Kultur

Krönika

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Ett nyare nyårslöfte – utan vare sig triathlon eller surfing

Nyårsberättelse. I år är jag trött på nyårslöftena också. Själva ordet har en klang av misslyckande över sig, något man lovar utan att tänka sig för, och sedan misslyckas med senast i februari, skriver Maria Grundvall.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Intressen: film, böcker, oroa sig

Kolumn. Jag brukar trösta mig med att en nervös läggning också är en värdefull egenskap, i alla fall evolutionärt. Om alla hade varit adrenalinstinna mammutjägare skulle mänskligheten ha dött ut för länge sedan, skriver Maria Grundvall i sin kolumn.

Maria Grundvall: Andras fobier och mina välgrundade farhågor

Kulturkolumnen.  Är du rädd för en naturlig barnsjukdom som mässlingen, kanske en vaccinmotståndare skulle fråga. Är du rädd för en naturlig förlossning? Är du rädd för att vargen?  Speciellt lätt är det att efterlysa mod om man själv inte är på väg ut i strid, skriver Maria Grundvall.

Nyhetsbild

Maria Grundvall: Platta paket i tomtens säck

Kulturkolumnen. ”Och vinnaren av Finlandiapriset i skönlitteratur är…” Vilken bok det än blir, kan man lita på att åtskilliga bibliotekarier just i den sekunden sitter med avtryckarfingret redo och förbereder sig på att beställa in ytterligare exemplar. Bokförsäljarna likaså.

Maria Grundvall: Klimatet behöver fler österbottningar

Kulturkolumnen. Klimatförändring! Se där, nu tappade jag trettio procent av läsarna inom loppet av en sekund. Kom igen, snygging, bli inte sur. Vi ska nog kunna ta oss igenom en kort text om klimatförändringen tillsammans, du och jag.

Maria Grundvall: Stretching för själen

Kulturkolumnen. Den som utsätter sig för nya kulturupplevelser tar små risker, men har mycket att vinna. En bok, en film, ett radioprogram, en pjäs – allt kan puffa livet i en ny riktning, som kanske är roligare än förr.

Maria Grundvall: Stjäl som en skata i konstens namn

Kulturkolumnen. Videoinstallationer, nä vet ni vad. Jag älskar film, men jag har väldigt svårt för konstutställningar med film. Ändlösa inzoomningar på konstnärens odiskade tallrikar eller ett landskap där det händer… ingenting. Sånt klarar man sig utan.

Nyhetsbild

Journalistens tvåfrontskrig

MYNTTI IDAG. Goda journalister tvingas alltid strida på två fronter. Dels mot makthavarna, dels mot kollegerna.