
Skogsägarna i Österbotten vårdade mer skog än i fjol – men än finns bidragspengar att söka
Mängden skogsvårdsarbete har ökat med en tredjedel jämfört med i fjol i Österbotten.
Mängden skogsvårdsarbete har ökat med en tredjedel jämfört med i fjol i Österbotten.
Den nya satellituppföljningen av odlingsmarker fungerar bra, meddelar Livsmedelsverket. Jordbrukarna skickar snabbt in bilder då systemet begär information.
Solsken och lite blåst gör spannmålsodlaren lycklig. Efter en regnperiod är det här vädret precis vad Tobias Björses i Lappfjärd har längtat efter.
Två ville gallra och två slutavverka när Kristinestad sände anbudsförfrågan om virkesförsäljning.
Det regniga vädret ställer till det för jordbrukarna. Tröskandet har inte kommit igång ännu och spannmålen lider på grund av den myckna nederbörden. De blöta åkrarna måste också hinna torka upp innan skördetröskorna kan dra fram.
Anders Wickman står tillsammans med frun Evelina Lytz bakom Närpes första vinbärs- och aroniaplantering för självplock. Men planerna slutar inte där, de hoppas även kunna erbjuda rabarber, krusbär och fläder i framtiden.
På åkrarna bredvid Henrik Wägars bondgård i Pörtom växer bondböna. Han tycker det är en intressant växt som inte fordrar så mycket. Med sina kvävefixerade rötter behöver den till exempel ingen gödsel men ger ändå god skörd.
Det har varit torrt som i öknen. Så sammanfattar växtodlingsrådgivaren Dan Kjällberg på Proagria sommarens väder. Att det blev lite bättre med mera väta mot sensommaren lindrar skadorna men räddar inte skörden.
Fjäderfäuppfödaren Kristian Bengts i Övermark vidtar försiktighetsåtgärder för att undvika att fågelinfluensan ska drabba hans djur.
Det blir knappast några toppskördar i år, men det kan bli ganska normala skördar. Den prognosen ger Jan-Henrik Nygård, som vikarierar på landbygdskansliet i Övermark.
Sedan 2020 har bröderna Tommy och Kim Hägglund i Övermark odlat sockerbetor. De konstaterar att priserna är på en historiskt sett hög nivå, men framhåller att alla kostnader också har stigit.
Livsmedelsverket meddelar att det nu är aktuellt med kontroll av potatisodlingar med tanke på coloradoskalbaggen.
Lappfjärdsnejdens Potatisodlarförening har valt ny styrelse och tar nya tag med föreningsverksamheten. På potatisåkrarna är läget med torkan betydligt gynnsammare i Österbotten än i resten av landet, men även här väntas mindre knölantal än normalt.
Enligt mätningar gjorda på en åker i Övermark i Närpes har hög kolhalt ett samband med god jordhälsa. Kristian Bengts, Filip Högnabba och Fredrik Hanstén presenterade resultatet.
Jordgubbsskörden ser ut att bli mindre än vanligt. Nationellt har det också kommit färre ansökningar från säsongsarbetare än tidigare år, men Anders och Niklas Lång i Pörtom har inte haft några problem att rekrytera till sina odlingar.
På jordbrukaren Mats Nordmans önskelista står just nu regn. Och något svalare temperaturer. De senaste veckornas varma och torra väder kan nämligen leda till att skördemängden minskar.
Om några veckor kan förbipasserande se hampa växa på en äng längs Alesundsvägen bredvid begravningsplatsen. Men det är lönlöst att gå och plocka åt sig för narkotikabruk, det här är fråga om fiberhampa.
Även om vårbruket inte kom igång lika tidigt som tidigare år är Jussi Murto-Koivisto i Närpes nöjd. Det har känts som att det varit bra förhållanden hela våren och lämpligt med fukt mellan varven, resonerar han.
Välfyllda lager efter en bra fjolårsskörd och minskad efterfrågan på djurfoder. Det är de främsta orsakerna till att det ser ut att bli ett överutbud av spannmål i år.
Inga nya fall av det fruktade tomatviruset har påträffats, varken hos plantleverantören eller i de två växthus som fick infekterade partier. Viruset blir vanligare i EU och numera kan man få lov att fortsätta odla och skörda tomater i ett drabbat växthus.
Det värsta tomatviruset av dem alla, ToBRFV, har för första gången bekräftats i växthus i Österbotten. Viruset påträffades i två partier tomatplantor, som redan levererats till odlare. Livsmedelsverket har inlett arbetet med spåra, söka och utrota viruset.
Oroliga tider får folk att köpa mindre ekologiskt. Bland ekoproducenterna finns ändå en tro på att svackan bara är tillfällig.
Åkerstöden har förnyats. De förändringar som reformen av jordbrukspolitiken medför syns både i ansökan om stöd och i de nya stödvillkoren.
Att köpa och sälja vid rätt tidpunkt har blivit viktigare än någonsin för jordbrukarna. Priserna på gödsel och priserna på spannmål svänger med tvära kast och den som har otur köper dyrt och säljer billigt. Växtodlingsrådgivarna har tips på hur jordbrukaren kan hantera situationen.
