Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ur arkivet: Verner är vinterkrigsveteran

Ur arkivet – 28.11. 2009. Den värsta av de 105 vinterkrigsdagarna var 23 december 1939. Verner Sved glömmer inte hur sju Pörtomgossar mejades ner under en kort strid. (Den här artikeln publicerades första gången i SÖ 28.11.2009)

Nyhetsbild

Närpes lucia blev ordentligt överraskad – "Det känns som en ära"

Emma Dahlin var inte speciellt nervös på torsdagen. Hon var nämligen säker på att hon skulle vara tärna i Närpesbygdens luciatåg. Men där hade hon fel.

Nyhetsbild

Sydösterbottens lucia är förväntansfull: "Hoppas på att skapa fina minnen"

Nu får Elin Björklund från Kristinestad varva träningen med sångövningar. Det är hon som ska gå i spetsen för Sydösterbottens luciatåg 2019.

Nyhetsbild

Varuhus-vd: Vi koncentrerar och gallrar bland utbudet

Ändrat kundbeteende och för stor kostym är orsaker till att Talas varuhus ni ser över verksamheten. Den koncentreras och olönsamma delar gallras.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Ingen fortsättning på textilindustrin i Närpes

Ur Historiska arkivet november/1994. Håkans Rostfria utvidgar i Korsnäs, Årets kulturpristagare i Kristinestad, Tjöck skola firar 100 år och att en textilindustriepok går i graven i Närpes, det kunde man bland annat läsa om i Syd-Österbotten 4–24.11.1994.

Nyhetsbild

Elin är Sydösterbottens lucia 2019

På torsdagskvällen hade rösterna räknats: Elin Björklund från Kristinestad har valts till Sydösterbottens Lucia.

Nyhetsbild

Han sammanfattade 110 år av friidrott i Lappfjärd: "Borde ha skrivits redan på 60-talet"

Friidrotten i Lappfjärd under 110 år presenteras i ord och bild i en ny tjock bok. Beslutet att sammanställa boken har mognat under en längre tid, säger författaren Kimmo Eränen.

Nyhetsbild

Hon är ny viceordförande i Kulturfonden – den stora miljonpotten ska sökas denna vecka

På lördag går ansökningstiden ut för att komma åt Svenska kulturfondens mångmiljonutdelning. För nyvalde viceordförande i styrelsen, Anna-Lena af Hällström, väntar ny sorts kvällslektyr när ansökningar ska plöjas.

Heta känslor under motionshockeymatch – spelare hotas av lång avstängning

Ett slag med klubban över benen på en motståndare kan ge Kristinestadsspelare avstängning. Jag har aldrig varit med om något liknande i motionshockeymatch, säger domaren.

Nyhetsbild

Musiker med mycket på gång – Andrea Eklund långpendlar mellan Mariefred och Vasa

I höstas tog Andrea Eklund över som dirigent för studentkören Pedavoces efter Maria Timoshenko. Närpes skolmusikkår och musikinstitutet Legato har en stor del i att jag valde musiken som yrke, säger Närpesbördiga Eklund. På lördagen dirigerade hon vid en välbesökt konsert i Kristinestads kyrka.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Närpes församling fick högt betyg vid biskopsvisitationen

Ur Historiska arkivet vecka 47/1969. Bostället i Närpes invigdes, Närpes församling fick högt betyg vid biskopsvisitationen, brobygget i Lappfjärd snart klart och i Dagsmark får man ny transformatorstation. Bland annat om detta kunde man läsa i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 18–22.11.1969.

Nyhetsbild

De räddade snackstillverkningen i Kaskö – tömde fem släckare över lågorna

Branden i Weekend Snacks produktionshall i Kaskö kunde slutat illa – men tack vare Sirpa Wessman, Dennis Rönnqvist och Kjell Juthnäs säkrades tillverkningen.

Nyhetsbild

Kasköbon klädde sig i svart: "Här kan man inte bo"

Jag har klätt mig i svart och lagt upp en till salu-lapp i fönstret på vårt hus. Så beskriver en Kasköbo sin reaktion på ett nej till fusion mellan Kaskö och Närpes.

Nyhetsbild

Gallup: Vad tycker Närpesborna efter Närpes ja och Kaskös nej?

Sydin pejlade läget med några Närpesbor efter att Närpesfullmäktige röstat ja till en fusion och Kasköfullmäktige nej. Vad tycker de om att det blev ett nej till fusion i Kaskö?

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Socialnämnden i Närpes gott stöd för personalen

Ur Historiska arkivet vecka 46/1969. Vem som valdes till ordförande i Övermark ÖSP  nya skyltar kring ämbetsverkshuset i Närpes, socialkansliet i Närpes och ett system för sopsäckar i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 12–14.11.1969.

