Lokalt

Politiska poster

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

De sänker medelåldern bland kandidaterna – vill göra ungdomarnas röster hörda

Elin Svedman och Jennifer Antfolk är de yngsta i SFP:s första kandidatbukett i Närpes. De finner kommunalpolitiken som en naturlig fortsättning på engagemanget i ungdomsfullmäktige.

Nyhetsbild

Lindqvist vill fortsätta samhällsbygget som förtroendevald – Sjögård tvekar

Hans-Erik Lindqvist hann bara gå i pension som stadsdirektör i Närpes så dyker han upp som kandidat i kommunalvalet. Däremot är stadsstyrelsens ordförande tveksam till en fortsättning i fullmäktige.

Nyhetsbild

Överraskningsnamn på SFP:s kandidatlista i Närpes – 24 klara för val

Svenska folkpartiet i  Närpes har 24 kommunalvalskandidater klara. Bland dessa finns nya namn – men också en före detta ledande tjänsteman som vill göra comeback i stadsfullmäktige.

Två från Sydösterbotten i SU:s nya kretsstyrelse

Svensk Ungdom i Österbotten har valt ny ordförande, Rasmus Mattus från Vörå. I den nya kretsstyrelsen har Sydösterbotten två representanter.

Nyhetsbild

Sannfinländare stiger av – ny ersättare finns inte i Kristinestad

En ersättare i stadsfullmäktige lämnar sitt förtroendeuppdrag i Kristinestad. Den som var nästa i tur och sista på Sannfinländarnas lista har flyttat från orten.

Nyhetsbild

Sydösterbotten fick ny representant i SFP:s partistyrelse

Sydösterbotten  behåller sin plats i Svenska folkpartiets partistyrelse. Emina Arnautovic från Närpes är ny i styrelsen som utsågs i samband med partidagen i Vanda.

Nyhetsbild

Omfattande cirkulation på politiska poster i Närpes

Valet av ny stadsdirektör ledde till en kedja av ommöbleringar på de politiska posterna i Närpes.

Nyhetsbild

Annika Lepistö från Närpes valdes in i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse – som enda österbottning

På söndagen valdes Annika Lepistö från Närpes in i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse. Hon är den enda österbottningen som fick förtroendeuppdrag i år.

Nyhetsbild

Nu bestämt vem som får klubban i utbildningsnämnden

I och med att Henrik Antfolk (SFP) valdes till stadsfullmäktiges ordförande i Kristinestad ska nu ordförande för svenska utbildningsnämnden väljas, liksom gruppordförande.

Nyhetsbild

Nu är hon ny ordförande för Närpesfullmäktige

Nu är Johanna Borg (SFP) ny ordförande för stadsfullmäktige i Närpes. Hon efterträder Mikaela Björklund som tillträtt som ny stadsdirektör.

Nyhetsbild

Antfolk fortsätter i ledningen för SFP-kretsen – "Vi har en hel del att bita i"

Krisitnestadspolitikern Henrik Antfolk fortsätter som en av två vice ordförande för SFP-kretsen i Österbotten. Ytterligare tre från Sydösterbotten tar plats i nya kretsstyrelsen.

Nyhetsbild

Ser fram emot att lära sig nya rollen – en kort men viktig ordförandeperiod väntar

Johanna Borg (SFP) tar över ordförandeposten i Närpesfullmäktige från och med augusti. Hon ser med spänning fram emot uppdraget.

Nyhetsbild

Hon tar över ordförandeklubban efter Björklund – SFP-gruppen enig i sitt val

Nu är det klart vem som blir ny fullmäktigeordförande i Närpes. Två var intresserade, men det blev ingen omröstning.

Nyhetsbild

Ordförandeklubban söker ny innehavare – en ledamot bekräftar sitt intresse för posten

Stadsfullmäktige i Närpes söker en efterträdare till ordförandeposten. En fullmäktigeledamot bekräftar i det här skedet öppet sitt intresse, medan riksdagsledamoten säger varken bu eller bä.

Nyhetsbild

Jolkkonen-Porander ny fullmäktigemedlem – Nygård lämnar alla förtroendeuppdrag

Peter Nygård (C) har lämnat in anhållan om befrielse från samtliga förtroendeuppdrag. Därmed träder en ny ledamot in för Centern i Kristinestadsfullmäktige.

