Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Brexit fick Mike göra slag i saken efter 30 år – nu är han en fullvärdig finsk medborgare

Det var först i och med brexit som Mike Roddis i Lappfjärd gjorde slag i saken och ansökte om finskt medborgarskap. Något han egentligen tycker han kunde ha gjort för länge sedan.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Närpesrevyn Pil-o-kamera drar fulla hus

Ur Historiska arkivet vecka 2/1970. Närpesrevyn Pil-o-kamera drar fulla hus, besöksförbud råder på Närpes och Övermark sjukhus och Skaftungborna är goda båtbyggare. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 8–10.1.1970.

Nyhetsbild

Vindkraftverken har rest sig nära hans hem: "Ett ständigt svischande och brummande"

Blotta åsynen av vindkraften kan han leva med. Men dess inverkan på naturen har Övermarkbon Lars Forsén svårare att smälta. Och ljudet. Nu är det ändå för sent att agera, konstaterar han.

Nyhetsbild

Tio år efter försvinnandet dök Lennis kranium upp i mossan – men inte överkroppen

Var det verkligen redaktör Pouttu som hittades i mossan vid Slaktarbacken på Östra sidan i Kristinestad? Begick han i så fall självmord? Kraniet och benen hittades tio år efter försvinnandet – inte överkroppen.

Nyhetsbild

Kriminaltekniker: Inte alls märkligt att kroppsdelar är borta när lik hittas i naturen 

Att överkroppen var borta förvånar inte brottsplatsteknikern. Men pistol, skärp och gummisula hade aldrig räckt för att slå fast identiteten i dag.

Nyhetsbild

I år får bröderna Milo, Leon och Neo fira namnsdag – fyrhjuling ligger högt på önskelistan

Nytt år, nya möjligheter för syskonen Mattfolk i Lålby att fira namnsdagar. Drömmen för åtminstone en av bröderna vore att få en fyrhjuling i namnsdagspresent.

Nyhetsbild

38 finlandssvenska namn är nya i kalendern – har du några av dem?

Juni, Noomi och Malte är tre av hela 38 nya finlandssvenska namn i den förnyade kalendern. Vilka namn som tas med bestäms långt av statistiken.

Nyhetsbild

Fredsföreningen har överlevt i 90 år – medlemsantalet har ökat

Närpesnejdens fredsförening är en seglivad förening, som har överlevt i nittio år, trots att den blev kraftigt motarbetad direkt från början.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Brådska hos posten och ny simhall i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet vecka 52/1969. Brådska hos posten, simhallen öppnad i Lappfjärd och mjölkbil välte i Bäckby dike. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–24.12.1969.

Nyhetsbild

Patrik ligger i hårdträning – i sommar ska han cykla till Paris

Han är nybörjarcyklist och ska i sommar cykla 1 500 välgörenhetskilometer till förmån för kritiskt sjuka barn.

Nyhetsbild

Barnhemmet grundades för att få bort tiggande barn från gatorna

Tiggeri var för många fattiga förr enda möjligheten att livnära sig på. Med fattigdomen följde ofta också annat elände och familjer splittrades. I Kristinestad grundades barnhem för att få bort tiggande barn från gatorna.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Ungdomlig prägel på välbesökt självständighetsdagsfest i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet december/1994. Inbrott i Närpes, första datachaufförerna utexaminerade i Korsnäs, Kaskö hoppas på grundvatten och ungdomlig prägel på välbesökt självständighetsdagsfest i Lappfjärd. Bland annat om detta kunde man läsa i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 1–28.12.1994.

Nyhetsbild

De började som ett avkvistat träd med toppruskan kvar – och skulle skrämma bort onda andar

Visste du att man förr trodde att spannmålen växte högre ju högre stång man hade för julkorset? Eller att det svarta Lappfjärdskorset tjärades innan man började måla dem svarta? Och visste du att man i Pörtom började tillverka miniatyrmodeller av julkors innan Lappfjärdsborna?

Nyhetsbild

För familjerna Gullans är julkorset en viktig jultradition – "Det blir ingen jul om de inte lyser"

Hos familjerna Gullans på Sjolvallen i Övermark är julkorset en viktig jultradition. Det blir ingen jul om inte julkorset lyser, tycker Inge och Jan Gullans som reser julkors på flera ställen.

Nyhetsbild

SE VIDEO: De byggde sitt pepparkakshus på höjden i år – Eiffeltornet bland kandidaterna till nytt år

Alexandra och Markus Lahti gör varje år ett pepparkakshus av en känd byggnad. Förra året var det Lappfjärds kyrka. I år blev det en något högre byggnad.

