Lokalt

Evenemang

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Skörd och traditioner lyfts fram på torgdag i Kristinestad

Höstens skörd är en viktig del av Gammaldags torgdag i Kristinestad. Äldre tider är en röd tråd och nu kan man till exempel testa om man känner gamla föremål, säger Riitta Raikio-Söderlund och Maarit Rosengård.

Nyhetsbild

Mysfaktorn kan bli hög på årets Slättens mat och mystik – och torget är fullbokat

Mysfaktorn väntas bli hög på Slättens mat och mystik i år. Fredagsmyset inramas musik av Bosniska orkestern och visor av Kalle Teir och Camilla Nordlund på torgscenen på fredag kväll.

Nyhetsbild

Korsnäs fick ett nytt världsrekord – i bolltrollning

Solen gassade och vinden var nästan obefintlig under Korsnäsdagen på lördag, ändå såg det nästan ut som att inget världsrekord skulle slås i Korsnäs. Till sist svängde oturen och vad som tidigare var världens mest svenskspråkiga ort har fått ett nytt rekord att stoltsera med.

Nyhetsbild

Den förnyade idrottsplanen i Korsnäs har nu fått sitt namn

Centralidrottsplanen i Korsnäs fick ett rejält ansiktslyft i fjol. I samband med Korsnäsdagen under lördagen fick idrottsplanen äntligen sitt namn.

Cittaslow-veckan bjuder på mångsidigt program

På lördag inleds Cittaslow-veckan, som har växt fram till ett årligt evenemang i Kristinestad. Bland annat vinprovning, konserter och motionsevenemang står på agendan.

Nyhetsbild

Kristinestadsbor fick hjälp med det digitala – "Det kan vara skrämmande"

På torsdagen fick kommuninvånarna hjälp med ärenden på internet. Folk är ofta rädda för vad som kan hända på nätet, säger Tanja Markkula, informatiker vid Vasa stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Världsrekordsförsök på årets Korsnäsdagen – "Det här vill man inte missa"

KORSNÄS Idrotten, det lokala företagandet och föreningslivet står i rampljuset på årets Korsnäsdagen nu på lördag.

Nyhetsbild

Fioler och folkdräkter – spelmansstämman har kickat igång

Den finlandssvenska spelmansstämman drog igång på riktigt under lördagen. Vid Hemslöjdsgården i Kristinestad bjöds det på folkmusikkonsert och folkdräktsparad. En stor skara hade tagit sig dit för att njuta av musiken och de färgglada dräkterna.

Nyhetsbild

Traktorpulling och mekanisk tjur dragplåster på Lappfjärdsdagen

Nu är det full rulle på sportplanen i Lappfjärd. Fordonsutställning, tävlingar och attraktioner för barn lockar såväl gamla som unga till Lappfjärdsdagen.

Nyhetsbild

Ungdomsföreningen och byaföreningen världsmästare i Öykstock

På fredagskvällen inleddes Lappfjärdsdagsfirandet med de inofficiella världsmästerskapen i Öykstock. Som vinnare stod Lappfjärds ungdomsförening på herrsidan, och Lappfjärds byaförenings damer på damsidan.

Nyhetsbild

Snart fylls Tjöck av spelmän, musik och folkdräkter – "det blir en traditionell stämma"

I veckoslutet samlas spelmän från hela Svenskfinland i Tjöck och Kristinestad. Finlands svenska spelmansförbund ordnar sin årliga spelmansstämma och i år är det Tjöck spelmanslag som står för arrangemangen.

Nyhetsbild

Rådhusgatan blev ett riktigt shoppingstråk

Med nästan 60 deltagande försäljare försiggick det handel i så gott som hela staden under Kaskö gårdsloppisdag. Rådhusgatan var den mest livliga handelsplatsen.

Kaskö musiksommar slog nytt publikrekord

Över 700 personer njöt av musik på någon av de konserter som Kaskö musikosmmar ordnade denna sommar. Det här är nytt rekord för konsertserien, som nu hölls för tolfte gången.

Nyhetsbild

På lördag väcks den tionde sjusovaren med ett dopp i Stadsfjärden

"En person, bosatt i Kristinestad och välkänd bland invånarna". Mer än så avslöjar inte arrangören om vem som får smaka Stadsfjärdens vatten som den tionde sjusovaren i Kristinestad på lördag morgon.

Nyhetsbild

Förste sjusovaren: Kristinestad har en speciell plats i mitt hjärta

Historiens förste sjusovare planerade restaurang med inkvartering till Hemgrund och anser Kristinestadsflickorna svårflörtade.

