Lokalt

Människor

Nyhetsbild

Konsten är Nicolinas stora intresse: "Det viktigaste är att jag själv tycker det är roligt"

Nicolina Hannus från Närpes kopplar av från sina studier genom att skapa allt från digital konst till abstrakta tavlor. Enligt henne ska det inte finnas några krav kring vad som är konst.

Nyhetsbild

För 10 år sedan: Värsta översvämningen på 50 år slog mot Sydösterbotten – och Logen får fortsättning

Ur Historiska arkivet 17/2012. Det tog ett dygn innan någon förstod hur allvarlig översvämningen i Sydösterbotten skulle bli, i Kaskö vill församlingsmedlemmar förbli självständiga och Jan-Peter Ivars tar över Logen. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–13 oktober 2012 – för tio år sedan.

Nyhetsbild

Ukrainska Hanna är en av 250 vuxna på skolbänken i Kristinestad – ”Då jag bor i Finland ska jag lära mig finska”

Fyra av fem vuxenstuderande i Kristinestad som nu går på språkkurs i svenska eller finska är ukrainare. I de olika språkkurserna deltar sammanlagt cirka 250 personer. På kort tid har antalet studerande ökat mycket.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Det började bra, men det blev inget rekordår för växthusodlarna – och tidigt snöfall bekymrar potatisodlarna

Ur Historiska arkivet vecka 39/1972. Växthusodlarna fick se avkastningen minska trots en tidig start, Korsnäs funderar på sysselsättningen efter gruvans nedläggning och ovanligt ymnigt snöfall över Sydösterbotten. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 27–30.9.1972.

Nyhetsbild

Efter en vecka i Kaskö funderar Lumio på att söka ordinarie jobbet – "Inte bestämt mig än"

Det gick snabbt när Markku Lumio blev vikarierande stadsdirektör i Kaskö. Om en vecka vet vi om han också vill bli ordinarie.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Fredag morgon gick i dansens tecken – Pjelax skola antog Hem och skola-dagens utmaning

Klockan 8:40, på given signal när det ringde in till lektion på fredag morgon, ställde sig elever, lärare och föräldrar på skolgården i Pjelax redo för dans. På fredagen firades Hem och skola-dagen med en nationell dansutmaning.

Nyhetsbild

Hon byter rådhuset mot tekniska centralen – "Känns bra och spännande"

Tekniska centralen anställde sekreterare och lokalvårdare.

Nyhetsbild

Shahla i Kristinestad följer protesterna i hemlandet Iran: "Kvinnor ska själva kunna välja om de vill ha hijab eller inte"

– Jag är mycket ledsen och situationen i Iran oroar mig, säger Shahla Nouri i Kristinestad. Hon följer nyheter om protester från Iran och andra delar av världen.

Nyhetsbild

Karin Erlandsson: "Stickning är en kvinnlig fristad där maken och makten inte gör sig besvär"

NYKARLEBY Karin Erlandsson stickade sin första tröja som 14-åring. Det blev initiationsriten till att kunna någonting helt självständigt.

Kokerska vald till Dagsmark daghem

Tre personer sökte en ledig befattning som kokerska vid Dagsmark daghem. Nu har en kokerska anställts.

Nyhetsbild

Prata med barn om energikris och matpris – "Det är viktigt att barnen lär sig att allt kostar"

Energikris, matpris och ångest. Hur ska man prata med barn om sådant?

Nyhetsbild

För första gången på tretton år får Närpes nya guider – guiden Eva-Maria: "Finns sevärdheter i hela Närpes"

Sju nya guider har fullgjort Närpes vuxeninstituts och Närpes guideklubbs guidekurs. Bland dem finns Pörtombon Eva-Maria Södergård som länge varit intresserad av historia.

Nyhetsbild

Med knappt godkänt i finska flyttade Pörtombon Peter till Storå 1988 – och blev kvar där

Pörtombon Peter Norrbo är en av Storås 17 svenskspråkiga och trivs. Men med en mamma från Nämpnäs vill han också till havet och fisket.

Nyhetsbild

Närpesbo blev bowlingmästare i Torrevieja – "Vi tävlade i fem intensiva dagar"

De öppna bowlingmästerskapen i Torrevieja i Spanien är stora och årligen återkommande tävlingar. I år deltog två Närpesbor.

