Lokalt

Byggen & renoveringar

Nyhetsbild

Nu inleds renoveringen av andra halvan av hvc – mottagningar flyttar till tillfälliga rum

Renoveringen på Närpes hälsovårdscentral fortsätter. Nu har turen kommit till den norra delen av byggnaden som tömts på verksamhet. Från och med måndag finns skötarmottagningen och infektionsmottagningen i den södra delen av huset, som redan har förnyats.

Nyhetsbild

Den längsta stenen av Bölegranit har legat under en kyrka i snart 100 år – och transporten dit blev händelserik

Vandringsleden på Mossberget i Böle öppnades i somras. Nu har också den längsta stenen som bröts där under stenbrytningens tidevarv fått ett eget monument.

Nyhetsbild

Nu finns det ritningar på en ny branddepå i Övermark – bygget måste inledas i höst för att få bidrag

Den nya branddepå som ska byggas i Övermark omfattar två garage, mötesrum och sociala rum. Skissritningarna är nu klara, men för att få ut bidragspengar bör byggnadsarbetena hinna inledas före årsskiftet.

Nyhetsbild

Snart får stadens maskin- och utrustningspark tak över huvudet – issandlagret föreslås skjutas på framtiden

Att stå under bar backe påverkar maskiner och utrustning menligt. I höst flyttas maskinparken i Kristinestad in under tak medan issanden föreslås vara kvar i inre hamnen tillsvidare.

Nyhetsbild

Nu finns ritningar för hur Skogsdungens daghem ska växa – bygget inleds i höst

I slutet av oktober eller början av november är det tänkt att utbyggnaden av Skogsdungens daghem i Kalax ska komma igång. Ritningarna är klara och nu ska entreprenadanbud begäras in.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Niskala vill hålla fast i gammal kanslibyggnad och skola – buden är för låga

Anbuden var för låga, den framtida användningen oändamålsenlig och oklar. Kristinestad föreslås behålla två av problemhusen.

Nyhetsbild

Det här kan komma efter kommungården i Korsnäs – bostäder, torg och parkering

Kommungården ska rivas. Snart klarnar det vad som ska göras åt bostadsdelen och vad som ska finnas på tomten i framtiden.

Nyhetsbild

Deras hus är det första nybygget i Bodbacka på tiotals år – och planeringen började på distans från Sverige

TEMA: Hus & Hem. Emma Vesterlund och Andreas Holtlund har sett till att det första nybyggda egnahemshuset har rest sig i Bodbacka efter en paus på tiotals år. Om tomten var ett impulsköp är planritningen, byggandet och inredningen desto mer genomtänkta.

Nyhetsbild

Stefans eget torp blev starten för hans intresse att åldersbestämma gamla byggnader – nu har han 400 prov i en egen databas

TEMA: Hus & Hem. Det finns ett visst intresse för att få sina gamla hus åldersbestämda. Stefan Blomqvists intresse väcktes av att han själv har ett gammalt torp, som han inte hade en aning om hur gammalt det är.

Nyhetsbild

I Benvik bor paret som förvaltar ett kulturarv – "Vi bor in oss med respekt för huset"

TEMA: Hus & Hem. De hade sitt hem i Nyland, men köpte ett hus i Kaskö. Så köpte de ett till. Sen kom Peter Johan Bladhs gård i Benvik i Närpes till salu. De kunde inte motstå frestelsen. "Det här huset är en livsstil och kräver tid, inte en tidtabell" säger Marja Mikkola och Seppo Eriksson.

Nyhetsbild

Nina gillar att planera inredning för små ytor – "Det kan vara utmanande att få allt att funka"

TEMA: Hus & Hem. Nina Hagback kallar sig för "månskensinredare". Det är inredningsplanering hon gärna ägnar sig åt när arbetsdagen är slut. Som bildkonstlärare har hon öga för det estetiska och hon tycker om att fixa fint.

Nyhetsbild

Kasköbiblioteket måste flytta – beslutet togs på onsdagen och flytten sker på fredag

Kaskös bibliotek måste stänga, inomhusluften håller inte måttet. Bildningsnämnden fattade beslutet på sitt möte på onsdagskvällen. På fredag flyttar datorer och kansli till den nya adressen.

