Över 60 procent av kvinnorna som svarade på enkäten uppger att de tillreder maten. Av männen kokar 32 procent mat. Sociologen Kjell Herbets säger att han befarade just detta resultat. 

– Det visar att det fortfarande finns den här arbetsfördelningen i de österbottniska hemmen. Men det sker förändringar i de yngre årskullarna. 

 

Resultatet visar att yngre män har ett större intresse att delta i hushållsuppgifterna.

– Med andra ord blir det allt mer jämställt. Hur snabbt den förändringen går är svårt att säga. Men det är på rätt väg tycker jag, säger Kjell Herberts. 

Svarsresultaten signalerar att män är mer intresserade av att experimentera i köket. Kjell Herberts säger att resultatet ska tas med en nypa salt. 

– Sett till vad människor äter hemma på vardagarna är det frågan om tämligen traditionella maträtter. 

 

En överväldigande majoritet får inspiration till sin matlagning genom att googla sig fram och via sociala medier. 

– Här ser man tydligt en generationsskillnad. För de yngre är det inte mormors gamla trotjänare till kokböcker som inspirerar. I stället googlar yngre väldigt mycket och får impulser från sociala medier, säger Herberts. 

 

Kjell Herberts säger att kvinnor överlag har en större benägenhet att den här typen av enkäter. Herberts förmodar att de som svarat på frågorna är mera intresserade av matlagning än genomsnittet: detta förefaller i alla fall att gälla männen. Det betyder att könsskillnaderna förmodligen är ännu större än enkäten visar.

– De som älskar mat eller matlagning har troligen en lägre tröskel att svara, säger han.

Enkäten Min mat är ett samarbete mellan HSS Media och Yle Österbotten och gjordes under tiden 1–25.10.2018. Sammanlagt svarade 313o personer. Enkäten fyller inte alla vetenskapliga kriterier och resultaten bör inte övertolkas, även om de visar på tydliga trender.