Lokalt

Djur & natur

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nästan dagliga vargattacker på pälsfarm i Pörtom – "Vi ska tydligen leva med vargar"

Förra veckan kom vargen tre gånger till Matts och Per-Ole Långs rävfarm i Pörtom. Vid varje besök dödade den tre, fyra rävar.

Nyhetsbild

Landskapsförbundet kritiserar nya vargplanen – för långsamt, för ineffektivt

ÖSTERBOTTEN. Styrelsen för Österbottens förbund går till hårt angrepp mot ny förvaltningsplan: "Märkligt att den inte tar upp pälsnäringens problem."

Nyhetsbild

Framtidens jägare sköt prick i Lappfjärd – "Det här gör vi om nästa år"

Introduktionskvällen i jakt vid skjutbanan lockade ut ungdomarna. Med tanke på uppslutningen är framtiden tryggad.

Nyhetsbild

Matts Lång efter ny vargattack mot farmen: Viltcentralen måste börja ta det här på allvar

PÖRTOM När Matts Lång i Pörtom kom till farmen för att utfodra djuren vid halv åtta-tiden på fredagsmorgonen upptäckte han att farmen ännu en gång haft påhälsning av varg.

Nyhetsbild

Målet: Föryngra en allt äldre jägarkår i Kristinestadsnejden

Med en medelålder på dryga 50 år förgubbas och -gummas jägarkåren alarmerande snabbt i Kristinestad. Nu kraftsamlar jaktvårdsföreningen och satsar på att introducera jakten för yngre.

Nyhetsbild

MT: Farm i Pörtom drabbad av vargattack för tredje gången på tre månader

På Matts och Per-Ole Långs farm i Pörtom har rävar fått sätta livet till på grund av varg flera gånger i sommar. Natten till fredagen drabbades farmen av en tredje vargattack.

Nyhetsbild

Hit kommer de hemlösa katterna – "Krävs att det kommer in en anmälan"

Saknar du din bortsprungna katt? Då kan den ha hamnat i Bötom. Djurhemmet Pohjanmaan eläinkeskus tar hand om upphittade katter från Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Nu gäller karantän för den sociala katten Kitty – avger strålning

Familjen Högnäs katt Kitty led av giftstruma och fick en injektion radioaktiv jod. Nu avger Kitty radioaktivitet vilket lett till att människor endast får vara i hennes närhet 10–15 minuter per dygn.

Nyhetsbild

Spännande skarvmöte i Vasa i dag: "Vi kan inte längre låtsas att vi är överens"

VASA På onsdagen håller den nationella skarvgruppen möte på Fiskets hus i Vasa. Enligt Stefan Thölix, en av medlemmarna, kan mötet bli stormigt.

Nyhetsbild

Full fart på skjutbanorna inför hösten – men jakten är mer än bara skott mot måltavlor

Att jaga är inte som att sätta sig på en cykel och tro att cykelturen ska gå precis lika bra efter vinterhalvåret som före. Att skjuta kräver övning och med drygt två månader kvar till älgjakt är Eidets skjutbana i Yttermark en välbesökt plats.

Nyhetsbild

Ny vargattack mot rävfarm i Pörtom – "Det här är nog det värsta vi sett"

När Per-Ole Lång och Matts Lång i Pörtom kom med morgonmaten till rävarna på tisdagen möttes de av en upprivande syn. Fyra valpar låg döda. Vargen har varit i farten under natten.

Nyhetsbild

Stig har en tam strandskata – "Vi tycker så rysligt mycket om honom"

På Rågården i Skaftung får man varje sommar besök av en numera kär vän. Den lilla sommargästen brukar ställa sig vid dörren in till fiskhallen och ropa på Stig Granskog.

Nyhetsbild

Lappfjärdsbor tog sig upp på toppen av Matterhorn – ett av Alpernas farligaste berg

I beckmörkret med pannlampan som enda ledsagare inleddes toppförsöket klockan 3. Efter sex timmars klättring nådde Robin Grindgärds och Anton Toivonen toppen på ett av de mer svårklättrade bergen i Alperna, Matterhorn, 4 478 meter över havet.

Nyhetsbild

Tre nya vandringsleder klara på Bötombergen – "Nu kan folk uppleva den unika naturen här"

Nu är det möjligt att uppleva den unika naturen på Bötombergen på ett nytt sätt. Tre nya vandringsleder har blivit utmärkta i sommar.

Nyhetsbild

Anders Norrback är bekymrad över beslutet att inte tillåta skyddsjakt på varg i Pörtom

Vad är det som egentligen gäller för att det ska anses att en djurägare gjort tillräckligt för att skydda sina djur mot vargattacker? Det vill riksdagsledamot Anders Norrback reda ut.

