Lokalt

Jord- & skogsbruk

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Farligt tomatvirus nu i Finland – "Har inte spridits till andra odlingar"

Uppdaterad. Nu är det bevisligen här – det mest fruktade tomatviruset av dem alla. ToBRFV-viruset har bekräftats i en odling i Egentliga Finland. Det är det första fallet i Finland, och även om experter varnat för att det bara är en tidsfråga innan viruset dyker upp är det här en obehaglig nyhet för växthusnäringen.

Nyhetsbild

Landsbygdschefen: Bättre odlingssäsong än de två senaste åren – se lista vad bönderna odlar i år

Skördearbetet är i full gång och det ser ut att bli en bra skörd. Åtminstone bättre än de två senaste åren, konstaterar landsbygdschef Annica Lind.

Nyhetsbild

Nya stryktåliga potatissorter vinner mark – i Kristinestad regerar solist

Även potatissorterna anpassas till torrare klimat – men nu räcker det med regn, tycker Jan-Erik Back från Pro Agria som presenterade årets sortförsök i Perus på onsdagen.

Nyhetsbild

Foderärter odlas på allt större areal – "Ett sätt att minska behovet av importerad soja"

Proteingrödor, och då speciellt foderärter, upptar en allt större del av arealen i Sydösterbotten. Ökningen är flera hundra procent inom loppet av några år. Jonathan Hummelstedt i Yttermark är en av dem som odlar.

Nyhetsbild

Satelliter börjar övervaka bondgårdar – "Nytt system blir mera rättvist än slumpmässiga granskningar"

Ett pling i smarttelefonen. "Hallå, du har glömt att slå växtligheten på din trädesåker". Det kan bli vardag för jordbrukarna nästa år då EU inför övervakning via satellit. Värsta storebror ser dig-scenariot, eller ... Nja, landsbygdschefen ser fördelar med systemet.

Nyhetsbild

Ny programperiod för jordbruket – "Klimatåtgärder genomsyrar hela programmet"

Att ha växttäcke på åkrarna över vintern blir obligatoriskt. Systemet med stödrättigheter avskaffas. Det är ett par förändringar för jordbruket nästa programperiod.

Nyhetsbild

Bönder och företag samarbetar för att kompensera klimatet – två pilotgårdar med i nytt Närpesföretag

På två pilotgårdar i Närpes odlas som bäst olika täckgrödor eller fånggrödor. Med hjälp av de här grödorna ska mera kol kunna bindas till marken. Tanken med försöket är att företag ska kunna börja kompensera för sitt koldioxidutsläpp med hjälp av åkerbruk.

Nyhetsbild

Tröskningen har inletts – "Om det här vädret får fortsätta ser det lovande ut"

Christer Gullmes i Övermark var en av de första att inleda skördesäsongen. Redan för en vecka sedan tröskade han tidig havre.

Nyhetsbild

Han väntar sig ingen rusch trots skenande elpriser – efterfrågan på brännved har dalat

Med snart 70-årigt perspektiv av skogsarbete och vedhantering har Jan Hannus noterat vikande efterfrågan en längre tid – inte heller vinterns förväntade prischock på el ökar intresset för brännved tror han.

Nyhetsbild

Familjen Groop lade ner grisnäringen – "Man får lov att prioritera hälsan"

Familjen Groop i Övermark har i många år drivit en grisfarm. De tvingades sluta med grisnäringen på grund av hälsoskäl. De fortsätter med spannmålsodlingen och är hoppfulla om en god skörd.

Nyhetsbild

Potatiskvaliteten ser bra ut i år – " men nu har vi fått vatten nog"

Potatiskvaliteten ser bra ut nu och Matias Ålgars i Lappfjärd hoppas på en normal skörd. Stigande kostnader för bränsle och gödsel är ett framtida hot för näringen.

Nyhetsbild

Fruktat tomatvirus sprids i Europa – överinspektör befarar att finländska odlingar kan drabbas

Det farligaste av alla skadegörare och växtsjukdomar i tomatodlingar, ToBRFV-viruset, sprider sig nu snabbt i Europa. Det är en tidsfråga innan viruset upptäcks här, säger överinspektör. De ekonomiska skadorna kunde bli stora i tomatriket Närpes.

Nyhetsbild

Stabilt väder är det bästa för skörden – spannmålsodlaren Dan: "Det går inte ta ut segern förrän man tröskat"

Hittills i sommar har vädret varit gynnsamt för spannmålsodlingarna, anser jordbrukaren Dan Stenback i Övermark. Men det är en månad kvar till skörden och vad som helst kan hända.

Nyhetsbild

Stödet till producenterna betalas med start från augusti – behöver inte ens ansöka, stödet kommer automatiskt

Lantbrukarna i Finland får ett tilläggsstöd för att trygga livsmedelsförsörjningen under de extraordinära förhållanden som råder just nu.

