
Skaftungsvanen mår bra hos Markku i Norra Vallgrund – "Har skydd överallt"
Svanen som hade gett sig ut på hal is i Skaftung vilar nu upp sig hos Markku Harju i Norra Vallgrund. Den mår bra, kan Harju rapportera på torsdagen.
Svanen som hade gett sig ut på hal is i Skaftung vilar nu upp sig hos Markku Harju i Norra Vallgrund. Den mår bra, kan Harju rapportera på torsdagen.
Vargen utgör ett ständigt hot för Lilian Broända och Leif Kaas eller närmare bestämt för deras får. Paret håller sina får på Kroksmossen, där vargar rör sig då och då. Hittills har ändå Astrid, Sonja, Leja, Ramona och de andra fåren lyckats klara sig undan vargen.
Fler gråsälar observeras på Finlands havsområde. Även antalet vikare ökar.
Med ett initiativ om jakt för att förvalta vargstammen vill man hålla det ökande antalet vargar i schack på laglig väg, enligt Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund.
En ovanlig syn mötte Torolf Geisor i Påskmark när han vittjade viltkameran: fyra lodjur med lysande ögon hade fångats på bild.
Kör man bil i gryningen eller skymningen ska man passa sig för vitsvanshjortar i trafiken. En ansvarsfull bilist vet hur man agerar när olyckan är framme.
På måndag kväll förevigade Stig Forsströms viltkamera i Övermark ett vildsvin.
Kim Antfolk och hunden Dixie har en stor dag framför sig. Redan på lördag inleder Norrnäsjägarna årets älgjakt. Då bär det ut till Grytskäret.
Ligg, Erik! Höger, Erik! Vänster, Erik! Taklaxbon Michaela Wikberg delar ut kommandon till höger och vänster. Vid fårvallning är det lika mycket samspel mellan hund och människa som mellan hund och får. Och träningen har gett fina tävlingsframgångar.
Som uppmärksamma besökare och förbipasserande noterat har något förändrats på Söff-fastigheten i Yttermark. Jo, så är det – björken är borta.
På Lappfjärds fiskelags område gäller totalt fiskeförbud mellan 1 september och 31 mars. Intensifierad övervakning ska hålla eventuella tjuvfiskare borta.
Hösten är här och svamparna med den. Håll ögonen – eller åtminstone ett – riktade mot marken hela tiden och var försiktig med vad du plockar. Det är Bengt Lindbergs råd till de som ger sig ut i svampskogen.
En enkel miljögärning som förskönar landskapet med färg och underlättar livet för djur och natur. Lappfjärdsbon Bo-Göran Ingves ville hjälpa pollinerarna och beslöt sig för att så en mångfaldsåker.
Flera katter har på några veckor råkat illa ut vid Granskogsvägen i Kristinestad. De förlorar balansen, krampar och blir medvetslösa. Veterinären som tagit hand om två katter har nu gjort polisanmälan.
Vargar rör sig konstant i Övermark. De har snarare blivit fler än färre. Det konstaterar rovdjurskontaktpersonen Hans Wickman, som säger sig veta om ett fall i Närpes där folk flyttade på grund av varg.
En varg rörde sig i Övermark på måndagskvällen. Vargen, som betecknas som ganska stor, observerades på både Källmossvägen och Sjolvallsvägen.
Att kunna producera sin egen honung var det som fick Maj och Gustav Granholm i Nämpnäs att börja med biodling. Det har blivit en kär hobby och de har inga planer på att sluta, även om årets honungskörd inte är något att hurra över.
Intresset för biodling ökar men antalet pollinatörer i Finland är oroväckande lågt. Det kan ha allvarliga konsekvenser på matproduktionen, men alla kan bidra för att hjälpa våra viktiga arbetande insekter.
Ulf Öhman har alltid haft en nära relation till djur och natur, något som också smittat av sig på dottern Julia. Hemma på gården på Eskilsö rör de sig bland tama strandskator och fiskmåsar – till och med så gamla som 30 år.
Handskar och yllestrumpor är toppen, tycks Kaskökatten Mango tänka. Inte ens grannarnas trädgårdshandskar är säkra när Mango knycker åt sig vad hon hittar.
Historierna är många i Korsnäs gruvområde. Robert Mamrelund ser till att de lever vidare genom sina guidade turer längs med vandringsleden som slingrar sig i området.
År 2016 konstaterades 99 bon, i fjol 870 och i sommar uppskattas antalet till runt 1 300. Men förståelsen för att något måste göras har ökat, menar riksdagsledamoten Anders Norrback (SFP).
Uttermossa vandringsled är mångsidig och bjuder på enastående natur. Men helt frid och fröjd är det inte. Eldsjälen bakom har tröttnat på att hålla vandringsleden i skick helt allena.
