Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Upplever kulturen i Finland såväl som i Italien: "Här har folk en annan attityd"

Den finländska kulturen är lugn och avslappnad i jämförelse med allt jäkt i Italien. Det tycker italienska Giorgia Convalle, som just nu befinner sig på sommarutbyte hos Rebecka Gullans i Närpes.

Nyhetsbild

Sture Lassfolk rustade upp gammal Volvo: "Allt som går att få loss har varit loss"

Sture Lassfolk har alltid varit intresserad av bilar och att skruva. Hans största renoveringsprojekt hittills, en Volvo PV 544 från 1966, lade han och sönerna över tusen timmar på.

Nyhetsbild

Brita Larsdotter halshöggs och brändes – "såsom försvunnen till trolldom"

Den 8 december 1677 föll Brita Larsdotter för bödelns yxa i Solvängen, bland annat anklagad för att ha ridit på en vit kalv till Blåkulla. Häxprocesserna resulterade i fyra avrättningar i Kristinestad.

Nyhetsbild

Här avrättades häxorna – viktigt att ha vatten nära till hands

Folket fruktade att häxorna skulle förbanna staden under avrättningen – därför var Solvängen en bit utanför Kristinestads stadskärna en ypperlig plats. Också vid Flybäcken ska ett par häxor ha tagit sina sista andetag.

Nyhetsbild

Äventyrliga Gurli har bott i flera konfliktdrabbade länder: "Hemma är där jag är"

Närpesbördiga Gurli Johansson har sedan ung ålder haft en äventyrslust som få. Allt började som 18-åring då hon flyttade till New York. Efter det har hon bott i många länder som få personer besöker. Nu är hon 85 år och fortsätter missionera.

Nyhetsbild

Steg snett och svimmade av smärta när stolen gled undan – slog ut fem tänder

Stolen gled bakåt när Inga Perjus skulle resa sig och hon måste ta stöd mot sitt nyopererade ben. Smärtan var så våldsam att hon svimmade.

Nyhetsbild

Australiska Lorraine sökte sina rötter i Kristinestad – och provade på både talko och midsommarbastu

Förtjusningen över Kristinestad har lett till ett flertal återvändande resor för australiska Lorraine McBride. I år var en av resans syften att få uppleva staden mera som en lokalinvånare. Och det har hon gjort – bland annat på talko och midsommarfest.

Nyhetsbild

Busschauffören sover när andra rockar och rattar när andra sover

En dag med: Christian Ingves. Guide på en semesterresa genom Kroatien eller chaufför för hårdrockare på väg på konsert – den ena arbetsdagen är inte den andra lik för busschauffören Christian Ingves. Honom har vi följt under en arbetsdag till och från Tavastehus och konsert med Metallica.

Nyhetsbild

Bananbåten tar Paul Lenz runt hela den finländska kusten

I juni blev tysken Paul Lenz pensionär och då fick han äntligen påbörja ett efterlängtat äventyr. Tillsammans med sin tre meter långa ihopfällbara segelbåt ska han segla längs hela Finlands kust. Sydin träffade honom på campingplatsen i Kaskö.

Nyhetsbild

Birger fyller 100 år och gymnastiserar varje dag

Romanen 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann är en av 2010-talets mest uppskattade böcker. I Kristinestad har man nästan en egen version, fast ett lämpligare namn kunde vara 100-åringen som gymmar varje dag. Birger Ingves är pigg och tacksam, och på fredag fyller han år.

Nyhetsbild

I Göstas trädgård ligger Japan inte långt från Härkmeri

För 83-åriga Gösta Sjöqvist börjar en vanlig dag klockan fyra på morgonen och vid nio på kvällen är han redo att lägga sig till sängs. Han medger att han kanske är lite rastlös och ligger helst inte och latar sig allt för mycket. Och mest energi, det lägger han på trädgården, som han gärna visar upp för besökare.

Nyhetsbild

Team Rynkeby på slutrakan – på lördag når de sitt mål i Paris

1 500 cyklade kilometer på 10 dagar. På lördag sammanstrålar Team Rynkeby Vasa med 2 100 cyklister från sju länder i målet Paris.

Nyhetsbild

Ismaeil riskerar bli utvisad – "Då hamnar jag i fängelse"

I Iran var Ismaeil Mohammadi kritisk till islam, hotades och tvingades lämna sitt hemland. Nu riskerar han bli hemskickad. Han säger att han då skulle gå ett hemskt öde till mötes.  Men Migri och Åbo förvaltningsdomstol anser att han tryggt kan återvända till Iran. Nu står hans och hans finländska vänners hopp till Högsta förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Markus Norrback byter Närpes mot Malax

Politices magister Markus Norrback tar sig an nya utmaningar i Malax. Han säger upp sig från sin tjänst i Närpes efter att ha valts till Malax kommuns nya förvaltningsdirektör.

Nyhetsbild

Nu behöver Maria inte rullstolen längre – "Känns som att jag flyger fram"

Hon var så illa åtgången av sjukdomen att hon behövde assistans dygnet runt. Framåt tog hon sig enbart med hjälp av rullstol. Nu har Maria Lindell promenerat Tjejmilen – knappt ett år efter behandlingen som gav henne friheten tillbaka. Det känns som att jag flyger fram, säger hon.

