Lokalt

Djur & natur

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Varginitiativ överläts till riksdagen – "Nu upp till beslutsfattarna"

Med ett initiativ om jakt för att förvalta vargstammen vill man hålla det ökande antalet vargar i schack på laglig väg, enligt Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund.

Nyhetsbild

Fyra lysande ögonpar mötte Torolf: "Det är nog en lodjursmamma med tre ungar"

En ovanlig syn mötte Torolf Geisor i Påskmark när han vittjade viltkameran: fyra lodjur med lysande ögon hade fångats på bild.

Nyhetsbild

Viltcentralen: Se upp för hjortdjur i trafiken i oktober–november!

Kör man bil i gryningen eller skymningen ska man passa sig för vitsvanshjortar i trafiken. En ansvarsfull bilist vet hur man agerar när olyckan är framme.

Nyhetsbild

Vildsvin fastnade på bild i Övermark – "Kan väga närmare hundra kilo"

På måndag kväll förevigade Stig Forsströms viltkamera i Övermark ett vildsvin.

Nyhetsbild

Lördagen är en stor dag för älgjägarna Kim och Dixie – "Det här har vi väntat länge på"

Kim Antfolk och hunden Dixie har en stor dag framför sig. Redan på lördag inleder Norrnäsjägarna årets älgjakt. Då bär det ut till Grytskäret.

Nyhetsbild

Michaela tävlar framgångsrikt med sina vallhundar – hund och får lyder blint

Ligg, Erik! Höger, Erik! Vänster, Erik! Taklaxbon Michaela Wikberg delar ut kommandon till höger och vänster. Vid fårvallning är det lika mycket samspel mellan hund och människa som mellan hund och får. Och träningen har gett fina tävlingsframgångar.

Nyhetsbild

Sagan är all för björken på Söffs skorsten

Som uppmärksamma besökare och förbipasserande noterat har något förändrats på Söff-fastigheten i Yttermark. Jo, så är det – björken är borta.

Nyhetsbild

Fiskeövervakningen i Lappfjärds å effektiveras

På Lappfjärds fiskelags område gäller totalt fiskeförbud mellan 1 september och 31 mars. Intensifierad övervakning ska hålla eventuella tjuvfiskare borta.

Nyhetsbild

Bengt fyller påsen med svamp på nolltid – men det gäller att ha koll på vad som följer med hem

Hösten är här och svamparna med den. Håll ögonen – eller åtminstone ett – riktade mot marken hela tiden och var försiktig med vad du plockar. Det är Bengt Lindbergs råd till de som ger sig ut i svampskogen.

Nyhetsbild

Bo-Göran har en färgsprakande mångfaldsåker vid husknuten – ville hjälpa pollinerarna

En enkel miljögärning som förskönar landskapet med färg och underlättar livet för djur och natur. Lappfjärdsbon Bo-Göran Ingves ville hjälpa pollinerarna och beslöt sig för att så en mångfaldsåker.

Nyhetsbild

Lilli och andra katter svårt sjuka – veterinär polisanmälde misstänkt förgiftning

Flera katter har på några veckor råkat illa ut vid Granskogsvägen i Kristinestad. De förlorar balansen, krampar och blir medvetslösa. Veterinären som tagit hand om två katter har nu gjort polisanmälan.

Nyhetsbild

Antalet vargar tros ha ökat: "Folk tycker det är onödigt att rapportera när inget händer"

Vargar rör sig konstant i Övermark. De har snarare blivit fler än färre. Det konstaterar rovdjurskontaktpersonen Hans Wickman, som säger sig veta om ett fall i Närpes där folk flyttade på grund av varg.

Varg strövade omkring i Övermark – "Tänkte genast att jag måste få en bild"

En varg rörde sig i Övermark på måndagskvällen. Vargen, som betecknas som ganska stor, observerades på både Källmossvägen och Sjolvallsvägen.

Nyhetsbild

Suget efter honung fick dem att börja med biodling – "Hon hade länge pratat om att vi skulle skaffa bin och en dag hände det"

Att kunna producera sin egen honung var det som fick Maj och Gustav Granholm i Nämpnäs att börja med biodling. Det har blivit en kär hobby och de har inga planer på att sluta, även om årets honungskörd inte är något att hurra över.

Nyhetsbild

Lämna en plätt på gräsmattan oklippt och bygg ett bihotell – "Alla kan bidra"

Intresset för biodling ökar men antalet pollinatörer i Finland är oroväckande lågt. Det kan ha allvarliga konsekvenser på matproduktionen, men alla kan bidra för att hjälpa våra viktiga arbetande insekter.

