Regeringen höll ett möte på torsdagen och fattade ett antal beslut som bygger på rekommendationer från THL, Institutet från hälsa och välfärd. Här är huvudpunkterna från torsdagens presskonferens.

1. Folksamlingar

Alla tillställningar med över 500 deltagare förbjuds. Det här kan regeringen egentligen inte fatta beslut om, men rekommendationen går vidare till Regionförvaltningsverket som väntas gå ut med förbudet inom kort. Smittskyddslagen används som grund för åtgärden.

Förbudet gäller till utgången av maj månad.

Statsminister Sanna Marin (SDP) rekommenderade även att mindre tillställningar övervägs mycket noga.

2. Resor

Utrikesministeriet gick på torsdagen ut med en rekommendation om att undvika allt resande till utlandet.

Regeringen rekommenderar också att alla arbetsgivare inför en två veckor lång obligatorisk karantän för alla anställda som kommit hem från aktuella epidemiområden. Distansarbete är att rekommendera om det är möjligt.

Alla arbetsresor, utom de absolut nödvändiga, ska ställas in. Fritidsresor ska flyttas fram.

3. Närkontakt med andra människor

All närkontakt ska undvikas, och det gäller särskilt när sådana som hör till riskgrupperna (äldre och sjuka) är inblandade. Närkontakt bör undvikas bland annat i fritidsutövande men även vid besök som görs hos anhöriga.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) uppmanade finländarna att – trots att det kan kännas tungt – låta bli att besöka äldreboenden och de som får hemvård:

"Det är för att skydda dem. Håll kontakt på annat sätt."

4. Skydda vårdpersonalen

Med försiktighetsåtgärderna kan Finland fortsätta hålla hög kvalitet på sin social- och hälsovård och se till att den inte överbelastas. Fortsatta tester av misstänkta fall ska kunna utföras tillräckligt snabbt. Så här långt har Finland kunnat spåra smittkällan bakom varenda konstaterat fall, och därför är vi inte ett epidemiområde.

Sjukvårdens arbetsgivare är skyldiga att se till att ha extra låg tröskel att skicka hem personal som kan ha utsatts för smitta. Sjukvården kommer också att få tilläggsresurser.

5. Informationspaket skickas hem

All hushåll i Finland kommer att få information om coronaviruset samt försiktighetsåtgärderna hemskickade per post. Man håller också på att ta fram en app till smarttelefoner gällande coronaviruset.

6. Finland deltar i vaccinationsforskning

Går in med fem miljoner euro i den globala ansträngningen för att ta fram ett vaccin mot coronaviruset. En av de bärande organisationerna bakom arbetet är CEPI, en ursprungligen norsk forskningsorganisation.

7. Pengar till företagen

Statliga Finnvera kan godkänna förlängda återbetalningstider. Momsinbetalningar kan få skjutas fram.

Finansminister Katri Kulmuni (C) hoppades också att bankerna kan vara flexibla med företagens lån.

8. Beredskapslagen ska diskuteras

Ifall situationen förvärras ytterligare kan Finland behöva ta i bruk sin beredskapslag. Den används vid undantagsförhållanden för att skydda befolkningens hälsa och försörjning.

Riksdagsgruppernas ordföranden ska träffas på torsdag kväll klockan 18 och diskutera detaljerna, men statsminister Sanna Marin sade vi presskonferensen att hon är övertygad om att lagen inte ska behöva användas.

Lagen kan behöva användas ifall skolor och daghem ska stängas. Finland är inget pandemiområde, men lagen kan användas om en pandemi till sina verkningar motsvarar "en synnerligen allvarlig storolycka".