Lokalt

Människor

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Samkalkningsprojekt kan råda bot på de sura jordarna – och däckfirma i Kristinestad byggde ut

Ur Historiska arkivet vecka 42/1971. Nytt samkalkningsföretag har ökat intresset för att kalka, firma Levi Lytz byggde ut sin bildäcksservice i Kristinestad och Kasköfartyg gick hårt på grund. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 19–23.10.1971.

Nyhetsbild

Föräldragrupper för invandrare drar i gång i Närpes – först ska ledare utbildas

Först ska ledarna utbildas, sedan drar en ny sorts gruppverksamhet för Närpesbor med utländsk bakgrund igång. Målsättning: att skapa insikt och handlingskraft hos invandrare, att skapa nätverk och tillit till samhället här.

Nyhetsbild

Han både jobbar med böcker och skriver dem – men storsäljande författare tänker han inte bli

Jag skriver för att det är roligt, säger Kristinestadsbördiga Gunnar Högnäs, som började skriva redan i folkskolan. Men han har ingen ambition att bli författare eller storsäljare.

Nyhetsbild

Närpesborna gick man ur huse en söndag för hundra år sedan – tre invigningar samma dag blev stor folkfest

Nytt gravmonument för att hedra de stupade i inbördeskriget, minnesmärke för slaget vid Finby bro och en flagga för Närpes skyddskår. Allt det visades upp en söndag för 100 år sedan. Och folket gick man ur huse.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Textilindustrin i Lappfjärd har svårt hitta arbetskraft – och lådsnickaren i Näsby börjar tillverka lekstugor

Ur Historiska arkivet vecka 41/1971. Tell Bergmark i Lappfjärd behöver ett 20-tal nya sömmerskor, guldsmedsaffär i Kristinestad hade påhälsning av tjuvar och nya lekstugor byggs i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 12–16.10.1971.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ungdomsfullmäktiges nya ordförande gillar både musik och politik – nu hoppas han de kan börja ordna evenemang igen

Anton Åkerman, 15 år, är ny ordförande för ungdomsfullmäktige i Närpes. Och han är inte bara intresserad av politik, när andan faller på komponerar han musik för cello.

Nyhetsbild

Hon leder ungdomsarbetet i Kristinestad: "Glädjande att ungdomarna börjat träffas ute igen"

Det är viktigt med flera trygga vuxna i ungdomarnas vardag, säger Jessica Bårdsnes, som sedan augusti leder ungdomsarbetet i Kristinestad. Hon är glad över att se ungdomar träffas ute, men oroad larmrapporter om psykisk ohälsa.

Lärare sade upp sig i Kristinestad

En klasslärare har slutat inom finskspråkiga skolväsendet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Mats Wikman från Närpes kom topp fem i snapsvise-FM – nu får han tävla mot Sverige

NÄRPES På söndagen blev det klart vilka som är bäst på snapsvisor i Finland. Närpesbon Mats Wikman vann inte, men fick en så pass bra placering att han får vara med i landslaget – hans stora mål.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Radioamatören Ben Nyberg har kontakt med 14 länder – och kyrkbygget i Sideby går undan med fart

Ur Historiska arkivet vecka 40/1971. Önskemål i massor mötte svenska riksdagsgruppen, höstrusch i Kaskö. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 5–9.10.1971.

Nyhetsbild

Nu har de fått en efterträdare – ny turistinformatör tog över i Kristinestad

En ny turistinformatör trädde till inför höstmarknaden i Kristinestad. Helena Kari som i många år skött turistinfon blev pensionär i våras och kollegan Anita Ahlström bytte nyligen jobb.

Nyhetsbild

Kasköborna koncentrerar röstningen till stadshuset

I Kaskö röstar man igen i stadshuset både på förhand och på den egentliga valdagen i januari. Det första välfärdsområdesvalet följer samma modell som årets kommunalval.

Nyhetsbild

Tjugo år i Kaskö stads tjänst har bjudit på både glädje och tuffa tider – nu tackar Margit Kaseva för sig

Det var tufft när Metsä Botnia lades ner, och ekonomin har inte repat sig, konstaterar förvaltningsdirektör Margit Kaseva. Nu går hon i pension. Hon ser också ljusglimtar som ger hopp för Kaskö.

