Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Utmaningen är att engagera ungdomarna

KASKÖ Det finns ingen brist på engagerat folk i Kaskö hembygdsmuseum men medelåldern är hög. Nu funderar man på hur man kunde locka de yngre.

Nyhetsbild

Nu har de fått sin dotter – "Det är en helt otroligt fin känsla"

Nu har Korsnäsborna Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr sin dotter hos sig – efter mer än 17 års väntan. – Det känns otroligt, säger pappa Nordmyr.

Nyhetsbild

Gun Forsman utsågs till Årets pensionär

NÄRPES På Svenska pensionärsförbundets höstmöte i Tammerfors blev Närpesbon Gun Forsman utsedd till årets pensionär.

Nyhetsbild

Diplomaten med rötterna i Kristinestad: "Jag kommer alltid att följa med Kosovo"

Finlands långa tradition av att trygga två nationalspråk intresserar också utomlands. Att lära sig åtminstone grunderna i det andra språket underlättar också tolerans och ömsesidig förståelse, säger ambassadör Anne Huhtamäki.

Nyhetsbild

Vanessa tog familj och violin och flydde Venezuela

Hon var violinist i Venezuelas mest kända symfoniorkester. Nu har hon flytt landet med familjen och bor i Kristinestad i väntan på asylbesked.

Nyhetsbild

Undersökningen Min mat – det här är maträtten österbottningar avskyr

Över 1800 personer har svarat på enkäten Min mat. Vilken maträtt tror du finns bland de mest avskydda? Delta i undersökningen du också!

Nyhetsbild

HSS Media och Yle Österbotten undersöker mat – "Det är på tiden att vi får veta mer om våra matvanor"

Hur viktigt är det att handla ekologiskt, vem tillreder maten hemma hos er, vad är din inställning till socker och rött kött? Mat i alla former är i fokus när VBL, ÖT, Sydin och Yle Österbotten undersöker österbottningarnas matvanor.

Nyhetsbild

Planläggningsingenjörens hälsning före pensionen: "Det får gärna byggas mera i byarna"

Det var intensivt i början av karriären som planläggningsingenjör för Bo-Erik Liljedal under hans arbetsår i stadshuset i Närpes. Känslorna svallade i strandplaneringsfrågor. Också slutet blev hektiskt. Den här gången blåste det på grund av vindkraften. För tillfället är den största utmaningen byarnas fortlevnad.

Nyhetsbild

Sara Storbäck är Årets ungdom i Närpes: "En stor överraskning"

NÄRPES I samband med Slättens mat och mystik på fredag kväll utsågs Årets ungdom i Närpes. I år gick utmärkelsen till 18-åriga Sara Storbäck från Pörtom.

Nyhetsbild

Vänner ser fram emot en marknadsrunda

Nancy Luomala hoppas på vackert höstmarknadsväder. Då kan hon och vännen Stina Niskala kolla in vad som händer på torget i Kristinestad. De båda är gärna ute på promenad då vädret tillåter.

Nyhetsbild

VIDEO: En bit av Wasalandia lever kvar i Närpes skärgård – Jan byggde båt av vattenstock

NÄRPES När Jan Rönnskog märkte att en av Wasalandias gamla vattenstockar var till salu på ett loppis kunde han inte hålla sig. Nu ett år senare har vattenstocken fått ett nytt liv i Närpes skärgård.

Nyhetsbild

Gun-Britt Stenberg årets Kulturbärare i Korsnäs - "har troligen världsrekord i antalet stickade Korsnäströjor"

KORSNÄS På den första Korsnäsdagen utsågs Gun-Britt Stenberg till årets kulturbärare 2018.

Nyhetsbild

Harriet Lindelöf-Sahl hedersmedborgare i Kristinestad

KRISTINESTAD

Harriet Lindelöf-Sahl är Årets hedersmedborgare i Kristinestad. Hon inledde sjusovardagen med ett morgondopp i Stadsfjärden.

Nyhetsbild

Hans trettio djur har slutat att äta och skita för länge sedan

För många kan tanken på uppstoppade djur längs med väggarna kännas helt absurd – för andra är det ett intresse som blivit större med åren. Det senare är fallet för Eskilsöbon John Granfors, som till och med blev tvungen att bygga ut huset för att få plats med sina drygt trettio jakttroféer.

