Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

"Inte en cent av luciapengarna har gått till omkostnader"

Nu ger Luciakommittén polisen svar på på tal. Alla pengar som kommit in från insamlingen i samband med valet av Närpesbygdens lucia har enbart gått till donationer.

Nyhetsbild

Luciainsamlingen inget undantag – "Alla måste följa lagen"

Ingenting har ändrats då det gäller tillstånd för penninginsamling. Lagen är densamma som förr, men polismyndigheten har under flera år försökt få en likadan process i hela området.

 

Nyhetsbild

60 år ingen hög ålder, konstaterade jubilerande pensionärsföreningen

60 år är ingen hög ålder. Många av de 320 personer som kom på fest då Närpes pensionärsförening fyllde 60 år var äldre än så.

Nyhetsbild

Därför blir det ingen penninginsamling vid årets luciaval i Närpes

Det har för varje år blivit allt svårare att ordna penninginsamlingar. Kraven ökar från polismyndighetens sida. I år blir det ingen penninginsamling i samband med valet av Närpesbygdens lucia.

Kristinestadsunga får fira landets självständighet i Helsingfors

Kristinestad valde genom utlottning årets tioåringar som representerar staden i Ständerhuset i Helsingfors, inbjudna av statsminister Antti Rinne.

Nyhetsbild

Firade nationella friluftsdagen med "tuppfäktning"

På torsdagen bjöds det in till tuppfäktning och andra typer av balansövningar och program i Näsby. Den nationella friluftsdagen för äldre firades då med en aktivitetsdag. Se bilder från evenemanget här.

Nyhetsbild

De vill uppmärksamma och sprida information om diabetes – ordnar marsch

På söndag uppmärksammas ett av världens snabbast växande folkhälsoproblem – diabetes – i Närpes. Läkaren Björn Forsén har uppgifter om hur många diabetiker det finns registrerade vid Närpes hvc.

Nyhetsbild

Brandkårsungdomar övade räddningsuppdrag till havs

Oljesanering till havs, brand på holme och att söka en försvunnen båt. Det var övningsuppgifterna då brandkårsungdomar samlades till actiondygn i Kaskö och Närpes under veckoslutet.

Nyhetsbild

Ida bjuder på id på strömmingsmarknaden – "Smartfisk, inte skräpfisk"

Vad tror du det är? Ida Haapamäki låter besökare smaka på rågknappar med röra och vill gärna att de gissar vilken fisk som är ingrediens. "Smartfisk" förstås, men vilken? Det finns fisk av alla de slag på strömmingsmarknaden i Kaskö.

Nyhetsbild

Närpes pensionärsförening närmar sig pensionsåldern – firar med sin tredje historiebok

Närpes pensionärsförening fyller 60 år och ger ut sin tredje historik. Hör man till en förening där man träffar likasinnade behöver man inte känna sig ensam, säger föreningens ordförande.

Nyhetsbild

I fjol tog strömmingen slut i förtid – Robert hoppas nu att fiskelyckan står dem bi

Förra året tog strömmingen slut redan på lördagen. Robert Sundberg i Kaskö hoppas att utbudet ska räcka till för bägge marknadsdagarna i år. Men det finns orosmoln.

Nyhetsbild

Ljung är ett obligatoriskt inslag på höstmarknaden

Lingon, äpplen, hallon och färgglad ljung fyller Kaj Sved sina försäljningsbord med nu på höstens Mikaelimarknad i Kristinestad. Marknaden är ett slags säsongsavslutning för handelsträdgårdens del.

Nyhetsbild

Folkparken avslutar med klassisk dansbandskväll efter en "helt okej säsong"

En dans återstår innan Fagerö folkpark bommar igen för vintern. Säsongen som gått beskrivs som helt okej.

Nyhetsbild

Femkampen mellan bydelarna i Yttermark bjöd på dramatisk vändning

Det ena laget vann fyra av fem grenar, men det var den sista grenen som kom att avgöra hela bykampen i Yttermark.

Nyhetsbild

Knepigt att locka medlemmar till ungdomsföreningen – "Vi behöver mer folk så att vi vågar satsa"

Många ungdomsföreningar kämpar med medlemsrekryteringen, så även Yttermark uf. Fler aktiva behövs – och ett sätt är att förena krafterna som man gör på lördagens skördefest, då bykampen mellan östra och västra sidan återuppstår.