Nyhetsbild

Leif Erikson: Att trygga Sveriges tv för Närpesborna en viktig uppgift

Närpesborna tar för givet att Sveriges tv ska synas i tv-rutan, men det är ingen självklarhet. Det är ett ständigt pågående arbete från centralantennandelslagets sida.

Nyhetsbild

Nu har Sigrid, 101 år, chansen att bli lucia

Den yngsta är 87 år och den äldsta 101 år, luciakandidaterna vid Bostället i Närpes. Efter en allmän omröstning ska den som får flest röster krönas till Boställets luciamormor.

Nyhetsbild

Hoppets stjärna samlar in julklappar till hårt prövade familjer – "Det behöver inte vara några stora saker"

Hoppets stjärnas julpaketsinsamling är i full gång. Allt från leksaker till hygienartiklar och mat tas emot med glädje. Men inget lakrits, tack, säger Bernice Sten-Forsén.

Nyhetsbild

Töjby uf har gott om driv och idéer – nu fräschas lokalen upp

Tillgängligheten ökar, brunt blir grått och trägolvet som nytt då ungdomslokalen genomgår ett ansiktslyft. Töjby ungdomsförening har många järn i elden och ett huvudsakligt mål: att liva upp byn.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Övermarkborna får allmän telefon

Ur Historiska arkivet vecka 45/1969. Telefonkiosk till Övermark, Sidebydistriktet levererar mjölk och kyrkofullmäktige i Kaskö fastställde budgeten kunde man bland annat läsa om i Närpes Tidning och Syd-Österbotten 5–8.11 1969.

Nyhetsbild

Lär ambassadören att potatis också finns utanför Sibbo

När omvärlden blir oroligare blir det nordiska samarbetet allt viktigare, säger Sveriges ambassadör Anders Ahnlid, som just nu är på besök i Kristinestad. Och potatis stod förstås på besöksmenyn.

Nyhetsbild

Närpes företagare gick sin egen väg – "Vi är bra på gång"

I våras beslöt Närpes företagare att man fortsätter som fristående förening. Nu, ett halvt år senare, tycker ordförande Rune Bertell att det funkar bra med självständig verksamhet.

Nyhetsbild

Antog utmaning att skapa positiv inställning till svenskan

Det är en utmaning att skapa en positiv attityd till och påvisa att det är nyttigt att kunna svenska. Så säger Kjell Skoglund som nu belönas för sitt arbete för svenskan och för Finland.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Industrihall i Närpes landsändans största hus

Ur Historiska arkivet vecka 44/1969. Om vem som segrade i Sideby 4H-klubbs solrostävling och lovande malmfynd i Närpes och om bygget av Algotshallen kunde man läsa i Närpes Tidning och Syd-Österbotten 28–29.10.1969.

Nyhetsbild

100 år sedan glödlampan tändes i Korsbäck – byns förbrukning motsvarade ett hushålls i dag

På lördag är det 100 år sedan Korsbäck fick "lektris", 30 år tidigare än flera andra byar i Kristinestad. Bo-Göran Lindh var avläsningsman redan som tolvåring och sitter på en riktig raritet – en fungerande 90-åring.

Nyhetsbild

Lionsklubbar gav bidrag till skolorna i Närpes

De två lionsklubbarna i Närpes har donerat en penningsumma till lågstadieskolorna i kommunen.

Nyhetsbild

Allmänna toaletten blev mera handikappvänlig – "Bra signal utåt att miljön görs trygg"

Redan nu har det nyvalda rådet för funktionshindrade i Närpes sett resultat av sitt arbete. Den allmänna toaletten på stadens torg har gjorts mera användarvänlig.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Om brobygge i Övermark, Korsnäsgården och en extra älg

Ur Historiska arkivet vecka 43/1969. Valsberg åbro, en älg som polisen beslagtog, och klartecken för högstadiet kunde man bland annat läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 21–25.10.1969.

Två Närpestjejer åker på självständighetsfest hos statsministern

Två fjärdeklassare från Mosebacke skola åker på den självständighetsfest som ordnas i Ständerhuset i Helsingfors den 5 december.

Nyhetsbild

Teater tävlar inte mot serietittandet tycker teaterpedagogen

På en teater jobbar inte bara skådespelare. Som teaterpedagog hjälper Sarah Bergkulla publiken att reflektera över teaterupplevelsen och tillämpa tematiken i sina egna liv.

Nyhetsbild

Närpesbon blev skådespelare på läroavtal – "Det är alltid roligt att få spela teater på dialekt"

Jonas Bergqvist inledde sin teaterbana på Närpesrevyn. Sju år efter sin första revy hade han ett läroavtal på Wasa Teater som skådespelare, teatern som sedan tolv år hans arbetsplats. Nu är han aktuell i jubileumsföreställningen Spelman på taket.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Om Esso vid torget och ny vattenledning till Kaskö...