Kaskö fick nytt äldre- och handikappråd

Ett äldre- och handikappråd för perioden 2021-2022 har tillsatts i Kaskö. Här är medlemmarna.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Planeringen för det blivande Närpesgymnasiet igång – och Sidebyodlare slog nytt rekord i "kålrotsolympiaden"

Ur Historiska arkivet vecka 39/1971. Nu ska det klarna vilka linjer Närpes nya gymnasium kommer att få, Kristinestad säljer 14 villor på Björnön åt Pohjolan Voima och baddare till kålrot skördades i Sideby. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 28.9–2.10.1971.

Bidrag ges för byafest och jubileum i Kristinestad

En byafest och ett 50-årsjubileum får ekonomiskt bidrag av staden.

Nyhetsbild

Gemenskapen växer fram bakom kulisserna – "Vi blir som en liten familj"

Att känna hur en teaterpjäs växer fram är någonting alldeles speciellt – för att inte tala om den gemenskap som uppstår bakom kulisserna. Vi är som en familj, konstaterar ett gäng teaterentusiaster i Närpes.

Nyhetsbild

VIDEO: Se Närpes drillflickor öva på sin nya koreografi

Närpes Att drilla är att dansa och samtidigt göra rörelser med en drillpinne. Så beskriver Jenna Böling sin hobby. Närpes drillflickor var Finlands första drillgrupp för över femtio år sedan.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Nu har Närpes ett fotbollslag i divison 1 – och Kaskö fick kvinnlig stadsdirektör

Ur Historiska arkivet 9/1996. Efter alla år av spel i tvåan är Kraft nu ett division 1-lag, sällsynt kräftfisketävling ordnades i Mörtmark å och Marlene Svens bryter traditionen med manligt i Kasköledningen. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 3–28.9.1996 – för 25 år sedan.

Nyhetsbild

Lilian har jobbat med integration i över 30 år: "Modigt av Närpes att ta emot kvotflyktingar"

Det var modigt av en liten kommun som Närpes att sticka ut hakan och säga att vi vill ta emot flyktingar, säger  Lilian Ivars som var med om flyktingmottagandet 1988. Sedan dess har hon jobbat med invandrare och integration. Som nybliven pensionär får hon tid att ta reda på mer om sin egen mångkulturella bakgrund.

Nyhetsbild

GALLUP: Vad skulle du göra med 22 miljoner?

Det var nog mycket pengar det, konstaterade Åke Storås när han fick frågan vad han skulle göra om han hade 22 miljoner euro – lika mycket som Eurojackpot-vinnarens kupong är värd. Så här svarade han och några andra flanörer.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Sven Nymans två mål gav Kraft segern – och Lappfjärdslokalen renoverad för 200 000 mark

Ur Historiska arkivet vecka 38/1971. Sven Nymans fullträffar ledde Kraft till seger, jubilerande Lappfjärds uf renoverade ungdomshemmets "stolthet" och bristen på arbetskraft i Närpes fick Algots att öppna sidofabrik i Kurikka. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 21–25.9.1971.

Nyhetsbild

Boberget hade både såg, bageri och likkistfabrik – och gav arbete åt fler än 100 personer

Från Bobergs ångsåg i Skaftung fraktades trävaror ända till Portugal och Grekland. Det var fattiga och eländiga tider. Redan som tioåringar jobbade pojkar och flickor i sågen, berättar nuvarande ägaren av området.

Nyhetsbild

Norrback slutar, Wideroos tar gärna över: "Har svarat ja lokalföreningens fråga"

Inte helt oväntat slutar Ole Norrback som ordförande för Svenska pensionärsförbundet. Inte heller helt oväntat är Ulla-Maj Wideroos beredd att bli ny ordförande. Hon är den första som öppet bekräftar sitt intresse.

