Lokalt

Människor

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Danskt finbesök i Kristinestad – och Nämpnäs, Norrnäs och Finby får vägbelysning

Ur Historiska arkivet vecka 38/1970. Danskar fick lära sig om Kristinestad, vägbelysningen byggs ut i Närpes och andra våningshuset i Kaskö klart för inflyttning. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 16–19.9.1970.

Nyhetsbild

Hilkka och Elsi har varit företagare i 83 år tillsammans – "Sofflocket är inget för mig"

Den ena har varit företagare i 48 år, den andra i 35. Men några tankar på att lägga av finns inte på kartan för pantertanterna.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Sjökaptens lösöre gick på auktion – och lastbil slet sönder räcket på Krankbro

Ur Historiska arkivet vecka 37/1970. Antikviteter i Kristinestad sålda på auktion, höststorm i Sydösterbotten och lastbil i diket på Kallmossen. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 8–12.9.1970.

Nyhetsbild

Kaija-Leena och Ari Suomi slutar efter 29 år på camping: "Det har varit som ett hem"

De jättestora glassbollarna har blivit något av ett varumärke för Bockholmens camping i Kristinestad. Det händer att folk kör flera hundra kilometer för en glass, berättar Ari och Kaija-Leena Suomi – som nu höststädar för sista gången.

Nyhetsbild

Nu surfar turisterna gratis i Kristinestad – tack vare EU

I dagarna lanserade Kristinestad gratis surfzoner som framförallt turister och emigranter drar nytta av. EU beviljade bidrag om 15 000 euro.

Mera matservice för äldre önskas – men öppet om det finns pengar i budgeten

En utökad matservice för äldre är en långkörare i budgettider i Kristinestad. Nu körs mat ut endast tre dagar i veckan. Det kunde bli fler – om pengar fanns.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Landets största växthus av metall växer fram i Gottböle – och på Brahegården slogs det bingorekord

Ur Historiska arkivet vecka 36/1970. Träväxthusen får ge vika för växthus i metallkonstruktion, välbesökt brandkårsfest i Kristinestad och Henriksdals skola fortsätter. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–5.9.1970.

Nyhetsbild

Kalaxmarthorna tackar för sig – ger mangel och kärl till byn

Marthaföreningen i Kalax kommer att upphöra. Nu får samfälligheten ta hand om mangelhuset och servisen.

Nyhetsbild

Marthadistriktet upphör – väntas inte påverka föreningarnas verksamhet

Vid årsskiftet upphör Sydösterbottens marthadistrikt. Orsaken är en organisationsförändring  som gäller hela rörelsen och som ska minska byråkratin.

Nyhetsbild

Kobbören fick tillbaka sitt rätta namn – det gick vägen efter många års väntan

Nu har namnet på ön i Pjelaxfjärden ändrats. Kobbören heter åter Kobbören. Äntligen, säger Birgitta Schlichting.

Nyhetsbild

Avtackning med avtäckning – Gamla klasskompisen målade porträttet av Lindqvist

På torsdagen avtäcktes porträttet av Närpes tidigare stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. Porträttet har målats av en gammal skolkamrat.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Bråd sommarsäsong lider mot sitt slut vid plantskolan i Övermark – och Korsnäs lider av akut bostadsbrist

Ur Historiska arkivet vecka 35/1970. Strykande åtgång på blomplantor vid plantskolan i Övermark, akut bostadsbrist i Korsnäs och många övernattade på Mariestrands camping i Kaskö. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 25–29.8.1970.

Lämnar nämnduppdrag efter flytt från Kristinestad

En medlem lämnar sitt förtroendeuppdrag i finskspråkiga utbildningsnämnden i Kristinestad.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Mörtmarkborna firade sin förnyade väg med cykeljippo – och Övermark fick ny kyrkoherde

Ur Historiska arkivet augusti/1995. Karnevalsstämning då nya vägen Mörtmark–Kristinestad togs i bruk, Närpes gymnasium blir årskurslöst och Oskari Frösén hoppade guld. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 1–31.8.1995.

Nyhetsbild

31 ungdomar konfirmerades i Lappfjärds kyrka

Det blev sensommarkonfirmation i Kristinestads svenska församling i år. Den hölls på söndagen i Lappfjärds kyrka, med 31 konfirmander.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Hundratals reservister övar luftbevakning

Ur Historiska arkivet vecka 34/1970. Hundratals reservister övar luftbevakning, folkskolan i Henriksdal stänger och Närpes planerar ytterligare bostadshus. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 18–22.8.1970.

