Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kraft stod för en smärre "sensation" på lerig plan – och i Kristinestad drar bygget av busstationen igång

Ur Historiska arkivet vecka 14/1971. Kraft slog namnkunniga motståndare på deras hemmaplan, Finby skolcentrum byggs om för 4,5 miljoner mark, i Kristinestad kan busstationen börja byggas och i Norrnäs fick kossan Mona en jättekalv. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 6–8.4.1971.

Nyhetsbild

Tore Appel mår bäst när han är sysselsatt: "I dag lever jag som jag vill leva"

Tore Appel i Sideby är en av de 16 000 finländare som drabbats av Parkinsons sjukdom. Han mår bra när han sysslar med något. Fotografering är en viktig livlina. I april uppmärksammas Parkinsons sjukdom i hela världen.

Nyhetsbild

Han har färdats på Kristinestadsvattnen i 60 år – i mitten på maj åker båten i sjön igen

Oron i kroppen börjar göra sig påmind runt valborg – ett par veckor senare ligger "Majsan" i blötan. Fast helst kör Jan-Erik Rosenberg bil.

Nyhetsbild

Nu är det bekräftat: Astrid Qvist i Närpes är äldst i Finland

Finlands äldsta levande person är Astrid Qvist i Närpes som nyligen fyllde 109 år. Färska uppgifter bekräftar att hon är äldst.

Nyhetsbild

Speciellt val väntar – "Det ska vara tryggt att rösta också nu"

Specialarrangemang krävs så att så många som möjligt tryggt kan rösta i kommunalvalet i juni. Den speciella situationen är en utmaning men jag det lyckas bra, säger Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad i centralvalnämnden Kristinestad.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Oljepriset driver på växthusodlarna samla sig fackligt – och svårt enas om kommunfusion

Ur Historiska arkivet vecka 13/1971. Det allt kärvare ekonomiska klimatet får också växthusodlarna i Sydösterbotten att planera fackorganisation, svårt nå enighet om fusion mellan Kristinestad och de tre landskommunerna och i Lappfjärd nattdansade över tusen ungdomar. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 30.3–3.4.1971.

Nyhetsbild

Désirée följer sin mormor i spåren på Lappfjärds folkhögskola – fast ämnet är ett annat

Désirée Saarela-Portins hjärta klappar för Lappfjärd. Hon minns barndomens somrar hos "mommo" Elvi med värme. Nu återvänder hon dit.

Nyhetsbild

Köttmästaren vet hur påsklammet smakar som bäst: "Det ska vara mycket mintgelé"

Köttmästaren Reijo Mäki-Ontto tipsar om lammrätter både för den som har gott om tid för förberedelser, och för dem som inte vill lägga ner så mycket möda. Men glöm inte mynta och rosmarin, hälsar han.

Nyhetsbild

Ny lokal måste sökas i Dagsmark då kommunalvalet flyttades

De som röstar i Dagsmark på den egentliga valdagen gör det i en annan lokal än de är vana vid. Nu blir den gamla skolan vallokal.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: "Skalpellen" Forsén tog hoppen i Raivolarennen med stil – och karavan ut till Gåshällan när isvägen öppnade

Ur Historiska arkivet 3/1996. Höga och låga, korta och långa hopp i Öjskogsparken, tusen tog isvägen ut till Gåshällan, förening för judo och jujutsu grundades och Kristinestad ansluter sig till Internet. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–28.3.1996 – för 25 år sedan.

Städare slutar i Kristinestad

Två av stadens städare slutar i Kristinestad.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Viveca och Torgej segrade i teckningstävling – och strejken bland metallarbetarna är slut

Ur Historiska arkivet vecka 12/1971. Många deltog med bilder i teckningstävling i Kristinestad, arbetet på karosserifabrikerna i Närpes återupptogs och Krafts supporterklubb har redan över 100 medlemmar. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–27.3.1971.

Nya ekonomidirektören: Samarbete krävs för att få ordning på Kaskö finanser

Intressant och utmanade. Så säger Esa Högnäsbacka som med glädje fram emot att börja jobba som ekonomidirektör i Kaskö.

Nyhetsbild

Sju hus med historia presenteras i Kristinestad

Vad har Krepelinska gården, Hasselblattska gården, Gustavssons rökeri, kapten Blombergs hus, Carlströmska bagarstugan, kapten Parmans hus och Weckströmska gården i Kristinestad gemensamt?

