Lokalt

Politiska poster

Nyhetsbild

Gun Granlund som föll ur: Ingen fara för mig, men surt för SFP och Närpes

Den 7 mars möts välfärdsfullmäktige första gången. Gun Granlund sörjer inte personligen sin plats i fullmäktige så hårt. Som första ersättare för 32 SFP-ledamöter är sannolikheten stor att hon deltar ändå. Men för SFP är det en förlust att platsen gick till Sannfinländarna, säger hon.

Nyhetsbild

Antfolk fick inte väljarnas förtroende: "Klart jag är besviken, men vardagen fortsätter"

Politiker lever på väljarnas förtroende. När det spricker kan fallet bli stort. Klart jag blev besviken, men vardagen fortsätter, säger Kristinestads meste politiker. Och hotbrev till trots, med oförminskad styrka.

Nyhetsbild

LYSSNA: Fem viktiga punkter om välfärdsområdesvalet

 Nyhetspodden synar valresultatet och komprimerar det historiska valet till fem viktiga punkter.

Nyhetsbild

Att genomföra valet blev spännande i Närpes – flera valnämndsmedlemmar i karantän

I Näsby kallades extra valbiträden in, i Finby gjorde valnämndsmedlemmarna en extra lång valdag. Om ännu flera hade blivit sjuka hade det varit knepigt, säger Stefan Mannsén som är ordförande för Näsby valnämnd, men nu fungerade allt bra i alla fall.

Nyhetsbild

Petri Pihlajaniemi: "Svåra utmaningar finns inom vården"

Många svåra utmaningar följer med det nya förtroendeuppdraget, säger Petri Pihlajaniemi som är Kristinestads andra representant. Dit hör kostnader, tryggad service och att hitta personal.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kalle Svedjebäck: Räddningsverkets fusion för 20 år sen har gett oss lärdomar

Karl-Gustav Svedjebäck, stationsmästare vid Räddningsverket, är en av de nya förtroendevalda i välfärdsområdets fullmäktige.  Han är väldigt glad över att få representera Närpes och SFP, med ett valresultatet som överskred alla hans förväntningar.

Nyhetsbild

Röstmagnet i Korsnäs: "Viktigt att minnas att alla lösningar inte behöver vara exakt likadana"

Vi är invalda för att arbeta för hela välfärdsområdet. Om exakt samma modell tillämpas överallt fungerar det dåligt. Jag vill också lyfta fram hur det är att bo i en liten kommun, säger Johanna Juthborg i Korsnäs.

Nyhetsbild

Peter Sjökvist är glad: Det är ett ansvarsfullt uppdrag

Socialdemokraten Peter Sjökvist hade en spännande valkväll hemma i Nämpnäs. Han fick plats i välfärdsområdesfullmäktige som den sista från SDP:s lista.

Nyhetsbild

Så här röstade Kristinestadsborna – Härkmeri allra mest

Av Kristinestadsbornas 3 042 godkända valsedlar fick röstkungen Patrick Ragnäs nästan en tredjedel. SFP ökade understödet jämfört med kommunalvalet, liksom Centern. Uppdaterad

Nyhetsbild

Mari Hiltula är Kaskös röstdrottning men sörjer att staden blev utan representation

Samlingspartisten Mari Hiltula fick 180 röster och blev Kaskös röstdrottning. Det var ändå för lite för att hon skulle ha fått plats i välfärdsområdets fullmäktige, och Kaskö blev utan representation.

Nyhetsbild

LISTA: Här är de 59 som styr Österbottens välfärdsområde

SFP fick egen majoritet i Österbottens välfärdsområde – 33 av de 59 invalda är SFP:are. Och Sydösterbotten fick starkare representation än väntat.

Nyhetsbild

Johanna Borg: Jag är chockad och ödmjukt tacksam

Under nattskiftet som sjukskötare hann Johanna Borg bara hastigt se på valresultatet. Jag blev väldigt chockad, säger Pörtombon som har ett personligt röstetal i stil med riksdagsledamöters.

