Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Närpes upp i sysselsättningstopp – färre arbetslösa och fler lediga jobb

Antalet arbetslösa fortsätter att minska medan de lediga jobben blir fler. Det är kontentan av sysselsättningsöversikten för augusti månad.

Nyhetsbild

CPC Finland bekräftar att Google köper el från vindkraft i Storå

CPC Finland har undertecknat ett långvarigt elleveransavtal med teknologiföretaget Google. Avtalet gäller de vindkraftverk som ska byggas i Storå i Södra Österbotten. Byggnadsarbetena inleddes i juli 2018 och planen är att kraftverken tas i bruk hösten 2019.

Nyhetsbild

Havsvinden i Sideby gjorde comeback i landskapsplanen

I fjol beslöt landskapets fullmäktige att stryka havsvindparken utanför Sideby ur kommande landskapsplanen. Nu har styrelsen tagit in den igen.

Nyhetsbild

Stabilt första halvår av Närpes sparbank

En tillväxt som ligger i linje med bankens förväntningar. Så beskriver Niklas Näsman, vd för Närpes Sparbank, bankens första halvår. Rörelsevinsten var knappt 1,2 miljoner euro. Den totala kreditgivningen ökade marginellt men bostadslånestocken växte med tre procent.

Nyhetsbild

Sparbanksgruppens vinst sjönk då kostnaderna ökade

En kraftig satsning på att utveckla banktjänster ledde till en ordentlig kostnadsökning inom Sparbanksgruppen under årets sex första månader. När kostnaderna ökade sjönk resultatet, från fjolårets 40,5 miljoner euro till 29,1 miljoner. I gruppen ingår Kvevlax- och Närpes Sparbank.

12000 bolag kan bli avregistrerade – 157 av dem finns i Vasa

Patent- och registerstyrelsen (PRS), som för handelsregistret, kommer att avregistrera icke-verksamma företag och bostadsaktiebolag. 12 000 bolag är i riskzonen.

Nyhetsbild

Vindkraftspark planeras i Storå – bygget inleds redan i sommar

CPC Finland har skrivit under ett långvarigt elleveransavtal för en vindkraftspark på 50 megawatt i Storå i Södra Österbotten. Bygget inleds den här månaden.

Nyhetsbild

Yrkesakademin står bakom podcast om företagande

Yrkesakademins nya projekt utbildar blivande och etablerade småföretagare. Det ska också lyfta företagandets image från Kristinestad i söder till Larsmo i norr. Projektet satsar på medieproduktion och sociala medier.

Nyhetsbild

Finvacons koncept skördar framgångar

Av företagets 100 anställda har 50 en nedsatt arbetsförmåga. Genom detta koncept vann Finvacon två priser på den internationella CWIEME-mässan i Berlin för globala aktörer inom elindustrin.

Nyhetsbild

Tävling om stöd till vindkraft hålls i höst – betalas 2020

I november och december ska anbuden lämnas in till det nya stödsystemet för förnybar elproduktion. Det mesta väntas gå till vindkraft.

Nyhetsbild

Djurmatsfabrik och chipsföretag fick utmärkelser

Dagsmark Petfood har valts till det mest lovande tillväxtföretaget i tävlingen Suupohjas tillväxtstig. Weekend Snacks i Kaskö fick ett hedersomnämnande. Företagen tävlar vidare i den nationella finalen i oktober.

Nyhetsbild

Huikku tuulivoima får förlängt arrende till 2045

Finansiärerna önskade 25 års drifttid och Kristinestad förlänger arrendetiden för vindkraftverket på Björnön till 2045.

Nyhetsbild

Fick astma av kemikalierna på jobbet – blev ekofrisör i stället

KORSNÄS Sandra Sund startade en frisörsalong i Korsnäs 2010. Men jobbet gav henne astma och efter två år var hon tvungen att sluta. Nu driver hon en ny salong med bara ekologiska produkter. På onsdagen fick hon pris som årets unga nyföretagare.

Nyhetsbild

Trädgård Hinjärv är årets företag i Korsnäs: "Har hittat en speciell nisch"

KORSNÄS För 32 år sedan började Sven-Åke Wikberg odla tomater och gurkor i växthuset i Taklax. I dag levererar familjeföretaget över 40 olika produkter från lokala odlare till butiker i nejden. Nu har de blivit valda till årets företag i Korsnäs.

Nyhetsbild

Företag bildar träkluster i Kaskö

KASKÖ WIP. Så kallas det träkluster i Kaskö där man nu knyter samman företag. Ett dussin företag inom skogs- och träförädlingsindustrin går samman i ett nätverk för att öka samarbetet.

Yrkesinstitutet Axxell samarbetsförhandlar

Yrkesinstitutet Axxell inleder samarbetsförhandlingar på onsdagen. Förhandlingarna berör hela personalen.

Nyhetsbild

Kårkulla gick 0,89 miljoner euro på plus i fjol

Kårkulla samkommun hade ett överskott på 894 454,09 euro i fjol. Kårkulla samkommunskoncern som helhet uppvisar ett överskott på 819 321,26 euro.

Arbetslösheten fortsätter gå ner – Närpes bäst i Sydösterbotten

Arbetslösheten är fortfarande lägst i Österbotten, visar de senaste siffrorna från NTM-centralen. Och i Sydösterbotten är det Närpes som fortsätter gå som tåget.

Nyhetsbild

Dagsmark Petfood flyttar till Bötom

KRISTINESTAD Inhemskt torrfoder till hundar visade sig vara populärt. Nu flyttar Dagsmark Petfood till större utrymmen i Bötom.

Nyhetsbild

Nissinen blir Pro Furs kommunikationsdirektör i februari

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund har utnämnt pedagogie magister Olli-Pekka Nissinen, 42, till förbundets kommunikationsdirektör och medlem i ledningsgruppen.

