Lokalt

Människor

Nyhetsbild

Spritsmuggling i förbudstid dokumenterades – "fanns en spritkanister i varje fiskebod"

Fylleri, kriminalitet och smugglare – 100 år har gått sedan alkoholförbudslagen trädde i kraft. Nu har spritsmugglingen inom Kaskö tullkammardistrikt dokumenterats i ny bok.

Nyhetsbild

Alla har stannat i Närpes – "De har jobbat hårt"

Fyra familjer kom till Närpes som kvotflyktingar från Sudan 2014–2015. Alla familjer bestående av sammanlagt 21 personer bor kvar här.

Nyhetsbild

Nu har de fått examen och jobb – Adam som närvårdare och Asha som lokalvårdare

2014 kom makarna Adam Ibrahim Ali Zakaria och Asha Mohamed Eisse Ahmel som kvotflyktingar från Sudan till Närpes. Då satte de som mål att kunna leva ett självständigt liv i sitt nya hemland. Och de är på god väg att lyckas.

Nyhetsbild

Han jobbar i EU:s mittpunkt – "Familjen bör hålla ihop"

Leif Högnäs från Kristinestad har jobbat med EU sedan Finlands inträde för 24 år sedan.  Han har bland annat jobbat med Brexit. EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU – familjen bör hålla ihop, säger Högnäs.

Nyhetsbild

Anastasia har snackat hästar med Sveriges ryttarelit

Kristinestad Hästintresset kunde ha tagit en tvär vändning redan i ett tidigt skede. Anastasia Mäkitalo ramlade av en shetlandsponny som liten och skrapade upp hela ansiktet. I samma veva trampade ponnyn på henne också. Men trots olyckan fortsatte Mäkitalo att hålla på med hästar. I lördags tog hon studenten från Sveriges Ridgymnasium i Flyinge.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Gemenskap och lägerliv på Närpes skolmusikkårs musikläger

Vid Kilens bastu sitter skolmusikkårens ledare Benny Ojala och funderar på en av dagens programpunkter. Det är musikläger på gång och 35  fjärde- och femteklassare deltar. Musikanter, drillflickor och ledare är på plats.

Nyhetsbild

"Här får de gå loss" – bandläger samlar unga musikintresserade

Allting är riggat och klart och det är bara att börja spela. Efter några års uppehåll ordnar Lafo igen bandläger. Här har man möjligheten att utvecklas som både musiker, låtskrivare och artist. Och så ska de skriva en låt – på en timme.

Nyhetsbild

Lågbro Pell, Knidars, Stjöldas... – Berättar vem som bodde i Näsby för 120 år sedan

Maris kvänen, Lågbro Pell, Knidars, Båsk Kal-Johan... Nu har två hembygdsinventerare i Närpes sammanställt en bok om gårdar och folk i Näsby 1900-1903.

Nyhetsbild

Gallup: Följde du EU-valet eller VM-finalen?

Valvaka eller VM-final i ishockey – vad prioriterades på söndagskvällen? Sydin letade upp fyra stycken sydösterbottningar som alla var nöjda med det resultat som både valet och finalen ledde fram till.

Nyhetsbild

Efter 33 år i församlingens tjänst blir Sam Lindén pensionär – "Men jag ska hålla koll på kollegorna"

Över 3 000 gudstjänster och förrättningar och 150 lördagskvällar kantade av aftonmusik. Kantorn Sam Lindén har hunnit med mycket under sin tid i Närpes församling. Nu har han gått i pension – men lär inte bli utan att göra. Missa inte heller videon där Sam Lindén spelar  Imperial March från Stjärnornas krig.  

Nyhetsbild

Tio år sedan asylcentralen grundades – "2015 var ett utmanande år"

Det har gått tio år sedan Röda Korset grundade mottagningscentralen i Kristinestad. Som mest hade centralen 900 platser, just nu finns 250 asylsökande i staden. Välskött och kostnadseffektiv tyckte överdirektören vid Migri vid onsdagens jubileum i "Garage center" i förra Teledepån.

