Lokalt

Jord- & skogsbruk

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Strängare krav på hantering av växthusavfall – kompostering ger fin jord till bönderna

Växthusen i Närpes producerar ungefär 60 000 ton avfall per år. I takt med att myndigheterna skärper kraven för avfallshanteringen ökar behovet av kompostering.

Nyhetsbild

Stormen Aila gick hårt åt skogen – "Det brukar alltid bli mer än vad man tror"

Stormen Aila ställde till med omfattande skador i skogarna. Skogsområden närmast stränderna är värst drabbade, enligt Kjell Huldén på Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Nyhetsbild

Solrosor för självplock är populärt – "Här är någon och plockar varje dag"

Den här tiden på året då mycket annat blommat ut är solrosfälten, som finns runt om i Sydösterbotten, ett piggt inslag i landskapsbilden. Förbipasserande stannar och plockat solrosor på Sabina och Johan Wickmans åker i Övermark.

Nyhetsbild

Avverkningar på Sälgrund ligger på is – "Vi har också annan ovårdad skog i Kaskö"

Det var tänkt att det skulle avverkas skog på en del av Sälgrund i Kaskö i sommar, men det blev inget av stadens planer. Ett invånarinitiativ mot avverkningarna har åtminstone för tillfället satt stopp för arbetet.

Nyhetsbild

Melody när Kristinestadsodlaren får välja – omväxlande väderlek präglar säsongen

Riktningen fortsätter att gå mot tåligare sorter som lämpar sig för processindustrin i tider när användningen av mullpotatis minskar – men nu kommer mikrougnspotatisen.

Nyhetsbild

Nu rullar tröskan fram på veteåkern: "Det ser lovande ut"

Tröskan går varm på Vettmossen i Yttermark. Mattias Böling, som är nybliven bonde på hemmanet, och hans far Johan Böling turas om att sitta bakom ratten. Snart är den första veteåkern tröskad.

Nyhetsbild

Nya spannmålstorken ska stå klar till tröskningen – har kapacitet för tusen kubikmeter

Alldeles bredvid riksåttan i den södra delen av Pörtom reser sig en stor, röd spannmålssilo. Den är ännu en byggarbetsplats, men om några veckor ska allt vara klart för att ta emot de första lassen med spannmål.

Nyhetsbild

Spannmålsbonden Torolf satsade på foderärt: "Det är jag glad för i dag"

Sädessorterande maskiner och överskott av spannmål sänker priserna. Dålig lönsamhet lockade den tidigare spannmålsbonden Torolf Sjögård in på proteingrödan foderärt.

Nyhetsbild

Planeraren om Härkmeribäcken: "De skulle ha nytta av rensningen"

Ju längre tiden går desto sämre blir chanserna för att beviljas statligt stöd, säger projektplaneraren Tomas Pått. Enligt honom vore det lönsamt att sätta igång med projektet kring Härkmeribäcken så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

I Härkmeri finns ungerska ullsvin – grisarna tål väder och vind tack vare sin tjocka päls

I en hage intill Härkmerivägen springer ett 30-tal frigående grisar omkring. Och det är inte vilka vanliga grisar som helst – den lockiga pälsen gör det lätt att på avstånd förväxla dem med får.

Nyhetsbild

Missnöje gror över miljonprojekt – "Varför ska vi betala för något vi inte har nytta av?"

Varför ska vi betala för ett dyrt projekt som vi inte påverkas eller har nytta av? Det frågar markägare i Härkmeri som överklagat beslutet om rensningen av Härkmeribäcken. Det finns också missnöje över den dåliga informationen.

Nyhetsbild

Ån kunde inte svälja regnet: "Nödsituation att få rensningen utförd"

Härkmeribäcken har svämmat över på åkrarna i Ömossa. Markägare är besvikna över att de mångåriga planerna på en rensning inte ännu kunnat verkställas, eftersom Regionförvaltningsverkets tillstånd har överklagats hos Vasa förvaltningsdomstol.

Nyhetsbild

Antalet pälsfarmer minskar stadigt, men konsulenten tror på en fortsättning för näringen

Antalet farmare minskar och pälsnäringen är nu pressad. Nu är det en lång uppförsbacke, men avgående päldsjurskonsulenten Kent Franzén i Övermark tror ändå på näringens framtid.

Nyhetsbild

I år odlas potatis på den minsta arealen någonsin – också i Kristinestad

Odlingsarealen för potatis har minskat i hela Finland i år – och potatiskommunen Kristinestad är inget undantag. Coronapandemin är orsaken till minskningen, tror odlaren Kaj Hemberg i Dagsmark.

