Ekonomi

Människor

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Mopedkörkort, första bostad och för att undvika studielån – det här sparar föräldrar pengar till

På Sydins enkät om att ge pengar till barn svarade 133 personer. Det här svarade de på frågorna om att spara pengar till barn.

Nyhetsbild

De flesta barn får pengar när de ber om det – andra måste plocka i diskmaskinen eller göra läxorna först

Genom en enkät frågade Sydin på vilket sätt våra läsare ger pengar till sitt eller sina barn. Svaren visar att det är vanligare att ge barnen pengar när de ber om det än exempelvis en gång i veckan eller månaden.

Nyhetsbild

Nu är Mandatum ett börsbolag och har en styrelseordförande från Kaskö: "Det är business as usual"

Måndagen den 2 är dagen då Mandatum börsnoteras, avknoppningen från Sampo har skett dagen innan. Vi når Kasköbördige Mandatums styrelseordförande Patrick Lapveteläinen då han kör från Helsingforsbörsen mot Mandatums kontor.

Nyhetsbild

Ger du pengar till dina barn? Ännu hinner du svara på vår enkät!

Du hinner ännu svara på vår enkät om hur du ser på att ge pengar till ditt eller dina barn!

Nyhetsbild

Ger du pengar till dina barn? Svara på vår enkät!

Får dina barn pengar när de ber om det? Eller får de en slant i veckan men bara om de gjort läxorna först? Kanske du väljer att placera pengarna i aktier inför framtiden i stället? Svara på vår enkät!

Nyhetsbild

Cyklande trebarnspappan Mats Ingman är ny affärschef på HSS Media: "Jag är stolt över att jobba för det fria ordet"

VASA Mediebranschen är ny för Mats Ingman men han är inte rädd för utmaningar. Kollegor har fått honom att hoppa ner i isvakar och springa coopertest. Nu vill han hjälpa österbottniska företag att lyckas.

Nyhetsbild

Kom ihåg kvarskatten på tisdag – i fjol betalade finländarna 8,7 miljoner i ränta för att de betalade för sent

Hör du till dem som brukar "glömma" att betala dina skatter? Du är inte ensam. I fjol missade 870 000 finländare sina förfallodatum och staten krävde 8,7 miljoner euro i dröjsmålsränta. Skattemyndigheterna påminner om två förfallodatum de kommande veckorna.

Nyhetsbild

Företagare runt torget laddar inför Kristinestads sommarmarknad: "Årets livligaste dagar är här"

Företagare runt torget i Kristinestad ser fram emot sommarmarknaden, och uppsvinget som medföljer. Marknaden, som årligen drar över 60 000 besökare, är en av årets höjdpunkter både ekonomiskt och kulturellt.

Nyhetsbild

Ivar från Närpes hittade Juniorhandelskammaren på Åland – nu ser han fram emot helgens möte i Vasa: "Otroligt glad jag gick med"

Ivar Gullström gick med i Juniorhandelskammaren på Åland eftersom han hade tomt schema på vardagskvällarna. Två år senare var han ordförande i föreningen. Nu deltar han i JCI Finlands nationella årsmöte i Vasa.

Nyhetsbild

Växthusföretaget Bigro får beröm för sin integration – "När vi möter varandra med respekt ökar trivseln"

Om man kan bedöma arbetsmiljön enligt stämningen i ett kafferum får Bigro i Gottböle i Närpes gott betyg. I växthusföretaget möts många nationaliteter och språk, och arbetsplatsens filosofi beskrivs som att välmående anställda ger välmående tomater.

Nyhetsbild

Så berörs affärer i Närpes då Pam hotar med strejk – bland annat finns landets alla Lidl-affärer på strejklistan

Affärsanställdas fackförbund Pam hotar med strejk. Nås inget resultat vid förhandlingarna som fortsätter på onsdagen (1.2.) kan det bli en strejk som trappas upp i olika skeden. Den berör matbutiker runtom i landet, men få i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Årets företagare i Kaskö är en Närpesbo – "Nöjda kunder ger mig alltid en knuff framåt"

Taxiföretagaren Tom Holmlund har fått utmärkelsen årets företagare i Kaskö. Det är ett pris han värderar.

Nyhetsbild

Salla har investerat i flera år – tipsar om hur du kan tänka kring sparande i en relation: "Rättvist är inte 50–50"

Salla Smeds, 28, uppmuntrar alla att börja spara och investera. Du behöver inte vara expert på ekonomi eller ha föräldrar som hjälper dig. Med pengar på kontot äger du din tid.

Nyhetsbild

Nu får högstadieåttorna i Österbotten lära sig ta hand om pengar – "Viktigt att börja tidigt", säger Matilda och Joel

VASA Ungdomar är intresserade av pengar, men vet inte alltid hur de ska hantera dem. Nu startar Marthaförbundet och Lokal-Tapiola Österbotten en ekonomiskola för alla åttondeklassare i regionen.

Nyhetsbild

Nästan trettio nya invånare i Närpes – och nästan lika många färre i resten av Sydösterbotten

Närpes är den enda kommunen i Sydösterbotten med en positiv befolkningsförändring mellan mars och juni i år. I Kristinestad har invånarna minskat mest.