Nyhetsbild

Närpes har dyraste åkermarken i Österbotten – och sjunde dyrast i landet

Är det myt eller sanning att åkermarken är dyr i Närpes? Ja, dyrast i landet var den inte i fjol, men nog dyrast i Österbotten och bland tio-i-topp i landet. Och dyrast har den också varit.

Nyhetsbild

Fler säckar kan nu tas emot i 4H:s insamling i Närpes och Kristinestad – men viktigt att de läggs i skilda högar

Nya tillverkare finns på listan över plastsäckar som 4H kan ta emot i sin årliga insamling av konstgödselsäckar.

Nyhetsbild

Bröderna röjde skog som planterades för 50 år sedan

Hur snabbt växer skogen på ett halvt sekel? Vid Skatavägen i Kristinestad fås svaret.

Nyhetsbild

Växthusnäringen visade upp sig i riksdagen – "Hoppas få fortsätta odla i torv"

Med tomater, gurka och paprika i bagaget intog de österbottniska växthusföretagarna riksdagen på fredagen. Budskapet till rikspolitikerna är att trygga tillgången på inhemsk odlingstorv eller ge tid för alternativ och att säkerställa att näringen klarar av trycket från stigande produktionskostnader.

Nyhetsbild

Östman föreslår att pälsfarmers spill utnyttjas i jordbruket

Peter Östman föreslår att pälsfarmernas outnyttjade fosforbank bör tas i bruk och bli en naturresurs i jordbruket.

Nyhetsbild

Hönsfarmare halverar produktionen: "Luften har gått ur hela farmarkåren"

Tidigare har 43 000 hönor värpt ägg på Hagas gård i Kalax. Nu är bara 23 000 hönor kvar. Orsaken är att foderpriserna har stigit så mycket att det inte längre lönar sig att ha full produktion, säger hönsfarmaren Björn Haga.

Nyhetsbild

När sockerbetorna sås krävs stor precision – Kenneth Asp anlitas av flera odlare

Sockerbetan är en trögstartad planta som skördas sent men kan ge riktigt bra skördar också här, även om den trivs bäst längre söderut.

Nyhetsbild

Bärodlare i Pörtom lyckades få arbetskraft från Ukraina – men det är ännu delvis osäkert med sommargruppen 

Bärodlarna Anders och Niklas Lång i Pörtom behöver utländsk arbetskraft. Den kommer oftast från Ukraina. På grund av kriget i landet befarade de att rekryteringen skulle bli svår i år, men nu är trots allt arbetare på plats ute på jordgubbsfälten.

Nyhetsbild

Tre mjölkgårdar i Kristinestad fick pris – "Vi har levererat mjölk av bästa klass 9125 dagar"

Tre mjölkgårdar i Kristinestad har premierats för att under 25 år ha levererat mjölk av toppklass. 126 gårdar var representerade på  mjölkfesten i Helsingfors.

Nyhetsbild

Vårbruket ser ut att kunna börja i normal tid – "Förr sade man att det är bra om det är i gång till mors dag"

Tema: Trädgård och lantbruk. Efter en lång och snörik vinter börjar jordbrukarna tänka på vårbruket. Starten väntas inte bli så sen trots att snön ligger kvar på sina ställen. Däremot väntas världsläget få en del bönder att gasa medan andra bromsar.

Nyhetsbild

På jobbet i Söderlunds trädgård i Övermark kan Alona le – tänker hon på hemlandet varje stund blir det svårt

Tema: Trädgård och lantbruk. I Söderlunds trädgård i Övermark diskuteras ofta senaste nytt från Ukraina. Inte enbart det som ses i nyheterna, utan det hur mamma, moster eller brorsan mår. Här jobbar dussinet ukrainare i ett hav av blommor.

Nyhetsbild

GRAFIK: Så självförsörjande är Finland på livsmedel

Maten kommer att bli dyrare men någon matkris är inte förestående. Samtidigt som det finns gott om mat är vi beroende av import för att kunna producera den.

Nyhetsbild

Spannmålsproducent hoppas närodlat börjar värdesättas mer: "Vi kan vara utan mycket men inte mat"

Lantbruket behöver hjälp för att klara sig ur den lönsamhetskris man nu upplever. Men för en långsiktig förändring krävs ett ändrat konsumentbeteende säger Kalle Svedjebäck.

Nyhetsbild

Efterfrågan på finländska korianderfrön väntas öka – Caraway Finland söker fler kontraktsodlare

Ryssland och Ukraina har varit stora odlare av korianderfrö, men i och med kriget och tillhörande sanktioner har marknaden börjat fråga efter koriander även på annat håll. Därför söker företaget Caraway Finland i Finby som bäst fler som vill odla den här örtväxten.

Nyhetsbild

Grönsakspackeri fortsätter i nationell stödtopp – i år har de klättrat en placering

Fjolårets lantbruksstöd offentliggjordes på tisdagen. Packeriet Närpes grönsaker ligger också denna gång i den nationella stödtoppen.

