Lokalt

Djur & natur

Nyhetsbild

Dovhjorten Frans har blivit ett sommartecken i Antila

I slutet av maj dök en kändis upp mellan gårdarna i Antila. Då kom nämligen dovhjorten Frans på sommarens första besök. Frans, eller Stina som hon också kallas, tycker om att jaga höns, sparka fotboll och äta på fruktträd.

Nyhetsbild

Ovanlig hjort i Kristinestad – en av två i hela Österbotten

Dovhjorten är ett mycket ovanligt djur i Kust-Österbotten. I hela området känner Viltcentralen endast till två som lever i det fria. Närmaste bestånd finns i landskapet Satakunta – och så en ensam hind i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nya siffror avslöjar: Reviren finns kvar i Österbotten, men antalet vargar har halverats

Vöråvargarna har flyttat till Laihela medan Jepporeviret nu bara består av två vargar. I Sydösterbotten är reviren också kvar, men kraftigt försvagade.

Nyhetsbild

I sommar ska bävrarna i Lappfjärds å kartläggas

I sommar kommer sommarpraktikanter att röra sig vid Lappfjärds å för att kartlägga bäverbeståndet. Syftet är att få information om den europeiska bäverns förekomst och hur man ska kunna förebygga skador.

Nyhetsbild

Överraskningspriset är ett övernattningsäventyr vid Risnästräsket

Uppdaterad. I år vann årskurs 5 och 6 i Västra Närpes skola motionskampanjen Rörelsekvarten. Och priset? Ett övernattningsäventyr på Risnästräsk i Övermark. – Vi vet inget om programmet. Allt är hemligt för oss, så vi är förväntansfulla inför allt vi ska få uppleva, säger klassföreståndare Katarina Nordmyr.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ny plan föreslår kraftigt ökad avverkning i Kristinestads skogar – skulle ge staden virkesinkomster på 230 000

Tillväxten i Kristinestads skogar tillåter dubbelt så stort virkesuttag menar skogsvårdsföreningen i den nya bruksplanen som tangerar 1 738 hektar av stadens skogar. Uttaget skulle generera årliga inkomster på 230 000 euro.

Nyhetsbild

Sorgligt dålig skogsbruksplan, tycker biolog: "Området är rena trollskogen"

Bland fornminnen, bronsåldersrösen och jättekyrkan i Solvängen ska maskinerna fram om skogsbruksplanen godkänns i Kristinestad. Det är rena rama trollskogen som måste bevaras, anser biolog Canne Lundberg.

Nyhetsbild

Fjärilsskådare: Även den ryska högstjärten lider om Solvängen gallras

På söndag ordnas exkursion till Solvängen där även fjärilsskådaren Wolfgang Wawerek deltar. Han har hittat fler än 500 arter och är rädd att habitaten för den ryska högstjärten och tunnvingemätaren förstörs om gammelskogen gallras.

Nyhetsbild

Kod 452: Erika får sitt liv i Lappfjärds å kartlagt via radiosändare

Havsöringens vandring i en av landets få kvarvarande barnkammare följs upp med radiosändare. Nu pejlas fem kilo tunga Erikas vidare eskapader i Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Älgbytet ökade i Finland

Under älgjaktssäsongen 2018 fick man som byte drygt 50 000 älgar. Bytet har ökat med över 1000 älgar sedan förra säsongen.

Vargattack mot farm i Korsnäs – flera rävar fick sätta livet till

KORSNÄS Farmägaren hittade sina blårävar döda och skadade. Två vargar misstänks ha varit inne på farmområdet i Harrström.

Nyhetsbild

Julen en tid då katter drabbas av brännskador, skärsår och förgiftning

Julen kan vara en farlig tid för katten. Risken för brännskador, skärsår, förgiftning eller att katten sväljer något olämpligt är nu särskilt stor.

Nyhetsbild

NTM-centralen prickas om skarv: Svenskan ett skäl till att beslut dröjde för Österbotten

ÖSTERBOTTEN Det tog upp till sjutton månader att få beslut om åtgärder mot skarv i Österbotten. Inte okej, konstaterar Justitiekanslern.

Nyhetsbild

Viktigt att välja rätt plats om vilda djur utfodras på vintern

Genom att förse vilda djur – exempelvis små hjortdjur – med extra föda under vintern, minskar skadorna på skogen. Men det är viktigt att välja utfodringsplatsen rätt, för att minimera risken för trafikolyckor.

Nyhetsbild

Tre lodjur får skjutas i Kust-Österbotten i vinter

Jägarna ville fälla 897 lodjur under jaktsäsongen som börjar den 1 december och avslutas den 28 februari. Licens beviljades för 205 djur, vilket är avsevärt färre än de 404 som fick skjutas i vintras. Kust-Österbotten fick lika många licenser som i fjol: 3.

