
Badvattnet i skick i regionen – lite blågröna alger i Molpe
Det är bara att bada lugnt vid de flesta sydösterbottniska badstränder.
Det är bara att bada lugnt vid de flesta sydösterbottniska badstränder.
I sommar ska över 30 vattendrag i de österbottniska landskapen restaureras. Tjöck å är ett av dem. Projekten finansieras med statliga medel.
NÄRPES Ett insektshotell, lite död ved och kanske en blomflugelagun? Vi ger tips på hur man enkelt hjälper pollinatörer och andra insekter.
I mitten av juni börjar biologer röra sig i terrängen för att söka de lämpligaste platserna för elledningar från Korsnäs havsvindkraftspark. Inventeringen är ett led i processen för miljökonsekvensbedömning.
Suget efter Ville Erämaavirtas konstruktion stiger i takt med bränslepriset. Med hjälp av stekfett producerar han biodiesel för 1,10 euro per liter.
Det är ännu oklart om alla hushåll ska börja samla in bioavfall i Sydösterbotten eller inte. Men åtminstone de som bor i hus med fler än fem bostäder får börja sortera på ett nytt sätt från och med nästa månad.
Hur ska Badhusparken i Kristinestad utvecklas och bli mer användarvänlig? Ungdomsfullmäktige kan sitta på lösningen.
Får blomsterängarna i Kaskö vara kvar också i år? Beslut om det ska småningom tas.
Gapar det tomt i trädgårdslandet eller i blomrabatten? På stadsbiblioteket i Närpes finns från och med i vår ett fröbibliotek, där man kan låna hem frön, påta ner dem i jorden och hoppas på det bästa.
Klimatutsläppen minskar i hela Sydösterbotten men det är långt till en bra nivå. Närpes behöver minska utsläppen med över 80 procent under 20-talet.
En ny vandringsled håller på att skapas i Österbotten. Leden S:t Olav Österbotten går genom både Kristinestad, Kaskö, Närpes och Korsnäs.
Omkring 1 000 liter spillolja rann ut i marken på onsdag kväll. Läckaget är begränsat och nu är det markägarens ansvar att städa upp allt.
En mycket stor majoritet i vår läsarenkät tycker att klimat- och miljöåtgärder är viktiga. Många har också gjort förändringar i sitt eget liv.
De som svarade på vår läsarenkät vill ha mer ängar, förnybar energi, närodlat och återvinning i Sydösterbotten. Och mindre kalhyggen och gräsmattor.
Till hösten ska två nya värmepannor vara installerade vid Alvinahemmet i Övermark. Då kommer äldreboendet att värmas upp med flis och pellet, som är mera miljövänligt än olja.
Vad går folk igång på när det gäller hållbar utveckling, det vill Magdalena Lindroos veta.
Låt Närpes, Kaskö och Kristinestad tävla mot varann om vem som är bäst på att ta vara på miljön, föreslår en Kasköbo i vår läsarenkät.
Sopsorteringen är en konkret sak som kunde bli mer hållbar i Närpes. Linnea Strand vill att hållbarhet ska genomsyra hela kommunen.
Lagstiftning är på gång som ska göra klimatplaner obligatoriska i kommuner. De som redan gjort en klimatplan frivilligt ser många fördelar med den.
Samtliga kommuner i Sydösterbotten saknar en uttalad strategi för klimatarbetet, men det blir allt viktigare för dem att jobba med hållbar utveckling. Snart kommer lagstiftningen också att ställa högre krav.
Med två rännor i isen försöker man minska risken för att isproppar bildas under vårflödet i Lappfjärds å. Rännorna finns i närheten av båthusen nere vid åmynningen.
Vi vill veta hur våra läsare tänker kring miljö- och klimatfrågor och vilka förändringar ni gjort i era liv.
Kristinestad är redan med i Föreningen för historiska städer i Finland. Det svarar stadsdirektör Mila Segervall på ett initiativ om att staden skulle ansluta sig till föreningen. Staden saknas om man bara snabbkollar vem som är med.
Konsumenter har reagerat på att dricksvattnet i det kommunala ledningsnätet i Korsnäs både luktar och smakar illa. Vattenverket har därför tagit flera prover, men de visar inte på några onormala värden eller förekomst av bakterier.
Fåglar som kolliderar med elledningar har blivit ett allt vanligare fenomen under de senaste åren. Därför hänger Vasa elnät nu upp över 600 reflexflaggor i elledningar i fyra österbottniska kommuner.
Ett initiativ om att staden ska ansluta sig till Föreningen för historiska städer i Finland har tagits i Kristinestad. Av Finlands gamla städer har Kristinestad den bäst bevarade gamla helheten, säger initiativtagarna.
Sydösterbotten visade upp sina bästa exempel på miljövänlig verksamhet när en busslast med ålänningar kom för att inspireras.
