Ekonomi

Bostad

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Mäklarna skulle gärna ha fler sommarstugor att bjuda ut – för efterfrågan överstiger utbudet

Juni, juli, augusti står för dörren och sydösterbottningarna tillbringar gärna månaderna vid sommarstugan. Det leder till hög efterfrågan och för traktens fastighetsförmedlare är sommarstugor till salu en bristvara.

Nyhetsbild

Närpes centrum fortsätter dra och får bostadspriserna att stiga – men ute i byarna är det köparnas marknad

Både i centrala Närpes och i Kristinestad är det brist på bostäder. Men nyproduktionen av bostäder har kommit igång. I Kaskö har efterfrågan stigit efter en lång tid med svalt intresse för bostäder i staden.

Nyhetsbild

Svalare intresse för bostadslån för tillfället – trots högre priser kunde Tommy och Minna, 28, köpa hus enligt plan och önskemål

Övermarkborna Tommy Perjus och Minna Harjula har alltid vetat att de vill bo i ett eget hus. Trots högre priser på bostäder fick de en offert som de var nöjda med och bestämde sig för att slå till.

Nyhetsbild

Produktionen av flerbostadshus hög i Närpes – brädar kommuner i samma storleksklass

Närpes fick sig en känga för bostadsbristen i en rapport nyligen, men en titt på statistiken visar att produktionen av bostäder, speciellt flerbostadshus, varit hög i Närpes under 2000-talet.

Nyhetsbild

Det är brist på tomter för flerbostadshus i Närpes – men det finns nya idéer för område i Finby

Radhustomter och småhustomter har kommunen att erbjuda, men just nu finns inga kommunala tomter för flerbostadshus i Närpes. Fast det ska snart bli ändring på det.

Nyhetsbild

Kriget i Ukraina inverkade på bostadsmarknaden – köpare avvaktade och försäljningen var trög

Ukrainakriget, inflationen, stigande elpriser och räntor gjorde att potentiella husköpare backade i fjol. Mot hösten vaknade åter intresset för visningar.

Nyhetsbild

Färre köp och högre köpesummor på egnahemshus och fritidshus i fjol

Bostadsmarknaden i Sydösterbotten var inte lika livlig under fjolåret som året innan. Priserna var högre, både för fastigheter på detaljplanerat område och på landsbygden.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här finns de fem dyraste och fem billigaste husen till salu i Sydösterbotten

307 000 euro. Så mycket skiljer det sig mellan regionens dyraste och billigaste bostadshus. Vi har listat de fem dyraste och fem billigaste objekten som är till salu i Sydösterbotten just nu.

Nyhetsbild

Vasa, Pedersöre och Larsmo har attraktiv bostadsmarknad – läget bra i svensk- och tvåspråkiga kommuner

Finlands Hypoteksförening har kartlagt den finländska bostadsmarknadens risknivå och väntade värdeutveckling för tredje gången.

Nyhetsbild

Färre stugor till salu – handeln med fritidsbostäder har bromsat upp, enligt Sb-Hem

I år har handeln med fritidsbostäder och sommarstugor i Finland klart avtagit jämfört med coronaåren 2020 och 2021. Enligt SB-hem finns det  nationellt klart färre stugor till salu än förr. I Närpes har företaget endast två fritidsobjekt till salu för tillfället.

Nyhetsbild

SE LISTA: Det skiljer över 900 000 euro mellan regionens dyraste och billigaste hus – färre hus sålda i år

Det har skett en viss minskning i antalet sålda egnahemshus i regionen, men orsakerna kan vara många. Vi har listat de dyraste och billigaste objekten som är till salu.

Nyhetsbild

Satte pennan på pappret för nytt bostadsområde i inre hamnen – "Jag är fascinerad över den autentiska och historiska miljön"

Med respekt för stadens historia och invånare ska norska Arca Nova utveckla inre hamnen till ett område med bostäder som människor vill köpa till överkomligt pris.

Nyhetsbild

Fortsatt sug på sommarstugmarknaden – "Nu har vi problemet att vi inte har något att sälja"

Intresset att köpa sig en egen sommarstuga håller i sig. Här kan du se hur många objekt som såldes i de sydösterbottniska kommunerna i fjol och till vilket pris.

