Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kaskö stänger av värmen i gamla skolhuset - rivning nästa

Rivning väntar den gamla skolfastigheten i Kaskö. Därför stängs nu värmen av.

Nyhetsbild

Ny bro till Högholmen bär 76 ton – i vår kan kanalen muddras

Nästa vecka är den nya bron till Högholmen med en maximal bärighet på 76 ton klar att färdas över. Tanken är att kanalen ska muddras i vår för att ytterligare öka genomströmningen.

Nyhetsbild

Hollywoodstjärnor för en dag

ABI-19. Det var stjärnspäckat på Mosebacken i Finby på torsdagen. Den ena Hollywoodstjärnan efter den andra gjorde entré.

Nyhetsbild

Mingel på torget med abin i Kristinestad

ABI-19. Abi-ropen skallade över torget i Kristinestad när abiturienterna från stadens båda gymnasier mellanlandade där för lite mingel. Tolv års skolgång är över och penkis är ett välkommet avbrott i studierna.

Nyhetsbild

Weekend Snacks utvidgar - Kaskö beredd sälja industritomten

Tekniska nämnden i Kaskö var beredd sälja en industritomt för 10.000 euro. Men stadsstyrelsens ordförande beslöt föra ärendet till fullmäktige, eftersom prisskillnaden är för stor i förhållande till nivån i det nyligen fastställda markpolitiska programmet.

Nyhetsbild

Närpeselever fick visionera om stadens framtid

Elever i stadens skolor har fått vara med och fundera på Närpes framtid. Det gjorde de i form av teckningar, som nu finns med i den nya kommunstrategin.

Nyhetsbild

Himlasockor en sista värmande gest då någon dött

Värmande vita himlasockor är en fin sista hälsning då någon dött. Det säger Cia Rönnqvist och Anne Mattila, som jobbar Åldersro i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Österbottniska unga svarar: Så stoppar man mobbningen

Hårdare tag och skärpta straff för mobbare är några av de förslag ungdomar mellan 12 och 20 år i Österbotten ger för att motarbeta mobbning. De flesta vill ha en större medvetenhet om problemet.

Nyhetsbild

De vuxna berättar: "Lärarna försökte säga till, men ingen tog egentligen tag i det"

Här är mobbningsberättelser skrivna av vuxna, från 26 år och långt upp i pensionsåldern. Det är hjärtskärande tydligt: Skadan kan sitta kvar en lång, lång tid framåt. Mobbning kan förstöra liv.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Skådespelaren Jenny Malmberg vill prata öppet om mobbning

Det är viktigt att älta mobbningen. Det säger Jenny Malmberg, som uppmanar alla att tala ut och bearbeta sina erfarenheter.

Nyhetsbild

16–20-åringarna berättar: "Folk kallade mig liten och dum"

De som går i andra stadiet, det vill säga bland annat gymnasier och yrkesutbildningar, vet hur mobbningen kan bryta ner självförtroendet och självkänslan.

Nyhetsbild

De yngsta berättar: "Jag blev slagen och sparkad i korridoren"

De yngsta som berättat om mobbning går i sjunde-, åttonde- och niondeklasser i svenskspråkiga skolor i Österbotten.

Nyhetsbild

21–25-åringarna berättar: "De behandlade mig som luft"

De unga vuxna (21–25-åringarna) har lämnat grundskolan bakom sig för flera år sedan. Men de plågsamma minnena finns kvar.

Nyhetsbild

Webb-tv i kväll: Stort seminarium om mobbning

MOBBNING Många är på plats, men VBL sänder även direkt på webben när mobbningen diskuteras på ett stort seminarium i Vasa i kväll.

Nyhetsbild

Mobbade och mobbare vill ha hårdare straff och vettigare vuxna

Hårdare straff, de passiva ska säga ifrån, lärare och andra vuxna måste bry sig mer. Så kan mobbning motarbetas, tycker mobbade och mobbare.

