Ekonomi

Konsument

Nyhetsbild

Ekonomirådgivare Marina på Marthaförbundet ger spartips: "Konsumera vettigt och lokalt"

Hur ska man som konsument tänka om uteluncher, kafébesök, shopping och nöjen när plånboken blir tunnare? Vi ställer frågan till Marina Nygård, ekonomirådgivare på Marthaförbundet.

Nyhetsbild

Bokhandlarna har sämre tider, men Närbok stretar på – "Vi fortsätter så länge vi står på benen"

Det är motvind just nu, men vi ger inte upp, säger Marita Grönberg på Närbok i Närpes. Sonen Hannes Grönberg, en 29-årig bokhandlare, säger att han absolut inte tror på bokens död.

Nyhetsbild

Priserna kommer att fortsätta att stiga – Marthor tipsar: Så kan du minska dina matkostnader

När familjen har ätit sina fredagstacos och det blir salsa över, är det en god idé att veva ner salsan som smaksättare i maten följande dag. Eller frys in. Det finns många smarta och enkla tips på hur vi kan minska matsvinnet och därmed hålla lite bättre ordning på vår ekonomi. Sofia Grynngärds och Matilda Hassel på Marthaförbundet delar gärna med sig av sina goda råd.

Nyhetsbild

Bristande kollektivtrafik tvingar de flesta att ta bilen – högre bränslepriser påverkar inte mycket

Alla har inte möjlighet att åka kollektivt för miljön eller plånboken. I takt med de stigande bränslepriserna har ändå fler börjat göra tydliga val vad gäller körbeteende, visar HSS Medias webbenkät.

Nyhetsbild

Bankautomaten i Korsnäs följer med i flytten – "Så länge kommuninvånarna använder den finns den kvar"

Vad händer med bankautomaten när kommungården rivs? Den frågan ställde Katarina Wester-Bergman på Korsnäs fullmäktigemöte i måndags.

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Maten kan bli 10 procent dyrare – nu äter vi för första gången mer fjäderfä än griskött

Också Naturresursinstitutet är bekymrat över producenternas sits och våra livsmedelspriser. Konjunkturrapporten för jordbruks- och livsmedelsekonomin visar att det finns ett exceptionellt tryck på en höjning av livsmedelspriserna.

Nyhetsbild

ENKÄT: Påverkar det höga bränslepriset ditt körande?

Bensinen och dieseln nådde nya rekordnivåer i vårvintras och bränslet är fortfarande dyrt. Kör du mindre nu eller är du beroende av bilen?

Nyhetsbild

Fibernätet behåller sin attraktionskraft – fler ansluter sig hela tiden

Distansarbete och strömningstjänster ökar efterfrågan på snabbt och stabilt bredband. De lokala fibernäten står sig bra i konkurrensen med mobila bredband.

Nyhetsbild

Telia släcker ned kabel-tv i Kristinestad och Lappfjärd – "Nätet har nått vägs ände"

Telias kabel-tv-kunder i Kristinestad och Lappfjärd får söka andra sätt att se programmen efter sista januari 2023.

Nyhetsbild

Närpes- och Kristinestadsbor får snabbare mobilnät – på dessa ställen fungerar det

Invånare i Närpes och Kristinestad får nu tillgång till snabbare mobilförbindelser då Elisa öppnar 5G-nät på flera ställen i regionen. Här kan du se var du kan få täckning – om du har en telefon som stödjer 5G och rätt sorts abonnemang.

Nyhetsbild

Företag erbjuder avloppsgranskningar i kommunens namn – "Så jobbar vi inte"

Närpesbor har blivit kontaktade av ett företag som säger sig utföra avloppsgranskningar i samråd med kommunen. Det stämmer inte, säger Närpes Vattens vd och uppmanar Närpesborna att vara på sin vakt.

Nyhetsbild

Priserna på livsmedel stiger – men de utgör en liten del av hushållens utgifter

Drygt 12 procent av hushållens omkostnader gäller i dagsläget livsmedel. Men andelen väntas öka. I år har priserna redan stigit med drygt fyra procent.

