Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nanna Rosengård jobbar för öppen församling där alla har en plats

Vi vill se en öppen församling, där alla har plats. Kvinnliga präster är välkomna där, säger Nanna Rosengård, röstmagnet och ny förtroendevald i Kristinestad.

Nyhetsbild

Bara tre riksdagskandidater hittills från Sydösterbotten - Fler behövs

Hittills har Sydösterbotten tre kandidater till vårens riksdagsval: Anders Norrback, Kari Häggblom och Paavo Sallinen. Fler behövs. Samlingspartiets ex-riksdagsledamot Petri Pihajaniemi tackar nej.

Nyhetsbild

Två av tre är nya i kyrkofullmäktige - Störst förnyelse i Närpes

Sydösterbotten Det blir många nya ansikten  i kyrkofullmäktige och församlingsråd i Sydösterbotten. De nya ledamöternas andel varierar från 64 till 70 procent.

Nyhetsbild

Kent Rosenback årets företagare i Kristinestad

Kent Rosenback och hans företag Krs Auto-center valdes till årets företagare i Kristinestad.

Nyhetsbild

Brakseger för nya listan i Närpes - 15 av 23 platser

Uppdaterad. På måndag morgon kom då uppgifterna om de invalda i kyrkofullmäktige i Närpes. Det blev en stor seger för "utmanarlistan" En kyrka för alla, som med röstdrottningen Ulla-Maj Wideroos i spetsen fick hela 15 av 23 platser i nya kyrkofullmäktige. Här är namnen.

Nyhetsbild

Församlingsvalet: Rosengård röstmagnet i Kstad, Skur i Kaskö - men Närpes valde att tiga

Församlingsvalet. Här är namnen på de invalda i församlingsrådet i Kristinestad och i kyrkofullmäktige i Kaskö. Uppgifterna från församlingsvalet i Närpes fanns  inte tillgängliga på söndagskvällen. Till skillnad från de flesta andra församlingar valde Närpes att inte berätta om valresultatet för sina medlemmar.

Nyhetsbild

Pörtomborna positivt inställda till ny butik – "Finns underlag och intresse"

PÖRTOM Pörtom uf och Pörtom byaråd har gått igenom de svar de fått in på enkäten om en ny butik i byn. – Nu börjar det svåra jobbet, säger Malin Haka, ordförande för Pörtom uf.

Nyhetsbild

Tomten var en storfavorit på julöppningen i Näsby

VIDEO. Kön ringlade sig lång till självaste tomten som besökte julöppningen i Närpes centrum på lördagen. Noelle Malm passade på att framföra sina julklappsönskemål.

Nyhetsbild

Nu har Årets Närpesbo blivit utsedd: "Det känns hedrande"

Årets Närpesbo har jobbat med och för barn hela livet. Hon vill dela utmärkelsen med alla föräldrar och de som på olika sätt jobbar med barn.

Nyhetsbild

Var fjärde barn får gratis dagvård i Kristinestad

Sänkningen av dagvårdsavgifterna betydde närmare 70.000 euro mindre i inkomster för Kristinestad. Nu finns 276 barn i dagvård. För 68 barn betalas ingen avgift. Det är cirka 25 procent, eller betydligt lägre andel än grannstaden Närpes.

Nyhetsbild

"Pyromanen": Nästa jag minns är att jag satt i en buske och gömde mig

Tre bränder har hon erkänt. Nu påstår försvaret att den fjärde branden anlades av en copycat som hade tagit efter henne.

Nyhetsbild

Regionala skillnader i bristen på arbetskraft i metallbranschen

Lasse Parhiala på industrifacket säger att det finns vissa geografiska områden där bristen på arbetskraft inom metallbranschen är större. Närpes är ett sådant, medan läget i Vasa är gott.

Nyhetsbild

Lättare anställa icke EU-medborgare - men det tar för lång tid

Från och med den 1 november har även metallbranschen samma möjligheter som till exempel växthusföretagare att anställa icke-EU-medborgare utan separat utredning av tillgång på arbetskraft.

Nyhetsbild

Ny tjänst som upphandlingschef inrättas i Närpes

Antalet upphandlingar blir fler och fler inom Närpes stad. Därför finns planer på att inrätta en helt ny tjänst som upphandlingschef.

