Lokalt

Byggen & renoveringar

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Del två av Buttsarvet under klubban – ännu ett ruckel men också en egen ö

Nu går andra delen av det så kallade Buttsarvet i Tjöck till försäljning. En strandtomt med därtill hörande ö i Tjöck å ska säljs. Österbottens museum i sin tur vill spara ett bostadshus i behov av totalrenovering.

Nyhetsbild

Byggmästare: Svart fasad blir så varm att virket förstörs i förtid

Pensionerade byggmästaren Herbert Lindén i Närpes är orolig att en svart fasad på nya högstadieskolan blir en dyr historia. Han talar av egen erfarenhet.

Nyhetsbild

Tomma affärslokaler kan bli bostäder – samtidigt som nya byggs

Utbudet på affärslokaler i Kristinestad växer genom renovering och nybygge. Nya bostäder planeras i centrumområdet.

Nyhetsbild

Övermark skolas fasad putsad och klar – huset ska också hålla värmen bättre

I sommar har den södra väggen på Övermark skola putsats, målats och fått en ny, tegelliknande färg. Den gamla tegelfasaden har ersatts med puts.

Nyhetsbild

Blivande grannar delar på husbyggaren – "Det är bara att gå till granngården och be honom städa upp efter oss"

TEMA: Hus & hem. När han är på jobbet bygger han hos grannarna. När han stämplar ut för dagen korsar han tomtgränsen och fortsätter med det egna bygget. Husbyggaren Mattias Granholm behöver inte flytta sina verktyg så värst långt.

Nyhetsbild

De hittade drömhus att renovera vid Badhusparken

TEMA: Hus & hem. I ett gammalt trähus vid Badhusparken trivs Katja Lintula och Erkki Päkkilä med sonen Tatu. De har sitt andra hem i Kristinestad.

Nyhetsbild

Tekniska direktören om nya högstadiet: Skolan blir förmånligare än vi tänkt

Tekniska direktören Edd Grahn är nöjd med anbuden på Närpes nya högstadieskola. Vi har fått bra pris och ligger under budget, säger han.

Nyhetsbild

De här ska bygga nya Närpes högstadieskola

Ett Vasaföretag blir huvudentreprenör för nästa mångmiljonprojekt i Närpes – den nya högstadieskolan. Uppdaterad. 

Nyhetsbild

Lång livslängd på plåt – men underhållet är avgörande

TEMA: Hus & hem. Byt inte ut ditt plåttak om det är i skick. Det tipset brukar Michaela Esch och Mikael Hällström ge sina kunder. Hållbarhet är nämligen ett nyckelord i dagens trender. Men att klimatet blivit varmare och fuktigare ökar slitaget på taken.

Nyhetsbild

Tony och Victoria hittade drömtomten i Kalax: "Vi föll för utsikten"

TEMA: Hus & hem. Häftig utsikt över Kalax och nära till Näsby centrum. Tony Ömossa och Victoria Sandholm bygger hus på det som kan vara nästa bostadsområde i Närpes.

Nyhetsbild

Nu känner de sig som hemma i nya huset: "Det finns inget vi skulle göra annorlunda"

TEMA: Hus & hem. I november anlände stommen till Anna Ömans, Johan Björses och dottern Elvinas elementhus i Lappfjärd, i juli flyttade de in. Flyttlådorna behövde inte kånkas speciellt långt.

Nyhetsbild

Grönviks hus blir restaurang och pub – "Jag vill väcka liv i stan"

För 40–50 år sedan sålde Håkan Grönvik kostymer i källaren. Nu förvandlas källaren till pub då "Grönviks" i Näsby genomgår en helomvandling.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolaget lovar reda ut varför rotorbladet lossnade

Att ett cirka 60 meter långt rotorblad knäcks och lossnar från ett vindkraftverk är sällsynt. Fallet i Ömossa ska utredas noggrant, bedyrar vindkraftsbranschen. Ingen myndighet tycks ha intresse av det skedda.

Nyhetsbild

Vinge lossnade från turbin i Ömossa – orsaken oklar

Uppdaterad. Under natten till söndagen lossnade ett cirka 60 meter långt rotorblad från ett vindkraftverk i EPV:s vindkraftspark i Ömossa och föll till marken.

Nyhetsbild

Väggar i pastorskansliet flyttas för att passa barnverksamheten

Kostnaderna för att ändra om Närpes församlings gamla pastorsexpedition till rum för barnverksamheten är nu klarlagda. Hela huset tas enligt planerna i användning för dagklubben och annan verksamhet för barn.

