Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kaskö stad bygger ny industrihall åt Lunawood

Den nya industrihall som byggs åt företaget Lunawood uppförs i stadens regi. Avsikten är att produktionen ska starta i april så tidtabellen är stram för bygget på industriområdet i Kaskö.

Nyhetsbild

Så har Närpes förändrats i nutid: jämför 2006 och 2020

På relativt kort tid har Närpes centrum förändrats. Man behöver inte blicka bakåt längre än till 2006 så är centrum som en annan plats. Här kan du se bilder på hur området vid torget förändrats. Korrigerad.

Nyhetsbild

Bland bensen och cyanid bygger Lappfjärdsbo landets dyraste (?) gatstump – 250 meter för 20 miljoner euro

Antti Pulkkinen driver Finlands förmodligen dyraste gatubygge – 250 meter till en kostnad om 20 miljoner euro. Men i Lappfjärd finns hamnen där han finner ro efter hektiska veckor i huvudstaden.

Nyhetsbild

Ungdomsföreningar i Närpes och marthaförening i Korsnäs fick coronaunderstöd

Fyra ungdomsföreningar i Närpes har fått coronastöd med tanke på underhåll av föreningshuset. I Korsnäs får en marthaförening del av understödet.

Ny brygga till Kaskö fiskehamn

Fiskehamnen i Kaskö ska få en ny brygga. Nu är det bestämt varifrån bryggan tas.

Nyhetsbild

Inte aktuellt att höja byggrätten längs stränderna i Korsnäs och Närpes

I Kristinestad är målsättningen att förnya strandgeneralplanen för att kunna tillåta utökad byggrätt för fritidshus. I Korsnäs finns också ett visst tryck, men där är en höjning av byggrätten ändå inte aktuell i detta skede – och inte heller i Närpes.

Nyhetsbild

I sommar får en ny gata nubbsten – "Skulle vara bättre och billigare med asfalt"

Arbetena med att nubbstensbelägga 130 meter av Östra Långgatan har inletts. Men först ska bärigheten säkras med 40–50 centimeter bergskross.

Nyhetsbild

Mari, Arvid och Jonas har flyttat in i bondstugan i Perus – nöjda och många lärdomar rikare

Nu har Mari Lönnqvist och Jonas Lillgäls äntligen fått flytta in i bondstugan i Perus. Familjen – som vuxit sedan Sydin senast var på besök – får fira jul i drömhemmet.

Nyhetsbild

Gamla sparbanksfastigheten i Pjelax byter ägare

Den gamla sparbanksfastigheten mittemot skolan i Pjelax har varit till salu en längre tid. Nu får den en ny ägare. Ett alternativ är att området används som tomtmark för bostäder.

Nyhetsbild

Spännande och utmanande bygga snäckformad skola – "Ovanligt på den österbottniska landsbygden"

Matias Wik tror inte att han får vara med om att bygga något liknande igen. Snäckan, som reser sig på Mosebacke, är ett speciellt bygge. Även för en erfaren byggare.

Nyhetsbild

Rektor Staffan Holmberg: det blir en flexibel byggnad

Från skolans sida ser man fram emot att ta Snäckan i användning. Den ger möjlighet till flexibla lösningar, säger rektor Staffan Holmberg.

Nyhetsbild

Dålig inomhusluft i skolhusen i Töjby och Rangsby – åtgärder behövs vid användning

Precis som i alla andra äldre hus är inomhusluften dålig i de gamla skolbyggnaderna i Töjby och Rangsby. Det visar den konditionsgranskning som gjorts. Åtgärder anses vara nödvändiga om husen ska användas framöver.

Nyhetsbild

Dagisfrågan i Töjby ska utredas – gamla skolhuset inte optimalt, enligt skolpolitiker

Om staden vill ha ändamålsenliga lokaler för dagvården i Töjby och en långsiktig lösning – då gäller det att se på andra alternativ än det gamla skolhuset. Det anser bildningsnämnden.

Nyhetsbild

Oljeborrningschefen utnyttjar vinden på Buttsbacken i Tjöck – "Det räcker väl till att ladda mobilen"

Johnny Lindholm söker oljan i Nordsjön – när lusthuset på Buttsbacken ska ha lyse väljer han vinden.

