Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Planering krävs inte för växthus i Pjelax

Utbyggnaden fortgår inom växthusnäringen i Närpes. Nu är ett projekt aktuellt i Pjelax.

Bibliotekschef går i pension i Lappfjärd

Bibliotekschefen vid Lappfjärds bibliotek blir pensionär i slutet av året. Hon är den enda som jobbar vid biblioteket i Lappfjärd.

Ledare måste också betala simhallsavgift i Kristinestad

Det blev avslag på en begäran om befrielse från simhallsavgift i Kristinestad. Pensionärer anhöll om att deras gruppledare inte skulle behöva betala avgiften.

Nyhetsbild

Revisionsnämnden utan ordförande – Gröna vägrar ta emot platsen

Efter kommunalvalet enades partierna i Kaskö om att ordförandeposten i revisionsnämnden tillhör De gröna. Men de grönas nya ledamot vill inte ta emot uppdraget.

Nyhetsbild

Kristinestad får mest statsandelar i Sydösterbotten, Kaskö minst

Kristinestad ligger i topp i Sydösterbotten i fråga om skattefinansiering. Kristinestad får mest statsandelar och samtidigt har Kristinestad hyfsat bra skatteinkomster per invånare.

Nyhetsbild

Fem närvårdare valda till Villa Rosa

Fem närvårdare har fått ordinarie anställning på Villa Rosa i Närpes. Arbetet har tidigare skötts med hjälp av vikariat. Här är namnen.

Nyhetsbild

Trenden bruten – arbetslösheten ökar i Österbotten

I december ökade antalet arbetssökande för första gången sedan 2016. Samtidigt är antalet lediga jobb många och hälften av företagen rapporterar om brist på arbetskraft.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa i Kristinestad och Kaskö

För första gången på tre år har antalet arbetslösa ökat i Österbotten. I Sydösterbotten har antalet arbetslösa minskat i två kommuner och ökat i två.

Nyhetsbild

Hus med fyra våningar kan byggas på Starören – men markägaren överlåter byggandet åt någon annan

Två flervåningshus kan byggas på bostadsområdet Starören i Korsnäs i framtiden. Det är möjligt tack vare en ändring av detaljplanen, men markägaren H­enry Backlund har själv inga byggplaner.

Nyhetsbild

Ulrika tomt ett år efter vårdskandalen – framtiden för huset oklar

För ett år sedan började en vårdskandal nystas upp i Kristinestad. Den gav eko i hela landet och ledde till att Ulrika-hemmet stängdes. Husets framtida öde är ännu oklart.

Nyhetsbild

Kaskö säljer industritomter nära hamnen – men SFP-arna ville utreda mer

Uppdaterad. Ett industriområde som stått öde i snart tio års tid kommer få ny ägare. Kasköfullmäktige godkände på torsdagskvällen ett intentionsavtal om försäljning av två industritomter på 4,5 hektar, som man hoppas ger fler jobb och ökad hamntrafik. Men flera SFP-are och De gröna ville remittera ärendet på grund av dålig beredning.

Nyhetsbild

Sju års väntan över när daghem får flytta hem – "Vi har haft bra tålamod men nu är vi äntligen snart under samma tak"

På torsdagen firades taklagsfest vid Kristinestads daghem. Det ska stå klart redan den 14 april, då är sju års ökenvandring över.

Nyhetsbild

Bara Närpes fick fler invånare i fjol – i Kaskö föddes endast ett barn

Kommunerna i Sydösterbotten gick in i 2020-talet med dystra befolkningssiffror. Närpes är det enda undantaget, där ökade folkmängden något under 2019.

Nyhetsbild

Högstadiets rektor går i pension

Närpes högstadieskolas rektor slutar. Han går i pension.

Nyhetsbild

Hur ska en förtroendevald uppföra sig? – nu tar Korsnässtyrelsen upp frågan

Polisanmälan mot en fullmäktigeledamot och skrivelser till kommunen gör att Korsnäs kommunstyrelse agerar. "Den första riktiga diskussionen blir nu på styrelsemötet", säger ordförande Sven-Erik Bernas (SFP).

