Lokalt

Byggen & renoveringar

Nyhetsbild

Fridahemmet fick nytt liv i Villa Svea och Ivar – och fick äntligen fönstren tillbaks

Fridahemmet i Närpes har under ett och ett halvt års tid hunnit verka på tre ställen. Nu har äldreboendet bytt namn till Villa Svea och Ivar och finns numera i renoverade och nybyggda lokaliteter i vård- och servicecentret. Enhetsledaren Ann-Britt Wideroos uppskattar de stora, ljusa och fina rummen.

Nyhetsbild

Nu är det slut på trångboddheten i boendena – alla som vill får eget rum

För fem år sedan inleddes byggandet, renoveringen och tillbyggnaden av boendena i Närpes vård- och servicecenter. I höst har allt blivit klart och den sista längan har kunnat tas i bruk. Nu finns fler platser tillgängliga och alla som vill kan få ett eget rum.

Nyhetsbild

Snart faller täckelset av Grönviks hus – får en inglasad uteservering

Nu börjar Grönviks hus visa sig i sin nya skepnad. På torsdagen började arbetsställningar och skyddspresenningar monteras ner. Sydin har varit med på en rundvandring i huset där en ny restaurang ska öppnas.

Nyhetsbild

Pjelax skola drabbades av vattenskada – ena flygeln måste saneras

Trångbodda Pjelax skola blir ännu mera trångbodd. Orsaken är att skolans ena flygel måste utrymmas och saneras på grund av en vattenskada. Nu behöver skolan ännu fler baracker.

Nyhetsbild

Fiskkläckeri planeras i Nämpnäs – fiskare vill ha mera abborre och gädda

Också i Nämpnäs är det numera ont om fiskar i havet på grund av skarv och säl. För att öka främst abborrbeståndet planerar byns samfälligheter en fiskkläckerianläggning.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Fritidshus får ge plats för fast boende – Kristinestad ger undantagslov

Tomterna norr om stadskärnan i Kristinestad är anvisade för fritidshus. Men nu får ägarna klartecken för nybyggen för fast boende. Planläggningssektionen har beviljat två undantagslov.

Nyhetsbild

Nytt värmesystem utreds för gruvbyggnaderna – småindustri föreslås där

Byggnaderna på gruvområdet i Korsnäs kommer åtminstone inte under de närmaste åren att lämnas ouppvärmda. Tvärtom ska det utredas om det går att hitta alternativa uppvärmningsmöjligheter.

 

Nyhetsbild

CPC fick nya bygglov för högre vindkraftverk

En lång rad med bygglov för vindkraftverk har godkänts i Kristinestad. Det handlar om nya lov, som behövs då kraftverken blir högre än de som tidigare beviljats tillstånd för.

Får bygga bostad på tomt för fritidsbostad i Norrnäs

Ägaren till en fritidsbostad har fått undantagslov för att bygga fast boende.

Storås och Åström får arrendera tomt i Kåtnäs

Närpes stad arrenderar ut bostadstomter med villkoret att de bebyggs inom två år.

Nyhetsbild

Post- och telehuset gapar tommare och är till salu – en gång i tiden var det arbetsplats för nästan 200 personer

Ägaren vill gärna bli av med 4 228 kvadratmeter i Kristinestads centrum. En fastighet som ekar rätt tom i dag jämfört med glansåren när omkring 200 personer jobbade i fastigheten.

Nyhetsbild

Sara och Jonas ville få huset i Töjby att smälta in i omgivningen – och nu har fjärde generationen Viklund flyttat in

TEMA: Hus & hem. Sara Viklund och Jonas Granfors ville få huset i Töjby att smälta in i den lummiga omgivningen. För ett år sedan flyttade de in, och nu har sakerna börjat hitta sin rätta plats.

