Lokalt

Forskning & utbildning

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Vice rektor utsedd för Övermark skola

En ny vice rektor har valts till skolan i Övermark.

Nyhetsbild

Mia Heikkilä installeras som professor i småbarnspedagogik – "Barn begränsas av indelning i flickigt och pojkigt"

Uppfattningen att flickor är på ett sätt och pojkar på ett annat begränsar små barn i deras utveckling. Det kan märkas långt senare i livet, visar forskning.

Nyhetsbild

Finsk skola i Härkmeri ska utredas vidare – "Fler rum behövs då många nya elever kommer till i Kristinestad"

Fler utredningar görs om möjligheterna att erbjuda finskspråkiga barn skola i Härkmeri. Oberoende av vad arbetsgruppen kommer till behövs det flera rum för finskspråkig undervisning  i Kristinestad. Orsaken är att många nya elever kommer till.

Nyhetsbild

”Ukrainska barn behöver tid att lära sig finska” – skola i Kristinestad är för trångbodd igen

Integreringen av ukrainska barn i Kristinestad går långsammare än man först räknade med. Ytterligare ett år av förberedande undervisning kan bli aktuellt. De flesta ska då de lärt sig språket flytta till redan nu trångbodda Kantakaupungin koulu. Där behövs då nya rumslösningar.

Nyhetsbild

Fyrtiotal får förberedande undervisning i Närpes – merparten av dem är ukrainare

I höst finns fyra klasser för förberedande undervisning i Närpes. Tre är för lågstadieelever medan en språkklass finns i högstadiet. Av de fyrtiotalet eleverna som får förberedande undervisning utgör ukrainarna den största gruppen.

Nyhetsbild

Mera rum behövs för barn i Kaskö – många har andra modersmål än svenska och finska

De senaste två åren har antalet barn i dagis och skola ökat mycket i Kaskö. Nu är alla kvadratmeter i bruk vid Slussgatan och fler rum skulle behövas.

Skolcoachvikarie vald i Kristinestad – ordinarie är skolkurator

Sju personer var intresserade av att under detta läsår vara skolcoach inom finskspråkiga skolväsendet i Kristinestad. Nu är det bestämt vem som träder in då ordinarie skolcoachen jobbar som skolkurator.

Nyhetsbild

Närpesskolor testar ny app för att snabbt hitta vikarier – 240 vikarier har redan registrerat sig i tjänsten

Just nu söker bland annat Mosebacke skola, Närpes högstadieskola och Stenbackens skola vikarier. Det kan man se i den nylanserade webb- och mobilapplikationen Vikaaria.

Nyhetsbild

Timlärare har anställts i Övermark och Pjelax

En timlärare har anställts till Övermark skola och likaså till skolan i Pjelax. Också flera andra anställningar av lärare har gjorts i Närpes.

Nyhetsbild

Mindre tjafs med bättre kommunikation – ny stödmodell för föräldrar testas i Kristinestad

Pilotprojektet Komet stöder föräldrar i att bli bättre och rakare i kommunikationen med sina barn. Den rikssvenska modellen testas i finländska förhållanden för tillfället. Kristinestad är en av fyra städer som deltar.

Nyhetsbild

Frans Henriksons testamentsfond ger miljonavkastning – nu har genomtänkta idéer en chans

Regionombudsman Martin Enroth vid Svenska Kulturfonden har positiva nyheter att komma med: Det går bra för de sydösterbottniska fonderna. Fonderna Kristinestads kulturfond och Frans Henriksons testamentsfond har pengar som kanske din förening eller ditt projekt kan komma åt.

Nyhetsbild

Kreativitet, återbruk och rörelse teman i Kristinestads MI – nu får deltagarna lära sig dansa igen

Mycket hantverk, konst, motion, idrott och gymnastik ingår i höstens kursutbud vid Kristinestads medborgarinstitut. Återbruk lyfts också fram. Kalligrafi, ikebana och schackklubb är några av många önskemål som kommit in.

Två vill bli ambulerande speciallärare i Kristinestad

Två personer har sökt ett tidsbundet jobb som ambulerande speciallärare. Hen ska jobba med finskspråkiga barn inom småbarnspedagogik i Kristinestad.

Nyhetsbild

Daghemspersonal är glada och tacksamma över beslut om arbetskläder – "Det handlar om arbetshälsa att inte behöva frysa"

Personalen på Näsby daghem välkomnar Närpes stads beslut att finansiera arbetskläder. De är ute med barnen i ur och skur och kläderna slits så pass att de varje år behöver köpa något nytt plagg.

Nyhetsbild

Renovering av Närpescampus flyttas fram – byggkostnaderna har stigit kraftigt

Renoveringen av Yrkesakademins enhet i Närpes kommer att flyttas fram med minst ett år. Den uppskattade renoveringskostnaden på 1,2 miljoner euro har stigit till 3,7.