Nyhetsbild

En kundvagn fylldes när rysktillverkade varor bojkottas – "Vissa varor visste jag inte att de tillverkades i Ryssland"

Personalen på S-Market i Näsby fick en lista på vilka ryska varor som skulle plockas bort ur hyllorna i början av veckan. Therese Norrgård konstaterar att det är en ytterst liten del av butikens utbud som berörs.

Nyhetsbild

Deodorant, godis och öl tillverkade i Ryssland togs bort ur butikshyllorna – "Vi måste göra något"

Nu finns inte längre några produkter med ryskt ursprung i butikshyllorna. Också i Kristinestad kärrades en del produkter ut ur butiken.

Nyhetsbild

Så här kan du få nytta av hushållsavdraget

Christer Ahlqvist i Kristinestad sitter bekvämt i sin fåtölj medan Eva Bergman polerar med trasor och moppar. Ibland lyfter han upp fötterna från golvet så att hon kommer åt att dammsuga där han sitter, men i övrigt är det bara för honom att se på medan hemmet blir rent. Rullatorn är parkerad inom räckhåll.

Nyhetsbild

Längdskidorna går åt som smör i skolsken – och det är skin som motionärerna vill ha

Den senaste tiden har det varit full fart i skidspåren – och på sportaffären i Finby. Suget efter längdskidsutrustning är stort.

Nyhetsbild

Bränslepriset snart uppe på nya rekordnivåer – förra toppnoteringen är från 2012

Under de senaste månaderna har vi sett hur bränslepriserna skenat iväg mot rekordhöga nivåer. Sedan maj 2020 har bensinpriset för 98 oktan gått upp med 43 cent per liter.

Nyhetsbild

GALLUP: Var går din smärtgräns när det gäller bränslepriserna?

Bränslepriset har visat en uppåtgående trend så gott som hela året. Sydin gav sig ut på stan för att kolla var smärtgränsen går. Eller om det finns nån?

Nyhetsbild

Österbottens restauranger får vara öppna längre – tillåtet att sjunga utomhus

I dag kom bud från regeringen – restaurangernas restriktioner lättas i Österbotten, med start den 30 april. Men en del restriktioner kvarstår.

Nyhetsbild

Ingen middag efter klockan 19 i Österbotten – Helt stopp för karaoke och dans

Från och med måndag får landets alla restauranger vara öppna igen. På många håll i landet införs dock de striktaste begränsningarna som restaurangerna upplevt under coronaepidemin.

Nyhetsbild

Nu har enighet nåtts – svenska tv-kanaler syns i Finland också i framtiden

Efter långa och sega förhandlingar har parterna nu nått enighet. Det här gör att österbottningarna får fortsätta titta på svensk tv.

Nyhetsbild

Restriktionerna i restaurangbranschen förlängs till februari

Restriktionerna på fartyg, flygplan och bensinstationer luckras upp. Men de gällande restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till slutet av februari 2021.

Nyhetsbild

5G byggs ut i snabb takt – men Sydösterbotten på kartan tidigast nästa år

De tre stora operatörerna bygger nu ut 5G med start i de större städerna. När Sydösterbotten får femte generationens mobilnät är oklart. "Inom en nära framtid" och "tidigast nästa år" är svar som bolagen ger.

Nyhetsbild

Förbättrat nät ger glädje åt både hemmajobbare och semesterfirare

Många jobbar nu på distans och det är vanligt att koppla upp sig från sommarstugan. Därför låg sommarstugeområden i fokus när operatören Elisa förbättrade sitt nät i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Loppisarna har fått ett uppsving – särskilt en sommar som är fattig på evenemang

På Engellan i Lappfjärd är kommersen i gång redan vid öppning och på en hemmaloppis i Härkmeri finns ett helt uthus fyllt med prylar. Det är poppis med loppis.

Nyhetsbild

Elcykeln ger motion, men man slipper bli svettig – "Ser lyckliga ut efter provturen"

TEMA: Aktiv fritid. Den som provar en elcykel brukar fastna. Folk ser lyckliga ut då de kommer tillbaka från provturen, säger försäljaren Jan-Anders Kankaanpää i Närpes.