Nyhetsbild

Snart går en dröm i uppfyllelse för Heli och Kent – nästa sommar flyttar de in på tomten vid havet

TEMA: Hus & hem. Om allt går enligt planerna får Heli och Kent Rosenback flytta in i drömhuset på drömtomten nästa sommar. Då går flyttlassen från andra sidan stan till den havsnära tomten.

Nyhetsbild

Ytmaterial på golv och väggar är Tommys specialitet – som har fullt upp till nästa vår

TEMA: Hus & hem. Sugen på att piffa upp hemma? Det går att göra mycket på egen hand – men som oerfaren är det ändå bäst att överlåta badrumsrenoveringen till en expert. Tommy Svanström på TS golv och kakel har speciellt bråda tider just nu.

NTM-centralen kräver mer naturutredningar i Skatan

Myndighetens efterlysning: Vilka konsekvenser får det nya bostadsområdet i Skatan på Natura-området Kristinestads skärgård?

Nyhetsbild

De började med ett tegelhus från 1960-talet – nu är det bara tegelstommen kvar i det moderna "sekelskifteshuset"

TEMA: Hus & hem. Efter drygt ett års arbete är Mattias Böling och Lina Häggblom snart i hamn med sitt projekt – att totalrenovera Mattias farföräldrars hus på Vettmossen i Yttermark.

Nyhetsbild

Ett nyckelfärdigt hus var aldrig ett alternativ för dem: "Husleverantören godkände alla våra ändringar"

TEMA: Hus & hem. Marina Lassfolk och Manfred Yliluoma vill sätta sin egen prägel på huset de bygger och gör mycket själva. Målare Marina väntar nu på dagen då hon få börja gå an med spackelspade och pensel.

Nyhetsbild

Nu har familjen Ojala flyttat in – "En kombination av Skånelänga och Carlsro"

TEMA: Hus & hem. Inredningsmässigt och utvändigt återstår en hel del jobb – men nu har familjen Ojala flyttat in i sitt höga hus på Johannesberg. Tänk att vi plötsligt kommit så här långt, säger mamma Andrea.

Nyhetsbild

Central tomt fick ny ägare – flervåningshus kan byggas där, men oklart när

En bostadstomt i centrala Näsby har bytt ägare. Det finns planer på att bygga ett flervåningshus med fjorton, femton lägenheter där, men bland annat prisstegringen på byggvaror gör att köparen ännu avvaktar med planerna.

Nyhetsbild

Fyra våningar med bostäder kan bli av nästa vår – omfattar 28 lokaler

Ännu är för få lägenheter reserverade. Men när Kasköföretaget har 60 procent av lokalerna reserverade sparkas byggandet av ett flervåningshus på Andersrovägen i Näsby i gång.

Nyhetsbild

Efter 50 år som företagare i hamnen – nu planeras hans tomt för bostäder

Snart ska Jan Hannus bort när bosättarna ska in. Han önskar att hans lilla "plätt" undantas planeringen av inre hamnen. Vem ska bo på alla tomter, frågar han sig.

Nyhetsbild

Förslag för inre hamnen: Strandpromenad, färre höghus och klaffbro över Stadsfjärden

Öppen strandpromenad över hela inre hamnen, lyder ett krav. En klaffbro till Varvsbacken, föreslår Sydbottens natur och miljö. Och statliga NTM-centralen vill flytta flervåningshus längre bort från stranden. Där några åsikter om planutkastet.

Nyhetsbild

Närpes fjärrvärme arrenderar tomt för att bygga ny värmepanna

I vinter kan det bli byggstart för Närpes fjärrvärmes nya värmepanna. Höga materialkostnader har senarelagt byggstarten.

Nyhetsbild

Barnomsorgschefen: Vi vill komma bort från tillfälliga lokaler för småbarnspedagogiken

Trots att det planerade moduldaghemmet i Kåtnäs läggs på is är chefen för småbarnspedagogiken inte bekymrad över var barnen ska få plats nu. Men läget kan ändras snabbt.

