Lokalt

Människor

Nyhetsbild

Det blev en världsmästare av gossen – nio gånger till och med

Rubriken i tidningen för 50 år sedan var klockren: "Blivande världsmästare?" Men då kunde väl ingen ana att den dessutom var sann.

Nyhetsbild

Nu har hon lämnat politiken: "Vemodigt, men kanske jag nu får tid att sjunga i kör"

Åsa Blomstedt känner sig både ivrig och vemodig. Nu ska hon äntligen ha tid att börja sjunga i kör när hon lämnar politiken efter 20 år. Hon är också förväntansfull inför nya jobbet som kulturchef i Österbotten. Men lite konstigt känns det när den fullspäckade kalendern plötsligt gapar tom.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Fem fiskar på fyrtio fiskare och planer på bowlinghall i Närpes

Ur Historiska arkivet vecka 14/1970. Fyrtio man fick fem fiskar, Taklax vann byastafetten för andra gången och församlingens kyrkoherde hyllad på sin 50-årsdag. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–4.4.1970.

Nyhetsbild

Lånetiden för böcker förlängs – och ingen alternativ utlåning godkänns

Bibliotekskunder i Kristinestad kan returnera alla sina lån pliktfritt ända till slutet av augusti. I nuläget är landets bibliotek stängda till den 13 maj och ska enligt Regionförvaltningsverket inte kringgås genom exempelvis bokkassar för avhämtning.

Nyhetsbild

Kasköprofil får Hagforsmedaljen: "Jag halkade in i politiken på ett bananskal"

Politik, varvat med kultur och idrott, upptar mycket av tiden för Carl-Gustav Mangs i Kaskö. Nu får han Hagforsmedaljen för sitt samhällsengagemang, som blivit en livsstil. Jo, medger han, "kommunaldjävulen tog mig".

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Miljonbrand i Pörtom och lagligt dricka sprit offentligt

Ur Historiska arkivet mars/1995. Miljonbrand i Pörtom, etablering av snacksfabrik i Lappfjärd, helt lagligt dricka vin och sprit offentligt och kommentarer till Westbotnias konkurs. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 4–30.3.1995.

Nyhetsbild

Sandra från Kristinestad bor i virusets epicentrum i USA: "Det är en kamp mot klockan"

Vanligtvis jobbar hon för FN i New York. Sedan några veckor tillbaka tillbringar hon sin tid i babybubblan i staden som annars aldrig sover.

Nyhetsbild

Se, där tittar nallebjörnarna fram – de ska pigga upp i coronatider

Små och stora, en eller flera… Teddybjörnar dyker upp över hela världen. Nu tittar björnar av olika slag fram också på flera ställen hos oss.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Pörtom röstade för anslutning till Närpes och kamratförbund fick nya medlemmar

Ur Historiska arkivet vecka 13/1970. Pörtomfullmäktige röstade för anslutning till Närpes, men Petalaxfullmäktige anser att Pörtom ska vara del av nya Malax. Kamratförbundet i Lappfjärd fick 33 nya medlemmar och en falsk ombudsman lurade ett par i Lappfjärd. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 24–26.3.1970.

Nyhetsbild

Diakonernas nya vardag: ”Viktigt att ingen känner sig ensam fast vi inte kan träffas”

När samlingar och hembesök inte kan ske söker kyrkans diakoniarbetare nya sätt att nå ut. Telefonen är ett viktigt hjälpmedel.

Nyhetsbild

Hjälpgrupp har samlat över tusen medlemmar på en vecka – "Den är till för alla"

På en och en halv vecka har gruppen Närpeshjälpen lockat över tusen medlemmar. Där  kan medlemmarna erbjuda och be om hjälp.

Nyhetsbild

För Siv är det självklart att hjälpa till: "Nu måste vi alla samarbeta och hjälpas åt"

Man vet ju aldrig när man själv kan vara i behov av hjälp, säger Siv Kaikuranta. Hon har kånkat många varor från affärerna den senaste tiden – allt för att hjälpa personer som är speciellt utsatta nu i coronatider.