Nyhetsbild

Andelsbanken i Kristinestad: En öppetdag räcker då de flesta kunder är digitala

Bankdirektör Mikael Kamlin på Andelsbanken Finland i Kristinestad är medveten om att köer ibland bildas och beklagar situationen. Men förändringen till en enda öppetdag är bestående, säger han.

Nyhetsbild

Otydliga räkningar från välfärdsområdet – Mattias vet inte vad han förväntas betala för

Det är svårt att kontrollera så en räkning stämmer om det inte framkommer vad mottagaren förväntas betala för. Så är fallet med en del räkningar välfärdsområdet skickar ut. Enligt områdets ekonomichef beror det på att man just arbetar i elva olika grundsystem för patientdata.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är de billigaste fritidsfastigheterna i Sydösterbotten just nu

Vi har kikat lite närmare på de fem billigaste sommarstugorna, eller fritidsbostäderna, som finns till försäljning i Sydösterbotten för tillfället. Vissa har egen västerstrand, andra räknas som rivningsobjekt medan en är museiskyddad. Se listan här.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är de fem dyraste sommarstugorna i Sydösterbotten just nu

Vi har kikat lite närmare på de fem dyraste sommarstugorna, eller fritidsbostäderna, som finns till försäljning i Sydösterbotten för tillfället. Två objekt i Nämpnäs är med på listan.

Nyhetsbild

Österbottniska bussbolag hämtar ukrainska flyktingar – växthusföretag från Närpes står för notan

Ingves & Svanbäck och Oravais trafik åker med tre bussar var till Polen för att hämta ukrainska flyktingar. Flyktingtransporterna finansieras på lite otippat sätt – det är ett Närpesföretag i växthusbranschen som betalar kalaset.

Nyhetsbild

Över 200 fall av ocker har lett till åtal under tio år

Tyvärr finns det brister i de finländska myndigheternas och domstolarnas förmåga att känna igen människohandel och ocker, säger professor Sakari Melander. Kriminalkommissarie Sami Isoniemi säger att verktygen för åtal nog finns, men ibland kan också offrets lojalitet mot sin arbetsgivare vara problemet.

Nyhetsbild

"Som 'milin' borde alla jobba i servicebranschen" – jobbet på varuhus har lärt Isak och Kevin om bemötande

VASA Kollegorna är en stor orsak varför Isak Häggblom och Kevin Storsjö trivs så bra på sitt jobb.

Nyhetsbild

Indexfonder eller BSP-konto – hur lönar det sig att spara? – Matilda svarar på ungas frågor om pengar

Tidigare i sommar bad vi unga läsare ställa frågor om pengar till Matilda Hassel, projektledare för "En euro i taget". Det här är den sista artikeln i serien där hon svarar på frågorna.

Nyhetsbild

Kan man få bostadslån under studietiden och när har vi råd att få barn? – Matilda svarar på läsarnas frågor

Tidigare i sommar bad vi unga läsare ställa frågor om pengar till Matilda Hassel, projektledare för "En euro i taget". Nu svarar hon på dem i en fyrdelad artikelserie.

Nyhetsbild

När ska man börja pensionsspara? – Matilda svarar på ungdomars frågor

Tidigare i sommar bad vi unga läsare ställa frågor om pengar till Matilda Hassel, projektledare för "En euro i taget". Nu svarar hon på dem i en fyrdelad artikelserie.

Nyhetsbild

Så planerar du din ekonomi inför studielivet – Matilda svarar på ungas frågor

Tidigare i sommar bad vi unga läsare ställa frågor om pengar till Matilda Hassel, projektledare för "En euro i taget". I dag inleder vi en artikelserie där hon svarar på frågorna.

Nyhetsbild

"Att prata om pengar ska inte vara pinsamt" – Matilda vill hjälpa andra unga med pengafrågor

UNG 21. Många tycker att man inte ska prata om pengar. Det vill Matilda Hassel ändra på. Sociala medier kan få oss att tro att alla har råd med allt, men verkligheten är en annan.

Nyhetsbild

Tre sydösterbottniska idrottsföreningar får coronastöd

Mer än hälften av statens coronastöd till idrotten går direkt till föreningarna. I Sydösterbotten får tre idrottsföreningar stöd.

Nyhetsbild

Trotjänaren lämnar fabriken efter 41 år: "Vi kan utöka med 30–40 procent"

Efter 41 år i wellpappens tjänst kommer Håkan Blomqvist att bli pensionär  – med ännu ett produktionsrekord i bagaget.

Nyhetsbild

Kristinestads högstadieskola i UF-final för 14:e gången på raken

14 år på raken har Kristinestads högstadieskola tagit plats på den nationella finalen i Ung företagsamhet. I år blev bivaxdukar det vinnande konceptet – spetsat med inspiration från äldre syskon som redan gjort resan.

Nyhetsbild

Karp och Risberg tog emot Företagarkorsets storkors

Caj-Erik Karp och Pentti Risberg har tagit emot Företagarkorsets storkors, ett kors som är den högsta utmärkelsen som Företagarna i Finland delar ut.

Nyhetsbild

Intresset för ny bybutik utreds i Pörtom – enkät delades ut till alla hushåll

PÖRTOM Pörtom uf och byarådet i Pörtom vill utreda om det finns intresse för att öppna en ny butik i byn. I enkäten får man bland annat svara på om man kan tänka sig att köpa andelar i en butik och vad man önskar att butiken skulle erbjuda.