Nyhetsbild

Töjby daghem blev större – nu bygger barnen kojor i gamla banksalen

Efter att ha stått tomt i drygt två års tid har Närpes sparbanks kontor i Töjby åter fyllts med liv. Nu är det dagisbarn som bygger kojor eller lägger pussel i den tidigare banklokalen. Då daghemmet i byn blev för trångt fick en grupp flytta dit.

Nyhetsbild

Prislappen för skolbygge i Kristinestad avskräckte – nu måste projektet bantas

Tio miljoner euro för ett nytt gymnasium och högstadieskola i Kristinestad går inte an. Planeringen fortsätter, men tekniska sektorn efterlyser färdkost.

Nyhetsbild

Väderkvarn fick tillbaka vingar – "Nu är det bara att börja mala"

I ett par års tid har väderkvarnen på Kilen i Sideby saknat vingar. Nu är de tillbaka, nytillverkade och nytjärade.

Nyhetsbild

Bygget av ett nytt daghem i Kåtnäs läggs på is – kostnaderna skenade iväg

Det är fortfarande hårt tryck på dagvården i Närpes och för att avhjälpa platsbristen var planen att bygga ett nytt moduldaghem i Kåtnäs. Men det blir inte av, åtminstone inte i detta skede. Kostnaderna har skenat iväg och nu avbryts hela processen.

Nyhetsbild

Vasaföretag fixar ventilationen i Bladhska gården

Det förmånligaste av två anbud valdes för ventilationsarbetena i Bladhska gården i Kaskö. Anbudet är från ett företag i Vasa.

Nyhetsbild

Vad lurar under ytan? – Sanering av inre hamnen kan bli dyr historia

Förbjudna ämnen som dioxin och furan finns under markytan på det kommande bostadsområdet i Inre hamnen. Det visar analys – vilket kan fördröja och fördyra projektet.

Nyhetsbild

Den här veckan spelas padel i Kristinestad – hallbygge i Närpes kan starta redan i höst

Padel har nu nått Sydösterbotten.  I Kristinestad är utomhusbanan klar och markarbetena för hallen vid Lappfjärdsvägen har inletts. I tisdags godkände Närpes arrendeavtalet om en tomt för en padelhall och nu viftar Rusk Ab med bygglovsansökan.

Bostadshus på strandområde i Norrnäs förordas

Byggplatsen uppfyller kraven för att ändra fritidsboende till fast boende, därför ger byggnadssektion grönt ljus för ett bostadshus på strandområde i Norrnäs.

Nyhetsbild

Mest metallavfall då Öjvind skrotas – betongfundamentet får bli kvar i marken

Nu finns lov att riva Öjvind i Nämpnäs. Det blir över 100 ton metall som går till återvinning.

Nyhetsbild

Planeändring för affärstomt skyndas på – etablering kan ge upp till 50 nya arbetsplatser

Nu tar planändringen för Esa Itälaaksos tomt på Östra sidan i Kristinestad ny fart – med slutmålet stor handelsenhet på 5 000 kvadratmeter och 35–50 nya arbetsplatser.

Nyhetsbild

Samlingslokal i Seniorhuset blir bostad

Den samlingslokal som Folkhälsan har haft i Seniorhuset i Finby förvandlas som bäst till en bostadslägenhet.

Nyhetsbild

Efter renoveringen: Nu ska Bladhska gården fyllas med liv – "Huset förtjänar det"

KASKÖ Mer kultur, mer fester, mer turister och framförallt mer Kasköbor är drömmen i nyrenoverade Bladhska gården. Och eventuellt mer förvaltning.

Nyhetsbild

Ger chans beskåda vision för inre hamnen dygnet runt – även norskt bolag intresserat av området

Kusinerna Harry Nygrens och Mats Björklunds vision över inre hamnen har hittills inte beaktats – men de ger inte upp. Även en norsk fastighetsutvecklare har kontaktat staden.

