Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Över 200 bryggplatser väntar på båtar – muddringsförbud fördröjer ny brygga

När isen ger med sig startar jakten på bryggplats. Kristinestad har totalt 200 platser att fördela, de flesta redan tingade.

Nyhetsbild

Klart vem som river Närpes brödfabrik – parkering ska genast anläggas där

Närpes brödfabrik är snart ett minne blott. Nu är det klart vem som ska riva byggnaden, där verksamheten upphörde i januari 2019.

Nyhetsbild

Hamnbolaget vill ha Kaskö stads borgen för lån på sju miljoner

Det strama ekonomiska läget har gjort att Kaskö stad inte kunnat göra de investeringar som behövts i hamnen. Då har hamnbolaget öppnat plånboken. Nu betalar staden tillbaka – och får snart även ta ställning till en borgensförbindelse.

Nyhetsbild

Förslag: Bygg ny högstadieskola och gymnasium för tio miljoner euro

Planeringsgruppen för svenska högstadieskolan i Kristinestad är klar med sitt uppdrag: Bygg nytt för både högstadiet och gymnasiet. Prislapp: tio miljoner euro.

Nyhetsbild

Tio nya hyresbostäder när kommunalt bolag vill bygga nytt vid Kyrktorget – största egna projektet genom tiderna

Kristinestads bostäders största egna enskilda projekt beräknas starta nästa vinter – förövrigt även första med hiss. Bolaget sneglar också på inre hamnen, där man vill vara med på ett eller annat sätt.

Nyhetsbild

Oklar budgivning satte stopp för fastighetsaffär i Kaskö

Oklarheter vid budgivningen ledde till att tekniska nämnden i Kaskö förkastat anbuden på två de två fastigheterna vid Hamngatan. Det blir en ny omgång.

Nyhetsbild

Drygt hundra namn för fast boende i Nämpnäs-Norrnäs – "I 25 års tid har jag drömt om att flytta hit ut"

Börskäret och Hästskäret i Nämpnäs och Norrnäs byar skulle vara ett ypperligt område för fast boende. Det anser Jonna Olsio i Närpes som själv bygger hus där. Hon är ansvarig för ett medborgarinitiativ i frågan som hittills samlat drygt hundra namn.

Nyhetsbild

Här bodde borgmästare Hasselblatt – hushistorien presenteras i Kristinestad

Nu är de första skyltarna som ska upplysa om hus, ägare och husens historia på plats. Till exempel i vilket hus borgmästare Mauritz Hasselblatt bodde.

Nyhetsbild

Ägare uppmanas att åtgärda fallfärdiga byggnader i Korsnäs

Det finns en del skugghus och växthus i Korsnäs som inte längre används. Nu uppmanas ägarna att antingen rusta upp eller riva byggnader som är i dåligt skick.

Nyhetsbild

Ljus uppåt, neråt eller kring väggarna – led gör att bara fantasin sätter gränserna

TEMA: Bygg & renovera. Stämningshöjare eller ledsagare, utomhusbelysning fyller flera funktioner. Tack vare led-belysning är möjligheterna nästan oändliga i dagens läge. Men var noga med planeringen, tipsar Stefan Sand på Elhuset.

Nyhetsbild

Den lilla bondstugan i Tjöck har haft många invånare – "Vi är de första på länge som vet att vi ska stanna"

TEMA: Bygg & renovera. Sebastian Mitts ungkarlslya blev i rasande tempo ett permanent hem. Ett förstorat kök och inredd vind gjorde att stugan uppgraderades från "en lite större lekstuga" till ett hem som har allt som han och sambon Carmela Kärr behöver.

Nyhetsbild

Lina, Aku och Lilja är först in på nytt bostadsområde – husets öppna planlösning ett stort plus

TEMA: Bygg & renovera. Lina Ellfolk, Aku Mäkitalo och dottern Lilja Mäkitalo är först ut. Eller kanske snarare först in, på det nya bostadsområdet på östra sidan i Kristinestad.

Nyhetsbild

Flytten går från hus till lägenhet för familjen Nissén: "Vi vill få högre livskvalitet, mer tid för nära och kära"

TEMA: Bygg & renovera. Som husägare tycks projekten aldrig ta slut. Nu vill familjen Nissén få mer tid och energi över för det som verkligen spelar roll och flyttar från hus till radhuslägenhet.

Nyhetsbild

Snart flyttar Julia och Jimmy in i drömhuset på drömtomten – "Det känns overkligt"

TEMA: Bygg och renovera. Julia Nummela och Jimmy Häggqvist har tillbringat det senaste året i en byggbubbla. Men snart är det dags att flytta in i drömhuset i Pjelax, på drömtomten där Pjelaxfjärden gör sig ständigt påmind.