Nyhetsbild

Med Samantha får julen en helt ny mening för Anneli och Mikael

Efter 17 år av ofrivillig barnlöshet bestämde de sig för att adoptera ett barn. I samma veva som de tog beslutet, föddes en liten flicka i östra Manila på Filippinerna. Sex år senare kom hon till Korsnäs och nu har hon firat första skoljulfest.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Mest pensionärer i Västra ändan i Skaftung

Ur Historiska arkivet vecka 51/1969. I bygruppen Västra ändan i Skaftung är de flesta pensionärer, en ung Lasse Eriksson uppträdde på medborgarinstitutets julfest, Närpes får ny kyrkoherde och över 1 000 personer på luciafesten i Lappfjärd. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 16–20.12.1969.

Nyhetsbild

De brukar se kamerablixtar vid vägen när folk stannar för att fotografera deras julstad

Övermarkborna kan dra en suck av lättnad. Julbelysningen hos Heli och Kjell Backlund är på plats  och önskar förbipasserande God Jul. Det blir jul i år igen. Se fler bilder här. 

Nyhetsbild

Rune röker julskinkan i rökbastun till varje jul: "Då den är klar samlas alla barn och barnbarn för att smaka"

Det är så himla gott så det är grymt. Så beskriver Rune Kalberg smaken på den julskinka som han röker själv i rökbastun hemma på gården i Pjelax.

Nyhetsbild

Stationsmästarens råd: Var uppmärksam – och kontrollera brandvarnaren

Julen är en högtid med levande ljus, sprakande brasor – och sladdhärvor. Karl-Gustav Svedjebäck på räddningsverket tipsar hur du kan minska risken för olyckor.

Nyhetsbild

Sparbankens ägare har delat ut över en miljon sedan fusionen – idrott, barn och unga bland bidragstagarna

Sedan 2015 har sparbanksstiftelserna i Närpes, Kristinestad och Yttermark delat ut över en miljon euro till främst idrott, barn- och ungdomsarbete, arbete med äldre, kultur och hembygdsarbete.

Tre nya in i Kristinestads ungdomsfullmäktige

Ungdomsfullmäktige i Kristinestad får tre nya medlemmar nästa år. Det har också nästa år nio medlemmar.

Nyhetsbild

Medborgarinstitutets kanslist slutar i Kristinestad

Kanslisten vid medborgarinstitutet i Kristinestad har sagt upp sig. Hon slutar i sommar.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Expanderande NTM bygger ut

Ur Historiska arkivet vecka 49/1969. NTM bygger ut sin karosserifabrik i Böle, minnestavla avtäcks över stupade Tjöckbor och kraftig mjölkökning i Övermark. Bland annat det här kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–5.12.1969.

Kaskö säger upp avtal om regionbiljetter

Kaskö stad säger omedelbart upp avtalen om regionbiljetter. Orsaken är kommunerna i fortsättningen måste stå för hela stöddelen.

Nyhetsbild

Gallup: Hur ska du fira självständighetsdagen?

Sydin gav sig ut på stan för att fråga fyra sydösterbottningar hur de planerar att fira självständighetsdagen.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kyrkan i Sideby totalförstördes av elden

Ur Historiska arkivet vecka 48/1969. Sideby kyrka lades i aska, industrihallen i Närpes under tak och medborgarinstitutet har 150 deltagare i Tjöck. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 25.11–29.11.1969.

Nyhetsbild

Åke var bara ett och ett halvt år när hans pappa stupade – "Inte ens vigselringen fanns kvar"

Åke Dunder i Pörtom förlorade sin far i vinterkriget. Det har nu gått 80 år sedan kriget bröt ut.

Nyhetsbild

Ur arkivet: Verner är vinterkrigsveteran

Ur arkivet – 28.11. 2009. Den värsta av de 105 vinterkrigsdagarna var 23 december 1939. Verner Sved glömmer inte hur sju Pörtomgossar mejades ner under en kort strid. (Den här artikeln publicerades första gången i SÖ 28.11.2009)

Nyhetsbild

Närpes lucia blev ordentligt överraskad – "Det känns som en ära"

Emma Dahlin var inte speciellt nervös på torsdagen. Hon var nämligen säker på att hon skulle vara tärna i Närpesbygdens luciatåg. Men där hade hon fel.

Nyhetsbild

Sydösterbottens lucia är förväntansfull: "Hoppas på att skapa fina minnen"

Nu får Elin Björklund från Kristinestad varva träningen med sångövningar. Det är hon som ska gå i spetsen för Sydösterbottens luciatåg 2019.