Nyhetsbild

Luke hoppas på varghjälp – intresset lamt för GPS-halsband i Österbotten

ÖSTERBOTTEN För 200 000 euro ska upp till sexton vargar förses med GPS-halsband i västra Finland. Men i Österbotten kan det bli svårt – bland talkokrafterna är intresset lamt.

Nyhetsbild

Varg dödade får i Pjelax

NÄRPES Under natten till söndagen rev vargen fyra får i byn Pjelax i Närpes. Ett av fåren revs så illa att det dog på platsen. Rovdjurskontaktperson Harry Bäckvik bekräftar händelsen.

Nyhetsbild

Nu ska det undersökas vad som växer i Närpes ås mynning

Den delvis konstgjorda Västerfjärden i åmynningen är ganska okänd. I sommar inventeras växtligheten. Området kunde användas för rekreation.

Nyhetsbild

Spektakulärt möte till havs: Molpebor såg simmande björn på nära håll

KORSNÄS Roy och Anna-Lisa Nylund var på bara några meters avstånd från en björn utanför Molpehällorna på onsdag kväll. Den var ute på en lång simtur.

Nyhetsbild

VIDEO: Live från torgscenen

Hunduppfödaren Janne Korpela och Vörå kommuns styrelseordförande Rainer Bystedt håller tal på vargdemonstrationen.

Nyhetsbild

VIDEO: Vasa torg fylls med människor – snart börjar demonstrationen

VASA Snart börjar vargdemonstrationen. Vi träffar Niclas Sjöskog från ÖSP och initiativtagare till demonstrationen samt Kaj Wik från pälsodlardjursföreningen.

Nyhetsbild

Ministeriet: Utgångspunkten är att vargen är fredad

Att döda en problemvarg är alltid den sista utvägen, säger Vesa Ruusila på Jord och skogsbruksministeriet.

Nyhetsbild

Läs vår livechat från dagens vargforum

KORSHOLM Åsikterna var många när Österbottens förbund sammankallade till vargforum i Korsholm. Här kan du läsa VBL:s, ÖT:s och Sydins livechat från seminariet.

Nyhetsbild

Följ vargdemonstrationen och seminariet på VBL och ÖT och Sydin

VASA VBL, ÖT och Sydin rapporterar direkt från måndagens vargseminarium och sänder live från torget i Vasa där vargdemonstrationen äger rum.

Nyhetsbild

Ingen buss från Korsnäs till vargdemonstrationen

KORSNÄS Korsnäs skulle ordna buss till måndagens vargdemonstration i Vasa. På grund av för få anmälningar inhiberas bussen.

Nyhetsbild

Expert intygar: "30 vargar rör sig kring svenska Österbotten"

Totalt rör sig ett 30-tal vargar i eller i närheten av svenska Österbotten. De fördelar sig på sex revir. Det nyaste reviret finns i Vörå.

Nyhetsbild

Stefan Pellas: Väntad ökning av vargbeståndet

I Kustösterbotten finns ett tjugotal vargar och ett nytt vargrevir jämfört med förra året. Det visar Naturresursinstitutets senaste statistik över vargbeståndet. Jaktchef Stefan Pellas är inte förvånad över ökningen.

Nyhetsbild

I dag får vi veta hur stor vargstammen är

Experterna på Naturresursinstitutet Luke ger sin bedömning av hur många vargar och revir det finns i Österbotten. Vi är på plats och rapporterar från informationstillfället.

Nyhetsbild

Nya siffror: Vargarna har blivit dubbelt fler i Österbotten

Just nu inleds en presskonferens i Helsingfors där Lukes ger ut info om vargstammen. Det vi redan vet är att vargarna ökat mest i Österbotten där de har dubblerats.

Nyhetsbild

Fågelbongarna satte nytt finländskt rekord – över 2500 kikade på fåglar

På lördagen hölls det 25:e Tornens kamp-evenemanget, som ordnas av Birdlife. I tävlingen var 340 fågeltorn i hela landet med, fler än någonsin tidigare. Också antalet personer som deltog var rekordstort – över 2500 människor mötte upp.

Nyhetsbild

Torvalds efterlyser vargdokumentation

EU-parlamentariker Nils Torvalds vill ge kommissionen bevis på vargens närvaro i Österbotten. Han efterlyser fotografier av vargspår nära bebyggelse.

Nyhetsbild

Vårtecken – snart står våren i blom

Läsarna rapporterar: Här är våren i Österbotten just nu!