Jarmo Latikka intervjuas för direktörsjobb i Vindala

Kaskös tekniska direktör Jarmo Latikka intervjuas för kommundirektörsjobbet i Vindala.

Nyhetsbild

Hälften av vindkraftverken i Ömossa står stilla

Ömossa vindkraftspark i södra Kristinestad har drabbats av tekniska problem och nästan hälften av de 34 turbinerna står stilla.

Nyhetsbild

Här finns framtidens konsumenter och fiskare

Det luktade fisk i Närpes högstadieskola på torsdagen. Och mycket riktigt, i flera av klassrummen höll man på och undersökte fisk, fileade och tillredde den.

Nyhetsbild

Olovligt byggd värmecentral som smutsade ner idrottsplanen fick bygglov

Klagomål kom om att sot och asknedfall från en värmecentral smutsade ner sportplanen i Töjby. Då uppdagades att värmecentralen byggts utan lov. Nu har byggsektionen beviljat bygglov - med krav på att luftföroreningarna åtgärdas.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på minst tre års fängelse för "pyromanen"

Mönstret var identiskt varje gång: När den lokala puben stängde på småtimmarna tände hon eld på hus i centrum på vägen hem.

Nyhetsbild

"Söndagspyromanen" inför rätta i dag

Rättegången mot den 61-åriga kvinnan som är åtalad för bränderna i Kristinestad äger rum i dag. Hon åtalas för sabotage.

Nyhetsbild

Vitlök – en ganska lättodlad goding

Vitlök kan odlas både inomhus och utomhus. Vill man uttryckligen komma åt själva löken kan man plantera vitlök i trädgårdslandet på hösten. Vill man njuta av de gröna, späda skotten som kommer upp ovan jord kan man plantera vitlöksklyftor i krukor på fönsterbrädan över vintern.

Nyhetsbild

Fönsterbrädan kan bli vinterns odlingstäppa

Varför vänta till sommaren när det går att odla lite smått och gott på fönsterbrädan också på vintern. Det kan vara riktigt spännande att driva upp en präktig amaryllis till jul. Eller peta ner en vitlöksklyfta i en kruka och se vad som händer.

Nyhetsbild

Personbil krockade med hjort

KRISTINESTAD En personbil krockade med en hjort som sprang upp på riksåttan i Ömossa vid 20.30-tiden på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Nu ska tomtarna plockas fram – dags för julöppningar i Närpes

Det börjar dra ihop sig till julöppning i Närpes centrum, som i år ordnas lite tidigare än vanligt. I dagarna firas också julen in på Högbacken i Finby.

Nyhetsbild

Höftsvängarna ska nötas in till manskörens jubileumskonsert

KRISTINESTAD De vickar på höfterna till höger och till vänster, samtidigt som de levererar en hurtig sång i fyra stämmor. Det ser avancerat och roligt ut på samma gång. Kristinestads manskör är koncentrerad på sin uppgift.

Nyhetsbild

Stort intresse för HSS Medias och Yle Österbottens enkät Min mat – över 3 000 österbottningar svarade

HSS Medias och Yle Österbottens enkät om matvanor har engagerat österbottningarna. 3 100 personer har svarat på våra frågor om mat och ätande. 60 procent uppger att de har förändrat sina matvanor.

Nyhetsbild

Marknaden suktar efter kartong – då satsar Metsä Board friskt i Kaskö

Sex miljoner euro har massafabriken satsat i en ny balningslinje. Produktionen kan öka med tio procent säger fabrikschefen.

Nyhetsbild

Fisken får hjälp vid dammen i Hinjärv

Tidigare i år har det varit torrt i dammen vid Hinjärv träsk, men efter de senaste regnen brusar vattnet där igen. Vattnet strömmar också i den nya, moderna fisktrappan. Den ska underlätta fiskens vandring åt båda hållen. Dessutom planterar man ut fisk.

