– Kläderna skyddar mot värmestrålningen, säger Svevar.

Järnet han har i handen ska småningom bli ett nytt handtag till en tång, som gått sönder. Järnet värms upp i ässjan med glödande stenkolet, med jämna mellanrum för att det inte ska bli för kallt att smida. Det är minst sagt varmt inne i smedjan.

Svevar tog över rollen som Kimo bruks smed efter att brukets tidigare smed Einar Pollars beslöt att lägga verktygen på hyllan efter lång och trogen tjänst.

– Einar Pollars har lärt mig massor. Vi kom i kontakt när jag hyrde ett garage av honom i Vörå. Senare, när jag blev intresserad av smide, så lärde han mig och han hjälpte mig också att bygga min egen smedja hemma på gården i Vörå, säger Svevar.

Niklas Svevar hamrar på ett järn som ska bli en kniv.

Att smida järn är ett hantverk, som tar tid att lära sig. Smeden är som en snickare och kan erbjuda skräddarsydda lösningar, på ett helt annat sätt än industrin. Det finns instruktioner på nätet hur man ska gå tillväga, men Svevar säger att det inte går att jämföra med den kunskap som går i arv.

– Ingenting slår livserfarenhet. Einar och jag diskuterade mycket om hur man ska gå tillväga. Einar sade alltid att han lärde sig något nytt varje gång han var i smedjan.

Svevar beskriver själva arbetet som avkopplande. Omvärlden stannar på tröskeln när han kliver in i smedjan.

– Man måste vara fokuserad då man arbetar. Det går inte att vara stressad eller på dåligt humör då man har en varm järnnbit i handen.

Smide är ett hantverk. Smeden kan skräddarsy lösningar på ett helt annat sätt än industrin.

Varje sommar anordnas tre smideskurser vid Kimo bruk, den ena kurser anordnas under smidesdagen. Och i år är inget undantag. Den sjätte juli ordnades en kurs och det finns bara några ströplatser kvar.

– En del av kursdeltagarna har färdigt uttänkt vad de vill göra, medan andra vill lära sig grunderna. Nybörjare brukar börja med att smida en krok eller något annat enkelt för att få grundmomenten inövade, senare kan man till exempel göra en kniv för att se hur härdningsprocessen går till, säger Svevar.

Under smidesdagen erbjuder också mat, program, marknad och umgänge med de andra hundratals som brukar komma till Kimo bruk.

– Vi ser det som en del av Vörå dagarna, säger Kimo Bruk sektionsordförande Paul Sandström.

– Försäljningsstånden är helt gratis, säger Stig Holmlund, medlem i Kimo bruk sektionen.

Stig Holmlund, Paul Sandström, Håkan Wörgren och Niklas Svevar skulle gärna se att ruinerna skulle få tak och väggar.

Men innan smidets dag ska det firas midsommar. Kimo bruk har en mångårig tradition att samla folk från när och fjärran till en midsommarfest.

– Vi brukar resa en midsommarstång, men innan så brukar vi gemensamt plocka blommor och löv, säger Sandström.

Båda dagarna firas under bar himmel, så det går aldrig att säga på förhand hur mycket folk som kommer, men skiner solen är båda evenemangen populära.

Området kring Kimo bruk är naturskönt. Här kan man koppla av till ljudet av forslande vatten.

Men Kimo bruk är också värt att besöka när det inte ordnas några evenemang. Det är en avstressande och naturskön miljö där man kan koppla av till ljudet av fågelsång forsande vatten. Det finns också en vandringsled.

– Leden är gjord så att den också passar för barnvagnar, säger Holmlund.

Brukssektion har stora planer på hur man kunde utveckla området ytterligare. Bland annat skulle styrelsen vilja slutföra projektet med att restaurera ruinerna som viskar om det förflutna livet på bruket, när det bland annat tillverkades stångjärn på området.


Hittills har man fått byggt själva metall konstruktionen för taket, men själva taket saknas fortfarande. Projektet, som pågått i över tio år har stött på patrull. Det har visat sig vara svårt att få ihop finansieringen, som det brukar vara när man jobbar på talko.

– Vi skulle vilja få det klart, men det känns lite hopplöst. Byggnaden kunde bland annat användas för konserter. Och vi skulle vilja bygga en hammare som hamrar med hjälp av vattenkraft, säger Sandström.

Ljudet från hammaren skulle eka som en påminnelse om Kimo bruks över 300 åriga smides kultur och locka turister till området.

– En liknande anläggning saknas i vår landsdel, säger Sandström.

Smideskurser 2019:

  • Kurs 1 lö-sö 18-19.5 kl. 9-16
  • Kurs 2 lö-sö 6-7.7 kl. 9-16 Kursen sker i anslutning till Smidesdagens publika evenemang.
  • Kurs 3 lö-sö 28-29.9 kl. 9-16
 

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 15 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.