Nyhetsbild

Publiken hittar till Vridin också i år – på lördag har över 3 000 sett årets pjäs

Pjäsen "Lemmy badade aldrig i Närpes å" har lockat mycket publik till Vridläktaren även andra spelåret. Sista chansen att se den populära pjäsen är på lördag.

Nyhetsbild

Spelmansgillet – och Lasse Eriksson – samlade allsångssugna på torget

Närpes spelmansgilles traditionella allsångskväll samlade en stor skara allsångssugna på torget på onsdagen.

Nyhetsbild

Allsång som på Skansen – men i Nämpnäs

Arrangörerna väntade högst 200, men allt fler strömmade till då Ljuvliga toner skulle ljuda i Nämpnäs paviljong på tisdagskvällen. Det blev 340 i publiken.

Nyhetsbild

Kallt men deltagarstarkt på simskolan i Fagerö – "Man ska frysa lite i simskolan"

I fjol var det så varmt att föräldrarna ville bada precis lika mycket som barnen. I år satt föräldrarna invirade i filtar på stranden då simskolan i Fagerö körde igång. Roligt trots vädret, det hade barnen som nu är nästan dubbelt så många som tidigare år.

Nyhetsbild

Nya rekord i alla kategorier på marknaden – "Femtioårsfesten levde upp till sitt namn"

Under Kristinestads sommarmarknads femtioårsjubileum slogs rekord i så gott som alla kategorier. Flest besökare, flest försäljare och störst område någonsin.

Nyhetsbild

Årets Övermarkare är en hjälpsam kvinna

Ödmjuk, medmänsklig, hjälpsam och en person som arbetar mycket ideellt inom exempelvis församlingen. Så lyder motiveringen bakom valet av Årets Övermarkare.

Nyhetsbild

Närpes brandklubb segrare i marknadsrodden

Marknadsroddens vandringspris får ny ägare. Årets tävling kammade Närpes brandklubb hem – med marginal.

Nyhetsbild

Museidag bjuder på krig, sjukdomar och bröllop – och hoppas nå en större publik

Under förbudstiden blev plötsligt Närpesborna så sjuka att de behövde stora mängder av apotekets läkarsprit. Det berättar Kaj Irjala om ett av apoteksmuseets 3 000 föremål – och fler historier blir det på lördag då museerna i Närpes håller öppet hus.

Nyhetsbild

Påhittiga hinder med stor variation lockade rekordmånga deltagare till Farmrace

Den andra upplagan av Farmrace ordnades i Övermark i Närpes på fredagskvällen. Den mångsidiga banan har någonting för alla åldrar och uppslutningen var större än väntat.

Nyhetsbild

Offer för människohandel kan finnas nära

Statistiskt sett finns det tio offer för människohandel i Kristinestad. För att uppmärksamma detta ordnades under fredagen Elpidadagen.

Nyhetsbild

Korv och tacos på sommarmarknadens födelsedag

Femtioårsjubileum gånger två, mat från alla världens hörn och försäljning av produkter i alla kategorier. Nu är sommarmarknaden i Kristinestad i full gång.

Nyhetsbild

Staden tar vara på gratis skyltfönster mot marknadsbesökarna

Att nå 60 000 potentiella kunder utan kostnad borde vara alla marknadsförares våta dröm. Kristinestad svarar på frågor om allt från lediga tomter och arbetsplatser till var toaletterna finns och vem som bor var.

Nyhetsbild

Kstads sommarmarknad nalkas – "Det lönar sig inte att komma med full mage"

Kristinestads femtionde sommarmarknad går av stapeln i helgen. Mat från världens alla hörn, festival, återflyttarträff och försäljning av produkter mellan himmel och jord är bara en bråkdel av vad helgen har att bjuda på.

Nyhetsbild

Sommarmarknaden fyller 50 år – "Vad vore Kristinestad utan marknader?"

1969 ordnades den första sommarmarknaden i Kristinestad. 50 år senare är marknaden fortfarande en viktig del av stadens identitet.

Nyhetsbild

Nytt koncept på årets tre dagar långa Övermarkdagar – "Vi vill att det ska passa hela familjen"

Byns talkokraft är hög och årets Övermarkdagar har utvecklats till ett tre dagar långt evenemang för hela familjen. I helgen väntas allt från Farmrace till teater.

Nyhetsbild

Viktig mix av trender och traditioner

Ledare torsdag 11 juli Marknader ska både bygga på traditioner och kunna anpassa sig.

