Män äter oftare lunch på restaurang än kvinnorna. Av de män som svarat på enkäten Min mat uppger 22,3 procent att de äter lunch på lunchrestaurang så gott som varje dag. Nästan lika många, 23 procent, äter lunch ute ett par gånger i veckan.
 
Av kvinnorna svarar 8,5 procent att de äter lunch på restaurang så gott som varje dag och 16,4 procent äter ute någon dag i veckan.
 
– Det här resultatet vill jag ändå inte övertolka. Vi skrev restaurang och det ordet kan tolkas på lite olika sätt, säger forskaren Kjell Herberts som sammanställt enkäten.
 
Det kan alltså hända att många flera svarat ja om man använt ordet lunchservering. Att männen oftare äter lunch ute tvivlar Herberts ändå inte på.
 
– Traditionellt har män ofta haft den typen av jobb att de har sin timmes lunchpaus, "middastiima", säger Herberts.

16

procent svarade att de aldrig äter finare på restaraung

 

Pensionärer och studerande är de som mera sällan lunchar ute. Bara 1,5 procent av pensionärerna och 8,3 procent av de studerande äter ute så gott som varje dag.
 
– Relativt få pensionärer äter lunch ute, men då har vi inte kollat hur många som har måltidstjänst. Det är ganska vanligt speciellt bland ålderspensionärer, säger Herberts.
 
Hämtmat hör till rutinerna i ungefär hälften av hushållen. Oftast hämtar de som svarat på enkäten mat några gånger i veckan eller några gånger i månaden.
 
Främst studerande och barnfamiljer har anammat hämtmat, medan pensionärer ganska sällan lagt sig till med den vanan på regelbunden basis.
 
– Det har blivit mycket enklare att ta maten med sig, många restauranger erbjuder den möjligheten i dag och pizzeriorna och de etniska restaurangerna har blivit allt mera vanligt förekommande, säger Herberts.
 
I vart fjärde hushåll äter man ute någon gång i månaden, men för många är det speciellt under utlandsresor och på semestern som man äter på restaurang.
 
Om vi äter ute eller inte tycks inte bero på var i livscykeln vi befinner oss. Det här verkar vara en högst individuell vana och här ligger ändå de studerande i topp. De äter sällan lunch ute, men tar igen det på kvällen.
 
Att gå ut på restaurang för att äta en lite lyxigare måltid gör de flesta ett par gånger om året, 25 procent. Men här är skillnaden stor.
 
– Här ser man en klar polarisering. Om det då beror på att det är för dyrt, för långt borta eller att man helt enkelt saknar intresse det vet jag inte, säger Herberts.

"Traditionellt har män ofta haft den typen av jobb att de har sin timmes lunchpaus, middastiima"

Kjell Herberts

 
 
Nästan 16 procent svarar att de aldrig går ut på finare restaurangmiddagar och 17,4 procent går ut och äter brakmiddag varje månad.
 
För dem som går på finkrog mera sällan handlar det ofta om bemärkelsedagar eller familjehögtider som man vill fira gemensamt. Men skillnaden är stor. 
 
– Det här kan säkert hänga ihop med respresentationsmiddagar på jobbet. Annars ser man ofta att familjer i flera generationer går ut på restaurang för att fira högtidsdagar tillsammans, säger Kjell Herberts.