Lokalt

Människor

Nyhetsbild

Nygammal badplats lockar till dopp – "Hoppar i på eget ansvar"

Det är inte bara de officiella badplatserna som lockar till dopp i Kristinestad. Badhusparken, där badstranden tidigare fanns, lockar igen. Och efter en insändare i Sydin kom en stege på plats.

Nyhetsbild

Patricia blev Patrick: "Jag har jagat efter åren jag inte fick uppleva som man"

Patrick Östman kände sig aldrig bekväm som kvinnan Patricia. Efter nästan 40 år i fel kropp blev ångesten för stor. I dag är han en man. Men att byta kön fullständigt är omöjligt, säger han.

Nyhetsbild

Kyrkogården kan berätta om många företagsamma kvinnor – och stenar som jättar slängt dit

På den plats där Närpes kyrka ligger i dag utförde man eventuellt skumma offerritualer för tusen år sedan. Det, och mycket annat, kunde man höra under tisdagens kyrkogårdsvandring i Närpes.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Asfaltmaskinerna rullar fram på Nya Kaskövägen och Korsnäs bygger internat för kurscentralens elever

Ur Historiska arkivet vecka 27/1970. Kaskö-Kauhajokivägen har fått asfaltbeläggning, barn med på sommarkoloni i Skrattnäs och kurscentralen i Korsnäs får elevinternat. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 1–4.7.1970.

Nyhetsbild

Sanela om att resa utomlands: "Alla borde tänka på att inte resa i onödan"

Det gör ont att inte kunna träffa släkt och vänner i Bosnien-Hercegovina, men för Sanela Krak är beslutet definitivt. Trots att det dröjer två år innan hon kan träffa svärföräldrarna igen vill hon inte ta onödiga risker.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Sista kullen primärskötare fick betyg på Högåsen – och hel yrkesskoleklass fick jobb på Närko

Ur Historiska arkivet juni/1995. De sista primärskötarna fick betyg på Högåsen, Närko anställde hel SÖY-klass och knapp med 4000-åriga anor hittades. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 1–29.6.1995.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Språkforskare flyttade till Skaftung för att studera Sideby-dialekten – och Bjarne Smeds ny lärare i Övermark

Ur Historiska arkivet vecka 26/1970. Rikssvensk språkforskare studerade Sideby-dialekten, lada brann i Nämpnäs och nya lärare till Övermark centralfolkskola. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–30.6.1970.

Nyhetsbild

Stig och Carina fick godkänt på första försöket – museigranskning lockade rekordmånga

Glänsande lack och motorer i olika storlekar fanns det gott om härom dagen i Kalax. Det kan bara betyda en sak: årliga museigranskningen.

Nyhetsbild

Solsken och strandliv hör sommaren till – sandbotten och hoppmöjligheter ger plus i kanten

När sommaren nu gjort intåg med gassande sol och höga temperaturer är det till havet som många söker sig. Till Sandbanken i Kristinestad har människor i alla åldrar sökt sig för att njuta av strandens svalka och på Vargholmens badstrand i Kalax är det liv och rörelse på både land och i vattnet.

Nyhetsbild

GALLUP: Hur gör du för att strandbesöket ska bli angenämt?

Sydin tog sig ut till stranden och ställde två frågor: 1. Vad är ett absolut måste i din strandväska? 2. Vad är dina bästa tips för en lyckad dag på stranden? Här kan du läsa vad fyra strandbesökare svarade.

Nyhetsbild

Kristinestadskillar älskar att åka sparkcykel – ”Men vi får inte vara någonstans”

Att åka sparkcykel och göra trick har blivit allt mer populärt. Ett gäng i Kristinestad är dock bekymrade. De har ingenstans att vara och deras egenbyggda hinderbana slås sönder kontinuerligt.

Nyhetsbild

Branden tog deras hem – nu ger Röda Korset dem tak över huvudet

Branden var knappt släckt när Röda Korset anlände till Linda Westberg och Henry Bergströms eldhärjade hem och bad dem följa med. I Röda Korsets nödbostad fick de sedan tak över huvudet. Vart de skulle ha tagit vägen om nödbostaden inte hade funnits har de ingen aning om.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Laxfiskebåtar är tidens melodi – i Skaftung finns redan fem och de blir fler

Ur Historiska arkivet vecka 25/1970. Skaftungbor bygger laxfiskebåt, mejerifolk möttes i Lappfjärd och Boris Sjögård invald i SFP:s centralstyrelse. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–18.6.1970.

Nyhetsbild

Häxförföljelserna i Kristinestad finns nu nerskrivna i en bok – "Dyster del av vår kvinnohistoria"

Bödelyxa och flammande bål. Så heter boken som Stina Engvall låtit trycka upp som visar hur livet i 1600-tals Kristinestad kunde sett ut och hur de dåtida häxförföljelserna straffade många oskyldiga kvinnor.

Nyhetsbild

Gallup: Vad har du för midsommarplaner?

Midsommaren väntar och Sydin gav sig ut för att kolla sydösterbottningarnas planer för helgen.

