Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Farmors och farfars hus lockade mer än nybygge – "Jag tror att de skulle vara riktigt nöjda"

Tema: Bygg och renovera. Ritningen på elementhuset var färdig men då tänkte Elias Lindström och Madeleine Söderman om. De gick in för att renovera hennes farmors och farfars hus i stället. I dag är de mer än nöjda med det valet. Se bilder här. 

Nyhetsbild

Staffan renoverar den gamla bagarstugan med varsam hand: "Bra att tidigare ägare inte renoverat sönder huset"

Tema: Bygg och renovera. Den tidigare fruktkammaren blir sovrum när kommerserådet Carlströms gamla bagarstuga i Kristinestads kärna varsamt återfår det utseende huset hade i början av 1900-talet.

Nyhetsbild

I Carlströms hus fanns kommerserådets bagarstuga och personalbostäder

Tema: Bygg och renovera. Familjen Carlström ägde stora tomter i centrala Kristinestad. De sträckte sig i öst-västlig riktning från Östra långgatan ner till Norrfjärden.

Nyhetsbild

Gamla hus gömmer många överraskningar – Sofia och Simon hittade 340 par skor på vinden

TEMA: Bygg och renovera. Än är det är inte riktigt dags att bära in köksbord och madrasser, men om två månader räknar Simon Ingves och Sofia Rönn med att de kan flytta in. Huset Storback i Skaftung har genomgått en stor renovering och blir snart hem för en familj på fyra.

Nyhetsbild

I dag är värme från underjorden självklart för de flesta – men tekniken möttes med misstänksamhet från början

Tema: Bygg och renovera. De flesta som bygger nytt väljer bergvärme – Tobias Häggblom i Nämpnäs är en av dem. Men visst finns det fortfarande de som går in för oljepanna i stället.

Nyhetsbild

Ny ägare till Björkmans hus – hoppas kunna fira salongens tioårsjubileum där

För ungefär en månad sedan bytte Björkmans, som hör till de äldsta kvarvarande husen i Närpes centrum, ägare. De nya ägarna till affärs- och bostadshuset ser genast till att det får ett nytt, tätt tak.

Nyhetsbild

Bakläxa för Tähkä-plan: ”Gör en ordentlig utredning”

Fler utredningar om fastigheter behövs innan beslutsfattare i Kaskö tar ställning till planer både för Tähkä-området och alla stadens fastigheter.

Nyhetsbild

Byggfirma i konkurs – ny entreprenör måste utses för Mosebacke skola

Den byggnadsfirma som valts till huvudentreprenör för tillbyggnaden av Mosebacke skola i Närpes, Jakobstadsfirman Mäenpää Byggnads, har ansökt om konkurs. Nu förhandlar staden med entreprenören som gav näst billigaste offerten.

Nyhetsbild

Astrid, 108, är mer än nöjd med nya Efraim: "Rummet är så vackert som det bara kan vara"

Astrid Qvist fyllde 108 år på fredagen och har precis flyttat in i sitt rum på nybyggda Efraim i Närpes. Nu är alla möbler och saker där, men det är lite svårt att veta var allt finns.

Nyhetsbild

Nu är det slutvårdat i gamla, oändamålsenliga Frida

På måndag tas Frida i Närpes ur bruk som äldreboende. Klienter och personal flyttar då till nybyggda Villa Holger för en tid.

Nyhetsbild

Ingen billig historia ge Pörtomlokalen nytt tak – revyintäkterna bidrar ändå med en del

Just nu utförs takarbeten på uf-lokalen i Pörtom. Att byta ut det läckande plåttaket mot ett helt nytt är en stor investering för ungdomsföreningen.

Nyhetsbild

Snart rinner kommunalt vatten ur kranen för tjugo sommarstugeägare i Töjby

Siv-Britt och Johan Sjöberg räknar med att vattenrening och slamtömning vid sommarstugan ska vara ett minne blott till midsommaren. De tvekade inte då det blev aktuellt att dra kommunal vatten- och avloppsledning till Töjby skärgård.

Nyhetsbild

Vatten- och avloppsnätet kan byggas ut ännu mera i framtiden – men intresset för fiber i skärgården var svalt

Två grävmaskiner är i full gång på Brickelören i Töjby. Sammanlagt 7,5 kilometer vatten- och avloppsledningar ska byggas i skärgården och nu återstår endast 500 meter att gräva.

Nyhetsbild

Fick som han ville – viteshot plockas bort när hus i Tjöck ska säljas

Stadsstyrelsen i Kristinestad tog bort viteshotet vid en fastighetsaffär i Tjöck. Styrelsen rev därmed till denna del upp samhällsbyggnadsnämndens beslut. SFP-politikern Henrik Antfolk var den som först kritiserade nämndens nya linjedragning.

