Ekonomi

Transport & logistik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Du får själv bestämma vem som hämtar dina sopor – även om Vasaborna snart kanske inte får det

I Sydösterbotten får fastighetsägaren själv beställa avfallstransport. I Vasaregionen får avfallsnämnden böter för samma beslut. Hur kan det vara så? Vi frågar Botnia Rosks vd Rasmus Hautala.

Nyhetsbild

Fler än väntat vill ta bussen från Vasa till Warszawa – Flixbus har planer på nya rutter

Efterfrågan på rutten mellan Vasa och Warszawa överträffade Flixbus förväntningar.

Nyhetsbild

Björnö hamn har ny ägare – en operatör som varit verksam i Kristinestad sedan 1950

Björnö hamn i Kristinestad är såld. Nuvarande hamnoperatör köpte kajerna, hamnkonstruktionerna och markområde av PVO-Lämpövoima.

Nyhetsbild

Ny busslinje från Vasa till Warszawa stannar i Närpes

27 juli inleds trafiken på en ny busslinje från Vasa till Warszawa i Polen meddelar det internationella transportbolaget Flixbus i ett pressmeddelande. Ett av stoppen i Finland blir i Närpes.

Nyhetsbild

Kristinestad fortsätter klubba av markaffärer – nu köper de 30 hektar på Björnön för att säkerställa hamnens utveckling

Ett drygt halvsekel efter att staden sålde den, köper Kristinestad tillbaka marken på Björnön av PVO-Lämpövoima. Den ska användas för att säkerställa utvecklingen av Björnö hamn, säger fullmäktigeordförande.

Nyhetsbild

Kasköbanan är i så dåligt skick att den inte längre klarar av trafik – nu vill Trafikledsverket stänga den

En ny konditionsgranskning av järnvägen mellan Kaskö och Seinäjoki visar att den är i mycket dåligt skick. Så dålig att en stängning nu anses vara det bästa alternativet.

Nyhetsbild

EU-förslag: Karleby hamn får högre geopolitisk status – Jakobstad och Kaskö kvar på essentiell lista

Karleby hamn seglar nu plötsligt upp på den europeiska listan över särskilt viktiga hamnar TEN-T. Jakobstad och Kaskö, som riskerat mista sina platser ser också ut att få vara kvar.

Nyhetsbild

Hamnarna i Jakobstad, Karleby och Kaskö med på eftertraktad lista igen

Karleby hamn seglar nu plötsligt upp på den europeiska listan över särskilt viktiga hamnar TEN-T. Jakobstad och Kaskö, som riskerat mista sina platser ser också ut att kunna få stå kvar.

Nyhetsbild

Wasaline har ett rekordår bakom sig – över 260 000 passagerare reste över Kvarken i fjol

Sedan pandemirestriktionerna hävdes i mars har Wasaline haft passagerarrekord varje månad. Omsättningen har ökat rejält för rederiet.

Nyhetsbild

Kaskö hamn gör sig redo för storinvestering – hoppas få behålla fyra viktiga bokstäver

KASKÖ Djupare farled och förbättrad järnväg har länge stått på Kaskö hamns önskelista. Nu finns goda chanser att de blir verklighet. En ny kartongfabrik i stan skulle nämligen betyda stora satsningar på hamn och räls. Möjligen blir det även lättare att behålla fyra viktiga bokstäver, TEN-T.

Nyhetsbild

Yrkesakademin i Närpes öppnar trafikskola också i Kristinestad – Topride slutade i september

Yrkesakademins trafikskola utvidgar och öppnar filial i Kristinestad.

Nyhetsbild

Dyrare bränsle syns också i priset på skolskjutsar – 30 procent dyrare i Närpes men orsakerna är flera

Rutterna varierar från år till år så priserna är inte direkt jämförbara men visst spelar bränslepriserna in i att skolskjutsarna är märkbart dyrare nästa läsår.

Nyhetsbild

Hamnen fick större lyftkran – nu kan vindkraftverk transporteras via Kaskö

En pråm kom lastad med en rejäl pjäs till Kaskö. Hamnen har nu en kran med fyrdubbel lyftkapacitet jämfört med tidigare vilket ger nya möjligheter.

Nyhetsbild

Stigande bränslepriser äter av transportföretagarnas vinstmarginaler – "De skulle kunna ta bort dieselskatten"

Debatten om bränslepriserna och hur de påverkar privatekonomin har gått het på senaste tiden. Hur är det då med transportföretagarna som förbrukar långt mycket mer bränsle än gemene man?