Fyra söker handledarjobb vid Jobcenter i Kristinestad

Fyra personer vill bli individuell handledare vid Jobcenter i Kristinestad.

Nyhetsbild

På Linns Instagramkonto får alla snacka sex: "Ingen ska behöva skämmas över sin sexualitet eller sina behov"

Orgasmglapp, kinks, öppna förhållanden och tjatsex. Det är ämnen som tagits upp i "Lustrummet", ett Instagramkonto som sexologistuderanden Linn Holmgård har skapat.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Nästan tusen minkar släpptes ut i Harrström – och i Norrnäs gav en tromb Bo-Erik ofrivillig flygtur

Ur Historiska arkivet 9/1997. Pälsdjurfarmare fick börja morgonen med att fånga utsläppta minkar, tromb sög upp båt och båtägare ovanför havet vid Märigrund och nya viadukten i Lålby öppnade för trafik. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–30 september 1997 – för 25 år sedan.

Sysselsättningshandledning i Kristinestad lockar två

Två personer är intresserade att jobba som sysselsättningshandledare i Kristinestad. Sysselsättningshandledaren jobbar vid servicestället i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nionde apotekaren slutar i Lappfjärd – "En ny kommer då tillståndet kan sökas"

En ny apotekare söks som bäst till Lappfjärd. Den nuvarande som är den nionde apotekaren i Lappfjärd slutar efter att ha drivit apoteket i 15 år.

Nyhetsbild

Naturen och musiken gav Christian lindring i depressionen: "Gitarren blev som en ny vän, en kärlek"

När Christian Hammarberg hade det som svårast fann han tröst i naturen, musiken och böckerna. Han vill att vi ska våga tala mer öppet om depressioner och psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Nya hälsocentralen reser sig i Närpes – men läkarbristen oroar

Ur Historiska arkivet vecka 38/1972. Läkarbristen blev katastrofal när nya hälsovårdslagen trädde i kraft, snabba åtgärder krävs för att lösa bristen på dagvårdsplatser i Närpes och en ny cellulosafabrik i Kaskö kan få sitt vatten från Närpes å. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 19–23.9.1972.

Nyhetsbild

Kristinasällskapet gav ut sin första julkalender – med luckor om livet i några av stadens hus

Kristinasällskapet har för första gången gett ut en julkalender.

Nyhetsbild

Mariia och Yaroslav lär sig mera svenska för varje dag – "Språket är inte så svårt"

Mariia Novik och Yaroslav Hromovyi är två av de ukrainare som går i språkklassen i Närpes högstadieskola. De kan redan efter en kort tid uttrycka sig på svenska och lär sig mera av språket för varje dag.

Nyhetsbild

Staden fick fastigheter som gåva – Backfors i Finby kanske kan bli rastplats vid ån

Närpes stad har fått motta tre fastigheter som gåva. Det är Sven Backman som överlåtit området där Backfors kvarn står i Finby till staden. Tanken är att den värdefulla gåvan ska komma till nytta för invånarna.

Nyhetsbild

För 10 år sedan: Efter 40 år på biblioteksstolen lämnar Kerstin över stafettpinnen – i Härkmeri gläds invånarna åt ett nytt kafé

Ur Historiska arkivet 16/2012. Lady Team till seriespel med tunn trupp, bra start för nyöppnat kafé i Härkmeri och regler för körkort ändras. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 18–29 september 2012 – för tio år sedan.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Högåsstugan fick rejält tillskott i byggkassan – och medborgarmöte protesterar mot planerna på oljeraffinaderi

Ur Historiska arkivet vecka 37/1972. Övermarkbornas blivande port- och fritidscentrum på Högåsen får statligt understöd på 18.000 mark, ett oljeraffinaderi i Kaskö eller Kristinestad stöter på motstånd och stor rullgardinstillverkare gick konkurs i Närpes. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 13–16.9.1972.

Nyhetsbild

Ungdomar gör film om ungdomskulturen förr och nu – "Filmerna ger många tankeställare"

Flickor i klänningar med utsvängda kjolar och tuperade frisyrer. Pojkar i kostym och vattenkammat hår. Som en scen från 1960-talet. Det är det också – en scen ur en film som en grupp Närpesungdomar spelar in.