Nyhetsbild

Liten by med stark sammanhållning – "Vi har bra talkoanda fast vi är få"

Nästan halva byn har samlats för den årliga vårstädningen längs byvägen. Det är ingen överdrift.  De arton som mötte upp är så gott som halva byn.

Nyhetsbild

Gallup: Ska du rösta i EU-valet?

EU-VALET. Förhandsröstningen i EU-valet inleddes på onsdag. Sydins reportrar pejla läget bland några väljare. De sydösterbottningar som vi träffade var säkra på sin sak: Att rösta hör till.

Nyhetsbild

Fyra personer samsas om mindre än 30 kvadratmeter – drömmen är en lägenhet med egen dusch

För fyra personer på 28 kvadratmeter finns inte mycket utrymme för privatliv. Mai Thi Hang drömmer om en större lägenhet med flera rum och en dusch som de inte behöver dela med grannarna.

Nyhetsbild

Farmor Dagny blir uppvaktad av fyra generationer på mors dag

Mors dag firas i år med besked hos familjen Norrgrann. 95-åriga Dagny Norrgrann ingår i ett pärlband av generationer, där hon är äldst och barnbarnsbarnbarnet Hugo Kaas är yngst. Det blir fem generationer kring morsdagstårtan i år.

Nyhetsbild

Bawmar från Molpe får medalj av presidenten – "Det är roligt"

MORS DAG För nästan extakt tio år sedan kom Bawmar som flykting till Molpe med fem minderåriga barn. Nu får hon medalj av presidenten.

Nyhetsbild

Marina Nyqvist ny verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund

Marina Nyqvist tar över som verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund från och med den första maj.

Nyhetsbild

Nu ska Årets österbottning utses – nominera din kandidat här

Årets österbottning ska utses och läsarna får i vanlig ordning vara med och bestämma vem det blir. Vem tycker du utmärkte sig i fjol?

Nyhetsbild

Klart du vågar logga in – här är de som hjälper

Pensionärer i Österbotten får digitala handledare. Cirka 70 personer har utbildats sedan början av året.

Nyhetsbild

Unga företagare säljer armband till minne av mobbad vän

Uppdaterad 19 februari Då det blev dags för Kristinestadsungdomarna Jesper Hemgård, Fanny Roos, Julina Lassfolk och Aryna Ralinskaya att bilda UF-företag var målet klart: Lyfta upp mobbning och psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Hans Ingvesgård var nere för räkning – nu ser han framåt och är beredd på comeback

Kristinestad Efter sju månaders sjukhusvistelse och frånvaro från politiken ser kommunalrådet Hans Ingvesgård framåt: Jag skulle bli väldigt glad om jag ännu kunde ge något åt samhället och är beredd att offra mig och satsa, säger han.

Nyhetsbild

HSS Media byter vd – samtidigt får Vasabladet ny chefredaktör

VASA Ett av Svenskfinlands största mediehus grupperar om i ledningen. Niklas Nyberg blir ny tillförordnad vd samtidigt som Nina Dahlbäck stiger in som tf chefredaktör.

Nyhetsbild

Magnus bygger realistisk konst av modeller

NÄRPES På dagarna målar han fordon på NTM, på kvällarna sitter han i sitt lilla hobbyrum och målar minimala fordon i skalor som 1:72 och 1: 35. Magnus Stenback har minsann att göra sedan han återupptäckte charmen med modellbygge.

Nyhetsbild

Undersökningen Min mat: Jämställdheten ökar i de österbottniska köken

Forfarande är det kvinnorna som tillreder maten i de österbottniska hemmen. Men förändringar lurar i de yngre åldersgrupperna. Det visar HSS Medias och Yle Österbottens enkät Min mat.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Utmaningen är att engagera ungdomarna

KASKÖ Det finns ingen brist på engagerat folk i Kaskö hembygdsmuseum men medelåldern är hög. Nu funderar man på hur man kunde locka de yngre.

