Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Påhittiga hinder med stor variation lockade rekordmånga deltagare till Farmrace

Den andra upplagan av Farmrace ordnades i Övermark i Närpes på fredagskvällen. Den mångsidiga banan har någonting för alla åldrar och uppslutningen var större än väntat.

Nyhetsbild

Offer för människohandel kan finnas nära

Statistiskt sett finns det tio offer för människohandel i Kristinestad. För att uppmärksamma detta ordnades under fredagen Elpidadagen.

Nyhetsbild

Korv och tacos på sommarmarknadens födelsedag

Femtioårsjubileum gånger två, mat från alla världens hörn och försäljning av produkter i alla kategorier. Nu är sommarmarknaden i Kristinestad i full gång.

Nyhetsbild

Staden tar vara på gratis skyltfönster mot marknadsbesökarna

Att nå 60 000 potentiella kunder utan kostnad borde vara alla marknadsförares våta dröm. Kristinestad svarar på frågor om allt från lediga tomter och arbetsplatser till var toaletterna finns och vem som bor var.

Nyhetsbild

Kstads sommarmarknad nalkas – "Det lönar sig inte att komma med full mage"

Kristinestads femtionde sommarmarknad går av stapeln i helgen. Mat från världens alla hörn, festival, återflyttarträff och försäljning av produkter mellan himmel och jord är bara en bråkdel av vad helgen har att bjuda på.

Nyhetsbild

Sommarmarknaden fyller 50 år – "Vad vore Kristinestad utan marknader?"

1969 ordnades den första sommarmarknaden i Kristinestad. 50 år senare är marknaden fortfarande en viktig del av stadens identitet.

Nyhetsbild

Nytt koncept på årets tre dagar långa Övermarkdagar – "Vi vill att det ska passa hela familjen"

Byns talkokraft är hög och årets Övermarkdagar har utvecklats till ett tre dagar långt evenemang för hela familjen. I helgen väntas allt från Farmrace till teater.

Nyhetsbild

Viktig mix av trender och traditioner

Ledare torsdag 11 juli Marknader ska både bygga på traditioner och kunna anpassa sig.

Nyhetsbild

Simbilen på besök i Pörtom – "Man kan aldrig repetera för mycket"

För första gången har Pörtom fått besök av Folkhälsans simbil. Hur man hoppar i vattnet då man vill rädda någon som håller på att drunkna hörde till en av programpunkterna.

Nyhetsbild

En ny tradition föddes – Tomatkarnevalens förnyelse var uppskattad av besökarna

Publikens favorit Tomatolympiaden återkommer nästa år. Tomatkarnevalens nya inslag lockade mycket folk och är något som Närpesborna kan förvänta sig nästa år igen.

Nyhetsbild

Omlagning och myt om sälar drev fram nytt konstprojekt

Den omdiskuterade sälen är föremål för ett nytt konstprojekt. I sökandet efter uppteckningar om sydösterbottniska ritualer, folkliv och omlagning kom Elisa Makarevitch och Roee Cohen över en mytisk berättelse om sälar. Nu undersöker de relationen och missförstånd mellan sälen och människorna.

Nyhetsbild

Fixar fredagsfrillan åt Tomatkarnevalsbesökare

Om det är något som saknas kan man alltid se till så att det börjar finnas. Den inställningen hade Thang Nguyen då han fixade frisyrerna åt sina första kunder under de inledande timmarna av Tomatkarnevalsfredagen. Se bilder från Tomatkarnevalen här!

Nyhetsbild

Lyckad allsångskväll – Lasse med artister drog mycket publik

Tomatkarnevalen mjukstartade på torsdagskvällen. Många hade tagit sig till karnevalsområdet för att sjunga allsång och lyssna på kvällens solister.

Nyhetsbild

Spår i naturen – tema för årets karnevalsutställning

Människans spår i naturen, det är namnet på årets utställning. Som traditionen lyder håller fotoklubben Focus utställning på Tomatkarnevalen. Med bilderna vill man visa olika sätt som människan har påverkat naturen.

Nyhetsbild

Tomatolympiaden nyheter på årets karneval - som startar redan på torsdag

Tomatkarnevalen har i år utvecklats mot ett tre dagar långt evenemang. Redan på torsdag kör årets uppsättning av karnevalen igång. Och en nyhet blir Tomatolympiaden med fyra lag – däribland kultbandet 1G3B.

Nyhetsbild

1G3B har hårdtränat inför Tomatolympiaden – "Vi har sett på bilder på tomater"

1G3B har legat i hårdträning inför lördagens Tomatolympiad, den första någonsin. Vi tycker om tomat och vi är bra på att fuska, säger kördamen Jonas Bergqvist om vinstchanserna.

Nyhetsbild

Sjöbobacksdagar lockar med rökt lax och chai

De årliga Sjöbobacksdagarna i Kaskö går av stapeln detta veckoslut. Här kan man hitta allt från traditionell rökt lax till mer österländska godsaker som chai te. Hit kan man komma för att ströva mellan stånden, fynda på marknaden eller sätta sig ner och njuta av sommaren.

Nyhetsbild

Kusinerna från Kanada skapar konst i Kristinestad

För andra året i rad har Kristinestad fått internationella konstnärsgäster. Kristinestad Artists' Residency heter konstnärsresidenset som i år gästas av tre kanadensare, en australiensiska och en japanska.