Nyhetsbild

Unga företagare säljer armband till minne av mobbad vän

Då det blev dags för Kristinestadsungdomarna Jesper Hemgård, Fanny Roos, Julina Lassfolk och Aryna Ralinskaya att bilda UF-företag var målet klart: Lyfta upp mobbning och psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Mobbningsseminariet om ansvarsfrågan: "Skolan är inte en ö"

Seminariet Ingen mobbning är för tillfället i full gång. Ansvarsfrågan lyftes genast upp på bordet: Vem är det som är ytterst ansvarig för mobbningen?

Nyhetsbild

Nya exportmarknader för potatisen – samtidigt ökar importen

Potatisen tar nya vägar genom export till Sverige, Estland och Danmark. Ändå så osäker att vi koncentrerar oss på den inhemska marknaden, säger Micael Gröndahl på packeriet Lappfjärds potatis i Dagsmark.

Nyhetsbild

HFD satte punkt för kaffekiosktvist i Kstad

Efter en drygt tre år lång process sätter Högsta förvaltningsdomstolen punkt – det var rätt av staden att låta företaget Aimoharppaus arrendera mark för kaffekiosk vid stranden i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nytt kors ska sättas upp på klockstapeln i Sideby

Klockstapeln invid Sideby kyrka ska få ett nytt kors. Det gamla korset är i så dåligt skick att det inte kan restaureras och sättas upp igen.

Nyhetsbild

Närpes får ett lekland

Snart är det dags för lek och stoj i Närpes första stationära inomhuslekland. Rutschbanor, klätterställningar, krypgångar och trampoliner ska borga för att barnen har sysselsättning.

Kaskö köper företagshälsovård av Sydmedi

Uppdaterad. Det blir Sydmedi i Närpes som erbjuder de kommunalt anställda i Kaskö företagshälsovård. Två bolag hade inlämnat anbud.

Nyhetsbild

Moira von Wright om nya jobbet som ÅA-rektor: Roligt, utmanande och hedrande

VASA Moira von Wright blir ny rektor för Åbo Akademi. Akademisk frihet blir ett ledord, mer samarbete ett annat.

Nyhetsbild

Närpes köper brödfabrikens fastighet

Uppdaterad. Närpes brödfabriks fastigheter i Finby står inför ett ägarbyte. Staden vill köpa tomten med byggnader, som av allt att döma kommer att rivas med tiden.

Nyhetsbild

Fusion Vasa-Korsholm skulle påverka sju kommuners miljösamarbete

Uppdaterad. Också samarbetet kring miljö-och hälsoinspektion och veterinärer berörs vid en eventuell sammanslagning mellan Korsholm och Vasa. Nu ska avtalet justeras.

Nyhetsbild

Trio flaggar för Norden och jubilerande samarbete

Väcka intresse och känsla för och ge kunskap om Norden. Så kan man kort beskriva vad Pohjola-Norden i Kristinestad jobbar med. Föreningen firar 70-årsjubileum i år.

Nyhetsbild

Kaskö ökar invånarnas digitala kompetens

När den gamla trotjänaren slutligen ger upp och du måste skaffa en ny telefon, ställs du inför faktum att den nya har långt fler funktioner än du förstår dig på. Att börja experimentera på egen hand kan kännas svårt.

Nyhetsbild

Nu är det klart: Korsnäs bygger upp ett nytt Lärknäs

KORSNÄS Storsatsningen på serviceboendet Lärknäs i Korsnäs blir av. Beslutet fattades av fullmäktige på måndagskvällen.

Vägdirektören: Några 20 centimeter djupa spår vill vi inte se

Årets vinter har varit lättare och klagomålen till NTM-centralen betydligt färre. Men 20 centimeters djupa spår ingår inte i avtalet med entreprenören, säger vägdirektör Anders Östergård.

Nyhetsbild

Bedrövligt, tycker ortsbor och trafikanter om Skaftungvägens skick

Tre stycken 15–20 centimeter djupa spår – och en mötande bil. Välkommen till verkligheten för de som använder landsväg 6600, mellan Härkmeri och Sideby.

