– Finland är ett öppet, demokratiskt och rättvist land som har en given plats i Europa. I det Europa jag vill bo i så är mänskliga rättigheter en prioritet. Vi kan inte längre förbise de röster inom unionen som vill försvaga de mänskliga rättigheter vi arbetat för i generationers tid. Vi måste stå upp för det vi vet att är rätt. Jag vill lyfta upp de mänskliga rättigheterna på den EU-politiska agendan, säger Ramieza Mahdi i ett pressmeddelande.


Mahdi är förutom fullmäktigeledamot i Vasa, förbundsstyrelsemedlem i Svenska kvinnoförbundet och aktiv medlem i SFP:s integrationspolitiska utskott. Hon ställde även upp i vårens riksdagsval i Vasa valkrets. 

Mahdi tar nu sikte på Europaparlamentet och vill bland annat lyfta fram klimatet. 

–  Den globala uppvärmningen är ett faktum vi inte längre kan blunda för. Vi vet att vi måste hitta långsiktiga lösningar nu. Europaparlamentet har en central roll i hur den globala uppvärmningen begränsas och hur vi kan uppnå våra klimatmål. EU bör ta en starkare roll på den globala arenan i kampen mot klimatförändringen.


EU:s långtidsbudget för 2021–2027 slår ihop ett flertal av de tidigare europeiska sociala- och biståndsprogrammen. Enligt Mahdi har man i samband med ihopslagningen till exempel dragit in finansiering som varit öronmärkt för mänskliga rättigheter och folkhälsa.

– Jag vill bo i ett Europa där biståndspolitiken är viktig , ett Europa där alla människor är viktiga och lika värda. Det räcker inte med att vi lyfter upp våra värderingar i ideologiska diskussioner. Vi måste förankra våra värderingar på det praktiska planet, till exempel då det kommer till budgetering. Endast så kan vi uppnå en förändring mot det bättre.