Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ukko-Pekka ångade tur och retur längs Kasköbanan

VIDEO. Visslan tjuter, kolröken bolmar ur skorstenen och ångan pyser när loket Ukko-Pekka tuffar fram genom Sydösterbotten. På onsdag kommer museitåget till Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Olika världar möts på konstutställning i Yttermark

Olika världar heter årets sommarutställning på Galleri Granliden i Yttermark. Den består av verk från sex konstnärer från Finland och Sverige.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Öppna portar bland kaptenshus och trädgårdar i Kristinestad

Öppna portar är evenemanget då Kristinestadsborna låter besökare komma in och ta del av de idylliska trähusen och grönskande trädgårdarna. Ett tiotal besöksobjekt är nya.

Nyhetsbild

Rangsby bjuder in till byn

RANGSBY Under Öppna byarnas dag på lördag visade Rangsbyborna upp sin byidyll med en guidad busstur. Dessutom ordnades den nervkittlande tävlingen Närpesmästare mellan Närpes förtroendevalda.

Nyhetsbild

Fullsatt på återinvigning av Hemslöjdsgården i Kristinestad

På grund av vädret fick man flytta in återinvigningen av Hemslöjdsgården, men inomhus var det glada människor som hade samlats för att fira renoveringen av en samlingsplats och träffpunkt för hantverksintresserade.

Nyhetsbild

Mäktiga toner fyllde Kristinahallen i stor show

Över 500 personer såg lördagens första föreställningen av Hollywood Show i Kristinahallen, med över 100 personer på scen.

Nyhetsbild

12 577 personer besökte Stormässan

STORMÄSSAN Årets Stormässa i Botniahallen lockade 12 577 personer. Förutom de drygt 250 utställarna var det bland annat humorgruppen KAJ som lockade folk till mässan.

Nyhetsbild

Honga: Vi har plan B om reformen faller

STORMÄSSAN Tiden är knapp men det är inte den enda hotbilden mot vårdreformen. I Österbotten finns beredskap för en plan B om vårdreformen faller, enligt Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Wasa Teater avslöjade flera nya föreställningar på stormässan

STORMÄSSAN Wasa Teaters jubileumsår 2019 och upptakten till det bjuder på flera intressanta föreställningar. Till storsatsningarna hör en än så länge hemlig musikal och en tolkning på en barnboksfavorit.

Nyhetsbild

Vörå bjuder in till gyttjebad - "Toughest" i miniatyr på mässan

STORMÄSSAN I sensommar kan de som gillar utmaningar delta i en tävling som handlar om hinderbanor - och gyttjebad. Folkhälsan Norrvalla gjorde reklam för "Toughest" på Stormässan.

Nyhetsbild

Rekoringarna möblerar om på marknaden

STORMÄSSAN Enligt grundaren Thomas Snellman har rekoringarna bidragit till att jordbruksproducenterna numera har bättre förhandlingsposition gentemot grossister och detaljhandel.

Nyhetsbild

Video: Roboten Alfa 1 kan användas på daghem och äldreboenden

STORMÄSSAN Robotar får hela tiden en större roll i vardagen. För att hinna i med i utvecklingen krävs kodning i utbildningssystemet, anser Multitronics nybildade dotterbolag.

Nyhetsbild

TV: Lokala teaterupplevelser i världsklass

STORMÄSSAN: WEBB-TV Wasa Teater firar 100-årsjubileum hösten 2019. Vad kan publiken förvänta sig av den nya teatern? Det diskuterade Wasa Teaters administrativa chef Marit Berndtson med VBL:s kulturredaktör Lisbeth Rosenback.

Nyhetsbild

Håkan Westermark: Sydösterbotten klarar sig genom att vara med på förändringarna

STORMÄSSAN Sydösterbotten har helt klart en framtid, säger Håkan Westermark. Men det kräver ett aktivt förutseende även hos den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

Han fäller träd från luften

STORMÄSSAN Trädfällaren Magnus Rådström klättrar upp med motorsågen och svingar sig mellan träden. – Visst är det ett riskyrke men om man är utbildad och vet vad man håller på med minimerar man riskerna.

Nyhetsbild

TV: Alla vill ha en bit av reko

STORMÄSSAN: WEBB-TV Rekoringen började som ett litet lokalt projekt och nu har till och med EU-kommissionen fått upp ögonen för rörelsen. Hör rekorörelsens grundare Thomas Snellman i samtal med HSS Medias reporter Heidi Eriksson.

Nyhetsbild

TV: "Det enda jag vet är att det blir en förändring "

STORMÄSSAN: WEBB-TV Hur mår näringslivet i Sydösterbotten? Vilka är regionens styrkor och utmaningar? Det diskuterade Håkan Westermark och Syd-Österbottens chefredaktör Mats Ekman om i dagens första estradsamtal.

Nyhetsbild

Landskapet är ett invecklat pussel

STORMÄSSAN Det är inte lätt att pussla ihop Österbottens kommuner. Landskapsförbundet låter mässbesökarna försöka.

