Yrkeshögskolan Novias medelinsamling har varit framgångsrik och slutresultatet landar nu på hela 6,2 miljoner euro. På onsdagen meddelade såväl systemföretaget Wapice som andelslaget Österbottens Kött att även de donerat 10000 euro vardera till Novia.


Wapice riktar sin donation till Novias teknikutbildningar, som finns i teknologilaboratoriet Technobothnia i Vasa.

– Många av våra medarbetare har fått sin utbildning vid Novia och vi ser att de besitter precis sådana kunskaper som krävs i dag. Yrkeshögskolan har tillgång till utmärkta laboratorier och utbildningsutrymmen och arbetar dessutom aktivt med att få in företagssamarbeten i undervisningen. Det uppskattar vi och en sådan teknikutbildning vill vi stöda, säger Wapices vd Pasi Tuominen i ett pressmeddelande.

– Det är alltid roligt att se att våra alumner uppskattas i näringslivet. Våra studerande är eftertraktade och vi arbetar för att kunna tillfredsställa den stora efterfrågan på arbetsmarknaden. Vi uppskattar mycket stödet från Wapice som är en stark aktör och en god samarbetspart, säger Novias vd och rektor Örjan Andersson.

Novia och Wapice samarbetar främst inom automations- och ICT-området. Vid Novia kan studerande specialisera sig inom just ICT vid utbildningen för el- och automationsteknik. Skolan erbjuder också fördjupning i området genom det engelskspråkiga masterprogrammet, Automation Technology.


Österbottens Kött riktar i sin tur sin donation till utbildningarna inom naturbruk, som finns i Raseborg. Där utbildas agrologer och skogsbruksingenjörer på svenska, samt miljöplanerare på engelska. De studerande kommer från hela Svenskfinland. Den engelskspråkiga utbildningen har för tillfället studerande av 15 olika nationaliteter. Vid enheten i Raseborg bedrivs även omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom området bioekonomi, med 20 anställda.

Novias rektor Örjan Andersson tar emot donationen på 10000 euro av Tom Åstrand, vd för Österbottens Kött.

Med donationen vill Österbottens bidra till att Novia kan stärka och utveckla naturbruksutbildningen och kunnandet inom husdjursproduktion.

– För att säkra en fortsatt konkurrenskraftig och högklassig köttproduktion krävs kompetenta lantbruksföretagare och företagsledare. Novia har i detta hänseende en ytterst betydelsefull uppgift, säger vd Tom Åstrand i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada över donationen från Österbottens Kött. Målet är att höja kompetensen och utveckla undervisningen, utvecklingsverksamheten och samarbetet med näringslivet. Donationen kommer väl till pass i det sammanhanget. Vi hoppas också att satsningarna ska öka intresset för agrologstudier, säger Örjan Andersson.