Lokalt

Jord- & skogsbruk

Nyhetsbild

Packeriet fick internationell certifiering – har jobbat för det i över ett år

Växthusodlare i Närpes har nu kvitto på att deras grödor uppfyller internationella krav för bland annat livsmedelssäkerhet. Det var ett krav från en av deras största kunder.

Nyhetsbild

Minsta spannmålsskörden under 2000-talet – "Jordbrukarna har svårt att få ekonomin gå ihop"

År 2021 blev året med den sämsta spannmålsskörden under hela 2000-talet. Ja, man måste gå så långt tillbaka som till 1992 för att hitta en sämre skörd.

Nyhetsbild

Ny silo både lagrar och torkar spannmål – "Vi sparar varje år in på både arbetstid och torkningskostnader"

En ny, stor torksilo står hos JMK-Milkhouse i Pjelax som Jussi Murto-Koivisto och Linda Pellfolk äger. I den torkande silon kan höstens spannmålsskörd både blandas, torkas och lagras. Den nya satsningen ska spara såväl tid som pengar.

Nyhetsbild

Peter och Peter ser till att potatisbranschen har prima redskap – både närproducerat och importerat

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Båda har vuxit upp i var sitt potatisland, båda heter Peter, båda sysslar med potatismaskiner. Den ena har närproducerade maskiner tillverkade i Härkmeri. Den andra importerar från Belgien. De kompletterar varandra och utvidgar nu sitt samarbete.

Nyhetsbild

Otsos konkursbo sitter på markägares pengar i Närpes - EPV:s val att låta krisbolaget sköta affärerna förvånar

NÄRPES Otso skötte samförsäljning av virke när ledningsgatan från EPV:s vindpark i Närpes höggs upp. Nu är bolaget försatt i konkurs.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Koskällan har tystnat i skärgården – nu finns minnen samlade mellan pärmar

Skären är inte sig lik, var ett uttryck som Anders Wester i Norrnäs ofta fick höra i sin barn och ungdom.  Nu, sextio år senare, är han med och ger ut en bok som handlar om folk, fä och fäbodliv i Norrnäs skärgård. Och en sak är säker, dagens skären skiljer sig en hel del från gårdagens.

Nyhetsbild

Dålig skörd på annat håll, men inte här – "Hård konkurrens om kornet bland uppköparna"

TEMA: Från eget land. Skördeutfallet varierar stort, men i ett nationellt perspektiv klarade sig Sydösterbotten bättre än många andra områden.

Nyhetsbild

Potatisodlaren Jens Träskvik har bevattnat flitigt i år: "Torraste sommaren på länge"

Den torra sommaren har krävt extra åtgärder för att hålla potatisåkrarna med vatten. Skillnaden är stor mellan de åkrar som bevattnats och de som bara fått förlita sig på nederbörd, säger potatisodlaren Jens Träskvik.

Nyhetsbild

Fårfarmare höll rovdjursvaka i Pjelax – kräver en rimligare vargpolitik

Fårfarmare tände en eld i Pjelax på fredagskvällen i en stilla manifestation mot rovdjurspolitiken. De vill se stamvårdande jakt och bättre ersättningar.

Nyhetsbild

Miljö- och klimatfrågor ständigt aktuella inom växthusnäringen – "Det finns alltid saker att utveckla"

Växthusnäringen har minskat sina koldioxidutsläpp med 56 procent mellan åren 2004 och 2017. Men det finns mer att göra, säger vikarierande trädgårdsombudsmannen David Pettersson.

Nyhetsbild

Årets sortförsök gav mindre skörd – "Syns att vi har en torr och varm sommar bakom oss"

Blasttillväxten har varit sparsam jämfört med ifjol och skördemängderna avsevärt lägre, visar resultat från årets potatissortförsök i Perus.

Nyhetsbild

Värmen påverkade skörden – "Det har varit ett konstigt år", säger landsbygdschefen

Jordbrukarna får nöja sig med en medelmåttig skörd i år. Värmen har gett brådmogen havre. Dessutom har gödselkostnaderna stigit.

