En ny, snabb smittkedja i Närpes har hittills denna vecka resulterat i 8 nya fall av covid-19, och ledande läkare Mia Sandberg uttrycker på söndagseftermiddagen oro för spridningen.

Nu omfattas flera daghemsavdelningar av karantänsbeslut. All personal och alla barn vid Pörtom daghem är satta i karantän. Det handlar om drygt 20 barn. Karantän gäller även för personal och barn vid några avdelningar vid Skogsdungens daghem i Kalax. Här handlar det om ett 30-tal barn. 

Sammanlagt är nu ett 80-tal personer satta i karantän på grund av de senaste dagarnas smittfall och risken för möjlig exponering för viruset.

– Vi uppmanar befolkningen att vara uppmärksamma på alla eventuella symtom och genast komma för test och undvika kontakter om man får symtom, skriver Sandberg per e-post.

Smittspårningen pågår under helgen. Provtagningen sker vid Vasa centralsjukhus. Provtagningen vid Närpes hälsocentral öppnar efter påskhelgen, på tisdag.

Coronaläget hade en längre tid varit rätt lugnt i Närpes. Men sedan onsdagen har alltså åtta nya fall av coronaviruset konstaterats. På söndagen kom tre nya positiva testsvar.

Sandberg uppger att samtliga åtta fall är kopplade till samma smittkedja.

Uppdaterad 4.4 kl. 21.2 med mer information om karantän och antalet fall.