Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Snart börjar jakten på hole-in-one i Perus – byföreningen öppnar niohålsbana

Utbudet av aktiviteter breddas vid Pärus café. Snart går det att spela minigolf där.

Nyhetsbild

Hand i hand-motiv favoritfoto för unga i Kristinestad

Ett svartvitt foto med koncentrerat motiv är ungdomsfullmäktiges favorit bland de foton som tolkar temat Tillsammans. Fotona har visats i Kristinestad.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Textning och skyltning nya ämnen på SÖFF:s handelslinje – och våldsam brand hotade ödelägga hel by i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet vecka 20/1972. SÖFF:s avgående och nya rektor presenterade en rad nyheter för sina studerande, hemska rykten om ihjälslagen man saknade grund och brand i Lappfjärd hotade också kyrkan. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–20.5.1972.

Nyhetsbild

Ung företagare tog sig igenom pandemiåren: "Hade jag vetat skulle jag nog ha väntat med att starta eget"

Anna Norrvik hade bråttom att bli klar med sina kosmetologstudier. Hon gjorde undan tre års studier på två och ett halvt år. Så startade hon ett företag och hittade en lokal. Då slog corona till.

Nyhetsbild

Koordinator i Kristinestad fortsätter jobba ett år till

Koordinatorn för hobbyverksamhet i projektet Kristinestadsmodellen fortsätter jobba till utgången av juni 2023. Hon handleder också ungdomsfullmäktige.

Nyhetsbild

Sydin frågar: Vad är bäst med Skaftung? Och saknas något där?

Närheten till havet är en sak som flera ortsbor nämner som det bästa med Skaftung. Men allt finns inte där.

Nyhetsbild

Blivande beväringar är både för och mot Nato – och militärtjänstgöringen har sina fördelar

I juli inleder Ludvig Nordin, Tobias Liljedal och Amel Susic sin militärtjänstgöring. Det ser de färska studenterna fram emot. Men ett Natomedlemskap är de lite kluvna till.

Nyhetsbild

Anni och Elviira hittade sitt favoritfoto direkt – där högstadieelever tolkat temat tillsammans

Foton med tolkningar av temat Tillsammans visas nu i Kristinestad. De har skapats under ett projekt som genomförts i stadens finska högstadium.

Nyhetsbild

Melissa från Kalax tävlar i Mästare-finalen – om hon vinner går vinstpengen till en klar adress

Den här veckan går finska mästerskapen i yrkesskicklighet av stapeln i Björneborg. 18-åriga Kalaxbon Melissa Ribeiro är den enda från Yrkesakademin i Österbotten som i år tagit sig vidare till finalen i Mästare-tävlingen.

Nyhetsbild

För 10 år sedan: Eleverna i Dagsmark tar farväl av sin skola efter 133 år – i Närpes smyckar unga konstnärer högstadieskolan

Ur Historiska arkivet 8/2012. Skolan i Dagsmark stängde för sommarlov en allra sista gång, unga konstnärer sprider positiva tankar i Närpes högstadieskola och Harrström får djurpensionat. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 17–31 maj 2012 – för tio år sedan.

Nyhetsbild

Aktiva pensionärer tar ton: "Servicetaxi bör utvecklas i takt med att banker stänger i byarna"

Pensionärernas kunskap och erfarenhet bör tas tillvara, framhåller pensionärsföreningarna i Närpes och Övermark i budkavlen till stadens ledning. Uppvaktningen är ett led i pensionärsförbundets 50-årsjubileum.

Nyhetsbild

Det ska gå att åldras tryggt i Kristinestad, tycker pensionärer – och lyfter fram bostäder och service

Bostäder som passar äldre, service och hälsovård lyfter PIKT och Lappfjärds pensionärsförening fram i sin budkavle till Kristinestad. Förebyggande arbete och att hitta information understryks också.

Nyhetsbild

De "åldersrika" i Kaskö vill att deras kunskap ska tas tillvara – "borde få vara med och planera boendeformer"

I Kaskö kallar sig pensionärerna  för "åldersrika". De deltar i pensionärsförbundets budkavle och vill bli betraktade som en resurs snarare än som en utgiftspost för kommunen.

Nyhetsbild

De stupades dag hedrades i dag – en historisk dag för Finland

Bland annat i Närpes har blommor lagts ned vid hjältegravarna i dag, på De stupades dag.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Sven Nyman inledde målskyttet när Kraft slog KIK i cupkvalet – och Korsnäs ger fusion med Pörtom tummen ner

Ur Historiska arkivet vecka 19/1972. Överraskande stora svårigheter för Kraft att rå på KIK i cupkvalet, Övermarkelever fick prova på att släcka brand och Korsnäs tar helt avstånd från förslag om fusion med Pörtom. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 9–13.5.1972.

