I söndags totalförstördes ett litet hus och en vecka tidigare en gammal uthuslänga i Norrstan.

– Brottsrubriceringen har ändrats till sabotage från den tidigare som var grov skadegörelse, säger kriminalkommissarie Aurora Toivanen vid Österbottens polisinrättning som är förundersökningsledare.

Hon kan av utredningstekniska skäl inte berätta så mycket om vad som hittills framkommit i undersökningarna eller om det finns misstänkta.

Undersökningar har gjorts på båda brandplatserna, både vid Östra Långgatan och Västra Långgatan.

– Vi har fått in tips, som våra utredare nu går i genom och säkerställer. Vi tar fortsättningsvis emot tips och tröskeln där är låg.

– De båda bränderna har en del gemensamt. Brandplatserna är mycket nära varandra, båda bränderna inträffade tidigt på morgonen under veckoslut och drabbade liknande byggnader, säger Aurora Toivanen.

Den som sett något misstänkt eller i närheten av brandplatserna uppmanas berätta om sina iakttagelser till polisen per epost: vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Sabotage

  • Strafflagen
  • 34 kap 1 § Sabotage
  • Den som 1) anlägger en eldsvåda, 2) spränger någonting eller 3) åstadkommer en översvämning eller någon annan naturkatastrof så att gärningen är ägnad att förorsaka allmän fara för liv eller hälsa eller så att därav uppstår allmän fara för en synnerligen betydande ekonomisk skada, skall för sabotage dömas till fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.