Nyhetsbild

Peter Johan Bladhs gård byggdes 1786 av Kaskös grundare – drygt 20 år senare plundrades herrgården av ryssarna

TEMA: Hus & Hem. Johan Bladh var Vasabon som gjorde som kungen befallde, han flyttade till Kaskö som skulle få fulla stapelrättigheter. Han gjorde mycket för Kaskö. Men sonen Peter Johan Bladhs insatser blev avgörande, och det är han som lät bygga det stora karaktärshuset i Benvik.

Nyhetsbild

Nu är det höst- och vinterkläder som gäller på Ukrainainsamlingen i Lappfjärd – och en större lokal vore inte dumt

Viljan att hjälpa är fortfarande stor. Det syns tydligt vid insamlingen i för ukrainare Lappfjärd, där Britt-Marie Teir, Berit Holmlund och Inga-Britt Rosengren precis har gjort plats för mera grejer.

Nyhetsbild

I Majas studiebostad blandas nytt och begagnat: "Vi hade tur som hittade den här lägenheten"

TEMA: Hus & Hem. Maja Staaf från Pörtom bor och studerar i Vasa. I hennes första lägenhet rymdes bara säng och matbord, men nu bor hon i en rymlig tvåa på Brändö. Hon tipsar om hur studerande kan hitta billiga möbler.

Nyhetsbild

Resul vann i rätten mot sin gamla arbetsgivare – "Jag är så besviken på Röda Korset"

Det är fem år sedan Resul Erdal blev uppsagd på felaktiga grunder av Röda Korset. Han undrar ännu varför ledningen var så orättvis och varför den får sitta kvar.

Nyhetsbild

För 10 år sedan: Familjen Norrvik kom i tidsenlig dress till gammaldags torgdag – och Yttermark sparbank firar 100 år

Ur Historiska arkivet 15/2012. Gammaldags torgdag blev en succé trots de regntunga skyarna, vd:n tror på fortsatt självständighet för hundraåriga Yttermark sparbank och Sportingdamerna tar steget upp till tvåan. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 4–15 september 2012 – för tio år sedan.

Nyhetsbild

Intressanta projekt fick Henrik Vehkaoja att söka jobb i Kristinestad: "Jag har alltid haft en positiv känsla för staden"

Stora intressanta projekt och en stad som inger en positiv känsla lockade Henrik Vehkaoja att söka jobb i Kristinestad. Nu blir han stadens nya tekniska direktör.

De representerar Kristinestad i påverkansorganen

Kristinestad har valt sina representanter i välfärdsområdets tre organ för delaktighet och påverkan. Mandatperioden inleds vid årsskiftet och går ut i slutet av maj 2025.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Uppbåd i Närpesgården kan bli det sista – i Kstad försenar svårplacerade skyddsanordningar posthusbygget

Ur Historiska arkivet vecka 36/1972. Ynglingar födda 1953 på uppbåd i Närpesgården, kontraktsmöte vill sänka skriftskolåldern och televerkets skyddsanordningar försenar posthusbygge i Kristinestad. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 5–9.9.1972.

Nyhetsbild

Mjukisdjursinsamlingen startar – de här är kontaktpersoner i Sydösterbotten

Mjukisdjur samlas in och doneras till barnsjukvården i Vasa och Jakobstad i år igen. Här kan du lämna in mjukisdjur i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Biskopen på besök i Närpes: "Voff-gudstjänster och sångkvällar kan vara sätt att bygga gemenskap"

Att bygga gemenskap i samhället är viktigt och kyrkan är en del av det. Så resonerar biskop Bo-Göran Åstrand som har kommit ut med en bok där han brevväxlar med fyra personer. En av dem är Ulla-Maj Wideroos.

Nyhetsbild

Rolf fick en Saab 96 av en okänd Kauhajokibo – och nu har han rustat upp bilen helt på egen hand

När Rolf Frans var på verkstadsbesök till Kauhajoki fick han en riktig raritet – en Saab 96 – av en för honom okänd ortsbo. Frans klarade av en riktig utmaning: att väcka kärran till liv igen.

Nyhetsbild

Dubbelt Oscar åter i Kristinestad – Kaptenens ättlingar donerade sin tavla till Lebellska köpmansgården

Nu finns också kaptenstavlan av barkskeppet Oscar i Kristinestad igen. Johan Gustaf Parman var barkskeppets kapten under de fem år det hade Kristinestad som hemmahamn. Hans barnbarns barnbarn har donerat kaptenstavlan till Lebellska köpmansgården.