Nyhetsbild

De hjälper ukrainska landsmän hitta jobb och hobbyer – "Jag drömmer om att Ukraina en dag ska bli som Finland"

Dima Buts, Yaroslav Minkin och Yuliya Lyubych i Kristinestad har redan lyckats lotsa ut ukrainare i arbetslivet. De vill hjälpa sina landsmän att hitta en plats i sitt nya lokalsamhälle.

Nyhetsbild

Sydin frågar: Är det rätt beslut att Finland vill gå med i Nato?

Bättre sent än aldrig för Natomedlemskap, tycker personer vi träffar i Närpes på torsdagen. Men det fanns också en viss tveksamhet till ett finskt medlemskap i Nato.

Nyhetsbild

16 lärare valda i Kristinestad – tjänster besattes för ett läsår

Nu är det bestämt vem som sköter 16 lärartjänster i Kristinestad nästa läsår. Sex tjänster finns i svenska skolor och de övriga i finska skolor.

Nyhetsbild

Rekordmånga unga på 20-åriga café Albert i Närpes – "Hemma bra men Albert bäst"

Ungdomscaféet har varit en trygg samlingsplats för ungdomar i Närpes i 20 år. Ungdomarna själva kallar det för sitt andra hem. Den här veckan ordnas lite extra program för att fira jubileumsåret.

Nyhetsbild

Navid drivs av nyfikenhet och ett behov av att förstå – "Mitt första ord var inte mamma eller pappa, utan varför"

Om Navid Modiri bjuder dig på lunch kan det vara ett tecken på att du har utmanat honom eller att han vill förstå dig bättre. På onsdag föreläser han i stadshuset i Närpes, om bland annat mångfald och integration och ”mellanförskap”.

Nyhetsbild

Runeberg, Greta Garbo och nu även Kjell Skoglund – Påskmark har fått sin egen riddare

Nu kan Kjell Skoglund också titulera sig riddare, förlänad av Kung Carl XVI Gustaf. I höst får Finska akademien även lära sig hur man gör pengar av luft på torpet i Påskmark.

Nyhetsbild

Kasköbon Thomas Skur leder brottsbekämpningen i Österbotten – där det sker cirka 20 000 brott om året

Varje dag begås nya brott. Men ingen dag är den andra lik i det här jobbet, säger sektorchefen för brottsbekämpning vid Österbottens polisinrättning, Kasköbon Thomas Skur.  I Österbotten sker 18 000–20 000 brott om året, och utredningsprocenten för dem är landets bästa.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Mats tog skolmognadstest för att börja skolan – och i Kristinestad var det 18,3 grader varmt på första maj

Ur Historiska arkivet vecka 18/1972. Skolmognadstest för övermarkbarn, mjölklassen minskar och Tauno Miettinen vann lionscykeln. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 4–8.5.1972.

Nyhetsbild

Sofia är omgiven av sin stora familj som snart blir ännu större – men vägen dit har inte varit lätt

Morsdagsintervju. I en stor familj är det mycket av allt, inte bara de många raderna av skor i hallen, säger Sofia Ek i Pjelax och räknar upp: massor av kärlek, lek, tvätt som aldrig tar slut, disk... Nu väntar hon sitt sjätte barn.

Nyhetsbild

Frida Nylund ska leda Röda Korset i Österbotten: "Modigt att ta in en utomstående"

Frida Nylund vill göra Röda Korsets arbete mera synligt i Österbotten. I sommar blir hon verksamhetsledare för Österbottens svenska distrikt.

Nyhetsbild

Närpes Marthaförening läggs ner efter 112 år – men de trivsamma träffarna fortsätter

Gunnel Hannus blir den allra sista med titeln ordförande för Närpes Marthaförening. Nu läggs nämligen föreningen ned. Sekreteraren Maja Nordmyr har räknat ut att medlemmarnas medelålder är över 80.

Nyhetsbild

Pensionärer vårstädar vid Bostället – känner visst ansvar trots att enheten är kommunal

Rabatter, äppelträd och buskar vid servicehemmet Bostället får sig en genomgång då Närpes pensionärsförening vårstädar.

Nyhetsbild

För 10 år sedan: Tvillingarna Frida och Freja med och lyfter Sportings damlag – och klart vem som driver nya Närpeshotellet

Ur Historiska arkivet 7/2012. Sportings damfotboll mår bättre än någonsin, Lasse G Ab och Ann-Christine Grönholm valdes till krögare för det nya hotellet och restaurangen i Närpes och Paviskrögaren satsar på lokalt. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 5–12 maj 2012 – för tio år sedan.

Nyhetsbild

Företagarna Elsi och Hilkka i Kristinestad tackar för sig – "Hittills har jobbet kommit först"

Två väninnor som länge varit företagare varvar ner i Kristinestad. Hittills har jobbet kommit först men nu blir det tid för annat. Båda förlängde sin tid i arbetslivet med flera år och har tillsammans varit företagare i 86 år.