Nyhetsbild

Hedrar 75-årsminnet av den hemliga och lyckade operationen i Nämpnäs

Världshistoriens mest lyckade evakuering av ett lands underrättelsetjänst. Så beskrivs operation Stella Polaris, som genomfördes i Nämpnäs för 75 år sedan. Det här ska nu uppmärksammas med ett två dagar långt evenemang.

Nyhetsbild

Unga försäljare hittat sin nisch på gammaldags torgdagen

Adelina och Milton Appel satsar på några klassiska produkter som kunderna vill ha. De trivs på gammaldags torgdagen i Kristinestad och hade sålt alla bakverk vid lunchdags.

Nyhetsbild

Allt från exotiska maträtter till tvålförsäljning på Slättens mat och mystik

Det är livligt i Närpes centrum på fredag kväll. Orsak? Evenemanget Slättens mat och mystik. Många försäljare har slutit upp på torget och i parken finns gott om att göra för de lite yngre besökarna. Se bilder här.

Nyhetsbild

Skörd och traditioner lyfts fram på torgdag i Kristinestad

Höstens skörd är en viktig del av Gammaldags torgdag i Kristinestad. Äldre tider är en röd tråd och nu kan man till exempel testa om man känner gamla föremål, säger Riitta Raikio-Söderlund och Maarit Rosengård.

Nyhetsbild

Mysfaktorn kan bli hög på årets Slättens mat och mystik – och torget är fullbokat

Mysfaktorn väntas bli hög på Slättens mat och mystik i år. Fredagsmyset inramas musik av Bosniska orkestern och visor av Kalle Teir och Camilla Nordlund på torgscenen på fredag kväll.

Nyhetsbild

Korsnäs fick ett nytt världsrekord – i bolltrollning

Solen gassade och vinden var nästan obefintlig under Korsnäsdagen på lördag, ändå såg det nästan ut som att inget världsrekord skulle slås i Korsnäs. Till sist svängde oturen och vad som tidigare var världens mest svenskspråkiga ort har fått ett nytt rekord att stoltsera med.

Nyhetsbild

Den förnyade idrottsplanen i Korsnäs har nu fått sitt namn

Centralidrottsplanen i Korsnäs fick ett rejält ansiktslyft i fjol. I samband med Korsnäsdagen under lördagen fick idrottsplanen äntligen sitt namn.

Cittaslow-veckan bjuder på mångsidigt program

På lördag inleds Cittaslow-veckan, som har växt fram till ett årligt evenemang i Kristinestad. Bland annat vinprovning, konserter och motionsevenemang står på agendan.

Nyhetsbild

Kristinestadsbor fick hjälp med det digitala – "Det kan vara skrämmande"

På torsdagen fick kommuninvånarna hjälp med ärenden på internet. Folk är ofta rädda för vad som kan hända på nätet, säger Tanja Markkula, informatiker vid Vasa stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Världsrekordsförsök på årets Korsnäsdagen – "Det här vill man inte missa"

KORSNÄS Idrotten, det lokala företagandet och föreningslivet står i rampljuset på årets Korsnäsdagen nu på lördag.

Nyhetsbild

Fioler och folkdräkter – spelmansstämman har kickat igång

Den finlandssvenska spelmansstämman drog igång på riktigt under lördagen. Vid Hemslöjdsgården i Kristinestad bjöds det på folkmusikkonsert och folkdräktsparad. En stor skara hade tagit sig dit för att njuta av musiken och de färgglada dräkterna.

Nyhetsbild

Traktorpulling och mekanisk tjur dragplåster på Lappfjärdsdagen

Nu är det full rulle på sportplanen i Lappfjärd. Fordonsutställning, tävlingar och attraktioner för barn lockar såväl gamla som unga till Lappfjärdsdagen.

Nyhetsbild

Ungdomsföreningen och byaföreningen världsmästare i Öykstock

På fredagskvällen inleddes Lappfjärdsdagsfirandet med de inofficiella världsmästerskapen i Öykstock. Som vinnare stod Lappfjärds ungdomsförening på herrsidan, och Lappfjärds byaförenings damer på damsidan.

Nyhetsbild

Snart fylls Tjöck av spelmän, musik och folkdräkter – "det blir en traditionell stämma"

I veckoslutet samlas spelmän från hela Svenskfinland i Tjöck och Kristinestad. Finlands svenska spelmansförbund ordnar sin årliga spelmansstämma och i år är det Tjöck spelmanslag som står för arrangemangen.