Nyhetsbild

Simbilen på besök i Pörtom – "Man kan aldrig repetera för mycket"

För första gången har Pörtom fått besök av Folkhälsans simbil. Hur man hoppar i vattnet då man vill rädda någon som håller på att drunkna hörde till en av programpunkterna.

Nyhetsbild

En ny tradition föddes – Tomatkarnevalens förnyelse var uppskattad av besökarna

Publikens favorit Tomatolympiaden återkommer nästa år. Tomatkarnevalens nya inslag lockade mycket folk och är något som Närpesborna kan förvänta sig nästa år igen.

Nyhetsbild

Omlagning och myt om sälar drev fram nytt konstprojekt

Den omdiskuterade sälen är föremål för ett nytt konstprojekt. I sökandet efter uppteckningar om sydösterbottniska ritualer, folkliv och omlagning kom Elisa Makarevitch och Roee Cohen över en mytisk berättelse om sälar. Nu undersöker de relationen och missförstånd mellan sälen och människorna.

Nyhetsbild

Fixar fredagsfrillan åt Tomatkarnevalsbesökare

Om det är något som saknas kan man alltid se till så att det börjar finnas. Den inställningen hade Thang Nguyen då han fixade frisyrerna åt sina första kunder under de inledande timmarna av Tomatkarnevalsfredagen. Se bilder från Tomatkarnevalen här!

Nyhetsbild

Lyckad allsångskväll – Lasse med artister drog mycket publik

Tomatkarnevalen mjukstartade på torsdagskvällen. Många hade tagit sig till karnevalsområdet för att sjunga allsång och lyssna på kvällens solister.

Nyhetsbild

Spår i naturen – tema för årets karnevalsutställning

Människans spår i naturen, det är namnet på årets utställning. Som traditionen lyder håller fotoklubben Focus utställning på Tomatkarnevalen. Med bilderna vill man visa olika sätt som människan har påverkat naturen.

Nyhetsbild

Tomatolympiaden nyheter på årets karneval - som startar redan på torsdag

Tomatkarnevalen har i år utvecklats mot ett tre dagar långt evenemang. Redan på torsdag kör årets uppsättning av karnevalen igång. Och en nyhet blir Tomatolympiaden med fyra lag – däribland kultbandet 1G3B.

Nyhetsbild

1G3B har hårdtränat inför Tomatolympiaden – "Vi har sett på bilder på tomater"

1G3B har legat i hårdträning inför lördagens Tomatolympiad, den första någonsin. Vi tycker om tomat och vi är bra på att fuska, säger kördamen Jonas Bergqvist om vinstchanserna.

Nyhetsbild

Sjöbobacksdagar lockar med rökt lax och chai

De årliga Sjöbobacksdagarna i Kaskö går av stapeln detta veckoslut. Här kan man hitta allt från traditionell rökt lax till mer österländska godsaker som chai te. Hit kan man komma för att ströva mellan stånden, fynda på marknaden eller sätta sig ner och njuta av sommaren.

Nyhetsbild

Kusinerna från Kanada skapar konst i Kristinestad

För andra året i rad har Kristinestad fått internationella konstnärsgäster. Kristinestad Artists' Residency heter konstnärsresidenset som i år gästas av tre kanadensare, en australiensiska och en japanska.

Nyhetsbild

Kristinestad har öppnat portarna – "Ett härligt evenemang!"

Längs med Västra Långgatan sprider sig röklukt. Det är Dag Björklund som kokar falu rödfärg. Det var hans programpunkt under Öppna portarnas dag i Kristinestad på lördagen. Hantverk, renoveringsobjekt och vackra trädgårdar kunde man ta del av under evenemanget som nu ordnades för tionde gången. Se bilder här!

Nyhetsbild

Femtiotal gårdar med i tionde upplagan av Öppna portars dag

På lördag och söndag öppnas portarna till trädgårdar runtom i Kristinestad. Evenemanget Öppna Portar består i år av flera välbekanta gårdar men också några debutanter.

Nyhetsbild

Lions ställde till med fest – Äldre uppskattade sången och musiken

77 äldre fick lyssna till sång och musik på innergården på Bostället i onsdags. Med anhöriga och vårdare medräknade var det 105 personer som njöt av utomhusfesten i det vackra vädret.

Nyhetsbild

Ställer ut sina naturfotografier: "Tar många bilder utan att ens titta i kameran"

Multiexponerade nattfotografier är Tommy Vikars specialitet. Nu ställer fotografen från Norrnäs, som också uppmärksammats internationellt, ut sina alster i Närpes.