Statsrådet har under de senaste dagarna varit otydliga kring vilka föräldrar som har fortsatt rätt att föra sina barn till skola, förskola och dagis.

På onsdagen klarnade det hela till slut då undervisningsminister Li Andersson (V) gick igenom detaljerna under en presskonferens:

– Dagvården och förskolorna hålls öppna för alla barn även i fortsättningen. Men vår starka rekommendation är att alla som kan vårda sina barn hemma ska göra det. De som inte kan ordna med vård hemma får fortsatt dagvård, sade Andersson.


"Dagvården och förskolorna hålls öppna för alla barn även i fortsättningen. Men vår starka rekommendation är att alla som kan vårda sina barn hemma ska göra det."

Li Andersson

 

Undervisningsministeriet har fått frågor kring varför daghemmen hålls öppna. Li Andersson:

– Det finns fortfarande många föräldrar som jobbar. Ifall dagvården stängs är risken stor att det blir mor- och farföräldrarna som sköter de här barnen. De hör ofta till riskgrupperna och riskerar då att smittas av coronaviruset.

För grundskolornas årskurser 1–3 är situationen annorlunda. Skolorna har stängt nästan helt. De är bara öppna delvis för barn i de tre lägsta årskurserna. 


Undervisningsminister Li Andersson sade att regeringen utreder hur man kan ersätta alla föräldrar som tvingas bli hemma från jobbet utan lön sedan skolorna stängts.


Barn i de årskurserna kan få fortsatt skolgång, men enbart om föräldrarna jobbar inom branscher som är kritiska för upprätthållandet av samhällsfunktionerna. Alla barn i årskurs 1–3 med beslut om särskilt stöd eller förlängd skolplikt har också fortsatt rätt till skolgång.

– Som helhet har vi en situation nu med en stor mängd barn hemma ensamma eller med sina föräldrar, sade Li Andersson.

Trots att skolorna är stängda fortsätter undervisningen, påpekade hon:

– Jag vill alldeles särskilt tacka alla lärare som på kort tid har ordnat med undervisning.


"Jag vill alldeles särskilt tacka alla lärare som på kort tid har ordnat med undervisning."

Li Andersson

 

Li Andersson redde ut ytterligare några begrepp, exempelvis frågan om skolmaten:

– Kommunen är skyldig att ordna med mat till de barn som finns i skolor, förskolor och dagis men inte till de som är hemma. Kommunerna har rätt att ordna med skolmat även till dem, men det ökar risken för smittsptridning.

Måste man betala dagvårdsavgift trots att barnet inte är på dagis?

– Kommunerna har rätt att bestämma själva. Men vi önskar att de inte tar upp avgifter för barn som är borta. Det skulle sporra familjerna att ordna med vården hemma.

Förlängs skolterminen nu in mot sommaren?

– Det har vi inte tagit ställning till ännu, sade Andersson.


Hanna Kosonen, längst till höger, påpekade att det inte finns myndighetsdirektiv för allt och att bondförnuft också kan få användas. På bilden även Li Andersson och Sanna Marin.


Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) konstaterade att många saker ännu är oklara:

– Vi måste nu leva med stor osäkerhet. Många frågar vad man får göra och inte. Men det finns inte myndighetsdirektiv för allt, så här gäller nu att använda sunt bondförnuft och försiktighet.


"Det finns inte myndighetsdirektiv för allt, så här gäller nu att använda sunt bondförnuft."

Hanna Kosonen (C)

Forsknings- och kulturminister

 

Hela samhället måste göra sitt bästa för att anpassa sig:

– Men vi vet att det kräver stor uppfinningsrikedom hos lärarna och även uthållighet bland eleverna.

Li Andersson fick även en fråga från pressen. Den gällde de föräldrar som tvingas stanna hemma från jobbet för att vara hemma med sina skolbarn.

Hur kan de ersättas för utebliven lön?

Andersson började med att konstatera att barn från årskurs 4 och uppåt förväntas "klara sig hemma självständigt". I övrigt hänvisade hon till möjligheten till att utföra distansarbete hemma med barnen eller att ta ut semesterdagar:

– Vi rekommenderar att föräldrarna diskuterar eller förhandlar med sina arbetsgivaren. Regeringen utreder också om det finns ytterligare möjligheter att trygga föräldrars utkomst under den här perioden.