Nyhetsbild

Fagerö folkpark har stått tom bara en gång tidigare – den gången var landet i krig

På midsommardagen ekar dansgolven tomma i Fagerö folkpark, precis som de kommer att göra resten av den här sommaren. Det är första gången sedan krigsåren på 1940-talet som Rangsby uf inte kan anordna några danser och evenemang alls.

Nyhetsbild

Nu är det Elin från Närpes som basar för Kulturkarnevalen

Elin Svedman är sedan i tisdags ordförande för föreningen Kulturkarnevalen. Nu vill hon arbeta för att Kulturkarnevalen ska bli mer inkluderande.

Nyhetsbild

Mikaela Björklund byter roll från politiker till stadsdirektör: "Bra med sommarpaus så man kan ställa om sig" 

NÄRPES Nyvalda stadsdirektören Mikaela Björklund ser fram emot att få engagera sig i Närpes på heltid – och på arbetstid.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Lappfjärdsbor på resa i jordbrukets tecken – fick bland annat lära sig om potatislagring

Ur Historiska arkivet vecka 24/1970. Lappfjärdsexkurrenter lärde sig lagra potatis, flagghissning i Kaskö och många nya elever till centralskolan i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 9–13.6.1970.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Bankdirektörens räknesticka hjälper växthusodlare – och Kasköborna får äntligen vattenledning

Ur Historiska arkivet vecka 23/1970. Närpessticka nytt hjälpmedel för landets växthusodlare, Kasköborna får rinnande vatten och farleden in till Björnö undersöks. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 4–6.6.1970.

Nyhetsbild

Kände alla försäljare i saluhallen i Vasa som barn

Bland invånarna har Hans-Erik Lindqvist uppfattats som en väldigt folklig stadsdirektör. Men så har han också en bakgrund som de flesta Närpesbor kan relatera till.

Nyhetsbild

Hans-Erik Lindqvist: Styrkan i Närpessamhället är att alla ser till helheten

Hur konstigt det än låter var det egentligen bra tajmning med sjukdomen. Hur skulle annars en arbetsnarkoman som jag ha klarat av att gå i pension? frågar sig avgående stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist.

Nyhetsbild

Sommarlovsfirare började med pyssel hela veckan lång – och visst var det en rolig start

Den senaste veckan har sommarlovslediga barn fått pyssla på Söff. Papier-maché, tovning och pappersgirlanger är några av projekten som de hunnit med.

Nyhetsbild

Tor-Erik har upplevt Larsmo skärgård i över sju decennier: Vi människor har ansvar för balansen

Tor-Erik Johansson har rört sig i Larsmo skärgård i över sju decennier. Han har sett hur människans aktiviteter påverkar både land och hav och säger att det är vår skyldighet att se till att naturen är i balans.

Nyhetsbild

Mamsell Ines är en eldsjäl i köpmansgården: ”Plötsligt börjar historien leva”

En fjärdedel av mitt liv har jag jobbat med Lebellska köpmansgården och det har varit roliga år, säger Ines Sjöblom. Nu ger hon med ålderns rätt över en del av sina uppgifter åt yngre krafter.

Nyhetsbild

Peter hyllar sin Isabella: "Båten är min livsstil"

För Peter Remahl handlar båtlivet om samhörighet och avkoppling. Han älskar att se på fina båtar för att få inspiration till sin egen pärla: M/Y Isabella.

Nyhetsbild

Nu ska Gottmans altartavla konserveras – "Mitt hittills mest utmanande projekt"

I över 280 år har kyrkobesökare i Kristinestad kunnat fästa blickarna vid den ståtliga tredelade altartavlan. Nu är korväggen tom och kyrkan stängd. Gottmans altartavla ska konserveras.

Nyhetsbild

Victor och Mikael får luncha ute igen: "Skönt med ett avbrott"

Från och med måndagen är det möjligt att bänka sig ner med en måltid på restaurangerna igen. Efterlängtat, tycker såväl kunder som krögare.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Lastbil körde rakt i sidan på fullsatt skolbuss – 31 av eleverna fördes till sjukhus

Ur Historiska arkivet vecka 22/1970. Svår krock mellan skolbuss och lastbil i Ivars vägskäl, lasttruck körde ner i hamnbassäng och gäddyngel från Kristinestad trivs i Rangsby. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 25–31.5.1970.

Taxi sköter eftermiddagstur från Kaskö till Närpes

Under skolornas sommarlov är det taxi som sköter eftermiddagsturen från Kaskö till Närpes. Bussturerna mellan städerna har få passagerare men är viktiga.

Nyhetsbild

Närpesbon Mari-Anne, 68, vandrade från Karleby till Vasa: "Äntligen i mål!"