Nyhetsbild

Bildningsdirektören: Om hemkommunen betalar för skolgång på finska krävs finska som modersmål

Det är inte endast för rätten till skolskjuts som det krävs att ett barn registreras som finskspråkigt, om det ska gå i finsk skola. Det gäller för att överhuvudtaget få gå i finskspråkig skola i en annan kommun då det bekostas av hemkommunen, klargör bildningsdirektören Åsa Snickars i Närpes.

Nyhetsbild

Allt från breakdance till sushi på vuxeninstitutets meny – Närpesborna kan välja bland 320 kurser i höst

Närpes vuxeninstitut har sytt ihop en varierande helhet av kurser och föreläsningar för höstterminen. Kursprogrammet dimper ner i postlådan denna vecka.

Nyhetsbild

Svårt hitta lärare till kyrkbyn – pensionär hoppar in

Det har visat sig vara svårt att hitta en timlärare till Korsnäs kyrkoby skola.

Nyhetsbild

De valde finsk förskola i Kristinestad för dottern – Närpes tappade en svenskspråkig invånare

Zelda, 6 år i Pjelax går i finskspråkig förskola i Kristinestad för att fortsätta att lära sig finska på ett naturligt sätt. Det blev lösningen då hemkommunen Närpes inte erbjuder förskoleundervisning på finska. För att få rätt till skolskjuts krävdes att hennes modersmål registrerades som finska.

Nyhetsbild

Mosebacke fick klasslärare för ett läsår

Till Mosebacke skola har en interimistisk klasslärare anställts för det här läsåret.

Nyhetsbild

Eleverna i Närpes kan se fram emot lägerskolor och utflykter – men pandemin har gjort att det finns kunskapsluckor att fylla

Nytt läsår med nya möjligheter. Efter terminer präglade av coronapandemi börjar skolvardagen gå allt mer mot "det vanliga" för elever och personal i skolorna i Närpes.

Nyhetsbild

I en Närpesskola börjar 29 ettor, i en annan 4 – totalt börjar 111 förstaklassare

Av de sju lågstadieskolorna i Närpes har Mosebacke flest förstaklassare. Där inleder 29 elever sin skolgång på måndag, medan lågstadieskolan med det minsta antalet ettor får 4 elever.

Nyhetsbild

"Att lägga ned bygglinjen i Närpes är tokigt – det finns jobb hur mycket som helst"

Det är brist på yrkeskunniga byggare men ändå läggs bygglinjen i Närpes ner. Beslutsfattarna borde tänka om, tycker Dennis Westerholm som ska inleda sina studier vid bygglinjen i höst.

Nyhetsbild

Tom Forsman tog tjänstledigt för att lyfta fram folkmusiken – "I Sydösterbotten finns en rik men osynlig musiktradition"

Tom Forsman är tjänstledig från jobbet som journalist på Vasabladet för att samla in folkmusik. Målet är att göra den lättillgänglig för alla. Enligt Forsman är de ute i grevens tid eftersom det inte finns många kvar som minns de gamla spelmännen.

Nyhetsbild

VVS-företagare oroad över branschens framtid – "Det blir svårt att få tag i yrkesfolk"

Kjell Svedman, delägare i Närpes rör, är oroad över branschens framtid. Att både utbildningen inom husteknik vid Yrkesakademins enhet i Vasa och YA:s bygglinje i Närpes ska läggas ner gör att det blir svårt att få tag i morgondagens yrkesfolk.

Nyhetsbild

Bygglärare om färre linjer: "Alla drar hemåt, men utbildning måste få kosta"

Frejvid Niemi, som är lärare på bygglinjen vid Yrkesakademins enhet i Närpes, tycker det är bedrövligt att YA lägger ner två utbildningar. Dels finns det hur mycket jobb som helst inom byggbranschen och VVS-teknik, dels sker nedläggningen då läroplikten har förlängts till 18 år.

Nyhetsbild

Bygglinjen vid Yrkesakademin i Närpes läggs ner – styrelseordförande Anders Norrback: "Enheten i Närpes hotas inte"

Uppdaterad. De som börjar studera till husbyggare vid Yrkesakademin i Närpes i höst är den sista gruppen. Utbildningen upphör. Anders Norrback, styrelseordförande i Söfuk, röstade emot, men fick inte majoriteten med sig.

Nyhetsbild

SE LISTA: De här sydösterbottningarna har fått examen från Novia

Över 400 personer har fått examen från Novia i år. Bland dem en rad sydösterbottningar och till och med en kommunal tjänsteman.

Nyhetsbild

LISTA: De här börjar studera på YA i höst

Här är namnen på de som blivit antagna till Yrkesakademins enhet i Närpes våren 2022, och de med hemort i Sydösterbotten på andra enheter. På listan finns de som meddelat skolan att de ger tillåtelse att namnet får publiceras.

