Lokalt

Människor

Två Närpestjejer åker på självständighetsfest hos statsministern

Två fjärdeklassare från Mosebacke skola åker på den självständighetsfest som ordnas i Ständerhuset i Helsingfors den 5 december.

Nyhetsbild

Teater tävlar inte mot serietittandet tycker teaterpedagogen

På en teater jobbar inte bara skådespelare. Som teaterpedagog hjälper Sarah Bergkulla publiken att reflektera över teaterupplevelsen och tillämpa tematiken i sina egna liv.

Nyhetsbild

Närpesbon blev skådespelare på läroavtal – "Det är alltid roligt att få spela teater på dialekt"

Jonas Bergqvist inledde sin teaterbana på Närpesrevyn. Sju år efter sin första revy hade han ett läroavtal på Wasa Teater som skådespelare, teatern som sedan tolv år hans arbetsplats. Nu är han aktuell i jubileumsföreställningen Spelman på taket.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Om Esso vid torget och ny vattenledning till Kaskö...

Ur historiska arkivet, vecka 42/1969: Bland annat om oljeinköp i Lappfjärd, Essostationens nya innehavare , Helsingfors aktiebanks Närpeskontor och vem som bygger vattenledningen till Kaskö kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–18.10.1969 – för 50 år sedan.

Nyhetsbild

Funktionshindrade stöter på många hinder – "Ibland känns det som om vi skulle ha låg status"

Stötestenarna vid Salutorget i Kristinestad är många för dem som har svårt att röra sig. Kanter, trappor och dörrar kan ofta vara problematiska. Sydin gick en vandring på stan med två medlemmar i handikapprådet.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Bengt återfick sin bänk – med fem minuters marginal

Den försvunna bänken i Benvik har kommit tillbaka. Och tänkte försvinna igen. Nu har Bengt Haglund i Kaskö fått nog och satt dit en plaststol i stället.

Nyhetsbild

Ulrica från Närpes driver hotell i Cornwall – tv-serier lockar turister till den engelska kusten

I det sydvästligaste hörnet av England ligger det vackra och numera vida kända Cornwall. Landsändan har länge varit ett omtyckt semesterställe för britterna men sedan tv-serierna "Poldark" och "Doc Martin" fått spridning kommer folk från hela världen hit. Det kan Ulrica och Brad Harris intyga.

Nyhetsbild

GALLUP: Så här tycker Kasköbor om folkomröstning och fusion

Sydin gick ut på stan i Kaskö och ställde två frågor: 1) Ska du rösta i den rådgivande folkomröstningen? 2) Vad tror du skulle förändras vid en fusion med Närpes. Här kan du läsa vad åtta personer svarade på dessa frågor.

Nyhetsbild

Nu hänger gratis "frukt" i träden i Kristinestad – de som behöver får plocka åt sig

Glimmade det till i trädet där? Jo, det kanske det gjorde om du körde eller gick förbi ett reflexträd.

Nyhetsbild

Kampen för Itohan lönade sig – fick äntligen uppehållstillstånd

Många engagerade sig för nigerianska Itohan Okundaye och hennes son i Kristinestad. Och nu fick hon ett efterlängtat brev på posten.

Nyhetsbild

Kstad erbjuder kommunplatser för fler flyktingar

Kristinestad säger ja till nya kommunplatser för flyktingar, mer personal som jobbar med integration behövs.

Nyhetsbild

Lite missnöjd med pumporna – men nästa år går hon in för revansch

Hon hade hoppats på mer – eller rättare sagt tyngre. Om HSS Media ordnar pumpatävling nästa år igen är Manuela Tigerstedt säker på sin sak. Då går hon in för revansch.

Församling fortsätter söka vikarie för värdinna

Sökandet efter vikarie för värdinnan i Kristinestads svenska församling fortsätter. Fem sökande räckte inte för församlingsrådet.

Nyhetsbild

Efter elva års paus: Kurator återförenas på scen – och kanhända för ny skiva

Den allra första spelningen blev en mardröm. Den kan medlemmarna i Kurator skratta gott åt i dag, 20 år senare. Nu återförenas Kurator efter ett uppehåll på elva år, i Åminne på fredag - men kanhända det också resulterar i ett album med nya låtar.