Nyhetsbild

Varg gick genom Övermark by - rovdjurskontaktperson beskriver det som rysk roulette

ÖVERMARK En person i Övermark fick sig en överraskning natten till lördag när en varg gick 150 meter från badtunnan. På lördagen kontaktades rovdjurskontaktpersonen Hans Wickman som kunde konstatera att vargen traskat genom byn.

Nyhetsbild

Österbottens förbund vill se krafttag mot vargen

Vargarna måste effektivare skrämmas bort från tätorter med alla tillgängliga medel och uppgifter om vargstammen i regionen måste uppdateras för användas mer effektivt. Det anser Österbottens förbund som i ett ställningstagande ger förslag på hur man löser det rådande vargproblemet. Enligt landskapsdirektör Kaj Suomela vill förbundet att frågan tas upp på riksdags- och regeringsnivå.

Nyhetsbild

Polisen kan avliva varg om konkret fara finns

Avlivning är den sista utvägen polisen kan ta till om en varg orsakar fara. Men faran ska vara konkret.

Nyhetsbild

Luke: Nya uppgifter om vargstammen i juni

Det gäller ännu att tålmodigt vänta i tre månader. Först i början av juni får vi veta hur många vargar Luke uppskattar att finns i Österbotten. Fortsätt rapportera observationer uppmanar både Sirpa Thessler vid Luke och Stefan Pellas vid viltcentralen.

Nyhetsbild

Händer i kväll: Stormöte om varg i Pörtom

NÄRPES Intresset väntas vara stort för kvällens möte om varg i Pörtom. Naturresursinstitutet Luke har två personer på plats.

Nyhetsbild

Varg observerades i Näsby - rovdjurskontaktperson säger att folk börjar vara rädda

En varg observerades natten till lördagen. Spåren visar hur den har gått genom centrum och bredvid trappa till egnahemshus, säger rovdjurskontaktperson.

Nyhetsbild

Varg gick mellan husen i Kristinestads centrum

På fredagsmorgonen observerade flera boende i området kring Älgvägen i Kristinestads centrum vargen som makligt tog sig fram mellan husen. Skrämmande, tycker Ulla Iisakkala som såg den 20 meter utanför köksfönstret.

Nyhetsbild

Alla kommuner ställer sig bakom vargjakt

Samtliga österbottniska kommuner understöder skyddsjakt på varg. "Ta invånarnas oro på allvar", uppmanar man.

Nyhetsbild

Närpes stad kallar till stormöte om vargen

NÄRPES Med den stora mängden vargar står hela samhället inför en helt ny situation. Det säger Hans Wickman i Övermark. Han tog initiativ till ett möte för allmänheten.

Nyhetsbild

Ingen vargjakt i Sydösterbotten

Beslutet från Finlands viltcentral kom vid lunchtid på fredagen.

Nyhetsbild

Närpes stad förordar vargjakt – "invånarna är uppriktigt rädda"

Närpes stad backar upp den anhållan om undantagslov för vargjakt som jägare i Närpes-Malax-området inlämnat. Vargbeståndet bör reduceras, är stadsstyrelsens åsikt.

Nyhetsbild

Video: Vargflock rör sig i Pörtom

En grupp på cirka fem vargar har fastnat på video i en viltkamera i Sidbäck, Pörtom natten till tisdagen. Men det är oklart hur många de är till antalet. På tisdag kväll upptäcktes spår av åtta vargar som hade rört sig mot Sahnemossen.

Nyhetsbild

44 vargar hittades i vargräkning

Under de senaste dagarna har jaktvårdsföreningarna kartlagt 800 000 hektar mark i södra Österbotten för att räkna vargar, lodjur och järvar. 44 vargar upptäcktes i fem olika huvudrevir.

Nyhetsbild

Övermarkbo: "Vargen gick bredvid vår tomt"

ÖVERMARK Då Ralf Ek från Övermark gick efter posten såg han vargspår som korsade vägen mellan sin tomt och grannens. – Det var stora tassar, säger han.

Nyhetsbild

Ännu en skarv upphängd

UPPDATERAD Starka ställningstagande mot skarvpolitiken fortsätter. En ny skarv har hängts upp i en skylt.

Nyhetsbild

Får på rymmen i Sideby

SIDEBY Lördagens åskväder skrämde i väg två små lamm och en tacka i Sideby. Kilens Hembygdsgård som äger fåren ber trafikanter att vara försiktiga på vägarna i området eftersom djuren kan korsa vägar.

Nyhetsbild

Här springer vargen över Stadsbron

VIDEO Toni Hållfast från Lappfjärd lyckades filma vargen som sprang över Stadsbron i Kristinestad.

Varg sågs i Kristinestad centrum

KRISTINESTAD En varg sprang över Stadsbron i Kristinestad, in mot centrum, några minuter före tolv natten till tisdagen. Flera personer såg vargen, Matti Lehtinen var en av dem.