Nyhetsbild

Temperaturen höjs i inre hamnen – "Förkastligt planera området för enbart bostäder"

Inga bostäder mellan kaj och väg – inga flervåningshus. Åsikterna kring omdaningen av inre hamnen till bostadsområde spretar.

Nyhetsbild

Rampen vid Närpes servicecenter är besvärlig – använd handikappingången, uppmanar handikapprådets ordförande

Rampen är för smal, trappan är för lång... Huvudentrén vid Närpes servicecenter får dåligt betyg av personer med funktionsnedsättning.

Nyhetsbild

Framtiden oviss för Söff-fastigheten – utredning görs i år

Det är problem med inomhusluften på Söff i Yttermark.  Frågan är vad som ska hända med hela fastigheten, som delvis står tom i dag. En utredning är aktuell, och tanken är att det hela ska klarna under det här året.

Nyhetsbild

Pengar flyttades över så att Bladhska gårdens renovering blir klar

Renoveringen av Bladhska gården behöver mer pengar så nu flyttar staden över oanvända renoveringspengar från Mariehemmet.

Nyhetsbild

Fantaster byggde miniatyrmodell av Yttergrunds fyr – "Alla behöver väl en egen fyr"

Yttergrunds fyr i Sideby är en av landets allra vackraste, tyckte Mikael Ekholm och byggde miniatyrmodell med hjälp av två kompisar. På torsdag strålar den från Hemslöjdsgårdens tun.

Nyhetsbild

Kristinestad utreder kostnaderna för att bygga en skejtpark i närheten av tennisbanorna

Förslaget på en skejtpark vid Kristinaplan gillades av stadsstyrelsen. Nu begärs kostnadskalkyler in.

Nyhetsbild

Det blir trångt i Mosebacke skola i höst – "Förhoppningsvis reder det upp sig på ett par månader"

En jättestor förskolegrupp, parallellgrupper från ettan till femman, tillfälliga klassrum, baracker och en termins väntan på den nya snäckskolan. Det präglar skolstarten vid Mosebacke skola den här hösten.

Nyhetsbild

Han servar 136-årig raritet: "Den kommer nog att hålla i 200 år till"

Rådhusklockan i Kristinestad har tillfälligt slutat slå. Det är nämligen dags för service av det gamla urverket. Urmakare Seppo Tienhaara från Bötom sköter servicen.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som bygger Lappfjärdsdaghem – nämnden godkände svällande budget

Entreprenörerna som ska bygga ut daghemmet i Lappfjärd är nu valda. Samhällsbyggnadsnämnden godkände också att bygget blir 300 000 euro dyrare.

Nyhetsbild

Daghemsutbyggnad sprängde budgeten – blir 300 000 dyrare

Det behövs ytterligare 300 000 euro för utbyggnaden av Lappfjärds daghem.

Nyhetsbild

Tolvåriga Melvin byggde flotte med motor, gräsmatta och hopptorn: "Pappa fick fundera hur den flyter bäst"

Snickarglädje finns det gott av i familjen Virta i Kaskö. När Melvin Virta och hans pappa Mats slog sina kloka huvuden ihop resulterade det i en flotte med ett hopptorn.

Nyhetsbild

De fick upp sitt hus innan priserna sköt i höjden – "På vissa produkter har priset ökat till det dubbla"

Priserna på många byggnadsmaterial har stigit rejält, priset på trävirke har till exempel stigit med 40 procent. Isolering hör också till de varor som blivit mycket dyrare. Och i augusti väntar en prisökning på både betong och gipsskivor.

Nyhetsbild

Mattias byggde sin egen båt och åkte till Åland: "Mitt mål är att ha fler minnen än drömmar när dagarna tar slut"

Drömmen att uppleva saker och skaffa minnen har drivit Mattias Rönn till många saker. Nu senast åkte han tillsammans med sin mamma Elisabeth Rönn till Åland i sin egenbyggda båt.