Nyhetsbild

Handelshuset Corner ska få café med utsikt mot gatan

Caféet i handelshuset Corner i Kristinestad ska få en bättre plats. Det placeras så att besökarna får utsikt mot Rådhusgatan.

Nyhetsbild

Valde nya leverantörer för Lunawoods industrihall

Bygget av en ny industrihall för Lunawood i stället för den som förstördes i en brand avancerar i rask takt. I förra veckan godkändes offerter för sammanlagt drygt 120 000 euro.

Nyhetsbild

Ett av de äldsta båthusen på Kilen är nu borta – "Saknade rivningslov"

Ett av de äldsta båthusen vid Kilen i Sideby har rivits, olovligt. Ärendet ligger nu hos byggnadsinspektör Hannu Heikkinen som härnäst ska kräva ägaren på svar. Museiverket är inkopplat.

Nyhetsbild

Pålningsstolpar dränkta i kreosotolja på grundvattenområde i Korsbäck – projektet stoppat

Tio pålningsstolpar impregnerade med kreosotolja längs en ny kraftledningsgata i Korsbäck finns på grundvattenområde, 550 meter från huvudvattentäkten. Nu är bygget stoppat och stolparna ska väck. Någon fara för kontaminerat dricksvatten torde inte föreligga.

Nyhetsbild

Nio moduler bildar ett nytt radhus – allt inflyttningsklart på någon dag

SE VIDEO. Där det på morgonen bara fanns en grund reser sig till kvällen ett helt nytt, inflyttningsklart radhus. Det går undan då Närpes bostäders nya radhuslägenheter i Klaresund förverkligas enligt nyckeln i hand-principen.

Nyhetsbild

Korsnäs är ett steg närmare en ny kommungård – klart vem som ska planera den

Korsnäs har börjat ta klivet över Strandvägen. En huvudplanerare för flytten av kommungården till matsalsbyggnaden vid KKC har valts.

Nyhetsbild

Han leder ny grupp som ska granska skicket på stadens fastigheter – pandemin kan sinka arbetet

En fastighetsgrupp har tillsatts i Närpes. Gruppens uppgift är att utarbeta en förteckning över stadens fastigheter och deras skick.

Nyhetsbild

Närpes brödfabrik jämnas med marken – "Inga stora mängder asbest"

Snart raderas de sista spåren av det anrika bageriet Närpes brödfabrik då Närpes stad river byggnaden. Rivningen ska enligt planerna ske under våren och sommaren.

Nyhetsbild

Övermark daghem är trångbott – nu lyfts ett nybygge fram

Gruppen med femåringar håller till i köket och i en del av tamburen. Det finns inga skilda grupprum utan sovrummen används. Det är trångt i daghemmet i Övermark och nu höjs röster för en nybyggnad.

Nyhetsbild

Så här mycket får Närpes och Kristinestad i fastighetsskatt från vindkraft

Kommunernas inkomster från fastighetsskatten ökar tack vare vindkraftverken. I fjol fick Kristinestad och Närpes sammanlagt drygt 1,1 miljoner euro. I år väntas summan stiga med flera hundra tusen euro.

Undantagslov förordas för hus i Övermark

Ett byggprojekt i Övermark får avvika från detaljplanen vad gäller garagets placering. Byggnadssektionen förordar avvikelsen.

Nyhetsbild

Nu kan spaden sättas i marken för hallbygge i Kaskö

Bygglov har beviljats för den nya industrihall som ska uppföras åt företaget Lunawood i Kaskö. Bygget sker i stadens regi. Hallen ersätter den byggnad som brann i november.

Klartecken att söka bygglov för växthusanläggning

En växthusföretagare i Pjelax som planerar att utvidga anläggningen får klartecken att söka bygglov.

De får köpa tomt i Kaskö

En tomt drygt 1 000 kvadratmeter vid Stuvaregatan i Kaskö byter ägare. Tekniska nämnden har godkänt att den säljs.

Nyhetsbild

Han håller koll då Frida ställs i ordning för tandvård och labb – "Som arbetsledare satt jag på andra sidan bordet"

Närpes stad har fortsättningsvis många stora byggprojekt på gång. Numera är Daniel Ellfolk anställd för att hålla i trådarna för en del av byggprojekten. Det gäller bland annat då före detta Fridahemmet anpassas för tandvård och laboratorium.

