Även om allt fler unga vuxna intresserar sig för ekonomi är det fortfarande ett helt främmande ämne för många. 

Matilda Hassel är 25 år och utexamineras snart från Hanken i Vasa. Under studietiden har hon jobbat på bank och sedan i våras är hon projektledare för "En euro i taget" på Finlands svenska Marthaförbund.

För henne är det naturligt att tala om pengar. Hon har varit intresserad av privatekonomi så länge hon kan minnas.

– Både via jobbet och kompisar märker jag att vi talar allt för lite om pengar. Som finländare tycker vi ofta att det är lite tabu och privat. 


"Det fanns så många frågor som man tampades med själv. Dem vill vi hjälpa unga med nu."

Matilda Hassel

Finlands svenska Marthaförbund

 

I enkäten "Ung 2021 – livet här och nu", som lanserades i april, ställde vi frågan hurdana känslor ekonomi väcker. Orsakar pengar stress eller känner ungdomar sig trygga i sin ekonomi? 

Svaren är jämnt fördelade. En dryg tredjedel uppger att pengar väcker mest negativa känslor, en tredjedel känner sig neutrala medan en knapp tredjedel har mest positiva känslor för sin ekonomi.

Det här känner Matilda igen.

– Det är en stor skillnad mellan ungdomars kunskaper och attityder till pengar.

 

Enkäten "Ung 2021 – livet här och nu"

 

"Jag oroar mig för pengar, för brist på jobberfarenhet, för hur bristfälligt mitt cv kommer se ut i framtida jobbsökningar. Det är allt jag tänker på nu och det gör att jag nästan mår fysiskt dåligt."

Kvinna 21–24 år

 
De röda citaten i texten är plockade ur enkätsvaren. 


I sitt jobb på banken skötte Matilda bland annat familjeärenden. Inställningen hos föräldrar varierar också mycket. 

– Vissa tycker att barn ska få bankkort och nätbank vid sju års ålder, medan andra tycker att det inte behövs förrän man fyller arton.


Och vad tycker du? 

– Ju tidigare desto bättre. Det beror förstås också på barnets personlighet. Men pengar är abstrakta nu för tiden. Det är kort och Mobilepay och allt mindre kontanter. Eftersom man sällan ser pengarna fysiskt kan det bli en chock att få allt först som artonåring. Det såg jag ofta i mitt jobb på banken och därför är jag så engagerad i de här frågorna. 

Forskning visar att bilden av pengar formas hos barnet redan innan det börjar skolan. 

– Det beror helt på hur man talar om pengar i hemmet. Om pengar är något man inte får tala om eller något som orsakar gräl, får barnet ofta en negativ bild. 

Ett konkret tips är att låta barn hantera leksakspengar. Ju tidigare ett barn får ta ansvar över pengar, om än på lek, desto bättre.

– Om man går i butiken kan man till exempel ge barnet två euro att spendera. På det sättet planterar man ett frö om pengars värde och om sparande. 

Poddar om ekonomi och placering blir allt mer populära, men det finns fortfarande stora skillnader mellan ungdomars inställning till pengar.


"En euro i taget" är en satsning som riktar sig till unga under 29 år. Namnet säger precis vad det handlar om – allt börjar med 1 euro, och genom att spara 1 euro i taget når man sina sparmål.

Strax före intervjun har Matilda föreläst för en skola i Borgå. Tack vare coronapandemin har det blivit mer flexibelt med var, när och hur föreläsningarna kan ordnas. 

– Förra veckan höll jag föreläsningar för allt från Jakobstads gymnasium till Sibbo gymnasium.

Feedbacken från både lärare och ungdomar har varit positiv. 

Marthaförbundets projekt "En euro i taget"

  • Strävar efter att bredda kunskaperna i en hållbar privatekonomi.
  • Erbjuder kostnadsfria föreläsningshelheter åt andra stadiets skolor och ungdomsverkstäder. I höst riktar man sig också till högskolestuderande.
  • Föreläsningshelheten består av två lektioner om vikten av prata om pengar, budgetering, sparande, konsumtion, inkomster och placerande.
  • Projektet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.
  • Mer info hittas på Marthaförbundets webbplats.
 

"Under coronapandemin har jag haft tid att lära mig mycket om pengar (investeringar, fonder, aktier osv.)"

Man 21–24 år

 


Under föreläsningarna går Matilda igenom sådant som hon själv önskar att någon hade berättat för henne när hon flyttade hemifrån och började studera. 

– Hur tar man ett studielån? Vad är en garantihyra? Hur skriver man ett hyreskontrakt? Det fanns så många frågor som man tampades med själv. Dem vill vi hjälpa unga med nu. 

Matilda tror också att sociala medier påverkar ungas inställning till pengar. Pengar är något som bara ska finnas där, men inget man ska prata om.

– Det förväntas ofta att man ska ha råd med en massa evenemang och restaurangbesök. I ett kompisgäng kan sanningen kan vara den att det bara är en person som faktiskt har råd, men ingen vågar säga något. 

"Jag är orolig för egen del i och med att jag inte hittat ett jobb som jag trivs i. Därför har jag inte heller några pengar."

Kvinna 25–29 år

 

Vilka råd har Matilda? Här kommer hennes bästa spartips, oavsett om du är nybörjare eller expert. 

Matildas bästa spartips

  • Sätt upp ett tydligt sparmål, oavsett om det handlar om en bil, resa eller bostad. Kom ihåg att man också kan ha flera mål, stora som små. Fråga dig själv vad du vill spara till och när du senast vill nå ditt mål.
  • Öppna ett BSP-konto så tidigt som möjligt, det vill säga ett bostadssparkonto. Det går att öppna redan vid 15 års ålder, är riskfritt och har en bra ränta. Det ger dig bättre lånevillkor vid ett bostadsköp i framtiden.
  • Kom ihåg att det börjar med 1 euro. Ett plus ett kommer alltid att vara två.
 

Målen ska vara så konkreta som möjligt när du sparar pengar, anser Matilda. I stället för att säga "Nu ska jag börja spara pengar", säg vad du ska spara till och hur mycket du behöver spara, inom vilken tidsram.

– Till exempel: jag ska spara tusen euro för en resa till Italien som jag vill göra hösten 2022. Psykologiskt fungerar det bättre att ha något konkret att se fram emot. Då är det också lättare att planera sitt sparande.

Matilda vet att det kan kännas övermäktigt att börja spara till 1 000 euro. Men det är drygt 83 euro i månaden i ett år. 

– Man spenderar lätt den summan när man strosar runt i butiken. Sparandet börjar med en euro. En euro i veckan som sedan blir en euro om dagen. Varje euro är bättre än ingenting och små summor blir stora i slutändan.

Nu har du chans att ställa frågor om pengar till Matilda, som svarar senare i sommar.


Är du ung och har funderingar om pengar? Kanske du precis ska flytta hemifrån och undrar hur hyresgarantier fungerar? Nu har du chans att få svar på din fråga. Senare i sommar sammanställer vi en rad frågor och svar med Matilda. 

Har du en fråga om pengar? Här kan du ställa den anonymt till Matilda.

Skrivtävlingen "Ung 2021" är i full gång och du har fortfarande gott om tid att delta. Hur upplever du att det är att vara ung i dag? Skicka in ditt bidrag för att ha chans att vinna en Iphone 11.

Ämnet får vara precis vad som helst som är aktuellt i ditt liv.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.