Nyhetsbild

Ingsva ersätts enligt fjolårets bränslepriser – "De kommunala upphandlarna måste ändra sitt tänk"

Ingsva sköter skoltrafiken i Närpes. Trots ökade bränslepriser tillåter inte avtalet med Närpes stad en prisjustering för att kompensera för de högre bränslepriserna under avtalsperioden. Upphandlingschefen hör gärna företagens åsikter.

Nyhetsbild

Kriget och EU-sanktioner får konsekvenser för Kaskö hamn – går miste om cirka 70 fartyg i år

EU-sanktionerna mot Ryssland stoppar trafiken av ryska fartyg till bland annat hamnen i Kaskö. Det handlar om cirka 30 flodbåtar som brukar trafikera hamnen sommartid. Dessutom berörs hamnen av Metsä-Boards omdirigering av baltiska fartyg till Sverige.

Nyhetsbild

Landskapen kräver pengar för att sätta Kasköbanan i skick

Österbottens och Södra Österbottens förbund kräver i ett gemensamt uttalande resurser för att Kasköbanan ska kunna trafikeras också i framtiden.

Nyhetsbild

Kasköbanans försvarare ska försöka övertyga ministrarna – "Trafikledsverkets rapport inte objektiv"

Nu lägger järnvägsföreningen i en högre växel för att rädda Kasköbanan från nedläggning. Ministrar och andra rikspolitiker kommer att uppvaktas i syfte att skaka loss åtminstone 40 miljoner euro för en förbättring. Trafikledsverkets rapport som dömer ut Kasköbanan får svidande kritik.

Nyhetsbild

Familjeföretaget Kuljetus Haavisto började köra virke med en traktor – nu har de 14 lastbilar och lika många chaufförer

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Två generationer Haavisto har så gott som vuxit upp i lastbilshytten. I dag är nästan alla familjemedlemmar involverade i familjeföretaget som började med en traktor.

Nyhetsbild

Nya rekord att vänta i Kaskö hamn – Tillväxten 19 procent under första halvåret

Kaskö hamn ser ut att gå mot ett nytt rekordår. Första halvåret visar tillväxt på 19 procent, jämfört med fjolåret som också var ett rekordår.

Nyhetsbild

Patrik och Sanna-Mari gav sig in i taxibranschen – "Får se hur det utvecklas i framtiden"

Patrik och Sanna-Mari Haapamäki är duon bakom nya taxiföretaget Taxi Keja Palvelut i Kristinestad. Att båda jobbar inom vården avspeglar sig i taxiverksamheten.

Nyhetsbild

Rivstart på det nya året för hamnen i Kaskö

Starkt, säger vd Patrik Hellman om Kaskö hamns resultat för det första kvartalet. Under årets första tre månader besöktes hamnen av 95 fartyg – 23 fler än motsvarande tid i fjol.

Nyhetsbild

Hamnbolaget i Kaskö vill arrendera drygt nio hektar till

Hyreskontraktet mellan staden och hamnbolaget i Kaskö utökas. Nu vill hamnen hyra mer vatten- och landområden för att kunna utöka verksamheten.

Nyhetsbild

Distansundervisning ännu ett hårt slag för bussbolag – "Skolskjutsarna är den stora volymen som håller oss vid liv"

Distansundervisning var ännu ett dåligt besked under ett extremt år för bussbolagen. "Vi hade bara skoltrafiken kvar", säger bussbolags-vd.

Nyhetsbild

Malt och tandkrämsråvaror – RL-Trans levererar över 200 bulkprodukter till hela Europa

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. RL-Trans är ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse. Numera rullar bulklogistikföretaget med bas i Lappfjärd fram i så gott som hela Europa.

Nyhetsbild

Jubilerande hamnoperatör seglar i medvind igen – farledsfördjupning högt på vd:ns önskelista

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Hamnoperatören Silva Shipping firar jämna 100 år – ett sekel när utvecklingen hos bolaget och hela hamnen varit enorm. Men Finland är vid en brytpunkt där de stora stärks och de mindre hamnarna hamnar i skymundan. Därför är infrastrukturprojekten i Kaskö betydelsefulla för framtiden.

Nyhetsbild

Två ville sköta stadens avfallstransporter – lokalt bolag valdes

Två bolag konkurrerade om att sköta avfallshanteringen för Närpes stads fastigheter. Ett lokalt bolag fick entreprenaden för de tre kommande åren.

Nyhetsbild

Kaskö hamn satsar på digitalisering – "Som flygledning för en större flygplats"

Det kommunalägda hamnbolaget i Kaskö har ingått ett avtal om digitalisering med ett norskt bolag. Att skapa miljösmarta, automatiska lösningar som minskar kostnaderna är framtiden för hela den logistiska kedjan, säger hamndirektören.