Nu ska utredas om områden för solenergi kunde anvisas i landskapsplanen, enligt liknande modell som vindkraftsområdena.
I flera års tid pågick en stor utbyggnad av det kommunala avloppsnätet till byarna i Närpes. Det är möjligt att ansluta största delen av alla fastigheter i staden till avloppsnätet, men efter en lagändring är det i många fall inte längre tvång utanför tätortsområden.
Många husägare i Närpes som måste ansluta sig till det kommunala avloppsnätet har ännu inte gjort det. Däremot fick Närpes vatten en ny kundgrupp då även fastighetsägare på strandområden måste ha avloppssystemet i skick.
TEMA: Sydösterbottniskt näringsliv. Förnybar energi, elektrifierad produktion och återvinningsbar plast är några av åtgärderna för att göra verksamheten mer hållbar på Weekend Snacks. Och mer planeras.
TEMA: Sydösterbottniskt näringsliv. Hållbarhet och minskade klimatutsläpp blir allt viktigare för företagen men ibland kan de behöva lite hjälp på traven. Det försöker man bidra med i Kaskö.
Som del i förverkligandet av skyddsprogrammen vill NTM-centralen inrätta naturskyddsområde på Storbådan, utanför Sideby. Fiskargillets ordförande motsätter sig.
En projektexpert har tillträtt för Forststyrelsens havsbaserade vindkraftsprojekt i Korsnäs. Experten arbetar vid kontoren i Korsnäs och Vasa.
Österbottens landskapsplan 2040 har vunnit laga kraft. Den vindkraftspark som fanns inritad utanför Sideby tas bort ur planen 2040. Förvaltningsdomstolen upphävde den delen av planen.
Forststyrelsen planerar och utvecklar samtliga potentiella havsvindområden som sedan säljs genom auktionsförfarande – enskilda bolag kan inte muta in egna.
På tisdagen fastställdes förordningen som tillåter stamvårdande jakt på varg. Jakt med dispens kan inledas från början av nästa år. Naturskyddsförbundet fördömer beslutet och aviserar att besvär mot beviljade lov kan inlämnas.
Grönt ljus har getts för att utvidga Fagerö småbåtshamn genom muddring. Dessutom har tillstånd getts för att muddra en farled till Fagerö. Muddringen får inte störa lekande åkergrodor.
Ska regleringen av vattennivån i Västerfjärden i Närpes ändras? Det får nu markägarna tycka till om. Klimatförändringen är en orsak till att staten nu ser om vattenståndet kunde höjas.
4H-föreningarna i Kristinestad och Närpes var överlägset bäst i Svenskfinland i årets säckinsamling.
Ännu på 1950- och 1960-talen verkade Närpes såg och kvarn på den tomt där Ämbetsverkshuset står i dag. Staden är ålagd att med jämna mellanrum följa upp hur det ligger till med den förorenade marken där. Därför ska en ny undersökning göras nu.
I femton års tid har Övermark jaktklubb jobbat för att få fisk och kräftor att föröka sig i Lillån. Nu börjar arbetet ge resultat. Fast med kräftorna blev det bakslag.
Tryggandet av vattenförsörjningen i södra Kristinestad framskrider. Tillstånd har getts för en ny täkt i Kallträsk, där 300 kubikmeter vatten per dygn kan pumpas.
De blomsterängar som i sommar funnits på Fisktorget och Hötorget i Kaskö har väckt livlig diskussion. Nu har tekniska nämnden slutligen godkänt att ängarna fick anläggas. Fast nu är de redo för vintervila.
Roliggropen är namnet på ett glo i naturligt tillstånd i Korsnäs kyrkby. Nu ska det restaureras för att förbättra lekvandringen för de vårlekande fiskarna.
Muddringen som ska ge bättre vattenflöde och bättre förhållanden för badgästerna vid Sandbankens badstrand i Kristinestad har inletts.
Det är aktuellt att ändra en del av detaljplanen för Antila i Kristinestad. Flera fastighetsägare vill lösa in strandområden av staden. Eftersom man även vill flytta en väg skulle det innebära att de skulle äga området mellan nuvarande tomt ner till stranden.
Hur kan jag göra världen bättre och inte bara undvika att göra den sämre? Det är en grundtanke inom det regenerativa tankesättet som nu vinner terräng inom matproduktion, säger Patricia Wiklund. I jordbruket är jordhälsan det viktigaste – jorden ska störas så lite som möjligt.
Förhandlingar pågår om att freda gammelskog som svenska församlingen äger i Sideby. Det handlar om nästan 23 hektar. Församlingen är inte helt nöjd med det bud som erhållits.
Precis som i inre hamnen i Kristinestad har sågverksamhet i Boberget medfört att marken innehåller förhöjda halter av furaner och dioxin.