Lokalt

Jord- & skogsbruk

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nu har Johnny tröskat första åkern: "Bättre att börja nu än i september"

Skördetiden är här. På tisdagen drog Johnny Granqvist igång tröskan i norra Övermark.

Nyhetsbild

Köld och torka förstör för potatisodlare – "En femtedel av skörden är förlorad"

Torkan och kölden de senaste nätterna orsakar huvudbry hos många jordbrukare. Potatisodlaren Jan Porander misstänker att en femtedel av skörden går förlorad.

Nyhetsbild

Spannmålen lider av torka i år igen – "Det är bara att vänta på ett nytt år"

Spannmålsodlingarna lider av torka. Priserna väntas ligga på en betydligt lägre nivå än i fjol, då hela Finland led av torka. I år är den mera lokal och åtminstone bönderna i Närpes är drabbade.

Nyhetsbild

Spannmålsskörden väntas bli medelmåttig – men rågskörden kan bli den bästa på 30 år

Spannmålsskörden blir medelmåttig, förutspår naturresursinstitutet Luke. Institutet räknar med en total skörd på 3,6 miljarder kilogram.

Nyhetsbild

Jordgubbsodlarna kan glädjas åt en god skörd: "Vädret har varit optimalt"

Jordgubbar på 47 hektar och hallon på 5 hektar – det är arealen på Anders och Niklas Långs bärodling i Pörtom. Årets sommarväder har varit gynnsam för odlingen. Skörden är god och av hög kvalitet.

Nyhetsbild

Delgeneralplan för packeritomt i Dagsmark ändras

Packeriet Lappfjärds potatis planerar för framtiden och skapar ett enhetligt industriområde i Dagsmark. En planändring gör det möjligt bygga ut verksamheten.

Nyhetsbild

"Nästan bara fantasin som sätter stopp för potatisrecept"

I drygt 2,5 år har Theresa Gull jobbat som ledare för Potatiskompetenscentret i Kristinestad, ett projekt där man strävat till att höja kompetensen, bilda nya nätverk och samtidigt att stärka de redan befintliga nätverken för odlarna. I oktober ser projektet sitt slut.

Nyhetsbild

Inhemsk potatis profileras som ett klimatsmart alternativ

Den är en del av den finländska matkulturen och kan tillredas med stor variation. Trots sin mångsidighet och förankringen i den finländska kulturen har konsumtionen minskat. Men nu verkar potatisen vara på uppsving – delvis tack vare klimatdebatten.

Nyhetsbild

Handeln tvingar fram övergång till frigående höns - Burhönsens andel i dag 60 procent

Redan tidigare har flera affärskedjor meddelat att kommer att  sluta sälja ägg från höns som hålls i burar. Att också S-gruppen nu sällar sig till samma skara ökar kraven på övergång från burhöns till frigående hönor. Allra senast om fem-sex år sätter de stora kedjorna stopp för ägg från inredda burar.

Nyhetsbild

Nu tas nypotatisen upp - rekordtidigt!

I Härkmeri satte man vid tolvtiden på onsdagen igång med att ta upp nypotatis. En rekordtidig skörd av nypotatis väntas dyka upp i butikerna.

Nyhetsbild

Klimatdebatten pressar bönderna

LPA:s projekt Ta hand om bonden har visat sig ha god effekt på lantbruksföretagare. En sak som tynger ner och påverkar böndernas ork är att lantbruksföretagarna verkar utpekas som klimatbovar i klimatdebatten, säger Susann Rabb som jobbar med projektet.

Nyhetsbild

13 000 tuppar får tak över huvudet i ny kalkonhall

Efter 18 år är det dags att bygga ut Bengts kalkonuppfödning på Pörtmossen i Övermark igen. En kalkonhall med plats för 13 000 tuppar reser sig som bäst på en åker nedanför hemgården.

Nyhetsbild

Stor byggboom inom växthusnäringen – Beviljade bygglov på 16 hektar sedan 2016

Närpes Växthusföretagarna i Närpes fortsätter att satsa. Sedan 2016 har staden beviljat bygglov för växthus på hela 16 hektar och snart kommer bygglov för ytterligare 6 hektar att kunna beviljas.