Nyhetsbild

Mild vinter riskera laka näringsämnen ur åkern – men det går ingen nöd på växterna

Vi närmar oss slutet av januari. Termometern har parkerat på plussidan. På åkrarna ser man traktorer som plöjer. Hur klarar växtligheten värmen?

Nyhetsbild

K5-direktör vill vara tjänstledig under två års tid

Jarkko Pirttiperä vill ha tjänstledigt från sitt jobb som direktör för vårdsamkommunen K5. Han ska jobba med ett projekt inom sjukvårdsdistriktet.

Nyhetsbild

"Utomeuropeiska" köpare intresserade av kraftverket i Kristinestad

PVO Lämpövoima river som bäst det gamla kolkraftverket på Björnön. Bolaget hoppas fortfarande på att hitta en köpare – och intresse finns.

Nyhetsbild

"Skona oss från monstret" – fem anmärkningar mot vindkraft utanför Skaftung och Sideby

Södra delen av kommunen har redan bidragit i form av stora markområden för landbaserad vindkraft och gjort sin del, menar Skaftung skifteslag som motsätter sig vindkraft utanför kusten. Fyra andra anmärkningar har inkommit hittills.

Nyhetsbild

Psykologen och tv-profilen Anna Bennich deltar i Akademiforum om ensamhet

Vi talar sällan om det, men vi är många som kan känna oss ensamma. Svenska psykologen Anna Bennich deltar i Akademiforum för att prata om hur vi tillsammans kan vinna över ensamheten.

Interna lösningar i Kristinestad då teknisk chef är tjänstledig

Med interna lösningar och omfördelning av jobben sköts tekniska direktörens uppgifter i Kristinestad då ordinarie direktör är tjänstledig. Enda sökande är inte behörig.

Nyhetsbild

Allt från banktjänster till robot på välbesökt digimässa

På onsdagen kunde man förkovra sina digitala kunskaper i stadshuset i Närpes. Det var många, speciellt äldre, som tog tillfället i akt att lära sig mera om allt från digitala banktjänster till e-böcker på den digimässa som ordnades. Se bilder här.

Nyhetsbild

Fyra studerande i Närpes får stöd för sina examensarbeten

Fyra studerande från Närpes får stöd från staden för sina examensarbeten. Slutarbetena tangerar allt från hot och våld på arbetsplatsen till analys av olika uppvärmningsmetoder.

Nyhetsbild

Gallup: Saknar du snön?

Sydin gav sig ut för att ställa några sydösterbottningar frågan: saknar du snön?

Nyhetsbild

Tillbyggnad av Mosebacke spränger kostnadsförslag – trots nedbantat projekt

Uppdaterad. Då entreprenadanbuden på tillbyggnaden av Mosebacke skola och förskola kom in visade det sig att projektet blir betydligt dyrare än beräknat. Trots att nedbantning av vissa byggnadstekniska arbeten har gjorts behövs tilläggsanslag. Nu har entreprenörer valts.

Nyhetsbild

Även Sydin med på digimässan

Hur ska man göra för att ta del av Sydin och Vasabladet på webben och var hittar man e-tidningen. Sådana frågor kan man få hjälp med på digimässan i Närpes nu på onsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Närpes startar sökandet efter stadsdirektör – "Blir inget hemlighetsmakeri"

Snart förklaras tjänsten som stadsdirektör i Närpes ledig att söka. Staden kommer att anlita en rekryteringsfirma, men något hemlighetsmakeri blir det inte, lovar stadsstyrelsens ordförande.

Nyhetsbild

Kamomilla planerade en rutt för cykelturister – stan med omgivning på en timme

En rutt för cykelturister med olika upplevelser utefter turen i Kristinestad kartläggs i ett examensarbete. Där finns grundmaterial som Kristinestads turism kan vidareutveckla.

Nyhetsbild

Maxfart på 30 är onödigt sakta i Kaskö tycker politiker

Det blir ingen sänkt hastighet i stadskärnan i Kaskö. Politikerna avböjde förslaget i trafiksäkerhetsplanen. När invånarna tillfrågades om trafiksäkerhet pekar de på sådant som gatuunderhåll och dålig sikt.

Nyhetsbild

Skola får mera rum – skisser godkända i Kristinestad

Utbyggnaden av trångbodda Kantakaupungin koulu i Kristinestad avancerar. Skisserna har godkänts och den nya delen ska stå klar 2021.