Nyhetsbild

Snart odlar han höstvete på sin nya åker: "Det har blivit väldigt stora förbättringar för många i Övermark"

Snart är det dags för Kristian Bengts att börja odla på sin nya åker i Övermark. Åkern vid Ersbackvägen är en av de åkrar som han fick genom skiftesregleringen i Övermark.

Nyhetsbild

Potatisodlarna fick ta till extra konstbevattning i torkan – årets skörd blir troligtvis både mindre och sämre

Torkan har ställt till det för potatisodlarna och skörden ser ut att bli sämre än normalt. Med skördetiden runt hörnet hoppas Kaj Hemberg ändå att han ska få lön för mödan.

Nyhetsbild

Djurbonden Mats fick foderförrådet fyllt till vintern – redan efter första vallskörden

Den första vallskörden var så bra att djurbönderna fick sina foderförråd fyllda till bredden. Mats Storgård driver en kalvstation och hans kalvar äter ännu av fjolårets skörd.

Nyhetsbild

Potatisen prövas av torkan – nu efterlyser odlarna stilla regn i större mängder

Några rekordskördar är inte att vänta på grund av torkan. Och nu ber odlarna om stilla regn för att rädda det som räddas kan.

Nyhetsbild

Nu görs försök att odla bönor i växthus – "Växthusodlingen går mycket ut på gurkor och tomater i dag"

Inom växthusbranschen gäller det att ständigt utveckla sig och prova odla nya grödor. Detta är något som Christer Lillandt tagit fasta på när han nu provar odla bönor och till sin hjälp har han bland annat sina anställda.

Nyhetsbild

Åkrarna suktar efter nederbörd i värmen – "Det finns åkrar i Närpes som kommer att få en jättebra skörd i år"

Värmen som intog Finland har satt sin prägel även på odlingarna i Sydösterbotten. Det är inte lika illa som i fjol men ändå knepigt läge, säger växtodlingskonsulenten Magnus Långskog i Närpes.

Nyhetsbild

Full fart på vårbruket – Kim prövar gärna olika grödor

Det är bråda tider för jordbrukarna nu. En av dem som har bråttom med vårsådden är Kim Wik på Törvesåsen. Vid middagstid på fredagen hade han redan klarat av ett skifte och skulle precis börja på ett nytt.

Nyhetsbild

Framtiden oviss för odlings- och strötorven – "Jag har inte sett hur regeringen tänkt lösa den här problematiken"

Går det att fasa ut en sorts torv utan att de andra påverkas? Knappast säger SLC:s ordförande Mats Nylund, som inte sett hur regeringen tänkt lösa det problemet.

Nyhetsbild

Plantuppdrivare drabbas när energitorven ska bort: "Inget kan ersätta torven"

Växttorvens egenskaper är oersättliga. De som driver upp skogsplantor ser med oro på planerna på att fasa ut bränntorven.

Nyhetsbild

Johanna Smith blir vikarierande verksamhetsledare för ÖSP

Det blir nya arbetsuppgifter för Johanna Smith från och med juni. Då hoppar hon in som vikarierande verksamhetsledare för ÖSP.

Nyhetsbild

Mjölkbonden Benneth märker hur kollegorna försvinner: "Men mjölk ska vi nog alltid ha"

TEMA: Trädgård och lantbruk. Mjölkbönderna i landet blir färre. Men Benneth Teir i Yttermark tror på näringen. Från hans gård rullar omkring 2 000 liter mjölk ut varannan dag.

Nyhetsbild

Nötköttsbonden Kim går i pappas fotspår: "Ju längre jag håller på, desto roligare blir det"

TEMA: Trädgård och lantbruk. Kim Antfolk över jordbruket efter sin pappa och farbror i december 2018. En nötköttsproducent blir aldrig fullärd – och ju längre tiden går, desto roligare blir arbetet, säger han.

