Lokalt

Djur & natur

Nyhetsbild

Förekomsten av skrattmås och dvärgmås kartläggs – Bird Life samlar in info

Årets fåglar i Finland är skrattmås och dvärgmås. Det är Bird Life Finland som utser fåglarna och samlar in information om deras häckning. Vill man bidra ska man söka mer information på Bird Lifes webb.

Nyhetsbild

Storken på besök i Övermark – hade inget knyte men var mycket envis

Häromkvällen när Johnny Granqvist sådde på sin åker i Övermark fick han sällskap av en gäst han aldrig tidigare sett i sina hemknutar. Det var storken som kom på besök – och en envis sådan.

Nyhetsbild

Vårflödet blev genomsnittligt trots mycket snö – syrebrist i Kivi- och Levalampi

Tack vare kyliga nätter och uppehållsväder blev vårflödet en ganska utdragen och lindrig historia trots att det var mycket is i åarna och snö i terrängen.

Nyhetsbild

Vargarna i Sundom var fullvuxna individer enligt rovdjurskontaktperson

Tassavtrycken talar sitt tydliga språk. Åtminstone två fullvuxna vargar, troligtvis en hona och en hane, rörde sig i Sundom i början av veckan. Och i Korsholm har ett annat, lite ovanligare rovdjur synts.

Nyhetsbild

Flera vargobservationer i Vasa på måndagskvällen – Anders i Sundom en av dem som mötte vargen: "Den var inte skygg"

På måndagen var en hundägare på promenad några kilometer från Sundom centrum. Personen stötte då på vargar och en av dem följde efter hunden och hundägaren. En timme senare påträffades en varg nära fotbollsstadion i Vasa.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ett vresrosfynd i Närpes har inte bekämpats, 163 andra nog – i sommar blir den invasiva arten olaglig

Forststyrelsen bekämpar vresrosen på nio områden längs kusten,  Närpes skärgård är ett av dem. Där har alla utom ett av de 164 fynd som hittats också bekämpats.

Nyhetsbild

Nu börjar vårjakten på bäver

Den som vill bege sig på bäverjakt har en månad på sig.

Nyhetsbild

Canne spanar in vårflyttare – hundratals svanar och gäss på genomresa intar nu fälten

Nu på våren vaknar naturen till liv och flyttfåglarna dyker upp. Hundratals svanar och gäss, som söker något att äta på fält, är de som syns och hörs mest för tillfället. Bakslag i vädret kan dock överraska.

Nyhetsbild

En grå dag – men Marlenes korsnäbbar viskar om vår

Egentligen fotograferar Marlene Strandberg fjärilar, så där som hobby. Men den här gången flög några vackra korsnäbbar in på hennes gård.

Nyhetsbild

En gång höll betande djur också landskapet på Märigrund öppet – men nu har träden tagit för sig

Märigrund i Norrnäs utskärgård har varit ett lockande utflyktsmål för mig under snart sextio års tid. Otaliga är de gånger jag besökt den vackra utskärsholmen med sitt gamla fiskeläge och den väderbitna fiskefyren som fortfarande är i bruk – den enda levande fiskefyren som finns kvar från en äldre tid i Österbotten, skriver Hans Hästbacka.

Nyhetsbild

Issågning planeras i Lappfjärds å nästa vecka

Isen är tjockare än vanligt i Lappfjärds å. Nu planerar NTM-centralen att försvaga isen på ställen där det brukar bildas isproppar.

Nyhetsbild

Första vårflödestoppen väntas i Österbotten nästa vecka – isen ovanligt tjock

Trots den stora snömängden väntas inget större vårflöde än normalt i år, men allt beror på vädret. Den österbottniska kusten kan få sin första topp i början av nästa vecka.

Nyhetsbild

Allergiker kan få en lätt vår – svag blomning förutspås

Alla våra huvudträdslag kommer att blomma sparsamt i vår, förutspår naturresursinstitutet Luke. Det är goda nyheter för alla allergiker.

Nyhetsbild

Antalet fällda rådjur och vitsvanshjortar på rekordnivåer igen – också i Sydösterbotten ökade bytesmängden

Den här jaktsäsongen fälldes 74 000 vitsvanshjortar och 20 400 rådjur runtom i landet. Antalet ökade, återigen. Även i Sydösterbotten fälldes något fler vitsvansar och rådjur.

Nyhetsbild

Tre lodjur fälldes i Sydösterbotten i vinter – växande stam och få beviljade licenser oroar

Lodjuren blir fler och mer oblyga. Men av de totalt tolv licenser som de sydösterbottniska jaktföreningarna sökte beviljades bara tre. Och alla utnyttjades.

Nyhetsbild

Mest snö i Lappfjärd ås avrinningsområde – och dessutom våtaste snön

Det kan bli rikligt vårflöde i åarna denna vår Det är mera snö än en genomsnittlig vinter och snön innehåller dessutom mera vatten. Allra tjockaste snötäcket och allra våtaste snön finns i Lappfjärds ås avrinningsområde.