Nyhetsbild

Jari Rantala kallades till gränsen: ”Människorna är ganska lugna”

Kristinestadsbon, gränsbevakaren Jari Rantala håller kontakt med pressen vid gränsen mellan Finland och Sverige i Torneå.  Han säger att folk förstår att onödiga resor ska undvikas för folkhälsans skull.

Nyhetsbild

Fondpengar byter ut kursgårdens asfalt mot trädgård – "Nyttigt och estetiskt för alla"

En gemenskapsträdgård ska ersätta dagens asfaltplan vid kursgården Kristina. MI-rektor Anette Norrgrann är jätteglad då projektet får stöd från Kulturfonden.

Nyhetsbild

Sjuksköterskan Jeanette från Närpes sitter fast i Sverige på grund av corona – arbetar extra för att vårda de sjuka

NÄRPES Tanken var att Jeanette Stenberg-Väänänen skulle resa hem till Finland efter avslutad arbetsvecka som sjukskötare i Sverige. Så blev inte fallet. Nu stannar hon kvar för att inte bryta mot karantänen – och för att jobba.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Make-upkurs på folkhögskolan

Ur Historiska arkivet vecka 12/1970. Make-upkurs på folkhögskolan, byggare invaderade Lappfjärd och viktigt att Kaskövägen utbyggs. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–21.3.1970.

Nyhetsbild

Nya rutiner för Stina: Inställda besök och telefonkontakt

Coronapandemin har tvingat Stina Niskala i Kristinestad att lägga om sina rutiner. Besöken på servicehemmen är inställda och kontakterna med familj och vänner sköts per telefon.

Nyhetsbild

Skolköksan Britta blev som en extramamma: "Jag hade en påse med extra kläder om någon hade blivit blöt på rasten"

När skolköksan Britta Rosenback gjorde sin sista  dag på jobbet valde hon att servera en favorit i repris från matsedeln i början av 2000-talet. Nu går hon i pension.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Coeur de filet Carni på menyn när Hotell Kristina öppnar

Ur Historiska arkivet vecka 11/1970. Hotell Kristina slår upp dörrarna, många boklån i Lappfjärd, och Närpes Vatten är populärt i Yttermark. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 10–14.3.1970.

Nyhetsbild

Rådhuset får hiss – "Äntligen, det har ältats så många år"

Rådhuset i Kristinestad får hiss i sommar och blir äntligen lättare tillgängligt. Trapporna hindrar rullstolsburna och andra som har svårt att röra sig att komma in i byggnaden.

Nyhetsbild

80 år sedan vinterkriget slutade – "Det var hårt när lillebror stupade"

Vinterkriget avslutades officiellt den 13 mars 1940 klockan 11. På 80-årsdagen tändes på många håll 105 ljus, ett för varje krigsdag. Syskonen Råtts tänkte då speciellt på farbrodern som stupade i kriget.

Förtroendevald lämnar sina uppdrag i Kaskö

Rose-Marie Engvall lämnar sina förtroendeuppdrag i Kaskö. Hon representerar SFP och har anhållit om befrielse på grund av personliga skäl.

Nyhetsbild

Goda råd för trygghet i hemmet: "Kolla flyktvägarna och förvara inget på spisen"

Bekanta er med släckningsfilten så ser ni hur stor den är. Annars finns risken att ni snubblar på den när ni behöver använda den. Det var ett råd som brandman Sebastien Valtakari ger när pensionärer i Kaskö fick goda råd om trygghet i eget hem.

