Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Höstmarknaden i Kristinestad flyttas – ”Dubbelbokning hos arrangörerna”

En marknad flyttar på sig i Kristinestad igen. Årets höstmarknad kommer inte att ordnas under Mickelsmäss.

Nyhetsbild

Ordnar dialektfestival i sommar – "en tillställning som ska hylla vårt kulturarv"

I sommar ska det ordnas dialektfestival. Från arrangörshåll är man än så länge förtegen om detaljerna men syftet är klart: att hylla de österbottniska dialekterna.

Nyhetsbild

Tappra motionärer trotsade uselt väder i Tjärlax

Regnet och blåsten avskräckte inte deltagarna i motionsloppet Rulla och Gå i Tjärlax och det blev en nätt slant till Närpes sjukvårdsfond

Nyhetsbild

VIDEO: På penkis kan till och med Rödluvan och vargen vara bästa vänner

Abiturienterna i Kristinestad invaderade torget i två omgångar på torsdagen. Först de finska och sedan de svenska.

Nyhetsbild

VIDEO: Abiturienterna i Närpes drog ut på djungelsafari – "Den här dagen har jag väntat på"

Torget i Närpes förvandlades till en djungel för en liten stund på torsdagen. Abiturienterna firade penkis och i vimlet fanns bland annat en och annan apa, elefant, två surikater – och så självaste Tarzan.

Flera hundra skolelever fyller skidspår på Vargberget – "Kanske enda gången de kan åka skidor i Närpes i vinter"

På tisdag och onsdag kommer cirka 400 skolelever från lågstadierna i Närpes att ha skidkul på Vargberget.

Nyhetsbild

Psykologen och tv-profilen Anna Bennich deltar i Akademiforum om ensamhet

Vi talar sällan om det, men vi är många som kan känna oss ensamma. Svenska psykologen Anna Bennich deltar i Akademiforum för att prata om hur vi tillsammans kan vinna över ensamheten.

Nyhetsbild

Allt från banktjänster till robot på välbesökt digimässa

På onsdagen kunde man förkovra sina digitala kunskaper i stadshuset i Närpes. Det var många, speciellt äldre, som tog tillfället i akt att lära sig mera om allt från digitala banktjänster till e-böcker på den digimässa som ordnades. Se bilder här.

Nyhetsbild

Även Sydin med på digimässan

Hur ska man göra för att ta del av Sydin och Vasabladet på webben och var hittar man e-tidningen. Sådana frågor kan man få hjälp med på digimässan i Närpes nu på onsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Budskap om jämställdhet skickar Närpesdansare till direktsändning – "Vi är stolta och glada över uppdraget"

Att dansa godnattsagor för rebelltjejer väckte nationellt intresse. På lördag uppträder Flow Dance Company på den finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors med en av de danser som ingick i Närpesdansarnas fjolårsshow om starka kvinnor.

Nyhetsbild

Dags för rekryteringsmässa – "Viktigt att företag och arbetssökande kommer i kontakt med varandra"

En del företag i regionen mer eller mindre ropar efter arbetskraft. Nu får de chansen att visa att jobb finns att sökas samtidigt som även studerande och arbetssökande får visa att de finns. Det drar ihop sig till rekryteringsmässa i Närpes.

Nyhetsbild

Många går vilse i den digitala djungeln – nu ska de guidas rätt

När digitaliseringen går framåt riskerar folk gå vilse bland allt det som nätet har att erbjuda. Nu ordnas en digimässa som ska försöka guida dem rätt.

Nyhetsbild

Detaljrika tittskåp drar blickar till sig i Kristinestad – "Det är avkopplande att hålla på med"

Detaljrika interiörer i miniatyrformat visas som bäst i Kristinestad. I tittskåp kan man bland annat studera affärer, kök och en bondstuga.

Nyhetsbild

Närpes skolmusikkår hyllar Queen i vår – "Vi började öva lite i smyg före jul"

I många år har Närpes skolmusikkår dragit fullt hus med sina shower. Nu prövar musikkåren ett nytt koncept. Ett band som gett oss en stor låtskatt med klassiker som Bohemian Rhapsody, Show must go on och We will rock you ger inspirationen – Queen.

