Lokalt

Politiska poster

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Peter Sjökvist kandiderar i riksdagsvalet: "Nu känns det bra att vara med igen"

Närpesbon Peter Sjökvist är nominerad till kandidat för socialdemokraterna i riksdagsvalet 2023. Det känns bra att ställa upp på nytt, säger han inför sitt andra riksdagsval.

Nyhetsbild

Kaskö och Kristinestad har öppnat möten för unga representanter

I både Kaskö och Kristinestad kan ungdomsfullmäktiges representanter vara med på kommunala organs möten. Vissa begränsningar finns.

Nyhetsbild

Två Närpesbor med i FSS-styrelsen – Alexandra Wegelius kliver av posten som ordförande

I veckoslutet samlades Finlands svenska skolungdomsförbund (FSS) till årsmöte. Alexandra Wegelius från Närpes ger över ordförandeklubban till Cecilia Huhtala från Petalax. Två från Närpes valdes in i styrelsen.

Nyhetsbild

En Närpesbo med i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse

Svensk Ungdom samlades till sin 79:e förbundskongress i veckoslutet. En Närpesbo valdes till förbundsstyrelsen.

Nyhetsbild

Ungas andel i riksdagen och Nato diskuterades på SFP:s partifullmäktige

SFP borde se till att minst 15 procent av partiets riksdagskandidater är under 30 år, tycker SU:s ordförande Frida Sigfrids. Hon talade under SFP:s partifullmäktige, som möts i dag i Karleby. Nato var ändå den fråga som i dag mest engagerade SFP-politikerna.

Nyhetsbild

Nya kretsbasen: Vi ska ta sikte på det femte mandatet

Nya kretsordförande Henrik Antfolk säger att SFP i Österbotten bör sikta högre. Målet ska vara ett femte mandat i riksdagen.

Nyhetsbild

SFP nominerade de första kandidaterna – Somppi och Sandbacka ställer upp

Nu har SFP nominerat sina första riksdagskandidater. De fyra sittande riksdagsledamöterna var givna på förhand. De två som ingår i den första buketten är Sari Somppi från Vasa och Joacim Sandbacka från Kronoby.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten har fått ny ordförande – Henrik Antfolk starkare i omröstning

Uppdaterad. SFP i Österbotten har fått en ny ordförande. En majoritet av delegaterna på kretsmötet i Lappfjärd lade sin röst på Kristinestadspolitikern Henrik Antfolk. Vid sin sida i presidiet får han en kvinna från Malax och en man från Nykarleby. Partiledaren säger att diskussionen om Nato nu ska föras.

Nyhetsbild

Antfolk mot Broman på kretsmötet i morgon – fem kandidater till uppdragen som vicebas

Ytterligare en person vill bli vice ordförande för SFP i Österbotten. Därmed kandiderar fem personer för de två posterna. Däremot finns bara två kandidater till det tyngsta uppdraget som ordförande. Kretsmötet väljer ny ledning i morgon i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Flera sydösterbottningar med då Österbotten har en ny jämställdhetsgrupp

I Österbottens jämställdhetsgrupp ingår medlemmar från hela landskapet som tillsammans ska arbeta för att lyfta frågor om jämställdhet.

Nyhetsbild

Ollikainen ställer upp för omval: "Jag är långt ifrån färdig"

SFP:aren Mikko Ollikainen ställer upp i nästa års riksdagsval.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet valde medlemmar i sektioner – sju sydösterbottningar bland ordinarie

Två av välfärdsområdets sektioner leds av sydösterbottningar och ytterligare fem ordinarie platser innehas av sydösterbottningar. Här ser du namnen. Korrigerad.

Nyhetsbild

Tre sydösterbottningar i FSD:s kretsstyrelse

I veckoslutet samlades Finlands svenska socialdemokrater i Österbotten till årsmöte i Vörå. Två Närpesbor och en Korsnäsbo invaldes i kretsstyrelsen.

Nyhetsbild

Anders Norrback siktar på en andra period i riksdagen – redo att kandidera i riksdagsvalet nästa år

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) från Närpes sitter nu sin första period i riksdagen. Han har siktet inställt mot en andra mandatperiod.

Nyhetsbild

Två kandidater till ny kretsbas för SFP i Österbotten – "Nu tar diskussionen fart"

Lithén, Forsblom, Jerkku, Norrgård, Holmäng... De har alla varit ordförande för SFP i Österbotten – och nu ska listan förlängas med ett nytt namn. Två rutinerade politiker har hittills visat intresse för uppdraget.