Nyhetsbild

Första gången på stormässan – "Här finns nåt för alla"

STORMÄSSAN Under lördagen hade stormässan över 6000 besökare. För de knappt 250 utställarna är bara halva mässan avklarad. Nicklas Örn driver enmansföretaget Österbottens tvätt & ytrenovering. Han ställer ut på stormässan för första gången i år.

Nyhetsbild

Dags för andra mässdagen – rekorörelsen och vårdreformen i fokus

STORMÄSSAN Under Österbottens stormässas andra dag bjuder Vasabladet, Österbottens Tidning och Sydin på fyra estradsamtal som sänds direkt på webben. Här hittar du dagens program.

Nyhetsbild

Stubbar blir till björnar då Ulla startar motorsågen

STORMÄSSAN Ulla Haglund från Nedervetil har en ovanlig passion. Hon har hållit på med motorsågsskulptering sedan 2015.

Nyhetsbild

Över 6000 besökte Stormässan på lördag

STORMÄSSAN Expo Österbotten som står bakom stormässan är väldigt nöjda med lördagens besökarantal.

Nyhetsbild

Besökare: Stormässan är en plats för sociala möten och inspiration

STORMÄSSAN Kalhugg din egen virtuella skog, bekanta dig med insektshotell eller inspireras inför trädgårdssäsongen. Det är några upplevelser som stormässan erbjuder besökarna.

Nyhetsbild

Stormässan väntar över 16000 besökare till Botniahallen

STORMÄSSAN Resor, renovering, trädgårdsskötsel, välmående, mat, båtar ... Säg det område eller ämne som inte är med på den stora mässan i Botniahallen i Smedsby. Årets nya temaområde är "Skog – nytta och nöje".

Nyhetsbild

250 ställer ut på årets stormässa

Årets stormässa står för dörren. Evenemanget som växt till Österbottens största mässa lever efter ett tydligt motto.

Nyhetsbild

Träffa oss på stormässan!

Vasabladet, Sydin och Österbottens Tidning är på plats på stormässan. Anna-Mari Karhunen, vd för HSS Media förklarar hur och varför.

Nyhetsbild

Alla vill ha en bit av Reko

STORMÄSSAN Livsmedel direkt från producenten till konsumenterna utan mellanhänder och utan provision. Rekoringen är konceptet som lyckats återinföra torghandeln i Österbotten.

Nyhetsbild

Påskhäxorna fyllde rådhustrappan i Kristinestad

Rådhustrappan blev fullsatt då alla påskhäxor som strålat samman i Kristinestad slog sig ner där. Med lite jämkande gick det bra så alla cirka 250 häxor fick plats.

Nyhetsbild

Var brinner påskbrasorna i år?

Det brukar vara tätt mellan påskbrasorna i svenska Österbotten på påskaftonen. Nu vill vi ha uppgifter om var årets brasor tänds längs kusten.

Nyhetsbild

Rullade och gick för välgörenhet i Tjärlax

TJÄRLAX På söndagen ordnades det välgörenhetsevenemanget Rulla och gå för tredje året i rad. Uppslutningen var stor och genom talkoarbete lyckades deltagarna samla över tusen euro till förmån för Närpes Sjukvårdsfond.

Nyhetsbild

Flaggar när Estland fyller 100 år

KASKÖ Flaggorna hissas i Kaskö när Estland firar 100-årsjubileum.

Nyhetsbild

Dags för julgransjakt i Österbotten

Har du ännu inte hunnit införskaffa årets julgran? Nu på lördag har du chansen när det är dags för Julgransjakten i Österbotten.

Nyhetsbild

Brandstationerna öppnar sina dörrar

Flera brandstationer i Österbotten håller öppet hus under det riksomfattande evenemanget En dag på brandstationen på lördag.

Nyhetsbild

Bra start för höstens marknad i Kristinestad

KRISTINESTAD

Höstens Mikaelimarknad fick en bra start. Mycket folk rörde sig på torget och kollade vad som bjöds ut. Marknaden är också en viktig träffpunkt.

Nyhetsbild

Utmanare och gladiator – redo

KORSNÄS Vädret var på topp då Harrström aktivitetspark ordnade program för barn på fredag kväll. Besök fick man även från grannlandet i väst, av en gladiator.

Nyhetsbild

Nu rinner tjäran i Övermark

ÖVERMARK

Årets övermarkare står och ser över publiken med ett stolt leende på läpparna. Efter en längre väntan än planerat kom äntligen tjäran.

Nyhetsbild

Racerfart på Strandvägen i Korsnäs

KORSNÄS Motor Maniax och Korsnäs ungdoms- och byaförening ordnar i dag ett street race vid Strandvägen i Korsnäs, ett evenemang där man kan pröva på dragrace under säkra och ordnade former.

Nyhetsbild

En glad och familjär fest

KORSNÄS Korsnäs 130 år firades med ett fullspäckat och humoristiskt program. Omkring 700 personer slöt upp. Somliga njöt av en picknick i det gröna.