Nyhetsbild

Närboda spred glädje tillsammans med Finlands lucia – Se bilder här

Finlands lucia Sara Ray besökte Närpes under onsdagen. Med sig i lussandet hade hon personer från Närboda dagcenterverksamhet, som deltog med sådan glädje att det smittade av sig på allihop.

Nyhetsbild

Endast två traditionella revyer i regionen denna vinter

Det blir ganska tunnsått med traditionella revyer i Sydösterbotten kring det här nyåret. Det är endast två ungdomsföreningar som bjuder på en klassisk revy med flera föreställningar.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Bostället bjöd in till luciafest när Sigrid kröntes till luciamommo

På luciadagen kröntes 101-åriga Sigrid Maris till Boställets luciamormor. Här lär det ordnas med luciafirande även nästa år.

Nyhetsbild

Blessing övervann sin rädsla – Lucia är inget att vara rädd för

Luciatraditionen är inte så självklar för alla. Blessing Okouere var lite rädd först, men sedan vågade hon krama lucia. Se videoklipp från luciabesöket här.

Nyhetsbild

Nu är luciafirandet i gång – Roy fick besök av Närpeslucian

Närpesbygdens lucia och tärnor låter sig inte stoppas av busväder. På onsdagen drog luciafirandet i gång och då fick bland andra Roy Söderman besök.

Nyhetsbild

Vilken är den vackraste julsången? Tävla om biljetter till Sångargillets julkonsert

Vilken julsång måste du höra för att komma i julstämning? Berätta det för oss och du har chans att vinna en av fem dubbelbiljetter till julkonserten med Sångargillet.

Nyhetsbild

Varmt och trångt men stilfullt på slottsbalen

Slottsbalen var en jättefin upplevelse. Alla gäster var så fina och på gott humör, säger Ann-Katrin Norrback på Pörtmossen i Övermark, som nu berättar mera om klänningen hon bar.

Nyhetsbild

Lions i Närpes hjälper redan till julen

Lionsklubben i Närpes är nöjd med årets upplaga av välgörenhetsinsamlingen ”Lions Hjälper”.

Nyhetsbild

Spontana möten då julhemmen lockade till Kristinestad

Köer uppstod på många håll då Sjöstadens julhem i Kristinestad tog emot besökare. De flesta besökarna kom igen utifrån. Det blev också många spontana möten och samtal under dagen.

Nyhetsbild

Unga i Kristinestad vill förvalta det som äldre kämpat för

Självständighet är stort och viktigt. Den här dagen tänker man på dem som gjorde det möjligt. Vi ska se till att vi får fira självständigheten i framtiden också, säger tre ungdomar i Kristinestad.

Nyhetsbild

Arnautovic festtalade i Närpes: "Nyckelordet är tillhörighet"

Den 6 december är dagen då vi alla borde stanna upp och reflektera över vad var och en kan göra för att på ett ansvarsfullt sätt föra landet Finland framåt. För vårt land har vi verkligen inte fått gratis, sade kontaktchef, lokalpolitikern Emina Arnautovic i sitt tal på självständighetsdagens fest i Närpes.

Nyhetsbild

Celina köade till fest med statsministern

Uppdaterad. Kön ringlade sig upp för trappan till Ständerhuset på torsdagen när omkring 500 barn blev bjudna på statsministerns självständighetsfest. Åtta sydösterbottniska tioåringar återfanns i festvimlet. Se bilder här!

Nyhetsbild

Nu öppnar sjöstadens julhem sina dörrar för besök i Kristinestad

Julstämning av alla de slag blir det på lördag i Kristinestad. Sjöstadens julhem öppnar då igen sina dörrar för besökare från när och fjärran.

Nyhetsbild

Lasse berättar hur det gick till när Kristinestad grundades

Hallå där… Lasse Backlund, som ska berätta om tillkomsten av Kristinestad för 370 år sedan på en Historisk afton i Dagsmark på torsdag.

Nyhetsbild

Många har virkat mormorsrutor till granen i Kaskö

På onsdag får vi se resultatet av många flinka händers verk. Då reses en tre meter hög virkad julgran i Stadsparken i Kaskö.

Nyhetsbild

Emma är Närpesbygdens lucia 2019

Över 2 000 röster avgavs i luciavalet i Närpes. Och Närpesbygdens lucia 2019 heter Emma Dahlin.