Nyhetsbild

Kristinestad har öppnat portarna – "Ett härligt evenemang!"

Längs med Västra Långgatan sprider sig röklukt. Det är Dag Björklund som kokar falu rödfärg. Det var hans programpunkt under Öppna portarnas dag i Kristinestad på lördagen. Hantverk, renoveringsobjekt och vackra trädgårdar kunde man ta del av under evenemanget som nu ordnades för tionde gången. Se bilder här!

Nyhetsbild

Femtiotal gårdar med i tionde upplagan av Öppna portars dag

På lördag och söndag öppnas portarna till trädgårdar runtom i Kristinestad. Evenemanget Öppna Portar består i år av flera välbekanta gårdar men också några debutanter.

Nyhetsbild

Lions ställde till med fest – Äldre uppskattade sången och musiken

77 äldre fick lyssna till sång och musik på innergården på Bostället i onsdags. Med anhöriga och vårdare medräknade var det 105 personer som njöt av utomhusfesten i det vackra vädret.

Nyhetsbild

Ställer ut sina naturfotografier: "Tar många bilder utan att ens titta i kameran"

Multiexponerade nattfotografier är Tommy Vikars specialitet. Nu ställer fotografen från Norrnäs, som också uppmärksammats internationellt, ut sina alster i Närpes.

Nyhetsbild

Läs Sydins sommarbilaga – gratis!

Svårt att göra upp semesterplaner? Lugn, vår sommarbilaga är sprängfylld med tips på allehanda aktiviteter runtom i Österbotten. Bäst av allt, här finns den att läsa som gratis e-tidning!

Nyhetsbild

Liv i Luckan när tio års verksamhet i Sydösterbotten firas

Luckan har nu verkat i tio år i Sydösterbotten. För att fira jubileet ordnas flera evenemang denna vecka. På programmet står författarsnack, en medeltidskväll och både finsk och argentinsk tango.

Nyhetsbild

Harry var med på Den stora talkodagen

Harry, 1,5 år, var med på Den stora talkodagen i lördags, då föreningsaktiva samlades för vårstädning i och vid ungdomslokalen i Skaftung. SÖU:s initiativ samlade talkojobbare på ett 30-tal platser runtom i Österbotten - från Terjärv i norr till Skaftung i söder. Och de lät sig inte stoppas av regn.

Nyhetsbild

Nya Kaskövimpeln väckte intresse på Kaskö marknad

Tuuli Toivonen är Kasköbo i själ och hjärta trots att hon flyttat till Teuva. Det första hon gjorde när hon kom till Kaskö marknad på lördag var att söka upp försäljningstältet där hon kunde köpa Kaskös egen vimpel.

Nyhetsbild

Kaskö marknad breddar med mässa på torget

Kaskö marknad bjuder på en nyhet i år. Torget kommer att fyllas med stugliv, båtliv och trädgårdsprodukter och blir ett separat mässområde vid sidan av själva marknaden. Det är första gången marknaden har ett speciellt tema under de över tre årtionden den ordnats.

Nyhetsbild

Lafoelever bjöd på säsongens första konsert i Badhusparken

Musikaliska godbitar av olika slag bjöds det på vid säsongens första utomhuskonsert i Badhusparken i Kristinestad. Studerande vid Lafo gav ett smakprov på vad de jobbat med under året.

Nyhetsbild

Parkskoj med rörelse och kreativitet för barn

Parkskoj är ett nytt sommarlovsprogram för barn som Folkhälsan i Kristinestad kör i gång. Då blir det mycket rörelse och kreativitet i Badhusparken.

Nyhetsbild

Närpeskillar i MGP-final med poppig rap-låt

Nu är det klart vilka tio som står i final i musiktävlingen Melodi Grand Prix i höst. Bland de tio finalisterna finns två Närpeskillar.

Nyhetsbild

Ungt företagande lärorikt: "Man måste ta eget initiativ"

Ungdomar vill ta mera ansvar och företagande gör att de utvecklas på flera sätt. Det var några av slutsatserna på Svenska Bildningsförbundets frukostseminarium om unga och företagande.

Nyhetsbild

Video: Svenska dagen firades med fioler och körsång

JAKOBSTAD Ett par hundra personer firade Svenska dagen i Svenska gården på tisdagskvällen. Extra stolar fick lyftas in.

Nyhetsbild

VIDEO: Svenska veckan startade på Närpesdialekt

Svenska veckan drog i gång på Närpesdialekt i Vasa. Svenska och finska elever samlades i det tvåspråkiga gymnasiecampuset Lykeion.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ukko-Pekka ångade tur och retur längs Kasköbanan

VIDEO. Visslan tjuter, kolröken bolmar ur skorstenen och ångan pyser när loket Ukko-Pekka tuffar fram genom Sydösterbotten. På onsdag kommer museitåget till Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Olika världar möts på konstutställning i Yttermark

Olika världar heter årets sommarutställning på Galleri Granliden i Yttermark. Den består av verk från sex konstnärer från Finland och Sverige.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Öppna portar bland kaptenshus och trädgårdar i Kristinestad

Öppna portar är evenemanget då Kristinestadsborna låter besökare komma in och ta del av de idylliska trähusen och grönskande trädgårdarna. Ett tiotal besöksobjekt är nya.