Nyhetsbild

Stefans solpaneler följer solens bana: "De ger 43 procent bättre verkningsgrad"

Stefan Tåg maximerar elproduktionen med sin roterande solenergianläggning. Inte nog med det. Han lagrar el i batterier också.

Nyhetsbild

Nu vill bolånekunderna i Närpes ha fasta räntor – även om det har blivit dyrare

Kriget i Ukraina har påverkat ekonomin i hela Europa och följdeffekterna är många. Både Närpes Sparbank och Vasa Andelsbanks Närpeskontor har noterat en klar ökning av kunder som önskar fasta räntor på sina lån.

Nyhetsbild

Bostadsbolagets vd ser en intressant tomt – för just nu har han inget alls att erbjuda i centrum

Fler bostäder behövs i centrumområdet i Kristinestad. För närvarande har det kommunala bostadsbolaget inget alls att erbjuda.

Nyhetsbild

Expolitiker: Byarna avfolkas – kommunen borde satsa på förmånliga bostäder

Bostadsbristen är ett problem i Närpes, och då uttryckligen bristen på förmånliga hyresbostäder i byarna. Det är något väljare och kandidater vill åtgärda.

Korsnäs församling sålde aktielokal

Korsnäs församling har sålt en aktie­lokal i radhuset Prästhagen i kyrkbyn.

Nyhetsbild

Coronavåren fick fart på handeln med sommarstugor – men lägre priser inverkar också

De begränsade resorna utomlands och rekommendationen att stanna hemma har förändrat bostadsmarknaden. En sommarstuga att pyssla med står högt på önskelistan hos många.

Nyhetsbild

Antalet sommarstugor ökar mest i Kristinestad

Antalet sommarstugor ökar i Sydösterbotten. Den kraftigaste ökningen sker i Kristinestad, men flest fritidshus finns fortfarande i Närpes.

Nyhetsbild

Asunto Björndahl prickas för oegentligheter – berättade inte om asbest

Regionförvaltningsverket (RFV) vill ge Asunto Björndahl Oy verksamhetsförbud i en vecka. Enligt RFV har Björndahls bland annat sålt en bostad utan att berätta om asbest.

Nyhetsbild

Affärs- och bostadshus byggs i Kristinestad – klart till årsskiftet

Bygget av 359 kvadratmeter lägenheter och affärslokaler startar i juni på Östra sidan i Kristinestad.

Nyhetsbild

Byggstart i höst för flervåningshus i Näsby

Ett hus med fyra våningar kan börja resa sig centralt i Näsby i höst.

Nyhetsbild

Ny regel fördröjer bostadsaffärerna för utländska köpare – som kan hamna i underläge

TEMA: Bygg och renovera. Icke EU-medborgare som planerar köpa en fastighet i Finland måste numera ha tillstånd av Försvarsministeriet för att få köpa. Det berör många husköpare i invandrartäta Närpes.

Nyhetsbild

Stor efterfrågan men låga priser – "Fler köper bostäder i investeringssyfte"

TEMA: Bygg och renovera. Efterfrågan på bostäder är stor i Närpes, säger fastighetsförmedlaren Dan Becker. Men den stora efterfrågan har inte lett till stigande priser. Tvärtom, priserna sjunker. Och det finns en förklaring.

Nyhetsbild

Allt fler bor ensamma – se utvecklingen sedan 1985

Antalet enpersonershushåll har ökat under de senaste decennierna. I vissa kommuner har ökningen varit mera dramatiskt än i andra. Här kan du se utvecklingen i de sydösterbottniska kommunerna.

Nyhetsbild

De dyraste gamla bostäderna finns i Närpes – se prisutvecklingen i din kommun

Om man är ute efter en gammal aktiebostad i flervåningshus eller radhus ska man kolla utbudet i Kaskö. Där är genomsnittspriset lägst. I Närpes och Kristinestad är kvadratmeterpriset ett par hundra euro högre.

Nyhetsbild

Nya ägare till hus i Kaskö – "Vi ska ha de nöjdaste hyresgästerna i hela stan"

Trycket på bostadsmarknaden i Närpes fick fastighetsinvesterare  att köpa ett våningshus med 20 lägenheter i Kaskö.

Nyhetsbild

Bankhus i Kristinestad bytte ägare – aktierna säkerhet för lånet

Nu är Kristinestads bostäder ägare till bankhuset vid Salutorget efter att stadsstyrelsen välsignade affären. Därmed står det även klart vad köpesumman är.