Nyhetsbild

Vill att frisbeegolfbana byggs i Närpes – "Vargberget skulle passa perfekt"

Näsbybon Eddie Westerlund är en ivrig frisbeegolfspelare. Nu spelar han i Vasa men skulle gärna se en ordentlig frisbeegolfbana i Närpes. Staden smider planer på att flytta de korgar som finns  i Öjskogsparken.

Nyhetsbild

Försäkringsbolaget betalar – och Malaxföretag röjer upp efter branden

En ny produktionshall ska resa sig på Lunawoods fabriksområde, på samma plats där resterna av den brandhärjade hallen finns. Staden är ägare, och försäkringsbolaget betalar.

Nyhetsbild

Styrelsen godkände skissritningar för hvc-saneringen

Det blir några tillbyggnader och omdisponeringar av rum då staden sanerar Närpes hälsovårdscentral. Och en förstorad entré.

Nyhetsbild

Nu piffas en del av Ämbetsverkshuset upp – renovering pågår tre månader framöver

Nu har renoveringen av en del av före detta Ämbetsverkshuset i Närpes centrum påbörjats. De som har ärende till samservicebyrån får söka sig till stadshuset ett tag framöver.

Nyhetsbild

Öppnar honungskiosk i Lappfjärd – i sommar väntar temadagar kring biodling

När han inte kommer ut till kunderna får kunderna komma till honom. Pandemin stängde marknaderna – nu öppnar Petteri Helander honungskiosk i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Korsnäs kommungård kan flytta till andra sidan Strandvägen – snart avgörs det

KORSNÄS Bygga nytt eller flytta? De alternativen har man bollat med för kommungården i Korsnäs. Snart klarnar det vilket alternativ det blir.

Nyhetsbild

EPV plockade ner ytterligare två vingar i Ömossa för reparation – "Kraftig åska hade del i händelsekedjan vid vingbrotten"

Det ter sig allt troligare att det var åskan som fällde två vingar i Ömossa vindkraftspark i september – spår av blixtnedslag har påträffats. I samband med granskningar upptäcktes fel i ytterligare två rotorblad.

Nyhetsbild

Avlopp byggs ut i Tjärlax – havsnära boende vill få avloppsreningen ordnad

En utbyggnad av det kommunala avloppet kommer att ske i Tjärlax. Med strängare krav på avloppsvattenrening väcktes intresset av att ansluta sig till det kommunala avloppsnätet. De havsnära boenden som finns i södra delen av byn har drivit på utbyggnaden.

Nyhetsbild

Övermark brandstation är i dåligt skick – nu planeras ny branddepå i byn

I Övermark har det gamla mejeriet har levt ut sin tid som brandstation. Byggnaden är i dåligt skick och nu finns planer på ett nybygge, som Österbottens räddningsverk ska hyra in sig i.

Nyhetsbild

Förnyelse av vägbelysningen blev dyrare är beräknat

Det behövs ytterligare 200 000 euro för att slutföra saneringen av vägbelysningsnätet i Närpes.

Nyhetsbild

De bygger om Frida till tandläkarmottagning

En Närpesfirma och en Vasafirma ska bygga om före detta Fridahemmet till tandläkarmottagning.

Nyhetsbild

Hälsovårdscentralen får två tillbyggnader i samband med renoveringen

Nästa år inleds renoveringen av Närpes hälsovårdscentral. Tekniska nämnden föreslår ett alternativ som innebär att entréplanet får två tillbyggnader.

Nyhetsbild

Nytt daghem planeras i centrum – "Blir troligtvis ett modulhus"

För att råda bot på platsbristen inom dagvården planerar Närpes stad att uppföra ett helt nytt daghem i centrum. Byggplatsen är klar.

Nyhetsbild

Daghemsbygge aktuellt också i Pjelax – skolan kan få tillbyggnad

Det är inte bara i centrum ett daghemsbygge är aktuellt, även Pjelax kan få ett nytt daghem. I anslutning till skolan.

Nyhetsbild

Läckande restaurangtak tog upp dem på ett riktigt höjdarjobb – krögaren väntar på vinter

På tisdagen jobbade Göran Forslund och Torolf Lindfors högst i Sydösterbotten. Deras uppdrag var att åtgärda en läckande takås på Lokalgrottan – runt 135 meter över havsytan.

Alfa Oil: Bergrummet under Björnön klart för lagring 2021

Under nästa år ska Alfa Oils projekt på Björnön i Kristinestad vara avslutat – och öppnas för lagring av petroleumprodukter. I nuläget har bolaget inga kunder.