Nyhetsbild

Namu och Maria skulle uppskatta en hundrastgård – och den får gärna vara stor

Maria Launonen och hunden Namu skulle gärna besöka en hundrastgård i Närpes centrum – blott en sådan fanns. Det finns verkligen ett behov, konstaterar matte.

Nyhetsbild

Motion efterlyser hundrastgård i Närpes centrum – "Skulle underlätta för både hundägare och övriga invånare"

Hundägare drömmer om en inhägnad rastgård i Närpes centrum. Peter Sjökvist (SDP) lyfter fram önskemålet i en motion.

Nyhetsbild

Allt fler hundar registrerades i fjol – här är de mest populära raserna i landet

Hundboomen fortsatte – och tilltog – 2021. I fjol registrerades nästan 53 000 hundar i hela landet. Det är en ökning med nära åtta procent i jämförelse med året innan.

Nyhetsbild

Forststyrelsen tar klagomål på allvar – söker entreprenör för naturstig och kossor för vassröjning

Nu söker Forststyrelsen företagare som ska underhålla den fem kilometer långa naturstigen – och kor som ska beta strandängarna.

Nyhetsbild

Pjelax-Böle nytt område för vargen – "Det är en ny grupp som verkar bosätta sig där"

Uppdaterad. Åtta vargar inringades i Övermark och fem vargar i Pjelax-Böle. Det är resultatet av årets rovdjursräkning som genomfördes i början av januari. Pjelax-Böle är ett nytt område medan spårräkningen visar att antalet vargar överlag är på ungefär samma nivå som i fjol.

Nyhetsbild

Så här blir du småfåglarnas favorit – Sundomborna Niclas och Siri tipsar

Gråsiska, gulsparv och nötskrika kan bli stammisar på ditt fågelbord bara förutsättningarna finns. Vill du locka dem till dig finns det några saker att tänka på.

Nyhetsbild

Vargen rev Folke Heds hund i Kristinestad – "Det är en hunddräpare, så enkelt är det"

För rovdjurskontaktperson Folke Hed blev måndagen en sorglig dag. Från ingenstans dök nämligen vargen upp och rev hans hund. – Det var inte en lokal varg, säger han.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Daniel mötte två vargar mitt på ljusa dagen: "Jag har aldrig sett vargen på så nära håll i det fria tidigare"

På lördagseftermiddagen mötte Daniel Norrback vargarna vid Vasavägen i Pörtmossen. "Jag konstaterade bara faktum, där är bedrövelsen".

Nyhetsbild

Viltcentralen avråder från löshundsjakt på mindre hjortdjur – "Kan utsättas för onödigt lidande"

Nyhetsbild

Söndagsläsning: Fattiggatsdiket och Norkfladan var en gång viktiga fiskeplatser

Skärgårdens bäckar och flador har i långa tider varit välbekanta och viktiga fiske­platser för skärgårds- och kustborna. Här tar Hans Hästbacka oss med till några av dem.

Nyhetsbild

Anders Norrback: "Rapportera vargobservationer så får vi kanske en licens nästa gång"

Anders Norrback har förståelse för folks uppgivenheten när det gäller vargen, men hans uppmaning är: rapportera, rapportera.

Nyhetsbild

Vargflockar visade sig i Övermark-Pörtom – "Det är klart att vi velat ha ett par licenser här i trakten också"

Det är beklagligt att det inte blir någon vargjakt i närområdet. Ett par licenser skulle ha behövts inte minst med tanke på de vargar som springer omkring i Pörtom-Övermark, anser jägare i Närpes.

Nyhetsbild

Ansökningarna är behandlade – det blir ingen vargjakt i Sydösterbotten

Kring lunchtid på onsdagen kom beskedet från Finlands viltcentral: det blir ingen vargjakt i Kust-Österbotten i vinter.

Nyhetsbild

Schtjitpått har en historia som rymmer både kor, rudor, gäss och drunkningstillbud – och namnet har en naturlig förklaring

Nu finns det inga kor i Näsby, men om det fanns skulle de få dricka vatten i Skitpott. Det rätten är nedtecknad i giltiga dokument. Läs här varför den vackra dammen har så fult namn.

Nyhetsbild

En ansökan om jakt på varg lämnades in från området Kust-Österbotten – önskan är att få fälla sju vargar

Finlands viltcentral har mottagit 33 ansökningar om dispens för vargjakt. Sammanlagt ansöks om att fälla närmare 170 vargar. En ansökan på sju vargar har lämnats in i Kust-Österbotten.

Nyhetsbild

Ingemo både jagar och kollar spår: "Det kan många gånger vara svårt att se skillnaden"

Ingemo Gullans i Nämpnäs har jagat i drygt trettio års tid. Numera är det inte bara bytet utan också tystnaden i skogen som lockar ut henne. Hon är även en av få kvinnor som rycker ut för att granska spår av rovdjur såsom varg, lo och järv.

Nyhetsbild

Ny ordförande: Utmaning att få med yngre och kvinnor i jakten

Förutom vargen bjuder en jägarkår med allt högre medelålder på utmaningar för Närpesnejdens jaktvårdsförening. Förutom yngre jägare skulle ordförande Sven Jerkku gärna se fler kvinnor som jagar.