Nyhetsbild

Anders Norrback välkomnar Natodebatten: Men folkomröstning är inte rätt väg

Riksdagsledamoten Anders Norrback, Närpes och SFP, känner sig trygg med Finlands välrustade försvar. Nato-anhängare har han ändå varit länge och välkomnar den debatt som nu förs. Samtidigt poängterar han att vi inte har något akut militärt mot oss.

Nyhetsbild

Närpesbo vice ordförande i Kommunförbundets svenska delegation

Peter Sjökvist från Närpes har utsetts till vice ordförande i Kommunförbundets svenska delegation.

Nyhetsbild

Holmäng slutar som kretsordförande – ger vidare SFP-klubban

Johanna Holmäng ställer inte upp för omval till ordförande för Österbottens SFP-krets. Det meddelar hon på onsdagen.

Nyhetsbild

Nu börjar fördelningen av de viktigaste posterna – "Tar emot allt som kommer"

Johanna Borg och Hans-Erik Lindqvist står båda till förfogande när posterna i välfärdsområdet ska fördelas. För sydösterbottningarna gäller det att hålla sig framme.

Nyhetsbild

Gun Granlund som föll ur: Ingen fara för mig, men surt för SFP och Närpes

Den 7 mars möts välfärdsfullmäktige första gången. Gun Granlund sörjer inte personligen sin plats i fullmäktige så hårt. Som första ersättare för 32 SFP-ledamöter är sannolikheten stor att hon deltar ändå. Men för SFP är det en förlust att platsen gick till Sannfinländarna, säger hon.

Nyhetsbild

Antfolk fick inte väljarnas förtroende: "Klart jag är besviken, men vardagen fortsätter"

Politiker lever på väljarnas förtroende. När det spricker kan fallet bli stort. Klart jag blev besviken, men vardagen fortsätter, säger Kristinestads meste politiker. Och hotbrev till trots, med oförminskad styrka.

Nyhetsbild

LYSSNA: Fem viktiga punkter om välfärdsområdesvalet

 Nyhetspodden synar valresultatet och komprimerar det historiska valet till fem viktiga punkter.

Nyhetsbild

Att genomföra valet blev spännande i Närpes – flera valnämndsmedlemmar i karantän

I Näsby kallades extra valbiträden in, i Finby gjorde valnämndsmedlemmarna en extra lång valdag. Om ännu flera hade blivit sjuka hade det varit knepigt, säger Stefan Mannsén som är ordförande för Näsby valnämnd, men nu fungerade allt bra i alla fall.

Nyhetsbild

Petri Pihlajaniemi: "Svåra utmaningar finns inom vården"

Många svåra utmaningar följer med det nya förtroendeuppdraget, säger Petri Pihlajaniemi som är Kristinestads andra representant. Dit hör kostnader, tryggad service och att hitta personal.

Nyhetsbild

Kalle Svedjebäck: Räddningsverkets fusion för 20 år sen har gett oss lärdomar

Karl-Gustav Svedjebäck, stationsmästare vid Räddningsverket, är en av de nya förtroendevalda i välfärdsområdets fullmäktige.  Han är väldigt glad över att få representera Närpes och SFP, med ett valresultatet som överskred alla hans förväntningar.

Nyhetsbild

Röstmagnet i Korsnäs: "Viktigt att minnas att alla lösningar inte behöver vara exakt likadana"

Vi är invalda för att arbeta för hela välfärdsområdet. Om exakt samma modell tillämpas överallt fungerar det dåligt. Jag vill också lyfta fram hur det är att bo i en liten kommun, säger Johanna Juthborg i Korsnäs.

Nyhetsbild

Peter Sjökvist är glad: Det är ett ansvarsfullt uppdrag

Socialdemokraten Peter Sjökvist hade en spännande valkväll hemma i Nämpnäs. Han fick plats i välfärdsområdesfullmäktige som den sista från SDP:s lista.

Nyhetsbild

Så här röstade Kristinestadsborna – Härkmeri allra mest

Av Kristinestadsbornas 3 042 godkända valsedlar fick röstkungen Patrick Ragnäs nästan en tredjedel. SFP ökade understödet jämfört med kommunalvalet, liksom Centern. Uppdaterad

Nyhetsbild

Mari Hiltula är Kaskös röstdrottning men sörjer att staden blev utan representation

Samlingspartisten Mari Hiltula fick 180 röster och blev Kaskös röstdrottning. Det var ändå för lite för att hon skulle ha fått plats i välfärdsområdets fullmäktige, och Kaskö blev utan representation.

Nyhetsbild

LISTA: Här är de 59 som styr Österbottens välfärdsområde

SFP fick egen majoritet i Österbottens välfärdsområde – 33 av de 59 invalda är SFP:are. Och Sydösterbotten fick starkare representation än väntat.