Nyhetsbild

Måsen Snabbe och strandskatan Pippi är trogna gäster hos familjen Öhman

Ulf Öhman har alltid haft en nära relation till djur och natur, något som också smittat av sig på dottern Julia. Hemma på gården på Eskilsö rör de sig bland tama strandskator och fiskmåsar – till och med så gamla som 30 år.

Nyhetsbild

Mango gillar att stjäla handskar – inte ens grannarna får vara ifred för den lurviga tjuven

Handskar och yllestrumpor är toppen, tycks Kaskökatten Mango tänka. Inte ens grannarnas trädgårdshandskar är säkra när Mango knycker åt sig vad hon hittar.

Nyhetsbild

Vietnamkriget blåste en gång nytt liv i gruvan – i dag berättar vandringsleden runt Korsnäs gruvområde en unik historia

Historierna är många i Korsnäs gruvområde. Robert Mamrelund ser till att de lever vidare genom sina guidade turer längs med vandringsleden som slingrar sig i området.

Nyhetsbild

Sidebyskarvarna fler än någonsin denna sommar – men några fler ansökningar om att bekämpa dem blir det inte

År 2016 konstaterades 99 bon, i fjol 870 och i sommar uppskattas antalet till runt 1 300. Men förståelsen för att något måste göras har ökat, menar riksdagsledamoten Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

Sevärdhet på sevärdhet – Uttermossa vandringsled levererar mångfald

Uttermossa vandringsled är mångsidig och bjuder på enastående natur. Men helt frid och fröjd är det inte. Eldsjälen bakom har tröttnat på att hålla vandringsleden i skick helt allena.

Nyhetsbild

Susanne såg vargen under sin kvällspromenad i Nämpnäs: "Den orkade inte ens bry sig i haren som kom"

Ytterligare en vargobservation har skett i Närpes under helgen. Susanne Vidlund var på kvällspromenad i Nämpnäs när hon fick möta det utmärglade djuret.

Nyhetsbild

Över 2200 älgar får fällas i Kust-Österbotten

Finlands viltcentral i Kust-Österbotten har beviljat 2235 jaktlicenser för älg för det kommande jaktåret.

Nyhetsbild

Tatjana fick syn på en varg under nattskiftet i Närpes centrum: "Riktigt ful och mager var den"

Natten till torsdagen vakade Tatjana Lindelöf-Ingves vid Bäckvägens serviceenhet i centrum av Närpes. När hon mot morgonkvisten tittade ut fick hon syn på något hon sett förr.

Nyhetsbild

Riitta och Seppos hund började bete sig konstigt – då såg de en björn i Kanonviken

Det är inte första gången besökare i Kanonviken rapporterar om björn som lufsar omkring det populära rekreationsområdet, ungefär fem kilometer från Kristinestads centrum.

Nyhetsbild

Naturstigen vid Tegelbruksbacken-Norrfjärden: Kristinestads närbelägna naturparadis

Hör ni den – göken! utbrister Canne Lundberg till barnbarnen Calle och Camilla Lundberg. Den mysiga naturstigen Tegelbruksbacken-Norrfjärden är fullproppad av fågelsång och växter.

Nyhetsbild

VIDEO: Matias sitter i traktorn på åker i Kalax – då dyker två vargar upp

Tidigt på midsommaraftons morgon besprutade Matias Engelqvist i Närpes en åker i Kalax. Plötsligt fick han oväntat besök.

Nyhetsbild

Kim Norrgård började odla sprängticka i Sideby: "Som kvacksalvarna i Lucky Luke"

Det krävs tålamod för att odla sprängticka. Tre år efter ympningen är Kim Norrgårds tickor i Sideby ännu inte synliga. Men området runt borrhålen börjar bli mörkt, vilket är ett gott tecken.

Nyhetsbild

Jonna är en riktig djurfantast – just nu har hon närmare 40 djur hemma

Jonna Mäenranta i Lappfjärd har både spindlar och ormar hemma varav en del är giftiga. Rädd är hon inte, men definitivt försiktig i hanteringen. Intresset har resulterat i bred kunskap gällande djur.

Nyhetsbild

Overlook hotell väntar på de första gästerna – "Bin tycker om kvistar med hål och vass att krypa in i"

Sara och Tom Hoxell byggde ett insektshotell på sin gård i egen design men inspirerade av bilder på nätet. "De är så fina", säger Sara Hoxell.