Nyhetsbild

Vindkraft och solkraft ska ge mera klirr i kassan – "Vi hade väldigt låga taxor jämfört med andra kommuner"

Kristinestad vill dra nytta av det ökade intresset för vindkraft och solkraft. Tillsynsavgifterna för vindkraftverk har uppdaterats. Nu finns också solkraftverk med på avgiftslistan, som stadsfullmäktige slagit fast.

Nyhetsbild

Nu är renoveringen av hvc-mottagningarna halvvägs – allt ska vara klart nästa år

Renoveringen av hvc-mottagningen i Närpes är så långt hunnen att så gott som halva huset nu är klart. Sedan vidtar det andra skedet med att renovera den norra delen av huset. Tanken är att hela projektet ska vara färdigställt om cirka ett år.

Nyhetsbild

Så här ska kommunens nya radhus i kyrkbyn se ut – oklart vad som händer med äldre bostäder i Korsnäs

Korsnäs planer på fler hyresbostäder i kyrkbyn går framåt. Det finns redan skisser på hur ett radhus ska se ut och planer på hur det ska byggas.

Nyhetsbild

Ria får nya stockar och tak – även ladan och övriga museibyggnader rustas upp

Det är ett arbetsdrygt projekt då bland annat rian på museiområdet i Korsnäs kyrkby rustas upp och får nytt tak. Det taket är av plåt, medan en lada har fått nytt tak av vass.

Nyhetsbild

Tommy studerar byggnadsvård i Sverige – postmuseet i Övermark ger perfekt praktik

Tommy Franzén från Övermark studerar bygghantverksprogrammet vid institutionen för kulturvård i Mariestad. Just nu jobbar han vid postmuseet och handhyvlar dörrar och målar med linoljefärg.

Nyhetsbild

Utbyggnaden av Åldersro spränger budgeten – ytterligare 600 000 euro behövs

Utbyggnaden av Åldersro i Lappfjärd blir betydligt dyrare än budgeterat. Nu behövs ytterligare drygt 600 000 euro.

Nyhetsbild

Eleverna har gjort sig hemmastadda i Närpes nya högstadieskola – "Det ska bli väldigt roligt att laga mat i huslig ekonomi-köken

Fräsch och rymlig. Så beskriver eleverna den nya högstadieskolan i Närpes. Efter några skoldagar i den nya byggnaden har de till viss del lärt sig att hitta till klassrummen.

Nyhetsbild

Skolstarten i Övermark sker utan daghemsbaracker

Barackerna kommer att färdigställas under augusti månad, men inte till skolstarten 15 augusti som önskat.

Nyhetsbild

Närpes stad sonderar intresset för padelhallen – kunde bli allaktivitetshall

Diskussioner ska nu föras om Närpes stads intresse för att köpa den så gott som färdiga padelhallen i Mosedal i Finby. En möjlighet är att hallen kunde användas som allaktivitetshall.

Nyhetsbild

"Pantolinas" blev andningshål åt Helsingforsbor – " Här kan vi vila ut och tanka positiv energi"

Där Kristinestad slutar och Lappfjärd börjar står ett torp byggt 1800 jämnt. Från smuggelnäste, gästgifveri till projekt för Helsingforsbor som hittat sitt andningshål.

Nyhetsbild

Barnen berömmer Lappfjärds nya dagis – "Kom och se här hur man hoppar"

För en vecka sedan fick barnen och personalen flytta in i den nybyggda delen av Lappfjärds daghem. En klar fördel med tillbygget är att alla avdelningar numera finns i samma byggnad.

Nyhetsbild

Nu byggs speakertornet vid idrottsplanen i Korsnäs – "Huset blir bra bara det blir färdigt"

Korsnäs fotbollsförening fick nej då de på talko, mot ett bidrag, ville bygga ett speakertorn med kiosk på idrottsplanen. I stället uppförs byggnaden som bäst i kommunens egen regi. Speakern Börje Maars ser fram emot bättre förhållanden. 
 