Nyhetsbild

Fibernätet klarar ökad belastning – "Luftburna anslutningar kan däremot bli sega "

Nätet belastas i tider när strömningstjänsterna ökar och allt fler tillbringar dagarna hemma. Men för fibern finns det ingen gräns, säger Kenneth Storhannus vid Krsnet.

Nyhetsbild

Handeln i stadskärnan ska lyftas – "Men vi kan inte blunda för verkligheten"

Den fysiska handeln minskar och stadskärnorna kämpar för att bibehålla livskraften. Så också i Kristinestad där ny grupp spånar på hur Salutorget ska livas upp.

Nyhetsbild

Vilse i mjölkdjungeln? – här benar vi ut begreppen

Förr fanns det tre mjölkburkar att välja mellan – fettfri, lättmjölk och helmjölk – nu finns det en uppsjö av mjölksorter. Här guidar vi dig i mjölkdjungeln.

Nyhetsbild

Trångt i mjölkhyllan – "Måste nästan offra en mjölksort om det kommer en ny"

Den som ska handla mjölk på S-market i Närpes har över 30 alternativ att välja mellan, kommer marketchef Markus Bergman till då han räknar burkarna i mjölkskåpet.

Nyhetsbild

Sydösterbottningarna köpte färre bilar i fjol – här ser du vilka märken som är populärast

Totalt sett registrerades färre nya bilar i Sydösterbotten i fjol jämfört med året innan. Fast egentligen är det bara i Närpes det skett en nedgång. I Kristinestad, Kaskö och Korsnäs har antalet nya bilar ökat.

Nyhetsbild

Nu svarar de i klockan när telefonen ringer – "Sånt som man såg i filmer förr i världen"

Skriva anteckningar, skicka meddelanden och mäta pulsen – och väldigt mycket mer. Att ha en smartklocka är nästan som att bära en liten mobiltelefon kring handleden.

Nyhetsbild

Fyra bybutiker i Sydösterbotten vill få del av statens bidragsmiljon

Uppdaterad. Det blev rusning efter det statliga stödet för bybutiker. Omkring 200 ansökningar inlämnades och bland dessa finns tre butiker i Närpes och en i Kristinestad.

Nyhetsbild

Ett års väntan äntligen över för nya apotekaren

Det känns bra nu då jag äntligen fått ta över, säger nya apotekaren Björn Mitts i Kristinestad. Han lovar att de besvärliga ytterdörrarna ska åtgärdas – men slutar med söndagsöppet.

Nyhetsbild

Även sparbanken skär ner öppettiderna för kassatjänster

Nu sällar sig även Närpes sparbank till skaran banker som begränsar öppettiderna för kassatjänster.

Nyhetsbild

Problem med kabeltv-nätet i Molpe och Petalax – Elisas regiondirektör: vi utreder orsaken

På måndagseftermiddagen uppstod en störning i kabeltv-nätet i Molpe och Petalax. Tiotals hushåll drabbades. Felet är inte längre aktivt, men Elisa gör en grundlig utredning för att ta reda på vad som hände och förhindra att det händer igen.

Nyhetsbild

Väder och vind styr efterfrågan på sommarblommor: "Det ska vara varmt och fint"

Sommarjobbaren Lina Sjökvist har händerna fulla på Rönnholms blommor i Finby. Sommarblommor är nämligen i ropet nu innan midsommar – om inte det kalla vädret sätter käppar i hjulen för försäljningen.

Nyhetsbild

Pörtom UF rycker in – byn får paketautomat

En paketautomat kommer snart att finnas i servicecentret i Pörtom. Initiativet kommer från ungdomsföreningen.

Nyhetsbild

Efter fem dagar med tysta telefoner fick byborna i Blaxnäs äntligen tillbaka mobilnätet

NÄRPES Efter förra veckans strömavbrott blev invånarna i Blaxnäs utan mobilnät i fem dagar. Invånare ifrågasätter förklaringen de fått av teleoperatören.

Nyhetsbild

Sista chansen att rösta på Finlands framtida tidszon – tiden går ut vid midnatt

Ska Finland ha sommartid eller vintertid i framtiden? Ska vi ha samma tid som Sverige eller som Ryssland? Du kan berätta vad du tycker fram till midnatt! Sedan är det för sent.