Nyhetsbild

Muddrade på skyddsområde i Härkmerifjärden – kan vara frågan om naturskyddsbrott

En fastighetsägare vid norra sidan av Härkmerifjärden muddrade utan lov på Natura 2000-område och privatägt naturskyddsområde. I värsta fall väntar en brottsanmälan av NTM-centralen för naturskyddsbrott.

Nyhetsbild

Jari bor i husvagn på Bötombergen sedan 2009: "Inte ens hackspetten stör längre"

Naturen och lugnet drog Jari Turunen till Bötombergen. Nu har han haft husvagn där sedan 2009 med hackspetten som närmaste granne. Och traditionen påbjuder att årets första dopp i sjön ska ske den 31 maj.

Nyhetsbild

Flygekorrar stoppar avverkning i Kristinestad – NTM-centralen vaknade ett halvår efter att planen godkänts

Ett halvt år efter att den reviderade skogsbruksplanen över staden Kristinestads skogar godkänts, vaknar NTM-centralen. Flygekorren stoppar åtgärder i Vargöskatan/Vanäsåsen.

Nyhetsbild

"Vi borde kunna spara ens någon procent av totala skogsarealen för eftervärlden"

160 år gamla tallar med skorpbark, kraftiga granar som är upp till 140 år gamla med knutna kronor samt 120 år gamla glasbjörkar och 110-åriga aspar. Vi måste spara skogen, säger Kristinestadsbon Paavo Sallinen.

Nyhetsbild

Se upp för hjortdjur längs vägarna – anmäl alltid en kollision

En hjortdjurskollision måste alltid anmälas till nödcentralen, påminner Finlands viltcentral.

Nyhetsbild

Gårdskryssning ersatte Tornens kamp – Olli i Kstad regionens etta

Kristinestad brukar placera sig i topp i Tornens kamp, men när fåglarna i coronatider skulle räknas på den egna gårdsplanen i stället för från fågeltorn blev det som väntat magrare utdelning. I vår region hade Olli i Kristinestad flesta arter på sin lista.

Nyhetsbild

Nu ska fågellivet inventeras – fem områden i Sydösterbotten ingår i kartläggning

Den som ser en båt lägga till vid kobbar och skär i Kristinestads skärgård mitt i häckningsperioden behöver inte oroa sig – en större fågelinventering pågår.

Ungdomar anmälde björnobservation i Kanonviken på onsdagskvällen

Ett gäng ungdomar som besökte populära Kanonviken i Kristinestad på onsdagskvällen såg en björn. Polis tillkallades men kunde inte bekräfta observationen.

Nyhetsbild

Skarvarna breder ut sig i Sideby – "Det går ju inte att tala med myndigheterna"

Skarvarna i Sideby har hittat nya fiskevatten och nya holmar och söker sig också  närmare fastlandet.

Nyhetsbild

Sällsynta gäster i Närpes å – brudand slog följe med mandarinand

Både mandarinand och brudand är sällsynta fåglar i Finland. Att de två slår följe är ännu ovanligare.

Nyhetsbild

Kjell-Olav har gjort det igen – här ska katten Winnie få husera

Katten Morris hus blev en riktigt hit – och nu har Kjell-Olav Rönn gjort det igen. Den här gången är det kissen Winnie på Åland som får skatta sig lycklig.

Nyhetsbild

Populärt strövområde har 700 kvadratmeter olaglig tipp som granne – här finns kvicksilver, arsen och pillerburkar

Nära Kristinestads högstadieskola, på populärt strövområde, ligger en olaglig avstjälpningsplats där arsen och kvicksilver förpestar marken. Området är inhägnat med plastband men miljöinspektören kräver omedelbara och permanenta  åtgärder.

Vårtecken: Igelkotten kom till gården och vill ha mat – "Det är så festligt"

Majvor Kambström i Yttermark blev glad när igelkotten kom till deras gård. Ett festligt vårtecken, tycker hon.

Nyhetsbild

Vandringar på gruvområdet måste göras säkrare

Runt det vattenfyllda dagbrottet vid Korsnäs gruva finns sedan sju år tillbaka en vandringsled. Nu ska leden göras säkrare på vissa farliga områden vid dagbrottet.

Nyhetsbild

Vårtecken: Skarven kom till Skaftung

På söndagen noterade Håkan Teir-Siltanen årets första skarvflock i Skaftung. Flyttfåglarna kommer allt tidigare, konstaterar biolog Canne Lundberg.

Nyhetsbild

Två lodjur fälldes i Österbotten – Jaktchef: "Stammen ser ut att öka"

Lodjuren försvann nästan helt från Kust-Österbotten men nu är de tillbaka. Två sköts under jakt.