Nyhetsbild

Se bilder: Nu inreds nya högstadiet – "En imponerande syn att se takhöjden"

Om två veckor kommer eleverna. Just nu pågår arbetet med att inreda det nya högstadiet i Närpes.

Nyhetsbild

Coronan och kriget försenade öppningen av Övermark Bed & Breakfast – "Tanken är att öppna så fort som möjligt"

Sakta men säkert förvandlas det gamla sjukhuset i Övermark till ett bed and breakfast i naturnära färger. Ägarna Sabina och Johan Wickman ser fram emot att ta emot kunder när renoveringen är klar.

Nyhetsbild

Halva högstadiet är bortrivet – allt ska vara klart till skolstarten

Bit för bit arbetar sig grävmaskiner igenom den gamla högstadieskolan i Närpes. Nu är rivningsarbetet ungefär halvvägs. När skolan börjar igen ska det gamla skolhuset vara väck och det nya klart att ta emot eleverna.

Nyhetsbild

Snart kan man ladda sin elbil på ännu en plats i Närpes centrum – här finns rum för fyra bilar samtidigt

Utbudet av laddstationer fortsätter växa, snart får Närpes centrum ännu fler. Inom kort ska de stå redo att välkomna elbilar och laddhybrider.

Nyhetsbild

Hobbyprojektet pågick i 20 år – nu står Kristinestad 1751 i sjöfartsmagasinet

Korrigerad. Som pensionär gäller det att hitta sysselsättning. För tidigare Kristinestadsbon Tarmo Suomalainen blev det en miniatyrmodell av Kristinestad som tog 20 år att färdigställa.

Nyhetsbild

Ville köpa spegeldörrarna – affären slutade med att de köpte hela marthagården

De planerade ett nybygge. Det slutade med en 300 kvadratmeter stor marthagård med "färdigt inbodd själ och nötta dörrkarmar".

Nyhetsbild

Perus marthagård ska flyttas till Söderfjärden – "Det går inte att spara hus av enbart nostalgiska skäl"

Verksamheten i Perus marthaförening avstannade i början av 1970-talet. Nu lämnar även huset byn för att monteras upp igen i Solf.

Nyhetsbild

De köpte stans sista obebyggda strandtomt på nätauktion – "Varje gång vi kommer hit känns det mer och mer rätt"

Det största beslutet förde Janica och Joakim till strandtomt i Antila, via nätauktion. Senast 2025 står deras gemensamma bo med solnedgång i blickfång klart.

Nyhetsbild

Sydösterbottningarna bygger smått i år – och i höst byggs det kanske inga nya egnahemshus alls i Kristinestad

Enligt Statistikcentralen har antalet bygglov minskat med en femtedel från i fjol. Så ser inte trenden ut i Sydösterbotten, däremot konstaterar byggnadsinspektörerna att de flesta bygglov är för byggnader i mindre storlek än vanligt.

Nyhetsbild

Här kan två nya radhus börja resa sig redan i år – den här gången blir det litet större lägenheter

Närpes Bostäder har fått bygglov för två radhus med fem lägenheter vardera på Ängsvägen i Kåtnäs. Bygget kommer kanske igång redan i år.

Nyhetsbild

Den utvändiga rivningen av Närpes högstadieskola pågår som bäst – målet är att arbetet ska vara klart innan skolstart

Asbestsaneringen är klar och nu arbetar grävskoporna sig igenom den gamla högstadieskolan i Närpes.

Nyhetsbild

Kristinestad rustar upp och bygger för båtfolket – 18 nya platser öppnas vid Novello-gränd

Senaste större bryggprojektet färdigställdes 2009. Men nu satsar Kristinestad igen på båtfolket, bryggan vid Novellogränd med 18 platser är klar.

Nyhetsbild

Det blev en hall, men inget padelspel i Närpes – nu är byggnaden till salu

Den nybyggda padelhallen i Mosedal är till salu och företaget som skulle starta padelverksamhet där drar sig ur.

