Det blir lätt att kontrollera äktheten på nya sedlarna är med hjälp av ”känn, titta och luta”-metoden, skriver Finlands bank i ett pressmeddelande.

Satellithologrammet överst på den silverfärgade remsan visar små €-symboler som rör sig runt siffran. Dessa symboler blir tydligare under direkt ljus. Den silverfärgade remsan visar också en bild av Europa, det arkitektoniska huvudmotivet och en stor €-symbol.

Zoom

De nya sedlarna tas i bruk den 28 maj 2019. Foto: Lehtikuva/Finlands bank


På de nya 100- och 200-eurosedlarna finns även en förnyad smaragdgrön siffra. Den smaragdgröna siffran finns på samtliga övriga sedlar i den nya Europaserien men denna förnyade version visar också €-symboler inuti valörsiffran.

De nya 100- och 200-eurossedlarna har en annan storlek än de gamla 100- och 200-eurosedlarna. Det som har ändrats är höjden. Båda valörerna har nu samma höjd som 50-eurosedeln, men längden är oförändrad.

Zoom

50, 100 och 200 euros sedlarna blir lika höga, men längden varierar. Ju högre värde, desto längre sedel. Foto: Lehtikuva/handout/Maik Gueds


Det innebär alltså, ju längre sedellängd, desto högre värde. I och med att 50-, 100- och 200-eurosedlarna nu får samma höjd underlättas behandlingen i sedelhanteringsmaskiner.

Utöver de säkerhetsdetaljer som kan ses med blotta ögat har eurosedlarna också nya maskinläsbara säkerhetsdetaljer. De nya säkerhetsdetaljerna gör det möjligt att snabbt kontrollera om sedlarna är äkta eller falska.

Zoom

Säkerhetsdetaljerna har uppdaterats, bland annat med hologram. Foto: Lehtikuva/handout/Maik Gueds