Nyhetsbild

Anette är ett stöd för barn till missbrukare: "Ingen väljer att bli beroende, alla vill vara bra föräldrar"

Anette Rönnlund-Nygård brinner för att hjälpa barn och unga som lever i en familj där det finns missbruk eller psykisk ohälsa. Nu får hon chansen att göra det som ny projektledare för missbrukarvårdens barn- och ungdomsverksamhet Ninni.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Pompa och ståt när Närpesregionens största livsmedelsaffär öppnade

Ur Historiska arkivet vecka 10/1970. Folket trotsade vädret när K-hallen slog upp dörrarna, Korsnäs uf renoverade biografen och prima berg på Björnön. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 3–7.3.1970.

Nyhetsbild

Välgörenhet är en självklarhet för Rebeckasystrarna – "Det ligger mycket i systerskapet"

Den humanitära verksamheten är en stor och viktig del av det som Rebeckasystrarna gör. De sysslar med både inre och yttre välgörenhet.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Tjöck fick ny brandbil

Ur Historiska arkivet vecka 9/1970. Tjöck fick ny brandbil, Finby uf dryftade simhallsfrågan och Kaj Björni blev stadssekreterare. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 24–28.2.1970.

Nyhetsbild

Stängt var det här – motstridig uppgift ledde till onödig resa

De som haft ärende till polisens servicekansli i Kristinestad denna vecka har fått vända vid dörren. För lite personal, i kombination med sjukdom och semester ledde till att kansliet stängdes.

Servicerådgivare i Kristinestad sade upp sig

Den ordinarie rådgivaren återvänder inte till samservicepunkten i Kristinestad. Han är arbetsledig och har nu sagt upp sig.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Taklagsfest för den nya lågstadieskolan i Pjelax – "Underligt med så många vinklar"

Ur Historiska arkivet februari/1995. Folk står i kö för datakörkort, kyndelsmässomarknaden startade och Pjelax nya skola under tak. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–25.2.1995.

Nyhetsbild

Fritidscentret fortsätter växa – och utan frivilliga skulle det vara omöjligt

På fem decennier har Vargbergets fritidscentrum förändrats rejält. Och än finns det gott om idéer och visioner för området.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Lappfjärdslärare på skolbänken för att lära sig lära ut matematik

Ur Historiska arkivet vecka 8/1970. Lärarna i Lappfjärd följer med sin tid, Kaskö hamn stängs och vattenledningarna i Kristinestad fryser. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17-21.2.1970.

Nyhetsbild

Raymond Wesander – mannen som inte känner till ordet "omöjligt"

I lördags fick Raymond Wesander utmärkelsen Årets dynamo i Närpes. Han har varit en dynamo i över 50 år och ser ingen anledning att bromsa nu.

Nyhetsbild

Trångt på Kaskö dagis: "Köptjänst behövs så personalen räcker till"

Väggarna kommer emot i baracken som nu är daghem i Kaskö. Oväntat många barn gör att personalen inte räcker utan köptjänster behövs.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Första Närpestinget i Ämbetsverkshuset delade ut böter för hembränt

Ur Historiska arkivet vecka 7/1970. Ny era i Närpestingens historia inleddes, Kaskö hamn väntar rusch och Härkmerifiskare grävde kanal. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 11-14.2.1970.

Nyhetsbild

Här virkar de fram en midsommarstång – i sommar ska den pryda parken i Kaskö

Det började med en virkad julgran och nu är det handarbetande gänget i Kaskö redan i full färd med nästa projekt. En midsommarstång, som ska liva upp stadsbilden, växer i rask takt fram.

Nyhetsbild

Avtal om regionbiljetter sägs upp i Kristinestad – färre köper månadskort till buss

Kristinestad säger upp samarbetsavtalet om regionbiljetter. Nya regler om stöd är orsaken. I fjol såldes 37 regionbiljetter och användningen har stadigt minskat.

Nyhetsbild

NTM:s koncernchef gillar NHL i Nordamerika och NHL i Närpes

NTM:s koncernchef Niclas Pada har ett förflutet som agent. Nu fyller han 50. På fritiden ägnar han sig gärna åt NHL – och NHL.