Nyhetsbild

Rådhusgatan blev ett riktigt shoppingstråk

Med nästan 60 deltagande försäljare försiggick det handel i så gott som hela staden under Kaskö gårdsloppisdag. Rådhusgatan var den mest livliga handelsplatsen.

Kaskö musiksommar slog nytt publikrekord

Över 700 personer njöt av musik på någon av de konserter som Kaskö musikosmmar ordnade denna sommar. Det här är nytt rekord för konsertserien, som nu hölls för tolfte gången.

Nyhetsbild

På lördag väcks den tionde sjusovaren med ett dopp i Stadsfjärden

"En person, bosatt i Kristinestad och välkänd bland invånarna". Mer än så avslöjar inte arrangören om vem som får smaka Stadsfjärdens vatten som den tionde sjusovaren i Kristinestad på lördag morgon.

Nyhetsbild

Förste sjusovaren: Kristinestad har en speciell plats i mitt hjärta

Historiens förste sjusovare planerade restaurang med inkvartering till Hemgrund och anser Kristinestadsflickorna svårflörtade.

Nyhetsbild

Publiken hittar till Vridin också i år – på lördag har över 3 000 sett årets pjäs

Pjäsen "Lemmy badade aldrig i Närpes å" har lockat mycket publik till Vridläktaren även andra spelåret. Sista chansen att se den populära pjäsen är på lördag.

Nyhetsbild

Spelmansgillet – och Lasse Eriksson – samlade allsångssugna på torget

Närpes spelmansgilles traditionella allsångskväll samlade en stor skara allsångssugna på torget på onsdagen.

Nyhetsbild

Allsång som på Skansen – men i Nämpnäs

Arrangörerna väntade högst 200, men allt fler strömmade till då Ljuvliga toner skulle ljuda i Nämpnäs paviljong på tisdagskvällen. Det blev 340 i publiken.

Nyhetsbild

Kallt men deltagarstarkt på simskolan i Fagerö – "Man ska frysa lite i simskolan"

I fjol var det så varmt att föräldrarna ville bada precis lika mycket som barnen. I år satt föräldrarna invirade i filtar på stranden då simskolan i Fagerö körde igång. Roligt trots vädret, det hade barnen som nu är nästan dubbelt så många som tidigare år.

Nyhetsbild

Nya rekord i alla kategorier på marknaden – "Femtioårsfesten levde upp till sitt namn"

Under Kristinestads sommarmarknads femtioårsjubileum slogs rekord i så gott som alla kategorier. Flest besökare, flest försäljare och störst område någonsin.

Nyhetsbild

Årets Övermarkare är en hjälpsam kvinna

Ödmjuk, medmänsklig, hjälpsam och en person som arbetar mycket ideellt inom exempelvis församlingen. Så lyder motiveringen bakom valet av Årets Övermarkare.

Nyhetsbild

Närpes brandklubb segrare i marknadsrodden

Marknadsroddens vandringspris får ny ägare. Årets tävling kammade Närpes brandklubb hem – med marginal.

Nyhetsbild

Museidag bjuder på krig, sjukdomar och bröllop – och hoppas nå en större publik

Under förbudstiden blev plötsligt Närpesborna så sjuka att de behövde stora mängder av apotekets läkarsprit. Det berättar Kaj Irjala om ett av apoteksmuseets 3 000 föremål – och fler historier blir det på lördag då museerna i Närpes håller öppet hus.

Nyhetsbild

Påhittiga hinder med stor variation lockade rekordmånga deltagare till Farmrace

Den andra upplagan av Farmrace ordnades i Övermark i Närpes på fredagskvällen. Den mångsidiga banan har någonting för alla åldrar och uppslutningen var större än väntat.

Nyhetsbild

Offer för människohandel kan finnas nära

Statistiskt sett finns det tio offer för människohandel i Kristinestad. För att uppmärksamma detta ordnades under fredagen Elpidadagen.

Nyhetsbild

Korv och tacos på sommarmarknadens födelsedag

Femtioårsjubileum gånger två, mat från alla världens hörn och försäljning av produkter i alla kategorier. Nu är sommarmarknaden i Kristinestad i full gång.

Nyhetsbild

Staden tar vara på gratis skyltfönster mot marknadsbesökarna

Att nå 60 000 potentiella kunder utan kostnad borde vara alla marknadsförares våta dröm. Kristinestad svarar på frågor om allt från lediga tomter och arbetsplatser till var toaletterna finns och vem som bor var.