Nyhetsbild

Trevande start för blåräv – köpare från Kina saknas

VANDA Det blev som väntat ingen rivstart för blårävarna. Orsaken är det ringa antalet kinesiska köpare i Saga Furs auktionssal i Vanda.

Nyhetsbild

Österbotten har lägst arbetslöshet i Finland

Österbotten fortsätter att uppvisa sjunkande arbetslöshetssiffror. Regionen har nu den lägsta arbetslöshetsgraden i Finland, med Åland som undantag. Arbetslöshetsgraden i regionen är 7,1 procent.

Nyhetsbild

Sju uppsagda på HSS Media

Resultatet av de omorganiseringar och effektiveringar som sker på HSS Media leder till att sju anställda sägs upp.

Nyhetsbild

HSS Medias samarbetsförhandlingar avslutade

Samarbetsförhandlingarna vid HSS Media Ab är avslutade. Sista förhandlingsmötet hölls den 13 oktober efter två veckors förhandlingstid. Orsakerna till samarbetsförhandlingarna var ekonomiska och produktionsmässiga.

Nyhetsbild

SPT inleder samarbete med svenska TT

I november inleder nyhetsbyråerna SPT i Finland och TT i Sverige ett omfattande samarbete om teknik och innehåll. Det ger finlandssvenska nyheter en större chans att nå läsare utanför Finland.

Nyhetsbild

Molpeboden stängs i september

KORSNÄS Dålig lönsamhet och ingen som vill ta över. Nu inleder Molpeboden slutförsäljning.

Nyhetsbild

Bolaget bakom Weekend House i konkurs

Bolaget bakom stockhustillverkaren Weekend House i Petalax har försatts i konkurs. De anställda är uppsagda och bolaget In Wests tillgångar säljs på auktion.

Fortum köper Vindins planerade vindparker

Sex vindkraftsparker under planering i Österbotten får Fortum som ägare. Det handlar om de projekt som tillhör svenska Vindin.

Nyhetsbild

HSS Media säljer distributionen

HSS Media utlokaliserar distributionen av tidningar till belgiska PPP. Patrik Pada blir vd för dotterbolaget i Finland.

Nyhetsbild

Blåräven gav vinst för farmarna

På onsdagen avslutades Saga Furs auktion i Vanda. Det blev stigande priser och ny optimism i branschen.

Nyhetsbild

Miljonresultat för HSS Media

Det österbottniska tidningsbolaget går bra trots utmaningarna. Fjolårsresultatet överträffade budget med över 100 procent och fortsatt kvalitetsjournalistik utlovas

Nyhetsbild

Ingves & Svanbäck köper Bus Wester

På tisdagen blev det klart att bussbolaget Ingves & Svanbäck köper Bus Wester i Närpes. Ett stort bolag är bättre än två små, resonerar den nya ägaren.

Bönföretag tiofaldigade omsättningen

Det inhemska företaget Verso Food, som tillverkar produkter av bondbönor, har tiofaldigat sin omsättning, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Jordbruket får mer stöd i år

Regeringen gör en extra satsning på de nationella jordbruksstöden för år 2017. Stöden ökar med sex miljoner euro jämfört med förra året.

Nyhetsbild

Här hittar du skatteuppgifterna

Vem tjänade mest i Österbotten i fjol? Vem hade högst kapitalinkomster? Vi har siffrorna!

Nyhetsbild

Blåräven kollapsar

VANDA. Ett ännu värre öde mötte de stora blårävarna i dag än utförsäljningen av de minsta skinnen på torsdagens realisationsauktion.

EPV valde leverantörer till Ömossapark

Vasaföretaget VEO levererar två stycken elstationer till EPV:s vindkraftspark i Ömossa i Kristinestad. Parken, som omfattar 34 turbiner, är för närvarande den största som byggs i Finland.

Nyhetsbild

Onnibus köp av Åbus ökar avgångarna

Lågprisbussbolaget Onnibus har köpt fjärrbussbolaget Åbus av Leiniön liikenne. Onnibus uppger att affären möjliggör en betydlig förbättring av busstrafiken mellan Helsingfors och Åbo.

Nyhetsbild

Här hittar du skatteuppgifterna

Vem tjänade mest i Österbotten i fjol? Vem hade högst kapitalinkomster? Vi har siffrorna!

Nyhetsbild

Nya Halpa-Halli slog upp dörrarna i Närpes

WEBB-TV. Nya Halpa-Halli öppnade dörrarna i Närpes. Varuhuset får mer än dubbelt så stor yta.

Nordautomation fick stororder

KRISTINESTAD. Kristinestadsföretaget Nordautomation som producerar timmerhanteringslösningar har fått en order värd flera miljoner euro av den svenska koncernen Karl Hedin.

Nyhetsbild

Pohjolan Voima stänger kraftverk i Kristinestad

KRISTINESTAD. Det är inte längre lönsamt att producera el genom att bränna kol i Pohjolan Voimas reservkraftverk i Kristinestad och Björneborg. Kraftverken läggs på is för obestämd tid.

Nyhetsbild

Seg start för rävskinn
i rysk smak

Att rubeln stärkts märktes inte ett dugg då rävskinn som tilltalar den ryska pälsmarknaden bjöds ut under torsdagens auktionsöppning på Saga Furs i Vanda.

Nyhetsbild

Snabbt bredband i Österbotten

Tillgången till snabbt bredband i Österbotten är bland de bästa i Finland enligt Kommunikationsverket.

Nyhetsbild

Skogsägare kan söka stöd

Staten stöder skogsarbete med 48,82 miljoner euro. Ansökningar ska lämnas in senast den 17 april