Lokalt

Politiska poster

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Karolina Virta är ny verksamhetsledare för SU i Österbotten

Svensk Ungdom i Österbotten får en ny verksamhetsledare, Karolina Virta. Hon är 24 år och kommer från Kaskö.

Ny ersättare behövs i välfärdsnämnden

En ny ersättare måste väljas i välfärdsnämnden i Kristinestad. Ersättaren utses av stadsfullmäktige.

Nyhetsbild

Kristinestadspolitiker anklagas för osakligt bemötande

Det var inte första gången politikern uppförde sig verkligt fräckt och ohyfsat, skriver anmälaren. Om det påstås att 31 förtroendevalda är nonchalanta kan det ge svar som kanske inte faller i så god jord, svarar politikern.

Ny medlem ska väljas till revisionsnämnden

En ny medlem ska utses i revisionsnämnden i Kristinestad. Orsaken är att en medlem valts till ersättare i stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Tre teman på V, tre på S när folk kontaktar riksdagsledamoten

När väljarna tar kontakt med riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP) handlar det ofta om tre frågor på V och tre frågor på S – och flera av dessa kommer att lyftas upp på agendan i höst när riksdagen på nytt kallar efter sommaruppehållet.

Nyhetsbild

Far och son Norrback delar oron för populismens frammarsch

Både far och son Norrback, Ole och Anders, är förvånade över Sannfinländarnas växande popularitet. Och oroade över att andra partier verkar närma sig partiets politik. Denna oro var en orsak till att Anders Norrback valde att gå i sin fars fotspår och satsa på politiken. Sydin har träffat två generationer riksdagsledamöter i ett samtal kring politiken förr och nu.

Nyhetsbild

Därför kommer man inte att få läsa Ole Norrbacks memoarer

Håkan Nordman har utkommit med en bok om sitt liv. Men den som väntar på att få läsa minister Ole Norrbacks memoarer lär vänta förgäves. Han listar tre skäl. Men kanske det blir en bok ändå?

Nyhetsbild

Hon vill göra ungdomsfullmäktige mindre anonymt – och skapa evenemang för ungdomar

I grund och botten handlar ungdomsfullmäktiges uppdrag om att skapa evenemang för ungdomar. Det menar ungdomsfullmäktiges nya ordförande Alexandra Wegelius, som har visioner om open stage och hobbyverksamhet.

Nyhetsbild

Nu gör han comeback på den politiska spelplanen

17 juni 2018: Hans Ingvesgård förs med ambulans till centralsjukhuset. 17 juni 2019: Ingvesgård är tillbaka på den politiska arenan och deltar i sitt första fullmäktigesammanträde på ett år. Ett år som patient inom vården har gett perspektiv. Nu har han mycket ”i pajazzon” som borde få komma ut.

Nyhetsbild

Svenska riksdagsgruppens utskottsplatser är klara – Strand leder framtidsutskottet

Joakim Strand (SFP) är ny ordförande för riksdagens framtidsutskott. Mikko Ollikainen fokuserar på kultur och miljö medan Anders Norrback får ta sig an jordbruksfrågor.

Nyhetsbild

Norrback: Regeringsprogrammet gynnar Österbotten och stärker svenskan

Regeringsprogrammet är nu offentliggjort och riksdagsledamot Anders Norrback gläds över Svenska folkpartiets (SFP) framgångar i förhandlingarna - svenskans ställning stärks och Vasa centralsjukhus får omfattande jour.

Nyhetsbild

Han är ny ordförande i bildningsnämnden – "Givande kvällssysselsättning"

Nu är det klart. Daniel Dahlbo, 35, efterträder Anders Norrback som ny ordförande i bildningsnämnden. Han anser att bildningen i Närpes håller hög nivå och borde framhävas mera i marknadsföringen för att locka nya invånare.

Nyhetsbild

Trots bara 69 röster i urnan – valhemligheten anses inte äventyrad

Vem man röstar på i val är en ytterst privat sak. På fyra röstningsställen i Kristinestad var antalet avgivna röster endast mellan 69 och 85 – men valhemligheten anses äventyras först när 50 underskrids. Att dra in något röstningsställe är inte aktuellt.

Nyhetsbild

Korsnäs valde ledning för de kommande två åren

Det var många omval när Korsnäs fullmäktige valde nytt presidium och styrelse för de två kommande åren.