Nyhetsbild

Ragnäs/Pihlajaniemi Kristinestads röster i välfärdsområdet – Härkmeriborna flitigast vid urnorna

Av totalt 59 invalda i Österbotten kommer två från Kristinestad där sittande stadsstyrelseordförande Patrick Ragnäs (SFP) samlade överlägset flest röster.

Nyhetsbild

LIVE: Här är valets segrare – röstdrottningen Johanna Borg firar med jobb på sjukhuset i natt

1

Live Följ vår direktrapportering om valet. Sedan i morse har våra reportrar intervjuat och analyserat, vår grafiker har sammanställt tabeller. Läs hela rapporteringen också i efterhand här.

Nyhetsbild

Antfolk invald i Kommunförbundets delegation

Kristinestads fullmäktigeordförande Henrik Antfolk (SFP) valdes in i Kommunförbundets förbundsdelegation.

Nyhetsbild

Välfärdsområdesvalet närmar sig – det här handlar valet om

  På söndag väljer Österbotten vem som beslutar om vården i landskapet de kommande fyra åren. Podden uppmärksammar välfärdsområdesvalet.

Nyhetsbild

Så här livligt förhandsröstade Kaskö-, Närpes- och Kristinestadsborna

När förhandsröstningen avslutades på tisdagskvällen hade 26,6 procent i Närpes gett sin röst och det är till och med fler än i kommunalvalet i somras. I Kaskö var motsvarade siffra 35,1 procent och i Kristinestad 29,9. Kasköborna var hela Österbottens livligaste förhandsväljare.

Nyhetsbild

Över 3 200 sydösterbottningar har redan röstat – allra flitigast är väljarna i Kaskö och Kristinestad

Två sydösterbottniska städer ligger i topp då det gäller röstningsaktivitet i välfärdsområdesvalet. När en dag återstår har över 3 200 sydösterbottningar röstat på förhand.

Nyhetsbild

Nästan hälften av kandidaterna i Sydösterbotten har inte fyllt i valtestet

Av 31 kandidater med hemort i Kaskö, Kristinestad och Närpes är det 16 kandidater som har fyllt i de finlandssvenska mediernas gemensamma valtest och 15 som inte gjort det. Via valtestet kan du jämföra dina egna åsikter med kandidatens.

Nyhetsbild

Av 408 kandidater i välfärdsvalet är 31 sydösterbottningar

Totalt 408 kandidater i Österbotten tävlar om 59 platser. Av kandidaterna är 31 sydösterbottningar, eller från Närpes, Kristinestad och Kaskö.

Nyhetsbild

Valdeltagandet så här långt: 1 933 sydösterbottningar har lagt sin röst

Förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet inleddes i onsdags. Vid 16-tiden på fredagen hade över 1 900 sydösterbottningar passat på att utnyttja sin rösträtt.

Nyhetsbild

Över 700 har redan förhandsröstat i Kaskö, Kristinestad och Närpes

På onsdagen drog förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet igång. Över fem procent av de röstberättigade i Kaskö, Kristinestad och Närpes har redan avlagt sin röst, visar statistik på torsdag förmiddag.

Nyhetsbild

Förhandsröstningen börjar på onsdag – har du din kandidat klar?

Österbottens första välfärdsområdesfullmäktige ska väljas. Över 400 kandidater tävlar om 59 platser. Förhandsröstningen börjar på onsdag och pågår till och med nästa veckas tisdag.

Nyhetsbild

Gör vårt test – hitta din kandidat i välfärdsområdesvalet

Söndag 23 januari är det val, då ska politikerna i Österbottens välfärdsområde röstas fram. Vem får ditt förtroende? Vårt kandidattest hjälper.

