Att ligga bakom en traktor eller en jordbruksmaskin ute på landsvägen kan vara stressande. Men Österbottens svenska producentförbund vill påminna alla bilister om orsaken till varför de ibland stoppar upp trafiken. 

– Vi bönder rör oss inte i trafiken bara för att det är roligt att köra traktor. Vi odlar din mat, konstaterar ÖSP i ett pressmeddelande. 


ÖSP uppmanar till ömsesidig respekt, samt uppmärksamhet och tålamod nu när långsamma lantbruksmaskiner som är breda, tunga och klumpiga rör sig på vägarna för att ta sig till och från åkrar och odlingar.

– Vi påminner bilisterna om att var extra uppmärksam när du skall passerar en traktor med lantbruksmaskin efter sig. Lantbruksmaskiner kan rör sig oförutsägbart och till exempel svänga in till åkrar som finns vid vägen. Ta även i beaktande att lantbruksmaskiner behöver större svängrum än vad man först anar, skriver ÖSP i sitt pressmeddelande. 

ÖSP påminner också jordbrukarna om försiktighet och förutseende i trafiken trots bråda tider: Var uppmärksam på den övriga trafiken, se till att ha fungerande och rena körljus och ge tydliga signaler i god tid innan du svänger av och på vägar.