Nyhetsbild

Mor och dotter utmanar varandra – odlar gemensamt men bara en kan vinna

Pumpautmaningen lockar fram tidningsläsarnas gröna fingrar. Sofie Guldén har aldrig odlat pumpa tidigare men blev sporrad av utmaningen. Hon tror på sig själv och hoppas att hon tar hem vinsten.

Nyhetsbild

Att cykla och göra slime är favoriter bland barnen på sommarklubb

Om inte det här fanns skulle jag vara ensam hemma och jag hatar det. Så säger Isabelle Högback, som är en av dem som deltar i sommarklubben i Pörtom.

Nyhetsbild

Racing blev Görans pensionärshobby – "Då är alla smärtor som bortblåsta"

Att köra racing med en gammal Ford ger en så mycket adrenalin att alla smärtor blir som bortblåsta. Det menar i alla fall Pörtombon Göran Sand, som kör Historic Race Cup i Jurva det här veckoslutet.

Nyhetsbild

Efter tretton år som taxiföretagare – nu sköter han kyrkans hus

I 13 år jobbade Korsbäckbon Kenneth Bergqvist med att köra taxi. Nu lägger han taxikörandet åt sidan och satsar i stället på sitt nya jobb som fastighetsskötare inom kyrkan. Men arbete inom kyrkan är inte något obekant för honom.  13 år i kyrkofullmäktige har gett en god insikt.

Nyhetsbild

Nu är Strandhem öppet igen – "En galen tanke förverkligas"

Efter en tyst period på tio år får nu lägergården Strandhem i Nämpnäs nytt liv med bland annat sommarcafé och djurgård. Dörrarna öppnades på tisdagen och redan på öppningsdagen hade flera intresserade tagit sig ut till Äggrund

Nyhetsbild

Fick pris för högkvalitativ fotojournalistik

Det var en märkbart berörd Hannamari Shakya som tog emot priset från Carina Appels minnesfond på onsdagen vid Kilens hembygdsgård.

Nyhetsbild

Team Rynkeby på väg mot Paris – lade ner blommor på Villes grav i Övermark

På tisdagsmorgonen startade Team Rynkeby Vasa sin cykelresa mot Paris. Vid lunchtid hade laget nått Övermark, där de lade ner gula blommor vid Ville Martens grav.

Nyhetsbild

Nu är biltraktorerna klara för provtur

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV. Det är åtskilliga timmar som Kurt Nygårds i Rangsby har lagt ner på att rusta upp två så kallade biltraktorer. Nu är de så gott som klara och ska testas i vårbruket. En tur till Fagerö lär det också bli.

Nyhetsbild

Berättelsen om Stark, Stefan och en motsträvig Tatraplan

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV.  1974: En långhårig hårdrockare vid namn Stefan Engelholm från Lappfjärd knackar på dörren till Irene och Mikael Stark i Korsnäs för att fråga om han får köpa deras Tatraplan. Han får dörren i ansiktet – bilen är inte till salu! I dag har hårdrockaren betydligt kortare hår – och är stolt ägare till bilen i fråga. Det här är berättelsen om Stark, Stefan och Tatraplan.

Nyhetsbild

Spritsmuggling i förbudstid dokumenterades – "fanns en spritkanister i varje fiskebod"

Fylleri, kriminalitet och smugglare – 100 år har gått sedan alkoholförbudslagen trädde i kraft. Nu har spritsmugglingen inom Kaskö tullkammardistrikt dokumenterats i ny bok.

Nyhetsbild

Alla har stannat i Närpes – "De har jobbat hårt"

Fyra familjer kom till Närpes som kvotflyktingar från Sudan 2014–2015. Alla familjer bestående av sammanlagt 21 personer bor kvar här.

Nyhetsbild

Nu har de fått examen och jobb – Adam som närvårdare och Asha som lokalvårdare

2014 kom makarna Adam Ibrahim Ali Zakaria och Asha Mohamed Eisse Ahmel som kvotflyktingar från Sudan till Närpes. Då satte de som mål att kunna leva ett självständigt liv i sitt nya hemland. Och de är på god väg att lyckas.

Nyhetsbild

Han jobbar i EU:s mittpunkt – "Familjen bör hålla ihop"

Leif Högnäs från Kristinestad har jobbat med EU sedan Finlands inträde för 24 år sedan.  Han har bland annat jobbat med Brexit. EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU – familjen bör hålla ihop, säger Högnäs.

Nyhetsbild

Anastasia har snackat hästar med Sveriges ryttarelit

Kristinestad Hästintresset kunde ha tagit en tvär vändning redan i ett tidigt skede. Anastasia Mäkitalo ramlade av en shetlandsponny som liten och skrapade upp hela ansiktet. I samma veva trampade ponnyn på henne också. Men trots olyckan fortsatte Mäkitalo att hålla på med hästar. I lördags tog hon studenten från Sveriges Ridgymnasium i Flyinge.