Nyhetsbild

UR ARKIVET: "Heavy har aldrig varit ute"

UR ARKIVET – 24.8.2003. Medlemmarna i Kurator var inte ens födda när den nya vågen av brittisk metall (New wave of british heavy metal, NWOBHM) svepte över världen, men vad har det nu egentligen med saken att göra. Metallvågen har aldrig ebbat ut. Den har varit något svagare i perioder, men nu hittar den tunga traditionella heavyrocken åter nya lyssnarskaror.

Nyhetsbild

Bokfixaren Sara Söderbacka får nöta in alfabetet varje dag – och tycker att alla sorters böcker är bra

EN DAG MED: Sara Söderbacka. Det händer mer på ett bibliotek än besökarna upplever när de kommer in i den lugna, tysta miljön. Sydin har besökt stadsbiblioteket i Kristinestad, Wendelinska gården, som är Sara Söderbackas arbetsplats. Och där undrar vi om någon längre behöver en bok som Stereo Hifi-handboken från 1979.

Nyhetsbild

I år träffades Frattarna för 40:e gången – "Ju äldre man blir, desto nödvändigare är det att träffas"

På ett bröllop tyckte kusiner som har Granlund och Källmossen som gemensamma nämnare att de borde träffas oftare. De gjorde slag i saken, och i år var det samling för inte mindre än 40:e gången.

Nyhetsbild

Skrev bok om åren med Turkanafolket – "Omtumlande att hamna i Afrikas öken"

Maria Wallin i Närpes har bott några år på ett av världens mest avlägsna ställen. Hon har nu skrivit en bok om de mest omvälvande åren i sitt liv bland Turkanafolket i norra Kenya. Allt var så annorlunda.

Nyhetsbild

Galopperar och hoppar som på riktigt – men med käpphästar

Hästhoppning är Emma Långströms grej, både med riktiga hästar och låtsashästar. Hemma i Korsnäs har hon nämligen ett eget stall – med fem käpphästar i. De motioneras, borstas och utfodras precis som på riktigt.

Nyhetsbild

Familjen Antfolk är hängivna Saabfolk – nu har de elva stycken

Familjen Antfolk i Rangsby äger ungefär 7,6 procent av alla Saab-bilar som finns i trafik i Närpes. Deras intresse för Saab är något som har smittat från generation till generation, ja till och med utanför familjens gränser.

Nyhetsbild

Avslöjandena uteblir i Håkan Nordmans tillbakablick

UR SYDINS ARKIV. Håkan Nordman har gjort det som SFP-kollegerna från riksdagen Ole Norrback och Ulla-Maj Wideroos sagt att de inte ska göra – skrivit sina memoarer och gett ut dem i bokform.

Nyhetsbild

Begravningsentreprenören: "Jag får vara ett stöd för människor och det känns viktigt"

EN DAG MED: Per Göthelid. I Per Göthelids jobb ingår det många människomöten och att vara en god lyssnare är en av de viktigaste egenskaperna. Han är ortens begravningsentreprenör – ett yrke som kanske inte är för alla.

Nyhetsbild

Äntligen får de spela basket i Närpes – men inte i centrum

Det tog tre år för Närpesborna att få en basketplan. Nu har planen färdigställts vid simhallen i Närpes och den har snabbt blivit en populär plats för såväl umgänge som basketspel.

Nyhetsbild

Han växte upp vid sanatoriet – såg kistor från köksfönstret

Som ett eget litet samhälle, så beskriver Lars Lövdahl barndomens Högåsen. Han växte upp där och berättar om prydliga trädgårdar men också ett barns upplevelser kring att se allvarligt sjuka människor i sin närhet.

Nyhetsbild

Tvära kast i vardagen för mångsysslaren som färdas lika bra på cykel som i taxi

EN DAG MED: Gun-Maj Rosenstedt. Hon är 57-åringen som lever som om hon vore 20. Det är en hel del som Gun-Maj Rosenstedt från Perus hinner med under en dag, allt från taxiresor till motionspass uppe i Bötombergen.

Nyhetsbild

Upplever kulturen i Finland såväl som i Italien: "Här har folk en annan attityd"

Den finländska kulturen är lugn och avslappnad i jämförelse med allt jäkt i Italien. Det tycker italienska Giorgia Convalle, som just nu befinner sig på sommarutbyte hos Rebecka Gullans i Närpes.