Nyhetsbild

Malin undersökte hur människoliknande robotar kan användas inom vården: "Tanken är att vårdaren ska få mera tid för människan"

Då Malin Andtfolk arbetade med sin doktorsavhandling lät hon äldre personer träffa en robot. Resultatet av de mötena och de äldres attityd förvånade henne.

Nyhetsbild

Kurs för hygienpass populär bland ukrainare – passet är en biljett till arbete i restaurangbranschen

Kristinestads medborgarinstituts hygienpasskurs lockade hela 52 ukrainare. Tanken är att hygienpasset ska göra det enklare för ukrainarna att få jobb inom restaurang- och livsmedelsbranschen där det är brist på arbetskraft.

Nyhetsbild

Daghemspersonal jublar åt förslaget att få arbetskläder: "Vi är jätteglada att vi äntligen blir ihågkomna"

Just nu ligger ett förslag hos stadsstyrelsen i Närpes att anställda inom bildningen ska få arbetskläder för en viss summa per år. Bodil Nissfolk och Anna-Lena Sjöblom på Trollebo daghem är eniga om att det är på tiden. Korrigerad.

Nyhetsbild

De skrev låtar för Melodifestivalen – Lafo producerar musik på export

Nästa års eurovisionsbidrag kan mycket väl ha låtskrivare från Lappfjärds folkhögskola. Två av skolans studerande deltog under våren i ett låtskrivarläger i Örnsköldsvik med sikte på den svenska eller finska tävlingen.

Nyhetsbild

Elva blev studenter från Kristinestads gymnasium

På lördagen fick även de elva studenterna från svenska gymnasiet i Kristinestad sin vita mössa. Från finska gymnasiet dimitterades tio stycken.

Nyhetsbild

Närpesstudenter firade vita mössan med att åka studentflak – "De här åren har varit en berg-och-dalbana"

Efter år av specialarrangemang fick årets studenter i Närpes gymnasium en traditionsenlig studentdimission på lördagen. Med ett nytt inslag som lever vidare från i fjol: studentflaket.

Nyhetsbild

Anställda inom bildningen föreslås få arbetskläder – summan skulle vara 100 euro per anställd och år

Staden ska gå in för att dela ut yrkeskläder till anställda inom bildningen. De kunde få kläder för en årlig summa på 100 euro var.  Det anser bildningsnämnden i Närpes i sitt svar på en motion, som nu går vidare till stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

LISTA: De får examen från Yrkesakademin i vår

Vid Yrkesakademin i Österbotten utexamineras bland annat musiker, husbyggare, närvårdare, frisörer och landsbygdsföretagare. Ett varmt grattis till de nyutexaminerade!

Nyhetsbild

LISTA: Här är alla som tar examen från Vamia i vår

Frisörer, merkonomer, kosmetologer och kockar. Arbetslivet får nu ta emot många entusiastiska utexaminerade med pinfärska betyg i sina händer. Grattis till alla utexaminerade!

Nyhetsbild

Sandra fixade två års studier på nio månader: "Det har varit tufft, men jag är otroligt stolt"

Sandra Söderback har en intensiv period bakom sig. Hon pluggade in två och ett halvt års studier på nio månader, samtidigt som hon skötte jobb och familj. Nu är hon nyutexaminerad merkonom från YA i Närpes.

Nyhetsbild

På fredag får Emil sin chaufförsexamen – nu ser han fram emot att börja jobba och köra på riktigt

Emil Leppänen, 18, från Härkmeri är en av dem som får sin logistikexamen från Yrkesakademin i Närpes på fredag.

Nyhetsbild

Kaskö svenska skola vann första pris i skapartävling – "Vi gör allt tillsammans"

Kaskö svenska skola deltog i Folkhälsans skapartävling Majmove som ordnades under våren och vann första pris. Se vinnarvideon här.

Nyhetsbild

Timlärare vald till Taklax

En timlärare har valts till Taklax skola för kommande läsår.

Nyhetsbild

Skolorna ökar med trettiotal elever i höst – Mosebacke når 200 elever

Skolorna och förskolorna i Närpes kommer att ha totalt 775 elever kommande läsår. Innevarande läsår har de sammanlagt 746 elever. Det betyder en ökning med 29 elever till hösten.

Nyhetsbild

Podd: Den lilla människan i reformtider – vem förändrar man för?

Ungas delaktighet och hur de ska höras i välfärdsområdena. Hur gör man det och vilken vikt lägger man vid det? Hur mår barn och unga i dag?

Nyhetsbild

Jakten på en rektor till högstadiet har inte gett resultat

Ännu har ingen rektor hittats till Närpes högstadieskola. Inte heller en befattning som skolpsykolog lockar sökande.