Lokalt

Turism

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kristinestads gästbrygga får beröm från besökare: "Fenomenalt med tanke på priset"

Kristinestads gästbrygga vid strandpromenaden blev det sista strandhugget på familjen Sundman-Söderholms båtsemester.

Nyhetsbild

Skyltningen i Öjskogsparken förnyas – "På initiativ från oss i hembygdsföreningen"

Skyltarna vid Öjskogsparkens parkering hade sett sina bästa dagar. Nu fick även de sig en förnyelse.

Nyhetsbild

Hemestrarna har fyllt hotellen i både Kristinestad och Närpes – "Jag har aldrig pratat så mycket finska som nu"

I år skippar finländarna sina utlandsresor och kör på hemester, det vill säga, semester i det egna hemlandet. Och det märks i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Sommargästen Gunn började semestern med två veckors karantän: "Lita på att folk sköter sig"

Någon enstaka blick har hon märkt av, men i övrigt har Gunn Storgårds fått ett gott bemötande av Närpesborna. Hon är en av de svenskar som har valt att tillbringa sommaren i sina österbottniska hemtrakter.

Nyhetsbild

Från Karleby till Nykarleby - här finns vandringslederna du inte vill missa i sommar

Naturen har mycket att erbjuda i Jakobstadsregionen och Karleby. Här finner du ett urval av vandringsleder som passar både äventyraren och skogsbadaren.

Nyhetsbild

Vandra i karg skärgårdsmiljö – här är vandringslederna i Sydösterbotten

Vandringslederna ger ypperliga möjligheter för utflykter tillsammans med kompisgäng eller familjen. Här finner du ett urval av vandringslederna med förslag på sevärdheter.

Nyhetsbild

Här hittar du vandringsleder från Vörå till Malax – se vår karta

Mellan Malax och Vörå finns många vandringsleder för såväl historieintresserade som friluftsmänniskor. Här finner du ett urval av vandringslederna med förslag på sevärdheter.

Nyhetsbild

Ny tavla ska guida turisterna rätt – "Nu är det bara att invänta kritiken"

Hädanefter behöver turisterna inte längre bli förbryllade över var djurparken i Öjskogsparken är. På måndagen byttes den gamla infotavlan på kyrkbacken ut mot en ny.

Nyhetsbild

Kasköbo bildar företag för att sköta gästhamn

Avtal om att sköta gästhamnen i Kaskö ingås med den enda intresserade. Det är en stadsbo, som meddelat att hon grundar ett företag för att sköta gästhamnen.

Nyhetsbild

Ingen ville ta över gästhamnen – Kaskö försöker med nytt lockbete

Ingen har hittills anmält intresse för att sköta gästhamnen i Kaskö. Företagarna som skötte gästhamnen i fjol sade upp avtalet.

Nyhetsbild

Kamomilla planerade en rutt för cykelturister – stan med omgivning på en timme

En rutt för cykelturister med olika upplevelser utefter turen i Kristinestad kartläggs i ett examensarbete. Där finns grundmaterial som Kristinestads turism kan vidareutveckla.

Nyhetsbild

Strandsatta resenärer får flyga hem efter två extra dagar

Rita Nordström-Lytz och Per Lytz, som Sydin skrev om tidigare i veckan har nu fått besked om hemresan.

Nyhetsbild

Inställd hemresa för Närpesbor i Grekland: Det går ingen nöd på oss

Resejätten Thomas Cooks konkurs drabbar tusentals finländska resenärer som just nu är på resa utomlands. Två av dem är Närpesborna Rita Nordström-Lytz och Per Lytz.

Nyhetsbild

Upplevelseturismen är på frammarsch i Kristinestad – bland sevärdheterna är Ulrika Eleonora klar etta

Flera turister i stadsbilden och önskemål om upplevelser har noterats i Kristinestad i sommar. De traditionella sevärdheterna lockar också och bland dessa finns en klar favorit.

Nyhetsbild

Spretiga besked om turistsäsongen i Närpes – växthuset på torget lockade både turister och Närpesbor

Uppåt när det gäller hotellövernattningar, nedåt när det gäller guidningar och status quo när det gäller antalet besökare i turistinfon. Så kan man sammanfatta turistsäsongen i Närpes.

Nyhetsbild

Natur lockar massor med besökare till Sälgrund

De som söker lugnet hittar det garanterat på Sälgrund, säger Kari Häggblom. I sommar har Kari Häggbloms Sea Charter transporterat många gäster ut till fyrön i Kaskö.

Nyhetsbild

Öppnar sina dörrar för turister – "Börjar bli vanligt också i Finland"

I Sydösterbotten ökar intresset för att hyra ut sina hus, stugor eller rum åt turister. En av dem är Liisa Carlsson, som inte bara bjuder ut ett boende, utan två.

Nyhetsbild

Turisterna vill se riktiga tomatplantor – nu finns den möjligheten mitt i Närpes centrum

Nu har växthuset på Närpes torg fått sina plantor. 17 gurkplantor och 18 tomatplantor har nu fått flytta in i det lilla hobbyväxthuset som står på torget i Närpes centrum.

Nyhetsbild

Nu kan guldsmed Sandelins verktyg igen beundras av museibesökarna

I år kan besökarna på Carlsro museum i Kristinestad ta del av två nygamla utställningar. Längs väggarna i glasverandan har man ställt fram bland annat fotografier och målningar av Åke Weckström, grundaren till det det unika museet. Och så kan man nästan stiga in i en guldsmedsverkstad.

Nyhetsbild

De driver gästhamnen i Kaskö i sommar: "Vi ville prova på något nytt"

De är en sammansvetsad familj som ska ha hand om gästhamnen i Kaskö i sommar. Gästhamnsskötseln ger både variation i tillvaron och sommarjobb till barnen. Och yngsta sonen ska rulla glassbollar så det står härliga till.

Nyhetsbild

Anrik marknad fortsätter locka

Kristinestads marknader är kända för att locka folk från när och fjärran, men den som flest känner till är nog sommarmarknaden, som i år äger rum 13–15 juli.

Nyhetsbild

Lasse är karnevalsgeneral – för sista gången

NÄRPES Tomatkarnevalen är för många sommarens höjdpunkt i Närpes. Lasse Eriksson har under 36 år har varit karnevalsgeneral. Nästa år tar han del av den från åskådarplats, då som pensionär.

Nyhetsbild

Kyrkbacken i Närpes är fylld av österbottnisk historia

Gamlakarleby, Mikael Agricola och österbottnisk renässansstil kan alla förknippas med kyrkbacken i Närpes. Hur dessa hänger ihop får man reda på under en guidad tur i det historiska och idylliska området.

Nyhetsbild

Välkomna till "lilla Manhattan" och "den oupptäckta pärlan"

Träshusstäder tenderar att ha en unik och trollbindande charm, och de sydösterbottniska grannstäderna Kristinestad och Kaskö är inga undantag.

Nyhetsbild

Tricket för att få inhemskt turism: evenemang med förhandsköpta biljetter

STORMÄSSAN Har man köpt biljett åker man fast det regnar. Det vet inte minst Björneborgs turistmänniskor, som i år har evenemang som med säkerhet lockar hundratusentals besökare.