Nyhetsbild

Sture Lassfolk rustade upp gammal Volvo: "Allt som går att få loss har varit loss"

Sture Lassfolk har alltid varit intresserad av bilar och att skruva. Hans största renoveringsprojekt hittills, en Volvo PV 544 från 1966, lade han och sönerna över tusen timmar på.

Nyhetsbild

Brita Larsdotter halshöggs och brändes – "såsom försvunnen till trolldom"

Den 8 december 1677 föll Brita Larsdotter för bödelns yxa i Solvängen, bland annat anklagad för att ha ridit på en vit kalv till Blåkulla. Häxprocesserna resulterade i fyra avrättningar i Kristinestad.

Nyhetsbild

Här avrättades häxorna – viktigt att ha vatten nära till hands

Folket fruktade att häxorna skulle förbanna staden under avrättningen – därför var Solvängen en bit utanför Kristinestads stadskärna en ypperlig plats. Också vid Flybäcken ska ett par häxor ha tagit sina sista andetag.

Nyhetsbild

Äventyrliga Gurli har bott i flera konfliktdrabbade länder: "Hemma är där jag är"

Närpesbördiga Gurli Johansson har sedan ung ålder haft en äventyrslust som få. Allt började som 18-åring då hon flyttade till New York. Efter det har hon bott i många länder som få personer besöker. Nu är hon 85 år och fortsätter missionera.

Nyhetsbild

Steg snett och svimmade av smärta när stolen gled undan – slog ut fem tänder

Stolen gled bakåt när Inga Perjus skulle resa sig och hon måste ta stöd mot sitt nyopererade ben. Smärtan var så våldsam att hon svimmade.

Nyhetsbild

Australiska Lorraine sökte sina rötter i Kristinestad – och provade på både talko och midsommarbastu

Förtjusningen över Kristinestad har lett till ett flertal återvändande resor för australiska Lorraine McBride. I år var en av resans syften att få uppleva staden mera som en lokalinvånare. Och det har hon gjort – bland annat på talko och midsommarfest.

Nyhetsbild

Busschauffören sover när andra rockar och rattar när andra sover

En dag med: Christian Ingves. Guide på en semesterresa genom Kroatien eller chaufför för hårdrockare på väg på konsert – den ena arbetsdagen är inte den andra lik för busschauffören Christian Ingves. Honom har vi följt under en arbetsdag till och från Tavastehus och konsert med Metallica.

Nyhetsbild

Bananbåten tar Paul Lenz runt hela den finländska kusten

I juni blev tysken Paul Lenz pensionär och då fick han äntligen påbörja ett efterlängtat äventyr. Tillsammans med sin tre meter långa ihopfällbara segelbåt ska han segla längs hela Finlands kust. Sydin träffade honom på campingplatsen i Kaskö.

Nyhetsbild

Birger fyller 100 år och gymnastiserar varje dag

Romanen 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann är en av 2010-talets mest uppskattade böcker. I Kristinestad har man nästan en egen version, fast ett lämpligare namn kunde vara 100-åringen som gymmar varje dag. Birger Ingves är pigg och tacksam, och på fredag fyller han år.

Nyhetsbild

I Göstas trädgård ligger Japan inte långt från Härkmeri

För 83-åriga Gösta Sjöqvist börjar en vanlig dag klockan fyra på morgonen och vid nio på kvällen är han redo att lägga sig till sängs. Han medger att han kanske är lite rastlös och ligger helst inte och latar sig allt för mycket. Och mest energi, det lägger han på trädgården, som han gärna visar upp för besökare.

Nyhetsbild

Team Rynkeby på slutrakan – på lördag når de sitt mål i Paris

1 500 cyklade kilometer på 10 dagar. På lördag sammanstrålar Team Rynkeby Vasa med 2 100 cyklister från sju länder i målet Paris.

Nyhetsbild

Ismaeil riskerar bli utvisad – "Då hamnar jag i fängelse"

I Iran var Ismaeil Mohammadi kritisk till islam, hotades och tvingades lämna sitt hemland. Nu riskerar han bli hemskickad. Han säger att han då skulle gå ett hemskt öde till mötes.  Men Migri och Åbo förvaltningsdomstol anser att han tryggt kan återvända till Iran. Nu står hans och hans finländska vänners hopp till Högsta förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Markus Norrback byter Närpes mot Malax

Politices magister Markus Norrback tar sig an nya utmaningar i Malax. Han säger upp sig från sin tjänst i Närpes efter att ha valts till Malax kommuns nya förvaltningsdirektör.