Nyhetsbild

Rasmus sökte ett jobb med vettigt innehåll – nu hjälper han företagare att tänka mera hållbart

TEMA: Sydösterbottniskt näringsliv. En del höjde förvånat på ögonbrynen när han lämnade ett bra jobb i Åbo för att bli projektchef i Sydösterbotten. Men Rasmus Hautala ville till sin fasta punkt i livet: villan i Sideby. Nu jobbar han med cirkulärekonomi i stället för med sjukhusapparater.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Klart för ny fabrik i Kaskö – öppet om den ska tillverka cellulosa eller papper

Ur Historiska arkivet vecka 6/1970. Cellulosa- eller pappersfabrik skall byggas i Kaskö före 1975, vägbelysning mellan Ivars vägskäl och Algots och grundskolkonferens i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 4-8.2.1970.

Nyhetsbild

Ekonomichefens viktigaste ord är nej – "Får kommunen nya uppgifter måste staten betala"

Det viktigaste ordet för en ekonomichef är nej, i synnerhet i dag när kommunerna påförs allt fler uppgifter, läs utgifter – utan att statsandelarna hänger på. Om kommunerna åläggs nya uppgifter och utgifter krävs 100-procentig statlig finansiering, säger Maarit Mäkelä, ekonomi- och personaldirektör i Kristinestad.

Nyhetsbild

En barndomsdröm går i uppfyllelse för Frida: "Jag är tacksam"

Frida Rosengård har tagit sig ett steg närmare Miss Finland-kronan. Hon är tacksam och glad – och får nu öva på finskan riktigt ordentligt.

Nyhetsbild

Närpesbo med i tävlingen om att bli Miss Finland

På torsdagen tillkännagavs semifinalisterna i Miss Finland-tävlingen. En av dem har rötter i Närpes.

Nyhetsbild

Röstmagneten om medlemsflykt: "Vi måste se oss själva i spegeln"

Röstdrottningen i församlingsvalet, Nanna Rosengård, tror att medlemsflykten går att vända. Det gäller att göra församlingen till en relevant gemenskap, en gemenskap som har betydelse för dem i samhället.

Nyhetsbild

Rosa bandet slog rekord – över 440 000 band såldes

Cancerstiftelsens Rosa bandet-insamling slog rekord 2019. Totalt samlades 2,8 miljoner euro in till finländsk cancerforskning.

Nyhetsbild

Minns bomberna över Tjöck – "Jag ser fortfarande bilden framför mig när de vände mot Påskmark"

Onsdag 29 januari. Det är på dagen 80 år sedan Tjöck bombades. Ett upphittat brev beskriver händelserna, när 17-åriga Hilda Nylund träffas av en stor jordklump.

Nyhetsbild

Ur arkivet: 70 år sedan Tjöck bombades

29 januari 1940. En klar och kall förmiddag. En helt vanlig krigsvinterdag även i Tjöck tills plötsligt 15 bombplan dyker från skyn och fäller sin last av trettio 50 kilos bomber över byn och järnvägen. (Den här artikeln publicerades första gången i SÖ 28.1.2010)

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Snart kan man skida längs "Folklinjon" – och prinsessan delade ut tapperhetsmedalj

Ur Historiska arkivet januari/1995. Gammalt skidspår från Finby till Vargberget snart klart för användning, rådhusklockan i Kristinestad på reparation och prinsessan Diana ger Kari tapperhetsmedalj. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 1–31.1.1995.

Nyhetsbild

Hoppas på mer verksamhet i ungdomsgården – "Kanske ett café"

Ungdomsgården är en bra plats för att samlas och umgås. Det anser ungdomsfullmäktige i Kristinestad som under ledning av sin nya ordförande vill få fart på verksamheten igen.

Bibliotekschef går i pension i Lappfjärd

Bibliotekschefen vid Lappfjärds bibliotek blir pensionär i slutet av året. Hon är den enda som jobbar vid biblioteket i Lappfjärd.