Nyhetsbild

Nu har de fått sin dotter – "Det är en helt otroligt fin känsla"

Nu har Korsnäsborna Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr sin dotter hos sig – efter mer än 17 års väntan. – Det känns otroligt, säger pappa Nordmyr.

Nyhetsbild

Gun Forsman utsågs till Årets pensionär

NÄRPES På Svenska pensionärsförbundets höstmöte i Tammerfors blev Närpesbon Gun Forsman utsedd till årets pensionär.

Nyhetsbild

Diplomaten med rötterna i Kristinestad: "Jag kommer alltid att följa med Kosovo"

Finlands långa tradition av att trygga två nationalspråk intresserar också utomlands. Att lära sig åtminstone grunderna i det andra språket underlättar också tolerans och ömsesidig förståelse, säger ambassadör Anne Huhtamäki.

Nyhetsbild

Vanessa tog familj och violin och flydde Venezuela

Hon var violinist i Venezuelas mest kända symfoniorkester. Nu har hon flytt landet med familjen och bor i Kristinestad i väntan på asylbesked.

Nyhetsbild

Undersökningen Min mat – det här är maträtten österbottningar avskyr

Över 1800 personer har svarat på enkäten Min mat. Vilken maträtt tror du finns bland de mest avskydda? Delta i undersökningen du också!

Nyhetsbild

HSS Media och Yle Österbotten undersöker mat – "Det är på tiden att vi får veta mer om våra matvanor"

Hur viktigt är det att handla ekologiskt, vem tillreder maten hemma hos er, vad är din inställning till socker och rött kött? Mat i alla former är i fokus när VBL, ÖT, Sydin och Yle Österbotten undersöker österbottningarnas matvanor.

Nyhetsbild

Planläggningsingenjörens hälsning före pensionen: "Det får gärna byggas mera i byarna"

Det var intensivt i början av karriären som planläggningsingenjör för Bo-Erik Liljedal under hans arbetsår i stadshuset i Närpes. Känslorna svallade i strandplaneringsfrågor. Också slutet blev hektiskt. Den här gången blåste det på grund av vindkraften. För tillfället är den största utmaningen byarnas fortlevnad.

Nyhetsbild

Sara Storbäck är Årets ungdom i Närpes: "En stor överraskning"

NÄRPES I samband med Slättens mat och mystik på fredag kväll utsågs Årets ungdom i Närpes. I år gick utmärkelsen till 18-åriga Sara Storbäck från Pörtom.

Nyhetsbild

Vänner ser fram emot en marknadsrunda

Nancy Luomala hoppas på vackert höstmarknadsväder. Då kan hon och vännen Stina Niskala kolla in vad som händer på torget i Kristinestad. De båda är gärna ute på promenad då vädret tillåter.

Nyhetsbild

VIDEO: En bit av Wasalandia lever kvar i Närpes skärgård – Jan byggde båt av vattenstock

NÄRPES När Jan Rönnskog märkte att en av Wasalandias gamla vattenstockar var till salu på ett loppis kunde han inte hålla sig. Nu ett år senare har vattenstocken fått ett nytt liv i Närpes skärgård.

Nyhetsbild

Gun-Britt Stenberg årets Kulturbärare i Korsnäs - "har troligen världsrekord i antalet stickade Korsnäströjor"

KORSNÄS På den första Korsnäsdagen utsågs Gun-Britt Stenberg till årets kulturbärare 2018.

Nyhetsbild

Harriet Lindelöf-Sahl hedersmedborgare i Kristinestad

KRISTINESTAD

Harriet Lindelöf-Sahl är Årets hedersmedborgare i Kristinestad. Hon inledde sjusovardagen med ett morgondopp i Stadsfjärden.