C och Sannf har två var – KD fyra kandidater i valet

Det är tunnsått med kandidater från Sydösterbotten på Centerns, Sannfinländarnas, Vänsterförbundets och De grönas listor. Kristdemokraterna i sin tur har tre från Kristinestad och en från Närpes med i valet i januari.

Kasköchef ställer upp för Samlingspartiet i valet

På tisdagen skulle listorna på kandidater i välfärdsområdesvalet lämnas in. På Samlingspartiets lista finns fem från Sydösterbotten, däribland en ledande tjänsteinnehavare i Kaskö.

VF nominerade 20 kandidater till valet i januari – en Kristinestadsbo med

Vänsterförbundet har nominerat kandidater till välfärdsområdesvalet. I den österbottniska buketten finns endast från Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Kvarkensamarbete och förtjänsttecken då Samlingspartiet i Kristinestad firade 70 år

Samlingspartiets lokalavdelning i Kristinestad har firat 70 år och en rad lokala partiaktiva fick motta partiets förtjänsttecken. Avdelningen stod värd för det österbottniska distriktets höstmöte med västerbottniska Moderater som inbjudna gäster.

Nyhetsbild

Två från Sydösterbotten kandiderar för Sannfinländarna

Sannfinländarna har nominerat sina första kandidater till områdesvalet. Bland dem finns en från Kaskö och en från Kristinestad.

Nyhetsbild

Samlingspartiet nominerade tre från regionen till områdesvalet

Två från Kristinestad och en från Kaskö finns med när Samlingspartiet nominerar sina första kandidater i Österbotten.

Nyhetsbild

SDP nominerade kandidater till januarivalet – tre från Kristinestad, två från Kaskö, en från Närpes

Socialdemokraterna har nominerat 55 kandidater till välfärdsområdesvalet i Österbotten. Av dem är sex kandidater från Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Anders Norrback har inte sagt nej – överväger kandidatur i områdesvalet

I nuläget har Anders Norrback inte tid med ytterligare ett uppdrag. Han funderar nu om han ska lämna bort något eller stå över välfärdsområdesvalet.

Nyhetsbild

SE LISTA: SFP nominerar 67 kandidater till välfärdsområdesvalet – av dem är elva från Sydösterbotten

Uppdaterad. Elva sydösterbottningar återfinns bland de SFP:are som kandiderar i vårens välfärdsområdesval. Här är hela listan.

Nyhetsbild

Sjökvist hänger inte läpp – "Vi som sitter i det nya presidiet kompletterar varandra"

Dagen efter FSD-kongressen är Peter Sjökvist som vanligt på jobbet på karosserifabriken Närko i Närpes. Han säger sig inte vara besviken efter förlusten i ordförandevalet. I stället ser han fram emot arbetet i presidiet.

Nyhetsbild

Peter Sjökvist vill bli FSD:s nya ordförande – "Det här är ett steg vidare"

Peter Sjökvist från Närpes är en av två kandidater när de finlandssvenska socialdemokraterna väljer ny ordförande på söndag. Han siktar också på välfärdsområdesvalet och eventuellt på riksdagen.

Nyhetsbild

Riksdagsledamöter velar inför nytt val – men ingen säger heller nej

Partierna är i full färd med att leta kandidater till vinterns områdesval. Tänker de österbottniska riksdagsledamöterna kandidera? I nuläget är det bara en riksdagsledamot som bekräftar kandidatur.

Nyhetsbild

Borg och Antfolk i landskapsstyrelsen

Riksdagsledamoten från Vasa fortsätter i ledningen för Österbottens förbund. Närpes och Kristinestad har sina fullmäktigeordföranden som medlemmar i nya landskapsstyrelsen.

Nyhetsbild

Sydösterbotten kör med tunga politiker i välfärdsområdet – men uppdraget är kortvarigt

De som har de tyngsta kommunala posterna i Närpes och Kristinestad tar även plats i det nya välfärdsområdets styrelse. Då det gäller ordförandeposterna uteblev förnyelsen – SFP förlitar sig på två rutinerade män.

