– Vid nedre torget fanns en man som räknade besökare och en annan stod vid rådhuset. Utgående från deras ”klickar” fick vi ett timmedeltal och antal besökare, säger Ari Kallas från Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus, TMK, som sköter merparten av de praktiska arrangemangen.

Under lördagen räknade arrangörerna in omkring 29.000 besökare. På fredagen besökte cirka 17.000 personer och på söndagen omkring 15.000 personer marknaden. Det gör sammanlagt 61.000 personer, enligt arrangören.

Både försäljare och besökare var, enligt Kallas, nöjda med marknaden. Speciellt glass och läskedrycker hade god utgång då det var så soligt och varmt.

Strandpromenaden var populär och flera besökare satt där och njöt av det vackra vädret ännu sent på kvällarna. Många testade också de utländska rätter som serverades i tälten och tidvis uppstod köer, bland annat där det serverades grekiska rätter.

Den tillfälliga parkeringen i inre hamnen med busstransport till och från marknaden gjorde att trafiken i stadskärnan löpte smidigare än tidigare år även om mycket folk var i rörelse.

– Bilar som parkerades längs vägen i stället för på hamnområdet medförde dock problem, säger Kallas.

Nästa år blir det också tillfällig parkering under sommarmarknaden. Om en sådan också ordnas under höst- och vårmarknaden är ännu oklart.