Nyhetsbild

Lärknäs har kommit till vägs ände – anställda fick symptom

Det är inte så länge sedan Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs renoverades. Ändå har det varit problem med dålig inomhusluft. Trots många olika åtgärder kvarstår problemen och nu har kommunen kommit till en punkt där man anser att det är bäst att riva så gott som hela rasket.

Nyhetsbild

Förlängd tid för Esperi Care att lämna in Ulrika-utredning

Esperi Care har ansökt och beviljats tilläggstid för sin utredning om verksamheten vid Ulrika-hemmet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Personbil fick sladd – hamnade på järnvägsspåret

Närpes Inga personskador uppstod efter att en bil fått sladd vid järnvägsbron i Finby.

Nyhetsbild

Ryktet om Yngve Backmans skicklighet spred sig ända till Turkiet

Det sämsta jag har prövat på i livet är att bli gammal, säger Yngve Backman i Tjärlax. Men det är inte ett klagomål, utan ett konstaterande. Han fick lite krämpor på köpet. Att han numera sitter i rullstol hindrar honom ändå inte från att fortsätta att ge massage.

Nyhetsbild

Han som hjälpt många behöver nu själv hjälp: "Hemvården förtjänar beröm"

Efter larmrapporterna om vanvård inom äldreomsorgen i privata vårdhem vill Yngve Backman i Tjärlax lyfta upp hemvården i Närpes från den skugga som han tycker oförtjänt har fallit över hela äldreomsorgen.

Nyhetsbild

Sällsynt lite potatis i lagren – odlarna får ändå inte bättre betalt

I mitten av januari fanns det totalt 97 miljoner kilogram potatis i lager. Det är ovanligt lite. Odlarna får 19,18 euro för 100 kilogram matpotatis.

Nyhetsbild

Nu är allt klart – Audas-Willman blir Närpeskaplan den 1 mars

Domkapitlet har utfärdat tjänsteförordnande för Ann-Mari Audas-Willman till kaplanstjänsten i Närpes församling från den 1 mars.

Nyhetsbild

De skottar på hög höjd – hallar kan vara speciellt utsatta för snöns tyngd

Närpes När snötäcket lägger sig tungt över taken rycker stadens anställda ut med snöredskapen i hand. Det gäller att vara försiktig.

Nyhetsbild

Bråda tider för snöröjaren – jobbat nästan en vecka i sträck

Traktorgrävaren har varit Christian Freds hem i nästan en hel veckas tid. Inte honom emot – han gillar det han gör.

Närpes köper färska livsmedel lokalt

På ett år köper Närpes stad in potatis och rotfrukter, färsk fisk och bageriprodukter för totalt cirka 100 000 euro. Produkterna köps lokalt.

Nyhetsbild

Sibeliusgatans snöhjälte – Stig röjer även grannarnas infart när de är bortresta

Med hjälp av "grötmotorn" skottar Stig Forsström egen gårdsplan vid Sibeliusgatan i Kristinestad – och även grannarnas infart om de inte är hemma.

Nyhetsbild

En härva av skarvsladdar kan ha orsakat branden

Branden i Närpes centrum misstänks bero på överbelastning i elnätet. På fredagen avslutades den tekniska utredningen kring brandorsaken.

Nyhetsbild

Vägbelysningen tänds tidigare och släcks senare i Närpes

Det blir nu nya tider för gatu- och vägbelysningen i Närpes. Nu ska staden lysa upp en och en halv timme längre per dygn.

Nyhetsbild

Kottar indränkta i stearin ledde Engelholm till Helsingfors

I 13 år på raken har Kristinestads högstadieskola kvalificerat sig för den nationella UF-finalen. I vår är det Antony Engelholm som representerar skolan, med cembratallkottar indränkta i stearin från Lappfjärds kyrka.

Nyhetsbild

Även grannlokalen skadad av rök och vatten – "Som att kliva in i en rökbastu"

Stark röklukt, sot på skrivbordet och vatten på golvet. Så såg det ut i Allans Nyholms kontorslokal på fredag eftermiddag efter branden i den bredvidliggande affärslokalen.