230 ungdomar och deras 80 företag tävlar i dag och i morgon i finalen i "Våga vara företagsam" i Helsingfors. De har alla deltagit i studieprogrammet "UF – Ett år som företagare" där man under ett läsår grundar ett företag (UF-företag).

Tio av deltagarna kommer från olika håll i Österbotten:

Zacharias Åstrand från Jakobstads gymnasium deltar med sitt UF-företag Kahvipöllö UF, som säljer prenumerationstjänster på kaffe (läs mera här).
Mathias Renvall, Aaron Häggman, Jesper Pensar och Jakob Sjöholm från Tegengrenskolan i Vörå deltar med sitt UF-företag Advertising UF, som gör reklamvideon åt företag.
Ida Wiklund och Emilia Lindström från Korsholms högstadium deltar med sitt företag Sugar Scrub UF, som säljer återfuktande scrubs (läs mera här).
Från Vamia i Vasa deltar Maki Films NY, som producerar videotjänster åt såväl privatpersoner som företag.
Tracy Haga från Högstadiet i Petalax deltar med sitt företag Easy Travel UF som säljer resekits.
Antony Engelholm från Kristinestads högstadium deltar med sitt företaget Think More Green UF som säljer tändkottar.

Finalisterna har valts ut i regionala Våga vara företagsam-semifinaler som hållits runtom i landet. Den österbottniska semifinalen hölls i Rewell center i Vasa i februari.

I dag mellan klockan 15.30 och 19 visar ungdomarna upp sina produkter och tjänster i Kampens köpcenter i Helsingfors. Klockan 16 får mässan besök av republikens president Sauli Niinistö. I morgon på eftermiddagen är det prisutdelningsfest på Finnkino i tennispalatset. Då premieras Finlands bästa UF-företag i de olika tävlingskategorierna.

Tävlingen ordnas av Ung Företagsamhet rf, som stöder barns och ungas företagsamhets-, arbetslivs- och ekonomiska färdigheter genom olika studieprogram i skolan. Studieprogrammet Ett år som företagare fyller hundra år i år.