Covid-19 påverkar inte bara ungdomsföreningarna utan också takorganisationen Svenska Österbottens ungdomsförbund (SÖU) som inhiberat årets Johannesgala och höll sitt höstmöte elektroniskt.

SÖU:s ordförande är Lenita Hjortman.

I tur att avgå ur styrelsen var fyra medlemmar. Tre återvaldes för en ny tvåårsperiod medan sjätte ringens representant Linn Nyholm (Övermalax uf) är ny i styrelsen. För åttonde ringen (Kristinestad) återvaldes Ida-Helena Patoranta från Svenska föreningen Brahegården, med Jessica Mattila (Brahegården) som ny ersättare. 

Sjunde ringen (Närpes) representeras i styrelsen av Johan Sten (Rangsby uf) som är vald för perioden 2020-21. Hans ersättare är Maria Österberg.

– För våra föreningar är det viktig att situationen normaliseras så snabbt som möjligt. Det handlar om ekonomi men också om att skapa innehåll och gemenskap. Föreningarna är många människors främsta kontaktyta, säger verksamhetsledare Jonas Rönnqvist i ett pressmeddelande.

Då det blir möjligt att på nytt ordna ordna danser och andra publiktillställningar hoppas Rönnqvist att föreningarna ska kunna undvika att evenemang överlappar och konkurrerar med varandra varandra. Här lovar SÖU hjälpa till.