Nyhetsbild

Den vackra lupinen kväver ängsblommorna – men det finns ännu fler aggressiva arter

Lupinen har blivit en riktig snackis i år. WWF:s rekommendationer att den ska utrotas välkomnas av en del, medan andra gärna vill njuta av lupinens skönhet den tid den står i blom.

Nyhetsbild

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild

Största stammen av älg och vitsvanshjort finns i Sydösterbotten

I Sydösterbotten finns Kust-Österbottens största älgstam. Det märks på mängden beviljade jaktlicenser. Tillsammans har Lappfjärdsnejdens och Närpesnejdens jaktvårdsförening tilldelats drygt 30 procent av hela Kust-Österbottens älglicenser.

Nyhetsbild

Kust-Österbotten får fler jaktlicenser för älg och vitsvanshjort

Finlands viltcentral har beviljat över 1000 jaktlicenser för vitsvanshjort och över 2000 för älg.

Nyhetsbild

Nu inventeras gnagarna i Lappfjärds å – men bävern är svår att få syn på

Först längs en sandväg och sedan genom en snårig och tät skog går stigen, hela tiden längs med Lappfjärds å. Det är NTM-centralens sommarpraktikanter Veera Hauhia och Essi Kiiskinen som leder vägen. De har under sommaren undersökt förekomsten av europeisk bäver i bland annat Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Klimatförändringens påverkan på Bottenhavet undersöks – Sydösterbotten med på ett hörn

Vad innebär klimatförändringen för dig och kommande generationens invånare vid Bottenhavet? Hur påverkas sydösterbottningarna – både vi som mest rör oss på torra land men också de varelser som finns under vattenytan? Det försöker man nu ta reda på i projeket Econnect.

Nyhetsbild

Så här går det till när de undersöker havsbotten i Sydösterbotten

Ur en skåpbil lastar Forststyrelsens naturinventerare Jamina Vasama, Joakim Sjöroos och Aleksi Leinikki den utrustning som behövs inför förmiddagens fältundersökning – torrdräkter, en upplåsbar SUP-bräda och dykutrustning radas fram. Undervattenskarteringar står på programmet.

Nyhetsbild

Uppmärksammar det sensationella fyndet som gjordes 1935

1935 hittades ett 4 800 år gammalt sälskelett i närheten av platsen där bensinstationen Strandhovet ligger i dag. Nu uppmärksammas fyndet med en tavla inne på stationen.

Nyhetsbild

Han är på jakt efter ovanliga växter – unika växtmiljöer inventeras

Ängar och slåttermark är hem för många känsliga växter som inte klarar av att växa i skuggiga områden. I takt med att ängsmarkerna minskar i areal är dessa ovanliga växter hotade. I Norrnäs har Nässkatan blivit undersökt av Robin Sjöblom, som hoppas hitta flera ovanliga arter.

Nyhetsbild

"Folk ids inte längre anmäla vargobservationer"

Tidigare duggade vargobservationerna tätt i Pörtom, men på senare tid har det varit mera tyst om vargen. Rickard Bäck, som är rovdjurskontaktperson i Pörtom, tror sig veta förklaringen: Folk har slutat anmäla sina observationer.

Nyhetsbild

Pälsfarmare anhåller om skyddsjakt på varg efter attack i Pörtom

Uppdaterad. Under kort tid har en pälsdjursfarm i Pörtom vid fem olika tillfällen haft påhälsning av varg. På farmen har man förlorat ett 80-tal rävvalpar. Nu ska pälsfarmaren anhålla om skyddsjakt på varg.

Nyhetsbild

Dovhjorten Frans har blivit ett sommartecken i Antila

I slutet av maj dök en kändis upp mellan gårdarna i Antila. Då kom nämligen dovhjorten Frans på sommarens första besök. Frans, eller Stina som hon också kallas, tycker om att jaga höns, sparka fotboll och äta på fruktträd.

Nyhetsbild

Ovanlig hjort i Kristinestad – en av två i hela Österbotten

Dovhjorten är ett mycket ovanligt djur i Kust-Österbotten. I hela området känner Viltcentralen endast till två som lever i det fria. Närmaste bestånd finns i landskapet Satakunta – och så en ensam hind i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nya siffror avslöjar: Reviren finns kvar i Österbotten, men antalet vargar har halverats

Vöråvargarna har flyttat till Laihela medan Jepporeviret nu bara består av två vargar. I Sydösterbotten är reviren också kvar, men kraftigt försvagade.