Nyhetsbild

Sällsynt invigning – Kaskö fick nytt daghem, hälsocentral och storkök

Kaskös styrelseordförande Carl-Gustav Mangs minns inte när en kommunal byggnad senast invigdes i staden. Nu har det skett, även om Kaskö stad bara är hyresgäst.

Nyhetsbild

Stock för stock reste sig huset på nytt bostadsområde – "Som lego för vuxna"

Det går snabbt framåt när det första huset på nya bostadsområdet vid Antilavägen i Kristinestad växer fram. Där ska familjen Hannus flytta in, enligt planerna i maj nästa år.

Nyhetsbild

Fyra spår väntar på förnyad belysning

I de flesta motionsbanor och elljusspår i Närpes har belysningen redan förnyats. Arbetet kvarstår på fyra ställen.

Nyhetsbild

Föreslår förhandlingar med NTM-centralen om ny cykelväg i Lappfjärd

Det finns önskemål bland politikerna om att ytterligare bygga ut gång- och cykelvägen i Lappfjärds centrum. En upphöjd cykelväg anses vara det bästa – men samhällsbyggnadsnämnden passar bollen till den nya planläggningssektionen.

Nyhetsbild

Slut på baracklivet i Kaskö – På måndag kommer barnen till nytt och fräscht daghem

På torsdagen flyttades de första borden och stolarna in i det nya servicecentret i Kaskö. På fredagen överläts nycklarna . På måndagen är det till det nya servicecentret de ska komma, dagisbarnen och de som har ärende till socialen och hälsovården i Kaskö. Nu är livet i barackerna över. Se bilder här.

Nyhetsbild

Ung företagare köpte bankhuset i Töjby: "Råkade köra förbi och såg Till salu-skylten"

Ett besök på sommarstugan ledde till att bankhuset i Töjby snabbt fick ny ägare. Nu håller en ung företagare i trådarna för Närpes sparbanks tidigare fastighet i byn. I Harrström äger andelsbanken fortfarande huset med tom banksal.

Nyhetsbild

Kristinestad: Skydda Carlsro men inte drängstugan

Skyddet av Villa Carlsro får stöd av politiker i Kristinestad. Men byggnaden i dåligt skick på området ska lämnas utanför skyddet, påpekas det i stadens utlåtande.

Nyhetsbild

Hans vision för inre hamnen: Bygg sjuvåningshus med plats för 500 nya invånare

Bästa sättet att skapa kaos är att stycka ut inre hamnen i Kristinestad till flera tomter. Enda möjligheten är att sälja allt till en entreprenör – som gärna kunde bygga 6-7 höghus med plats för 500 nya invånare, tycker Dagsmarksbördige arkitekten, verksam i Oslo.

Nyhetsbild

Kaskö får tilläggsutgifter för servicecentralen – vilket höjer hyran

Den nya servicecentralen i Kaskö står snart klar. Nu framgår nya kostnader för inköp och arbeten som inte ingick i entreprenaden.

Nyhetsbild

Klassiskt och modernt – Närpes nya högstadieskola fångar blicken med svart fasad

Placerad på Mosebackes högsta ställe kommer Närpes nya högstadieskola fånga blicken i landskapet. Det stora träbygget kommer med sin svarta fasad att sticka ut bland byggnaderna på skolcentrum – och det är också arkitekternas ambition.

Nyhetsbild

Ljudisolering och akustik utmaningar när skola byggs i massivt trä: "Som helhet är det ett stort projekt"

Att bygga i trä har sina fördelar men även sina utmaningar. Hur hanteras brandrisken, och vilka åtgärder har man tagit för att skydda byggnaden från vatten, snö och fukt? Det är frågor som arkitekterna har svar på.

Nyhetsbild

Med vindens hjälp förädlades säd till mjöl – förr stod väderkvarnarna på rad

Förr var de en naturlig del av landskapsbilden, väderkvarnarna som stod på rad på den österbottniska landsbygden och där säd maldes till mjöl. Men i dag finns bara ett fåtal kvar. Sydin har besökt några av dem.

Nyhetsbild

Dagverksamheten bytte namn och flyttade in i nybygge: "Det är prima!"

Nytt och spännande – men skönt att äntligen kunna ta i bruk det nya, säger både personal och brukare om nybygget dit Kårkullas dagverksamhet i Kristinestad nu flyttat in.

Nyhetsbild

Alvina har redan tagit emot många gäster: "Det här kunde vi inte tro"

Hösten 2014 flyttades en nätt liten stockstuga i sin helhet från Malax till Edsviksjön i Korsnäs. Nu, sex år och otaliga arbetstimmar senare, är den i bruk för övernattning. Och föreningen som står bakom får allt fler medlemmar.

