Lokalt

Hälsa & välmående

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kristinestad tar timeout med privatisering av vård

Det behövs mera betänketid innan det besluts vem som ska producera en del av hälsovårdstjänsterna i Kristinestad i framtiden. Med rösterna 4-4, där ordförandes avgjorde, återremitteras ärendet.

Nyhetsbild

"Allt byggande i Närpes tär på personalen"

Det blev ännu ett bra bokslut för Närpes stad i fjol. Fullmäktige hade inte mycket att säga om räkenskaperna, men däremot uttalades oro för personalens välmående. Även bristen på vårdpersonal inger bekymmer.

Nyhetsbild

Vrid upp tempot på motionsrundan - det ger klara hälsoeffekter

Det är dags att ta sig ur den vanliga lunken, lägga i en högre växel på motionsrundan. Seniorer i Närpes sporras till att höja intensiteten i sitt motionsutövande med ny app. Lite mera fart och tempo på cykelturen eller promenaden ger klara hälsoeffekter.

Hemvården får önskemålet uppfyllt – får köra fyrhjulsdrift

Hemvården i Kristinestad får två nya bilar med fyrhjulsdrift. Den ena bilen ska användas av hemvården medan akutteamet får den andra. Valet stod mellan fem olika bilmärken.

Nyhetsbild

Efterlyser transport för äldre till dagverksamhet

Alla äldre i Närpes som bor hemma bör ha möjlighet att delta i dagverksamhet och rehabiliteringsgrupper. Det anser äldrerådet, som hoppas att staden ordnar någon form av transport så att de äldre lättare kan delta i förebyggande verksamhet. Och nu får de svar: Det blir en liten subvention av taxiresorna.

Nyhetsbild

"Måste du vila nu igen!" Ulla-Maj Wideroos förstod inte att sonens trötthet var MS

Några små vita fläckar förändrade tillvaron för Ulla-Maj Wideroos son Tom Kukkonen. En dag kom han inte ur sängen. Han kunde inte röra benen.

Nyhetsbild

I cykelrikshan kan alla känna vinden blåsa i ansiktet

Det finns många sätt att njuta av en cykeltur. I cykelriksha kan också de som har svårt att röra sig känna vinden blåsa i ansiktet. Det började i Danmark och därifrån har idén spritt sig.

Nyhetsbild

Flera österbottniska kommuner får pengar för idrottsprojekt

Staten delar ut totalt 866 300 euro i stöd till integrering av invandrare genom idrott. Flera österbottniska kommuner finns med bland dem som får pengar.

Nyhetsbild

Webb-tv i kväll: Stort seminarium om mobbning

MOBBNING Många är på plats, men VBL sänder även direkt på webben när mobbningen diskuteras på ett stort seminarium i Vasa i kväll.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Skådespelaren Jenny Malmberg vill prata öppet om mobbning

Det är viktigt att älta mobbningen. Det säger Jenny Malmberg, som uppmanar alla att tala ut och bearbeta sina erfarenheter.

Nyhetsbild

Mobbade och mobbare vill ha hårdare straff och vettigare vuxna

Hårdare straff, de passiva ska säga ifrån, lärare och andra vuxna måste bry sig mer. Så kan mobbning motarbetas, tycker mobbade och mobbare.

Nyhetsbild

Gallup: Tränarna ger sina bästa tips för att komma i gång med träningen

Så kommer du igång med träningen – och orka hålla ut:

Nyhetsbild

Min Mat: Vanan att äta ute varierar stort bland österbottningarna

Den som förvärvsarbetar äter oftare lunch på stan än den som studerar eller jobbar hemma. Studerande och barnfamiljer är de som oftast köper hämtmat. Men våra vanor att äta ute är mycket individuella, det visar HSS Medias och Yle Österbottens undersökning Min mat.

Nyhetsbild

Min mat: Det här är maten som österbottningarna hatar och älskar

Kötträtter är den absoluta favoriten både hemma och på restaurang. Men vilka maträtter är de mest avskydda i olika åldrar? Klicka på grafiken.

Nyhetsbild

Undersökningen Min Mat: Matpriserna inte avgörande – Viktigast att maten är hälsosam

Klicka på grafiken som visar vad kvinnor och män tycker om socker, fettfri mjölk, rött kött och om att äta insekter.

Nyhetsbild

Stort intresse för HSS Medias och Yle Österbottens enkät Min mat – över 3 000 österbottningar svarade

HSS Medias och Yle Österbottens enkät om matvanor har engagerat österbottningarna. 3 100 personer har svarat på våra frågor om mat och ätande. 60 procent uppger att de har förändrat sina matvanor.

Nyhetsbild

De hjälper seniorer att ta till sig möjligheterna på webben

En gemensam satsning av Svenska pensionärsförbundet och HSS Media ska sänka tröskeln för de äldre att ta del av digitala nyheter. Svaret på frågan hur det ska gå till är ett gäng it-intresserade pensionärer.

Nyhetsbild

Kring tio personer fick salmonella i Petalax – "Väldigt ovanligt", säger ledande läkaren

PETALAX Någon gång under helgen den 13–15 juli har ett tiotal personer smittats med salmonella i Petalax. Det är oklart exakt varifrån smittan kommer, men epidemin verkar vara på väg att ebba ut.

Nyhetsbild

Misstänkta fall av matförgiftning i Petalax

PETALAX I Petalaxregionen har det förekommit ovanligt många fall av diarré den senaste tiden. Flera personer har konstaterats ha salmonella.

Nyhetsbild

PET-insamlingen engagerar: "I Österbotten ställer vi upp för vårt centralsjukhus"

På kort tid har insamlingen för en PET-röntgenapparat gett 250 000 euro. Den österbottniska talkoandan har visat sig från sin bästa sida, säger Pernilla Vikström, en av kampanjarbetarna.

Nyhetsbild

Beslutet om PET-röntgen fattas i juni – vid grönt ljus kan den finnas på centralsjukhuset nästa år

I juni fattar sjukvårdsdistriktets fullmäktige beslut om anskaffningen av PET-röntgenapparaten. Om allt går som det ska kan den tas i bruk senast nästa år.

Nyhetsbild

Insamlingen för PET-röntgen har gett 250 000 euro – men fortsätter

Österbottens cancerförening skänker åtminstone 250 000 euro till Vasa sjukvårdsdistrikt. Så mycket har insamlingen för en PET-röntgenapparat gett hittills.

Nyhetsbild

Gnistrande sol lockar folk ut på isen

Det vackra vintervädret har under de senaste dagarna lockat ut folk på isen. Folk har skidat, åkt skridsko, promenerat och lekt på havsisen.

Nyhetsbild

Närpesbördig professor ger diabetiker nytt hopp

NÄRPES Svenska forskare kommer med revolutionerande resultat för behandlingen av diabetes. Närpesbördige Leif Groop är en av forskarna bakom studien.