Nyhetsbild

Nu behöver Maria inte rullstolen längre – "Känns som att jag flyger fram"

Hon var så illa åtgången av sjukdomen att hon behövde assistans dygnet runt. Framåt tog hon sig enbart med hjälp av rullstol. Nu har Maria Lindell promenerat Tjejmilen – knappt ett år efter behandlingen som gav henne friheten tillbaka. Det känns som att jag flyger fram, säger hon.

Nyhetsbild

Mor och dotter utmanar varandra – odlar gemensamt men bara en kan vinna

Pumpautmaningen lockar fram tidningsläsarnas gröna fingrar. Sofie Guldén har aldrig odlat pumpa tidigare men blev sporrad av utmaningen. Hon tror på sig själv och hoppas att hon tar hem vinsten.

Nyhetsbild

Att cykla och göra slime är favoriter bland barnen på sommarklubb

Om inte det här fanns skulle jag vara ensam hemma och jag hatar det. Så säger Isabelle Högback, som är en av dem som deltar i sommarklubben i Pörtom.

Nyhetsbild

Racing blev Görans pensionärshobby – "Då är alla smärtor som bortblåsta"

Att köra racing med en gammal Ford ger en så mycket adrenalin att alla smärtor blir som bortblåsta. Det menar i alla fall Pörtombon Göran Sand, som kör Historic Race Cup i Jurva det här veckoslutet.

Nyhetsbild

Efter tretton år som taxiföretagare – nu sköter han kyrkans hus

I 13 år jobbade Korsbäckbon Kenneth Bergqvist med att köra taxi. Nu lägger han taxikörandet åt sidan och satsar i stället på sitt nya jobb som fastighetsskötare inom kyrkan. Men arbete inom kyrkan är inte något obekant för honom.  13 år i kyrkofullmäktige har gett en god insikt.

Nyhetsbild

Nu är Strandhem öppet igen – "En galen tanke förverkligas"

Efter en tyst period på tio år får nu lägergården Strandhem i Nämpnäs nytt liv med bland annat sommarcafé och djurgård. Dörrarna öppnades på tisdagen och redan på öppningsdagen hade flera intresserade tagit sig ut till Äggrund

Nyhetsbild

Fick pris för högkvalitativ fotojournalistik

Det var en märkbart berörd Hannamari Shakya som tog emot priset från Carina Appels minnesfond på onsdagen vid Kilens hembygdsgård.

Nyhetsbild

Team Rynkeby på väg mot Paris – lade ner blommor på Villes grav i Övermark

På tisdagsmorgonen startade Team Rynkeby Vasa sin cykelresa mot Paris. Vid lunchtid hade laget nått Övermark, där de lade ner gula blommor vid Ville Martens grav.

Nyhetsbild

Nu är biltraktorerna klara för provtur

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV. Det är åtskilliga timmar som Kurt Nygårds i Rangsby har lagt ner på att rusta upp två så kallade biltraktorer. Nu är de så gott som klara och ska testas i vårbruket. En tur till Fagerö lär det också bli.

Nyhetsbild

Berättelsen om Stark, Stefan och en motsträvig Tatraplan

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV.  1974: En långhårig hårdrockare vid namn Stefan Engelholm från Lappfjärd knackar på dörren till Irene och Mikael Stark i Korsnäs för att fråga om han får köpa deras Tatraplan. Han får dörren i ansiktet – bilen är inte till salu! I dag har hårdrockaren betydligt kortare hår – och är stolt ägare till bilen i fråga. Det här är berättelsen om Stark, Stefan och Tatraplan.

Nyhetsbild

Spritsmuggling i förbudstid dokumenterades – "fanns en spritkanister i varje fiskebod"

Fylleri, kriminalitet och smugglare – 100 år har gått sedan alkoholförbudslagen trädde i kraft. Nu har spritsmugglingen inom Kaskö tullkammardistrikt dokumenterats i ny bok.