Det är rekordmånga medverkande från Finland på bokmässan i Göteborg, som ordnas den 27–30 september, skriver Svenska Litteratursällskapet i ett pressmeddelande.

Finländarna medverkar i över hundra programpunkter som producerats av finländska förlag och organisationer i samarbete med förlag i Sverige samt med Bok & Bibliotek.

Bland programpunkterna finns ett samtal om kvinnliga strategier på manliga fält med Merete Mazzarella och Aris Fioretos, som båda är aktuella med varsin biografiskt baserad roman om okonventionella kvinnor.

Peter Sandström och Sabine Forsblom deltar i samtal om självbiografiskt skrivande, och Mia Franck och Lars Sund om historiskt skrivande. Henrik Meinander och Anu Koivunen samtalar om demokrati och hoten mot demokratiska strukturer med Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén.

En stor poesidiskussion arrangeras om den finlandssvenska poetiska traditionen kontra den nya lyriken med Matilda Södergran, Fredrik Hertzberg, Per Stam, Anna Möller-Sibelius och Jonas Ellerström. Övriga poeter som deltar i mässan är Tua Forsström och Heidi von Wright.

Bland debutanter som hittas i mässprogrammet finns Rafael Donner, Ellen Strömberg och Elin Willows.

I år satsar förlagen stort på barn- och ungdomslitteratur med författare och illustratörer som Linda Bondestam, Karin Erlandsson, Ted Forsström & Kaj Korkea-aho, Eva Frantz, Lena Frölander-Ulf, Malin Klingenberg och Maria Turtschaninoff.

Lagom till mässan utkommer första delen av Henry Parlands "Skrifter, Dikter", vilket uppmärksammas med flera programpunkter. Parland är den yngste av alla finlandssvenska lyriska modernister.

Temat för bokmässan i år är mediefrågor och respekt, med speciell fokus på samtal om rasism, populism och radikalisering. Också samtal kring metoo-rörelsen samt hbtq-frågor är aktuella. Mässan har även en specialsatsning på bilder och illustrationer.

Finlands program på bokmässan i Göteborg

  • Arrangeras av Svenska Finlands folkting, Förlaget, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, Kulturfonden för Sverige och Finland, Marginal, Schildts & Söderströms, Svenska litteratursällskapet i Finland, Tankesmedjan Magma, Åbo Akademis förlag i samarbete med svenska förlag samt med Bok & Bibliotek.

  • Svenska litteratursällskapet i Finland är producent och koordinator för det finlandssvenska programmet och för Finlandsarenan på Bok & Bibliotek i Göteborg.