Nyhetsbild

Dykningarna inleddes – "Bron är i ganska dåligt skick och borde åtgärdas"

På måndagen startades granskningen av Stadsbrons skick i Kristinestad med dykningar . Under två år ska man följa med hur bron lever. Men projektledaren kan redan konstatera: Den är i ganska dåligt skick.

Nyhetsbild

Helikopter lyfter masten på plats – utmanande med vindbyarna

På måndagen startade helikopter precisionsarbetet med att lyfta 600 kilo tunga delar till den nya masten i Kristinestad på plats.

Nyhetsbild

Nya radhus i Klaresund uppförs av element – "Byggtiden blir kortare än normalt"

Två radhus med sammanlagt arton lägenheter ska byggas i Klaresund. Eftersom det finns ett fortsatt tryck på bostadsmarknaden i Närpes centrum uppförs de som elementhus för att snabbt vara inflyttningsklara. Nu har Närpes bostäder Ab valt leverantör.

Nyhetsbild

Byggprojekt förskjuts i Närpes – minskar på investeringsbudgeten

En del större byggprojekt i Närpes ligger efter tidtabellen. Det gör att stadens investeringsbudget för i år kan minskas.

Närpes säljer bostadstomt och industritomt

Närpes stad säljer en bostadstomt på Kåtnäs södra bostadsområde. I Finby säljer staden en industritomt.

Nyhetsbild

9 november ska Kristinestadsborna se upp – helikopter lyfter sista delen av nytt landmärke

Den 9 november är det dags för Kristinestadsborna att höja blicken igen när sista delen av den nya 120 meter höga telemasten lyfts på plats med hjälp av helikopter.

Nyhetsbild

Pumparna går, oljeledningen byggs klar – Alfa Oil fick arrendeavtal med Kristinestad

Efter en lång paus har Alfa Oil nu startat arbetena igen med att färdigställa grotta och oljeledning för att kunna inleda verksamhet på Björnön i Kristinestad.

Hyran klar för Göta och Åke

Fler boendeenheter blir efterhand inflyttningsklara på hvc-området i Närpes. Nu har hyran slagits fast för Villa Göta och Villa Åke, som redan kunnat tas i användning.

Nyhetsbild

Kopparrör sprang läck i ungdomsgården – nu är verksamheten på paus

Ett förmodat takläckage visade sig vara ett läckande bruksvattenrör av koppar. Nu är ungdomsgården i Kristinestad stängd.

Nyhetsbild

Nu ska själva hälsocentralen renoveras – tandläkare och labb flyttar under tiden till Frida

Mycket har blivit gjort, men ännu återstår byggarbeten på hvc-området i Närpes. Under nästa år påbörjas renoveringen av själva hälsovårdscentralen. Under renoveringen flyttas tandläkarmottagningen och laboratorieverksamheten till Frida.

Harrström avstår från tomt för ny fiskehamn

Plats har reserverats för en ny fiskehamn i Harrström, men planerna kommer inte att förverkligas.

Nyhetsbild

Provtagning visar på mikrober och asbest i svenska gymnasiet – en grundrenovering blir ingen billig historia

Uppdaterad. Som om inte Kristinestad skulle ha tillräckligt med sjuka hus. Nu kan även svenska gymnasiet läggas till listan. Rekommendationen är grundlig renovering där kostnaden uppskattas landa i miljonklassen.

Nyhetsbild

Stadsborna såg skorstenen försvinna – "Jag stod och pratade och hann bara få en enda bild"

I god tid innan klockan ett på torsdagen sökte sig bilar i långa rader, cyklister och fotgängare i riktning mot Alesundet i Kristinestad. Därifrån är det fri sikt till Björnön och Pohjolan Voimas kraftverk, som nu är en skorsten fattigare.

Nyhetsbild

VIDEO: Här sprängs landets högsta skorsten – och en era är slut

Uppdaterad med ny video. Under ett öronbedövande dån följt av ett enormt rök- och dammoln raderades ett av Kristinestads landmärken på torsdagseftermiddagen, den 153,5 meter höga skorstenen till det gamla kolkraftverket på Björnön. Se video!

Nyhetsbild

Kaskö låter besikta Mariehemmet och bibliotekshuset

Servicecentret gav nytt tak över huvudet för daghem, hälsocentral och centralkök. Men det finns nya investeringsbehov i Kaskö.