Nyhetsbild

Äntligen fick Erikssons kommunalt vatten – "Men det smakar ingenting"

Nu kan Bror och Etel Eriksson bada bastu utan att oroa sig för att vattnet ska ta slut innan tvållöddret sköljts bort. Men vattnet smakar inget längre, konstaterar Bror Eriksson, som fick kommunalt vatten för två veckor sedan.

Nyhetsbild

Personalen förväntansfull inför flytt – "Vi kan erbjuda service från en lucka"

Kaskös nya servicecenter blir arbetsplats för drygt 25 personer och ska ha plats för 60 barn i förskola och daghem. Grundtrygghetsdirektören är entusiastisk inför de möjligheter som flytten ger.

Nyhetsbild

Fyrtio moduler bildar Kaskös nya servicecentral – "Söker bygglov i mars, flyttar in i augusti"

Ansökan om bygglov lämnas in i mars och flytten blir redan i augusti. Hur är det möjligt? Svaret är moduler. Kaskös nya servicecenter består av cirka fyrtio moduler.

Nyhetsbild

Nu börjar Ralf Ström bygga sitt fjärde höghus i Närpes

Ja, det finns fortfarande sug på marknaden efter splitternya lägenheter i Närpes centrum. Nu påbörjas bygget av ett nytt höghus med 21 bostäder.

Nyhetsbild

Nu växer hälsohuset fram på Mosebacke – i sommar väntar nästa skede då lärarbostäderna rivs

Ett långsmalt hus har i vinter rest sig på Mosebacke i Finby. Det nya hälsohuset avtecknar sig mot högstadiebyggnaden, som snart ska rivas. Skolbacken ändrar utseende då nya hus byggs och gamla rivs.

Nyhetsbild

Alina-rum kan tas i bruk igen efter vattenläckage

Efter ett par månaders fördröjning har äldre nu kunnat flytta in i nyrenoverade serviceboendet Alina i Närpes. Några rum har kunnat tas i bruk sedan boendet åter renoverats efter det vattenläckage som inträffade.

Nyhetsbild

Nytt radhus för seniorer står snart klart – gammal grund återanvändes

I maj i fjol inleddes byggandet av ett radhus främst tänkt för seniorer i Närpes centrum. Efter ett års byggande ska det stå färdigt i slutet av maj i år.

Nyhetsbild

Hyresavtalet är undertecknat: Kaskö får nytt servicecenter i höst

Kaskö servicecenter har tagit ett steg framåt. Hyresavtalet mellan staden och företaget som bygger huset och hyr ut det till staden är nu undertecknat.

Nyhetsbild

Staten delar ut 100 miljoner för klimatsmarta åtgärder – "Chans till bidrag för husägare"

Staten uppmuntrar husägare att byta ut oljepannan till bergvärme och ger bidrag för energi- och klimatsmarta åtgärder i hemmet.

Nyhetsbild

Föreningen önskar skyddsstämpel på Carlsro – "Vi har planer, men pengar saknas"

Carlsro är ett unikt exempel på de herrskapsvillor som i slutet av 1800-talet fanns i Kristinestad. Byggnadens framtid oroar föreningen Österbottens Byggnadsvård som nu vill att den skyddas. Men att restaurera villan kostar långt över en miljon euro.

Nyhetsbild

Affärslokaler får ändras om för församlingsverksamhet

Nu ska lokaler ändras om inför Närpes församlings flyttning till Torghuset i centrum. Målsättningen är att de nya loka­lerna  ska kunna tas i bruk i vår.

Nyhetsbild

Sju års väntan över när daghem får flytta hem – "Vi har haft bra tålamod men nu är vi äntligen snart under samma tak"

På torsdagen firades taklagsfest vid Kristinestads daghem. Det ska stå klart redan den 14 april, då är sju års ökenvandring över.

Nyhetsbild

Tillbyggnad av Mosebacke spränger kostnadsförslag – trots nedbantat projekt

Uppdaterad. Då entreprenadanbuden på tillbyggnaden av Mosebacke skola och förskola kom in visade det sig att projektet blir betydligt dyrare än beräknat. Trots att nedbantning av vissa byggnadstekniska arbeten har gjorts behövs tilläggsanslag. Nu har entreprenörer valts.

Nyhetsbild

100 parkeringsplatser, 5 000 kvadratmeter butiksyta – nu förhandlar han med nationell aktör

Esa Itälaaksos tomt på Östra sidan i Kristinestad är putsad och klar att bebyggas. Förhandlingar förs med två aktörer och de ska förhoppningsvisledas i mål i början av sommaren.