Nyhetsbild

Vattenståndet i Västerfjärden varierar mera än normalt medan brobygget pågår

Dammen vid Västerfjärden i Närpes är stängd dagtid i några veckor medan Hundholmsbron förnyas. Det betyder att vattenståndet kan variera mera än vad det normalt gör i juni. Vatten släpps ut i havet nattetid.

Nyhetsbild

Kommungårdens bostadsdel i bättre skick än väntat – renoveras troligen

Byggnaden är i bättre skick än väntat. Det visar den konditionsgranskning som gjorts av kommungårdens bostadsdel i Korsnäs. Däremot ska själva kommungården rivas.

Nyhetsbild

Nu börjar Närpes högstadieskola rivas – bland annat ska byggnaden genomgå en asbestsanering

På måndagen började det invändiga arbetet inför rivningen av Närpes högstadieskola. Förhoppningen är att byggnaden ska vara jämnad med marken inför hösten skolstart, säger Edd Grahn, teknisk direktör.

Nyhetsbild

Här växer den nya värmecentralen fram – driftschefen: "Inte heller nu blir vi helt tryggade"

Arbetena med Närpes fjärrvärmes nya värmecentral har inletts. Om allt går vägen är den redo att tas i bruk i februari.

Nyhetsbild

Nu töms högstadiet på möbler och elever – "Stort minne att vi får vara med och flytta", tycker Matilda och Miranda

På onsdagen bar sjuorna i Närpes högstadieskola ut de sista sakerna ur den gamla byggnaden som kommer att rivas under sommaren. Eleverna har aktivt hjälpt till med flytten – vilket har varit uppskattat.

Nyhetsbild

Pjelax Energi planerar att utvidga – fick undantagslov för ny fjärrvärmecentral

Fjärrvärmebolaget Pjelax Energi, som förser fem växthusanläggningar med värme, planerar en tillbyggnad av det 14 år gamla värmeverket.

Nyhetsbild

Dagisutbyggnad går vidare till fullmäktige – Skogsdungen föreslås få 56 platser till

Snart får fullmäktige i Närpes ta ställning till skissritningar för en tillbyggnad av Skogsdungens daghem i Kalax.

Nyhetsbild

Skogsdungens daghem får tillbyggnad – snabbare och billigare än att bygga ut Trollebo

Det verkar bli Skogsdungens daghem i Kalax som byggs till för att möta efterfrågan på fler dagvårdsplatser i Närpes. Tekniska nämnden föreslår att daghemmet får maximalt 56 platser till.

Nyhetsbild

Gammal stuga får rivas i Pjelax – byggnadsforskare hoppas att material återanvänds

En 120 år gammal stuga får rivas i Pjelax. Österbottens museum, som gett utlåtande i ärendet, motsätter sig inte rivningen men anser att intakta byggnadsdelar kunde återanvändas.

Nyhetsbild

Nytt försök betalade sig – två vill bygga hus åt Krs Bostäder

Första gången var intresset noll – men den förlängda anbudstiden resulterade i två offerter och bygget av tvåvåningshus i Kristinestads centrum kan starta.

Nyhetsbild

Efter 87 år fick mamsellen i Övermark nya vingar – "Viktigt att bevara gamla väderkvarnar"

Det är länge sedan någon malde mjöl i Holms kvarn i Övermark. Vingarna blåste av 1935 och den har varit vinglös sedan dess. Nu har väderkvarnen återfått sitt originalutseende, med sex vingar, inte fyra. Också invändigt händer det saker. Och vem vet, kanske kvarnen till och med ska få mala igen.

Nyhetsbild

Sälstugon i Kristinestad får ny rödmylla – scouter och föräldrar hjälps åt att sätta den i skick

Sälstugon är en viktig plats för scouterna i Kristinestad och där finns alltid något att göra. Nu hjälps scouter och föräldrar åt med en större renovering, där stugans fasad sätts i skick.

Nyhetsbild

Nya högstadiet får möbler för 350 000 euro – levereras före skolstarten

Lagom till skolstarten i höst ska den nya högstadiebyggnaden i Närpes vara möblerad och klar att ta emot eleverna. Nu har möbelleverantörer valts.