Nyhetsbild

Sjökaptenens gård intresserar besökare i Kristinestad – "Skyltar bra sätt att få veta mera"

Många besökare vill gärna veta mera om de gamla husen och vem som bott i dem, säger Margaretha Reinlund i Kristinestad som gärna delar med sig av historien bakom sjökapten Parmans gård.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Sigurd Eriksson mästare på stadsfjärden med sina två gäddor – och Rickséns övertar K-hallen i Näsby

Ur Historiska arkivet vecka 11/1971. Endast ett fåtal fick napp i fisketävling i Kristinestad, en livsmedelsaffär mindre i Näsby och polisen stoppade ungdomar i stulen bil i Dagsmark. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 16–20.3.1971.

Nyhetsbild

Katarzyna bytte Warszawa mot Kristinestad – nu jobbar hon heltid och studerar till ingenjör på distans

Med endast en väska fylld av sommarkläder i handen äntrade Katarzyna Palimaka sitt nya hemland för tre år sedan. Nu heltidsjobbar hon i Kristinestad samtidigt som hon studerar till ingenjör i Raumo.

Nyhetsbild

Ole Norrback fyller 80 år: "Samhället har blivit onödigt kallt"

VASA Ole Norrback anser att coronapandemin blottat ett revirtänkande som länge funnits hos politiker och myndigheter. – När krisen är över måste man fundera igenom hur samarbetet skulle kunna fungera bättre.

Nyhetsbild

Bostället antog utmaningen och hakade på den virala danstrenden – "Tanken är att sprida glädje"

Nu har den populära dansutmaningen Jerusalema challenge nått Närpes. Personalen på Bostället hakade på trenden och videon har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.

Nyhetsbild

Nu drar cancerföreningen igång insamlingen igen efter fjolårets avbrott – "Alla bäckar små bidrar"

Coronapandemin har inneburit nya och fler utmaningar för Österbottens cancerförening. En är att samla i medel för att kunna stöda insjuknade och närstående. Därför startar man nu igen Stop cancer-insamlingen som avbröts i fjol.

Nyhetsbild

Astrid Qvist från Närpes är äldst i Finland – fick uppemot 90 gratulationskort på födelsedagen

Närpes äldsta invånare, som numera också torde vara Finlands äldsta, firade nyligen sin 109-årsdag med blommor, tårta och massvis med gratulationskort.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Rektorn guidade runt 300 gäster i folkhögskolans luxuösa lokaliteter

Ur Historiska arkivet vecka 10/1971. Representanter för sju folkhögskolor träffades – och tävlade – på SÖFF i Yttermark, brandstation ska byggas i Korsnäs och laxfiskare från Skaftung dömda till böter. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 9–13.3.1971.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Metallarbetare i Närpes strejkar för fjärde veckan – och nattlig gäst provsmakade mat i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet vecka 9/1971. God stämning bland strejkande i Närpes, nykterhetsungdomar samlades på Vargberget första sportlovsdagen och hungrig inbrottstjuv i Lappfjärd. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–6.3.1971.

Nyhetsbild

I ny spalt får läsarna fråga juristen: "Det finns inga lätta frågor inom juridiken"

Vad ska vi göra nu då? Den frågan är en av de svåraste Christian Näsman mött under sin karriär inom juridiken. Nu börjar han också besvara läsarfrågor.

Nyhetsbild

Stig och Marita hittar ljusglimtar trots begränsningarna – långpromenader på tumanhand kompenserar

Myskväll varje fredag, långa promenader, kaffe på sommarstugan och snöskottning hör till glädjeämnena för Stig och Marita Forsström i Kristinestad. De väljer att ta vara på det positiva i tillvaron, som under en lång tid har präglats av social återhållsamhet.

Ny dagislärare i Kaskö

En ny lärare träder till inom småbarnspedagogiken på daghemmet Ankaret i Kaskö. Två personer var intresserade av jobbet.

Nyhetsbild

Hon blir apotekare i Storå – ställer inte upp i valet i Kaskö

SFP:s gruppordförande ställer inte upp i kommunalvalet i Kaskö. Hon har valts till apotekare i Storå och vill därför dra ner på sina politiska uppdrag.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Marthor samlades i det nyrenoverade och varma församlingshemmet – och Finby uf gick i graven

Ur Historiska arkivet vecka 8/1971. Hundratal marthor fick höra om skolfrågor, Finby ungdomsförening höll sitt sista årsmöte och farmer har upphört i Korsnäs. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–27.2.1971.

Nyhetsbild

Kö kortas med tillfälligt dagis i Kristinestad – placeras bredvid skolbyrån

Det är kö till dagvårdsplatser för de minsta barnen i Kristinestad. Nu inrättas en tillfällig enhet så att alla barn kan få plats inom utsatt tid.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Makarna Bärdén i Gottböle producerar de bästa rävskinnen – och korvförsäljningen gick het på kylslagen marknad

Ur Historiska arkivet 2/1996. De bästa rävskinnen kommer från Gottböle, nybildade Botniarosk tar hand om soporna och Harrström uf köpte kvarnbackstomten. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 3–27.2.1996 – för 25 år sedan.