Nyhetsbild

Kartläggning av Sidebyfastigheter drar till hösten – största delen av blanketterna fortfarande på vift

Av 600 blanketter till fastighetsägarna i Sideby fick Kristinestad tillbaka 150 inom utsatt tid. Nu förlängs svarstiden.

Nyhetsbild

Bockholmens camping uppgraderas – och söker nya företagare

Kristinestad satsar allt mer på campingområdet – och snart inleds jakten på ny företagare, eftersom paret som ansvarar för verksamheten tackar för sig efter i år.

Nyhetsbild

Köken förbättras i internatet på Söff – och på Mosebacke

Det är tänkt att arbetskraftsinvandrare ska kunna inkvarteras på Söff. Därför ska nu köken i internatet rustas upp.

Alvinastugan har rum för 60 personer

Det servicehus som uppförts vid Edsviksjön i Korsnäs är nu färdigt att börja användas.

Nyhetsbild

Servicehus i Övermark i tur att rustas upp

För ett par år sedan renoverades servicehuset vid idrottsplanen i Töjby. Nu genomgår servicehuset vid idrottsplanen i Övermark en liknande upprustning.

Nyhetsbild

Golvmattor måste rivas ut – Alina i bruk först in på nya året

Nyrenoverade och inflyttningsklara lokaliteter i Närpes vård- och servicecenter måste renoveras på nytt. Nya mattor ska läggas och målningsarbeten utföras på grund av vattenläckage.

Nyhetsbild

Utredningarna fortsätter i Pörtom skola – ytterligare prover ska tas

Det är viktigt att alla elever och personalen har en bra arbetsmiljö. Ytterligare utredningar ska därför göras i Pörtom skola i vinter och vid behov vidtas åtgärder, är bildningsnämndens åsikt.

Fondmedel används för att bygga ut äldreboenden

Det har varit osedvanligt stora investeringar inom äldrevården i Närpes under de senaste åren. Nu tas totalt 300 000 euro ur fonder för att finansiera en del av utbyggnaden.

Nyhetsbild

Fastighetsprojekt fortsätter som planerat – Men nu får husägarna hjälp

Kristinestad har uppdaterat webblanketten där man kan be om hjälp. I övrigt fortsätter kartläggningsprojektet med oförminskad styrka.

Nyhetsbild

Flera har känningar av dålig inomhusluft i Pörtom skola

Ett flertal bland både elever och personal i Pörtom skola upplever att de får problem av inomhusluften. Trots att vissa åtgärder vidtagits fortsätter bekymren. Nu ska ännu fler prover tas.

Kristinestad mognade – sålde strandtomten i Långgrundsviken

Efter flera vändor säljer nu staden Kristinestad strandtomten i Långgrundsviken.

Nyhetsbild

Nykarleby valde annan väg än Kstad – lägger inte ansvaret på fastighetsägarna

Syftet är att få tillförlitliga uppgifter i registren – det får man inte genom att låta fastighetsägarna mäta och räkna menar byggnadsinspektören i Nykarleby där staden ansvarar för projektet.

Nyhetsbild

Närpes satsar på att konditionsgranska stadshuset och före detta byskolor

Under nästa år satsar Närpes stad totalt 60 000 euro på konditionsgranskning av byggnader. Det gäller det 40-åriga stadshuset och två tidigare skolhus i västra Närpes.

Nyhetsbild

Utbyggnaden av Kantakaupungin koulu föreslås sparka i gång i vår

Den efterlängtade utbyggnaden av finska skolan i Kristinestad med fyra klassrum kan starta i vår.

Närpesfirma levererar skyltar till hvc-området

Staden satsar på tydlig skyltning i Närpes vård- och servicecenter. En lokal firma levererar skyltarna.

Nyhetsbild

Endast fönsterbrädena finns kvar av den gamla bäddavdelningen

Ut med den gamla bäddavdelningen och in med ett nytt, modernt hvc-sjukhus som är anpassat för den moderna människan. Patientrummen är försedda med trådlöst nätverk och extra många eluttag för apparater som ska laddas. Och nu gäller det för besökaren att hitta rätt bland alla ingångar.

Nyhetsbild

Sprinkler sprang läck – flyttning till nyrenoverade Alina fördröjs

Nyinstallerade sprinkler har sprungit läck på två ställen i Närpes vård- och servicecenter. Vattenläckaget leder till att flyttningen till nyrenoverade och inflyttningsklara lokaliteter måste skjutas fram.