Ekonomi

Energi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Höga elpriser sporrar privatpersoner installera solceller – "Det är en investering med bra avkastning"

Att ta vara på solens strålar med hjälp av solcellsanläggningar blir allt populärare i de sydösterbottniska hemmen. Investeringen sägs vara ett lönsamt drag både för privatpersoner och företag.

Nyhetsbild

Nu är också oljekraftverket på Björnön jämnat med marken

På torsdagen raderades ytterligare en del av Pohjolan Voima i Kristinestad. Då gick oljekraftverket samma öde till mötes som kolkraftverket.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska satsar 20 miljoner på vindkraft i Norrskogen

NÄRPES Energibolaget Vasa Elektriska investerar nära 20 miljoner euro i vindkraftsparken i Norrskogen i Närpes. Därifrån ska bolaget få 140 gigawattimmar energi.

Nyhetsbild

Närpes fjärrvärme välkomnar skattelättnad – "Vi får billigare bränsle på det sättet"

Närpes fjärrvärme vinner cirka 50 000 euro per år då regeringen höjer gränsen för skattefri användning av torv som bränsle.

Nyhetsbild

Vindkraft till havs behandlas igen sannolikt först efter kommunalvalet

Nästa omgång i planläggningssektionen om havsvinden väntas troligen först efter kommunalvalet. Då ska även lagstiftningen för fastighetsskatten vara utredd.

Nyhetsbild

Kaskö söker "coronapengar" – ska hjälpa företag bli klimatsmartare

Kaskö hoppas få del av EU-pengar för koldioxidneutrala energilösningar. Om stödpengar beviljas avlönas en projektchef som ska hjälpa företagen att bli mer klimatsmarta.

Nyhetsbild

Solenergi och vindkraft de mest populära energikällorna

Energiindustrins undersökning visar att en klar majoritet av finländarna vill ha mer solenergi och vindkraft.

Nyhetsbild

Pörtomföretagare bygger solenergianläggning på åker

Då vårsolens första strålar träffar Pörtom kommer Stefan Tåg att ta vara på solenergin. Han bygger en egen solenergianläggning på en åker.

Nyhetsbild

Energimyndigheten: Prishöjningarna på eldistributionen har varit skäliga

Eventuella prissänkningar är att vänta tidigast 2022. Regeringen överlåter ett förslag till ny energimarknadslag i november.

Nyhetsbild

Närpes fjärrvärme har väntat över ett år på besked om investeringsbidrag – "Vi kan inte vänta hur länge som helst"

Närpes fjärrvärme väntar otåligt på besked från Arbets- och näringsministeriet om bolaget får investeringsbidrag. Bidraget avgör om Närpes fjärrvärme kan satsa i framtidens bränslen.

Nyhetsbild

50 år lång era raderades med 40 kilo dynamit – "Livscykeln för kolkraft är till ända"

Slutet på en era är samtidigt början på något nytt. Att kolkraftverket i Kristinestad rivs är ett steg på Pohjolan Voimas väg mot koldioxidneutral energiproduktion. Kolkraftens tid är förbi, säger bolagets vd.

Nyhetsbild

Fortum vill bygga färre vindkraftverk i Tjöck – men med större effekt

Fortum minskade antalet vindkraftverk från 26 till 20 i Tjöck. I gengäld ökade effekten per enhet. Vi får en vinn-vinn-situation säger projektutvecklingschefen.

Nyhetsbild

Vitt blinkande ljus dagtid och rött ljus nattetid – men möllorna i Pjelax är ett undantag

Vindkraftverk blir en allt vanligare syn i den sydösterbottniska landskapsbilden. Dagstid lyser de vitt och nattetid rött. Vindkraftverken förses med blinkande lampor för att trygga flygsäkerheten. Men de fem möllorna i Pjelax lyser inte i nattmörkret och det finns en förklaring till det.