Lantbruksstöden för 2022 har publicerats – och tredje mest i Finland får packeriet Närpes grönsaker. Fem företag i Närpes kunde lyfta över en miljon euro i stöd och i täten är det Sigg gånger två. Vi har listat de största mottagarna i Sydösterbotten.
Skogscentralen i Österbotten har nu dubbelt så mycket pengar för frivilligt skydd av skog. Och det är också lättare att få dem.
I Pedersöre och Sastamala är man mest nöjd med avbytarservicen, visar en nationell enkät bland jordbrukare.
Ansökningar ska göras i februari för djurgårdar, sockerbetsodlare och växthusföretagare. Pappersblanketterna har tagits ur bruk för gott, nu görs alla ansökningar på nätet.
Hade Simon Ingves vetat hur dålig lönsamheten skulle vara när han blev klar med skolan är det inte sagt att han hade tagit över faderns gård med dikor.
NTM-centralen ordnade kursen "Jordbrukets beredskap inför störningssituationer" i samarbete med Försvarsutbildningsföreningen. Hela 120 jordbrukare kom för att bekanta sig med vad en eventuell kris skulle innebära för dem.
Att vara matproducent innebär att vara sin egen chef, tillbringa mycket tid ute och få följa med årstidsväxlingarna. Men det har också sina utmaningar.
NTM-centralen i Österbotten och Försvarsutbildningens försvarsdistrikt ordnar en beredskapskurs för jordbrukare. En kurs ordnas i Närpes den 30 november.
När grönsaksodlarna måste pausa sin produktionen får packerierna mindre jobb. Närpes Grönsaker har precis gett de första permitteringsbeskeden till sina anställda.
Livsmedelverket har meddelat att stödutbetalningstidtabellen för perioden 2023–2028 förändras markant jämfört med hur det är nu. I framtiden kommer stöden i huvudsak att betalas ut i december samt följande år mellan februari och juni. Det här kan betyda ekonomiska bekymmer för många jordbrukare, har SLC räknat ut.
I samband med ägoskiftesregleringen i Övermark bytte 429 hektar åkermark ägare. Nu pågår utredningar om reglering på andra håll i regionen, däribland i Yttermark.
Allt fler skogsägare tar hjälp utifrån med skötseln av sin skog. Efterfrågan på Skogsvårdsföreningens tjänster har ökat speciellt i Sydösterbotten.
Täta jordar har lidit av nederbörden och det lär bli fler ruttna potatisknölar. I Europa har det varit torrt och skörden slagit ordentligt fel vilket kan öppna för export, och högre priser.
Det är utmanande tider för lantbruket med dålig lönsamhet, dyra insatsmedel och behov av klimatvänligare metoder. Där kan rådgivning bidra med hjälp.
Biokol har potential att gynna både skörden och klimatet. I Närpes förevisades anläggning för tillverkning.
Elpriserna sätter stopp för vinterodlingen i en av Närpes största växthusanläggningar skriver Hufvudstadsbladet.
Uppdaterad. Nu är det bevisligen här – det mest fruktade tomatviruset av dem alla. ToBRFV-viruset har bekräftats i en odling i Egentliga Finland. Det är det första fallet i Finland, och även om experter varnat för att det bara är en tidsfråga innan viruset dyker upp är det här en obehaglig nyhet för växthusnäringen.
Skördearbetet är i full gång och det ser ut att bli en bra skörd. Åtminstone bättre än de två senaste åren, konstaterar landsbygdschef Annica Lind.
Även potatissorterna anpassas till torrare klimat – men nu räcker det med regn, tycker Jan-Erik Back från Pro Agria som presenterade årets sortförsök i Perus på onsdagen.
Proteingrödor, och då speciellt foderärter, upptar en allt större del av arealen i Sydösterbotten. Ökningen är flera hundra procent inom loppet av några år. Jonathan Hummelstedt i Yttermark är en av dem som odlar.
Ett pling i smarttelefonen. "Hallå, du har glömt att slå växtligheten på din trädesåker". Det kan bli vardag för jordbrukarna nästa år då EU inför övervakning via satellit. Värsta storebror ser dig-scenariot, eller ... Nja, landsbygdschefen ser fördelar med systemet.
Att ha växttäcke på åkrarna över vintern blir obligatoriskt. Systemet med stödrättigheter avskaffas. Det är ett par förändringar för jordbruket nästa programperiod.
På två pilotgårdar i Närpes odlas som bäst olika täckgrödor eller fånggrödor. Med hjälp av de här grödorna ska mera kol kunna bindas till marken. Tanken med försöket är att företag ska kunna börja kompensera för sitt koldioxidutsläpp med hjälp av åkerbruk.
Christer Gullmes i Övermark var en av de första att inleda skördesäsongen. Redan för en vecka sedan tröskade han tidig havre.
Med snart 70-årigt perspektiv av skogsarbete och vedhantering har Jan Hannus noterat vikande efterfrågan en längre tid – inte heller vinterns förväntade prischock på el ökar intresset för brännved tror han.
Familjen Groop i Övermark har i många år drivit en grisfarm. De tvingades sluta med grisnäringen på grund av hälsoskäl. De fortsätter med spannmålsodlingen och är hoppfulla om en god skörd.