Nyhetsbild

Diakoniarbetare: Sorgen extra tung i coronatid – nu öppnar vi upp för att dela det jobbiga

Sorgearbetet måste också ta sig andra former under coronapandemin. Extra tungt var det för många att inte kunna ta ett sista farväl på traditionellt sätt, säger diakoniarbetarna Siv Hellman, Erica Norrback och Inga-Lene af Hällström i Kristinestad.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Unga Tjöckorienterare deltog i FM – och första enskilda vägen i Närpes asfalteras

Ur Historiska arkivet vecka 37/1971. FM satte unga orienterare från Tjöck på ett hårt prov, Nixvägen i Närpes asfalteras och Kikken på väg mot avancemang. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–18.9.1971.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som blir ny informatör för Luckan

UPPDATERAD. Totalt 21 personer sökte jobbet. Nu är det klart vem som efterträder Robert Westergård som informatör för Luckan i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Stängningshot avvärjt – Ömossabaren fortsätter i nygammal regi

Den anrika baren i Ömossa fortsätter sin verksamhet. Den ena av de båda hyresgästerna fortsätter driva baren, tillsammans med ny kompanjon.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Motionsbudkavlen landade i Närpes på sin väg söderut – och i Kristinestad såldes vatten i stället för mjölk

Ur Historiska arkivet vecka 36/1971. Korsnäsbor överlämnade budkavlen till representanter för Pörtom, vägen genom Närpes centrum förnyas för nästan 1,5 miljoner mark och Kristinestadsborna fick vatten i stället för mjölk. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 7–11.9.1971.

Nyhetsbild

Direktör i Kristinestad söker jobb i Seinäjoki

Seinäjoki ska få en ny bildnings- och välfärdsdirektör då nuvarande direktör går i pension. En av 18 sökande är ledande tjänsteman i Kristinestad.

Nyhetsbild

Stugparlamentet fick ny ordförande i Kaskö

Stugparlamentet i Kaskö är en länk mellan sommarinvånarna, stadsborna och staden. Nu har rådet fått ny ordförande.

Nyhetsbild

Efter snart ett halvsekel går ungdomssekreteraren i pension – nu får hon mer tid över för långa hundpromenader

I 48 år har Harriet Lindelöf-Sahl jobbat för barn och unga i Kristinestad. Nu får labradoren Linus mera tid med matte då hon går i pension.

Kosthållsarbetare valdes till köket i Kaskö

En tidsbestämd befattning som kosthållsarbetare har besatts i Kaskö.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Närpespoliser slog Kristinestadskollegorna på hemmaplan – och Kasköbor möttes av barnlikkista på vägen

Ur Historiska arkivet vecka 35/1971. Poliser och polisfruar tävlade i friidrott i Närpes, misstänkt musparatyfus stoppar försäljningen av mjölk och glass i Korsnäs och villabor stötte på makabert pojkstreck i Kaskö. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–4.9.1971.

Nyhetsbild

Plansektionens nya ordförande vill prioritera hamnen – ”Pausa vindkraften”

Det klart viktigaste arbetet nu är att ro i land planeringen av hamnområdet i stadskärnan. Då det gäller vindkraften i Kristinestad vill planläggningssektionens nya ordförande Eva Lillmangs (SFP) ta en liten paus. Den behövs för att se hur kommunen upplevs som boplats då alla kraftverk som nu beviljats tillstånd är byggda.

Nyhetsbild

Utbytesstudenter från Tyskland ser fram emot terminen i Vasa: "Hoppas på en kall vinter med mycket snö"

Människomöten, finländsk natur och en snörik vinter. Det hoppas Leon Mickler och Tom Matischak från Tyskland att deras utbyte i Vasa kommer innehålla.

Kristinestad får vikarie för vägbyggmästaren

En vikarie för vägbyggmästaren i Kristinestad anställs från den 20 september. Ordinarie vägbyggmästaren är nu tjänstledig fram till utgången av februari.