Nyhetsbild

Nu får asylsökande jobba från dag ett – "Allt som ökar tillgången till arbetskraft är positivt"

En temporär ändring av utlänningslagen öppnar upp för säsongsarbete för asylsökande. Men samtidigt kommer inga asylsökande till Finland.

Nyhetsbild

Strejker och en dålig vinter prövade skogsägarna – men branschen klarade ändå av den osäkra våren bra

Stabilt, men med vissa orosmoln. Så beskriver Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten nuläget i skogsbranschen.

Nyhetsbild

Robin drar ner medelåldern bland skogsarbetarna: "Friheten är det bästa med arbetet"

Som en avlägsen orangeklädd figur i en mörkgrön omgivning rör sig skogsarbetaren Robin Äppel längs med skogsbrynet vid ett gammalt kalhygge i närheten av Korsbäck, Kristinestad.

Nyhetsbild

De går upp klockan tre för att hinna med dagens jordgubbar – chefen har sovmorgon till tjugo över

De ukrainska säsongsarbetarna hämtades i ilfart med charterplan från Kiev och är nu fullt sysselsatta med att plocka jordgubbar hos bröderna Anders och Niklas Lång i Pörtom.

Nyhetsbild

Torka hotar odlingen tredje året i följd – de närmaste veckorna kan avgöra

Är ett tredje år med torka på gång? Åtminstone är det torrt. De närmaste veckorna kan vara avgörande för höstens skörd.

Nyhetsbild

Växthusodlaren kritisk till vattenbolaget: "Varför har de låtit det gå så här långt?"

Växthusodlaren Peter Lindedahl i Härkmeri fick veta att om ingen förändring i vattenförbrukningen sker så stängs kranen. Men det skulle innebära stor förlust för hans företag och anställda.

Nyhetsbild

Han fick rekordtidig nypotatis i år: "Man vet ju aldrig vad det blir för väder efter att man har satt potatisen."

Det blev rekordtidig potatisupptagning för Kaj Berglund i Härkmeri i år. Men hade det inte varit för några envisa frostnätter kunde skörden ha blivit klar ännu tidigare.

Nyhetsbild

Gurkproduktionen slår nya rekord – och även konsumtionen ökar

Produktionen av gurka fortsätter öka i Finland. Men marknaden har inte mättats, eftersom konsumtionen ökar och importen minskar.

Nyhetsbild

Grönt ljus för mer utländsk arbetskraft – "Alla som har papper borde få komma"

Onsdagens besked att fler utländska säsongsarbetare får komma till Finland är en lättnad för företaget Malax bär i Pörtom. Men fortfarande är det osäkert om företaget får alla man behöver.

Nyhetsbild

Potatisnäringen hoppas på öppna storkök och restauranger – vårbruket startade tidigt

Coronapandemin har slagit mot potatiskonsumtionen när de för näringen oerhört viktiga storköken gått på sparlåga. ÖSP:s potatisutskotts ordförande Matias Ålgars hoppas att samhället snart rullar igen.

Nyhetsbild

Varierande läge inom vårbruket – en del har sådden klar medan andra knappt börjat

På måndagen sådde Dan Stenback i Övermark och Magnus Långskog i Pörtom sina första åkrar för i år. De konstaterar att vissa jordbrukare är långt på väg med vårbruket medan andra inte ens börjat.

Nyhetsbild

Siffror visar: Gurkorna växer bäst i världen i Närpes

Ingen annanstans i världen skördas fler gurkor per kvadratmeter än i Finland – där i sin tur de flesta gurkorna odlas i Närpes. Hur kan det komma sig?

Nyhetsbild

Kim Perjus jobbar på höga höjder: "Man får inte bli för bekväm"

Säkerheten genomsyrar Kim Perjus arbete på höga höjder. Det här är inget jobb för den höjdrädde.

Nyhetsbild

Lantbrukskansliets uppmaning till jordbrukarna: Lämna in stödansökan i god tid

Tema: Trädgård, växthus och lantbruk. Snart öppnas jordbrukarnas samlade stödansökan. I år gäller det att vara ute i speciellt god tid, uppmanar landsbygdschefen Annica Lind.

Nyhetsbild

Magdalena ger tips om hur man odlar själv: "Hellre ett organiserat kaos än fina rader"

Tema: Trädgård, växthus och lantbruk. Intresset för att odla sin egen mat har ökat. Den nyfödda odlingsivern svarar också mot ett trygghetsbehov som har kommit ur coronakrisen. Vi vill se över vår egen matförsörjning, säger Magdalena Lindroos.