Nyhetsbild

Gemenskap och lägerliv på Närpes skolmusikkårs musikläger

Vid Kilens bastu sitter skolmusikkårens ledare Benny Ojala och funderar på en av dagens programpunkter. Det är musikläger på gång och 35  fjärde- och femteklassare deltar. Musikanter, drillflickor och ledare är på plats.

Nyhetsbild

"Här får de gå loss" – bandläger samlar unga musikintresserade

Allting är riggat och klart och det är bara att börja spela. Efter några års uppehåll ordnar Lafo igen bandläger. Här har man möjligheten att utvecklas som både musiker, låtskrivare och artist. Och så ska de skriva en låt – på en timme.

Nyhetsbild

Lågbro Pell, Knidars, Stjöldas... – Berättar vem som bodde i Näsby för 120 år sedan

Maris kvänen, Lågbro Pell, Knidars, Båsk Kal-Johan... Nu har två hembygdsinventerare i Närpes sammanställt en bok om gårdar och folk i Näsby 1900-1903.

Nyhetsbild

Gallup: Följde du EU-valet eller VM-finalen?

Valvaka eller VM-final i ishockey – vad prioriterades på söndagskvällen? Sydin letade upp fyra stycken sydösterbottningar som alla var nöjda med det resultat som både valet och finalen ledde fram till.

Nyhetsbild

Efter 33 år i församlingens tjänst blir Sam Lindén pensionär – "Men jag ska hålla koll på kollegorna"

Över 3 000 gudstjänster och förrättningar och 150 lördagskvällar kantade av aftonmusik. Kantorn Sam Lindén har hunnit med mycket under sin tid i Närpes församling. Nu har han gått i pension – men lär inte bli utan att göra. Missa inte heller videon där Sam Lindén spelar  Imperial March från Stjärnornas krig.  

Nyhetsbild

Tio år sedan asylcentralen grundades – "2015 var ett utmanande år"

Det har gått tio år sedan Röda Korset grundade mottagningscentralen i Kristinestad. Som mest hade centralen 900 platser, just nu finns 250 asylsökande i staden. Välskött och kostnadseffektiv tyckte överdirektören vid Migri vid onsdagens jubileum i "Garage center" i förra Teledepån.

Nyhetsbild

Liten by med stark sammanhållning – "Vi har bra talkoanda fast vi är få"

Nästan halva byn har samlats för den årliga vårstädningen längs byvägen. Det är ingen överdrift.  De arton som mötte upp är så gott som halva byn.

Nyhetsbild

Gallup: Ska du rösta i EU-valet?

EU-VALET. Förhandsröstningen i EU-valet inleddes på onsdag. Sydins reportrar pejla läget bland några väljare. De sydösterbottningar som vi träffade var säkra på sin sak: Att rösta hör till.

Nyhetsbild

Fyra personer samsas om mindre än 30 kvadratmeter – drömmen är en lägenhet med egen dusch

För fyra personer på 28 kvadratmeter finns inte mycket utrymme för privatliv. Mai Thi Hang drömmer om en större lägenhet med flera rum och en dusch som de inte behöver dela med grannarna.

Nyhetsbild

Farmor Dagny blir uppvaktad av fyra generationer på mors dag

Mors dag firas i år med besked hos familjen Norrgrann. 95-åriga Dagny Norrgrann ingår i ett pärlband av generationer, där hon är äldst och barnbarnsbarnbarnet Hugo Kaas är yngst. Det blir fem generationer kring morsdagstårtan i år.

Nyhetsbild

Bawmar från Molpe får medalj av presidenten – "Det är roligt"

MORS DAG För nästan extakt tio år sedan kom Bawmar som flykting till Molpe med fem minderåriga barn. Nu får hon medalj av presidenten.

Nyhetsbild

Marina Nyqvist ny verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund

Marina Nyqvist tar över som verksamhetsledare för Österbottens Fiskarförbund från och med den första maj.

Nyhetsbild

Nu ska Årets österbottning utses – nominera din kandidat här

Årets österbottning ska utses och läsarna får i vanlig ordning vara med och bestämma vem det blir. Vem tycker du utmärkte sig i fjol?

Nyhetsbild

Klart du vågar logga in – här är de som hjälper

Pensionärer i Österbotten får digitala handledare. Cirka 70 personer har utbildats sedan början av året.

Nyhetsbild

Unga företagare säljer armband till minne av mobbad vän

Uppdaterad 19 februari Då det blev dags för Kristinestadsungdomarna Jesper Hemgård, Fanny Roos, Julina Lassfolk och Aryna Ralinskaya att bilda UF-företag var målet klart: Lyfta upp mobbning och psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Hans Ingvesgård var nere för räkning – nu ser han framåt och är beredd på comeback

Kristinestad Efter sju månaders sjukhusvistelse och frånvaro från politiken ser kommunalrådet Hans Ingvesgård framåt: Jag skulle bli väldigt glad om jag ännu kunde ge något åt samhället och är beredd att offra mig och satsa, säger han.