Nyhetsbild

Också Nykarlebys fullmäktigebas vill leda SFP-kretsen

Mikael Lindvall i Nykarleby är kandidat till posten som kretsordförande för SFP i Österbotten. Och det är han inte på grund av egna politiska ambitioner säger han.

Nyhetsbild

Johanna Holmäng vill leda SFP i Österbotten

SFP i Österbotten väljer ny ordförande i augusti. Pedersöres kommunfullmäktigeordförande är först ut med att meddela sitt intresse för posten.

Nyhetsbild

SFP har sin kandidat för klubban i stadsfullmäktige – politisk ommöblering väntar

När Patrick Ragnäs på måndagen valdes till ny ordförande i stadsstyrelsen behövs i hans ställe en ny ordförande för fullmäktige. Och SFP har utsett sin man till posten, och det betyder ommöblering även på andra politiska poster i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kristinestad har nu ny styrelseordförande – beslutet enhälligt i fullmäktige

Kristinestad har ny ordförande för stadsstyrelsen som vill jobba för inflyttning och skapa förutsättningar för näringslivet.

Stor uppslutning när SFP diskuterade ny styrelseordförande

På tisdagskvällen träffades SFP:s fullmäktigegrupp för att diskutera frågan om vem som ska bli ny ledamot i stadsstyrelsen och ny ordförande för denna samma

Nyhetsbild

Även Centern ska ha ny styrelsemedlem – Nygård anhåller om befrielse

Det är inte bara SFP som ska utse ny styrelseledamot i Kristinestad – även Centern ska ha en ny medlem.

SFP har gruppmöte på tisdag – Dagsmark kräver styrelseplats

På  tisdag träffas SFP:s fullmäktigegrupp i Kristinestad för att ventilera vem som tar över Åsa Blomstedt styrelseplats och vem som blir ny ordförande i stadsstyrelsen. Lokalavdelningen i Dagsmark vill behålla sin plats i stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Också riksdagen undviker sociala kontakter – något som politiker inte är vana vid

Övermarkbon Anders Norrback har snart ett år som riksdagsledamot bakom sig. Han betecknar sitt första år i granitborgen i Helsingfors som turbulent. Inte minst den pågående coronakrisen har satt politikerna på prov.

Nej, någon lammstek blir det inte för fårfarmarna

Familjen Norrback firar årets påsk hemmavid. Efter en tung period med mycket jobb för båda parter ska de "göra ingenting" nu förutom att sköta djuren. Någon lammstek blir det inte heller för fårfarmarna på Pörtmossen.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten får ny kontaktchef och verksamhetskoordinator

Leila Arnautovic blir tf verksamhetskoordinator och Jenni Ahlbäck blir tf kontaktchef för SFP i Österbotten.

Kvinnoförbundet ställer in årsmöte i Närpes

Meningen var att Svenska kvinnoförbundet skulle få ny förbundsordförande vid årsmötet i Närpes den 22 mars. Det blir inte av, på grund av coronaviruset.

Nyhetsbild

Hon ska locka med fler unga i politiken – "Det gäller att samarbeta"

Nu tar Svensk Ungdom och den nya österbottniska verksamhetsledaren sikte på kommunalvalet 2021. Målet: att locka med så många unga som möjligt.

Ny ersättare träder in i Kristinestads välfärdsnämnd

En ny ersättare har valts i välfärdsnämnden i Kristinestad. Den tidigare slutar då hon fått jobb inom serviceområdet.

Nyhetsbild

FSD fick ny ledning – Sjökvist invald i styrelsen

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) har valt ny ordförande. Närpes är representerat både i styrelsen och i fullmäktige för FSD.

Nyhetsbild

Karolina Virta är ny verksamhetsledare för SU i Österbotten

Svensk Ungdom i Österbotten får en ny verksamhetsledare, Karolina Virta. Hon är 24 år och kommer från Kaskö.

Ny ersättare behövs i välfärdsnämnden

En ny ersättare måste väljas i välfärdsnämnden i Kristinestad. Ersättaren utses av stadsfullmäktige.

Nyhetsbild

Kristinestadspolitiker anklagas för osakligt bemötande

Det var inte första gången politikern uppförde sig verkligt fräckt och ohyfsat, skriver anmälaren. Om det påstås att 31 förtroendevalda är nonchalanta kan det ge svar som kanske inte faller i så god jord, svarar politikern.