Nyhetsbild

I sommar ska bävrarna i Lappfjärds å kartläggas

I sommar kommer sommarpraktikanter att röra sig vid Lappfjärds å för att kartlägga bäverbeståndet. Syftet är att få information om den europeiska bäverns förekomst och hur man ska kunna förebygga skador.

Nyhetsbild

Överraskningspriset är ett övernattningsäventyr vid Risnästräsket

Uppdaterad. I år vann årskurs 5 och 6 i Västra Närpes skola motionskampanjen Rörelsekvarten. Och priset? Ett övernattningsäventyr på Risnästräsk i Övermark. – Vi vet inget om programmet. Allt är hemligt för oss, så vi är förväntansfulla inför allt vi ska få uppleva, säger klassföreståndare Katarina Nordmyr.

Nyhetsbild

Ny plan föreslår kraftigt ökad avverkning i Kristinestads skogar – skulle ge staden virkesinkomster på 230 000

Tillväxten i Kristinestads skogar tillåter dubbelt så stort virkesuttag menar skogsvårdsföreningen i den nya bruksplanen som tangerar 1 738 hektar av stadens skogar. Uttaget skulle generera årliga inkomster på 230 000 euro.

Nyhetsbild

Sorgligt dålig skogsbruksplan, tycker biolog: "Området är rena trollskogen"

Bland fornminnen, bronsåldersrösen och jättekyrkan i Solvängen ska maskinerna fram om skogsbruksplanen godkänns i Kristinestad. Det är rena rama trollskogen som måste bevaras, anser biolog Canne Lundberg.

Nyhetsbild

Fjärilsskådare: Även den ryska högstjärten lider om Solvängen gallras

På söndag ordnas exkursion till Solvängen där även fjärilsskådaren Wolfgang Wawerek deltar. Han har hittat fler än 500 arter och är rädd att habitaten för den ryska högstjärten och tunnvingemätaren förstörs om gammelskogen gallras.

Nyhetsbild

Kod 452: Erika får sitt liv i Lappfjärds å kartlagt via radiosändare

Havsöringens vandring i en av landets få kvarvarande barnkammare följs upp med radiosändare. Nu pejlas fem kilo tunga Erikas vidare eskapader i Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Cityvarg rörde sig i Närpes – "sprang upp ur diket, rätt framför bilen"

John Nordström mötte vargen på Kristinestadsvägen i Finby på fredag morgon. Därifrån fortsatte den in mot centrum.

Nyhetsbild

Älgbytet ökade i Finland

Under älgjaktssäsongen 2018 fick man som byte drygt 50 000 älgar. Bytet har ökat med över 1000 älgar sedan förra säsongen.

Vargattack mot farm i Korsnäs – flera rävar fick sätta livet till

KORSNÄS Farmägaren hittade sina blårävar döda och skadade. Två vargar misstänks ha varit inne på farmområdet i Harrström.

Nyhetsbild

Julen en tid då katter drabbas av brännskador, skärsår och förgiftning

Julen kan vara en farlig tid för katten. Risken för brännskador, skärsår, förgiftning eller att katten sväljer något olämpligt är nu särskilt stor.

Nyhetsbild

NTM-centralen prickas om skarv: Svenskan ett skäl till att beslut dröjde för Österbotten

ÖSTERBOTTEN Det tog upp till sjutton månader att få beslut om åtgärder mot skarv i Österbotten. Inte okej, konstaterar Justitiekanslern.

Nyhetsbild

Viktigt att välja rätt plats om vilda djur utfodras på vintern

Genom att förse vilda djur – exempelvis små hjortdjur – med extra föda under vintern, minskar skadorna på skogen. Men det är viktigt att välja utfodringsplatsen rätt, för att minimera risken för trafikolyckor.

Nyhetsbild

Tre lodjur får skjutas i Kust-Österbotten i vinter

Jägarna ville fälla 897 lodjur under jaktsäsongen som börjar den 1 december och avslutas den 28 februari. Licens beviljades för 205 djur, vilket är avsevärt färre än de 404 som fick skjutas i vintras. Kust-Österbotten fick lika många licenser som i fjol: 3.

Nyhetsbild

Luke hoppas på varghjälp – intresset lamt för GPS-halsband i Österbotten

ÖSTERBOTTEN För 200 000 euro ska upp till sexton vargar förses med GPS-halsband i västra Finland. Men i Österbotten kan det bli svårt – bland talkokrafterna är intresset lamt.

Nyhetsbild

Varg dödade får i Pjelax

NÄRPES Under natten till söndagen rev vargen fyra får i byn Pjelax i Närpes. Ett av fåren revs så illa att det dog på platsen. Rovdjurskontaktperson Harry Bäckvik bekräftar händelsen.