Det viktigaste är att man deltar, inte att man springer, säger Björn Helsing.

Man kan säga att det blivit
en tradition att inleda Vörådagarna med ett sommarlopp. I år blir det nämligen tredje gången som Vörå företagare r.f ordnar tillsammans med Vörå-Oravais-Maxmo cancerklubb och frivilliga brandkåren i Vörå det omtyckta, populära och framför allt det viktiga loppet ”Spring undan cancer”.

– I fjol samlade vi in 5 765 euro till PET-röntgen vid Vasa centralsjukhus, säger Ann-Sofie Lindgård, som är en av arrangörerna.

– Det var en bra summa med tanke på hur kort loppet är, säger Björn Helsing, som också är med och arrangerar.

– Det är så tacksamt då folk och företag vill vara med och stödja. Det gav en otrolig stämning att se hur många som ville vara med och samla in pengar den dagen, säger Siv Säll, ordförande för Vörå-Oravais-Maxmo cancerklubb.

I fjol samlade evenemanget in 5 765 euro till PET-röntgen vid Vasa centralsjukhus, säger Ann-Sofie Lindgård, som är en av arrangörerna.

I fjol deltog 350 personer i loppet. Arrangörerna hoppas på att lika många, om inte fler deltar i år. Trots att det är ett lopp är det ingen tävling. Man kan välja att springa, jogga, promenera, ta med barnvagn eller hund. Det går också bra att komma och umgås.

– Det viktigaste är att man kommer med, säger Helsing.

Loppets längd är varierande. Den längsta sträckan är sju kilometer och den kortaste är en kilometer.

I år ljuder startskottet 30.6 vid idrottsgården i Maxmo. Det kostar 10 euro för en person via förhandsanmälan och 20 för en familj.

Anmäler man sig på plats är det lite dyrare. Pengarna går oavkortat till Projekt livs arbete för att berika cancersjuka barn och deras familjers vardag, och till den så kallade drömdagen: dagen då barn, som lider av en svår sjukdom, får uppfylla en dröm.

Siv Säll säger att det var en otrolig stämning när så många deltog i fjol årets lopp.

Företagare är varmt välkomna att sponsorera med pengar men också med till exempel korv, saft eller annat tilltugg som deltagarna kan ha glädje av under evenemanget.

– I fjol tror jag att jag grillade över 500 korvar. Det var möjligt genom företagssponsorering, säger Helsing.

Jens Granholm säger att Wörå frivilliga brandkår är ivriga på att delta i loppet.

I fjol deltog Wörå frivilliga brandkår i arrangemanget av loppet. Det uppskattades av deltagarna och av brandmännen själva. De vill vara med i år igen.

– Vi är väldigt ivriga. Vi kommer att få förstärkning från Maxmo Särkimo brandklubb. Vi kommer troligen visa upp brandbilar under loppet, säger Jens Granholm, ordförande för Wörå frivilliga brandkår.

Pengarna överlämnas till Projekt liv efter langradin på Vörådagarna.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 15 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.