Lokalt

Miljö

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Större volym och mindre energiåtgång – det gör tomaten mer klimatsmart

Marknadsmekanismerna tvingade odlarna till nya lösningar – i dag är brännoljan så gott som borta, uttaget per kvadratmeter betydligt högre. Tomaten har blivit klimatsmart.

Nyhetsbild

Växthusodlingen halverade sitt kolavtryck och blev klimatvänligare

Den inhemska växthusproduktionen blir allt mer klimatvänlig. Användningen av brännolja har minskat med 85 procent sedan 2004 visar färska siffror. Växthustomatens kolavtryck har halverats sedan 2004.

Nyhetsbild

Jaktchef om vitsvanshjort: Kust-Österbotten inget problemområde

De starkaste stammarna i Kust-Österbotten ligger på mindre än omkring tio vitsvanshjortar per tusen hektar. Det är lite i jämförelse med läget längre söderut, säger jaktchefen Stefan Pellas med anledning av utspelet om att slopa licensförfarandet vid vitsvanshjort.

Nyhetsbild

Önskemål: "Fri" jakt på vitsvanshjort på samma sätt som på rådjur

Vitsvanshjortarna blir allt fler och ställer till med problem i trafiken och i jord- och skogsbruket. Nu hoppas jägare och markägare på förändring för att tillväxten ska begränsas. Att slopa licenssystemet vore den snabbaste lösningen, anser ÖSP.

Nyhetsbild

Ungdomar bildade städpatrull – "Närpes stad borde sätta upp fler skräpkorgar"

3

Efter att ha pratat om nerskräpning med Alicia Duong och Ngoc Luu var det som att ögonen inte såg annat: godispapper, plastflaskor, tomburkar … Det var också den insikten som fick trettonåriga Alicia Duong i Näsby att agera. De bildade en städpatrull.

Nyhetsbild

Plastinsamling från fastigheterna inleds i Sydösterbotten – "Det finns ett krav på sådana här tjänster"

NÄRPES Det ska nu bli möjligt att sortera sitt plastavfall och få det hämtat hemifrån utan att behöva föra det till någon insamlingsplats. Ett privat bolag står bakom den avgiftsbelagda plastinsamlingen.

Nyhetsbild

Nu flyger nässefjärilarna och tussilagon blommar – se läsarnas vårbilder!

Nu blommar våren på ängar och åkrar. Se alla fina vårbilder som våra läsare har skickat in.

Nyhetsbild

Närpes är ett nordiskt exempel på attraktiv landsbygdsort

Vad gör en landsbygdsort så attraktiv att folk flyttar dit? För att söka svar på den frågan kom forskaren Michael Kull till Närpes.

Nyhetsbild

Grundvattennivån i Korsnäs fortfarande låg – "Vi hoppas ändå vi ska klara av det"

KORSNÄS I slutet av juli uppmanades Korsnäsborna vara sparsamma med hushållsvattnet. Orsaken var den låga grundvattennivån som sjönk varje dag. Nivån är i dag fortfarande låg och vattenverksskötaren Roland Westerback hoppas på regn ännu i augusti. – Men vi är så att säga nog på den vinnande sidan.

Nyhetsbild

Låg grundvattennivå i Korsnäs – invånare uppmanas spara på vatten

KORSNÄS Sommartorkan ställer till det i Korsnäs. Grundvattnet i Boviksanden och Mobacken har sjunkit undan på grund av värmen. Nu hoppas man på regn, för det finns ingen vattenreserv.

Nyhetsbild

Blågröna alger vid Molpe badstrand

KORSNÄS Enligt en mätning gjord den 16 juli förekommer det blågröna alger vid badstranden i Molpe. Det är inte rekommenderat att simma i vatten med blågröna alger.

Nyhetsbild

UPPROP: Än hinner ni skicka bilder på Österbottens lador

Tiotals bilder har skickats in på lador runtom i Österbotten. Uppropet fortsätter ännu och vi vill gärna se vilka lador ni fångar på bild.

Nyhetsbild

Efterlyser bättre skräphyfs och städkampanjer i Kristinestad

Skräp som kastas kring vägrenar, i naturen eller lämnas vid miljöstationer får Gerd Metsäranta i Kristinestad att reagera. Om inte annat hjälper hoppas hon att staden ordnar årliga städkampanjer.

Nyhetsbild

Nu förbättras vallarna vid Närpes ås mynning

UPPDATERAD. Arbetet med att förbättra invallningen i Böle och Bäckby har påbörjats. Målet är att förebygga översvämningar.

Vattenläcka i Taklax åtgärdad

Uppdaterad Ovanligt stora mängder dricksvatten gick åt i Taklax tidigare i dag. Men nu meddelar Korsnäs kommun att den misstänkta läckan har lokaliserats och åtgärdats.

Nyhetsbild

Malax Vatten: Fortsätt koka dricksvattnet

MALAX I Malax inväntar man ännu resultatet från gårdagens vattenprover som ska ge svar på om kranvattnet innehåller koliforma bakterier. Invånarna i de drabbade områdena ska fortsätta att koka kranvattnet i dag.

Nyhetsbild

Misstankar om bakterier i dricksvattnet i Malax

MALAX Dricksvattnet i Långåminne vattenverk ska genomgå klorering i dag. Vattenverket misstänker att dricksvattnet innehåller koliforma bakterier och invånarna uppmanas nu koka dricksvattnet.

Nyhetsbild

Skarvkolonin i Pjelaxfjärden växer

NÄRPES På Storgrynnan i Pjelaxfjärden finns i år åtminstone lika många häckande skarvpar som i fjol. Troligen finns det fler.