Klockan 20 i kväll sänder Vasabladet, Österbotten Tidning och Syd-Österbotten en välgörenhetskonsert på webben. Välgörenhetskonserten  "Sånger för barn på flykt" har spelats in på Wasa Teater och är fullspäckad med artister.

De bidrar med sina musikaliska gåvor för att hjälpa till att samla in medel för att hjälpa några av de tusentals flyktingbarn som befinner sig på den grekiska ön Lesbos. 

LÄS OCKSÅ: Artister tar ton för barn på flykt – "Vi får inte förlora vår medmänsklighet"

Medlen som samlas in under välgörenhetskonserten doneras till den Jakobstadsbaserade hjälporganisationen Nada-Nord som i flera års tid gjort hjälpresor till Lesbos.  

Gunilla Luther-Lindqvist, ordförande för hjälporganisationen Nada-Nord, har varit med och tagit emot flyktingar som anländer till Grekland. Hon ömmar särskilt för barnen. Under välgörenhetskonserten intervjuas hon av Dan Ekholm om situationen på ön Lesbos.


– Jag tycker att det är fantastiskt att konserten ordnas. Tyvärr kan vi inte åka till Lesbos själva i år på grund av coronaläget, men vi ska distribuera pengarna genom våra samarbetspartners på plats. Nöden är stor. Pengarna kommer bland annat att användas till mat, kläder och och hygienartiklar, säger Gunilla Luther-Lindqvist, Nada-Nords ordförande. 


Thomas Enroth har lagt ner själ och hjärta i repertoaren för välgörenhetskonserten


Musikern Thomas Enroth har i flera års tid samarbetat med Nada-Nord och det är han som satt ihop den musikaliska repertoaren för välgörenhetskonserten. Han hoppas att de utvalda låtarna ska beröra och väcka en vilja att hjälpa dem som är på flykt. 

– Vi kan alla göra något för att hjälpa de här människorna. 

Välgörenhetsgalan "Sånger för barn på flykt"

  • Kan ses på Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbottens webbplatser i kväll klockan 20 och höras i Radio Vasa lördagen den 10 oktober klockan 15.
  • Samlar in medel till förmån för hjälporganisationen Nada-Nord som hjälper flyktingar på den grekiska ön Lesbos. Pengarna riktas speciellt till utsatta barn.
  • Artisterna Philip Järvenpää, Helene Nyberg, Peter Svanström, Charles Plogman, Charlotta Kerbs, Hans Martin, Margaretha Nordqvist och Ann-Katrine Burman sjunger under konserten.
  • Bandet består av Thomas Enroth (orkesterledare och piano), Janne Hyöty (gitarr), Popp Gustavsson (steel guitar) och Zacharias Holmkvist (kontrabas)
  • Leds av teaterchefen Ann-Luise Bertell och ledarskribenten Dan Ekholm.
  • Arrangeras av Indigo Music, Wasa Teater, Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten, Seger Marketing och Radio Vasa.