Kristinestad får välfärdsinstruktör bara om utomstående betalar

Om man får utomstående projektfinansiering kan en välfärdsinstruktör anställas i Kristinestad nästa år.

Nyhetsbild

GALLUP: Har du ätit surströmming?

Den tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär. Här får du veta vad Karl-Gustav, Kerstin, Nils och Armi anser om den jästa fisken.

Nyhetsbild

Tonåringarna i Pörtom har en egen lokal – "Vi umgås oftare"

Tonåringarna i Pörtom behöver inte stå ute och frysa i vinter. De har nämligen en nyrenoverad lokal att hålla till i. På fredag är det dags för nyöppning.

Nyhetsbild

Familjen Cehobasic kom från krigets Bosnien till lugnets Närpes – "Jag minns pistoler mot huvudet"

Vad tar man med sig när man har fem minuter på sig att fly från sitt hem? Ingenting annat än sina barn och en önskan om att överleva. För 25 år sedan kom familjen Cehobasic som kvotflyktingar från det krigshärjade Bosnien-Hercegovina till Närpes.

Nyhetsbild

Närpes kommunen med flest bosnier i Finland – men gruppen från Vietnam är ännu större

I Närpes har antalet invånare med rötter utanför Finland ökat kraftigt på tio år. Det finns ingen annan kommun i Finland där det bor lika många bosnier som i Närpes.

Nyhetsbild

Ungdomar släckte brand i Kaskö: "När vi såg röken förstod vi att den inte kom från någon skorsten"

Tack vare rådigt ingripande, och för att de valde den långa vägen hem, kunde tre ungdomar förhindra en större brand i Kaskö på söndagskvällen.

Nyhetsbild

GALLUP: Vad tycker du om utsmyckningen av rondellen?

Utsmyckningen av rondellen i Näsby väckte mycket debatt när den var ny. Men vad tycker Närpesborna i dag, sex år senare?

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Även Pjelax får egen fabrik

Ur Historiska arkivet vecka 33/1970. Även Pjelax får egen fabrik, Kristinestad får skoldirektör och misshandel i Yttermark. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 11-15.8.1970.

Nyhetsbild

Han leder brottsbekämpningen i Österbotten: "Ett varierande och utmanande arbete"

Sedan juni är kriminalöverkommissarie Thomas Skur chef över alla utredare inom brottsbekämpningen vid Polisinrättningen i Österbotten. Tillsammans utgör sektorn en mycket viktig del av polisens arbete.

Nyhetsbild

Robinson-Micke på besök i Kristinestad: "Vem vet hur det hade gått om jag köpt hus här?"

Med sitt vänliga bemötande gjorde den åländska kocken Michael Björklund succé i det svenska tv-programmet Robinson. På onsdagen bjöd han Kristinestadsborna på mat – och sin syn på företagsamhet.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Sammanslagning tema för trädgårdsodlare i Kristinestad

Ur Historiska arkivet vecka 32/1970. Sammanslagning tema för trädgårdsodlare i Kristinestad, fler funktionärer än deltagare i distriktstävlingar i Korsnäs och sekundatomater packas i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 5-8.8.1970.

Nyhetsbild

K(l)obbören kan åter bli Kobbören: "Prima om det lyckas"

Holmen Kobbören i Pjelax som på nyare kartor fått namnet Klobbören föreslås få tillbaka sitt rätta namn. Sommarstugeägaren Birgitta Schlichting har retat sig på att namnet ändrats.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Ny småbåtshamn vid Verkan

Ur Historiska arkivet vecka 31/1970. Ny småbåtshamn vid Verkan, lärarval i Kaskö och tjuvar som tog växelkassa i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 29.7–1.8.1970.

Nyhetsbild

Företagaren löste vattenkrisen med Härkmerifjärdens hjälp – "De slapp mig som kund"

När Peter Lindedahl riskerade bli utan vatten till sin växthusanläggning valde han att investera i en egen lösning. Nu behöver han inte längre oroa sig för att kranen kan stängas.

Nyhetsbild

Vattenförbrukningen ökar – och då vill staden få mer från Kallträsk

En tredje källa måste tas i bruk i Kallträsk då vattenbehovet ökar.  Samhällsbyggnadsnämnden kan behandla ärendet i höst.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Kall sommarmarknad i Pörtom – och Westbotnia i Övermark har ny ägare

Ur Historiska arkivet juli/1995. Frusna besökare gjorde snabbvisit på Pörtommarknad, över 200 svin brann inne i Lappfjärd och mudderverk tuggar sig genom stadsfjärden i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 1–27.7.1995.