Nyhetsbild

Sophinken slog både diamanter och rosor – Carina Sjöström tillverkar jord på japanskt vis

Nu har Carina Sjöström en egen jordfabrik hemma i Lappfjärd. Det började med en udda födelsedagspresent.

Nyhetsbild

Många samtal innan Karl-Erik, 97, fick veta att han får sprutan

Efter många samtal och efter att sonen Karl-Henrik personligen kollat kom Karl-Erik Blomberg äntligen med på vaccinationslistan i Kristinestad.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Aldrig för sent lära sig simma – vuxna på kurs i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet vecka 7/1971. Stort intresse bland vuxna att lära sig simma i Lappfjärd, kommunfullmäktige enhälligt för en simhall i Närpes och scoutflickor söker ledare med ljus och lykta. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–20.2.1971.

Nyhetsbild

Läsarbilder: Snöiga vyer och häftig iskonst – se bilder från vintriga Sydösterbotten

Sydin bad om era vintrigaste fotografier – och det fick vi. Här kan du spana in alla fina läsarbilder.

Nyhetsbild

Stadsfjärden i Kristinestad är nu en välbesökt friluftsled – också cykeltur går an på isen

Solskensdagar är Stadsfjärden välbesökt. Men inte heller blåsigt väder hindrar inte entusiasterna från att ta en tur på isen. Många visar sin tacksamhet för att där finns plogade isvägar och skidspår och tackar genom att använda dem flitigt.

Nyhetsbild

Upprop: Nu vill vi se fina vinterbilder

Ska du ge dig ut i den vintriga omgivningen i veckoslutet? Om svaret är ja: ta kameran eller mobilen med. Nu efterlyser Sydin vinterbilder från alla håll och kanter i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Alla får bidra till iskonstverket på torget i Kaskö – "Vi har ingen speciell plan på vad det ska bli"

Nu tar en iskreation form på torget i Kaskö – och hela staden är välkommen med i bygget. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Isslott är under planering bland annat i Närpes.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Griskött exporteras till Sovjetunionen – och elandelslag bidrar till bygget av sportstuga på Högåsen

Ur Historiska arkivet vecka 6/1971. ÖK i Kristinestad exporterar svinkött till Sovjetunionen och skolorkester gav konsert i Yttermark. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 10–13.2.1971.

Nyhetsbild

Coronan sätter stopp för många sätt samla in pengar – då började de sticka strumpor i stället

Äldre personer i ekonomiska trångmål är denna gång i fokus för insamlingen Gemensamt ansvar. En nyhet är att man i Kristinestad stickar strumpor som säljs. Den har också inspirerat grannförsamlingen Närpes.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Bönderna i Lappfjärd går in för samkalkning av sina åkrar

Ur Historiska arkivet vecka 5/1971. Ett 30-tal Lappfjärdsbönder börjar samarbeta kring kalkningen, Grillbaren i Närpes har nya ägare och i Kristinestad sköts en mårdhund. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–6.2.1971.

Nyhetsbild

Sören är på ständig jakt efter nya motiv – kameran hänger alltid med

Den ivriga naturfotografen Sören Kronman har så gott som alltid kameran nära till hands. Fågelfotografering är ett stort intresse, och ibland blir småfåglarna så vana med hans närvaro att det föreligger risk för kollision.

Nyhetsbild

Milo Mäkelä var först ut i fjol – nu har 20-talets nyårsbaby redan blivit ett år

Pulkåkning, att bygga på ordförrådet och att hänga med storebror på upptåg. Det hör till Milo Mäkeläs intressen nuförtiden. På nyårsdagen firade han sin ettårsdag.

Nyhetsbild

Inga kurser och ingen träning i grupp – nu försöker man stoppa smittspridningen

Nya restriktioner har införts i Sydösterbotten efter att mutationsvirus konstaterats i Närpes och smittsituationen försämrats. Medborgarinstituten i de tre städerna ordnar inga kurser som kräver fysisk närvaro i februari och simhallen i Närpes håller stängt.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Rainer Sjöbacka installerades som kyrkoherde i Övermark – och Dagsmarksyngling vann Bingobil

Ur Historiska arkivet vecka 4/1971. Biskop Vikström installerade kyrkoherde Rainer Sjöbacka, yngling från Dagsmark tog hem jokervinst och möte i Tjöck kräver att Bötombergssändaren prioriteras. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 26–30.1.1971.

Nyhetsbild

Kristinestad får ny skolcoach

Uppdaterad. De svenska skolorna i Kristinestad får en ny skolcoach, en teolog som nu jobbar som kantor.