Ur historiska arkivet, vecka 42/1969: Bland annat om oljeinköp i Lappfjärd, Essostationens nya innehavare , Helsingfors aktiebanks Närpeskontor och vem som bygger vattenledningen till Kaskö kunde man läsa i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–18.10.1969 – för 50 år sedan.

Nyhetsbild

Funktionshindrade stöter på många hinder – "Ibland känns det som om vi skulle ha låg status"

Stötestenarna vid Salutorget i Kristinestad är många för dem som har svårt att röra sig. Kanter, trappor och dörrar kan ofta vara problematiska. Sydin gick en vandring på stan med två medlemmar i handikapprådet.

Nyhetsbild

Bengt återfick sin bänk – med fem minuters marginal

Den försvunna bänken i Benvik har kommit tillbaka. Och tänkte försvinna igen. Nu har Bengt Haglund i Kaskö fått nog och satt dit en plaststol i stället.

Nyhetsbild

Ulrica från Närpes driver hotell i Cornwall – tv-serier lockar turister till den engelska kusten

I det sydvästligaste hörnet av England ligger det vackra och numera vida kända Cornwall. Landsändan har länge varit ett omtyckt semesterställe för britterna men sedan tv-serierna "Poldark" och "Doc Martin" fått spridning kommer folk från hela världen hit. Det kan Ulrica och Brad Harris intyga.

Nyhetsbild

GALLUP: Så här tycker Kasköbor om folkomröstning och fusion

Sydin gick ut på stan i Kaskö och ställde två frågor: 1) Ska du rösta i den rådgivande folkomröstningen? 2) Vad tror du skulle förändras vid en fusion med Närpes. Här kan du läsa vad åtta personer svarade på dessa frågor.

Nyhetsbild

Nu hänger gratis "frukt" i träden i Kristinestad – de som behöver får plocka åt sig

Glimmade det till i trädet där? Jo, det kanske det gjorde om du körde eller gick förbi ett reflexträd.

Nyhetsbild

Kampen för Itohan lönade sig – fick äntligen uppehållstillstånd

Många engagerade sig för nigerianska Itohan Okundaye och hennes son i Kristinestad. Och nu fick hon ett efterlängtat brev på posten.

Nyhetsbild

Kstad erbjuder kommunplatser för fler flyktingar

Kristinestad säger ja till nya kommunplatser för flyktingar, mer personal som jobbar med integration behövs.

Nyhetsbild

Lite missnöjd med pumporna – men nästa år går hon in för revansch

Hon hade hoppats på mer – eller rättare sagt tyngre. Om HSS Media ordnar pumpatävling nästa år igen är Manuela Tigerstedt säker på sin sak. Då går hon in för revansch.

Församling fortsätter söka vikarie för värdinna

Sökandet efter vikarie för värdinnan i Kristinestads svenska församling fortsätter. Fem sökande räckte inte för församlingsrådet.

Nyhetsbild

Efter elva års paus: Kurator återförenas på scen – och kanhända för ny skiva

Den allra första spelningen blev en mardröm. Den kan medlemmarna i Kurator skratta gott åt i dag, 20 år senare. Nu återförenas Kurator efter ett uppehåll på elva år, i Åminne på fredag - men kanhända det också resulterar i ett album med nya låtar.

Nyhetsbild

UR ARKIVET: "Heavy har aldrig varit ute"

UR ARKIVET – 24.8.2003. Medlemmarna i Kurator var inte ens födda när den nya vågen av brittisk metall (New wave of british heavy metal, NWOBHM) svepte över världen, men vad har det nu egentligen med saken att göra. Metallvågen har aldrig ebbat ut. Den har varit något svagare i perioder, men nu hittar den tunga traditionella heavyrocken åter nya lyssnarskaror.

Nyhetsbild

Bokfixaren Sara Söderbacka får nöta in alfabetet varje dag – och tycker att alla sorters böcker är bra

EN DAG MED: Sara Söderbacka. Det händer mer på ett bibliotek än besökarna upplever när de kommer in i den lugna, tysta miljön. Sydin har besökt stadsbiblioteket i Kristinestad, Wendelinska gården, som är Sara Söderbackas arbetsplats. Och där undrar vi om någon längre behöver en bok som Stereo Hifi-handboken från 1979.

Nyhetsbild

I år träffades Frattarna för 40:e gången – "Ju äldre man blir, desto nödvändigare är det att träffas"

På ett bröllop tyckte kusiner som har Granlund och Källmossen som gemensamma nämnare att de borde träffas oftare. De gjorde slag i saken, och i år var det samling för inte mindre än 40:e gången.