Nyhetsbild

Hoppas på djupare farled – "Ska kombineras med utbyggnad av hamnen"

Vad kostar det att fördjupa farleden från nuvarande 9 till 10,5 meter? Eller till 11 meter? Trafikledsverket har uppdaterat kostnadsberäkningarna för djupare farled till Kaskö – en investering som enligt hamnchefen är nödvändig.

Nyhetsbild

April bästa månaden på nio år för Kaskö hamn – "Coronakrisen har ännu inte haft någon större inverkan"

2019 blev ett toppår för Kaskö hamn när godsmängden igen översteg en miljon ton. 2020 har börjat bra men blir ett frågetecken beroende på hur coronakrisen utvecklas.

Nyhetsbild

Ny delseger för Kasköbanan – garanterat underhåll i över 2,5 års tid

Trafikledsverket kom på tisdagen med efterlängtat besked för Kasköbanans vänner: Underhållet av järnvägen fortsätter till slutet av 2022.

Nyhetsbild

PVO vill bli av med hamnen – diskussioner förs även med staden Kristinestad

12 meters farledsdjup till totalt 200 meter kaj söker ny ägare. PVO-Lämpövoima hoppas på lösning i år och för förhandlingar med flera aktörer, även staden Kristinestad.

Nyhetsbild

Här är Årets företag – "Skapar synlighet långt utanför landets gränser"

På lördagskvällen presenterades Årets företag i Närpes. Det är ett företag som rullar ut cirka 750 nya enheter på vägarna årligen – Närko. Familjeföretaget har en långsiktig strategi med kontrollerad tillväxt och starkt fokus på Norden som betraktas som hemmamarknad.

Nyhetsbild

Wasa Express försenad på grund av kortslutning i elcentral

UPPDATERAD 22:52

Wasaline meddelar att kvällens avgång med Wasa Express från Vasa är försenad på grund av ett tekniskt fel. Problemet var en kortslutning i en elcentral.

 

Nyhetsbild

Wasa Express väntar ut stormen – avgången skjuts upp med 6,5 timmar

Wasa Express stannar i hamnen i Holmsund tills stormen passerat. Avgången från Umeå skulle enligt tidtabellen ske klockan 18, men den har skjutits upp till klockan 00.30, svensk tid.

Nyhetsbild

Mat ger näring åt växande transportfirma i Lappfjärd – men det började med grus för 60 år sedan

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Grunden till dagens transportkluster i Kristinestad lades av Sampo Prosi med kamrater. I dag rattar halvbror med son firman vidare, i lagom takt.

Nyhetsbild

Nu är Wasa Express på väg till Umeå – i Vasa igen klockan 4 på torsdagsmorgonen

Wasa Express avgick från Vasa klockan 19 och väntas till Umeå klockan 22 lokal tid. En timme senare vänder fartyget tillbaka, för att ankomma till Vasa vid 4-tiden på torsdagsmorgonen. Tiderna korrigerade 20.04.

Nyhetsbild

Reparationen på Wasa Express drog ut på tiden – påverkar också returen från Umeå

Wasa Express avgång till Umeå försenades på onsdagen. Förseningen beräknades först bli omkring tre timmar, men så snabbt kunde problemet inte åtgärdas.

Nyhetsbild

Bra fart i Kaskö hamn – Trafiken ökar ytterligare

Över Kaskö hamn transporterades från januari till juni i år 559 000 ton gods  vilket är bättre än budgeterat, uppger hamnbolaget.

Nyhetsbild

Större men energisnålare kran snabbar på lastning i Kaskö

Större, starkare, snabbare, säkrare – och snålare. Hamnoperatören Revisol har investerat 1,5 miljoner euro i en ny lyftkran, som höjer effektiviteten i Kaskö hamn.

Nyhetsbild

Öström Pro Trans är ny delägare i Scandic Trans 

Uppdaterad. Det Kristinestadsbaserade familjeföretaget Öström Pro Trans har köpt transportföretaget Scandic Cargo i Mariehamn.

Nyhetsbild

3000 bilar registrerades i Österbotten i fjol – antalet dieselbilar minskar

Vasa, Karleby och Korsholm toppar listan över antalet nyregistrerade bilar under 2018. Se hur många av dem som gick på el eller gas:

Nyhetsbild

Nya symboler på bensinstationerna – likadana bollar och kvadrater i hela EU

Nu finns nya symboler för bensin, diesel och gasformiga bränslen på bensinstationerna i Finland. Det är fråga om EU:s enhetliga symboler för drivmedel. Symbolerna togs i bruk i de flesta europeiska länder under fredagen.