När antalet coronafall nu ökar igen är det också allt fler som blir satta i karantän. Men det finns några olika varianter av karantän och även om de till stora delar liknar varandra finns det vissa skillnader. Grundregeln är ändå alltid att man ska undvika kontakt med andra för att inte föra smittan vidare. 

Kommunens smittskyddsläkare kan med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar sätta en person i karantän om denne smittats eller med fog misstänks ha smittats av en allmänfarlig, smittsam sjukdom. Covid-19 som sprids av coronaviruset räknas hit. 

I båda fallen handlar det om en obligatorisk karantän, men hälsomyndigheterna använder begreppet isolering om det är konstaterat att personen är sjuk eller smittad. Personen kan då vistas hemma eller på sjukhus beroende på hälsotillståndet men ska hållas isolerad från övriga människor.

Har man covid-19 ska man undvika all närkontakt med andra.

En person som är isolerad får inte gå ut eller på något sätt ha närkontakt med andra människor. 

Är man isolerad hemma ska man också undvika kontakt med övriga familjemedlemmar. Rekommendationen är att den sjuka ska vistas i ett eget rum och att endast en person ska sköta om denne. Är det inte möjligt ska man åtminstone hålla ett avstånd på minst en meter. God hand- och hosthygien ska hållas och det är viktigt att ventilera och städa ordentligt där den sjuka vistats. 

Om det i samma hushåll finns en person som tillhör en riskgrupp (över 70 år eller har en underliggande sjukdom) kan man använda munskydd i de fall det inte går att undvika närkontakt. 


När man i coronarapporteringen talar om sådana som sitter i karantän avser man i regel friska personer som varit i närkontakt med en smittad person. Eftersom det finns en risk att de är smittade och kan föra viruset vidare sätts de i obligatorisk karantän. 

Sitter man i karantän ska man undvika kontakt med människor utanför hemmet. Det betyder att man inte får gå till jobbet, affären, skolan, fritidsaktiviteter eller andra platser där närkontakter är svåra att undvika och man ska inte bjuda hem gäster. Man får vistas utomhus så länge man håller minst ett par meters avstånd till andra. 

Munskydd är bra att ha i coronatider men den som sitter i karantän får överlåta butiksresorna åt någon annan.

Man behöver inte undvika familjemedlemmar som bor i samma hushåll på samma sätt som om man är isolerad men ifall man bor tillsammans med någon som tillhör en riskgrupp kan andra arrangemang behövas. 


Närstående till en person i karantän behöver själva inte sitta i karantän eftersom de inte varit i närkontakt med någon med bekräftad smitta. Det här ändras om den som sitter i karantän insjuknar i covid-19. Då sätts hen i isolering och de närstående sätts i karantän. 

Om en person som är isolerad eller sitter i karantän inte har anhöriga som kan handla mat eller på annat sätt får mat levererad till sitt hem så är det enligt lagen upp till kommunen att vid behov ordna den saken. 

Om man inte har möjlighet att jobba på grund av obligatorisk karantän har man rätt till dagpenning från Folkpensionsanstalten för att ersätta inkomstbortfallet. Samma gäller om man är vårdnadshavare för ett barn under 16 år som sätts i obligatorisk karantän och man därför inte kan jobba.

Dagpenningen baserar sig på lönen och man får ersättning under hela den tid man är tvungen att sitta i karantän eller vara isolerad. Man får ingen dagpenning om det inte uppstår något inkomstbortfall, till exempel om man kan jobba distans eller om man studerar. 

Om man bryter mot en obligatorisk karantän kan man enligt strafflagen dömas till böter eller fängelse i högst tre månader. 

Den som kommer till Finland från ett land där smittrisken är högre än här rekommenderas sitta 14 dygn i frivillig karantän. Tiden kan förkortas om man har två negativa coronatest.

Frivillig karantän i 14 dygn rekommenderas för personer som återvänder från ett land där risken att smittas av coronaviruset är högre än i Finland. Rekommendationen gäller även om hemresan skulle ha skett via ett land utan högre smittrisk. Till skillnad från obligatorisk karantän finns här ingen konstaterad närkontakt med en smittad. 

Här är rekommendationerna att man i mån av möjlighet undviker närkontakt med andra på samma sätt som i en obligatorisk karantän. Det vill säga man åker inte till arbetsplatsen, skolan eller daghemmet. Man avstår från att delta i fritidsaktiviteter och undviker kollektivtrafik. 

Det är ändå tillåtet att uträtta nödvändiga ärenden som till exempel läkarbesök men man ska då hålla säkerhetsavstånd och använda munskydd. 


Hur länge måste man då sitta i karantän? Har man insjuknat i covid-19 ska man stanna hemma i minst 14 dagar. Har man då ännu symptom ska man stanna hemma tills man haft minst två symptomfria dagar. 

Är man frisk är karantänstiden i nuläget 14 dygn men enligt medieuppgifter övervägs en förkortning av tiden. Frivillig karantän är också 14 dygn men kan från och med oktober förkortas om man har två negativa coronatest. Det första testet kan tas vid ankomst till Finland eller högst 72 timmar före ankomst. Det andra testet ska tas minst 72 timmar efter ankomst. Frivillig karantän gäller medan man väntar på testresultat. 

Ska man vistas högst 72 timmar i Finland räcker det med ett negativt test som tagits högst 72 timmar före ankomst för att man ska slippa karantän. Sådana som regelbundet kommer till Finland för att jobba från vissa grannländer och sådana som bor i vissa gränsområden är undantagna karantänsrekommendationerna. 

Artikeln bygger på Institutet för hälsa och välfärds och Folkpensionsanstaltens anvisningar samt på lagen om smittsamma sjukdomar och strafflagen.