Rötter och vingar är denna gång tema för kammarmusikfestivalen, som i huvudsak försiggår i Bladhska gården i Kaskö. Den första festivalen arrangerades 2008.

– Festivalen bjuder både blickar tillbaka på tidigare år och på min egen vandringsstig som musiker och konstnär, säger konstnärliga ledaren Maija Reinikainen i en presentation av festivalen.

Temat Rötter och vingar har hon lånat från Eeva Ahtisaaris självbiografi.

Zoom

Daniel Petrovitsch, cello, och Laurens Otto, valthorn, är två av de artister som deltar i festivalen. Foto: Lotta Sjöblad


– Finländska rötter och hjärta är kraftreserven. Mellaneuropeiska vingar har burit mig som artist längre än jag någonsin kunnat drömma, säger Reinikainen.

Finländsk musik står på programmet vid fredagens öppningskonsert. Förutom Sibelius och Rautavaara bjuds det då också på folkmusik och tango. En musikalisk naturstig arrangeras på lördagen på Sälgrund. Beethoven, Prokofjev och Brahms står på programmet på lördagskvällen. Festivalen avslutas på söndagen med musik av Mozart och Brahms.

De medverkande artisterna kommer från både Holland och Finland. Utöver Maija Reinikainen medverkar också Janne Malmivaara, Liisa Malmivaara, Eefje Habraken, Sophia Torrenga, Veronika Lenártová, Francis Saunders, Daniel Petrovitsch, Laurens Otto ochJuan Zurutuza.