda efter ett tufft 2020. Kristinestadskrögaren Ronny Wahlroos vågar inte sia om det räcker med att hålla stängt i tre veckor, eller om det blir en förlängning.

Nyhetsbild

Närpes vill få fler turistföretag och besökare

Antalet turistföretag ska ökas och lönsamheten inom branschen ska förbättras. Det är ett par av målen i den nya turismstrategi som tagits fram i Närpes.

Nyhetsbild

Turismsamarbete utreds i sydligaste Österbotten

Kaskö och Kristinestad korsar landskapsgränsen i jakten på fler turister. Nu inleds samarbete med grannkommunerna i Suupohja-området.

Nyhetsbild

Kristinestads turistbyrå flyttade – "Vi har haft ett annorlunda år"

Ett annorlunda år med nästan bara inhemska besökare har det varit för turistbyrån i Kristinestad. Nu finns byrån på ny plats i stadskärnan och snart kommer Luckan efter till samma lokal.

Nyhetsbild

Lång process göra Carlsro till ett stadsmuseum – och inte är det billigt heller

Rekordmånga besökare kom i sommar till Carlsro museum i Kristinestad. Herrskapsvillan fyller 125 år nästa sommar och nu jobbar staden för att Carlsro ska få status som stadsmuseum. Det kräver nyanställning.

Nyhetsbild

Storkors hamn förfaller: "Det här är nog en syn för gudarna"

Storkors hamn benämns som servicehamn, men här finns ingen service att tala om. Området förfaller och växer igen. Taklaxbon Leif Holmblad skräder inte orden då han visar hur hamnen i Korsnäs kyrkby enligt honom missköts.

Nyhetsbild

Kristinestads gästbrygga får beröm från besökare: "Fenomenalt med tanke på priset"

Kristinestads gästbrygga vid strandpromenaden blev det sista strandhugget på familjen Sundman-Söderholms båtsemester.

Nyhetsbild

Skyltningen i Öjskogsparken förnyas – "På initiativ från oss i hembygdsföreningen"

Skyltarna vid Öjskogsparkens parkering hade sett sina bästa dagar. Nu fick även de sig en förnyelse.

Nyhetsbild

Hemestrarna har fyllt hotellen i både Kristinestad och Närpes – "Jag har aldrig pratat så mycket finska som nu"

I år skippar finländarna sina utlandsresor och kör på hemester, det vill säga, semester i det egna hemlandet. Och det märks i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Sommargästen Gunn började semestern med två veckors karantän: "Lita på att folk sköter sig"

Någon enstaka blick har hon märkt av, men i övrigt har Gunn Storgårds fått ett gott bemötande av Närpesborna. Hon är en av de svenskar som har valt att tillbringa sommaren i sina österbottniska hemtrakter.

Nyhetsbild

Från Karleby till Nykarleby - här finns vandringslederna du inte vill missa i sommar

Naturen har mycket att erbjuda i Jakobstadsregionen och Karleby. Här finner du ett urval av vandringsleder som passar både äventyraren och skogsbadaren.

Nyhetsbild

Vandra i karg skärgårdsmiljö – här är vandringslederna i Sydösterbotten

Vandringslederna ger ypperliga möjligheter för utflykter tillsammans med kompisgäng eller familjen. Här finner du ett urval av vandringslederna med förslag på sevärdheter.

Nyhetsbild

Här hittar du vandringsleder från Vörå till Malax – se vår karta

Mellan Malax och Vörå finns många vandringsleder för såväl historieintresserade som friluftsmänniskor. Här finner du ett urval av vandringslederna med förslag på sevärdheter.

Nyhetsbild

Ny tavla ska guida turisterna rätt – "Nu är det bara att invänta kritiken"

Hädanefter behöver turisterna inte längre bli förbryllade över var djurparken i Öjskogsparken är. På måndagen byttes den gamla infotavlan på kyrkbacken ut mot en ny.

Nyhetsbild

Kasköbo bildar företag för att sköta gästhamn

Avtal om att sköta gästhamnen i Kaskö ingås med den enda intresserade. Det är en stadsbo, som meddelat att hon grundar ett företag för att sköta gästhamnen.

Nyhetsbild

Ingen ville ta över gästhamnen – Kaskö försöker med nytt lockbete

Ingen har hittills anmält intresse för att sköta gästhamnen i Kaskö. Företagarna som skötte gästhamnen i fjol sade upp avtalet.

Nyhetsbild

Kamomilla planerade en rutt för cykelturister – stan med omgivning på en timme

En rutt för cykelturister med olika upplevelser utefter turen i Kristinestad kartläggs i ett examensarbete. Där finns grundmaterial som Kristinestads turism kan vidareutveckla.

Nyhetsbild

Strandsatta resenärer får flyga hem efter två extra dagar

Rita Nordström-Lytz och Per Lytz, som Sydin skrev om tidigare i veckan har nu fått besked om hemresan.

Nyhetsbild

Inställd hemresa för Närpesbor i Grekland: Det går ingen nöd på oss

Resejätten Thomas Cooks konkurs drabbar tusentals finländska resenärer som just nu är på resa utomlands. Två av dem är Närpesborna Rita Nordström-Lytz och Per Lytz.

Nyhetsbild

Upplevelseturismen är på frammarsch i Kristinestad – bland sevärdheterna är Ulrika Eleonora klar etta

Flera turister i stadsbilden och önskemål om upplevelser har noterats i Kristinestad i sommar. De traditionella sevärdheterna lockar också och bland dessa finns en klar favorit.

Nyhetsbild

Spretiga besked om turistsäsongen i Närpes – växthuset på torget lockade både turister och Närpesbor

Uppåt när det gäller hotellövernattningar, nedåt när det gäller guidningar och status quo när det gäller antalet besökare i turistinfon. Så kan man sammanfatta turistsäsongen i Närpes.