Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Petri Pihlajaniemi vill bygga hotell med 17 rum på Östra sidan

1

Petri Pihlajaniemi har köpt Kristiinan urheilijats tomt och den så kallade Juuselas tomt på Östra sidan i Kristinestad. Där planerar han att bygga hotell i två plan med 17 rum.

Nyhetsbild

Kyrkstallar får nya pärttak: "Det ska ske på traditionellt vis"

I sommar får fem kyrkstallar nya tak. Två vana pärtspikare står för takens förnyande.

Nyhetsbild

Centrumparken på slutrakan – men lekparken dröjer ännu

Byggandet av stadsparken i Närpes centrum har kommit så långt att Amer Cehobasic och Klas Häggström nu kan nyttja parkens utomhusschackspel då de vill spela en match. Men det kan dröja ända till nästa år innan parken blir helt färdigställd.

Nyhetsbild

Gamla bankkontoret ska bli byagård i Pjelax – samtidigt väcks byarådet till liv igen

PJELAX I Pjelax har man tänkt köpa det gamla bankkontoret och göra det till byagård. Samtidigt återupplivar man byarådet.

Nyhetsbild

Nu får även Lappfjärdsborna njuta av Jukkas stenkonst – "Jag kunde inte sluta"

1

Det ska vara rejäla stenar när Lappfjärdsborna får rastplatser nedanför Centralbron. Men den största av dem alla – och den som syns bäst – kommer från Kristinestad.

Nyhetsbild

Puttrar fram i sin egenbyggda träbåt – "Jag ville bygga för att lära mig"

Vid Norrändan i Skaftung, eller närmare bestämt i Djupviken, puttrar den nybyggda träbåten fram. Det tjärade båtskrovet bildar en fin kontrast mot den glittrande böljan. Bakom rodret sitter båtbyggaren Alex Lindqvist. Det är han som har snickrat fram båten – helt från grunden, med lite hjälp av sin far.

Nyhetsbild

Snart är "Tjöckbarin" borta för alltid – nu väntar försäljning

Den eldhärjade servicestationen i Tjöck är snart ett minne blott. Inom några veckor kommer stället vara helt jämnat med marken. Nu väntar försäljning.

Nyhetsbild

Tappar vatten ur kran nästa midsommar – villaägare i Töjby får vatten och avlopp

Villaägare i Töjby kan snart koppla upp sig till den kommunala vatten- och avloppsledningen. Senare i år påbörjas grävarbetet längs med Töjby hamnväg.

Nyhetsbild

Här ersätter 56 watt de gamla 250 watts lamporna i vägbelysningsnätet i Närpes

Nu byts 30–50 år gamla lampor ut mot nya energisnåla led-lampor i Närpes. Det är närmare 3 000 lampor och 400 stolpar som ska bytas före slutet av 2020.

Nyhetsbild

Utbyggnaden av finska skolan igång med en smäll – sprängning och markarbete först i tur

Nu har utbyggnaden av finska skolan i Kristinestad kommit igång. På måndagen började markarbetet vid Kantakaupungin koulu.

Nyhetsbild

Talas planerar för bostäder i översta våningen i varuhuset

Översta våningen samt vinden i varuhuset Talas planeras för bostäder. Runt 12 lägenheter mot Salutorget och Stadsfjärden kan bli verklighet inom kort.

Nyhetsbild

Nu är hjältegravarna i Lappfjärd upprustade – med unik belysning

Projektet med att snygga till hjältegravarna vid Lappfjärds kyrka är nu klart. I drygt fyra veckor pågick arbetet där man bland annat har förbättrat grunden, installerat ny belysning och rätat upp stenarna.

Nyhetsbild

Torgplaneringen i Kstad kan bli miljonprojekt – men allt genomförs knappast

En miljon, så mycket skulle det kosta att göra om torget i Kristinestad. I planerna ingår bland annat en rondell vid brofästet, en staty utanför biblioteket och bredare trottoarer.

Fler ska tillfrågas på Tjöckön om ändring av plan

Alla ägare till byggplatser på området ska tillfrågas innan planen för Tjöckön revideras. Ärendet sänds därför tillbaka till samhällsbyggnadsnämnden i Kristinestad.

Nyhetsbild

Alina och Efraim snart klara för inflyttning

Boendeenheterna Villa Alina och Efraim i Närpes renoveras och byggs till som bäst. De blir enligt nuvarande uppskattning inflyttningsklara i oktober.