Nyhetsbild

Ingrid från USA sökte sina rötter i Kristinestad: "Jag vill andas samma luft som mina förfäder"

På ett par dagar i Kristinestad fann emigrantättlingen Ingrid Rosenback från Philadelphia i USA ett viktigt sammanhang i livet. Nu vet hon mer om platsen där hennes förfäder bodde.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Brådds bageri i Övermark fick nya lokaliteter – Teo kan konsten att göra tårtorna smakliga

Ur Historiska arkivet vecka 35/1972. Brådds bageri i Övermark fick nya lokaliteter, rektorsskifte vid Lappfjärds folkhögskola. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 29.8–2.9.1972.

Nyhetsbild

Finlandssvenska Stockholmshöjdare besökte Närpes och Kristinestad – på agendan fanns potatisriket och pengar på luft

Hos Ulf Klåvus i Lappfjärd stiger en busslast resenärer ut och möts av septemberkyla och potatisdoft. Några timmar senare besöker de kyrkstallarna i Närpes. Däremellan har de ätit lunch i Tjöck och fått höra hur luft blir till pengar. Gästerna är Finska Akademien, det vill säga näringslivsproffs, akademiker med mera, svenskar med en anknytning till Finland.

Nyhetsbild

Minna Nikander tröttnade på att släcka bränder – nu ska hon vila upp sig

När de flesta andra tjänstemän är borta har det varit stadsdirektören som fått hoppa in. Till sist blev arbetsmängden för mycket och nu lämnar Minna Nikander Kaskö.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Minna Nikander lämnar Kaskö – har inte uppgett orsak

Stadsdirektören i Kaskö säger upp sig. Stadsstyrelsen ska ha ett extra möte på måndag och på föredragningslistan finns endast ärendet kring stadsdirektörsposten.

Nyhetsbild

Rekordmycket svamp i år – Anne-May har plockat ett par hundra liter

Anne-May Westerlund är en ivrig svampplockare. Enligt henne finns det uppemot dubbelt så mycket kantareller i år jämfört med tidigare år. Hon kan plocka 50 liter på en runda i skogen.

Nyhetsbild

Restaurang Gastro utvidgar från Kristinestad – öppnar nytt i Kauhajoki i november

Krögaren Ronny Wahlroos utvidgar sin verksamhet. I november öppnar han en restaurang också i Kauhajoki. Restaurang Gastro i Kristinestad fortsätter enligt väl inkört koncept.

Nyhetsbild

Mauritz har sett till så att bussarna rullar – nu går mekanikern i pension

Det var här det började, i Ingves bussverkstad i Rangsby för 38 år sedan. Då fick Mauritz Enholm jobbet som mekaniker och skulle se till så att Ingves bussar rullade bekymmersfritt. När han nu går i pension kommer han att återvända hit för att göra en av de gamla trotjänarna till veteranbuss.

Nyhetsbild

Dramatisk dag för Antonia på Gotlandsfärjan – den tog ombord passagerare från olycksdrabbade Stena

Måndagen blev det en lång och dramatisk dag ombord på Gotlandsfärjan för Antonia Bondén från Kaskö. Färjan var på väg till Visby då den dirigerades om till den eldhärjade färjan Stena Scandica, där den deltog i räddningsarbetet och tog ombord olycksdrabbade passagerare.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Lars och Anna-Lena och nästan 1 200 andra inledde skolåret i Närpes – där också det stora hvc-bygget är i full

Ur Historiska arkivet vecka 34/1972. Sammanlagt 1 200 elever i Närpes och 438 i Kristinestad började läsåret, domstol anser att Närpes och Töjby ska anslutas till Närpes och svårt få tillräckligt med arbetskraft till hvc-bygge. Bland annat det kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 22–26.8.1972.

Nyhetsbild

Glädjen är stor när Artisticas gymnaster tränar – "Det är roligt att utmana sig själv"

Inne i Artisticas träningslokal i Närpes är det liv och rörelse. Barnen är ivriga på att hoppa, balansera, slå volter och kullerbyttor. Lördagens öppet hus-dag var välbesökt.