Nyhetsbild

Störst blir ännu större – i september ska Sigg-Plants nya anläggning stå klar

TEMA: Trädgård och lantbruk. Snart uppgår plantuppdrivaren Sigg-Plants totala odlingsareal till över fyra hektar. Då har störst blivit ännu större.

Nyhetsbild

Bärodlare behöver jobbare från utlandet: "Utan arbetskraft kan vi inte skörda"

Endast en begränsad mängd utländska arbetare får komma över gränsen. Det väcker stor oro i branscher som är beroende av säsongsarbetskraft från utlandet. Bröderna Anders och  Niklas Lång behöver totalt 200 personer under högsäsongen på jordgubbs- och hallonodlingen i Pörtom.

Nyhetsbild

Nu är de första potatisarna i jorden – "Det är en chansning"

Det är en chansning, säger Kaj Berglund i Härkmeri, som i fredags inledde odlingssäsongen. Potatissättning den 27 mars är nytt rekord för hans del.

Nyhetsbild

Växthusen drog miljontals euro till Närpes i fjol – här är topplistan

Bland de 20 företag som fick mest lantbruksstöd i fjol finns fyra i Österbotten. Samtliga i Närpes.

Nyhetsbild

Växthusodlare mister utländsk personal då gränserna är stängda: "Vet inte vad vi ska göra"

Många grönsaksodlare är beroende av utländska säsongsarbetare som nu inte kan ta sig in i landet. Ministerium försöker hitta lösning.

Nyhetsbild

Växthusnäringen koncentreras till Närpes – "Det samlade kunnandet är en styrka"

Nästan alla investeringar i ny växthusareal sker i Närpes. Koncentrationen är bra, men det finns situationer då det är en nackdel, säger trädgårdsombudsman Johanna Smith.

Nyhetsbild

Nästan 13 miljoner i investeringsstöd till lantbruket i Sydösterbotten

Närpes är i en klass för sig när det gäller investeringar inom lantbruket. Kommunen toppar statistiken och det är en näringsgren som står för merparten av investeringarna.

Nyhetsbild

Kim Norrgård driver ett helt skogsbolag själv – nu önskar han några minusgrader

Nova Forest i Närpes konkurrerar med de stora jättarna om skogsägarnas virke. Just nu önskar sig ägaren Kim Norrgård en kontorist och några minusgrader.

Nyhetsbild

På Herrmans hemman finns två lador bevarade – flyttade hem till gården

Förr fanns 24 lador på Herrmans hemman i Tjärlax. Nu finns två, men på nya platser. Förr gav de plats för hö, nu gamla redskap – och delar av en gammal brädlada.

Avbytare under ny hatt då samkommun upplöses

Kristinestad får en ny avtalspart för lantbruksföretagarnas avbytarservice. Den samkommun som nu är part ska upplösas under våren 2020.

Nyhetsbild

Hon är redo för diskussioner kring det gemensamma matbordet

En Närpesbo är en av medlemmarna i en nationell diskussionsgrupp om mat.

Nyhetsbild

Kristinestads 4H fick pris för goda resultat i säckinsamlingen – samlade mest i Svenskfinland

Med 30 300 kilo var Kristinestads 4H-förening den förening som samlade mest säckar i Svenskfinland. Föreningen premieras för en insamlingsmängd som är nästan tre gånger så stor som ifjol.

Nyhetsbild

Potatislagren krympte i Österbotten – Kristinestad prövades av frost och torka

Potatislagren ökade nationellt – i Österbotten, och framför allt Södra Österbotten ledde frost och torka till mindre skörd.

Nyhetsbild

Minskar avverkning efter kritik – 32 hektar skonas

Mindre avverkning betyder också mindre virkesinkomster när Kristinestad lyssnar på kritiken och bantar ny skogsbruksplan.

Nyhetsbild

Ekobonden tycker köttproduktionen görs till syndabock för klimathotet: "Situationen är absurd"

Mjölk- och nötköttsproducenten Jussi Murto-Koivisto i Pjelax säger inte nej till grönsaker på tallriken. Han tycker inte heller att vi ska äta kött fyra gånger per dag. Däremot tycker han det känns snedvridet att försöka styra köttkonsumtionen via klimatagendan.

Nyhetsbild

Närpes fortsätter att servera kött

I Närpes har det inte förts några diskussioner om att minska kött- eller mjölkanvändningen inom kosthållet. Förhoppningen är att kunna servera en allsidig kost i daghem, skolor och boenden även i framtiden.