Nyhetsbild

Väntar ännu på beslut om stödpengar – ny anläggning blir det oavsett

Närpes fjärrvärmecentral växer ur kläderna och behöver en större och förnyad anläggning. Sedan mars har bolaget väntat på beslut om stödpengar för den nya anläggningen, men ännu har inget beslut kommit.

Nyhetsbild

Packeriet har nu eget solkraftverk – "Finns rum för fler solpaneler på vårt tak"

På taket till Närpes grönsakers packeri finns nu ett fungerande solkraftverk. Sedan mitten av juni producerar andelslaget sin egen el.

Nyhetsbild

Nu ska 20 000 ton järn och landets högsta skorsten bort – nästa sommar är kraftverken på Björnön ett minne blott

Rivningen av kraftverken på Björnön har inletts och nästa sommar är en snart 50-årig verksamhet utraderad. Fast turbinsalen är fortfarande till salu – liksom hamnen och 100 hektar mark.

Nyhetsbild

Vändning i Kanäsfrågan – nu säger bolaget att bergrummen fylls med olja i veckan

Österbotten Oljefartyget Themsestern klarar Kanäs grunda farled och stävar nu mot Österbotten. Redan i slutet av veckan ska bergrummen börja fyllas.

Nyhetsbild

Även Närpes grönsaker satsar på egen elproduktion

Närpes grönsaker ska också installera en solcellsanläggning på taket. Just nu bygger man om taket och det ska vara klart då solpanelerna kommer i början av maj.

Nyhetsbild

Solenergi ska pumpa vatten till Närpesborna – vattenbolaget bantar elräkningen med flera tusen euro

Sommartid då solen lyser snurrar elmätaren som snabbast hos Närpes vatten. Den kombinationen går hand i hand med en satsning på solpaneler.

Nyhetsbild

Hemliga planer kring gas i Kristinestad – koppling till Alfa Oil

Planerna är tills vidare mycket hemliga. Men de verkar handla om gas och involverar kolkraftverket i Kristinestad och sannolikt både hamnen och bergrummen.

Nyhetsbild

Odlare om planerna att bränna plantavfall: "Bra alternativ om man får logistiken ordnad"

Joakim Strand, ordförande för Närpesnejdens trädgårdsproducenter, tycker att det är en bra idé att använda gamla tomatplantor som bränsle. Men logistiken kräver eftertanke, med tanke på risken att transporter sprider växtsjukdomar.

Nyhetsbild

Torven ska fasas ut – och då kommer gamla tomatplantor in i bilden

Närpes fjärrvärme räknar med att torven fasas ut som bränsle om tio år. Nu planerar bolaget en ny anläggning och i den ska man använda nya energikällor, en riktigt superlokal.

Nyhetsbild

Närpes fjärrvärme slog nytt rekord i fjol – även kummin värmer upp centrum

I fjol distribuerade Närpes fjärrvärme mera värmeenergi till sina kunder än någonsin tidigare under bolagets fjortonåriga historia. Det beror på att byggnadsvolymen har ökat.

Nyhetsbild

Gödsel och växtrester kan värma 1 500 hushåll – planer på biogasverk på Björnön

Inom en radie på 30 kilometer från Kristinestad finns råmaterial som om de omvandlas till biogas kan värma 1 500 hushåll. Det visar en ny utredning. Nu riktas blickarna mot Björnön som möjlig placering för biogasverk.

Nyhetsbild

Grönsaksodlare i Närpes har egna elstationer

NÄRPES En egen elstation som matar el från stamnätet. Det är väl inte möjligt? Visst är det. Grönsaksodlaren Jan-Erik Sigg i Närpes har två. Hans bror Sven Sigg har också en. ABB har levererat tekniken.

Nyhetsbild

Projektledaren: Så kan Kristinestad bli självförsörjande på förnybar energi

KRISTINESTAD Potatisblast och kospillning är några av komponenterna som kunde göra Kristinestad självförsörjande på förnybar energi. Biogas från enbart kospillning skulle värma 200 egnahemshus.