Nyhetsbild

Heidi håller i trådarna för Read Hour-kampanj: "Vi vill inspirera alla till läsning"

Hallå där... Pörtombördiga Heidi Enbacka, producent på Barn- och ungdomsstiftelsen som koordinerar Read Hour-kampanjen som pågår 1–8 september.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: FM-guld och -silver till Närpespojkar i traktorpulling – och Kristinestad med och konkurrerar om storkraftverk

Ur Historiska arkivet 8/1996. Finlands bästa i traktorpulling finns i Närpes, Kristinestad konkurrerar med Björneborg och Kotka om nytt storkraftverk och nya daghemmet i Lappfjärd är klart. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 6–31.8.1996 – för 25 år sedan.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Båthuset Kolumbus från 1700-talet fick nytt filttak – och SU:aren Hans Ingvesgård guidade svenska gäster

Ur Historiska arkivet vecka 34/1971. Talkoarbetare renoverade gammalt båthus i Pjelax, svenska SU-gäster bekantade sig med österbottniska industrier och sammanlagt 1.177 elever inledde arbetsåret i Närpes grundskolor. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 24–25.8.1971.

Nyhetsbild

Föreslår att Närpes regelbundet tar emot kvotflyktingar – "Väldigt aktuellt nu med tanke på Afghanistan"

Närpes stad kan med fördel kontinuerligt ta emot ett antal kvotflyktingar. Det anser fullmäktigeledamoten Emina Arnautovic (SFP) i en ny motion. Hon påpekar att frågan är väldigt aktuell med tanke på Afghanistan.

Nyhetsbild

VIDEO: John äter surströmming utan att rynka på näsan – "En arbetsskada"

Närpesbon John Eveli väcker uppmärksamhet på sociala medier då han äter surströmming direkt ur konservburken och utan att rynka på näsan. Själv tror han att det kan röra sig om en "arbetsskada".

Nyhetsbild

Emelie jobbar som språkstöd på daghem – och leken är en viktig del av jobbet

Som språkstödjare inom småbarnspedagogiken är leken mer eller mindre ständigt närvarande. Och att lära sig ett språk behöver inte vara så krångligt som många tror, konstaterar Emelie Sundlin.

Nyhetsbild

Nästan var femte Närpesbo har annat modersmål än svenska eller finska – flest vietnamesiska, en del spanska

Vid årsskiftet hade nästan 670 personer i Närpes vietnamesiska som modersmål. Hela 17 procent av Närpesborna hade ett annat modersmål än finska eller svenska.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Två nya hus med 66 bostäder reser sig i Närpes – och Kaskö eller Kristinestad kan få oljeraffinaderi

Ur Historiska arkivet vecka 33/1971. Två stora bostadshus reser sig i Närpes, Pärus-Fors övertar Härkmeri elandelslag och förutsättningarna att anlägga oljeraffinaderi i Kaskö eller Kristinestad utreds. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–21.8.1971.

Nyhetsbild

Nya styrelsebasen i Kaskö gillar att lösa problem: "Sådant som har gjorts fel behöver vi inte göra igen"

Miriam Bondén får en kick av problemlösning. Hon ser det som en god egenskap i sitt nya uppdrag – ordförande i stadsstyrelsen i Kaskö.

Nyhetsbild

Intresset för närodlade blommor ökar – Nina odlar sina egna snittblommor

FINBY Som florist vill Nina Överholm jobba med hållbart producerade blommor. Hemma i Finby odlar hon en stor del av blommorna hon använder.

Nyhetsbild

Siv valde att öppna familjens lägenhet för turister: "Det är först och främst för att den inte ska stå tom"

Sedan förra sommaren kan de som besöker Närpes hyra in sig i bland annat Siv Eklund-Österbergs familjs lägenhet i centrum– något som verkar vara särskilt uppskattat hos långtidsbesökare. Alla gäster välkomnas med tomater och gurkor.

Nyhetsbild

Bror-Erik rustade mommocykeln för utfärd i mörkret – "Oj, vad folk tittade när jag cyklade på stan"

Nu är det dags för cyklister att rusta sig för mörkret. Bror-Erik Sundberg hittade en explosiv raritet till sin cykel.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Spännande uppgörelser i pojk-DM i Närpes – och enigt Tjöckfullmäktige vill gå ihop med Kristinestad

Ur Historiska arkivet vecka 32/1971. Vädrets makter gynnade inte pojk-DM i Närpes, kommunalfullmäktige i Tjöck beslöt enhälligt anhålla om samgång med Kristinestad och hembygdsfest i stor stil i Korsnäs. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 11–14.8.1971.