Nyhetsbild

Radhusbygge får kommunal borgen – i vår ska husen vara klara

Närpes bostäder har börjat bygga två radhus vid Kyrktåget. Bolaget ansöker om kommunal borgen för lånet, vilket stadsstyrelsen förordar.

Nyhetsbild

Höghus, egnahemshus, båthamnar och utomhusbad – kusiner lanserar egen plan för inre hamnen

Harry Nygren och Mats Björklunds plan för framtidens bostadsområde i inre hamnen i Kristinestad rymmer 400 invånare. Merparten ska bo i sju stycken höghus i lika många våningar i parkmiljö.

Nyhetsbild

Ritningar för ny hall på Högåsen godkändes – Lager i inre hamnen rivs

Skissritningarna för den lagerhall som ska byggas för Krs Gatu har godkänts i Kristinestad. Hallen byggs på Högåsen.

Nyhetsbild

Nytt liv i Nylunds 100 år gamla hus – blir inkvartering i sommar

Det Nylundska huset på Östra sidan i Kristinestad har fått ny ägare. Ytterligare snart 30 bäddplatser för turister öppnas när huset tas i bruk i sommar.

Nyhetsbild

Här kommer det att finnas gott om plats för rekvisita och kläder – Närpes teater bygger nytt

Byggplaner har funnits i tiotals år – nu blir projektet äntligen av. Snart får Närpes teater nya utrymmen för förvaring av bland annat scenkläder och rekvisita.

Nyhetsbild

Carlsro fick tillbaka 125 år gammal bänk – Tillhörde kommerserådet Alfred Carlström

Nu får Carlströms kaffeservis sällskap av en träbänk – donerad av en Kristinestadsbo som återbördar den till sitt ursprungliga hem, Villa Carlsro.

Nyhetsbild

Snart flyttar kyrkoherdens familj in i eget hus – sjuåriga Zacharias gör redan läxorna i sitt nya rum

Prästkragen har åkt av och arbetsskjortan på. Nu ska det jobbas in i det sista så att familjen Norrbacks hus blir inflyttningsklart till slutet av februari.

Nyhetsbild

Fyra turbiner ur drift i Ömossa – reparationerna klara inom några veckor

Vingreparationerna i Ömossa vindkraftspark fortsätter. På tisdagen var fyra turbiner tagna ur bruk.

Nyhetsbild

Snart finns byggplats för en idrottshall till i Mosedal – tre visar intresse för padelhall i Kstad

Företaget Propadel har visat intresse att etablera sig på idrottsområdet i Finby. Snart kan staden erbjuda en byggplats. I Kristinestad knackar tre padelföretag på dörren.

Nyhetsbild

Kaskö stad bygger ny industrihall åt Lunawood

Den nya industrihall som byggs åt företaget Lunawood uppförs i stadens regi. Avsikten är att produktionen ska starta i april så tidtabellen är stram för bygget på industriområdet i Kaskö.

Nyhetsbild

Så har Närpes förändrats i nutid: jämför 2006 och 2020

På relativt kort tid har Närpes centrum förändrats. Man behöver inte blicka bakåt längre än till 2006 så är centrum som en annan plats. Här kan du se bilder på hur området vid torget förändrats. Korrigerad.

Nyhetsbild

Bland bensen och cyanid bygger Lappfjärdsbo landets dyraste (?) gatstump – 250 meter för 20 miljoner euro

Antti Pulkkinen driver Finlands förmodligen dyraste gatubygge – 250 meter till en kostnad om 20 miljoner euro. Men i Lappfjärd finns hamnen där han finner ro efter hektiska veckor i huvudstaden.

Nyhetsbild

Ungdomsföreningar i Närpes och marthaförening i Korsnäs fick coronaunderstöd

Fyra ungdomsföreningar i Närpes har fått coronastöd med tanke på underhåll av föreningshuset. I Korsnäs får en marthaförening del av understödet.

Ny brygga till Kaskö fiskehamn

Fiskehamnen i Kaskö ska få en ny brygga. Nu är det bestämt varifrån bryggan tas.

Nyhetsbild

Inte aktuellt att höja byggrätten längs stränderna i Korsnäs och Närpes

I Kristinestad är målsättningen att förnya strandgeneralplanen för att kunna tillåta utökad byggrätt för fritidshus. I Korsnäs finns också ett visst tryck, men där är en höjning av byggrätten ändå inte aktuell i detta skede – och inte heller i Närpes.

Nyhetsbild

I sommar får en ny gata nubbsten – "Skulle vara bättre och billigare med asfalt"

Arbetena med att nubbstensbelägga 130 meter av Östra Långgatan har inletts. Men först ska bärigheten säkras med 40–50 centimeter bergskross.