Nyhetsbild

Befolkningsminskningen en av Korsnäs stora utmaningar – "Svårt få inflyttning då det är brist på både bostäder och jobb"

Ett högre födelsetal hittills i år glädjer Anna-Lena Kronqvist, som ser det sviktande befolkningsunderlaget som en av Korsnäs kommuns stora utmaningar. Kommunen skulle behöva inflyttning, men då måste det finnas både bostäder och jobb.

Nyhetsbild

Norrback leder den österbottniska yrkesutbildningen

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har utsetts till ett tungt samkommunalt uppdrag. Han är ordförande för samkommunen som ansvarar för bland annat Yrkesakademin och Wasa Teater. Även två unga sydösterbottningar tar plats i styrelsen.

Nyhetsbild

De sitter i nya samarbetsdelegationen – SDP fick en plats i Närpes

Närpes, Kristinestad och Kaskö har utsett sina medlemmar till den nya sydösterbottniska samarbetsdelegationen. Även SDP får plats bland de fyra från Närpes.

Nyhetsbild

De här sitter i äldrerådet och handikapprådet i Närpes

Det blir ny ordförande för Närpes stads äldreråd. Det står klart efter att stadsstyrelsen valt representanter till olika råd, sektioner och arbetsgrupper.

Nyhetsbild

Lindqvist återvände som beslutsfattare: "Vi måste dämpa investeringstakten"

Förre stadsdirektören Hans-Erik Lindqvist återvänder till det kommunala, nu som stadsstyrelsens ordförande. Han konstaterar att Närpes lider av växtvärk – vilket är positivt – men investeringstakten måste bromsas.

Nyhetsbild

Nu ska Kristinestad råda bot på arbetskraftsbristen – "Orden ska konkretiseras"

För att tillåtas växa behöver företagen arbetskraft. Kristinestad intensifierar strävandena efter påfyllning genom att ytterligare lyfta fram stadens styrkor och skapa attraktiva boendemiljöer. Stadsstyrelsens ordförande Patrick Ragnäs (SFP) säger att det nu krävs handling.

Nyhetsbild

Nicole förberedde sig genom att titta på möten i När-tv – nu har hon avverkat sitt första fullmäktigemöte

Många nya ansikten satt i salen när Närpes stadsfullmäktige höll mandatperiodens första möte, bland dem Nicole Sten, Närpes och Österbottens yngsta fullmäktigeledamot. Nu tar hon även plats i fritidsnämnden. Sydin var med på hennes första möte.

Nyhetsbild

Ny representant för Sydösterbotten i Folktingets styrelse

Kristinestads stadsstyrelseordförande Patrick Ragnäs har de senaste åren representerat Sydösterbotten på SFP-mandat i Folktingets styrelse. Nu har en ny medlem från regionen valts.

Nyhetsbild

Närpes valde namn till nämnder – på ett något historiskt fullmäktigemöte

De ska styra över en ny typ av Närpes stad. Här är namnen på de invalda till de tyngsta beslutsorganen som fullmäktige utsåg på måndagskvällen.

De representerar Kristinestad i samkommuner och andra organ

Kristinestad har utsett nya förtroendevalda. Här är namnen på dem som valts till stadens representant i samkommuner och andra interkommunala organ.

Nyhetsbild

Val i Korsnäs – de här sitter i styrelse och nämnder

Trots två socialdemokratiska ledamöter i fullmäktige är det SFP som sitter på alla stolar i nämnderna. Fullmäktige beslöt om platserna på måndagskvällen.

Nyhetsbild

De här styr Kristinestad fyra år framåt – "Nu kavlar vi upp ärmarna"

Kristinestadsfullmäktige fördelade poster under sitt första möte. Henrik Antfolk fortsätter att leda fullmäktige och Patrick Ragnäs stadsstyrelsen. I styrelsen är fem av nio medlemmar nya.