Nyhetsbild

Varuhus-vd: Vi koncentrerar och gallrar bland utbudet

Ändrat kundbeteende och för stor kostym är orsaker till att Talas varuhus ni ser över verksamheten. Den koncentreras och olönsamma delar gallras.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Ingen fortsättning på textilindustrin i Närpes

Ur Historiska arkivet november/1994. Håkans Rostfria utvidgar i Korsnäs, Årets kulturpristagare i Kristinestad, Tjöck skola firar 100 år och att en textilindustriepok går i graven i Närpes, det kunde man bland annat läsa om i Syd-Österbotten 4–24.11.1994.

Nyhetsbild

Elin är Sydösterbottens lucia 2019

På torsdagskvällen hade rösterna räknats: Elin Björklund från Kristinestad har valts till Sydösterbottens Lucia.

Nyhetsbild

Han sammanfattade 110 år av friidrott i Lappfjärd: "Borde ha skrivits redan på 60-talet"

Friidrotten i Lappfjärd under 110 år presenteras i ord och bild i en ny tjock bok. Beslutet att sammanställa boken har mognat under en längre tid, säger författaren Kimmo Eränen.

Nyhetsbild

Hon är ny viceordförande i Kulturfonden – den stora miljonpotten ska sökas denna vecka

På lördag går ansökningstiden ut för att komma åt Svenska kulturfondens mångmiljonutdelning. För nyvalde viceordförande i styrelsen, Anna-Lena af Hällström, väntar ny sorts kvällslektyr när ansökningar ska plöjas.

Heta känslor under motionshockeymatch – spelare hotas av lång avstängning

Ett slag med klubban över benen på en motståndare kan ge Kristinestadsspelare avstängning. Jag har aldrig varit med om något liknande i motionshockeymatch, säger domaren.

Nyhetsbild

Musiker med mycket på gång – Andrea Eklund långpendlar mellan Mariefred och Vasa

I höstas tog Andrea Eklund över som dirigent för studentkören Pedavoces efter Maria Timoshenko. Närpes skolmusikkår och musikinstitutet Legato har en stor del i att jag valde musiken som yrke, säger Närpesbördiga Eklund. På lördagen dirigerade hon vid en välbesökt konsert i Kristinestads kyrka.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Närpes församling fick högt betyg vid biskopsvisitationen

Ur Historiska arkivet vecka 47/1969. Bostället i Närpes invigdes, Närpes församling fick högt betyg vid biskopsvisitationen, brobygget i Lappfjärd snart klart och i Dagsmark får man ny transformatorstation. Bland annat om detta kunde man läsa i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 18–22.11.1969.

Nyhetsbild

De räddade snackstillverkningen i Kaskö – tömde fem släckare över lågorna

Branden i Weekend Snacks produktionshall i Kaskö kunde slutat illa – men tack vare Sirpa Wessman, Dennis Rönnqvist och Kjell Juthnäs säkrades tillverkningen.

Nyhetsbild

Kasköbon klädde sig i svart: "Här kan man inte bo"

Jag har klätt mig i svart och lagt upp en till salu-lapp i fönstret på vårt hus. Så beskriver en Kasköbo sin reaktion på ett nej till fusion mellan Kaskö och Närpes.

Nyhetsbild

Gallup: Vad tycker Närpesborna efter Närpes ja och Kaskös nej?

Sydin pejlade läget med några Närpesbor efter att Närpesfullmäktige röstat ja till en fusion och Kasköfullmäktige nej. Vad tycker de om att det blev ett nej till fusion i Kaskö?

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Socialnämnden i Närpes gott stöd för personalen

Ur Historiska arkivet vecka 46/1969. Vem som valdes till ordförande i Övermark ÖSP  nya skyltar kring ämbetsverkshuset i Närpes, socialkansliet i Närpes och ett system för sopsäckar i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 12–14.11.1969.

Nyhetsbild

Leif Erikson: Att trygga Sveriges tv för Närpesborna en viktig uppgift

Närpesborna tar för givet att Sveriges tv ska synas i tv-rutan, men det är ingen självklarhet. Det är ett ständigt pågående arbete från centralantennandelslagets sida.

Nyhetsbild

Nu har Sigrid, 101 år, chansen att bli lucia

Den yngsta är 87 år och den äldsta 101 år, luciakandidaterna vid Bostället i Närpes. Efter en allmän omröstning ska den som får flest röster krönas till Boställets luciamormor.