Nyhetsbild

Flitigaste väljarna finns i Harrström – i Ömossa finns de flesta soffliggarna

Valdeltagandet sjönk i alla sydösterbottniska kommuner jämfört med förra EU-valet. De flitigaste väljarna fanns i Harrström och Ömossa är på jumboplats.

Nyhetsbild

Röstdrottning i Närpes: Val är lagseger precis som hockey

EU-valet. Det finns paralleller med SFP:s resultat i EU-valet och Finlands hockeyguld. Båda är lagsegrar, säger Mikaela Björklund. Hon fick 1 569 röster i hemkommunen Närpes och sammanlagt 5 900 från hela Svenskfinland. Det gav mersmak.

Här kan du se resultat från EU-valet – kolla alla viktiga siffror på vår resultatsajt

EU-valet. På vår resultatsajt kan du bland annat se hur det gick för din kandidat och hur man röstade i din hemkommun.

Nyhetsbild

En seger för EU i Finland säger vinnaren i Vasa valkrets

EU-valet. Nils Torvalds fick fortsatt förtroende i EU-valet och sitter på SFP-mandat i Bryssel efter totalt 46 448 röster. I Korsnäs och Kristinestad fick han flest röster, i Närpes och Kaskö blev Torvalds tvåa.

Nyhetsbild

SFP tog hem vinsten i Närpes – men Torvalds var inte etta

NÄRPES När samtliga röster var räknade i Närpes visade det sig att röstkungen bytts ut mot en drottning.

Nyhetsbild

Kommundirektörer med partibok inte ovanligt

Stadsdirektören i Kristinestad är långtifrån unik då hon tillhör ett parti. Det är nämligen inte ovanligt att stadsdirektörer sitter som medlemmar i politiska partier. Det viktiga är objektiviteten och neutraliteten, lyder argumentet för att kommunens högsta tjänsteman kan ha kvar partimedlemskapet.

Nyhetsbild

Trots fler förhandsröster än i förra EU-valet – statsvetare tror att valdeltagandet sjunker

Betydligt fler har förhandsröstat nu än i det förra EU-valet. Det blev klart när förhandsröstningen avslutades på tisdag kväll. Statsvetaren Thomas Karv tror ändå att valdeltagandet kommer att sjunka.

Nyhetsbild

Politiker kräver att stadsdirektör ger upp partibok – "Påverkar inte jobbet"

Åtta Kristinestadspolitiker kräver att stadsdirektören säger upp medlemskapet i SFP. Jag är medlem i många föreningar, men låter inte det påverka mig i min tjänsteutövning, kontrar Mila Segervall.

Nyhetsbild

Närpesungdom vald till första vice förbundsordförande i skolungdomsförbund

Alexandra Wegelius är ny första vice förbundsordförande i Finlands svenska skolungdomsförbund. Förhöjd läroplikt var ett av de ämnen som diskuterades då elevriksdagen slöt samman i veckoslutet.

Nyhetsbild

Mikaela Björklund: Vi måste bli bättre på att tala om vad vi behöver EU till

EU-valet. Hon röstade nej till EU i folkomröstningen år 1995. Nu är hon en av SFP:s 20 kandidater i Europaparlamentet. Mikaela Björklund (SFP) från Näveråsen i Närpes är den enda EU-valskandidaten i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Nu har förhandsröstningen inletts – en jämn ström av väljare till valbåset i Pörtom

En timme efter att förhandröstningen inletts i Pörtom hade 13 personer använt sin rösträtt där – en av dem var Åke Dunder. Valfunktionärerna tycker sig se att allt fler väljer att förhandsrösta.

Nyhetsbild

Nu inleds förhandsröstningen i EU-valet

På onsdagen drar förhandsröstningen i Europaparlamentsvalet i gång. Nyfiken på hur sydösterbottningarna röstade i förra EU-valet 2014? Kolla in vår karta.

Nyhetsbild

Alla i Närpesstyrelsen vill fortsätta – "Alla har svarat ja"

Det verkar inte bli någon förändring i stadsstyrelsens sammansättning i Närpes. Hela stadsstyrelsen vill fortsätta i ytterligare två år.

Nyhetsbild

Norrbacks efterträdare som bildningsnämndens ordförande är ännu hemlig

Det klarnar småningom vem som blir riksdagsledamot Anders Norrbacks efterträdare som ordförande i bildningsnämnden i Närpes. Det står inte människor på kö för posten, säger SFP:s gruppordförande, men ett par hugade kandidater finns.