Nyhetsbild

Mångkulturellt fredagsmys lockade med mat och musik

Mat och musik från olika länder kombinerat med ett närpesiskt mingel visade sig vara ett lyckat och uppskattat koncept för fredagsmys. Se bilder här.

Nyhetsbild

Elton vet vad han önskar sig till jul – och nu vet tomten det också

På lördag var det dags för julöppning i Näsby. Över 30 försäljare slöt upp till julmarknaden och tomten visade sig vara ett dragplåster i år igen.

Nyhetsbild

Papperskrig sätter stopp för scouternas fackeltåg – "I fjol höll vi på att gå under med all byråkrati"

Tidigare: Ett samtal till lokala polisen. Nu: Förekommer droger? Har vakterna rätt att använda pepparspray? En 50-årig tradition går i graven när tungrodd byråkrati sätter stopp för scouternas fackeltåg. Men polisen manar arrangören till lugn.

Nyhetsbild

"Utveckla Kristinestad som julstad – rätta kulisserna finns redan"

Möjligheter finns att utveckla julstaden Kristinestad. Det är redan en julstad och de rätta kulisserna finns, tycker Alf Knuts som strövade runt på julöppningen på fredagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Kristinestad rustar för julöppning – och i år blir det nytt slutnummer

En ny avslutning och traditionella inslag som basar, program och besök av julbocken bjuds det på vid julöppningen i Kristinestad. Den hålls på Sjögatan på fredagen.

Nyhetsbild

Nu är det dags för julöppning – snögubben i parken är åtminstone redo

Julgranen har blivit rest i Näsby, och nya julbelysningar lyser upp den förnyade parken. Det har dragit ihop sig till julöppning i både Närpes centrum och Finby.

Nyhetsbild

Storpublik såg gymnaster rädda världen

Lappfjärds gymnastikförening showade inför fullsatta läktare i Kristinahallen. Publiken fick se en show där klimatet var i fokus.

Nyhetsbild

Nämpnäs och Tjärlax tvistade om rådragningen under nästan hela 1700-talet

Nämpnäsborna var på onsdagen i tur att på ett lättsamt sätt få tal del av sin bys historia tillsammans med Rainer Böling. Ett 20-tal personer kom. De fick bland annat höra hur Nämpnäs och grannbyn Tjärlax tvistat om rådragningen.

Nyhetsbild

Han gör Närpes historia lättillgänglig: "Det är ett bra fritidsintresse"

Bölebon Rainer Böling har tagit sig an ett stort projekt. Han ser till att Närpes lokalhistoria finns tillgänglig på nätet. På det viset hoppas han kunna locka också yngre läsare.

Nyhetsbild

Manskörer vill locka nya sångare med i gemensamt körprojekt

Alla män som kan hålla ton inbjuds att vara med i ett nytt sydösterbottniskt körprojekt, som avslutas med en konsert. Speciellt riktar det sig till dem som inte förut sjungit i kör.

Nyhetsbild

Vasara byggmässa fyller 20 år – Inredning och cirkulär ekonomi i fokus i år

KORSHOLM Vasara byggmässa förnyar sitt koncept genom att satsa på ett omfattande samarbete med inhemska influerare. De ska bland annat tävla i vem som snyggast kan inreda ett rum.

Nyhetsbild

"Inte en cent av luciapengarna har gått till omkostnader"

Nu ger Luciakommittén polisen svar på på tal. Alla pengar som kommit in från insamlingen i samband med valet av Närpesbygdens lucia har enbart gått till donationer.

Nyhetsbild

Luciainsamlingen inget undantag – "Alla måste följa lagen"

Ingenting har ändrats då det gäller tillstånd för penninginsamling. Lagen är densamma som förr, men polismyndigheten har under flera år försökt få en likadan process i hela området.

 

Nyhetsbild

60 år ingen hög ålder, konstaterade jubilerande pensionärsföreningen

60 år är ingen hög ålder. Många av de 320 personer som kom på fest då Närpes pensionärsförening fyllde 60 år var äldre än så.

Nyhetsbild

Därför blir det ingen penninginsamling vid årets luciaval i Närpes

Det har för varje år blivit allt svårare att ordna penninginsamlingar. Kraven ökar från polismyndighetens sida. I år blir det ingen penninginsamling i samband med valet av Närpesbygdens lucia.