Nyhetsbild

Johanna Borg: Jag är chockad och ödmjukt tacksam

Under nattskiftet som sjukskötare hann Johanna Borg bara hastigt se på valresultatet. Jag blev väldigt chockad, säger Pörtombon som har ett personligt röstetal i stil med riksdagsledamöters.

Nyhetsbild

Ragnäs/Pihlajaniemi Kristinestads röster i välfärdsområdet – Härkmeriborna flitigast vid urnorna

Av totalt 59 invalda i Österbotten kommer två från Kristinestad där sittande stadsstyrelseordförande Patrick Ragnäs (SFP) samlade överlägset flest röster.

Nyhetsbild

LIVE: Här är valets segrare – röstdrottningen Johanna Borg firar med jobb på sjukhuset i natt

Live Följ vår direktrapportering om valet. Sedan i morse har våra reportrar intervjuat och analyserat, vår grafiker har sammanställt tabeller. Läs hela rapporteringen också i efterhand här.

Nyhetsbild

Antfolk invald i Kommunförbundets delegation

Kristinestads fullmäktigeordförande Henrik Antfolk (SFP) valdes in i Kommunförbundets förbundsdelegation.

Nyhetsbild

Välfärdsområdesvalet närmar sig – det här handlar valet om

  På söndag väljer Österbotten vem som beslutar om vården i landskapet de kommande fyra åren. Podden uppmärksammar välfärdsområdesvalet.

Nyhetsbild

Så här livligt förhandsröstade Kaskö-, Närpes- och Kristinestadsborna

När förhandsröstningen avslutades på tisdagskvällen hade 26,6 procent i Närpes gett sin röst och det är till och med fler än i kommunalvalet i somras. I Kaskö var motsvarade siffra 35,1 procent och i Kristinestad 29,9. Kasköborna var hela Österbottens livligaste förhandsväljare.

Nyhetsbild

Över 3 200 sydösterbottningar har redan röstat – allra flitigast är väljarna i Kaskö och Kristinestad

Två sydösterbottniska städer ligger i topp då det gäller röstningsaktivitet i välfärdsområdesvalet. När en dag återstår har över 3 200 sydösterbottningar röstat på förhand.

Nyhetsbild

Nästan hälften av kandidaterna i Sydösterbotten har inte fyllt i valtestet

Av 31 kandidater med hemort i Kaskö, Kristinestad och Närpes är det 16 kandidater som har fyllt i de finlandssvenska mediernas gemensamma valtest och 15 som inte gjort det. Via valtestet kan du jämföra dina egna åsikter med kandidatens.

Nyhetsbild

Av 408 kandidater i välfärdsvalet är 31 sydösterbottningar

Totalt 408 kandidater i Österbotten tävlar om 59 platser. Av kandidaterna är 31 sydösterbottningar, eller från Närpes, Kristinestad och Kaskö.

Nyhetsbild

Valdeltagandet så här långt: 1 933 sydösterbottningar har lagt sin röst

Förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet inleddes i onsdags. Vid 16-tiden på fredagen hade över 1 900 sydösterbottningar passat på att utnyttja sin rösträtt.

Nyhetsbild

Över 700 har redan förhandsröstat i Kaskö, Kristinestad och Närpes

På onsdagen drog förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet igång. Över fem procent av de röstberättigade i Kaskö, Kristinestad och Närpes har redan avlagt sin röst, visar statistik på torsdag förmiddag.

Nyhetsbild

Förhandsröstningen börjar på onsdag – har du din kandidat klar?

Österbottens första välfärdsområdesfullmäktige ska väljas. Över 400 kandidater tävlar om 59 platser. Förhandsröstningen börjar på onsdag och pågår till och med nästa veckas tisdag.

Nyhetsbild

Gör vårt test – hitta din kandidat i välfärdsområdesvalet

Söndag 23 januari är det val, då ska politikerna i Österbottens välfärdsområde röstas fram. Vem får ditt förtroende? Vårt kandidattest hjälper.

C och Sannf har två var – KD fyra kandidater i valet

Det är tunnsått med kandidater från Sydösterbotten på Centerns, Sannfinländarnas, Vänsterförbundets och De grönas listor. Kristdemokraterna i sin tur har tre från Kristinestad och en från Närpes med i valet i januari.

Kasköchef ställer upp för Samlingspartiet i valet

På tisdagen skulle listorna på kandidater i välfärdsområdesvalet lämnas in. På Samlingspartiets lista finns fem från Sydösterbotten, däribland en ledande tjänsteinnehavare i Kaskö.