Nyhetsbild

Musikern Fabien Attié gillar Kristinestad och blues

Fabien Attié är en av solisterna i årets Hollywood Show med Närpes skolmusikkår. Han har bott i Kristinestad sedan september i fjol och trivs ypperligt.

Nyhetsbild

Carunas kunder får strömmen tillbaka vid midnatt

De flesta av Carunas kunder kommer att få strömmen tillbaka vid midnatt. Den kan komma tillbaka tidigare.

Nyhetsbild

Alex Holmlund lärde sig gå igen under utbildningen

Hans ansikte stirrar ner från planscher lite här och där. De är visserligen utskrivna på vanligt A4-papper, men likväl hänger de där och informerar om en teaterföreställning. Hans namn är Alex Holmlund, och han har nyss blivit utexaminerad skådespelare.

Susanne West ny tf verksamhetsledare för ÖSP

Jurist Susanne West tillträder som tf verksamhetsledare för Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) från hösten. West vikarierar Madelene Lindqvist under hennes föräldraledighet.

Nyhetsbild

VIDEO: Johanna Borg om livet som mamma på landsbygden – "Vardagen påverkas av att bo i ett vargrevir"

VASA Småbarnsmamman Johanna Borg från Pörtom är en av dagens talare på vargdemonstrationen. Hör Borg berätta om hur det är att bo och leva med barn på landsbygden när vargen stryker runt husknuten.

Nyhetsbild

Hembygdsförening fattade historiskt beslut – "Vi slår ihop kommunerna"

NÄRPES Hembygdsföreningen Gamla Närpes har fattat ett historiskt beslut. Efter att en motsvarande förening för Sydösterbotten lades ner har hembygdsföreningen nu utvidgat sina gränser. Nu är de öppna för medlemmar från hela gamla Närpes socken.

Nyhetsbild

I dag firas 30 mammor med morsdagsmedalj - två från Österbotten får utmärkelsetecken

I dag firar vi mors dag. Den nationella huvudfesten hålls i Ständerhuset i Helsingfors där president Sauli Niinistö belönar trettio mammor med utmärkelsetecken. Laila Kallio från Kristinestad och Janina Lepistö från Vasa tar emot tecken.

Nyhetsbild

Mer tid för fiske och fotboll

NÄRPES Mer regler och internet har förändrat bankvärlden sedan Hans Bondén började jobba på 1980-talet. Men nu är det pensionen som kallar för Närpes sparbanks trotjänare.

Nyhetsbild

Närpes bäst i Österbotten på språkmångfald

Över 14 procent av Närpesborna har ett annat modersmål än de inhemska språken. Det är högst andel i landet efter Vanda, Esbo och Helsingfors. Korsnäs är på sjätte plats i landet.

Nyhetsbild

Fjolårets österbottning Kim Berg: "Kampen för VCS fortsätter"

Mycket har hunnit hända på ett år, konstaterar Kim Berg, Årets österbottning 2017. I april i fjol var Berg mest känd som frontfiguren i kampen för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus och som huvudförtroendeman vid VCS. I dag övervakar han fortfarande fackliga ärenden vid sjukhuset men är också politiker för SDP och leder stadsstyrelsen i Vasa.

Nyhetsbild

Lina Teir och Inger Ylikoski mottar utmärkelsen Fördomsfri föregångare

Lina Teir från Kristinestad och Inger Ylikoski från Tjöck har valts till Fördomsfria föregångare av Röda Korset i Österbotten. Utmärkelsen delar ut till personer som modigt och fördomsfritt arbetar för att människor bemöts jämställt och med respekt och som bidrar till att människor känner ökad tillhörighet i det finländska samhället.

Nyhetsbild

Kap Verde-planet försenat – resenärerna flygs hem med lågprisflyg

Oturen fortsätter för Kap Verde-resenärerna. Planet som ska ta dem hem till Vasa är försenat med en och en halv timme. Dessutom tillhör det inte TUI, utan ett spanskt lågprisbolag. "Hoppas spanjorerna kan flyga", säger Melissa Sundblad från Närpes.