Ytterligare en vargobservation har skett i Närpes under helgen. Susanne Vidlund var på kvällspromenad i Nämpnäs när hon fick möta det utmärglade djuret.
Finlands viltcentral i Kust-Österbotten har beviljat 2235 jaktlicenser för älg för det kommande jaktåret.
Natten till torsdagen vakade Tatjana Lindelöf-Ingves vid Bäckvägens serviceenhet i centrum av Närpes. När hon mot morgonkvisten tittade ut fick hon syn på något hon sett förr.
Det är inte första gången besökare i Kanonviken rapporterar om björn som lufsar omkring det populära rekreationsområdet, ungefär fem kilometer från Kristinestads centrum.
Hör ni den – göken! utbrister Canne Lundberg till barnbarnen Calle och Camilla Lundberg. Den mysiga naturstigen Tegelbruksbacken-Norrfjärden är fullproppad av fågelsång och växter.
Tidigt på midsommaraftons morgon besprutade Matias Engelqvist i Närpes en åker i Kalax. Plötsligt fick han oväntat besök.
Det krävs tålamod för att odla sprängticka. Tre år efter ympningen är Kim Norrgårds tickor i Sideby ännu inte synliga. Men området runt borrhålen börjar bli mörkt, vilket är ett gott tecken.
Jonna Mäenranta i Lappfjärd har både spindlar och ormar hemma varav en del är giftiga. Rädd är hon inte, men definitivt försiktig i hanteringen. Intresset har resulterat i bred kunskap gällande djur.
Sara och Tom Hoxell byggde ett insektshotell på sin gård i egen design men inspirerade av bilder på nätet. "De är så fina", säger Sara Hoxell.
En fastighetsägare vid norra sidan av Härkmerifjärden muddrade utan lov på Natura 2000-område och privatägt naturskyddsområde. I värsta fall väntar en brottsanmälan av NTM-centralen för naturskyddsbrott.
Naturen och lugnet drog Jari Turunen till Bötombergen. Nu har han haft husvagn där sedan 2009 med hackspetten som närmaste granne. Och traditionen påbjuder att årets första dopp i sjön ska ske den 31 maj.
Ett halvt år efter att den reviderade skogsbruksplanen över staden Kristinestads skogar godkänts, vaknar NTM-centralen. Flygekorren stoppar åtgärder i Vargöskatan/Vanäsåsen.
160 år gamla tallar med skorpbark, kraftiga granar som är upp till 140 år gamla med knutna kronor samt 120 år gamla glasbjörkar och 110-åriga aspar. Vi måste spara skogen, säger Kristinestadsbon Paavo Sallinen.
En hjortdjurskollision måste alltid anmälas till nödcentralen, påminner Finlands viltcentral.
Kristinestad brukar placera sig i topp i Tornens kamp, men när fåglarna i coronatider skulle räknas på den egna gårdsplanen i stället för från fågeltorn blev det som väntat magrare utdelning. I vår region hade Olli i Kristinestad flesta arter på sin lista.
Den som ser en båt lägga till vid kobbar och skär i Kristinestads skärgård mitt i häckningsperioden behöver inte oroa sig – en större fågelinventering pågår.
Ett gäng ungdomar som besökte populära Kanonviken i Kristinestad på onsdagskvällen såg en björn. Polis tillkallades men kunde inte bekräfta observationen.
Skarvarna i Sideby har hittat nya fiskevatten och nya holmar och söker sig också närmare fastlandet.
Både mandarinand och brudand är sällsynta fåglar i Finland. Att de två slår följe är ännu ovanligare.
Katten Morris hus blev en riktigt hit – och nu har Kjell-Olav Rönn gjort det igen. Den här gången är det kissen Winnie på Åland som får skatta sig lycklig.
Nära Kristinestads högstadieskola, på populärt strövområde, ligger en olaglig avstjälpningsplats där arsen och kvicksilver förpestar marken. Området är inhägnat med plastband men miljöinspektören kräver omedelbara och permanenta åtgärder.
Majvor Kambström i Yttermark blev glad när igelkotten kom till deras gård. Ett festligt vårtecken, tycker hon.
Runt det vattenfyllda dagbrottet vid Korsnäs gruva finns sedan sju år tillbaka en vandringsled. Nu ska leden göras säkrare på vissa farliga områden vid dagbrottet.
På söndagen noterade Håkan Teir-Siltanen årets första skarvflock i Skaftung. Flyttfåglarna kommer allt tidigare, konstaterar biolog Canne Lundberg.
Lodjuren försvann nästan helt från Kust-Österbotten men nu är de tillbaka. Två sköts under jakt.