Ny medlem ska väljas till revisionsnämnden

En ny medlem ska utses i revisionsnämnden i Kristinestad. Orsaken är att en medlem valts till ersättare i stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Tre teman på V, tre på S när folk kontaktar riksdagsledamoten

När väljarna tar kontakt med riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP) handlar det ofta om tre frågor på V och tre frågor på S – och flera av dessa kommer att lyftas upp på agendan i höst när riksdagen på nytt kallar efter sommaruppehållet.

Nyhetsbild

Far och son Norrback delar oron för populismens frammarsch

Både far och son Norrback, Ole och Anders, är förvånade över Sannfinländarnas växande popularitet. Och oroade över att andra partier verkar närma sig partiets politik. Denna oro var en orsak till att Anders Norrback valde att gå i sin fars fotspår och satsa på politiken. Sydin har träffat två generationer riksdagsledamöter i ett samtal kring politiken förr och nu.

Nyhetsbild

Därför kommer man inte att få läsa Ole Norrbacks memoarer

Håkan Nordman har utkommit med en bok om sitt liv. Men den som väntar på att få läsa minister Ole Norrbacks memoarer lär vänta förgäves. Han listar tre skäl. Men kanske det blir en bok ändå?

Nyhetsbild

Hon vill göra ungdomsfullmäktige mindre anonymt – och skapa evenemang för ungdomar

I grund och botten handlar ungdomsfullmäktiges uppdrag om att skapa evenemang för ungdomar. Det menar ungdomsfullmäktiges nya ordförande Alexandra Wegelius, som har visioner om open stage och hobbyverksamhet.

Nyhetsbild

Nu gör han comeback på den politiska spelplanen

17 juni 2018: Hans Ingvesgård förs med ambulans till centralsjukhuset. 17 juni 2019: Ingvesgård är tillbaka på den politiska arenan och deltar i sitt första fullmäktigesammanträde på ett år. Ett år som patient inom vården har gett perspektiv. Nu har han mycket ”i pajazzon” som borde få komma ut.

Nyhetsbild

Svenska riksdagsgruppens utskottsplatser är klara – Strand leder framtidsutskottet

Joakim Strand (SFP) är ny ordförande för riksdagens framtidsutskott. Mikko Ollikainen fokuserar på kultur och miljö medan Anders Norrback får ta sig an jordbruksfrågor.

Nyhetsbild

Norrback: Regeringsprogrammet gynnar Österbotten och stärker svenskan

Regeringsprogrammet är nu offentliggjort och riksdagsledamot Anders Norrback gläds över Svenska folkpartiets (SFP) framgångar i förhandlingarna - svenskans ställning stärks och Vasa centralsjukhus får omfattande jour.

Nyhetsbild

Han är ny ordförande i bildningsnämnden – "Givande kvällssysselsättning"

Nu är det klart. Daniel Dahlbo, 35, efterträder Anders Norrback som ny ordförande i bildningsnämnden. Han anser att bildningen i Närpes håller hög nivå och borde framhävas mera i marknadsföringen för att locka nya invånare.

Nyhetsbild

Trots bara 69 röster i urnan – valhemligheten anses inte äventyrad

Vem man röstar på i val är en ytterst privat sak. På fyra röstningsställen i Kristinestad var antalet avgivna röster endast mellan 69 och 85 – men valhemligheten anses äventyras först när 50 underskrids. Att dra in något röstningsställe är inte aktuellt.

Nyhetsbild

Korsnäs valde ledning för de kommande två åren

Det var många omval när Korsnäs fullmäktige valde nytt presidium och styrelse för de två kommande åren.

Nyhetsbild

Flitigaste väljarna finns i Harrström – i Ömossa finns de flesta soffliggarna

Valdeltagandet sjönk i alla sydösterbottniska kommuner jämfört med förra EU-valet. De flitigaste väljarna fanns i Harrström och Ömossa är på jumboplats.

Nyhetsbild

Röstdrottning i Närpes: Val är lagseger precis som hockey

EU-valet. Det finns paralleller med SFP:s resultat i EU-valet och Finlands hockeyguld. Båda är lagsegrar, säger Mikaela Björklund. Hon fick 1 569 röster i hemkommunen Närpes och sammanlagt 5 900 från hela Svenskfinland. Det gav mersmak.