Nyhetsbild

Processvatten från fiskförädlingen ökade skörden med 500 kilo per hektar

TEMA: Trädgård och lantbruk. Försöket att underbevattna en åker i Nämpnäs med processvatten från fiskförädlingsföretaget Polar Filé har gett goda resultat. Jordbrukaren Ralf Wilson såg skillnad i växtligheten med blotta ögat.

Nyhetsbild

Stadens odlingsmarker kalkas

I Närpes arrenderar staden ut en del mark för jordbruk. Nu ska de här markerna kalkas.

Nyhetsbild

Grönsakspackeriet i stödtoppen även i fjol – på fjärde plats i Finland

På tisdagen offentliggjordes fjolårets lantbruksstöd. Packeriet Närpes grönsaker ligger också denna gång i den nationella stödtoppen.

Nyhetsbild

Ny plan för reglering av Närpes å – skeptisk markägare ser hellre muddring

I Närpes ås övre ände ska vattennivån minska och nere i mynningen ska den höjas, enligt två nya projekt. Muddring vore bättre säger markägaren Robert Kuuttinen.

Nyhetsbild

Mer stabilt läge inför årets säsong – "Myndigheterna har fattat galoppen"

Förra veckan godkände regeringen nya spelregler gällande säsongsarbetare under coronakrisen. Myndigheterna har fattat galoppen, säger bärodlaren Anders Lång, som anser att riktlinjerna är "helt hanterbara".

Nyhetsbild

Regeringen godkände nya spelregler för säsongsarbetare – "Vi är jättenöjda"

Producentorganisationerna välkomnar de nya riktlinjerna för säsongsarbete. Vi är jättenöjda över att det ordnade sig till sist, säger trädgårdsombudsman Johanna Smith på SLC.

Nyhetsbild

Bennet bytte stockbilshytten mot röj- och motorsågen: "Jag trivs i skogen"

TEMA: Sydösterbottniskt näringsliv. Efter sex år i stockbilshytten valde Bennet Pellfolk att starta eget företag – nu firar BP Skog ett år. Torvanvändningen ska fasas ut, och här ser skogsarbetaren en möjlighet.

Nyhetsbild

Rovdjursinventeringen: 4 vargar och 23 lodjur i Närpestrakten

I Närpes ringades fyra vargar in i samband med rovdjursinventeringen i januari. Men vi delar förstås vargar med de östra grannarna, säger John Berg i Närpesnejdens jaktvårdsförening.

Nyhetsbild

Potatisen återtar sin plats på matbordet – "Hoppas det inte bara är tillfälligt"

Fjolåret innebar ett uppsving för potatisen, då folk började laga mer mat hemma, säger potatisodlaren Kaj Hemberg i Dagsmark – som nu hoppas att trenden med ökad potatiskonsumtion håller i sig.

Nyhetsbild

Tre sydösterbottningar i rösttoppen i skogsägarvalet

Johan Holmback från Malax fick 203 röster och blev röstmagnet i valet till nytt fullmäktige för Skogsvårdsföreningen Österbotten. På följande platser i rösttoppen kommer tre sydösterbottningar.

Mera nötkött får produceras på gård i Träskböle

Juthmans lantbruk i Träskböle utvidgar verksamheten med cirka 140 djur. Miljösektionen har godkänt utvidgningen.

Nyhetsbild

WWF vill få församlingar och kommuner att skydda skog – intresset verkar vara svalt i regionen

Världsnaturfonden WWF har utmanat kommuner och församlingar i vårt land att skydda skog. I Närpes församling vill ekonomichef Kjell Storgeust slå vakt om virkesintäkterna, som betecknas som betydande. I södra Kristinestad kan gammelskogar bli ett naturobjekt.

Nyhetsbild

Nytt försök görs att beskoga åkrar – "Det kan vara svårt att få gamla åkrar till skog"

Tidigare kunde markägare få stöd för att beskoga åkrar. Nu vill regeringen efter en paus göra ett nytt försök med beskogning av åkrar och torvmarker, men från skogshåll är man tveksam till hur väl planteringen lyckas.