Nyhetsbild

Nya servicecentralen inte klar till skolstarten – "Men överlåts i enlighet med avtalet"

Det fanns förhoppningar om en inflyttning före skolstarten. Men nycklarna till den nya servicecentralen i Kaskö överlåts först den 21 augusti – vilket ändå är i enlighet med avtalet.

Nyhetsbild

Ny lekpark tar form i Nämpnäs – Melia och Milana ger den tummen upp

Vid uf-lokalen i Nämpnäs tar en ny lekplats form. Medlemmarna i ungdomsföreningen är – liksom systrarna Melia och Milana Vikstrand – glada åt att få en lekpark precis invid lokalen.

Nyhetsbild

Förnyelse ovan och under jord vid Klaresundsvägen – trafiken kommer att påverkas

Klaresundsvägen i Närpes ska få gång- och cykelväg. Samtidigt förnyar Närpes Vatten avlopps- och vattenledningar från 1968, ett projekt som är både svårt och tidskrävande.

Nyhetsbild

Hustvist i Kristinestad har pågått i över fem år

I RÄTTEN. Tio år efter att egnahemshuset stod klart uppgick reparationskostnaderna till mer än husets ursprungliga värde. Och nu är huset i rätten för fjärde gången.

Nyhetsbild

Full fart vid lokalen i Norrnäs – talkoarbetare skrapar färg och målar om hela lokalen

Flitiga talkoarbetare ger Norrnäs ungdomslokal ett rejält ansiktslyft den här sommaren.

Nyhetsbild

Kårkulla stannar i Molpe – har sett på nya lokaler bland annat i Närpes

Den industri- och arbetscentral som Kårkulla samkommun driver i Molpe fortsätter tills vidare i byn. En flytt till Närpes eller till före detta Korsnäs kurscenter diskuterades, men beslutet blev att centralen blir kvar i Molpe några år till.

Nyhetsbild

Nu puttrar smedens båt igen – efter femton år på torra land

Efter flera år bortglömd under en presenning har båten efter Norrnäs sista smed äntligen mött havet igen. Tomma kalendrar väckte idéer hos ett kompisgäng, som bestämde sig för att rusta upp den.

Nyhetsbild

Bladhska gården blev personlig för restaureringsmästaren: "Att känna historien ger ett djup i arbetet"

Restaureringsmästare Esko Paloniemi upptäckte att han har en personlig koppling till Bladhska gården. Nu ser han till att arbetet görs smakfullt med känsla för historien.

Nyhetsbild

Fasaden på Övermark skola får sig ett ansiktslyft – tegel blir rappad fasad

Renoveringsprojektet är på god väg vid Övermark skola när den gamla tegelfasaden ersätts med en rappad sådan.

Nyhetsbild

Korsnäs kommun godkände miljonanbud – de ska bygga nya Lärknäs

Anbud på totalt en bra bit över fem miljoner euro godkändes i Korsnäs när firmorna som ska bygga Lärknäs valdes.

Nyhetsbild

Han vill få fart på förvandlingen av inre hamnen till bostadsområde: "Det är många som vill bo vid havet"

En ny sektion ska sätta fart på planläggningen i Kristinestad. Ordförande ser framför sig våningshus i inre hamnen och sneglar även på Grannasudden. Vi måste börja utnyttja havet, säger han.

Nyhetsbild

Snart kan startskottet åter ljuda på Kristinaplan – i juli ska de nya banorna vara på plats

För 30 år sedan i juli invigdes Kristinaplan med pompa och ståt. Det var alltså på tiden med en renovering av banorna, säger både eldsjälar, verksamhetsledare för idrott och vaktmästare som vistats otaliga timmar på idrottsplanen.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som ska bygga ut finska skolan i Kristinestad

Kristinestad har valt entreprenörer för utbyggnaden av Kantakaupungin koulu.

Nyhetsbild

Nu får de bygga på Östra sidan – bygglovet för affärs- och bostadshus är beviljat

Bygglov beviljades för affärs- och bostadshus på Östra sidan.

Nyhetsbild

Nu växer servicecentralen fram i Kaskö – i augusti ska daghem, storkök och vårdcentral finnas i samma byggnad

Det är snabba ryck som gäller när långtradare efter långtradare rullar in med moduler till den nya servicecentralen i Kaskö. Bygget ska stå klart i augusti.

Nyhetsbild

Snart står fritidshuset där det ska – Carina och Sören bygger ny stockstuga

Än så länge har det mest bara varit arbete för Carina och Sören Jansson. Men så småningom har de en plats att smita till för lugn och ro. De är (snart) nyblivna ägare av en sommarstuga i Härkmeri.