Nyhetsbild

Smakjury ska hjälpa växthusnäringen odla godare tomater

NÄRPES Växthusodlarna ska bli bättre på att ge kunderna sådana grönsaker som de vill ha. Till sin hjälp får de bland annat en smakjury.

Nyhetsbild

Holländarna bygger glas över många hektar i Närpes

När växthusodlarna i Närpes satsar är det i regel holländare som bygger. Konkurrensen är hård. Och odlarna i Närpes är hårda förhandlare.

Nyhetsbild

Närpes fick mest investeringsstöd till lantbruk i fjol – Nykarleby tvåa

De klart högsta investeringsstöden och räntestödslånen inom lantbruket i Österbotten gick i fjol till Närpes. Förklaringen är växthusen. Nykarleby kom på andra plats.

Nyhetsbild

Sällsynt lite potatis i lagren – odlarna får ändå inte bättre betalt

I mitten av januari fanns det totalt 97 miljoner kilogram potatis i lager. Det är ovanligt lite. Odlarna får 19,18 euro för 100 kilogram matpotatis.

Tomas Långgård fortsätter i ledningen för ÖSP

Tomas Långgård leder ÖSP också nästa år. Han återvaldes till ordförande på höstmötet på tisdagen. I styrelsen finns också en Närpesbo och en Tjöckbo.

Nyhetsbild

Ministeriet ingrep om fondpengar i Pörtom – nu får ÖSP hela potten

Man ville dela ut pengarna till åtta föreningar i Pörtom. Men då ingrep ministeriet. Det gick inte för sig. Nu ser det ut att bli endast ÖSP:s lokalavdelning som får medel ur Pörtom lånemagasins stipendiefond, som avslutats.

Nyhetsbild

Kan bli underskott på spannmål i år

Torkan satte sina spår i spannmålsskörden, som blev betydligt mindre än normalt. Det mesta av inhemsk spannmål används till djurfoder.

Nyhetsbild

Spannmålspriserna stiger, men oklart om det kompenserar skördebortfallet

Tröskningen av spannmål blev färdig nästan en månad tidigare än vanligt i år. Spannmålsskörden håller bra kvalitet men hektolitervikten är låg. Priserna har stigit men det återstår att se om höjningarna motsvarar skördebortfallet.

Nyhetsbild

Nu går en pråm lastad med virke från Harvungön

På måndagsmorgonen anlände pråmen som ska köra virke från gallringarna på Harvungön. Det kan bli tolv lass.

Nyhetsbild

Suget efter havre höjer inte priset

Havredryck, havregurt, pulled havre – numera fås den finländska supermaten i alla de former. Men havretrenden syns inte mycket i producentens plånbok.

Nyhetsbild

UPM kan förlikas med kartelldrabbade kommuner

Metsäliitto och Stora Enso säger nej till förlikning med de kommuner som stämmer dem för virkeskartellen. UPM vill däremot få ett slut på rättsprocesserna.

Nyhetsbild

Lista: De fick mest lantbruksstöd i Österbotten

Bara Naturresursinstitutet och Finlands skogscentral fick i fjol mer lantbruksstöd än Närpes Grönsaker, som kammade hem en bra bit över 1,8 miljoner euro.

Nordautomation levererar till Värmland

KRISTINESTAD Mekaniska träförädlingsföretaget Nordautomation har fått en ny order. Den ska gå till Åmotfors, Sverige, nära den norska gränsen.

Nyhetsbild

Potatisodlarna fick mer betalt

KRISTINESTAD Trots den regniga sommaren gav potatisåkrarna i Kristine­stad en normal skörd i fjol, och priserna var högre jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Ny station ger rum åt 360 kalvar

En jämn ström av besökare också längre ifrån hittade på fredagen till Mats Storgårds gård i Övermark där en ny kalvstation förevisades.

Nyhetsbild

Helikopter gödslade skog i Närpes och Sideby

Gödsling av skog från luften börjar bli populärt igen. I lördags gödslades omkring 60 hektar i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Första nypotatisen i jorden

HÄRKMERI – Det är nog en risktagning, men vi ville testa, trots det kalla vädret, säger potatisodlaren Kaj Berglund i Härkmeri.