Nyhetsbild

Upprop: Var finns hjärtstartarna i Sydösterbotten?

Uppdaterad. Nu vill Sydin kartlägga var hjärtstartarna finns i Sydösterbotten. Hjälp oss ta reda på det.

Nyhetsbild

Förvaltningssekreterare valdes i Kristinestad

En ny förvaltningssekreterare har valts i Kristinestad. Tre personer sökte tjänsten. En fjärde återtog sin ansökan.

Nyhetsbild

Budskap om jämställdhet skickar Närpesdansare till direktsändning – "Vi är stolta och glada över uppdraget"

Att dansa godnattsagor för rebelltjejer väckte nationellt intresse. På lördag uppträder Flow Dance Company på den finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors med en av de danser som ingick i Närpesdansarnas fjolårsshow om starka kvinnor.

Nyhetsbild

Dags för rekryteringsmässa – "Viktigt att företag och arbetssökande kommer i kontakt med varandra"

En del företag i regionen mer eller mindre ropar efter arbetskraft. Nu får de chansen att visa att jobb finns att sökas samtidigt som även studerande och arbetssökande får visa att de finns. Det drar ihop sig till rekryteringsmässa i Närpes.

Nyhetsbild

Mats laddar bilen med egen el: "Aldrig mer en bil med förbränningsmotor"

Komfort, prestanda och låga driftskostnader talar för elbil säger en av få Teslaägare i Sydösterbotten. En stor del av nybilsförsäljningen är elbilar inom bara tre år förutspår Mats Nordgren.

Nyhetsbild

Yngsta bilparken finns i Kaskö, äldsta i Korsnäs

1

I Sydösterbotten är det Kasköborna som kör med de nyaste bilarna. Där är medelåldern på en bil 13 år, vilket är högre än medelåldern överlag på bilar i Finland.

Nyhetsbild

Fullmäktigeledamot misstänkt för ärekränkning – tvisten i Korsnäs blir rättssak

KORSNÄS Var fullmäktigeledamotens grova språk på Facebook och i textmeddelanden ärekränkning? Det ska tingsrätten avgöra.

Nyhetsbild

Även äldre ute i byarna får egna träffar – en ledare till anställdes

Nu ska fler äldre i Närpes som bor hemma och kanske känner sig ensamma få möjlighet att träffa andra. Under våren utvidgas dagverksamheten till Övermark, Pörtom och Rangsby.

Krockade med två trafikmärken

En personbilsförare körde rakt över mittrefugen och krockade med två trafikmärken i Närpes centrum.

Vikarier för sjukskötare valda bland sju sökande

Två vikarier som sjukskötare inom hemvården i Närpes har valts bland totalt sju sökande.

Nyhetsbild

Dags räkna vargspår i Sydösterbotten igen – jägarnas protest gav effekt

Tidigare vintrar har jägarna själv gett sig ut för att ta reda på hur många vargarna riktigt är. Den här gången får man myndigheterna med sig.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: "Stor-Nalle" från Sverige kör ut virke ur Kristinestads skogar

Ur Historiska arkivet vecka 3/1970. Härkmeribröder kör ut virke ur stadens skogar, Övermark fick barnträdgård och Kristinestad kan få elanläggning av atomverksklass. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 13–18.1.1970.

Nyhetsbild

Många går vilse i den digitala djungeln – nu ska de guidas rätt

När digitaliseringen går framåt riskerar folk gå vilse bland allt det som nätet har att erbjuda. Nu ordnas en digimässa som ska försöka guida dem rätt.

Nyhetsbild

Han valde hemorten och ångrar inte en dag att han blev polis

Mathias Eriksson från Närpes valde polisyrket: Inte en dag är den andre lik då man aldrig vet vad som kommer att hända. Han är stationerad vid polisstationen i Kristinestad – där man trots fyra försök inte fått en tjänst som utredare besatt.

Nyhetsbild

Polispatrullen opererar över större område – tack vare Erica

Tanken är att larmtiderna förkortas när nödcentralerna sänder ut närmaste patrull, oavsett vilket fältchefsområde den tillhör.