Nyhetsbild

Efter mellanlandning och turbulens: Nu njuter Kap Verde-resenärerna i solen

Ett av flygplanen som lyfte från Vasa åkte raka spåret till Kap Verde. Det andra tvingades mellanlanda i Birmingham och drabbades sedan av turbulens. Efter en rad missöden blev semestern ändå bra till slut. "Vi ligger i solstolarna och bara njuter", säger Melissa Sundblad från Närpes.

Nyhetsbild

Apotekaren som vill skrota monopolet

NÄRPES - Släpp branschen fri, tycker apotekaren Erkki Ihalainen i Närpes. Han vill bli av med dagens reglering av apoteken. Ge alla som uppfyller kraven chansen att öppna apotek tycker han.

Nyhetsbild

"Pedalprosten" finner livets mening i cykelsadeln

Kroppen får arbeta, lungorna fungerar, hjärtat pumpar och man svettas. Man mår bra då. Livets mening är väl att svettas. Det här funderar prästen i Korsnäs Guy Kronqvist, som är en inbiten cyklist sommar som vinter.

Nyhetsbild

El-Nemr jobbar kvar till nästa budget

KRISTINESTAD Kristinestad får småningom se sig om efter en ny stadsdirektör. Riitta El-Nemr lämnade in sin avskedsansökan på måndagen. Hon går i pension i november.

Nyhetsbild

298 fick sin examen från Novia

VASA Mellan den 25 november och den 31 december har Novia haft glädjen att dimittera 298 studerande.

Nyhetsbild

Håkan Malm har gått bort

Håkan Malm, riksdagsledamot i sex perioder, är död. Han avled i söndags på akut- och rehabiliteringsavdelningen vid Malax-Korsnäs hvc, där han vårdats för Alzheimers sjukdom det senaste halvåret.

Nyhetsbild

Lär dig finska i årets julkalender!

JULKALENDERN Tomten Toni och hans vänner hjälper jultomten i årets julkalender. Upphovsmakarna vill visa att finska är kul och inspirerande.

Nyhetsbild

Wesander Årets "räidigaste" Närpesbo

NÄRPES. Han för ut Närpes namn långt utanför våra gränser, han marknadsför oss i Finland och i Norden. Därför är Raymond Wesander Årets Närpesbo.

Nyhetsbild

Närpestjej årets 4H-medlem

NÄRPES 18-åriga Elin Vide från Närpes 4H har blivit vald till årets medlem av Finlands svenska 4H:s styrelse.

Nyhetsbild

Nygifta Krista: Den bästa dagen i mitt liv

KASKÖ De sade äntligen ”ja” till varandra, Kaskös stora stjärna Krista Siegfrids och Janne Grönroos. Bröllopet firade de i Bladhska gården i Kaskö i lördags.

Nyhetsbild

Anna-Mari Karhunen ny vd för HSS Media

Anna-Mari Karhunen, 39, blir HSS Medias yngsta vd någonsin. Hon är helsingforsare med expertis inom marknadsföring och försäljning.

Nyhetsbild

Snickars blev Årets Lucina

Sara Snickars från Malax tilldelades hederstiteln Årets Lucina då Finlands svenska Marthaförbund höll vårmöte i Kristinestad.

Nyhetsbild

Marthor lyfter fram lönegap

KRISTINESTAD. Nuvarande takt för att minska på lönegapet mellan män och kvinnor är för långsam. Nu krävs radikala åtgärder, säger Finlands svenska Marthaförbund i ett uttalande från sitt vårmöte i Kristinestad.

Nyhetsbild

Harry Kinos årets konstnär i Kristinestad

KRISTINESTAD Den mångsidiga musikern Harry Kinos valdes till årets konstnär i Kristinestad 2018.

Nyhetsbild

Tjöckelever säljer majblomma till presidenten

KRISTINESTAD. Emilio Eklund och Felicia Storlåhls från Tjöck får i år det ärofyllda uppdraget att sälja Folkhälsans majblomma till republikens president, Sauli Niinistö. På fredagen åker de till huvudstaden.

Nyhetsbild

Närpeskapten prisas för hjälteinsats på Engelska kanalen

Patrik Norrgård från Närpes avtackades i dag för räddningsoperationen som han och hans besättning på Norstream ledde för att rädda besättningen på ett annat fartyg på Engelska kanalen i januari.