Nyhetsbild

Bro till Eskilsö inte aktuellt

Staten gör en ny upphandling av färjetrafiken mellan Kaskö och Eskilsö. Det gäller ett tolvårigt avtal. Färjförbindelsen är tryggad – men någon fast förbindelse över sundet är knappast aktuell.

Nyhetsbild

Kristinestads bostäder köper tre lägenheter i nytt radhus

Kristinestads fastighetsbolag köper tre bostäder i radhus som ska byggas. Därmed kan det kommunalägda bolaget något råda bot på bristen på hyresbostäder.

Pedersöreföretag bygger avloppsledning i Kaskö

Tryckavloppsledningen i Kaskö ska anslutas till Aqua Botnicas nätverk. Stadsstyrelsen har valt vem som ska bygga ledningen.

Nyhetsbild

Mosebacke skolbygge igång till hösten

Tillbyggnaden av Mosebacke skola i Finby ska enligt planerna komma igång till hösten. Också det så kallade hälsohuset byggs samtidigt.

Nyhetsbild

Åldersroplaneringen går vidare då man ordnat finansiering

Skisserna för utbyggnad av Åldersro servicecenter i Lappfjärd har godkänts av stadsstyrelsen i Kristinestad. Planeringen fortsätter men byggstart blir det tidigast 2021 – eller då finansiering ordnats.

Nyhetsbild

Skaftung kan få ny träffpunkt

En ny träffpunkt planeras i Skaftung. Ungdomsföreningen ska flytta en kiosk intill uf-lokalen och hoppas att den blir träffplats av något slag.

Kontor vid gamla Martens byggs om för inkvartering

Det finns planer på att bygga om ett kontor på före detta Martens trädgårdsstiftelse i Övermark. Det skulle ändras om för inkvartering.

Möbler för 50.000 köps till nya dagis i Kristinestad

Möbler och andra inventarier till nya daghemmet i Kristinestad köps från Tevella Oy. Offerten för den möbleringsplan som nu godkänts slutar på nästan 50.000 euro.

Nyhetsbild

Kaskö ger klartecken för daghem och kök – men resten ska utredas

Ett nytt daghem och centralkök behövs men hur är det med alla andra funktioner som planeras få nya lokaler intill skolan i Kaskö. Det bör utredas innan byggbeslut fattas anser stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Drygt fyra hektar växthus byggs i Närpes

Växthusarealen utökas ytterligare i Närpes. Bygglov har beviljats för tre nya växthus på sammanlagt 4,4 hektar.

Nyhetsbild

NTM:s nya hall klar till hösten

Samtidigt som NTM höll på med bygget av en ny kontors- och matsalsdel i Gottböle fick bolaget ett bygge till på halsen. Återuppbyggnaden av den monteringshall som härjades av en brand pågår och beräknas vara klar i augusti.

Nyhetsbild

Fortsatt motstånd mot flervåningshus i Kaskö – "Skym inte kvarnens silhuett"

Planerna på flervåningshus på gamla lågstadieskolans tomt i Kaskö väcker fortsättningsvis protester. Ett tiotal anmärkningar inlämnades mot planeändringen. Nu får stadsstyrelsen ärendet på sitt bord.

Nyhetsbild

Kaskö dimensionerar nytt daghem för 60 barn

Ett daghem med plats för 60 barn, matsal, centralkök och grundtrygghetsförvaltning och hälsocentral. Nu avancerar planerna på ett nybygge i Kaskö.

Nyhetsbild

Nu åtgärdas förhöjda fuktvärden i Närpes simhall – "Fuktspärrarna har inte varit så säkra"

Ångbastun i simhallen i Närpes åtgärdas som bäst, detta sedan man uppmätt förhöjda fuktvärden i vägg och golv. Åtgärderna torde vara klara i augusti.

Nyhetsbild

Hopptornet vid Sandbankens badstrand stängt

Hopptornet vid Sandbankens badstrand i Kristinestad, nära campingplatsen, har stängts som en säkerhetsåtgärd. Ivriga simmare får ha tålamod innan det återigen går att hoppa från hopptornet.

Nyhetsbild

Stora fönster i Västra Närpes skola glädjer pedagogerna

Många och stora fönster är ett ledord för tillbyggnaden av Västra Närpes skola. Men det har inte varit ett lätt projekt att ro iland då gammalt och nytt skulle kombineras.