ÖSTERBOTTEN Hon gick vilse och fick lifta med en traktor, men annars har det gått över förväntan för Mari-Anne Lindfors från Närpes. Hon är den första som vandrat längs det som kan bli Österbottens pilgrimsled.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Mors dag började med höststorm och avslutades med snö

Ur Historiska arkivet maj/1995. Julstämning på självaste mors dag, tidigpotatisen i jorden i Korsbäck och ryska tullen stoppade Nadas hjälpsändning till Raivola. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 3–23.5.1995.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kött har varit livet för Walfred Niks i Böle – nu är hans rökeri ett begrepp i branschen

Ur Historiska arkivet vecka 21/1970. 25 ton kött passerar Niks köttrökeri varje år, första gurkorna levererades den 19 mars och eltekniker dömdes att ersätta ko som dog av elinstallation. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 20–23.5.1970.

Nyhetsbild

Också båtar kan behöva besiktas med jämna mellanrum – "Tänk på sjösäkerheten"

Kontrollera båtens sjöduglighet innan du ger dig ut till havs – och visa hänsyn till övriga båttrafikanter. Det är några av de råd som skepparklubbsmedlemmar i Närpes delar med sig av inför båtsäsongen.

Nyhetsbild

Ansvaret blir tydligare i nya sjötrafiklagen – bra, tycker medlemmar i skepparklubben

Då den nya sjötrafiklagen träder i kraft gäller bland annat nya skyldigheter för båtens befälhavare.

Nyhetsbild

Kristinestads kulturfond ger pengar till tjära och fönster

Kristinestads kulturfond har delat ut 34 000 euro. Församlingar får renoveringshjälp för Ulrika Eleonora och metodistkyrkan. Här är listan på de som får bidrag.

Nyhetsbild

Sysselsättningskoordinator i Kaskö flyttar till Kårkulla

Kaskö blir utan sysselsättningskoordinator. Nuvarande koordinator har fått jobb vid Kårkulla och sagt upp sig.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Symaskinerna igång på Algots – 3 000 bekantade sig med den nya industrihallen

Ur Historiska arkivet vecka 20/1970. 3.000 personer synade nya industrihallen i Närpes, fisk dog i Sideby och Övermark pensionärshem fick sitt namn. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 12–16.5.1970.

Nyhetsbild

Träff med ögonkontakt på seniorboende: "Hej, hur är det i dag?"

Möten med ögonkontakt för boende och anhöriga kan nu ordnas vid De gamlas hem i Kristinestad. Under två månader har de inte kunnat träffas på så nära håll på grund av besöksförbudet.

"Trygga möten viktiga då besöksförbudet fortsätter"

Att det finns möjligheter att tryggt träffas är viktigt för allas välmående nu när besöksförbud på boenden råder. Det understryker äldreomsorgschefen i Närpes.

Nyhetsbild

Biblioteken lånar ut igen – "Det måste kännas tryggt för personal och besökare"

Efter nästan två månader coronastängt är det återigen möjligt att låna böcker på biblioteken i regionen. Man kan hämta reserverade böcker.

Nyhetsbild

Ny daghemschef måste sökas till Ankaret – igen

Det blir igen personbyte vid daghemmet Ankaret i Kaskö. Nuvarande daghemsföreståndare har sagt upp sig.

Nyhetsbild

Daghem i Lappfjärd behöver 400 kvadratmeter till – Tillbyggnad eller modul

En tillbyggnad på drygt 400 kvadratmeter behövs för att få alla barn under samma tak i Lappfjärds daghem. Nuvarande byggnad är för liten för de två avdelningar som finns där. Plats behövs för fyra avdelningar.

Kultur delar på 4 000 i Kaskö

Tio mottagare fick sammanlagt 4 000 euro då årets kulturbidrag fördelades i Kaskö. Sparkraven har lett till att summan minskat med 1 500 euro från i fjol.

Nyhetsbild

Kaskö stöder idrott med 7 500

Nio mottagare delar på de 7 500 euro som Kaskö ger i bidrag för idrottsverksamhet. Kaskö Idrottsklubb får den största utdelningen.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Många firade första maj på stadshotellet, Tjöck å isfri dagen därpå

Ur Historiska arkivet vecka 19/1970. Första maj kom till Kristinestad, och stor publik vid pensionärernas vårauktion på Bostället och problem med läckande oljetankar i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 5–9.5.1970.

Nyhetsbild

Michelle från Närpes vald till lyssnarnas sommarpratare i Yle Vega

NÄRPES Michelle Jerkku kommer bland annat att ta med lyssnarna på en upptäcktsfärd i kriminalvårdens värld, uppger Yle.

Nyhetsbild

Första ronden mellan jaktklubb och medlem landade på 30 000 euro

Gick det formellt rätt till när Lappfjärds jaktklubb uteslöt en medlem? Tingsrätten har nu gett sitt avgörande i en tvist där rättegångskostnaderna redan nu ligger på närmare 30 000 euro.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kristinestadsavdelningen segrade i SU-tävling

Ur Historiska arkivet vecka 17/1970. Kristinestadsavdelningen segrade i SU-tävling, "gamla bron" i Lappfjärd delades mellan Perus och Dagsmark och enighet om nya alternativet för kommunreformen i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–25.4.1970.