Nyhetsbild

Skolmusikkårens nya ledare: Jag har alltid drömt om att bli dirigent

NÄRPES Redan i lågstadiet drömde Benny Ojala om att bli dirigent. Nu slår det in, då han valdes till verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Yttergrund i byråkratisk limbo – bryggan på botten och Forststyrelsen väntar fortfarande på att få förvalta ön

Forststyrelsen väntar fortfarande på Yttergrund i Sideby – nu ligger bryggan på botten och Kristinestads segelförening som hyrt byggnaderna sedan 1992 är utan hyreskontrakt.

Nyhetsbild

Tillgångar frysta för företagarpar i Kristinestad – misstänks för allvarliga brott

Ett företagarpar från Kristinestad misstänks för fyra grova skattebrott. Brottsmisstankarna gäller såväl paret som deras två gemensamma företag.

Nyhetsbild

Hård konkurrens om plats på världsarvslista för Kristinestad

Konkurrensen är hård om en plats på Finlands lista med förslag till världsarv. Drygt 60 förslag kom in och högst fyra ryms med. Kristinestads gamla trähusstadskärna är igen med och tävlar om att komma med på Unescos lista.

Nyhetsbild

Inget samarbete med Raumo eller Borgå

Man planerade samarbete med Raumo och Borgå då Kristinestad i somras beslöt försöka komma med på världsarvslistan. Gamla Raumo kom med 1991, som ett av Finlands första världsarv. Officiella diskussioner har dock inte förts.

Nyhetsbild

Hämtade hem prestigefyllt pris från Wien och fick utbyta kontakter

Läraren Margita Engelholm och bildningsdirektör Maarit Söderlund hämtade plaketten för Årets entreprenöriella skola i Wien och odlade kontakter.

Nyhetsbild

Full rulle för Hoppets stjärna inför jul: "Mycket att göra och lite tid"

Hoppets stjärnas verksamhet går på högvarv inför juletider. Många hjälpsändningar är på gång och nu går man dessutom in för en lite större ommöblering i verksamhetsutrymmet i Finby.

Nyhetsbild

Korsnäs höjer inkomstskatten, beslöt ett enhälligt fullmäktige

Korsnäs höjer inkomstskattesatsen till 21,5 procent inför 2019 men bibehåller fastighetsskatten på nuvarande nivå. Det här beslöt kommunfullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild

Om det blir kommunfusion - Kaskö kan bli tredje kapellförsamling

En större, tvåspråkig församling med cirka 8.000 medlemmar och högre kyrkskatt i Närpes. Det kan bli verklighet om Kaskö och Närpes går ihop. En möjlighet är att Kaskö blir en kapellförsamling inom Närpes församling.

Nyhetsbild

Närpes skolmusikkår 60 år: Imponerade med egna kompositörers verk

UPPDATERAD MED VIDEO. Närpes skolmusikkår och drillflickorna firade rejält sina 60 respektive 50 år på söndagen. Två olika konserter gavs under dagen och kvällen och de närmare tusen besökarna fick sig serverade både gamla godingar och nykomponerad musik, och drillnummer med ny koreografi.

Nyhetsbild

Älgtjur fälldes i samband med rådjursjakt – såldes till högstbjudande

Närpes Ett misstänkt jaktbrott ledde till att en skjuten älgtjur beslagtogs av polisen. I lördags såldes den till högstbjudande på en auktion i Finby.

1

Noll intresse för Dagsmark sportplan

IF Länken vill bli av med den – men intresset för sportplanen i Dagsmark är noll.

Älgkrock i Pörtom – inga personskador uppstod

Närpes På lördag kväll krockade en personbil med en älg på riksåttan.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Trots Kristinestads nej – havsvinden utanför Sideby valsas igen

Redan 2015 sade Kristinestad nej till 80 vindkraftverk utanför Sidebykusten. Men landskapet velar och vet tydligen inte ut eller in. Det är stora bolag bakom som med alla medel ska ha med Sideby, menar Kaj Kärr (SFP) som representerar Kristinestad i landskapsfullmäktige.

Nyhetsbild

Tvättmaskin fattade eld – Gårdsfolket släckte branden

KRISTINESTAD En tvättmaskin började plötsligt brinna i ett småhus i Kristinestad på söndagseftermiddagen. Det dröjde däremot inte länge förrän elden var under kontroll.