– Vi har inte mycket spelrum i budgeten. Men vi ska göra vad vi kan med det lilla vi har. Fokus kommer att ligga på tillväxt och jordbrukskrisen. Sysselsättningen har också hög prioritet, sa statsminister Juha Sipilä (C).

Ett krispaket som skulle ge jordbrukarna extra stödpengar efter sommarens torka och sämre skördar kom på tal flera gånger och kan alltså bli aktuellt. Sipilä poängterade dock att inget ännu bestämts om storleken på krispaketet.

Tämligen säkert är att budgetmanglingen inte för med sig några nya skattehöjningar. Detta delvis tack vare Arbetslöshetsförsäkringsfonden kommande premiesänkning. Fondens styrelse föreslog under tisdagen att försäkringspremien ska sänkas för både arbetstagare och arbetsgivare. En sänkning på totalt 0,8 procentenheter föreslogs.

– Det underlättar vårt arbete med budgeten och betyder att inkomstskatten inte skärps för lönetagare nästa år, sa finansminister Petteri Orpo (Saml).

Statsminister Sipilä öppnade också för att ytterligare skattelättnader kunde få plats i budgeten.

– Om ytterligare skattelättnader blir möjliga kommer de att ske till förmån för låg och medelinkomsttagare.

Finansminister Orpo framhöll ändå att regeringen inte kommer att låna mer pengar än det som krävs för att budgeten ska gå ihop.

– Vi håller hårt i ramarna så att underskottet blir så litet som möjligt för 2019. Enligt prognoserna skulle underskottet bli kring 1,7 miljarder euro men det är möjligt att det ändras ännu åt något av hållen, sa Orpo.

Resultatet av förhandlingarna ska presenteras på onsdag kväll.