Ekonomi

Transport & logistik

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Jubilerande hamnoperatör seglar i medvind igen – farledsfördjupning högt på vd:ns önskelista

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Hamnoperatören Silva Shipping firar jämna 100 år – ett sekel när utvecklingen hos bolaget och hela hamnen varit enorm. Men Finland är vid en brytpunkt där de stora stärks och de mindre hamnarna hamnar i skymundan. Därför är infrastrukturprojekten i Kaskö betydelsefulla för framtiden.

Nyhetsbild

Två ville sköta stadens avfallstransporter – lokalt bolag valdes

Två bolag konkurrerade om att sköta avfallshanteringen för Närpes stads fastigheter. Ett lokalt bolag fick entreprenaden för de tre kommande åren.

Nyhetsbild

Kaskö hamn satsar på digitalisering – "Som flygledning för en större flygplats"

Det kommunalägda hamnbolaget i Kaskö har ingått ett avtal om digitalisering med ett norskt bolag. Att skapa miljösmarta, automatiska lösningar som minskar kostnaderna är framtiden för hela den logistiska kedjan, säger hamndirektören.

Nyhetsbild

Hoppas på djupare farled – "Ska kombineras med utbyggnad av hamnen"

Vad kostar det att fördjupa farleden från nuvarande 9 till 10,5 meter? Eller till 11 meter? Trafikledsverket har uppdaterat kostnadsberäkningarna för djupare farled till Kaskö – en investering som enligt hamnchefen är nödvändig.

Nyhetsbild

April bästa månaden på nio år för Kaskö hamn – "Coronakrisen har ännu inte haft någon större inverkan"

2019 blev ett toppår för Kaskö hamn när godsmängden igen översteg en miljon ton. 2020 har börjat bra men blir ett frågetecken beroende på hur coronakrisen utvecklas.

Nyhetsbild

Ny delseger för Kasköbanan – garanterat underhåll i över 2,5 års tid

Trafikledsverket kom på tisdagen med efterlängtat besked för Kasköbanans vänner: Underhållet av järnvägen fortsätter till slutet av 2022.

Nyhetsbild

PVO vill bli av med hamnen – diskussioner förs även med staden Kristinestad

12 meters farledsdjup till totalt 200 meter kaj söker ny ägare. PVO-Lämpövoima hoppas på lösning i år och för förhandlingar med flera aktörer, även staden Kristinestad.

Nyhetsbild

Här är Årets företag – "Skapar synlighet långt utanför landets gränser"

På lördagskvällen presenterades Årets företag i Närpes. Det är ett företag som rullar ut cirka 750 nya enheter på vägarna årligen – Närko. Familjeföretaget har en långsiktig strategi med kontrollerad tillväxt och starkt fokus på Norden som betraktas som hemmamarknad.

Nyhetsbild

Wasa Express försenad på grund av kortslutning i elcentral

UPPDATERAD 22:52

Wasaline meddelar att kvällens avgång med Wasa Express från Vasa är försenad på grund av ett tekniskt fel. Problemet var en kortslutning i en elcentral.

 

Nyhetsbild

Wasa Express väntar ut stormen – avgången skjuts upp med 6,5 timmar

Wasa Express stannar i hamnen i Holmsund tills stormen passerat. Avgången från Umeå skulle enligt tidtabellen ske klockan 18, men den har skjutits upp till klockan 00.30, svensk tid.

Nyhetsbild

Mat ger näring åt växande transportfirma i Lappfjärd – men det började med grus för 60 år sedan

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Grunden till dagens transportkluster i Kristinestad lades av Sampo Prosi med kamrater. I dag rattar halvbror med son firman vidare, i lagom takt.

Nyhetsbild

Nu är Wasa Express på väg till Umeå – i Vasa igen klockan 4 på torsdagsmorgonen

Wasa Express avgick från Vasa klockan 19 och väntas till Umeå klockan 22 lokal tid. En timme senare vänder fartyget tillbaka, för att ankomma till Vasa vid 4-tiden på torsdagsmorgonen. Tiderna korrigerade 20.04.

Nyhetsbild

Reparationen på Wasa Express drog ut på tiden – påverkar också returen från Umeå

Wasa Express avgång till Umeå försenades på onsdagen. Förseningen beräknades först bli omkring tre timmar, men så snabbt kunde problemet inte åtgärdas.

Nyhetsbild

Bra fart i Kaskö hamn – Trafiken ökar ytterligare

Över Kaskö hamn transporterades från januari till juni i år 559 000 ton gods  vilket är bättre än budgeterat, uppger hamnbolaget.

Nyhetsbild

Större men energisnålare kran snabbar på lastning i Kaskö

Större, starkare, snabbare, säkrare – och snålare. Hamnoperatören Revisol har investerat 1,5 miljoner euro i en ny lyftkran, som höjer effektiviteten i Kaskö hamn.

Nyhetsbild

Öström Pro Trans är ny delägare i Scandic Trans 

Uppdaterad. Det Kristinestadsbaserade familjeföretaget Öström Pro Trans har köpt transportföretaget Scandic Cargo i Mariehamn.

Nyhetsbild

3000 bilar registrerades i Österbotten i fjol – antalet dieselbilar minskar

Vasa, Karleby och Korsholm toppar listan över antalet nyregistrerade bilar under 2018. Se hur många av dem som gick på el eller gas:

Nyhetsbild

Nya symboler på bensinstationerna – likadana bollar och kvadrater i hela EU

Nu finns nya symboler för bensin, diesel och gasformiga bränslen på bensinstationerna i Finland. Det är fråga om EU:s enhetliga symboler för drivmedel. Symbolerna togs i bruk i de flesta europeiska länder under fredagen.