Det tredje kvartalet i år visar att tillväxten för Kaskö hamn håller i sig. Hamnen uppvisar nu en tillväxt på 20 procent jämfört med fjolåret.

Mellan januari och september var den totala godsmängden 822.000 ton.

- Som det nu ser ut kommer den totala årsvolymen att överstiga 1 miljon ton vilket inte hänt sedan 2013. Trots att sista kvartalet ser ut att bli aningen svagare är det en bra milstolpe och i linje med hamnens strategiska utveckling mot fördubbling av volymerna, säger hamnbolagets vd Patrik Hellman i ett pressmeddelande.

Kaskö hamn Ab ägs av Kaskö stad.

Hamnbolaget har på ett år investerat för över 1,3 miljoner euro. Det handlar bland annat om en ny kajplats och asfaltering och iordningställande av ett lagerområde på 1,3 hektar, där en lagerhall för havreexporten nu uppförs.

Det är bolaget Cewal Grains Oy som bygger lagrerhallen på 4.000 kvadratmeter som får en kapacitet på 10.000 ton spannmål. Bolaget exporterar livsmedelshavre till Mellaneuropa.

Baltic Tank Oy har förstorat sin cistern för lut i hamnen så att det där nu kan lagras 12.000 ton lut som används i cellulosafabrikerna i Kaskö och Äänekoski. Totalt hanterar hamnen 120 000 ton lut per år.

- Industrin i närheten av hamnen, har under året tillsammans investerat för ca 10 miljoner euro och skapat flera nya arbetsplatser. Samarbetet med hamnoperatörerna har intensifierats och vi strävar efter att tillsammans öka hamntrafiken, säger Hellman i pressmeddelandet.

Han uppger att två nya fartygslinjer för sågindustrins export kan bli verklighet under nästa år.

Patrik Hellman tillträdde som vd för Kaskö hamn i januari i år, men han hade redan då i flera års tid varit knuten till hamnen som projektchef.