Ekonomi

Pälsnäring

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Pälsfarmarföreningen i Närpes läggs ner efter nästan 40 år – i dag finns bara 10–15 farmare kvar

Pälsfarmarföreningarna i Närpes och Malax upphör. I stället får medlemmarna ansluta sig till Korsnäsnejdens pälsfarmarförening, som fortsätter sin verksamhet. Att antalet farmare minskar är en orsak till att två föreningar försvinner.

Nyhetsbild

Alla blårävsskinn gick åt – priset olönsamt men en del av farmarna lever på hoppet

Ett medelpris på 55 euro för blåräv räcker inte ens till för att täcka produktionskostnaderna. Att hela utbudet på 250 000 skinn såldes väcker ändå nytt hopp i farmarkåren.

Nyhetsbild

Foderkökssamarbete i norr gav Nä-Rö ett tjugotal nya kunder – "Att vi skulle få så här många nya överraskade"

Den lågkonjunktur som under de senaste åren pågått inom pälsdjursbranschen har gjort att vissa farmare slutat med näringen. Trots de dystra tiderna har foderköket Nä-Rö i Norrnäs lyckats öka sitt kundunderlag.

Nyhetsbild

2022 blev ett vinstår för Saga Furs – men omsättningen sjönk rejält

De flesta indikatorer pekar neråt i Saga Furs bokslut för 2022. Det är knappast förvånande med tanke på att det har gått trögt på auktionerna.

Nyhetsbild

Efter smygfilm polisanmäler djurrättsorganisation pälsfarm – "Självklart har vi inte publicerat allt material"

En ny film av djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille har väckt uppmärksamhet internationellt. Nu polisanmäler organisationen en av farmerna som man hävdar att en del av bildmaterialet kommer från.

Nyhetsbild

Ny smygfilm sägs vara från farmer i Österbotten – men farmarna känner inte igen byggnader och djur

ÖSTERBOTTEN Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund fick ett två minuters klipp av nyhetsbyrån AFP. Oikeutta Eläimille säger sig ha filmat i Närpes och bestrider förfalskning.

Nyhetsbild

Pälsfarmarna i tre kommuner slår ihop sina intresseföreningar – sjunkande farmantal största orsaken

I takt med att antalet pälsfarmer minskar i regionen, blir också hugade medlemmar i styrelserna färre. Därför planerar nu pälsfarmarföreningarna i Närpes, Korsnäs och Malax att gå ihop och bli en.

Nyhetsbild

Ökat kundunderlag för Nä-Rö i Norrnäs – men nästan inga nya farmare kommer till

Trots att lönsamheten för pälsdjursnäringen är svag har foderköket Nä-Rö i Norrnäs fått flera nya kunder. En del av dem byter foderleverantör medan andra har varit kunder i nyss nedlagda Molpe Frys. Nästan inga nya farmare kommer till.

Nyhetsbild

Antalet farmer har nästan halverats på några år – endast ett tjugotal kvar i både Närpes och Korsnäs

Som mest har det funnits runt 250 pälsfarmer i såväl Närpes som Korsnäs. Nu är ett tjugotal kvar i respektive kommun. De senaste årens svaga lönsamhet inom näringen har gjort att antalet kvarvarande farmer halverats på kort tid.

Nyhetsbild

Foderkök lägger ner sin verksamhet – produktionen är för liten för att vara lönsam

Foderköket Molpe frys avslutar sin verksamhet. Det sista fodret till kunderna levereras om en vecka. Styrelsen motiverar beslutet med att verksamheten inte lönar sig.

Nyhetsbild

Ingen corona hittad hittills – men nya budet är att varje minkfarm ska granskas

22 av 30 farmer har analyserats och samtliga är negativa. Men nu berättar Livsmedelsverket att varenda minkfarm i landet ska analyseras i vinter.

Nyhetsbild

Minkar coronatestas – "Vi har fått uppmaningar om att vara ytterst försiktiga"

På tre minkfarmer i både Närpes och Korsnäs ska testning genomföras på grund av coronaviruset. Om smitta påträffas kan beslut om att avliva djuren fattas. Farmaren Joachim Westberg har i så fall förståelse för att människans hälsa går före djuren.

Nyhetsbild

Forskare ifrågasätter om alla danska minkar måste avlivas – "Vi vet för lite"

Finländska forskare rekommenderar is i magen i fråga om hotet från det muterade danska coronaviruset. Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfors universitet och en av dem som utvecklar ett finländskt vaccin, är inte orolig.

Nyhetsbild

Livsmedelsverket granskar österbottniska farmer – "beredda avliva alla pälsdjur om smitta påträffas"

De danska minkarnas dystra öde kan ge ett lyft åt finländska minkfarmer, förutsatt att man lyckas hålla coronaviruset borta. Påträffas coronafall bland minkar i Finland avlivas alla djur på den farmen, uppger Livsmedelsverket.

Nyhetsbild

Epoken med pälsdjurskonsulenter har avslutats – "Svag efterfrågan"

Pälsdjurskonsulentens verksamhet i Närpes har i praktiken avslutats. Från årsskiftet blir också Korsnäs utan pälsdjurskonsulent. Orsaken till indragningen är svag efterfrågan på tjänsterna.

Nyhetsbild

Steven Frostdahl: "Staten bör inse hur viktig pälsnäringen är för Finlands export"

Efter några år av lågkonjunktur i pälsbranschen hann hoppet bara tändas innan coronakrisen kom. Steven Frostdahl på FPF är ändå säker på att det alltid kommer att finnas en välutvecklad och högkvalitativ pälsnäring i Finland.

Nyhetsbild

Pälsfarmarna har det fortsatt kämpigt – men ser även nya möjligheter

På minksidan har farmarna redan fem tuffa år bakom sig. Minknäringen lider fortsättningsvis av låga priser. Men branschen ser också möjligheter, skugghus kunde få solpaneler och av djurkroppar kan ekodiesel utvinnas.

Nyhetsbild

Nissinen blir Pro Furs kommunikationsdirektör i februari

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund har utnämnt pedagogie magister Olli-Pekka Nissinen, 42, till förbundets kommunikationsdirektör och medlem i ledningsgruppen.

Nyhetsbild

Trevande start för blåräv – köpare från Kina saknas

VANDA Det blev som väntat ingen rivstart för blårävarna. Orsaken är det ringa antalet kinesiska köpare i Saga Furs auktionssal i Vanda.