Nyhetsbild

Efter elva år i Sverige flyttade Mikaela hem igen – och tog jobbet och sambon med

Mikaela Kortell tog chansen att flytta hem efter elva år i Stockholm då hon och sambon längtade efter en lugnare livsstil. Den hittade de i Lappfjärd.

Nyhetsbild

"Gammal, förstörd och stinkande" – ukrainska Alla klarade bara av en natt i Kristinestad

Flytten till Kristinestad blev inte som flyktingkvinnan Alla från Ukraina tänkt – en natt i risig lägenhet räckte.

Nyhetsbild

Sol över vårsången i Kristinestad – Pipsa med dirigent var årets överraskning

Årets överraskning lät vänta på sig en aning när manskörerna sjöng in våren i Kristinestad. Publiken fick vänta tills vintern först rasat ut innan det var dags.

Nyhetsbild

Yogan tog Robin till Spanien – där hittade han sin egen "hjärtefyllda by"

Sökandet efter en bredare syn på hälsa ledde in Robin Tåg på yogan. Den i sin tur tog honom från Pörtom, via Stockholm och Barcelona, till den spanska ön Menorca där han nu hittat sitt hem.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Anders Teir tvåa i matematiktävling – och Pörtomborna röstade för samgång med Närpes

Ur Historiska arkivet vecka 17/1972. 20 000 skolelever tävlade i matematiktävling, klar majoritet i Pörtom för fusion med Närpes och klart att Tjöck kommun överförs till Kristinestad nästa år. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 26–29.4.1972.

Nyhetsbild

Fjorton får bidrag då kristen fond delar ut 12 000 euro

Fjorton sökande har beviljats bidrag ur Gunvor och Bo Skogmans fond. Den är en allmännyttig fond för kristen verksamhet i hemlandet och utlandet. Totalt delas 12 000 euro ut i år.

Nyhetsbild

Ny slöjdlärare vald i Kristinestad

En ny lärare i slöjd har valts till Kristinestads medborgarinstitut. Nuvarande textilläraren går i pension.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Ny budfirma skapar 17 nya sommarjobb – och polisen anhöll två hembrännare

Ur Historiska arkivet 4/1997. Närpesbo skapar 17 nya sommarjobb åt ungdomar i Kristinestad och Närpes, polisen lade beslag på 87 liter hembränt och två apparater i Finby, och ny mässa blev en succé. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 10–29 april 1997 – för 25 år sedan.

Nyhetsbild

Röda Korset i Kaskö har gratis-loppis för stadens 100 ukrainare – och fick donation av lokala Lions

Omkring 100 ukrainare bor nu i Kaskö. Två gånger i veckan kan de gå på gratis-loppis dit ortsbor skänker husgeråd, kläder med mera. Mest akut är behovet av hygienartiklar och sådant kan Röda Korset köpa tack vare en lokal Lions-donation.

Nyhetsbild

Tre lärare valda till finska skolor i Kristinestad

Nu har det bestämts vem som ska sköta tre tjänster inom finskspråkiga skolväsendet i Kristinestad.

Kokerska vald i Kristinestad

En ny kokerska träder till i finska högstadiet i Kristinestad vid månadsskiftet.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Trångbott Övermarksnickeri bygger ut på central tomt – och SÖU tog upp frågan om fördelningen av danskvällar

Ur Historiska arkivet vecka 16/1972. Snickeriföretag får köpa tomt i Övermark för nybygge, festfördelningen på tapeten när SÖU höll vårmöte i Korsnäsgården och folkskolbarnen i norra Näsby överförs till Kalax-Tjärlax skoldistrikt i höst. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 18–22.4.1972.

Nyhetsbild

Karl-Gustav planerar redan nu sin sommarträdgård – och lyxar till det med egen strandpromenad

Tema: Trädgård och lantbruk. Nu är den rätta tiden för Karl-Gustav Rosendahl i Övermark att börja inreda sitt "vardagsrum". Han tar plats bland krukor och jord i garaget på gården och börjar så sina frön.

En vill bli diakoniarbetare i Kristinestad

En person är intresserad av att jobba som diakoniarbetare i Kristinestads svenska församling.

Nyhetsbild

Pia är polisen som blev dagisföreståndare: "Också i det här jobbet är det fart på"

Det är inte barnen utan daghemsföreståndaren Pia Knös som får leka prinsessa en stund på daghemmet Päivis den här dagen. Orsaken är att hon fyller 50 på fredag. Hon är poliskonstapeln som leder Närpes enda finskspråkiga dagis.

Nyhetsbild

Alli Wesander somnade in strax efter 100-årsdagen

Alli Wesander, vars 100-årsdag uppmärksammades i Sydin förra veckan, dog i lördags. Hon blev 100 år och fem dagar.