Nyhetsbild

Kriget i Ukraina får dyr konstgödsel att bli ännu dyrare – "Det är en mycket allvarlig situation"

Det redan höga priset på konstgödsel ser ut att bli ännu högre till följd av kriget i Ukraina. Gödseltillverkare har slutat ta emot beställningar på grund av all osäkerhet.

Nyhetsbild

Jordbrukare tycker handeln och industrin borde ta en del av kostnaderna: "Varför ska vi ta hela risken?"

Jordbruket är redan hårt trängt och det blir bara värre om konstgödsel blir både rekorddyr och svår att få tag på.

Nyhetsbild

I ockerhärvans spår: Myndigheter bildar grupp för Sydösterbotten

Myndigheterna ska nu sammanställa information om vilka tjänster de i Närpes bosatta vietnameserna kan vända sig till för att få krishjälp. Det här är ett av besluten då en myndighetsgrupp, näringslivsfolk och primärproducenter möttes på fredagen.

Nyhetsbild

Utbildning ska stöda landsbygdssektorn till hållbar rekrytering

Misstankarna om ocker inom trädgårdssektorn i Sydösterbotten har fått producentorganisationerna att agera. Producentorganisationerna ordnar nu utbildning i hållbar rekrytering för landsbygdssektorns arbetsgivare.

Nyhetsbild

Trädgårdssektorn bildar front mot missbruk av arbetskraft – "Ska nå ut med ny app"

"Arbetsförmedlare" som tar saftigt betalt för att fixa jobb i Finland är inget nytt fenomen. Landsbygdens arbetsgivarförbund har länge varnat företagen. Nu vill trädgårdssektorn bilda en gemensam front mot lurendrejarna. Alla ska upplysas om att det är förbjudet att ta betalt av arbetstagarna.

Nyhetsbild

Trädgårdssektorn ser över rekryteringen – "Vi måste täppa till bristerna"

Aktörer inom trädgårdssektorn ser allvarligt på misstankarna om ocker i Närpes. Nu ska de hitta sätt att tryggt och hållbart rekrytera arbetskraft.

Nyhetsbild

Lagren med matpotatis avsevärt mindre än tidigare år – och minskningen kommer att fortsätta, tror sakkunnig

Om lagren fortsätter att minska i samma takt räcker matpotatisen i tre månader. Torkan och minskade odlingsarealen förklarar lagersituationen.

Gulin och Lillandt i ÖSP-styrelsen

Personvalen förlöpte planenligt när Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) på måndagen samlades till höstmöte.

Nyhetsbild

Lillandt invald i nya SLC-styrelsen

Anders Lillandt har under hösten vikarierat som styrelsemedlem i Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC. Nu tar han plats i den nya styrelsen.

Nyhetsbild

Hon gillar att vara bollplank åt jordbruksföretagare

Anne Sigg är ny sektoransvarig för den ekonomiska rådgivningen inom Österbottens svenska lantbrukssällskap.

Nyhetsbild

Han hjälper jordbrukare att väcka inaktiva dikningssammanslutningar

Vattenhushållning och avrinning är högaktuella frågor för jordbrukare. Mattis Nysand på Lantbrukssällskapet hjälper jordbrukare med dikningsfrågor.

Nyhetsbild

Lantbruket går mot en grönare inriktning – "Jordbrukarna ska vara stolta över sin miljögärning"

Klimatförändringarna är en utmaning för jordbruket. Tvära kast i temperatur och nederbörd gör det svårare att odla.

Nyhetsbild

Packeriet fick internationell certifiering – har jobbat för det i över ett år

Växthusodlare i Närpes har nu kvitto på att deras grödor uppfyller internationella krav för bland annat livsmedelssäkerhet. Det var ett krav från en av deras största kunder.

Nyhetsbild

Minsta spannmålsskörden under 2000-talet – "Jordbrukarna har svårt att få ekonomin gå ihop"

År 2021 blev året med den sämsta spannmålsskörden under hela 2000-talet. Ja, man måste gå så långt tillbaka som till 1992 för att hitta en sämre skörd.

Nyhetsbild

Ny silo både lagrar och torkar spannmål – "Vi sparar varje år in på både arbetstid och torkningskostnader"

En ny, stor torksilo står hos JMK-Milkhouse i Pjelax som Jussi Murto-Koivisto och Linda Pellfolk äger. I den torkande silon kan höstens spannmålsskörd både blandas, torkas och lagras. Den nya satsningen ska spara såväl tid som pengar.

Nyhetsbild

Peter och Peter ser till att potatisbranschen har prima redskap – både närproducerat och importerat

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Båda har vuxit upp i var sitt potatisland, båda heter Peter, båda sysslar med potatismaskiner. Den ena har närproducerade maskiner tillverkade i Härkmeri. Den andra importerar från Belgien. De kompletterar varandra och utvidgar nu sitt samarbete.