Nyhetsbild

Kristinestads hedersmedborgare fick sig ett tidigt morgondopp: "Kallt vatten men det känns bra!"

Den elfte hedersmedborgaren utnämndes tack vare sitt starka driv för att utveckla hemstaden Kristinestad och sitt mod för att våga satsa.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Bengtsgårdens camping oas för tältande turister

Ur Historiska arkivet vecka 30/1970. Bengtsgårdens camping oas för tältande turister, brobyggares minne hugfästes i brons och Närpes ungdomsförening blev verklighet. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 21–25.7.1970.

Nyhetsbild

Hedersmedborgare kastas i plurret i Kristinestad

En ny hedersmedborgare utses på måndag i Kristinestad. Utöver titeln uppmärksammas hen också med ett tidigt morgondopp.

Nyhetsbild

Bland växterna i Henriksdal finns Linas lugna kontrast

Ibland gör sig jantelagen påmind för Lina Teir. Men någon plats för den har hon inte. Som mångkonstnär fyller hon sitt liv med berättande, musik och teater.

Nyhetsbild

Minnesstenen i Lappfjärd snart fylld med namn – "Brådskar med en ny sten"

Nu måste en andra sten snabbt placeras i minneslunden i Lappfjärd, säger Bo-Göran Ingves, initiativtagare till minnesstenen som placerades där 2015 och där 43 av 45 namnplattor nu är upptagna.

Nyhetsbild

Zoe lider av störande oljud i Kaskö – "Bara hon som har klagat" svarar grannen

När det blir för mycket oväsen måste jag bara gå ut och säga till, säger Kasköbon Zoe Roslund, även lokalpolitiker. Hon har tröttnat på ungdomarnas framfart och efterlyser ordningsregler. Hon är den enda som klagat, säger grannen som ställt i ordning  en plats för ungdomar att samlas på.

Nyhetsbild

Michelle har mött grovt kriminella: "Internerna lever som om de var i ett parallellt universum"

Erfarenheterna som praktiserande psykolog på häktet blev radio. Att möta grovt kriminella fick Michelle Jerkku att inse hur osynliga de är för en vanlig Svensson – och hur hjälplösa de kan känna sig i ett samhällssystem som förkastar dem.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Österfjärden i Nämpnäs rätas ut och breddas

Ur Historiska arkivet vecka 29/1970. Österfjärden i Nämpnäs rätas ut och breddas, fiskarfest i Kaskö och marknad i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–18.7.1970.

Nyhetsbild

GALLUP: Borde snusförsäljning tillåtas i Finland?

Borde snusförsäljning tillåtas i Finland? Snusar du själv? De två frågorna ställde Sydin till ett par sydösterbottningar på stan. Här kan du läsa vad de svarade.

Nyhetsbild

Cellforskaren Daniel Antfolk flyttar till USA – ska lära sig tekniker som kan hjälpa cancerforskare

Daniel Antfolk från Kristinestad har fått forskningsartiklar publicerade i världens främsta journaler. I februari tog han sin doktorsexamen vid Åbo Akademi och snart väntar nya utmaningar på andra sidan Atlanten. Målet är att lära sig nya tekniker och sedan kunna starta upp en egen forskning.

Nyhetsbild

Utställning presenterar tre kreativa generationer

Den ena är främst känd för stora målningar utförda på fri hand. Den andra höll ofta på med tidskrävande detaljarbeten. Och när en far och son-utställning planerades fick man veta att även en tredje generation målat. Därmed kom även hamnvaktens tavlor med.

Nyhetsbild

Spelautomaterna blinkar igen – en betydande inkomstkälla för kiosken är tillbaka

Glada miner väcktes hos kunderna på R-kiosken i Närpes när en del av spelautomaterna togs i bruk igen på onsdag förmiddag. För Henrik Ståhlgård är spelandet ett trevligt nöje och ett effektivt tidsfördriv.

Nyhetsbild

Nygammal badplats lockar till dopp – "Hoppar i på eget ansvar"

Det är inte bara de officiella badplatserna som lockar till dopp i Kristinestad. Badhusparken, där badstranden tidigare fanns, lockar igen. Och efter en insändare i Sydin kom en stege på plats.