Ekonomi

Konsument

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nu har enighet nåtts – svenska tv-kanaler syns i Finland också i framtiden

Efter långa och sega förhandlingar har parterna nu nått enighet. Det här gör att österbottningarna får fortsätta titta på svensk tv.

Nyhetsbild

Restriktionerna i restaurangbranschen förlängs till februari

Restriktionerna på fartyg, flygplan och bensinstationer luckras upp. Men de gällande restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till slutet av februari 2021.

Nyhetsbild

5G byggs ut i snabb takt – men Sydösterbotten på kartan tidigast nästa år

De tre stora operatörerna bygger nu ut 5G med start i de större städerna. När Sydösterbotten får femte generationens mobilnät är oklart. "Inom en nära framtid" och "tidigast nästa år" är svar som bolagen ger.

Nyhetsbild

Förbättrat nät ger glädje åt både hemmajobbare och semesterfirare

Många jobbar nu på distans och det är vanligt att koppla upp sig från sommarstugan. Därför låg sommarstugeområden i fokus när operatören Elisa förbättrade sitt nät i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Loppisarna har fått ett uppsving – särskilt en sommar som är fattig på evenemang

På Engellan i Lappfjärd är kommersen i gång redan vid öppning och på en hemmaloppis i Härkmeri finns ett helt uthus fyllt med prylar. Det är poppis med loppis.

Nyhetsbild

Elcykeln ger motion, men man slipper bli svettig – "Ser lyckliga ut efter provturen"

TEMA: Aktiv fritid. Den som provar en elcykel brukar fastna. Folk ser lyckliga ut då de kommer tillbaka från provturen, säger försäljaren Jan-Anders Kankaanpää i Närpes.

Nyhetsbild

Fibernätet klarar ökad belastning – "Luftburna anslutningar kan däremot bli sega "

Nätet belastas i tider när strömningstjänsterna ökar och allt fler tillbringar dagarna hemma. Men för fibern finns det ingen gräns, säger Kenneth Storhannus vid Krsnet.

Nyhetsbild

Handeln i stadskärnan ska lyftas – "Men vi kan inte blunda för verkligheten"

Den fysiska handeln minskar och stadskärnorna kämpar för att bibehålla livskraften. Så också i Kristinestad där ny grupp spånar på hur Salutorget ska livas upp.

Nyhetsbild

Vilse i mjölkdjungeln? – här benar vi ut begreppen

Förr fanns det tre mjölkburkar att välja mellan – fettfri, lättmjölk och helmjölk – nu finns det en uppsjö av mjölksorter. Här guidar vi dig i mjölkdjungeln.

Nyhetsbild

Trångt i mjölkhyllan – "Måste nästan offra en mjölksort om det kommer en ny"

Den som ska handla mjölk på S-market i Närpes har över 30 alternativ att välja mellan, kommer marketchef Markus Bergman till då han räknar burkarna i mjölkskåpet.

Nyhetsbild

Sydösterbottningarna köpte färre bilar i fjol – här ser du vilka märken som är populärast

Totalt sett registrerades färre nya bilar i Sydösterbotten i fjol jämfört med året innan. Fast egentligen är det bara i Närpes det skett en nedgång. I Kristinestad, Kaskö och Korsnäs har antalet nya bilar ökat.

Nyhetsbild

Nu svarar de i klockan när telefonen ringer – "Sånt som man såg i filmer förr i världen"

Skriva anteckningar, skicka meddelanden och mäta pulsen – och väldigt mycket mer. Att ha en smartklocka är nästan som att bära en liten mobiltelefon kring handleden.

Nyhetsbild

Fyra bybutiker i Sydösterbotten vill få del av statens bidragsmiljon

Uppdaterad. Det blev rusning efter det statliga stödet för bybutiker. Omkring 200 ansökningar inlämnades och bland dessa finns tre butiker i Närpes och en i Kristinestad.

Nyhetsbild

Ett års väntan äntligen över för nya apotekaren

Det känns bra nu då jag äntligen fått ta över, säger nya apotekaren Björn Mitts i Kristinestad. Han lovar att de besvärliga ytterdörrarna ska åtgärdas – men slutar med söndagsöppet.

Nyhetsbild

Även sparbanken skär ner öppettiderna för kassatjänster

Nu sällar sig även Närpes sparbank till skaran banker som begränsar öppettiderna för kassatjänster.

Nyhetsbild

Problem med kabeltv-nätet i Molpe och Petalax – Elisas regiondirektör: vi utreder orsaken

På måndagseftermiddagen uppstod en störning i kabeltv-nätet i Molpe och Petalax. Tiotals hushåll drabbades. Felet är inte längre aktivt, men Elisa gör en grundlig utredning för att ta reda på vad som hände och förhindra att det händer igen.

Nyhetsbild

Väder och vind styr efterfrågan på sommarblommor: "Det ska vara varmt och fint"

Sommarjobbaren Lina Sjökvist har händerna fulla på Rönnholms blommor i Finby. Sommarblommor är nämligen i ropet nu innan midsommar – om inte det kalla vädret sätter käppar i hjulen för försäljningen.

Nyhetsbild

Pörtom UF rycker in – byn får paketautomat

En paketautomat kommer snart att finnas i servicecentret i Pörtom. Initiativet kommer från ungdomsföreningen.

Nyhetsbild

Efter fem dagar med tysta telefoner fick byborna i Blaxnäs äntligen tillbaka mobilnätet

NÄRPES Efter förra veckans strömavbrott blev invånarna i Blaxnäs utan mobilnät i fem dagar. Invånare ifrågasätter förklaringen de fått av teleoperatören.

Nyhetsbild

Sista chansen att rösta på Finlands framtida tidszon – tiden går ut vid midnatt

Ska Finland ha sommartid eller vintertid i framtiden? Ska vi ha samma tid som Sverige eller som Ryssland? Du kan berätta vad du tycker fram till midnatt! Sedan är det för sent.