Kultur

Krönika

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Ett nyare nyårslöfte – utan vare sig triathlon eller surfing

Nyårsberättelse. I år är jag trött på nyårslöftena också. Själva ordet har en klang av misslyckande över sig, något man lovar utan att tänka sig för, och sedan misslyckas med senast i februari, skriver Maria Grundvall.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Intressen: film, böcker, oroa sig

Kolumn. Jag brukar trösta mig med att en nervös läggning också är en värdefull egenskap, i alla fall evolutionärt. Om alla hade varit adrenalinstinna mammutjägare skulle mänskligheten ha dött ut för länge sedan, skriver Maria Grundvall i sin kolumn.

Maria Grundvall: Andras fobier och mina välgrundade farhågor

Kulturkolumnen.  Är du rädd för en naturlig barnsjukdom som mässlingen, kanske en vaccinmotståndare skulle fråga. Är du rädd för en naturlig förlossning? Är du rädd för att vargen?  Speciellt lätt är det att efterlysa mod om man själv inte är på väg ut i strid, skriver Maria Grundvall.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Platta paket i tomtens säck

Kulturkolumnen. ”Och vinnaren av Finlandiapriset i skönlitteratur är…” Vilken bok det än blir, kan man lita på att åtskilliga bibliotekarier just i den sekunden sitter med avtryckarfingret redo och förbereder sig på att beställa in ytterligare exemplar. Bokförsäljarna likaså.

Maria Grundvall: Klimatet behöver fler österbottningar

Kulturkolumnen. Klimatförändring! Se där, nu tappade jag trettio procent av läsarna inom loppet av en sekund. Kom igen, snygging, bli inte sur. Vi ska nog kunna ta oss igenom en kort text om klimatförändringen tillsammans, du och jag.

Mest läst senaste veckan

Kultur