Nyhetsbild

Hans trettio djur har slutat att äta och skita för länge sedan

För många kan tanken på uppstoppade djur längs med väggarna kännas helt absurd – för andra är det ett intresse som blivit större med åren. Det senare är fallet för Eskilsöbon John Granfors, som till och med blev tvungen att bygga ut huset för att få plats med sina drygt trettio jakttroféer.

Nyhetsbild

Musikern Fabien Attié gillar Kristinestad och blues

Fabien Attié är en av solisterna i årets Hollywood Show med Närpes skolmusikkår. Han har bott i Kristinestad sedan september i fjol och trivs ypperligt.

Nyhetsbild

Carunas kunder får strömmen tillbaka vid midnatt

De flesta av Carunas kunder kommer att få strömmen tillbaka vid midnatt. Den kan komma tillbaka tidigare.

Nyhetsbild

Alex Holmlund lärde sig gå igen under utbildningen

Hans ansikte stirrar ner från planscher lite här och där. De är visserligen utskrivna på vanligt A4-papper, men likväl hänger de där och informerar om en teaterföreställning. Hans namn är Alex Holmlund, och han har nyss blivit utexaminerad skådespelare.

Susanne West ny tf verksamhetsledare för ÖSP

Jurist Susanne West tillträder som tf verksamhetsledare för Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) från hösten. West vikarierar Madelene Lindqvist under hennes föräldraledighet.

Nyhetsbild

VIDEO: Johanna Borg om livet som mamma på landsbygden – "Vardagen påverkas av att bo i ett vargrevir"

VASA Småbarnsmamman Johanna Borg från Pörtom är en av dagens talare på vargdemonstrationen. Hör Borg berätta om hur det är att bo och leva med barn på landsbygden när vargen stryker runt husknuten.

Nyhetsbild

Hembygdsförening fattade historiskt beslut – "Vi slår ihop kommunerna"

NÄRPES Hembygdsföreningen Gamla Närpes har fattat ett historiskt beslut. Efter att en motsvarande förening för Sydösterbotten lades ner har hembygdsföreningen nu utvidgat sina gränser. Nu är de öppna för medlemmar från hela gamla Närpes socken.

Nyhetsbild

I dag firas 30 mammor med morsdagsmedalj - två från Österbotten får utmärkelsetecken

I dag firar vi mors dag. Den nationella huvudfesten hålls i Ständerhuset i Helsingfors där president Sauli Niinistö belönar trettio mammor med utmärkelsetecken. Laila Kallio från Kristinestad och Janina Lepistö från Vasa tar emot tecken.

Nyhetsbild

Mer tid för fiske och fotboll

NÄRPES Mer regler och internet har förändrat bankvärlden sedan Hans Bondén började jobba på 1980-talet. Men nu är det pensionen som kallar för Närpes sparbanks trotjänare.

Nyhetsbild

Närpes bäst i Österbotten på språkmångfald

Över 14 procent av Närpesborna har ett annat modersmål än de inhemska språken. Det är högst andel i landet efter Vanda, Esbo och Helsingfors. Korsnäs är på sjätte plats i landet.

Nyhetsbild

Fjolårets österbottning Kim Berg: "Kampen för VCS fortsätter"

Mycket har hunnit hända på ett år, konstaterar Kim Berg, Årets österbottning 2017. I april i fjol var Berg mest känd som frontfiguren i kampen för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus och som huvudförtroendeman vid VCS. I dag övervakar han fortfarande fackliga ärenden vid sjukhuset men är också politiker för SDP och leder stadsstyrelsen i Vasa.

Nyhetsbild

Lina Teir och Inger Ylikoski mottar utmärkelsen Fördomsfri föregångare

Lina Teir från Kristinestad och Inger Ylikoski från Tjöck har valts till Fördomsfria föregångare av Röda Korset i Österbotten. Utmärkelsen delar ut till personer som modigt och fördomsfritt arbetar för att människor bemöts jämställt och med respekt och som bidrar till att människor känner ökad tillhörighet i det finländska samhället.