Lokalt

Jord- & skogsbruk

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ministeriet ingrep om fondpengar i Pörtom – nu får ÖSP hela potten

Man ville dela ut pengarna till åtta föreningar i Pörtom. Men då ingrep ministeriet. Det gick inte för sig. Nu ser det ut att bli endast ÖSP:s lokalavdelning som får medel ur Pörtom lånemagasins stipendiefond, som avslutats.

Nyhetsbild

Spannmålspriserna stiger, men oklart om det kompenserar skördebortfallet

Tröskningen av spannmål blev färdig nästan en månad tidigare än vanligt i år. Spannmålsskörden håller bra kvalitet men hektolitervikten är låg. Priserna har stigit men det återstår att se om höjningarna motsvarar skördebortfallet.

Nyhetsbild

Kan bli underskott på spannmål i år

Torkan satte sina spår i spannmålsskörden, som blev betydligt mindre än normalt. Det mesta av inhemsk spannmål används till djurfoder.

Nyhetsbild

Nu går en pråm lastad med virke från Harvungön

På måndagsmorgonen anlände pråmen som ska köra virke från gallringarna på Harvungön. Det kan bli tolv lass.

Nyhetsbild

Suget efter havre höjer inte priset

Havredryck, havregurt, pulled havre – numera fås den finländska supermaten i alla de former. Men havretrenden syns inte mycket i producentens plånbok.

Nyhetsbild

UPM kan förlikas med kartelldrabbade kommuner

Metsäliitto och Stora Enso säger nej till förlikning med de kommuner som stämmer dem för virkeskartellen. UPM vill däremot få ett slut på rättsprocesserna.

Nyhetsbild

Lista: De fick mest lantbruksstöd i Österbotten

Bara Naturresursinstitutet och Finlands skogscentral fick i fjol mer lantbruksstöd än Närpes Grönsaker, som kammade hem en bra bit över 1,8 miljoner euro.

Nordautomation levererar till Värmland

KRISTINESTAD Mekaniska träförädlingsföretaget Nordautomation har fått en ny order. Den ska gå till Åmotfors, Sverige, nära den norska gränsen.

Nyhetsbild

Potatisodlarna fick mer betalt

KRISTINESTAD Trots den regniga sommaren gav potatisåkrarna i Kristine­stad en normal skörd i fjol, och priserna var högre jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Ny station ger rum åt 360 kalvar

En jämn ström av besökare också längre ifrån hittade på fredagen till Mats Storgårds gård i Övermark där en ny kalvstation förevisades.

Nyhetsbild

Helikopter gödslade skog i Närpes och Sideby

Gödsling av skog från luften börjar bli populärt igen. I lördags gödslades omkring 60 hektar i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Första nypotatisen i jorden

HÄRKMERI – Det är nog en risktagning, men vi ville testa, trots det kalla vädret, säger potatisodlaren Kaj Berglund i Härkmeri.