Från och med den 6 april börjar Vasa stad ringa äldre personer över 85 år som inte omfattas av stadens tjänster som klienter inom hemvården eller invånare i något servicehus. 

– Vi vill försäkra oss om att de äldre får den hjälp de behöver nu när det är undantagsförhållanden. Under samtalet kartlägger vi det eventuella hjälpbehovet och dess omfattning, säkert sektordirektör Jukka Kentala i ett pressmeddelande.

Orsaken är att äldre hör till riskgruppen när det gäller coronaviruset. Därför är det viktigt att de undviker sociala kontakter och därför vill staden se till att de får hjälp.

I Vasa finns det cirka 700–800 personer som är 85 år eller äldre. Man kommer alltså att ringa många samtal, vilket betyder att alla äldre inte blir uppringda genast på måndagen. 

– Målet är att samtalen ska vara ringda under nästa vecka. Samtalen kommer från telefonnummer som börjar med siffrorna 06 325, säger ledande överläkare Markku Sirviö.

Inom staden fungerar redan ett servicenummer för alla dem som är 70 år eller äldre och till det numret kan man fortfarande ringa.