Nyhetsbild

I hönshuset är det tidiga rutiner – "Klockan sju ska alla ägg vara värpta, då börjar vi plocka"

Hönorna på Antas ägg börjar sin arbetsdag klockan tre på morgonen. Deras uppgift är att värpa ett ägg.

Nyhetsbild

Hans har skördat sina första sockerbetor – och det är en märkbar ökning av odlingarna

Hans Vikstrand är debutant inom sockerbetsodling. Nu har skörden inletts och så här långt är han nöjd med resultatet. De sockerstinna betorna har fått ett uppsving i regionen i år.

Nyhetsbild

EPV:s vd: Vingbrotten orsakades sannolikt av blixtnedslag

Samtliga vindkraftverk i Ömossa undersöks och vistelse i området begränsas. Ägaren EPV och turbintillverkaren Vestas utgår från att åskan var orsak till att rotorblad knäcktes.

Nyhetsbild

Strängare krav på hantering av växthusavfall – kompostering ger fin jord till bönderna

Växthusen i Närpes producerar ungefär 60 000 ton avfall per år. I takt med att myndigheterna skärper kraven för avfallshanteringen ökar behovet av kompostering.

Nyhetsbild

Stormen Aila gick hårt åt skogen – "Det brukar alltid bli mer än vad man tror"

Stormen Aila ställde till med omfattande skador i skogarna. Skogsområden närmast stränderna är värst drabbade, enligt Kjell Huldén på Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Nyhetsbild

Solrosor för självplock är populärt – "Här är någon och plockar varje dag"

Den här tiden på året då mycket annat blommat ut är solrosfälten, som finns runt om i Sydösterbotten, ett piggt inslag i landskapsbilden. Förbipasserande stannar och plockat solrosor på Sabina och Johan Wickmans åker i Övermark.

Nyhetsbild

Avverkningar på Sälgrund ligger på is – "Vi har också annan ovårdad skog i Kaskö"

Det var tänkt att det skulle avverkas skog på en del av Sälgrund i Kaskö i sommar, men det blev inget av stadens planer. Ett invånarinitiativ mot avverkningarna har åtminstone för tillfället satt stopp för arbetet.

Nyhetsbild

Melody när Kristinestadsodlaren får välja – omväxlande väderlek präglar säsongen

Riktningen fortsätter att gå mot tåligare sorter som lämpar sig för processindustrin i tider när användningen av mullpotatis minskar – men nu kommer mikrougnspotatisen.

Nyhetsbild

Nu rullar tröskan fram på veteåkern: "Det ser lovande ut"

Tröskan går varm på Vettmossen i Yttermark. Mattias Böling, som är nybliven bonde på hemmanet, och hans far Johan Böling turas om att sitta bakom ratten. Snart är den första veteåkern tröskad.

Nyhetsbild

Nya spannmålstorken ska stå klar till tröskningen – har kapacitet för tusen kubikmeter

Alldeles bredvid riksåttan i den södra delen av Pörtom reser sig en stor, röd spannmålssilo. Den är ännu en byggarbetsplats, men om några veckor ska allt vara klart för att ta emot de första lassen med spannmål.

Nyhetsbild

Spannmålsbonden Torolf satsade på foderärt: "Det är jag glad för i dag"

Sädessorterande maskiner och överskott av spannmål sänker priserna. Dålig lönsamhet lockade den tidigare spannmålsbonden Torolf Sjögård in på proteingrödan foderärt.

Nyhetsbild

Planeraren om Härkmeribäcken: "De skulle ha nytta av rensningen"

Ju längre tiden går desto sämre blir chanserna för att beviljas statligt stöd, säger projektplaneraren Tomas Pått. Enligt honom vore det lönsamt att sätta igång med projektet kring Härkmeribäcken så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

I Härkmeri finns ungerska ullsvin – grisarna tål väder och vind tack vare sin tjocka päls

I en hage intill Härkmerivägen springer ett 30-tal frigående grisar omkring. Och det är inte vilka vanliga grisar som helst – den lockiga pälsen gör det lätt att på avstånd förväxla dem med får.