Nyhetsbild

Norrback applåderar stamvårdande vargjakt: "Viktig signal om att oron tas på allvar"

På tisdagen fastställdes förordningen om stamvårdande jakt. En viktig signal om att oron för vargproblemet som är verklighet i Österbotten tas på allvar, säger riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) från Närpes.

Nyhetsbild

En del jägare beredda att samla in vargspillning – "Det ger fakta"

Det gäller att ha plastpåsen med då man rör sig i skog och mark. Insamling av vargens dna genom spillning är viktigt för att kunna bedöma vargstammens storlek. Det framhåller John Berg, som är verksamhetsledare i Närpesnejdens jaktvårdsförening.

Nyhetsbild

Vill förmå jägare att på nytt rapportera vargförekomster – "Det finns ett stort misstroende mot myndigheterna då inget händer "

För några år sedan duggade rapporterna om vargförekomster tätt, men inte längre. Nu vill Närpesnejdens jaktvårdsförening få jägare och andra att på nytt börja meddela sina observationer för att om möjligt påskynda stamvårdande licensjakt.

Nyhetsbild

Närpes stad stöder stamvårdande vargjakt – "Senast revs får 600 meter från byns skola"

Skador på boskap och nära bosättning, försvårad jakt, minskad acceptans. Det är några av skälen till att Närpes stad vill ha stamvårdande jakt på varg.

Nyhetsbild

Veterinären slutar för att bli företagare – "Det är arbetstagarnas marknad"

Klartecken har getts för att försöka hitta ny kommunveterinär till Kristinestad. Nuvarande veterinär blir egenföretagare. Västkustens tillsynsnämnd hoppas kunna välja efterträdare i mitten av december.

Veterinären i Kristinestad slutar – myndigheten hoppas nyanställa i december

Den veterinär som är stationerad i Kristinestad har sagt upp sig. Nu vill Västkustens tillsynsnämnd i snabb ordning rekrytera en ny kommunveterinär. Fast det kan bli utmanande med tanke på den stora bristen på veterinären.

Nyhetsbild

De bor i vargrevir – "Hur förklarar man för barnen att de inte får gå ut ensamma"

De flesta på landsbygden som är engagerade i vargfrågan hoppas nu på stamvårdande jakt. Men frågan är om det räcker.

Nyhetsbild

Skogsrenen trivs i Lauhanvuori – första vilda kalven föddes på våren

En kalv som föddes på våren och mår bra är ett gott tecken på att skogsrenen trivs i Lauhanvuori-området. Kalvens mamma är den första honan som blivit dräktig utanför den inhägnad som finns i terrängen.

Nyhetsbild

Dispens för lodjur beviljades – så här många får fällas i Sydösterbotten

Jakten på lodjur inleds den första december, och nu har Viltcentralen beviljat dispenser. Lodjursstammen tycks växa.

Nyhetsbild

Varg rör sig i Pjelaxtrakten – jakthundar var oroliga och ville inte ut in skogen

Att hunden svansar kring husses ben och vägrar springa iväg som den brukar på jakt, kan vara ett tecken på att vargen finns någonstans i närheten.

Nyhetsbild

Varg rev får i Pjelax – ett var nästan uppätet, två var skadade

En eller flera vargar tog sig in i Bengt Norrbacks fårhage i Pjelax natten till söndagen. Vargen dödade ett får och rev två. Fårhagen finns mitt i byn.

Nyhetsbild

Familjen Norrback i Pjelax har 140 tackor att rå om – nu tar de också tillvara ullen

TEMA: Från eget land. På familjen Norrbacks gård i Pjelax finns 140 tackor. Nu har Norrbacks gått in för att sälja fårull till spinnerier. För tillfället råder en riktig ullboom i landet, berättar Josefin Norrback.

Nyhetsbild

LYSSNA: Stor veterinärbrist när behovet av djursjukvård växer – nu öppnar jour i Seinäjoki

PODCAST I Seinäjoki erbjuder ett djursjukhus jour dygnetrunt, till många österbottniska djurägarens glädje och lättnad. Men bristen på veterinärer är fortfarande ett gissel.

Nyhetsbild

Lind i backen i Rådhusparken – ska bli bord och bänkar

På onsdagsförmiddagen brakade två träd i backen i Rådhusparken i Kristinestad – en medveten handling.

Nyhetsbild

Färggranna träd och lingonröda stubbar – här är läsarnas egna höstbilder

Uppdaterad med nya bilder. Sydin efterlyser höstliga läsarbilder – och det har vi fått. Här kan du spana in några av dem!

Nyhetsbild

Efterlysning: Nu vill vi se era färgsprakande höstbilder – skicka in dem till Sydin!

Hösten är här – med allt vad det innebär. Nu efterlyser Sydin färgsprakande höstbilder från alla håll och kanter i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Visst nappar det i Kristinestads centrum – jakten på havets silver lockar långväga fiskare

Cityfisket i Kristinestad mår gott och frodas. Och när strömmingen kommer följer gösen efter.