Ketonen arrenderar mera mark i Kristinestad

Lauri Ketonen får arrendera mark direkt väster om den tomt han äger vid Ringvägen i Kristinestad. Det handlar om ett område på 5 000 kvadratmeter på Östra sidan.

Nyhetsbild

Åldersro kan få tillbyggnad – men bygget startar tidigast 2021

Utbyggnaden av Åldersro servicecenter i Lappfjärd framflyttas och inledes tidigast 2021. Skissritningar finns och planeringen fortsätter. Men först måste finansieringen ordnas.

Nyhetsbild

Trägolvet i festsalen i Närpes simhall är nu ett minne blott

Senast i slutet av augusti har festsalen i Närpes simhall ett nytt, foglöst golv. Nu har det gamla trägolvet slitits ut och efter midsommar påbörjas läggningen av det nya golvet.

Nyhetsbild

Minister Li Andersson bygger fritidsstuga i Kristinestad

Nya undervisningsministern, Vänsterförbundets partiledare Li Andersson ska bygga en ny fritidsstuga i Sideby.

Nyhetsbild

Staden måste överta vägen för att bygga gångbana

Trots att Närpes stad nu prioriterar en gång- och cykelled längs Östermarksvägen i Finby lär bygget ännu dröja. För att kunna genomföra vägprojektet måste staden först överta vägen av staten. Skolrektorn Staffan Holmberg talar om utpressning.

Nyhetsbild

Många minnen av de bortrivna löparbanorna: "Jag sprang finskt rekord på de här banorna"

Året var 1981 då Närpes fick en ny idrottsplan, Mosedal. Sedan dess har många idrottare hunnit springa rekord längs med de röda novotan-banorna, däribland Jim Eriksson. Han slog finskt rekord där som 13-åring. Nu förnyas allt det röda på Mosedal – som kommer att uppfylla nationella krav.

Nyhetsbild

Hjältegravarna i Lappfjärd sätts i skick med fondpengar

Nu sätts hjältegravarna i skick vid Lappfjärds kyrka. Stenar rätas ut och belysningen förnyas. Initiativet kommer från krigsänkebarnen och arbetet finansieras med fondmedel.

Nyhetsbild

Hälsohusbygget inleds redan i höst

Bygget av det så kallade hälsohuset i Mosebacke skolcentrum i Finby tidigareläggs. Huset byggs redan i samband med tillbyggnaden av Mosebacke skola.

Nyhetsbild

Satelliten är kaputt – barnen flyttas till Kstad, Tjöck och Lappfjärds skola

Mikrobsjuka Satelliten i Lappfärd töms i sommar. Femåringarna flyttas till läkarbostäderna i Kristinestad medan förskoleeleverna från hösten undervisas i Lappfjärd och Tjöck.

Nyhetsbild

Gamla fastigheter säljs för att få pengar till skolutbyggnad

Kristinestad säljer gamla fastigheter för att få pengar för att bygga till Kantakaupungin koulu. Då skolan har sommarlov utförs förberedande arbeten och för dessa behövs 100 000 euro.

Nyhetsbild

Nu får Centrumparken schackbräde och hopprutor – staden vill ha parken klar till Tomatkarnevalen

I höstas utfördes de förberedande arbetena för att förbättra Centrumparken i Näsby. Arbetet fortsätter i vår och nu börjar den förbättrade parken ta form med mur och plattsättningar.

Nyhetsbild

På fredag får damerna nytt – två års sanering klar

På fredag normaliseras läget i Kristinestads simhall igen när första skedet av saneringen är slutförd. Fruktbara diskussioner förs nu även med Skanska som antytt att man är beredda att delta i kostnaderna.

Nyhetsbild

Skarvarnas fel att vattenledningarna började läcka

KORSNÄS Vattenledningen läckte i både Träskvik, Bjurbäck och Smedback. Enligt Roland Westerback, vattenskötare på Korsnäs kommun, var orsaken skarvar som inte höll tätt. – Anfrätning och materialtrötthet är orsaken, säger han.

Nyhetsbild

Äntligen invigning – nya Kristinahemmet är klart

KRISTINESTAD De flesta boende på Kristinahemmet flyttade visserligen in redan i maj. Men på tisdagen blev det officiellt då riksdagens talman Paula Risikko klippte det blåvita bandet.