Nyhetsbild

Sigfrids ersätter Ingo – motion om förbud mot pälsnäring omfattades inte

KRISTINESTAD Frida Sigfrids, Borgå är ny ordförande för Svensk Ungdom. Motionen om ett förbud mot pälsnäring omfattades inte av kongressen som sammanstrålade i Kristinestad under veckoslutet.

Nyhetsbild

Se direktsändningarna från valvakan på Bock's i Vasa igen

VIDEO Här hittar du våra direktsändningar från valvakan på Bock´s.

Nyhetsbild

Här är kandidatgalleriet – över 30 kandidater från sju olika partier

VIDEO Det här är VBL:s, ÖT:s och Sydins kandidatgalleri. Här hittar du över 30 selfievideor som riksdagskandidater i Vasa valkrets skickat in.

Nyhetsbild

Här är kandidatgalleriet – över 30 kandidater från sju olika partier

VIDEO Det här är VBL:s, ÖT:s och Sydins kandidatgalleri. Här hittar du över 30 selfievideor som riksdagskandidater i Vasa valkrets skickat in.

Nyhetsbild

Inför riksdagsvalet: valkretsens kandidater filmar sig själva

Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten testar ett helt nytt sätt att presentera riksdagskandidaterna som ställer upp i Vasa valkrets.

Nyhetsbild

Svårt att bestämma dig inför riksdagsvalet? Gör vårt kandidattest!

ÖSTERBOTTEN Vad tycker kandidaterna om svenskan, äldrevården och familjeledigheten? Hur ser de på vargar, kärnkraftsbygget och förbud av dieselbilar?

Nyhetsbild

Skicka en fråga till en kandidat i riksdagsvalet

Nu har du chansen att ställa en fråga till en kandidat i riksdagsvalet och samtidigt låta andra få veta vad kandidaten tycker.

Nyhetsbild

Mikaela Björklund ställer upp i EU-valet

Närpesfullmäktiges ordförande Mikaela Björklund ställer upp i vårens val till Europaparlamentet.

Nyhetsbild

Christoffer Ingo ställer inte upp för omval som SU:s förbundsordförande

Korsholmsbon Christoffer Ingo ställer inte upp för omval till posten som förbundsordförande för Svensk Ungdom. Ingo har innehaft posten i två år. Nu vill han till riksdagen.

Nyhetsbild

SFP nominerar Marjo Österdahl till riksdagsvalskandidat

SFP i Österbotten nominerar Närpespolitikern Marjo Österdahl till kandidat i vårens riksdagsval.

Nyhetsbild

Rönnlund återvaldes till styrelseordförande

KRISTINESTAD

Christer Rönnlund från Lappfjärd har blivit återvald till styrelseordförande för Psykosociala förbundet. Det blir hans sjätte år som ordförande.

Nyhetsbild

Österbotten utan representant i Samlingspartiets styrelse

Viceordförande Janne Sankelo, Kauhava besegrades av Mari-Leena Talvitie – som ändå fungerat som specialmedarbetare åt Petri Pihlajaniemi.

Nyhetsbild

Norrgård leder SFP i Österbotten

Vasabon Martin Norrgård är ny kretsordförande för SFP i Österbotten. Valet var enhälligt.

Nyhetsbild

Jerkku stöder Norrback - Björklund överväger kandidatur

NÄRPES Sven Jerkku tackar nej till kandidatur - och backar upp Anders Norrback i hans försök att bli kandidat i riksdagsvalet. Mikaela Björklund överväger kandidatur. Så är läget nu inom SFP i Närpes.

Nyhetsbild

Anders Norrback ställer upp både i landskapsvalet och riksdagsvalet

Fårfarmaren Anders Norrback från Närpes ställer sig till förfogande som SFP-kandidat både i landskapsvalet och i riksdagsvalet. Förra veckan frågade Norrback på Facebook om han ska ställa upp i riksdagsvalet. Efter överväldigande respons beslöt han sig för att göra det.

Nyhetsbild

Anders Norrback frågar på Facebook: "Ska jag ställa upp i riksdagsvalet?"

I landskapsvalet ställer han upp. Nu frågar fårfarmaren Anders Norrback (SFP) på Facebook om han också ska ställa upp i riksdagsvalet. De första två timmarna sågs videon tusen gånger.

Nyhetsbild

Martin Norrgård vill bli SFP:s kretsordförande

Martin Norrgård ställer sig till förfogande och vill bli kretsordförande för Svenska folkpartiet i Österbotten.